Keresés

Részletes keresés

Tatarszkij Creative Commons License 2006.07.20 0 0 29
Ha már itt tartunk, tudtok olyan képnézegetőt ajánlani, amelyik a szintértnek megfelelően gyorsan és egyszerűen jeleníti meg a képeket?
Az (ingyenes, s különben remek) Irfanview sajnos erre nem képes, minden nem srgb képet "kimos" ennek köszönhetően.
Előzmény: pitman (16)
totoo Creative Commons License 2006.07.20 0 0 28

akkor marad a crt kulso monitorkent.

 

annak a szemre kalibralasa az en igenyeimet kielegiti.

Előzmény: optikus (27)
optikus Creative Commons License 2006.07.19 0 0 27

Nem tom milyen laptop ez de a tft-k nagyon nagy resze alkalmatlan a kepfeldolgozasra, csak az igen draga darabok tudjak a 8bit/szint(bpc). A legtobb csak 6bpc-s es mindenfele csodaalgoritmusok csinalnak ugy mintha tobbet tudna. Utana kene nezni mifele panel van a gepben. A gyartok azt a trukkot talaltak ki, hogy a 6bpc-s panelekre 16.2Millio szint mondanak ami konnyen osszetevesztheto a valodi 8bpc-s panelekkel amik ugye 16.7Millio szinuek (kb. olyan furfang mint a hdd-knel a kilobyte ami naluk 1000 nem pedig 1024...).

 

Arrol nem is szolva hogy a tft-k egy fenycsovel allitjak elo a hattervilagitast (ami egyben a feher is), ezeknek a csoveknek a spektruma meg ugye nem a legszebb. Aztan ezek a szemre kalibralos dolgok raadasul teljesen szubjektivek, amit egyik nap meg szep szurkenek latunk az masnap rozsaszin vagy mas megvilagitas mellet szep kek. Annak is lehet valami oka, hogy a kalib eszkozoknel egy szines szurot kell a tft-k kalibralasanal az erzekelo ele feltenni.

 

 

Egyebkent en is hasonlokat tapasztalok a melohelyi tft-mmel. Gyakorlatilag kepet nem tudok vele nezni. Soxor megitelni sem, hogy milyen lehet, a vilagosak hirtelen beegnek a feketek tul sotetek, reszlettelenek, teljesen elvezhetetlen. Nem veletlen kerul egy rendes tft 8-10xer annyiba mint ezek a sima asztali (irodai) darabok. Raadasul most mindenutt ezeket nyomatjak az aruhazak teli vannak veluk (meg olyan kis trendi az a lapos kepernyo) e melle meg beszereznek egy digikompaktot aztan kesz is a hazi labor...

 

Előzmény: totoo (25)
totoo Creative Commons License 2006.07.19 0 0 26
... es mint latszik meg a billentyuzettel sem vagyok kibekulve :)
Előzmény: totoo (25)
totoo Creative Commons License 2006.07.19 0 0 25

az eddigi asztali gep helyett, laptopon kezdtem dolgozni. a hagyomanyos CRT monitoromat persze megtartottam.

 

amikor eloszor osszekotottem a geppel es a ket kijelzot parhuzamosan uzemeltettem, jott a hidegzuhany: a laptop TFT-je teljesen alkalmatlan kepszerkesztesre (nem csak a merete miatt).

 

ez eddig nem is olyan nagy baj, mert a regi kulso monitorom jol hasznalhato most is, de azert kepeket kezegetni, interneten bongeszni jo lenne normalisan a laptopon is. lehet valamit kezdeni a tft-vel, hogy egy fokkal jobb kepe legyen?

 

egyertelmuen sokkal hidegebbek a szinek az asztalihoz kepest, nincs fekete, inkabb kekes-szurke van helyette. meg kontraszt sem az igazi?

