Keresés

Részletes keresés

pamag Creative Commons License 2010.03.04 0 0 475

Köszönöm szépen, jó a link!

 

Most nagyon rajtam van az inger, hogy látni kell Zakopanét.

Voltunk már Lengyelországban, háromszor is, mindannyiszor Eurorest utalvánnyal. Mikor felfigyeltem az Eurorestre, az tűnt föl, hogy olyan helyeken kínál szállásokat, olyan vidékekre hívja fel a figyelmemet, ami egyébként eszembe se jutna, mert nem tudunk róla semmit, semmi reklám sehol. Viszont ezek szinte kizárólag csak autóval megközelíthető helyek.

Először Krosno mellett, Iwonicz Zdrój és Rymanów Zdrój között Klimkówka faluban voltunk, kirándulás : a környék, Krakkó, Tarnów, Sanok, Solinai-tó...

Másodszor Wisla, kirándulás: Zywiecz, Wadowice...

Harmadszor Cisna, kirándulás: kisvasút, Bieszczady-hegység (csak részben, mert az autó zörögni kezdett, otthon derült ki, csak egy kavics szorult be), Przemysl egy félresikerült út erejéig, mert ... hideg lett és elkezdett szakadni az eső...

Fényképek:  itt

Bosszant, hogy utazási hirdetésekben kizárólag Krakkó és Zakopane szerepel, mint Lengyelország. Hiszen ezek fontos, kipipálandó helyek, de nem csak ebből áll Lengyelország, nem lehet egyenlőségjelet tenni közéjük.

Előzmény: CSom81 (474)
CSom81 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 474
Parkolós térkép Zakopanéról:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&msa=0&msid=114302055487594253087.000480f77c1dbc2c7275d&ll=49.285499,19.97117&spn=0.007782,0.021136&z=16

CSom81 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 473
Szia!

PARKOLÓ: Majd jelzem a térképen, hogy melyik parkoló olyan, hogy megkezdett órákért kell fizetni. Sőt, megpróbálom majd ide is belinkelni a térképet.

TÉLI FELSZERELÉS:
A szlovák rendőrök csak akkor szívóznak a téligumival, ha tényleg van hó. Amikor az út mellett minden kilométeren van két picike hófolt, akkor nem.
Előzmény: pamag (472)
pamag Creative Commons License 2010.03.04 0 0 472

Köszönöm!

Ezek szerint jogos volt az az érzésem, hogy nagyon oda kell figyelni az időjárás miatt. Majd rendszeresen figyeljük az időjárásjelentéseket, és ha necces, akkor fájó szívvel kihagyjuk ezt a kitérőt. (Csak már úgy beleéltem magam...) A főúton csak nem lesz összefüggő hótakaró még akkor sem, ha eleredne a hó - utánanéztem Szlovákiának több honlapon, azt írják, hogy akkor kötelező, ha összefüggő hótakaró vagy jég borítja az utat. De azért ettől kissé megijedtem. Mert ha éppen kötekedni akar a rendőr... Hóláncot majd kölcsönkérünk, de gumit nem adnának kölcsön... (Télen itthon is keveset mozgunk, nem látjuk értelmét sok pénzt elkölteni arra, amit nem is használunk.)

Jól olvasom, 15 zloty? az húzós! bár ha egész napra vonatkozik, akkor nem annyira, de egy 1-2 órás tartózkodásért goromba. A parkolóőr rendben van (legalább van munkája annak az embernek), az előreváltott céduláktól szoktam rohamot kapni (itthon is van ilyen) - megérkezek egy vadidegen városba, életemben először járok ott, nem tudom, mi hol van, amíg találok egy cédulaárusító helyet, tízszer is megbüntethetnek. És az idő fölöslegesen megy, amit kellemes városnézésre is fordíthatnék.

A krémes természetesen bele van tervezve a programba, köszönöm! Mmmmm....

