Keresés

Részletes keresés

polária Creative Commons License 2023.07.22 0 0 235

A sátán az ÖNZÉS ÉS GŐG jelképe

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.22 0 0 234

Van olyan akinek 5 db guminője van, és tudok olyan ritkaságról is, akinek dobozokban 15 db guminője van ♥

Előzmény: polária (233)
polária Creative Commons License 2023.07.22 -2 1 233

Ingyen guminőt minden büszkének és akkor lenyugodna a lelkük !

Fat old Sun Creative Commons License 2023.07.21 -2 0 232

41. A kritikát elviselni képtelen nárcisztikus személyiségzavaros Nobel-díj önjelöltek ne írjanak nyilvános fórumokra.

 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.21 -1 1 231

40 pont: Vitakultúrát és a helyes érveléstant betartani nem tudókkal teljesen felesleges dolog a bárminemű kontaktus. 

Fat old Sun Creative Commons License 2023.07.21 -2 0 230

39. "Memetika" jelenleg a tudomány és áltudomány határán helyezkedik. El kellene különíteni a két részt. A pszichovirulógia új elnevezéssel erre törekszik.

 

Máris elvégezted. Az új elnevezéssel körülírtad az áltudomány részét, minden egyéb az tudomány.

Előzmény: Cleaning Cloths (228)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.21 -1 1 229

27-es ponthoz:

 

 

Eddig több mint kilencezer író állítja, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok engedély nélkül használták fel műveiket annak érdekében, hogy kiképezzék a rendszert. A szerzők nyílt levélben követelnek kártérítést olyan cégektől, mint az OpenAI vagy a Meta.

Az Authors Guild, Amerika legnagyobb írói szakmai szervezete a napokban felszólította a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatokat, hogy hagyjanak fel a szerzők munkáinak hozzájárulás nélküli felhasználásával. 

nyílt levelet, amelyet a szervezet az OpenAI, az Alphabet, a Meta, a Stability AI és az IBM vezérigazgatóinak is elküldött, eddig kilencezren írták alá, köztük olyan írók is, mint A szolgálólány meséjének szerzője, Margaret Atwood, vagy Viet Thanh Nguyen és Philip Pullman.

Három követelés áll a levélben:

  • Szerezzenek engedélyt az írók szerzői jogvédelem alatt álló anyagainak felhasználására.
  • Fizessenek méltányos kártérítést az íróknak a műveik korábbi és jelenlegi felhasználásáért.
  • Fizessenek méltányos kártérítést az íróknak, amiért a mesterséges intelligencia felhasználta a műveiket, függetlenül attól, hogy ez a hatályos jogszabályok szerint jogsértő-e, vagy sem. 

Jonathan Franzen amerikai író úgy véli, az Authors Guild fontos lépést tesz minden olyan amerikai jogainak előmozdítására, akiknek adatait, szavait és képeit a beleegyezésük nélkül, hatalmas haszonszerzés céljából hasznosítják...

 

Index - Kultúr - Felháborodtak az írók, kilencezren követelnek kártérítést

 

27 pont módosítása erre:

 

OpenAi chatgpt és hasonló "mesterséges intelligencia" programok jelenleg még csak egy Mém-Masinok (mém gépezetek) és nem intelligenciák. Másolnak, ismételnek, máshol mástól halott, olvasott dolgokat. Az intelligenciák képesek lennének önálló gondolkozásra, de ezek nem képesek arra. Ahogy a legtöbb ember sem képes többre. Sőt mivel jogvédett dolgokkal is megteszik és nem megfelelően felvetődik a mesterséges plagizátor átnevezés is. 

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.21 -1 1 228

Érintett eddigi témák:

 

1. Az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül.

2. Karl Popper falszifikációs elve csak kőleves effektus

3. Istent is meg lehet tudományosan határozni, nem áll kívül a tudományon

4. Bécsi kör az erős alap

5. Mi is a tudomány, áltudomány, igazság?

6. Isten & Babig párhuzam

7. A tudomány és a tudományos módszertan elve sem hirdeti az anyag elsőbbségét a gondolkozás felett !!! Tehát nem materialista. Semmilyen izmus sem érdekli.

8. Posztmodern filozófia értelmetlenségeire példák

9. "Az evolúció egy tiszta matematikai algoritmus."  - zagyvaság elemzése és cáfolása.

10. Gödel egyik tétele sem matematika, hanem csak filozofálgatás. A filozófiai állításokat helyettesített be a matek sötét oldalát képző formalizálásba. Magyarán csak kódolni próbált ... és hát nem túl jól ...