 

anni a CRT-met egy adobe micsodaval kalibraltam be, es a hazi felhasznalasnak az tokeletesen meg is felelt. na de a tft-n mar mindent csak szoftveresen lehet allitani es annak az adobe kalibralonak az utasitasait kovetve teljesen fals eredmenyt kapok...

optikus Creative Commons License 2006.07.19 0 0 24

A nyomtatas az meg egy kulon musor, ahhoz nekem nincs meroeszkozom, ezert en gyari tintat es a nyomtatohoz profillal rendelkezo papirt hasznalok (azaz a gyari papirokat, de szerencsere ezek igen jok, no persze nem ocsok).

 

 

Előzmény: Abrash (22)
optikus Creative Commons License 2006.07.19 0 0 23

Ja ha a fotomasinka tud argb-t akkor abba kell nyomni (de az csak raw lehet mert a jpg az srgb, ugy emlexem).

 

En probaltam mar tobb fele profilt beallitani es van, hogy szol, hogy az mas tipusu eszkozhoz valo (de ez lehet, hogy program fuggo).

 

Abrash Creative Commons License 2006.07.18 0 0 22
szerintem tilos is, meg logikátlan is a monitor "szinterében" dógozni.
Van a kép, valamiRGBben.
Van a monitor, az ő viselkedését irja le a monitor profilja. Állitsd be, hogy helyes legyen a megjelenités, aztán felejtsd el!
Ily módon a valamiRGB bármely moncsin nézhető, annyira szinhelyesen, amennyire jó az adott monitor.

ValamiRGB ügyben vannak vélemények, és mindent meg lehet idokolni.
Szerintem: Adobe-ben fotózom, ebben tartok mindent, webre átkonvert, ahogy Optikus is mondja. Csakhogy, a nyomtatóm is megeszei az Adobe-t, szóval ez igy nekem megfelel.
Ámde: sok otthoni nyomi nem kalibrálható, hanem gyárilag sRGB. Ez esetekben az sRGB út betartása a könnyebb. (Én itt is csak a legvégső fázisban tenném sRGB-be a nomtatni valót, addig szigorúan aRGB)

Szerintem.
Előzmény: optikus (20)
pitman Creative Commons License 2006.07.18 0 0 21
Persze, hogy elfogadja, miért ne tenné. De ezek szerint csak jól gondolom a dolgot, hogy ez jóra nem vezethet. Sajnos épp most láttam a napokban egy ismerősnél ilyenre példát.
Az igazán cifra dolgok szerintem akkor jönnek, amikor egy ilyen állományt elvisznek egy olyan helyre, ahol "rendes" színtereket használnak, és ott megint történik egy konverzió.
Előzmény: optikus (20)
optikus Creative Commons License 2006.07.18 0 0 20

Hat working spacenak a monitor profil nem tul jo otlet (egyaltalan elfogadja?) mert igy teljesen elmennek a szinek hisz bekonvertalja a monitor szinterbe es a megjeleniteshez megegyszer kikonvertalja a monitorra ugyanazzal a profillal.

 

Előzmény: pitman (18)
faboferi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 19
Üdvözlök mindenkit, jó ötlet ez a topic. Nagy káosz van ezügyben a fejemben, majd jövök a kérdéseimmel, de most mennem kell dolgozni.
pitman Creative Commons License 2006.07.18 0 0 18
Értem. Az eredeti kérdésem arra irányult volna (lehet, hogy kicsit félreérthető volt), hogy a working space-nél levő profil az srgb (illetve Adobe, az általad vázolt felhasználási cél esetén) legyen és véletlenül sem a kalibrált monitor profilja. Ugyanis több helyen láttam már itt monitorprofilt beállítva, de ha a gondolatmenetem jó, akkor ha a kép át lesz konvertálva ebbe a színtérbe, akkor jelentősebb adatvesztés is lehet, arról nem beszélve, hogy olyan helyen, ahol a feldolgozáshoz srgb vagy adobergb profilt használnak, megint egy konverzió fog következni...
Előzmény: optikus (17)
optikus Creative Commons License 2006.07.17 0 0 17

>Szerintetek jól gondolom, illetve ha nem, hogyan kell beállítani?