 

Írok rögtön mailt is. Igazad van ebben. Csak úgy vagyok vele, hogy amit a fórumon nyilvánosan tárgyalunk ki, annak később más is hasznát veheti.

Előzmény: CSom81 (471)
CSom81 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 471
Szia!

PARKOLÁS:
Parkolóőr van mindenhol. A város kezelésében lévő parkolóknál 15 plz / beállás. Eléggé nem korszerű rendszer... Van minimális magánparkoló, ahol általában 2 plz / megkezdett óra. Meg van minimális ingyenes is...
Főleg azért jó (nekem) a mail, mert akkor emlékszem rá, hogy mit ígértem...

IDŐJÁRÁS:
Teljesen jó az április. Tavasz, szép de bizonytalan idő. Mint odahaza. Nem kell időjárási kataklizmákra számítani. (Nem elijeszteni akartalak az áprilistól, itt két éve júniusban esett egy éjszaka alatt másfél méter hó.)
Nekem jó tapasztalataim vannak az áprilisról - pl rövidgatyás kirándulás a hóban, stb. Csak azt akartam jelezni, hogy ezek a hegyek, itt bármi benne van a pakliban.

Ha meg csak két órátok lesz, akkor minimális a központból (vegyetek sajtot), és a templom ezt el is viszi. Persze nem árt ha közben látszik a díszlet is, ezt elismerem!

HÓLÁNC, TÉLIGUMI:
Tudtommal nincs dátumhoz kötve, hanem ha van hó, akkor téliguminak kell lennie a kocsin. Kiállnak, ellenőriznek a szlovákok.
Áprilisban 2-5% hogy közúton lesz hó. (A hegyek tetején meg olyan 90%, de az más...)

WADOWICE:
A pápai dolgokon kívül nagyon büszkék a wadowicei krémesre. És jogosan. Szóval, ha már ott vagytok...

CSom
Előzmény: pamag (470)
pamag Creative Commons License 2010.03.03 0 0 470

Köszönöm a gyors választ!

 

Igen, ezt a Fatimai Szűzanya templomot néztem, be is azonosítottam a helyét, meg fogjuk találni.

Az itt megadott mailcímem nyilvános.... de lehet, hogy majd írok külön is. A térképet előre is köszönöm.

Gondoltam, hogy  fizetős a parkolás - de milyen rendszerben? Parkolóőr van, vagy automata, vagy előreváltott jegy? kell hozzá aprópénz? (valamennyi maradt 3 évvel ezelőttről)

"...Hólánc télen kötelező tartozék....     -    a szlovákoknál kötelező a téligumi...."

- ezek dátumhoz köthetők? és helyhez köthetők? vagy az egész országban kötelező, a főutakon is?

Ha nagyon ronda az idő, akkor persze a hegyek környékét kihagyjuk, meghagyjuk máskorra. Szállást jó előre szeretnénk foglalni, tehát az időpontot hirtelen nem tudnánk megváltoztatni. Nem jól gondoljuk az áprilist? később kéne menni? De májustól már mindenütt főszezoni árak szerepelnek. Autóval akarunk menni, mert aztán Wadowicébe is akarunk menni.

Dél-Lengyelországban már jártunk, pont Zakopane eddig kimaradt.

Polak-Wegier dwa bratanki ,   i do szabli, i do szklanki       ......

 

 

Előzmény: CSom81 (469)
CSom81 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 469
Szia pamaq!

Időjárás: Hát a gonosz válasz, hogy áprilisban még odahaza is bolond az időjárás, mit vársz a hegyekben?
Tapasztalatom az, hogy kellemes tavaszi idő van, sok záporral, meg kellemes hőmérséklettel. Persze egy jó adag havazás beeshet bármikor... De szerintem április végén inkább már csak a hegyeken, a városban inkább eső.

Szerintem ha csak nincs valami időjárási kataklizma, akkor az utak, beleértve a Lysa Polana felé vezetőt is, jól járhatóak lesznek.

