Keresés

Részletes keresés

KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2885
Lars Ulrich (1963. december 26., Gentofte, Dánia – ) dán zenész, a Metallica együttes társalapítója és dobosa. A dániai Gentoftében született. Fiatalkorában édesapja hatására komolyan teniszezett. 17 éves korában a család Los Angelesbe költözött, ekkor kezdett dobolni. Az 1980-as évektől kezdve a thrash metal műfaj egyik legelismertebb dobosa lett.

Ulrich édesapja, Torben Ulrich profi teniszező és zenei szakújságíró volt, főleg jazzel foglalkozott; Ulrich keresztapja a legendás szaxofonos, Dexter Gordon.[3] Ezért szinte evidens volt, hogy a kis Ulrich is hasonló életutat járhat be. 1973 februárjában Ulrich édesapja szerzett öt jegyet a koppenhágai Deep Purple koncertre. Eredetileg barátaival akart elmenni, ám miután egyik barátja nem tudott eljönni, a fennmaradó jegyet az akkor 9 éves Ulrich kapta meg.[4] Pár nappal később megvette az együttes Fireball című albumát. Ulrich az album és a koncert hatására végleg beleszeretett a rock and roll, majd a heavy metal világába.[5] Egy Ronnie James Dio halála után írt nyílt levélből kiderül, hogy Ulrich nagy Rainbow rajongó volt kiskorában.[6] Az első dobfelszerelését - egy Ludwig dobfelszerelést - nagymamájától kapta 12 évesen. Az 1980-as évek elején családjával Kaliforniába költözött, és terve az volt, hogy profi teniszező legyen.[4]

1981 végén felfedezte a Diamond Head nevű brit heavy metal zenekart. Annyira hatott rá a zenekar debütáló albuma, a Lightning to the Nations, hogy San Franciscóból elutazott Londonba, a Woolwich Odeon-ba, hogy megnézze koncertjüket. Szállást viszont nem szervezett magának. Ezért ott maradt a koncert helyszínén és megkereste a zenekar tagjait színfalak mögött. Ulrich elmondta, hogy mennyit utazott a koncert megnézéséért. A szólógitáros, Brian Tatler felajánlotta, hogy elmehet velük a következő koncert helyszínére, Birminghambe.[7] Ulrich végül egy héten át a Diamond Headdel utazott együtt, és azóta is nagy rajongója az együttesnek. 1999-ben segített keverni az albumukat, a The Best of Diamond Head-et.

Ulrich 1981-ben feladott egy újsághirdetést a The Recyclerben, miszerint "egy dobos zenészeket keres dzsemmeléshez".[8] A levélre James Hetfield és Hugh Tanner válaszoltak.[8] A zenekart hivatalosan 1981 októberében alapították, öt hónappal azután, hogy Ulrich és Hetfield először találkoztak.[9] A "Metallica" név egy baráttól, Ron Quintanától származik, aki azon gondolkozott, hogy milyen néven indítsa el heavy metal magazinját. A Metallica egy volt ezen ötletek közül. Ulrich rábeszélte Quintanát a Metal Mania névre, magának pedig megtartotta a Metallicát.

Ahogy a Metallica az egész Bay Area-i thrash metal mozgalom, úgy Ulrich a gyors thrash metal dobolás egyik úttörőjévé vált a nyolcvanas években. Az 1990-es évektől az együttes mainstream sikereinek, és a 2000. évi Napster-botránynak köszönhetően Ulrich az egész zeneiparban ismertté vált. 2000 júliusában ő maga is felszólalt az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága előtt a Napster-ügyben, ami az után robbant ki, hogy a Metallica "I Disappear" című dalát már megjelenése előtt több százezren töltötték le illegálisan a Napsterről.

Ulrich dobolási stílusa karrierje során többször változott. A '80-as évek során gyors és agresszív stílus volt rá jellemző, gyakran használt duplázót, ami igen népszerű lett a heavy metal dobosok körében. Legjobb teljesítményei ebből a szempontból a "Battery" (Master of Puppets), "Damage, Inc." (Master of Puppets), "Blackened" (...And Justice for All), "One" (...And Justice for All) és a legextrémebb dala, a "Dyers Eve" (...And Justice for All) volt.[forrás?] Az 1990-es és 2000-es évek során leegyszerűsítette az ütéseket, hogy illeszkedjenek a Metallica akkori stílusához. A Metallica óta inkább a precíz dobolásra fókuszált, ezért lecsökkentette dobfelszerelését 9 darabosról 7 darabosra. A Death Magnetic lemezen a Metallica némileg visszatért az eredeti stílusához.[10] Ulrich-ot dobosként Bill Ward inspirálta.[11][4] A legnagyobb hatást rá a Deep Purple tette.[12][5]

Ulrich eddig kétszer nősült. Első feleségével, Debbie-vel 1990-ben váltak el. 2004 márciusában Ulrich elvált második feleségétől, Skylar Satensteintől is (tőle 2 gyermeke született, Myles (1998. augusztus 5.) és Layne (2001. május 6.)

Jelenlegi egy dán színésznővel, Connie Nielsennel él együtt. Első közös gyerekük, Bryce Thadeus Ulrich-Nielsen, 2007. május 21-én, San Franciscóban született[13] (Nielsennek már előtte is volt egy gyereke, Sebastian, aki 1991-ben született).

Ulrich hobbija a festmények gyűjtése. Saját elmondása szerint sokszor jár kiállításokra és aukciókra. Egy 2008-ban, a Stereo Warning-nak adott interjújában ezt mondta: "A ház, ahol felnőttem tele volt festményekkel. Az egyetlen dolog amit magamtól csinálok, hogy gyűjtöm a festményeket. Ez a szenvedélyemmé vált. Nem az az egyetlen élet, amit a Metallicában, vagy dobosként csinálok. Megismertem magamat ebben a művészetben, szeretek elmenni kiállításokra és aukciókra. Ez nagyszerű, mert a zenekarral semmit sem szoktunk együtt csinálni."

Amikor beiktatták a Metallicát a Rock and Roll Hall of Fame-be, Ulrich vált az első dán származású zenésszé akit beiktattak.

Megjelent a South Park "Keresztény rock" című epizódjában. Amikor a South Park-i fiúk zenét akarnak letölteni, megérkezik az FBI. A rendőrkapitány megmutatja, hogy milyen "szörnyű" dolgok történnek azokkal az előadókkal - akik közt ott van Ulrich -, akiknek a zenéjét letöltik. Ez utalás a Napster-perre.

Szerepelt a Metallica többi tagjával a Simpson család egyik epizódjában, a "The Mook, the Chef, the Wife and Her Homer"-ben.

A Doktor House című sorozat "Knows Unknows" című epizódjában Dr. Gregory House a legnagyobb metal dobosnak nevezte.

Dee Sniderrel együtt, szerepel a Get Him To The Greek című filmben.[14]

Ulrich Tama dobfelszerelést használ,[15] és Zildjian cineket,[16] valamint Remo dobbőröket. A stúdiófelvételek közben szokta keverni a márkákat, használ Ludwig és Gretsch dobfelszereléseket, valamint Sabian cineket is. Karrierje elején Calato Regal Tip dobverőket használt, aztán váltott át Easton Aheadre 1994-ben. A Tama készíti, a két fajta Lars Ulrich Signature Snare nevű, személyre szabott pergődobot.

Jelenlegi turnéfelszerelése (2008-2010)

* Dobok – Marigold Sparkle
o 10" × 8" tam
o 12" × 10" tam
o 16" × 14" oldaltam
o 16" × 16" oldaltam
o 22" × 16" lábdobok
o 14" × 6,5" Lars Ulrich Signature gyémánt mintás acél pergő

Megjegyzés: Ulrich turnén a standard Lars Ulrich Signature LU1465 pergőt használja (3 mm gyémánt mintás acél), stúdióban pedig a LU1465 vagy a LU1465BB (harangréz) pergőt a különböző hangzások elérésének érdekében.

* Cinek – Zildjian
o 14" Z Custom Dyno Beat Hi-Hats
o 19" A Custom Projection Crash
o 18" A Custom Projection Crash ×2
o 17" A Custom Projection Crash
o 18" Oriental Trash China
o 20" Oriental Trash China

* Dobbőrök - Remo
o Tamokon felül: Coated Emperor; alul: Clear Ambassador
o Lábdobon hátul: Clear Powerstroke 3 w/Falam Patch ; elöl: Ebony Powerstroke 3 w/ 5" Black Dynamo
o Pergőn felül: Coated Controlled Sound w/Black Bottom Dot; alul: Clear Hazy Ambassador

* Hardware - Tama és Drum Workshop
o Tama Iron Cobra Power Glide lábgép ×2
o Tama Iron Cobra Lever Glide lábcinállvány
o Tama RoadPro ellensúlyos gémesállvány ×5
o Tama RoadPro dupla tamtartó
o Tama RoadPro pergőállvány
o Tama multi-bilincs
o Tama lábcinállvány bilincs (lábdobkávához való rögzítéshez)
o Tama 1stChair Ergo-Rider dobszék
o DW lecsapós lábcinfej

* Verők - Ahead
o Lars Ulrich Signature 16-1/4" hosszú, 595" vastag
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2884
Metallica

Ez a történet iskolapéldája az éhség, a szenvedély és az idő tökéletes egybeesésének. Az a fajta találkozás, ami ha 30 évenként egyszer fordul elő, és 500 oldalnál többet tenne ki teljes valójában.