 

Ha az erdetid srgb es csak nezed akkor jo. De ha szerkeszteni modositani is akarsz akkor erdemes azt egy szelesebb szinterben vegezni. Erre javasolt, hogy a working space-t allitsd AdobeRGB-re (lehet masra is de ez a legelterjettebb). Ezutan a szerkesztest ebben vegezd, es az eredmenyt is ebbe mentsd. Ha esetleg kell web-re akkor lekonvertalod srgb-be es abbol csinalod a jpg fajlokat. De a lekonvertalas szinvesztessel fog jarni.

 

Előzmény: pitman (16)
pitman Creative Commons License 2006.07.17 0 0 16
Ezzel a fényképezős dologgal szerintem az a probléma, hogy nagy valószínűséggel a fényképező sem színhű, még akkor sem, ha pl fix színhűmérséklet van beállítva rajta. Továbbá ez szerintem feltételezné, hogy a monitor tökéletes lineáris karakterisztikával rendelkezik (és a fényképező is). A módszer a szemmel történő beállításnál ettől függetlenül valószínűleg pontosabb eredményt adhat arra a tartományra, ahova állítva lesz.

Ha már a szemmel beállítást nézzük, akkor az adobe gammánál talán a monitor calibration wizard jobb választás lehet, finomabb beállítást lehet elvégezni vele.


Más, ha az ember rendelkezik kalibrált monitorral, akkor a képszerkesztő, képnéző programokban milyen profilokat kell beállítani?
A fényképezőből kieső kép mondjuk legyen srgb színtérben.
A monotor a saját, kalibrált profiljával fut, amit a megfelelő loader betölt.
Képszerkesztőben, képnézőben working space-nek mit kell megadni? Sejtésem szerint srgb-t kellene választani, hiszen a kép abban van, amit a rendszer a megfelelő monitor karakterisztikájának megfelelően átlakít, hogy én olyannak lássam, amilyen valójában. Ha én módosítokj a képen valamit, az marad az eredeti színterében, tehát máshol szintén színhűnek kell látszódnia, ahol kalibrált eszkönözn nézik meg.
Szerintetek jól gondolom, illetve ha nem, hogyan kell beállítani?



optikus Creative Commons License 2006.07.16 0 0 15

Forditva kell, a fotomasinan kell fix szinhomersekletet beallitani (pl. 6500K). En is csinaltam ilyet, 5 szurkes szurkeskalat csinaltam es azt fenykepeztem. Utana a monyo rgb allitokajat kell csevezni ugy, hogy a kapott kep szurke mezoin az rgb ertekek egyformak legyenek. Persze ez eleg korlatozott, egyreszt fugg a digigep pontossagatol es kepek kozotti szorasatol, masreszt a monyo rgb csuszkajaval nem lehet "gorbet" faragni. Lehet, hogy a kozepszurke jo lesz de a vilagos meg sotet elmegy valami szin fele ha meg valamelyik masikat sikerul beallitani akkor a kozep megy el. Szemnel jobb (talan) de a muszeres gorbe az igazi.

 

Előzmény: LyPapa (14)
LyPapa Creative Commons License 2006.07.16 0 0 14

Zsolt,

 

Valami kimaradt ...

-  A monitor színhőmérsékletét adott (pl. 6500) Kelvin-re kell állítani, és a gépeden is legalább a közelébe esőt kiválasztani.

- A monitort érő környezeti fényt minimalizálni kell.