Hólánc télen kötelező tartozék, de csak a kocsiban kell ott lennie. (Ha meg megint csak akkora kataklizma van, akkor egy lengyel jóbarát segít majd feltenni, hivatkozz a Polak-Wegier dwa bratankira... :-))))

De alapvetően jó idő lesz.

(Amúgy ha van hó, akkor a szlovákoknál kötelező a téligumi, és szeretnek is bűntetni a jó tót atyafiak...

Parkoló: Adj egy email címet kérlek, vagy küld egy mailt a polandtourism@gmail.com címre, és küldök egy térképet, hogy hol vannak parkolók.
Abban nem tévedsz, hogy szinte mind fizetős.

Programajánló: Ha II. János Pál, akkor ajánlom a templomot a Krzeptówki városrészben, amit a Fatimai Szűszanya tiszteletére, és annak örömére állítottak, hogy II. János Pál túlélte a merényletet, amit ellene elkövettek.
A templom mögött, a kertben pedig megtekinthető az a faoltár, amit a helyi górál fafaragók készítettek az 1997-ben Zakopanéban mondott pápai misére!

Hirtelen ennyi.
CSom
Előzmény: pamag (468)
pamag Creative Commons License 2010.03.03 0 0 468

Kedves Csom81!

 

Április második felében készülünk Krakkóba pár napra, a II. János Pál pápához köthető helyeket felkeresni.

Útközben (vagy az oda-, vagy a visszaúton) útbaejtenénk Zakopanét. Csak úgy maximum 2 óra hosszára, hogy tudjuk, miért is akarunk majd visszamenni oda.

 

Kérdéseim:

Ebben az időszakban (ápr. második fele) milyen az időjárás - milyenek az útviszonyok a Lysa Polana-i határátkelő felé? Kell téli időjárásra számítani? Ui. se téli gumi, se hólánc... és föl se tudnám szerelni...

Ha esetleg előírják a hóláncot, mikor és hogyan és honnan lehet megtudni? (Akkor ki kell hagynunk az útból, mert kerülőútra nem lesz időnk.)

 

Zakopane központjában hol és hogyan lehet parkolni? Gondolom fizetős. De egyetlenegy, neten feltalálható térképen sem jelölnek parkolót.

 

A segítséget előre is köszönöm!

CSom81 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 467
Szia!

Megpróbálunk. Egyeztessünk emailben!
Csom
Előzmény: mj620di (466)
mj620di Creative Commons License 2010.03.01 0 0 466
De igen!
Szia!
Én érdeklődtem háborús témában is nem tudom emlékszel e!
Szval Áprilisban vagy májusban szeretnénk ki menni 2-3 éjszakára!Tudnál segíteni ez ügyben?
Előzmény: CSom81 (465)
CSom81 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 465
Lehettünk mi: polandtourism@gmail.com

Ha nem mi voltunk, akkor rólunk: Zakopanéban élő fiatal magyar házaspár vagyunk, és alapvetően idegenforgalomban dolgozunk. (Mint itt mindenki...)
Előzmény: mj620di (464)
mj620di Creative Commons License 2010.02.28 0 0 464
Sziasztok!
Nem emlékszem már de tavaly ősszel emailoztam valakivel aki kint dolgozik , szállás ügyben!Zakopanei szállás ügyben!Kérem jelezze már ki volt!
Köszönöm!
borsi momo Creative Commons License 2010.02.27 0 0 463
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy milyen idõre lehet számítani április elején? (Húsvétkor mennénk)
Elõre is köszi szépen.
natamil Creative Commons License 2010.02.11 0 0 462

üdv ceiwab!

dinnyeárusítás céljából keresek déllengyelorzsági kapcsolatot. Ha tudsz ebben segíteni. írj! Nagybani zöldségpiacon való árusításban, vagy viszonteladók felkutatásában kellene segíteni. 

CSom81 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 461
bocs a duplázásért - az index elsőre lenyelte, másodikra mindkettőt mutatja...
Előzmény: CSom81 (460)
CSom81 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 460
Szia!