11. A matematikai formalizálás korlátjai.

12. Világegyetem határa csak egy körkörös érvelés.

13. John Forbes Nash vöröseltolódás elmélete Albert Einsten felé.

14. 2002-ig volt összeesés elmélet is az univerzumra, akkor rájöttek, hogy rosszul mértek és számoltak és így törölték.

15. Sir Roger Penrose, fizika Nobel-díj nyertes, konform ciklusos kozmológiája

16. Tudomány és áltudomány szétválasztása és szétválasztási módszertanának megadása, tesztelése.

17. A teológia egyértelmű áltudomány és a politika és a belőle fakadó jog is.

18. Publikáció. Mi is az? Tudományos Isten bizonyítás publikált-e, vagy sem?

19. 800 milliárd fényévre nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni. A jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör.

20. A 2022 év októberben kezdődő országos népVALLATÁS kérdőívén az ateizmust a vallások közé sorolták. Egyébként tudományfilozófiailag teljesen jogosan.

21. St. Hawking " Nincs semmi a Déli-Sarktól délebbre" hablatyolása körkörös érvelési hiba csak, akárcsak a Hófehérkénél, nincs Hófehérkébb feltételezett tanpélda állítás is az. Ezt a marhaságot sokan másolják, még Északi-Sark variációban is. 

22. A "hívők" egy értelmetlen és átverős halamaz logikailag. Paradoxon és oximoron jellegű is.  Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "kételkedő" lehessen. Tehát minden egyes "hívő", sokkal nagyobb mértékben "kételkedő". 

23 . A matematikában minden lehetséges helyesen és a 2,4 +2,4 = 4,8 egész számra való kerekítéssel és még néhány más kötött szabállyal, éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan. Még mindig filozófiai vita folyik arról, hogy a matematika tudomány-e.

24.  Halálból való visszatérés félre magyarázásai. Azok inkább csak halálközeli esetek. 

25. A JudeoKeresztény vallás Jézusa valóságos történelmi személy volt-e?  Egyértelműen kitalált és a főbb ismérvei korábbi vallásokból átvett, vagy plagizált. 

26. A "tervezett elavulás" lehet tervezett tartósság is. Persze a végeredménye azonos. 

27. OpenAi chatgpt jelenleg még csak egy Mém-Masin (mém gépezet) és nem intelligencia. Másol, ismétel, máshol mástól halott, olvasott dolgokat. Az intelligencia képes lenne önálló gondolkozásra, de ez nem képes arra. Ahogy a legtöbb ember sem képes többre.

28. Materializmus, ateizmus és s scientizmus is bukott elméletek a tudományfilozófia alapján. Igazi tudós ideológiailag semleges. 

29. MonoŐsRobbanás elmélet legalább 6 helyen sérti az alaplogika és a helyes érveléstan szabályait, azaz a valódi tudományos módszertant is. Sőt a PoliÖsRobbanás elméletek is kiütik logikailag. A MonoŐsRobbanás Hiedelem ugyanolyan nevetség, gúny tárgya és szitokszó lehet néhány évtized múlva, mint jelenleg a LaposFöldesség.

30. Karbonbábnyom nagyon bugyuta és hibás elnevezés. Szegény SZÉN!!! A végén még kitiltják a gyógyszertárakból meg vegyvédelmi gázálarcokból, meg a pollenszűrőkből is.

31. IQ teszttel csak butaságot lehet mérni, a jelenlegi tudásunkhoz képest, okosságot nem. Hiszen még nem is tudjuk, mi is lesz az az okosság a jövőben.  Nagyon vicces, amikor olyanokat is IQ tesztszámmal látnak el, akik soha életükben nem töltöttek és nem is tölthettek ki ilyen jellegű tesztet. Értelmes ember persze ma sem tölt ki ilyet.

32. Elektronos autók esetén egyáltalán nem biztos, hogy az egyre nagyobb töltésteljesítményű elektromos töltőoszlopok tömege a jó megoldás. 2-3-4 literes nagy teljesítményű és cserélhető akkukat tartalmazó akkufal leválthatja, ami egyben hálózatkiegyenlítő szerepet is betölt.

33. A hazai Szkeptikus Társaság tudományossága erősen megkérdőjelezhető és inkább áltudományosak lettek már napjainkra. 

34. Jelen korunk társadalmának két legveszélyesebb áltudománya és fertőző mémje, avagy pszichovírusa a POLITIKA és a belőle fakadó JOG !!! A politika olyan hasonló speciális hit és vallási rendszer, mint a katolicizmus, vagy az iszlám például. Nem véletlen az összeforrás is sok helyen és területen. A politika pártok is híveket és hívőket gyűjtenek és ha kell fanatizálják is őket. A politikusok előremenetele is az ilyen politikai elhitetésektől függ főként. 