Metallica. Ma már jól ismert név. A hetedik legsikeresebb zenei vállalkozás az amerikai történelemben.

Ki gondolt volna erre 1981. október 28-án, amikor Lars Ulrich /dobos/ visszavonhatatlan ajánlatot tett James Hetfieldnek /gitár, ének/: 'Van egy helyem a bandám számára Brian Slagel új Metal Blade-jén...'

NagyíthatóValójában Larsnak akkor még nem volt bandája, amikor James betársult mellé. Ők ketten vették fel az első számokat, egy olcsó magnóval, amiken James énekelt, ritmus és basszus-gitáron játszott, Lars pedig kötelességtudóan, beült a dobok mögé, segített a zenei szervezés terén, és felvállalta a menedzser szerepét. Ron McGovert, Hetfield barátját és lakótársát rádumálták, hogy fogja maga elé a basszus-gitárt, Dave Mustaine pedig vállalta a gitárszólókat.

A csapat végül Ron Quintana javaslatára felvette a Metallica nevet, és Los Angeles környékén előzenekaraként nyomult olyan bandáknak mint a Saxon. Eközben kirukkoltak egy kiforrott demoval 'No Life Til Leather' címen, ami végigsüvített a metal-underground körein, és pillanatok alatt keresetté vált Friso és New York szerte.

A Metallica két show-val állt Frisco elé és úgy vélték az ottani közönség sokkal őszintébb és barátságosabb mint L.A. "és itt látható.." népessége. Az akkor feltört Trauma nevű bandát, de elsősorban a basszus-gitárosukat Cliff Burtont is levették a lábukról, s mivel Cliff nem volt hajlandó Dél-Kaliforniába költözni, a Metallica számára ez elég indok volt arra, hogy Bay Area-ra fókuszálódjon, s ide tegye át székhelyét. Ezután már Cliff is csatlakozott hozzájuk.

NagyíthatóEközben New Yorkban egy NLTL másolat eljutott Jon Zazula lemezboltjába is, amit találóan Metal-Heaven-nek /metál-menyország/ hívtak. Zazula könnyedén vette rá a csapatot, hogy menjenek át a keleti partra néhány show és egy album erejéig. A banda egy lopott U-Haul-on küzdötte el magát New Yorkig. Ez idő alatt derült ki Dave Mustainről, hogy még az egyébként laza felfogású fickók számára is kezelhetetlen természete van. Ebből kifolyólag érkezésük után néhány héttel csomagolhatott, hogy Mark Whitakker javaslatára egy ottani csapat, a trash irányzatot követő Exodus tagja, Kirk Hammett lépjen a helyére. Két telefonhívás, és egy repülőúttal később, 1983. április 1-jétől pedig Kirk Hammett hivatalosan is a Metallica tagja lett.

Az 1983-as év vége felé piacra dobták a banda első albumát 'Kill'Em All' címen, amit vad koncertsorozat követett az USA-ban és Európában. 1984-ben már Flemming Rassmusten producerrel dolgoztak együtt a Koppenhága-i Sweet Silence Studio-ban, a második albumon. A 'Ride The Lightning' bebizonyította, hogy a Metallica nem csak egynyári zöldség. A szövegek, a zenei megjelenítés fejletsége, a szervezettség és intenzitás miatt a QPrime és az Elektra céltábláira kerültek, és mindkét szerződést 1984 őszére tető alá hozták, amivel világszerte ismertté váltak.

1985-ben ismét stúdióba vonultak és megalkották a 'Master Of Puppets' albumot, amit L.A-ben vettek fel Michael Wagner-rel, és 1986 elején engedtek útjára. Gyors szervezéssel összehoztak egy turnét Ozzy Osbourne-nal, s ez a háttér (plusz a 30 legjobb album közötti helyezés) alapozta meg az ugródeszkát, és a rajongóik szilárd magját. Ami addig csak vérmes álom volt csupán, hirtelen elérhető közelségbe került a megvalósulás rögös útvesztőjében, és a Metallica egyeduralomra törhetett.

KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2883
Dave Lombardo (Havanna, 1965. február 16.) kubai származású, amerikai dobos, aki a Slayer zenekarban nyújtott teljesítménye alapján ismert elsősorban. Lombardo nagy mértékben hozzájárult a zenekar egyedi hangzásvilágához, játékstílusa pedig számtalan zenészre volt hatással. A kritika és a metal-rajongók is egyaránt a műfaj egyik legjobb dobosának tartják.[1] Legnagyobb hatással rá a KISS és a Led Zeppelin voltak.[2]

Kiskorában a családjával átköltözött Kubából Kaliforniába. Már az általános iskolában foglalkozott a dobolással, a Marching drum sulizenekar egyik ütőse volt. Lombardo elkezdett komolyan és kitartóan gyakorolni. Ezt az apja is észre vette és 10 éves korában vásárolt neki egy öt darabból álló Maxvin dobot 350 dollárért. Ekkoriban ismerkedett meg a KISS Alive! lemezével, mely nagy hatást gyakorolt rá. Elhivatottságát hűen tükrözi, hogy képes volt az albumon hallható Peter Criss dobszólót is megtanulni.

1978-ban saját garázsában, több zenésszel egyetemben elkezdett Jimi Hendrix átiratokat játszani. Terítékre került többek közt, a Purple Haze, a Foxy Lady, és a Fire. Ekkoriban Lombardo magániskolába járta az általánost. Az iskola elvégzése, és egy újabb költözés után a X. Pius gimnáziumban folytatta muzsikusi karrierjét. Ide fűződik első lényeges zenei próbálkozása is. Osztálytársával az iskola tehetségkutatóján előadták a Johnny B. Goode nótát Chuck Berry-től. Soha nem fogom elfelejteni a tömeg morajlását a dobszólóm alatt. Úgy éreztem a hátunkon vittük a házat- mondta Lombardo. A környéken egyre népszerűbb Lombardo 1979-ben zenekart alapított. Ezzel a zenekarral főleg Led Zeppelin, Black Sabbath, és AC/DC feldolgozásokat játszott. Beinduló zenei karrierje azonban kihatással lett iskolai tanulmányaira, ezért új iskolába a Dél-Gate-i gimnáziumba íratták. Itt talált a zenekarához megfelelő énekest is. Ennek a zenekarnak a klasszikus Black Sabbath album nyomán Sabotage volt a neve. A szülei egyre rosszabb szemmel nézték Lombardo zenészi ambícióit. Lombardo, szülei kérésére a zenélés mellett elkezdett dolgozni mint pizzafutár. Ez 1981-ben történt. A fizetéséből, és az apjától kölcsönkapott pénzből pedig megvásárolta első saját TAMA Swingstart és Paiste Rude cintányér dob szettjét. Ekkoriban ismerkedett meg Kerry Kingel aki épp dobost keresett Slayer nevű formációjába. Egy rövid jammelést követően elfogadta a gitáros ajánlatát és belépett a zenekarba.

A Slayer teljes felállásban elkezdte első turnéját az 1980-as évek elején, hogy támogassák a bemutatkozó albumukat a Show No Mercy-t. Érdekesség, hogy Lombardo a turné ideje alatt tovább folytatta a munkáját a K-Mart-ban. Ebben az időszakban alakult ki erős kapcsolat közte és Gene Hoglan későbbi Death dobos közt. Gene Hoglan ekkoriban roadja volt Lombardonak, aki próbálgatta az ifjú Gene-t tanítgatni az egyedi ritmusokra. Mint későbbi interjúiban utalt rá, játéka nagy hatással volt Hoglandra. Az 1986-os "Reign in Pain" túra után még felvette a következő Reign in Blood albumot, de aztán személyes ellentétek miatt kivált a zenekarból. Többek között az is az ellentétekhez vezetett, hogy Dave nem volt hajlandó sok pénzt beleölni a zenekarba. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: Úgy gondolom, szakmailag már eléggé sokat elértem, a számláimat, és a házamat meg fizetnem kell valamiből.[forrás?] Utódja Tony Scaglione, a Whiplash dobosa lett. Ezt azonban Lombardo neje nem nézte túl jó szemmel, és hosszas könyörgés után 1987-ben ismét a visszaszált a dobok mögé Dave Lombardo. Ezt követően még két igen sikeres lemezt rögzített a zenekarral - South of Heaven (1988) és Seasons in the Abyss (1990) - de 1992-ben mégis újra kiszállt a Slayerből. Az újbóli kilépése mögött családi okok húzódtak (Első gyermeke 1993-ban született meg). Lombardo ekkor alakította meg új zenekarát a Grip Inc-t. A zenekarban viszonylag ismeretlen arcok játszottak még vele: Waldemar Sorychta, Jason Viebrooks és Gus Chambers. 1995-ben Power of Inner Strength, 1997-ben pedig Nemesis címmel adják ki első két korongjukat. A Nemesis felvétele után Viebrooks kilépett a zenekarból és helyére Stuart Caruthers vették fel '99-ben.