 

A többi jön magától :)

 

Üdv: LyPapa

 

Előzmény: palankaizs (13)
palankaizs Creative Commons License 2006.07.16 0 0 13
Hi All,

Műszer nélkül a legkönnyebben úgy lehet kalibrálni, hogy PS-ben csináltok egy 128, 128, 128-as képet. Ezt a képet lefényképezitek úgy, hogy ne legyen teljesen éles a kép, magyarán, a monitor rácsa ne legyen látható, életlen legyen.
Az így kapot képet PS-be behívva, a color picker-rel rámenve láthatjátok, hogy adott tartományban ezt a picker milyen színnek látja. (pl 139, 143, 125) Ezután a színcsatornákat addig kell állítgatni, az előbb leírt folyamatot ismételgetni, amíg 128, 128, 128 közeli értéket nem kaptok!

Ezzel szemben azt mondom, a műszeres beállításnak nincs párja. Mióta egy ismerősöm beállította az én monitorom, fényévnyi különbségek vannak a régi és az új állapot között!

Üdv

Zsolt
schpenoth Creative Commons License 2006.07.16 0 0 12
[Ez most kissé zavaros lett: Személyesen nem találkoztam kalibrálóval, valaki belinkelt egyet, oszt azt láttam a neten. Nem tudok hozzászólni, mert számomra teljesen ismeretlen állatfaj:-(]
Előzmény: schpenoth (11)
schpenoth Creative Commons License 2006.07.16 0 0 11
Új. Én még nem találkoztam ilyen lénnyel, valaki írt róla itt a környéken.
Egy ilyen kalibrálást mennyi időnként kell elvégez(tet)ni?
Előzmény: optikus (10)
optikus Creative Commons License 2006.07.15 0 0 10

Hasznalt vagy uj? Valoszinuleg nem egy csucs;) (de talan szemnel azert jobb). A szoftverkoritesben igen nagy lehet az elteres, ugyanazt a hardwert tobb kiszerelesben is szoktak forgalmazni es az olcsobbakhoz borzaszto keves (hasznalhatatlanul keves) szoft van. De az azert sejtheto, hogy 15e-s kalibhoz nem egy 30e-es cuccal fognak jonni...

 

Előzmény: schpenoth (9)
schpenoth Creative Commons License 2006.07.15 0 0 9
Kösz! Hétfő este majd agyalok a kalibráláson és majd lesz még kérdésem. (Valahol láttam műszert 30.000 HUF-ért. Csak jobban megéri, mint 15-ért szakit hívni! Vagy az gagyi?)
Előzmény: optikus (8)
optikus Creative Commons License 2006.07.15 0 0 8
Fontos, hogy ha elkeszul 1 profil es hasznaljuk akkor a monitoron mar nem szabad elallitani semmit, a kalibralaskori beallitasokkal kell hasznalni.
optikus Creative Commons License 2006.07.15 0 0 7

Azt hogy melyikbe az nem kerdes, beirsz egy sajat fajlnevet es csok (utana o beallitja arra a loadert es az fog betoltodni).

 

Inkabb ott lehet kerdes, hogy melyikbol indulj ki. Celszeru a monitorhoz kapottbol, ha az nincs akkor valami generic fajlbol.

 

Előzmény: schpenoth (5)
optikus Creative Commons License 2006.07.15 0 0 6

Hat az nem is fog... (latszolag)

 

A loader feladata annak a szinprofilnak a betoltese ami a monitor tulajdonsagainal a szinkezelesnel meg van adva. Igyhat o nem csinal mast csak betolti es kilep. Ezert is van a loader bent a startupban.

De hogy mit is toltson be azt mi adhatjuk meg. Ha kaptunk a monitorhoz profilokat akkor azt kivalaszthatjuk a szinkezelesnel de csinalhatunk magunknak ujat.

 

Ehhez van az adobe gamma progi. Ezt vagy a control panelon vagy a kovetkezo helyen lehet meglelni:

c:Program FilesCommon FilesAdobeCalibrationAdobe Gamma.cpl

Ha ezt elinditod akkor a kivalasztott szinprofilt alakitgathatod majd elmentheted mas neven amit a kovetkezo ujrainditaskor a loader betolt. (Hogy mit alakitasz rajta az mas kerdes.)