35. Nem egy matematika van, ahogyan "Vallás" sem csak egy van, hanem matematikák és vallások. Amelyek elveikben és szabályaikban ellenkeznek egymással.

36. Minden jel szerint a memetikailag, vagy bárhogyan sokszor ismételt dolgok valamiért tárolódhatnak a DNS-ben. 

37. A "létezés" nagyon nagy manipulatív fogalom. Ami az áltudományos metafizika hordaléka és öröksége. Illene kinőni.

38. A teológiára a körkörös érvelési trükk a legjellemzőbb. Ami és sok más miatt is egyértelmű áltudomány. Szerencsére egyre kisebb társadalmi befolyással.

39. "Memetika" jelenleg a tudomány és áltudomány határán helyezkedik. El kellene különíteni a két részt. A pszichovirulógia új elnevezéssel erre törekszik.

40. 

 

 

 

Várom, mint topikgazda és topikindító a további ajánlott témákat, de a régebbi témákat is tovább lehet gondolni eltérő felvetésekkel.

MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.21 -1 0 227

A 29-e ponthoz csatlakozik:

 

A matematikában nem véletlenül nincs szuper halmaz.

 

Univerzum, avagy más nevén a  Világmindenség tágulása is hasonlóan logikai lehetetlenség.

Előzmény: Cleaning Cloths (181)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.13 0 0 226

talán

Előzmény: Cleaning Cloths (225)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.13 -2 0 225

"Saját mesterséges intelligencia létrehozását jelentette be Elon Musk

 

Musk szerdán Twitteren hivatalosan is bejelentette azon új MI-s vállalkozásának elindítását, amit már hónapok óta lebegtetett különböző fórumokon. A hivatalosan "xAI"-nak nevezett kezdeményezés célja Musk szerint egy "az univerzum valódi természetét megértő mesterséges intelligencia" létrehozása lesz."

Előzmény: Cleaning Cloths (224)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.07.13 -1 1 224

Olvasnivaló a 33-as ponttal összefüggésben és bővebben.  Áltudományos a társaság és bizonyítottan. Sokszorosan bizonyítottan.

 

Sz.eptikus Társaság!? A Tényeket Tisztelők Társasága (1992-2006) utáni és abból kivált és átalakult (harcos mono-ateistákkal alapított) Szkeptikus Társaság egyébként ironikus megítélésem szerint lényegét tekintve nem más, mint egy szakértői álca nevezetű érvelési hiba. Persze néhány területen valóban tudományosak, ami persze nem elégséges. Ami csak részben tudomány, na az még éppen az áltudomány meghatározása. Csak az a tudomány, ahol a tudományos elvek és módszertan maradéktalanul van betartva. Tehát simán kiérdemelték már, nem a LaposFöld, hanem inkább a LaposNap díjat. Persze elnevezésileg és szakmailag jogosabb lenne ennél nekik a Gerenda-díj, amit ugye nem látnak a saját szemeikben. 

 

LaposFöld-díj kontra Szkeptikusok Társasága

Előzmény: Bölcs Árnyék (223)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.13 0 1 223

valóban érdekesek e pontjaid . 

Számodra a 33. pont a lényeges !

 

.. és ekkor már erre a sok pontodra nézve: hogyan viszonyulsz a ChatGPT-hez ?

Előzmény: MemetikaTan (222)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.13 -1 1 222
Előzmény: Bölcs Árnyék (221)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.13 0 0 221

Az összefoglalóban és az eddigi kommentekben már leírtam:

 

linkeld be nekem ♥

Előzmény: MemetikaTan (217)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.13 0 0 220

ugyan már, humbuk az egész

Előzmény: Lamma lamasszu (218)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.12 -1 1 219

Mára már csak a filozófia nagyon kicsi része képvisel tudományos értéket ... de a történelmi szerepe egyértelmű  és a tudományfilozófia ág még a jövőbe is mutathat.

 

Phd .. ugye egy tudományos fokozat, minősítés és jelentése: A filozófia oktatója, tanára

 

 

 

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (211)
Lamma lamasszu Creative Commons License 2023.07.12 -2 0 218

Tényleg földönkívüli technológiára bukkanhatott a harvardi professzor

Szinte biztos, hogy idegen civilizáció keze munkája, ami az óceán mélyén feküdt.

MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.12 -2 1 217

Az összefoglalóban és az eddigi kommentekben már leírtam:

 

27. OpenAi chatgpt jelenleg még csak egy Mém-Masin (mém gépezet) és nem intelligencia. Másol, ismétel, máshol mástól halott, olvasott dolgokat. Az intelligencia képes lenne önálló gondolkozásra, de ez nem képes arra. Ahogy a legtöbb ember sem képes többre.

 

Viszont betanítható lenne a helyes érvelésre és a tudományos "gondolkodásmódra" is, de abban mint írtam az a veszély, hogy sok-sok ma tudományosnak hazudott területet leleplezne.

 

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (209)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.12 0 0 216

Ez igaz, de a bölcselet nem-e erről a "penge-ségről" szól ?

Előzmény: ketni (215)
ketni Creative Commons License 2023.07.12 0 1 215

Nem lehet mindenki annyira penge.

Előzmény: Bölcs Árnyék (214)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.12 0 0 214
Előzmény: Bölcs Árnyék (213)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.11 0 1 213

A metafizika a kb. kitalációkról szól, ezért is lett már korán eltávolítva a filozófiából ! A te fejedben kavarognak össze-vissza ezek a dolgok, és nem a valóságban !

Előzmény: ketni (212)
ketni Creative Commons License 2023.07.11 0 1 212

Ez szépen hangzik, semmi kivetni való nincs benne.

De nagyjából ez úgy hangzik, mint amikor a politikusok a világbékéért harcolnak.

A lényeg meg az ördög viszont a részletekben van elrejtve.

 

"A "létezés" nagyon nagy kamu dolog ám !!!!!"

"Az "Idő" van és valóságos. Ahogyan a sebesség is az. A "létezés" fogalom az ami zavaros metafizikai zagyvaság."

 

A valóság ugyan úgy zavaros fogalom. Ugyan úgy leegyszerűsítve találkozunk vele, lebutítva az emberi felfogó képesség szintjére, mint amit a számtanról mondasz és a számokba fojtás hasznosságáról állítasz.

Én nem látom a különbséget a létező és a valóságos között.

Teljesen mindegy, hogy a létező az metafizikai vagy sem, mert így is, úgy is létezik.

A különbség ott van, hogy megtapasztalható-e, felfogható-e az ember számára.

Mivel tudjuk, -mert azt tudjuk- hogy a valóság töredéke sem tudható és ismert a számunkra, tökéletesen jogos föltételezés, hogy van metafizikai létezés, ami valóságos, mert van.

Előzmény: Bölcs Árnyék (211)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.11 0 0 211

mi az "igazi tudomány" a számodra?

 

 

Én elsősorban filozófusnak tartom magam, és a tudományt a filozófia egy olyan részterületének tartom, ami kihelyeződött a filozófiából, de azért az "alma nem esett messze a fájától" ♥

Előzmény: ketni (210)
ketni Creative Commons License 2023.07.10 0 1 210

Érdekes, ahogy önmagadnak teszel fel kérdéseket és néha meg is válaszolod.

Amit még mindig nem értek: mi az "igazi tudomány" a számodra?

Megnéztem a saját blogodat is, vagy midet, de nem tudom fölfogni a lényeget.

 

Előzmény: Bölcs Árnyék (209)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.10 0 0 209

Mi a véleményed a memetika és a ChatGPT kapcsolatáról ?

Előzmény: MemetikaTan (207)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.10 -1 0 208

Jelen korunk társadalmának két legveszélyesebb áltudománya és fertőző mémje, avagy pszichovírusa a POLITIKA és a belőle fakadó JOG !!!

Előzmény: Bölcs Árnyék (206)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.07.09 -1 1 207

A  memetikát túltolták bizonyos részeken és azok a részek hibásak is. Így alapítottam egy külön tudományágat:

 

Memetika szerintem; az emberi gondolatok – a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló – lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, ismétléstan régebben, de helyesen inkább klónozástan a jövőben) Ez egy új tudományág és mint ilyennek vannak fals kinövései is. Tehát a "Vírus" az élő és élettelen, a "Memetika" meg a tudomány és áltudomány határán helyezkedik el jelenleg. Jómagam a tudományos részt igyekszem belőle elkülöníteni. Ezt az ágat nevezhetjük akár pszicho-virulógiának is.

 

Memetika és PszichoVirulógia közösségi tanulási csoport

Előzmény: Bölcs Árnyék (206)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.07.09 0 0 206
Előzmény: MemetikaTan (205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!