1998-ban csatlakozott Mike Patton Fantomas elnevezésű projektjéhez. A zenekar eredetileg csak egy projekt erejéig jött létre, ám amikor a Faith No More széthullott, Mike ismét megkereste hogy vegyen részt Lombardo a további munkákban is. Lombardo a felkérésnek nagyon örült, és teljes erővel belevetette magát a próbákba, és stúdiózásba. Elmondása szerint ez volt az egyik legkeményebb zene amit eddig játszottam. A Slayer zenéje közel sem ennyire összetett, és eredeti. Fizikailag nagyon megerőltető, de nagyon komoly technikai felkészültséget követel tőlem.[forrás?]

1999-ben közben tovább szélesíti zenei palettáját, és dobosként az olasz klasszikus zenész Lorenzo Arruga-val rögzíti Vivaldi - The Meeting albumát. 2000-ben Lombardo kiadott egy könyvet, melynek címe Dave Lombardo: Power Grooves. A könyvben és videón találhatóak nyolcados, tizenhatodos, és egyedi dupla lábdobos groove-ok, tam játékok és más Lombardora jellemző egyedi dob alap is.

2005-ben felvételt készít DJ Spooky-val, és szoros szálak fűzik a finn Apocalyptica zenekarhoz is. Két lemezükön vett rész mint közreműködő. A 2004-es Reflections, és a 2008-as Worlds Collide album Last hope számát dobolta fel. Tíz év után Jeff Hanneman ismét felkérte, hogy csatlakozzon a Slayerhez, de mivel Lombardo ekkor már aktív tagja volt a Testamentnek, ezért csak hosszas unszolás után mondott igent. Eleinte a Slayer tagjai még attól féltek, hogy Lombardo nem fogja tudni Paul Bostaph dinamikus játékát lejátszani és ezt a felvetést Lombardo túlreagált hisztinek titulálta. A Slayer ettől függetlenül mint tartalék játékos tekintett még rá, amin egyikük sem csodálkozott. Lombardo a Slayerrel egy több állomásos turnén vett részt először. Felléptek az Ozzfest-en, Summer Tour-on, vagy a 2004-es Download fesztivál is. Lombardo eközben a Grip Inc.-vel rögzítette az eddigi utolsó albumot 2004-ben, Incorporated néven. Lombardo azt állítja, a zenekar a Slayer turnéja és feladatai miatt csak háttérben tudna létezni, ezért el kell gondolkodnia azon, hogy van e értelme így a folytatásnak.

Lombardo ezután rögzítette a Slayer 2006-os Christ Illusion albumát, majd megkezdték a felkészülést az Unholy Alliance turnéra. Dave Lombardo visszatérése mind a kritikusok, mind a rajongók részéről örömteli fogadtatásban részesült. Egy kritikus így nyilatkozott róla: Ő az egyik legjobb dobos a thrash / speed metal stílusban. Teljesítménye és tudása a többi magasan képzett dobos fölé emeli Őt. Csodálatos lábjátékával a Slayer teljesítményét és intenzitását a zene egy magasabb szintjére emeli.[3]

Lombardo közismert gyors, agresszív játékstílusáról, gyakran használ kétlábas dobos technikákat, amellyel kiérdemelte a "lábdobok keresztapja" kitüntető címet. Lombardo gyors technikáját az alábbiakkal magyarázta: a két basszus dob játéknál, ha lenyomom a pedált a nagydobon a fej mindig kap egy "slapbacket (visszaütést)", én így hagyom lélegezni a pedált.[forrás?] Játéka közben Lombardo gyakran használja a heel-up (sarokjáték) technikát is. Érdekesség még, hogy bal kézzel szokott dobolni jobb kezes felszerelésen. Emellett szeret sokat improvizálni.

Lombardo munkásága nagy hatással volt a XXI. század dobosaira is. Többek közt tőle merített Rocky Gray az Evanescenceből, Per Möller Jensen a The Hauntedből, Mike Smith a Suffocationből, Paul Mazurkiewicz a Cannibal Corpse-ból,[4] Pete Sandoval a Morbid Angelből,[5] Joey Jordison a Slipknotból,[6] The Rev, az Avenged Sevenfold-ból,[7] Max Kolesne a Krisiunból, Patrick Grün a Calibanból, Ray Herrera a Fear Factoryból.[8]
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2882
Dave Mustaine (1961. szeptember 13. – ) szóló- és ritmusgitáros, énekes, dalszerző, aki a Megadeth, korábban pedig a Metallica együttes révén vált ismertté az 1980-as években. A thrash metal stílus egyik meghatározó alakja. Joel McIver A 100 legnagyobb metal gitáros (2009) című könyvében Mustaine került az első helyre.[1] Jelenleg San Diegoban lakik.

Mustaine a kaliforniai La Mesa-ban született, John és Emily Mustaine fiaként. Apai ágon ir és francia, anyai ágon német és zsidó vér keveredik ereiben. Fiatalságának nagyrészét anyjával töltötte, miután szülei elváltak. 15 éves korában saját lakást bérelt, és kábítószerek árusításából tartotta fent magát. Egyik kuncsaftja nem tudott fizetni a szerért, de mivel egy lemezboltban dolgozott, ezért Iron Maiden és Judas Priest albumokkal törlesztett. Ez lett Dave első találkozása a metalzenével. Az 1970-es évek végén kezdett gitározni tanulni, és rövid időre csatlakozott egy Panic nevű zenekarhoz.

1981-ben Mustaine elhagyja a Panicot, és szólógitárosi poszton csatlakozik a Metallica-hoz. A Metallica dobosa (Lars Ulrich) egy helyi újságban adott fel hirdetést, hogy bandájához gitárost találjon. Mustaine szereplése a Metallicában kevesebb, mint két évig tartott. 1983 áprilisában a Metallica New Yorkba utazott, hogy felvegyék az első lemezüket. Mustaine ekkor került ki az együttesből, Hetfield és Ulrich az alkoholizmussal és a sorozatos összeütközésekkel indokolták a döntést. Összepakolták Mustain holmiját, és kidobták a kocsiból az első buszmegállónál. A buszon ülve hazafelé elhatározta, hogy saját zenekart alapít.

A Metallicában eltöltött rövid idő alatt négy dalban is közreműködött, ami később a Kill 'Em All című Metallica korongon kapott helyet, valamint további két szerzeményben a Ride the Lightning-ról. További érdekesség, hogy a "The Four Horsemen" zenei anyagát teljesen átmentette a "Mechanix" névvel kiadott szerzeményébe.

1983-ban megkezdődtek az előkészületek Mustaine saját zenekarának megalapításához, amit sikeresebbé akart tenni, mint a Metallica. Ezen a nyáron találkozott David Ellefsonnal, és létrehozták a Megadeth-et. Mustaine sokáig keresett megfelelő énekest, de végül úgy döntött, maga vállalja fel ezt a szerepet. Kerry King (Slayer) gitáros is csatlakozott néhány koncert erejéig, de hamarosan visszatért a Slayerhez. Gar Samuelson ült a dobok mögé, Chris Poland pedig a szólógitárosi pozícióra. Novemberben leszerződtek a Combat Records kiadóval, és először léptek színpadra New Yorkban.

1985-ben megjelent az első albumuk Killing Is My Business... And Business Is Good! címmel a Combat Records gondozásában. Ezen a nyáron a zenekar körbeturnézta az Egyesült Államokat és Kanadát az Exciter társaságában. Itt Chris Poland helyét Mike Albert vette át. Chris októberben csatlakozott újra a zenekarhoz, mikor megkezdődtek a második album munkálatai. Szilveszter éjszakáján a Megadeth San Franciscoban lépett fel, az Exodus, a Metal Church, és a Metallica társaságában.

A következő évben a Megadeth leszerződött a Capitol Records kiadóhoz, és novemberben meg is jelent a második albumuk, a Peace Sells... But Who's Buying?. A lemez metal történeti mérföldkővé vált. Az MTV felhasználta a címadó dal basszusfutamát hírműsoruk aláfestéséhez, csakúgy, mint a "Wake Up Dead" egyes részeit. Mindkét dalból videoklip született.

1987 februárjában a Megadeth lett az előzenekar Alice Cooper Constrictor elnevezésű turnéján. Márciusban a zenekar megkezdte első világkörüli turnéját. A "These Boots" újrafelvételre került, és filmzenévé vált. Nyári turné következett az Overkill és a Necros társaságában. Drogproblémák, és a hangszerek ellopásának gyanuja miatt Mustaine végül kirúgta Chris Polandot és Gar Samuelsont.[forrás?]