 

En nem hasznalok adobe gammat mert a kalibratorom sajat szoftokkal dolgozik de egy progi hasonloan az adobe gamma loaderhez indulaskor betolti a megadott szinprofilt. Ez nalam jol lathato mert elindul a windows egy darabig daral majd sor kerul a betoltesre es ilyenkor megvaltoznak a szinek (betoltodott a profil).

 

 

Előzmény: schpenoth (4)
schpenoth Creative Commons License 2006.07.15 0 0 5
Az adobe gammával beállítom, amit lehet, de tanácstalan vagyok, hogy a felajánlott 3 tucatnyi fájl közül melyikbe mentsem.
Előzmény: optikus (2)
schpenoth Creative Commons License 2006.07.15 0 0 4
Nekem van 'adobe gamma loader.exe', csak meg se nyikkan:-( (hiába kattintok rá)
Előzmény: optikus (2)
optikus Creative Commons License 2006.07.14 0 0 3
optikus Creative Commons License 2006.07.14 0 0 2

Hat ha csak szemre allitod akkor nem is varhato hogy egyformak legyenek. Meg ha a ket monyo tok egyforma es kalibralt akkor is lathatod teljesen masnak a ket kepet hisz a kornyezeti megvilagitastol napszaktol, jokedvtol is fugg hogy milyen szint minek latsz.

 

Alapvetoen (ha nincs mas) rakd fel a monitorokhoz kapott icc profilokat (remelhetoleg kaptal). Javasolt az Adobe Gamma Loader segedprogit hasznalni e celra. Ezt a photoshop is tartalmazza. Asszem az installja ott van a helpben. A gamma loader bemegy az automatikusan indulo progik koze (startmenu-programs-startup). Ez fogja betolteni a kivalasztott szinprofilt. A profilokat lathatod a windows display properties-settings-advanced-color management ful alatt. De hiaba van itt barmi is beallitva ha nincs loadered akkor nem lesz betoltve (ezt csinalja az adobe gamma loader).

 

Aztan az adobe gamma-val lehet "kalibralni" is, persze csak szemre. Ez csinal egy icc profilt es akkor azt tudod betoltetni. Crt-nel a kontrasztot csavard fel teljesen, es a leiras szerint allitgasd be.

 

De ettol nem lehet sokat varni, ez nem valodi kalib. Ha van modod akkor rakd egymas melle a ket gepet es monitort es ugy probald meg oket beloni, hogy legalabb ezeken nagyjabol egyforma kepet lass.

 

Egyebkent a neten eleg sok infot talalni a hogyan kalibraljunk monitort szemre temaban, legtobb a feher es feketepont bellitasarol szol majd egy szurkesorral valamifele tovabbkorrigalas.

Ha ennel tobbet akarunk akkor kell a hw. Nem biztos, hogy meg kell venni, vannak idehaza is cegek akik foglalkoznak kalibbal, nem olcso de meg mindig kevesebb mint egy eszkoz (asszem kb 15rugo egy alkalom). Persze nem art neha megcsinalni, hisz valtozik minden honapok utan mar valtozhat a foszfor oregednek az alkatreszek stb.

 

Előzmény: g.a.z.d.i (1)
g.a.z.d.i Creative Commons License 2006.07.14 0 0 1

Talán kezdd el, hogy értelmet nyerjen a topiknyitási kísérlet.

Van két CRT monitorom (otthon plusz munkahelyen), mindkettőt beállítottam szemmel a környezethez (ott helyben készített fényképpel), mégis roppant nagy a különbség a kettő között. 1. Miért? 2. Mivel/hogyan korrigáljam?

Előzmény: optikus (-)
Pogesz Creative Commons License 2006.07.14 0 0 0
Bizony, ez nem 0 téma!
Előzmény: optikus (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!