Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Én régebben több állatnál is észrevettem ezt a válogatósdit.
Sertésnél volt a legszembeötlőbb volt, aminek bedobtam a tököt megrepedt már ették is, aztán másik csapatnak darabolgatni kellet, de volt, hogy gyalulni sőőőőt volt, amik csak főzve ették meg! A fene a szájukat! :)
Voltak olyan csirkéim, hogy 2-3 hetesen kapkodták fel a búzaszemeket, de volt, amik 20 hetesen sem ették meg!!!
A zárt tartásban ezzel nincs baj dara van és kész! :)
Valamivel nekem is hízlalnom kell a májam! Mit csináljak: a kukoricát nem szeretem, és pálinkából sem fogyasztok eleget... :o))
Amúgy ez a csapatfüggő-dolog nagyon igaz. Már nem is szoktam olyanokon agyalni, hogy a tyúkjaim egyik évben élnek-halnak az egészben adott napraforgóért, másik évben meg sem szemesen, sem darálva nem hajlandók megenni. De mondhatnám a szemes kukoricát, a kölest, az árpát is.
Az idei hízó kakasaim nem eszik meg a nagyszemű kukoricadarát, csak a szemeset. A tyúkjaim nem eszik meg a szemeset, csak a nagszemű darát. Szerinted?!
Így aztán mindenki azt kap, amit legjobban szeret. Ennyit a következetes, tervszerű takarmányozásról... Persze, ez már az áttelelő állomány, ők megérdemlik a kényeztetést. :o)
Közben kijavítottak, hogy már van itthon is Wagyu marha! Mea maxima culpa! :)
Az éppen van, csak a tartási technológiát nem vette át a tenyésztő!
Az említett húsminőség agyon magyarázása ment tavaly is több felé, ami viszont 100%-ban csak a Japán tartási mód mellett igaz! ;)
Lehet még is csak az osztrák foglalkozik kobei hús minőség előállítással Európában. :)
Zichy Mihály jogi végzettségű grafikus (Jó mi? Egy jogász grafikus lett!) minőségi élelmiszer előállítási álmát egy Wagyuról szóló cikk elindította és állását otthagyva állattenyésztő lett! :) Azért nem semmi, hogy hozzá nem értő ember ebbe bele, mert csak úgy fogni!
Zichy a Zadrobilek tenyészetből vett 50 embriót és mit ad Isten nem itthon költötte a pénzét, hanem Szlovákiában keresett Charollais teheneket béranyának és azok hordták ki a 28 utódot 50:50%-os ivararányban, melyek 2010 nyár végére és tavaly jöttek kis hazánkban. Jó fiatal fajta hazánk állattenyésztésének történelmében és szeptemberi infó szerint 28 egyed az állománya az országban.
Az OMÉK-on már volt belőlük ezt teljesen el is felejtettem! :)
Találtam is egy cikket, ami részletezi, hogy egy magyar üzletlánc felvásárolja és értékesíti a húst! O.o
Ja, a diós kérdésem csak elvi jelentőségű. A karácsony környékére szánt pulykáimat megölte egy nyest. Kétszeresen is rendes volt. Egyrészt mert meghagyta a három "mag" tojómat meg a bakot, másrészt meg pár nappal, pár csirkével, meg pár gyöngyössel később besétált az utolsó gyöngyösömmel felcsalizott csapdába.
Eccóval az idén nem lesz se sült pulyka, se gyöngyös leves, se dióval, se anélkül :-((
Tavasszal meg megin kavarhatok gyöngyöstojás után.
Szívesen megkóstolnám, a marhát is, meg a kávét is.
Ha Ferenc főz egy jó bográcsos marhapörköltet abból a két kilóból amit vesz, és meghív bennünket, akkor viszek egy zacsi a kakikávét! :o))
Pár éve próbáltam a pulykáimnak diót adni, de nem ették meg. Te hogy tukmálod beléjük? Tömöd őket? (Ha azt mondod, hogy még erre is tudsz időt szakítani, akkor Te leszel a kettes számú gyanúsított...)
Igazi megszállot és ugye bár futja neki rá, de az sem mellékes, hogy van rá kereslet!
2007-ben már volt jó pár állata volt neki, akkor még nem lehetett tőle vásárolni, mert tenyészállatokat állított elő. Nem tudom, hogy most mekkora lehet a kis csordája. :)
Én minden esetre maradok Dezső bátyám Szürke marháiból készült érdekességeknél.
Azt még talán megtudom fizetni vagy éppen csak úgy hozzám vágják örüljek neki! :D :D :D
Az ebből készült steak után nyilván Kopi Luwak kávét kortyolgatnak. (Tudod, ami a világ legdrágább kávéja, és egy cibetmacska faj szarából vakarják ki...)
A tenyésztés legsajátosabb mozzanata a masszázs, amely minden példánynak naponta jár. Egy speciális kesztyűvel 2-3 órát dörzsölik az állatokat, miközben rizsborral permetezik őket. Ennek a módszernek köszönhető az a zsírtartalék, amelynek később a hús egyedülálló lágyságát köszönheti. Ráadásul italként sört is kapnak az állatok, az igazán fülledt napokon akár két korsóval is. A sör nyilván serkenti az állatok étvágyát, segít abban, hogy az állomány a forró napokon is jól egyen. Kevesebbet mozognak, többet esznek, az izmok közt több értékes zsír rakódik le.
Elérkezett az idő,amikor már nem tudok mit adni a vörös ördögöknek,csak egy kis vassal tudom megkínálni a röfiket.A krumpli már túl drága,a kecsketejsavó is max egy héten kétszer van.A szárazkenyeret is megemelte a pék amit hordtunk nekik.Egy zsák korpa,kevés kukorica ami még a héten és a jövőhét végéig kitart őkelméknek....és akkor lesz nálunk is egy kis év végi,tél eleji dezsnyólkodás.
Az az icipici Britt fennhatóságú Jersey sziget illetve a szomszédos szintén angol kézen lévő Guernsey sziget, jelentős szerepet játszott/játszik a világ szarvasmarha tenyésztésében elsősorban a legelők szempontjából kiváló éghajlatnak köszönhetően.
A fajtát az 1760-as évek elejétől kezdték tenyészteni, de úgy, hogy mind a kivitel mind a behozatal tiltott volt szarvasmarha tekintetében mind a két szigeten így lett elég egységes kis populáció.
A kicsit test pedig valóban a sziget hatás következménye, de cél is volt a minél kisebb testű kiváló tejminőségű marha kitenyésztése.
Nem a mennyiség volt a domináns a szelekciók során, hiszen azt akarták elérni, hogy kevesebb tejből több sajtot tudjanak előállítani, ami aztán jól és hosszú ideig tárolható.
Azt hiszem csak a Texas longhorn az egyetlen „tősgyökeres" jenki! Bár oda 1492 után a legtöbb állatfajtát csak behurcolták! :)