1988-ban Chuck Behler került a dobok mögé, aki korábban Samuelson dobtechnikusa volt. Jeff Young lett az új szólógitáros. Januárban megjelent a harmadik albumuk a So Far, So Good... So What! Ezen az albumon szerepel az "In My Darkest Hour" dal, amit Mustaine a Metallica két évvel korábban elhunyt basszusgitárosa, Cliff Burton emlékére írt.
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2881
végre jöjjön egy ember ezekután...

James Alan Hetfield (Downey, Kalifornia, 1963. augusztus 3. – ) amerikai énekes és gitáros, a Metallica nevű heavy metal együttes frontembere és ritmusgitárosa

James Alan Hetfield 1963. augusztus 3-án született Downey-ban (Los Angeles County, Kalifornia). Hetfield családja Európára is kiterjed, vannak angol, ír és német felmenői is. Hetfield apja, Virgil (egy kamionsofőr, aki később elhagyta a családot) és édesanyja, Cynthia (operaénekes) volt. Mindketten szigorú hívei voltak a kereszténységnek, éppen ezért sok Metallica-szöveg van kapcsolatban a Bibliával. Pl.: The Four Horsemen (A Négy Lovas) Hitükkel összhangban, Hetfield szülei elutasították az orvostudományt, és gyógyszereket. Édesanyja rákban hunyt el. Édesanyját 1979-ben vesztette el, 16 éves korában. Apja 1996-ban hunyt el, a Load turné közben.

Hetfield 9 éves korában vett először zongoraleckéket, majd később Dave nevű bátyja dobfelszerelésén játszogatott. Gitározni 14 évesen kezdett. Gyermekkorában kisebb zenekarokban játszott, mint a Leather Charm és az Obsession.

Hetfieldre a legnagyobb hatást az Aerosmith tette, azt mondta, Ők voltak azok, akik miatt elkezdett gitározni. Néhány együttes és zenész, mint a Motörhead, UFO, ZZ Top, Black Sabbath, Rainbow, Saxon, Diamond Head, Johnny Cash, The Doors, Jimi Hendrix, Cream, The Who, Hank Williams Jr., Kiss, Rush, Iron Maiden, Def Leppard, Alice Cooper, Waylon Jennings, Hank Williams, Lynyrd Skynyrd, Judas Priest, Ted Nugent, AC/DC, Blue Öyster Cult, Venom, Led Zeppelin, és a Thin Lizzy hatottak még Hetfieldre.

A Metallica korai szakaszában az együttes különböző ének- és gitárkombinációkkal próbálkozott, alapvetően a brit Diamond Head mintájára. A kezdetben felmerült megoldások között szerepelt egy második gitáros (John Roads lett volna a szólógitáros), illetve John Bush, az Armored Saint együttes (később az Anthrax) énekesének bevétele. Hetfield egy 1989-es, a Spin magazinnak adott interjújában elmondta, hogy az ex-Misfits énekes Glenn Danziget akarták a zenekarba. A első teljes felállás a következő volt: Hetfield (ritmusgitár, ének), Dave Mustaine (szólógitár), Lars Ulrich (dob) és Ron McGovney (basszusgitár).

1982-től 1983-ig Mustaine alkoholizmusa egyre nagyobb méreteket öltött, és ez folyamatos összetűzésekhez vezetett közte és Hetfield között. Hetfield és Ulrich végül 1983. április 1-jén kirúgták Mustaine-t, akinek a helyére Kirk Hammett, az Exodus gitárosa érkezett az együttesbe.

Az 1990-es évek közepéig Hetfield játszotta lemezre az összes ritmusgitárt és a harmóniák többségét. A Load albumtól kezdve Kirk Hammett is részt vesz a ritmusgitárrészek feljátszásában. Hetfield esetenként szólókat is játszik, mint a "Nothing Else Matters"-ben, a "My Friend of Misery"-ben, a kivezető szólót a "The Outlaw Torn"-ban, a második szólót a "To Live Is to Die"-ban, szintén a második szólót az "Orion"-ban, az első két szólót a "Suicide and Redemption"-ben, az első szólót "Master of Puppets"-ben, valamint a bevezető harmoniaszólót a "The Day That Never Comes"-ban. A gitárharmóniák többségét, a dalszövegeket, az énekdallamokat is ő írja, és Ulrich-al közösen hangszerelik a dalokat.

Hetfieldnek sok színpadi balesete volt, ezek közül a leghíresebb a montreáli Olimpiai Stadionban adott koncertjükön történt pirotechnikai balesete 1992-ben. A Guns N' Rosesszal turnéztak, amikor 1992. augusztus 8-án Hetfield véletlenül belelépett egy lángoszlop útjába, miközben a "Fade to Black"-et játszották. Hetfield gitárja nagyrészt felfogta a lángnyelvet, de így is megperzselte a karját, szemöldökét, arcát és haját. Másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, de 17 nappal később újra színpadra állt, habár a gitározás feladatát John Marshall (Metal Church) vette át tőle négy hétre. Amíg teljesen felépült, Hetfield csak énekelt a koncerteken. Hetfield többször eltörte a karját gördeszkázás közben, ilyenkor szintén nem gitározhatott a színpadon.

A St. Anger album felvételei közben (2002-2003) elvonóra kellett mennie alkoholproblémái miatt. Ezt a korszakát a Some Kind of Monster című Metallica-dokumentumfilm dolgozta fel.

2009. április 4-én a többi Metallica-taggal egyetemben James Hetfieldet beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Szintén 2009-ben a Hit Parader magazin Minden idők legjobb metalénekesei listáján a 24. helyen végzett.[1]

Amikor nem ír, énekel vagy hangszeren játszik, akkor hódol a kedvenc hobbijainak, mint a vadászat, gördeszkázás, snowboardozás, jet-skizés. Ezek mellett még rajzol és a garázsában ténykedik a kocsijaival és motorjaival vagy nézi a kedvenc focicsapatát az Oakland Raiders-t és kijár autó-kiállításokra.

Gyűjti a gitárokat - főleg 1963-ból - és a régi autókat. A kedvenc autói egy '74-es Chevrolet Nova, melynek segített a helyreállításában, és a "The Beast", egy terepjáró egy Chevrolet Blazer.

Az 1968-as Chevrolet Camaroját felrakta az eBay-re, hogy elindítsa a Zenét az iskoláknak programot. Az autó szerepelt az "I Disappear" című szám videoklipjében. Évekkel később odaajándékozta a Hard Rock Cafe-nak.

Hetfielden számos tetoválás található. Az egyik 4 kártyát ábrázol - ász (1), 9, 6 és a 3 - amelyek születési évének felelnek meg. A lángok az 1992-es történéseket ábrázolják. A jobb karján található egy 'M' betű ami a Metallicát jelképezi, a bal karján pedig egy 'F' betű ami a családot (Family)

Hetfield boldog házasságban él Francesca Tomasival 1997. augusztus 17-e óta. Három gyermekük van: Cali (1998. június 13.), Castor (2000. május 18.) és Marcella (2002. január 17.). Hetfield és családja Marin County-ban él.

Hetfield főleg ESP gitárokat használ az 1980-as évek óta. Sokszor használ Gibson Explorer formájú gitárokat EMG 81/EMG 60 pickupokkal. Hetfield fő gitárja a korai években egy Gibson Flying V másolat volt 1984-ig amikor át váltott a Gibson Explorer-re.

Az 1990-es évek közepén megkapta a számára készített ESP gitárt. Hetfieldnek hat személyre szabott modellje van a vállalatnál.

James Hetfield turné gitárjai:

* Gibson 1973 Les Paul Custom "Iron Cross"
* Gibson Les Paul Custom
* Gibson 1976 Explorer "Rusty"
* Ken Lawrence Explorer #1
* Ken Lawrence Explorer #2
* Ken Lawrence Doubleneck Explorer
* Ken Lawrence Dragon Les Paul
* ESP Truckster I
* ESP Truckster II
* ESP Iron Cross
* ESP White Explorer "Eet Fuk"
* ESP White Explorer "Papa Het"
* ESP Black Explorer "Chrome Diamond Plate"
* ESP White Explorer
* ESP Black Explorer
* ESP Flying V
* ESP LTD "The Grynch"
* Zemaitis GZ Series GZV500MF-MBK
* James Trussart Custom Explorer
* James Trussart Custom SteelDeville Rust-O-Matic
* Line 6 Variax Acoustic - Used for live performances of "The Unforgiven".
* Eletrca Flying V copy
* Gibson Les Paul Standard
* Several Gibson Flying V
* Gibson Moderne
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2880
Justin Bieber

Justin jelenleg a My World c. első albumán dolgozik, ami várhatóan ez év novemberében fog megjelenni, és jelenleg promóciós turnén vesz rész, különböző rádióállomásokon ad élő fellépést, és Taylor Swift 2009-es Fearless turnéján is részt vesz, majd két állomáson, mint előénekes.


Justin a szüleivel, Jeremyvel éshugával, Jasmine-nel, és a kutyájával Sam-el a kanadai Ontario államából átkültözött az eggyesült államokbeli Atlantába, és magántanártfogadtak mellé. Maga Usher ült a keverő pultnál, amikor a tejmániás (naponta akár 3 literrel megiszik) Justin felénekelte első singlejét, a One Time-ot.
A szupersztár az egész album munkálataiból kivette részét.
"Usher olyan mintha, a bátyám lenne.Ő az eggyetlen akinek hallgatok a véleményére!"
A szélsebes karrier ellenére a szülők odafigyelnek arra, hogy Justinnak normális gyerekkora legyen. "Nekem is tanulnom kell, mint a többi gyereknek!"
-mondta Justin.
Így aztán mostanában nem marad ideje a hobbijára, a jégkorongra és a golfra, a focicipő a szekrányben pihen.
"Imádom a focit, kedvenc csapatom az FC Barcelona és a Német válogatott. A kedvenc játékosom Lukas Podolski!"
Na hát ez hogy lehet? Úgy hogy Justin Német származású, annak idején a nagyszülei költöztek Németországból Kanadába. Ért a felmenői nyelvén, pár dolgot mond is, sőt Kölnben a The Dome koncertshow-n németül köszöntötte a közönséget.
"Ha legközelebb Németországba jövök, már tökéletesen fogok tudni beszélni"-ígéri.
De van valami ami fontosabb ennél: "Egyszer már voltam szerelmes, és csókolóztam is, de semmi több."
Álmai lánya Selena Gomez.
Justin vigyorog:
"Ha valaha találkozom vele, tuti, hogy rá fogok nyomulni!"
hát hajrá Justin :D


Adatok : )

teljes név:Justin Drew Bieber

becenevek:Bieber, Biebs, JB

született:1994.március 1.

szülőváros:Stratford Ontario, Kanada

anyja:Pattie

apja:Jeremy Bieber

testvérei:Jasmin Bieber, most született egy kisöccse Jaxon Bieber:D

foglalkozás:énekes

névnap:június 1.

csillagjegy:halak

magasság:172cm

szemszín:barna

hajszín:barna

tud:énekelni, gitározni, zongorázni, golfozni, táncolni, dobolni, kosarazni, hockey-ezni, gördeszkázni, szintetizátorozni, bowlingozni, focizni, BMX-ezni :D

étel:bolognai spagetti

ital:narancslé

szín:lila

évszak:nyár
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2879
Éder Krisztián (művésznevén SP; Sopron, 1988. november 30.) magyar énekes, rapper.

1988. november 30-án született. Már gyermekkorától kezdve szorosan kötődött a zenéhez. Nyolc évig tanult zongorázni és énekelni a Soproni Zeneiskolában. Sok-sok stílus és zenei irányzat után tizenkét éves korában kötött ki az R&B/Hiphop zenénél. Két barátjával kiegészülve dalokat csináltak saját maguk szórakoztatására. Később még ketten csatlakoztak a csapathoz, így alakult meg a Helyszínelők formáció. Egy kislemezük készült el, volt pár fellépésük is, de 2005-ben feloszlottak.
A formáció feloszlása után SP szólókarrierbe kezdett. 2006-ban készült egy 6 számos EP lemeze Srác a szomszéd házból címmel és hozzá egy alacsony költségvetésű internetes videoklip is Kérlek hogy címmel. Ez a szám jelentette SP-nek az áttörést.

Ezt követően csinálta meg első albumát Kölyök címmel, amelyen 13 szám hallható és olyan nevek működtek rajta közre, mint Siska Finuccsi vagy FankaDeli. SP második internetes videoklipje az ezen az albumon szereplő Holnaptól című számhoz készült.

2007 végén SP-t megválasztották az év hiphop felfedezettjének, ami nagy elismerés volt a fiatal rappernek. Később az Animal Cannibals által rendezett It's Right Hip-Hop Jam-en 3. helyezést ért el. Ennek is köszönhetően bevették egy hazai underground kiadóba, a Mideastouch crew-ba, ahol olyan nevek vannak jelen közreműködőként, mint például Pixa, a Hősök vagy Fluor Filigran. 2008 júniusában SP elkészítette második albumát, a Standardot, melynek Pixa volt a producere.

Az első kislemez és videoklip az Állj meg című számból készült, amely Sp első olyan klipje, amelyet játszottak a magyar zenei csatornák is. A dal és a klip sikerét jelzi, hogy VIVA TV slágerlistáján a 2. helyet érte el. Az album rendkívül jó kritikákat kapott a hazai újságoktól és webmagazinoktól.

SP-t az Állj meg sikere után több hazai nagy kiadó is megkereste lemezszerződéssel, de az ő választása egy új, hazai kiadóra esett, a Bedlam Records-ra. A kiadó vezetője Papp Gergely és olyan előadói között van Pixa, Deeja, Papa Jo, Hybrid és a V.S.O.P..

A második kislemez SP Kérlek hogy című számának felújított változata, amely Kérlek hogy II címmel debütált a VIVA TV-n 2008. október 2-án.

2009. június 4-én SP történelmet írt a VIVA Cometen, ugyanis megnyerte mindkét díjat, amiben jelölték (Legjobb új előadó, Legjobb férfi előadó). Ilyen még sem előadónak, sem csapatnak nem sikerült eddig a Cometen. Ezután SP leszerződött a Gold Recordsszal.

2009. augusztus 29-én jelent meg SP harmadik albumának első kislemeze és videoklipje, mely a Kép Maradsz című számából készült, mellyel első alkalommal vezette a VIVA Chart-ot. A klipben két párhuzamos jelenet van: Az egyikben egy történet, miszerint SP a egy titkos szórakozóhelyen megismerkedik egy lánnyal, akit Pápai Gyöngyi modell alakít, a másikban egy tánckoreográfia, melyben SP a Csillag születikben feltűnt Bad Boyz hiphop táncegyüttes tagjaival táncol. A Kép Maradsz a VIVA TV év végi 100-as listáján az 5. helyet érte el, így a klip 2009 legjátszottabb magyar klipje lett a zenecsatornán.

2009. november 30-án (SP 21. születésnapján) jelent meg SP harmadik albuma SPECIAL címmel, mellyel első alkalommal került fel a Magyar Albumeladási Listára. Ez az albuma eltér az előzőektől, mivel nem Rap album, hanem inkább Dance/Pop stílusú és az eddigi számos közreműködéssel ellentétben csak egy duett hallható rajta, mely a Megasztár 4. szériájából ismert vietnami származású R&B énekesnővel, Hiennel készült. Az albummal párhuzamosan megjelent egy riportkönyv, mely az énekessel készült és az SP-ről szóló történeteket és fényképeket tartalmaz.

2010. március 4-én jelent meg a Special másik videoklipje, amelyet a Ne add fel című számhoz forgattak. A dalhoz készült egy angol nyelvű videoklip is, melynek a címe Take Me Back. A videoklipben a Kép maradszhoz hasonlóan párhuzamosan egy történet és egy tánckoreográfia látható, amiben SP ismét a Bad Boyz együttes tagjaival táncol. A klipben SP egy vallatószobában van két vallatótiszttel, akiket Puskás Peti és Tóth Olivér alakítanak. A szobán kívül található Iszak Eszter, aki SP barátnőjét alakítja a klipben.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2878
A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig népszerű italnak számított a sör, amit ebben az időben még datolyával vagy datolyalevéllel ízesítettek és kőkorsókból szalma- vagy nádszállal szívtak ki.
Sörfajták

A sörkészítés legrégebbi írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik az ie. III. évezredből, a „monument Bleu”. A sörkészítést már ismerték, sőt törvényben is szabályozták. A sörök minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat Hammurápi törvényoszlopán szabályozták, és azok megszegőit súlyos büntetésekkel illették.

Az Égi Tehén mítosza címen ismert egyiptomi szöveg szerint Ré főisten az Elephantos szigeti papok és a sör segítségével menti meg az emberiséget. A megmenekülésről az áradás évszak első hónapjának 20. napján emlékeztek meg, amely napot a „Részegség ünnepe” néven ismertek. A sörnek és az élelemnek a neve az egyiptomi nyelvben közös gyökerű. Több előkelő személy sírfeliratában olvasható a következő fordulat: „Megvédtem a szegényeket a gazdagoktól, kenyeret, sört, lepényt adtam az éhezőknek, ruhát a mezteleneknek.” A Démotikus álmoskönyv -ben több sörrel kapcsolatos álom magyarázata is megtalálható, például meleg sörrel álmodni fájdalmat jelent.

Az ókori Babilóniában Hammurapi király még nevezetes törvényoszlopára is feljegyeztette a sörkészítés szabályait. A babiloniak mézzel és gyümölcssűrítménnyel varázsolták ízesebbé ezt az italt. Az európai sörtörténet folyamatosan fejlődött át az ókorból a középkorba: még az első században Tacitus a már letelepedett, gabonatermesztő germánoktól ír. Germán katonai csapatok sörfőző alkalmatosságát hozták felszínre az ásatások Nagy Konstantin császár idejéből, a negyedik századból. A korai középkorban Északnyugat-Európa, Flandria (a mai Belgiumban) nevezetes a sörfőzésről. Britanniában pedig a katolikus egyház már az 5. században elítélte a mértéktelen sörfogyasztást.

Azonban az ókori és kora középkori söröket inkább árpalének kellene nevezni, mintsem sörnek, mert hiányzott belőlük a komló.

A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, illetve a szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem. A szerzetesek sokat javítottak a sörfőzés technikáján, úgy tartják, hogy ők terjesztették el Nyugat-Európában a komlót a sör ízesítéséhez.
Angliában a tömeges sörfőzés VIII. Henrik (1491-1547) uralkodásától virágzott fel, s ekkortól terjedtek el a felső erjesztésű (ale) fajták. Bajorországban már 1516-ban sörtisztasági törvényt hoztak, ami szabályozta, hogy sör kizárólag maláta, komló, élesztő és víz hozzáadásával készülhet, adalékanyagok nélkül.

A középkor végi serfőző céhek az ipari forradalom során átadták a helyüket serfőzdéknek, amik idővel sörgyárakká nőttek. Ezekből pedig az utóbbi évtizedekben a felvásárlások és egyesülések nyomán nagy söripari konszernek jöttek létre.

Az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) szerint sörkészítéshez a következő négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz. Amennyiben a gyártó nem ragaszkodik a tisztasági törvényhez, akkor ún. pótanyagot is felhasználhat a sör gyártásához. Leggyakrabban használt pótanyag a kukoricaőrlemény, a rizs, az árpa és különböző szénhidrát tartalmú termékek.

A sör készítésének első lépéseként az árpából malátát kell készíteni. Ehhez a gondosan megtisztított árpát mindenekelőtt nagy, alul kúposan végződő hengerekben beáztatják. A hengerekből a vizet időnként leeresztik, majd frissel pótolják, közben pedig levegőáram befúvatásával keverik a vizes árpatömeget, miáltal az árpa jól megmosódik és szellőződik. 2-4 nap alatt az árpa kb. 50% vizet vesz fel. Az áztatott árpát magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítik, csíráztatják. A sörmaláta így 8-10 nap alatt készül el, mikor is a gyökércsíra hossza a mag hosszának mintegy másfélszerese lesz, a levélcsíra a héj alatt marad és a mag 1/2 – 3/4 részéig ér. A csírakezdemények eltávolítása után a gabonaszemeket kiszárítják. A kiszárítási folyamat időtartama és hőmérséklete meghatározza az elkészült maláta típusát. Malátakészítéskor tulajdonképpen olyan enzimek aktiválódnak és termelődnek, amelyek a sörfőzés azaz más néven cefrézés során a malátában található keményítő és egyéb makromolekulák bontását végzik.
Kristálymaláta

A zöld maláta nagy víztartalma folytán romlandó, ezért ezt szárítják, aszalják. A friss maláta egy, rendszerint 2-3 emeletes aszalóberendezés legfelső emeletére, annak alsóbb emeleteire kerül, melyeken a hőmérséklet fokozatosan emelkedik. A végső aszalási hőmérséklet a pilseni típusú malátáknál 66-88 °C, a bécsi típusúnál 88-100 °C, a bajor típusúnál pedig 94-112 °C. A pilseni típusú maláta világos sárga marad, a bécsi típusú aranysárga lesz, a bajor típusú azonban sötétebb színűvé válik.

Az aszalt malátát most csírátlanító és fényező gépeken engedik át. A csírákat tördelik és különválasztják. A barna sörök készítésére pörkölt maláta is kell, mely célból a megnedvesített malátát forgó dobokban 120-130 °C-ig hevítik fel. Az előkészített malátát mindenekelőtt megőrlik, hogy belseje lisztté hulljon szét, héja pedig nagy darabokban maradjon. Ennek célja, hogy cefrézéskor a cefréző víz minél nagyobb felületen hasson.

Miután a malátát előkészítették, megkezdődhet a tényleges sörfőzési folyamat. Erre Észak-Európában, Angliában és Amerikában az ú.n. infúziós eljárást, míg Közép-Európában a dekokciós eljárást alkalmazzák. A dekokciós eljárás esetén a malátaőrleményt nagy cefréző kádban langyos vízzel keverik, és a keverék 1/3 részét főzőüstbe eresztik. Ezt a részletet itt fokozatosan forrásig melegítik, majd egy ideig forralják, aztán visszaszivattyúzzák a keverék többi részéhez a cefréző kádba. Ettől a cefre 50-55 °C-ra melegszik. Ugyanezt az eljárást még kétszer megismétlik, amire a cefre 62 °C-ra, majd 75 °C-ra melegszik fel. Ezután addig keverik a cefrét, míg a keményítő elcukrosodása befejeződik. Ez abból vehető észre, hogy a cefre jódoldattal nem adja a keményítőre jellemző kék színeződést. Az infúziós eljárás esetében, az egész cefrét egyszerre melegítik fel a kellő 65-72 °C-os hőmérsékletre.
Jódpróba

A sörlé szűrésére szolgáló szűrőkádak kettős fenekű nagy kerek kádak, melyeknek felső feneke lyukacsos. Az ide szívatott cefrét ülepítik, ahol a lerakódott törköly szolgál szűrőrétegként. A leszűrt cefrének ú.n. extraktja (oldott anyaga) mintegy 92-94% szénhidrátot (ebből 74-82% erjeszthető, a többi pedig dextrin), továbbá 4-6% fehérjét tartalmaz. Ezt a szűrt levet vezetik aztán a komlóforraló üstbe, ahol folytatódik a sör előállításának menete.

A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus nővirágzata. A toboz-pikkelyek belső részén kehely alakú mirigy van, melyben a sörfőzés szempontjából értékes anyagok: illó olaj, gyanta, csersav és más keserű anyagok foglaltatnak. Az illó olaj és a keserű anyag zamatot, ízt ad, a gyanta pedig antiszeptikus hatású, különösen a tejsavas és rothasztó baktériumok fejlődését gátolja.

A komlóval való főzés célja a fehérjék kicsapása, a sörlé töményítése és sterilizálása. A cefrét a komlóval 1–1,5 óráig erősen forralják. A főzött sörlevet újból szűrik, azután hűtik. A hűtésnél fontos, hogy a sörlé levegőt vegyen fel – erre az élesztőnek van szüksége –, azután gyors legyen a lehűlés, különösen a veszélyes hőfokok között (50-3 °C), hogy tejsavas, illetőleg vajsavas infekció bajt ne okozzon.

Ezt követően az erjesztésre kerül a sor, ami mesterségesen hűtött helyiségben történik, hogy ezzel is gátolják a káros baktériumok elszaporodását. Az erjesztés két nem élesen elkülöníthető részre osztható: főerjedésre és utóerjedésre. Az alsóerjesztésű élesztővel készülő sört 5-9 °C, a felsőerjesztésű élesztővel készülő sört 10-25 °C között erjesztik. Eközben hektoliterenként 0,4-0,5 liter sűrű élesztőpéppel keverik a sörlevet. A 20-400, esetenként akár több ezer hektoliter nagyságú erjesztőedényeket fából, fémből, paraffinozott betonból készítik. Ezekben a lehűtött és élesztővel kevert sörlé hamarosan erjedni kezd és vastag, sűrű, nyálkás hab borítja felületét. 4-7 nap múlva a hab kezd összeesni, felszíne a komlógyantától megbarnul, ezzel jelzi, hogy a főerjedés túl van a tetőpontján. 7-14 nap alatt az élesztő leülepedik. Ekkor a sörlé extraktjának 50-60%-a elerjedt és az új sör lefejthető az élesztő-üledékről (seprőről). Az élesztő-üledék alsó és legfelső része részben elhalt sejtekből, vagy vadélesztővel kevert sejtekből áll, míg középső rétege az ú.n. "magélesztő". Ezt elkülönítve, jeges vízzel mossák és ezzel oltják be a következő főzés friss sörlevét.

A főerjedés után lefejtett sör utóerjedése és ezzel az érése az ászok pincében történik. Ezeket a pincéket állandóan 0 °C-on tartják, ahol a sör nagy, belül fehér szurokkal bevont fahordókban vagy fémtartályokban áll és hosszadalmas utóerjedésen megy át. A 2-5 hónapos ászokolás alatt lezajlik az utóerjedés, a sör megtisztul és szén-dioxiddal telítődik, kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája.

A kész sört rendszerint zárt cellulózszűrőn átsajtolva szállítóhordókba vagy palackokba fejtik. A szállítóhordók belseje szintén fehér szurokkal van bevonva, hogy a sör ne ivódjék be a dongákba és ott később savanyodás, penészedés ne álljon be. A palacksört rendesen pasztőrözik 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen.

A kész sör alkohol- és extrakttartalma természetesen attól függ, hogy milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették el. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy a sörök alkoholtartalma 2,5-5% közt ingadozik. Az erjedésnél az alkalmazott élesztő-típus szerint a dextrinek, esetleg maltóz is maradhat elerjedetlenül (például az édes bajor söröknél).

A sör gyártásához a vonatkozó kötelező előírásoknak (törvény, rendelet, MÉ I. kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), ezek hiányában a szokásos és a sörgyártási, valamint az étkezési célnak megfelelő minőségű, a következőkben felsorolt anyagok használhatók fel.

Alapanyagok
Maláta (általában árpa vagy búza csíráztatásával készült termék)
Víz (85-95%-a)
Pótanyagok (a sörlé szárazanyag-tartalmának legfeljebb 30%-a származhat pótanyagból)
Árpa
Csírátlaní­tott kukoricaőrlemény
Rizs
Szénhidrát tartalmú termékek
Ízesí­tő- és színezőanyagok
Komló (az ízét, színét és illatát elsősorban ez adja meg)
Komlókészí­tmények
Szí­nezékek
Karamellmaláta és színezőmaláta
Technológiai segédanyagok
Szén-dioxid
Élesztő
Szűrő- és derí­tő anyagok
Enzimek

A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk. Az első ilyen csoport a spontán erjesztésű sörök csoportja, amelyet manapság már csak Belgium egyes tájain főznek. Nagyobb csoportot alkotnak a felső erjesztésű sörök, melyek nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Elsősorban Nagy-Britannia területén, és a házi sörfőzdékben elterjedtek. A harmadik, és egyben legmodernebb csoport az alsó erjesztésű sörök köre, amely a XIX.sz-tól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoporttá vált. Itt az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik.
Búzasör

Spontán erjesztésű sörök (Lambic/Lambiek)

A legismertebb spontán erjesztésű sörfajta a Lambic. Ez a fajta a XV.sz-ban született, hazája Belgium. Nevét Lembeek faluról kapta, ahol először készítették. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromaaromájú sörfajta, amelyet fogyasztanak magában, de sokszor ízesítve is, így különböző alfajták jöttek létre. Ilyen például a Faro, a cukrozott és kevert Lambic, a Kriek, ami cseresznye, a Framboise, ami málna hozzáadásával készült, és a Geuze, ami különböző évjáratú és fajtájú Lambic-ok keveréke. Gyakori ízesítő anyag még az őszibarack, a meggy, és a feketeribizli.

Felsőerjesztésű sörök (Ale)

Az egyik legismertebb felső erjesztésű sör az Ale, brit sörfajta, melynek színe a világos sárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik a száraz Bitter Ale (ezen belül a barna Brown Ale és a világos Pale Ale), az édes Cream Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, a vöröses színű Irish Red Ale. Felső erjesztéssel készül az édeskés, testes, "fekete" Stout, és a sötét színű, kissé csokira emlékeztető ízű Porter is, amely a téli hónapok itala.

Alsóerjesztésű sörök (Lager)

A Lager sörök egyik legismertebb típusa a Pils sör, amely az elsők között volt sikeres az alsóerjesztésű sörök kategóriájában. Nevezetes alsó erjesztésű sör a Bock sör is. Ez a sör a XIII-XIV. században született, Alsó-Szászországban. Nevét Einbeck településről kapta. Valószínűleg eredeti neve Beck volt, csak a bajor akcentus változtatta Bock-ká.

Hibrid, különleges eljárással készülő sörök

Vannak olyan fajták is, amelyekben keveredik az alsó- és a felső erjesztésű sörök készítésének egy-egy eleme. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felsőerjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A német eredetű Kölsch, amely az alacsony tárolási hőmérsékletben tér el a szokásos felsőerjesztésű söröktől. Szintén említésre méltó a gőzsör, amely az előzőekkel ellentétben alsó erjesztéssel készül, de a felsőerjesztésű sörökre jellemző hőmérsékleten. Illetve egyéb speciális szezonális sörök, különböző fűszerekkel, valamint a füstölt sörök, amelyek füstös aromájukat, í­züket a kemencében szárí­tott árpamalátától kapják.

Alkoholmentes sörök

A normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11 százalék körül van, az alkoholmentes sörök viszont 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt egyébként, (legfeljebb 0,5 térfogat százalékot), az alkoholmentes sörök is tartalmaznak.

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike, egyes nők is előszeretettel fogyasztják. A sörben található mennyiségű alkohol hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, elenyésző. A túlzott alkoholfogyasztás azonban hosszú távon számos betegséget okoz, károsítja a májat, az idegrendszert, és megrövidíti az élettartamot. Az alkohol rövid távú hatásai közé tartozik a koncentráció csökkenése és a reakcióidő megnövekedése, sörfogyasztás után néhány órán belül ezért tilos gépjárművet vezetni. Mindezek miatt elterjedt az alkoholmentes sörök készítése, amelyekben aromákkal próbálják utánozni az alkoholos sör ízét.

A sörnek nagyon sok pozitív hatása van, amelyet tudományos eredmények bizonyítanak. Nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az alkohollal együtt a szervezet enzim aktivitását, az anyagcsere folyamatok jótékony gyorsítását eredményezik. Nátriumban szegény, nem tartalmaz zsírokat és 92 % felett vízből áll.

Jelentős antioxidáns tartalmú,
Vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
Az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli,
Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó.
Magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
Vírusfertőzések elleni védelem,
Stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt),
Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.

Két európai országban már receptre kapható a sör, aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti.

Bence/Orbi Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2877
Most neked mi a tököm bajod van?

Találtam játékot:

http://www.quickhit.com/?rid=IG
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2876
A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, ott az őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába először Pizarro expedíciója hozta el az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték a 18. században. Ez a legfontosabb termesztett, nem gabona növény, így több ezer fajtája ismert.

Apró (50–90 cm) magasra növő, lágyszárú cserje. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó (ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50–60 cm mélyre hatolnak le.

Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép.

A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek.

Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó. Termesztésben egyéves, de természetes élőhelyén évelő, gumójával áttelelő növény. Tavasszal a gumó rügyeivel újrafejlődik a bokor. Amíg meg nem gyökerezik, a rügykezdeményt és a belőle fejlődő 6–12 hajtást a gumóból látja el tápanyaggal.

Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, valamint a burgonyagumó „szemeiben” (rügyeiben) és a napon (fényben) tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot (szolanint) fejleszt.

Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, kalóriatartalma 1/3-a a kenyérének. Egy-egy kifejlett gumó normális tömege 40–200 g, és többnyire mintegy:

18% keményítőt,
1–2% fehérjét,
110–180 mg/kg B-vitamint,
700–1000 mg/kg C-vitamint,
valamint kevés A- és K-vitamint tartalmaz. A tárolt burgonya C-vitamin-tartalma mintegy 600 mg/kg-ra csökken. Könnyen emészthető; és hűvösben tárolva más zöldségekkel ellentétben jól és sokáig eltartható.

Nagyon sokféleképpen használhatjuk: leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főtt tészták készítéséhez. Fogyasztható nyersen is. Hámozás után gumója bármilyen formában (főzve, sütve) elkészíthető.

A mezőgazdaságban, a háztájiban (főleg régebben) az apró burgonyagumókat megfőzték és a disznóknak adták.

Magas keményítőtartalma lehetővé teszi, annak lebontásával úgynevezett krumplicukrot állítsanak elő belőle. A cukor a következő lépésben alkohollá alakítható.

Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el — Portugáliában kb. 150-et. A világon az egy főre jutó burgonyafogyasztás Belorussziában a legnagyobb, kb. 300 kg/fő/év.

A burgonyagumó egészséges élelmiszer, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Figyelni azonban a megfelelő elkészítésére: a burgonya fölkockázása lerövidítheti a főzési időt, de akár 75%-kal is csökkentheti az ásványi anyag tartalmát – állapította meg Shelley Jansky genetikus és Paul Bethke növényfiziológus, az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (Agricultural Research Service, ARS) madisoni székhelyű (Wisconsin állam) zöldségkutató részlegének két tudósa 2008-ban.

A kutatók a kálium és tízféle más ásványi anyag mennyiségét vizsgálták. A kálium-tartalom csökkenése a cukorbetegeknek ugyan hasznos lehet, de az egészségesek jobban teszik, ha egészben készítik el.

Ha egész éjszaka áztatták, az nem csökkentette a káliumtartalmat.

A burgonya legnagyobb ellensége a burgonyabogár. A bogár és lárvái a növény leveleivel táplálkoznak, ezáltal ők is mérgezővé válnak. A gumókat a földben megtámadhatja a lótücsök, a cserebogár lárvája és vírusos betegségek is.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2875
A kasza egy mezőgazdasági kézi eszköz, amit fűnyírásra vagy gabonafélék aratására használnak. Használatát nagyrészt a gépi eszközök váltották fel mint a kombájn, de Ázsia és Európa egyes területein használják még gépek helyett is.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2874
JUSTIN BIEBER!!! :D
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2873
Tizenkét évesen második helyezést ért el egy stratfordi tehetségkutatón. Autodidakta módon tanult meg gitározni, zongorázni, dobolni és trombitálni. 2007 végétől különböző videókat töltött fel a YouTube-ra. Justin Timberlake és Usher versengett azért, hogy „felfedezhesse”, végül Usher szerződtette le az Island Recordshoz.

Justin első dala 2009. július 7-én jelent meg One Time néven. Ezt három kislemez követte: 2009. október 6-án a One Less Lonely Girl, 2009. október 26-án a Love Me, végül 2009. november 3-án a Favorite Girl. 2009. november 17-én megjelent a My World című album első, 2010. március 23-án pedig második része.

Taylor Swift 2009-es turnéján, a Fearless Touron is részt vett.[1]
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2872
Bár nagyon sok ellentmondó tanulmány látott napvilágot a marihuána egészségügyi hatásairól, néhány következtetés már levonható a szer fizikai és mentális hatásairól. Általánosságban annyi mondható, hogy az orvosi vizsgálatok a marihuánának káros és jótékony hatásait is feltárták, továbbá rámutattak arra, hogy a szer hatása nagyon is sokféle lehet az alkalmazott dózistól és a használat egyéb jellemzőitől (például időtartamától) függően, továbbá egyénenként is változhat. A marihuánával kapcsolatos jogi kérdések miatt sok propagandaanyag és téves információ kering erről a kérdésről a legalizálás támogatói és ellenzői jóvoltából egyaránt.

A pszichológia hatás, idegen szóval high, magyarul többnyire beszívottság szubjektív jelenség és egyénenként változó. Jellemző hatás például a tudatállapot és az érzékelés megváltozása; enyhe eufória; elégedettség- és ellazultságérzés; letargia; emelkedett művészi, zenei és humorérzék; metakogníció; önértékelés; a lineáris emlékezet zavarai; javuló epizódikus emlékezet; fokozott érzékiség; intenzív érzékelés; megnövekedő libidó; kreatív és filozofikus gondolkodás; paranoia; szorongás; minták és színek fokozott érzékelése.

A marihuána hatása vélhetően kiterjed a hippokampuszra is, amely feltehetően az emlékezetért és a tanulásért felelős, így romlik a rövidtávú memória.[13] Más források azonban hosszú távon bizonyos típusú emlékezetek javulásáról számolnak be.[14] Megint más források a marihuána neuroprotektív hatását mutatták meg,[15][16] melynek következményeként a marihuána alkalmas olyan degeneratív betegségek megelőzésére, mint például az Alzheimer-kór.

A krónikus marihuánahasználók maradandó memóriazavarait illetően 1998-ban Bernard Condevaux francia egészségügyi államtitkár adott megbízást egy jelentés elkészítésére. A kutatást Dr. Pierre-Bernard Roques vezette, s azzal az eredménnyel zárta, hogy ,,a modern orvosi képalkotó eszközök (például mágneses rezonancia tomográf) nem erősítik meg azokat a korábbi eredmények, melyek szerint anatómiai változás következik be a krónikus marihuánahasználók agyában”. Arra a következtetésre jutott, hogy szemben az alkohollal és a kokainnal, a marihuána hatóanyaga, a THC nem idegméreg.

Szintén 1998-ban jelent meg egy cikk a Journal of Neuroscience című folyóiratban, amely viszont azt állítja, hogy a THC ideghalált okoz a hippokampuszban, megjegyzi azonban, hogy többek között az aspirin és az E vitamin meggátolhatja ezt a hatást[17]

Egy 2006-os cikk szerint, amely egy tinédzserek körében készült, 1977 óta folytatott vizsgálat eredményeit foglalta össze, a marihuána megnövelheti egyes pszichózisok, mint például a skizofrénia előfordulásának kockázatát. A cikk megállapításait - a vizsgálat módszerei miatt - számos szakember ugyan kifogásolta, más szakemberek viszont független módszerekkel hasonló eredményekre jutottak.[18] A későbbiek során ezt az állítást cáfolták, amiről Paul Armentano (NORML) számol ba 2009 júliusában. A Schizophrenia Research c. folyóiratban a Keele Egyetem munkatársai megjelentették azon vizsgálatuk eredményeit, amely bebizonyítja: 1996 és 2006 között a szkizofréniás megbetegedések prevalenciája (előfordulás) és incidenciája (új esetek száma) stabil maradt vagy csökkent – miközben a kannabisz-fogyasztás növekvő trendeket mutatott az országban. A kutatók szerint tehát nem valószínű, hogy a szkizofrénia és a kannabisz-használat között ok-okozati kapcsolat állna fenn.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2871
A szárított, megtermékenyítetlen (termős) kendervirágzatot hívják marihuánának. A leginkább elterjedt fogyasztási módja a cigarettába sodrás, a jobban éghetőség kedvéért gyakran dohánnyal keverve. Ez az úgynevezett „joint”.

Gyakorinak mondható még a „bong” és a vízipipa is. Ennek előnye hogy a benne lévő víz minimálisan megszűri a füstben lévő káros anyagokat (ez függ a víz telítettségétől, az égetett anyag kátránytartalmától, és a bong szerkezeti tulajdonságaitól is) és le is hűti füstöt így csökkentve a használó tüdejére nehezedő terhet.

A bongnál is egészségesebbnek és hatékonyabbnak mondható a vaporizer.[forrás?]

Lényege, hogy a kendert csak 185-210 °C fokra hevíti, így az aktív hatóanyagok már elpárolognak, a káros anyagokat tartalmazó növényi részek viszont nem égnek meg, így nem kerül a kelleténél több káros anyag a használó tüdejébe, és természetesen dohányt sem kell használni a jobb éghetőség kedvéért, mint az előbbi módszereknél, bár ha a marihuána jó minőségű, akkor rendesen ég dohány hozzáadása nélkül is.

A virágzaton és a kísérőleveleken nagy számban található mirigyek által termelt gyantát – (például szitálással) elválasztva a többi növényi résztől – „kief”-nek vagy néha „pollem”-nek nevezik, ez nem összetévesztendő a porzós virágok virágporával (angolul: pollen). A virágpor egyáltalán nem tartalmaz aktív hatóanyagokat(THC-t), a kief viszont az egyik legpotensebb kivonás nélkül készíthető kenderkészítmény a hasis után, tekintve hogy a kannabinoidok főleg a kender gyantájában vannak jelen.

A kender gyantája összegyűjtve, préselve nevezhető hasisnak, színe az egészen zöldtől az aranybarnán keresztül a majdnem feketéig változhat, tisztaságától és az előállítás módszerétől függően.

Előállításának egyik tradicionális módja a szitálás és préselés. A szárított növényi törmeléket egy sűrű szövésű szöveten átszitálva, a szövet sűrűségétől függően különböző minőségű hasis állítható elő. Minél sűrűbb a szita, annál jobb minőségű lesz a hasis, mivel annál kevesebb növényi törmelék jut a gyantamirigyek közé. Ez a hasis színén is kitűnik: minél sárgább, annál tisztább.

Egy másik tradicionális készítési mód, amit érdekességként lehetne megemlíteni úgy történt, hogy meztelen nők, esetleg lovak, testéről gyűjtötték össze a rájuk ragadt gyantát, miután végigmentek egy kenderültetvényen.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2870
Sztem föl kéne tennünk a netre! ;)
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2869
-.-' te barom... már bocs...
Előzmény: Paneltehén (2868)
Paneltehén Creative Commons License 2010.09.22 0 0 2868
Megvan gépen az új 4 recieveres playbook! Akinek kell szóljon!
Bence/Orbi Creative Commons License 2010.09.21 0 0 2867
És ez kötelező? :P

Ott leszek!
Előzmény: H.I.K.O. (2866)
H.I.K.O. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2866
Illetve már most borítékolható, hogy szombaton, azaz a meccs előtti nap, azaz 2010.09.25-én lesz edzés a Bácsai pályán. A pontos időpont még kialakulóban van.
Nem kell szerelés, de a megjelenés mindenkinek kötelező. Átbeszélünk újra mindent, gyakoroljuk a felállásainkat, play-eket stb. Nem lesz hosszú és fárasztó, de remélhetőleg annál tartalmasabb.
Kötelező.

Kötelező.

Ja: kötelező.
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2865
:)
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2864
EPIC FAIL-t mutattam be most :D

5kor lesz edzés :D de megtisztelő Karesz h tőlem kérdezed :D
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2863
Na most WTF??? :D
#29 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2862
Nem 5kor????
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2861
4-kor? :O okss :)
Előzmény: Bela Kretenovits (2860)
Bela Kretenovits Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2860
Holnap, kedden, 2010. 09. 21.én délután 16:00kor, a bácsai pályánkon edzés :)

Csak a félreértések elkerülése végett :)
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2859
...de amúgy értem
Előzmény: KO-KO #37 (2858)
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2858
Kössz.
Előzmény: H.I.K.O. (2857)
H.I.K.O. Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2857
A Te hajód már párszor elúszott. Ideje lenne egy újba beszállni.
Előzmény: KO-KO #37 (2856)
KO-KO #37 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 2856

"múlt csütörtökön" :)))

itt úszott el a hajóm akkor asszem...

Előzmény: #29 (2855)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!