Keress bátran minket is, szívesen segítünk. Itt élünk Zakopanéban, és egy utazási irodának dolgozunk. (Főleg magyarokat Lengyelországba, és lengyeleket haza.)

A polandtourism@gmail.com címen elérsz

Üdv!
Gabi és CSom
Előzmény: hukse1 (458)
CSom81 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 459
Szia!

Ha kell, mi is tudunk segíteni, mert itt lakunk Zakopanéban, és egy helyi utazási irodánál dolgozunk. (Főleg magyarokat ide, és lengyeleket haza!)
A polandtourism@gmail.com címen elérsz minket!

Üdv
Gabi és CSom
zakopane.blog.hu
Előzmény: hukse1 (458)
hukse1 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 458
szia!
mi június végén mennénk kb. egy hétre 10 napra. szállást keresek 5 fő (2 felnőtt, 3 gyerek (17,14,8 éves) részére. elsőrorban hegyi apartman érdekelne!
köszönöm, ha tudsz segíteni!
Előzmény: dyus88 (439)
ceiwab Creative Commons License 2010.01.08 0 0 457
Ha valakinek Lengyelországi segítség kell, az nyugodtan keressen meg !
Fatboy Slim Creative Commons License 2010.01.04 0 0 456
ja, és 264 Forint átlagban a 95-ös benzin ára
a szlovákok oda járnak tankolni!
Fatboy Slim Creative Commons License 2010.01.04 0 0 455
Biztos sokmindenben igazad van, hisz mi is találkoztunk érdekességekkel, de semmivel sem többel, mint a világ bármelyik szegletében....

Szóval, tegnap jöttünk haza a szilveszteri túránkból, és valami csodálatosan éreztük magunkat. Ill. talán úgy mondanám, hogy a rengeteg sok szép emlék mellett eltörpültek a rosszak
Az uticélunk Krakkó és környéke volt, amiről itt már minden elhangzott, ezért nem fogom részletezni a jellemzőket.
Krakkó csodás, és rengeteget fejlődött. A Wavelt és a Piacteret nem hjagytuk ki mi sem, de szerettünk volna ezúttal egy kicsit mást is látni a városból.
A szállást nagyon ajánlom, Express by Holiday Innben szálltunk meg mindössze 39 Euróért 4-en, ebből ketten 6 éven aluliak. Csak autósoknbak javasoljuk, a hely a belvárostól igen messze van. Reggeli pazar, szolgáltatás 10 pont.
A szilveszteri vacsorát a Sarka étterembe foglaltuk, mely Kazimierzben, a zsidónegyedben található. A kerület maga megér legalább egy fél napot, rengeteg a látnivaló, hihetetlen mennyiségű étterem van arrafelé.
Annyira kedves és barátságos kiszolgálásban még talán sehol nem volt részem a világon. Az áraik is nagyon korrektek.
Gyerekeseknek ajánlom a Park Wodny (http://www.parkwodny.pl/) nevű élményparkot, a gyerekeknek akkora élmény volt, hogy sírtak, amikor lehagtyuk Lengyelországot. Az árak persze nem olcsók, de a létesítményt fent is kell tartani.
A Wavel és a Piactér közötti sétálóúton van egy tejbár (mleczna restaurant vagy mi a hurka)... A Barscz itt 3,25 Zlotyiba kerül, cserébe teljesen jól lakunk. A Pirog viszont már 7 PLN, de akkor is nagyon finom.
Amennyiben nincs GPS-ed, errefelé valóban elveszett ember vagy, a körgyűrű táblarendszere borzasztó, az áruházakon kívül semmi nincs kitáblázva. Jópár kátyúba is beleszaladtunk, bár ez itthon is meg van.
Az időjárás sajnos semmit nem könnyített a helyzetünkön, folyamatosan 0 és -4 között volt a hőm., folyamatos köd, sokszor havazás és havaseső volt jellemző. semmit nem lehetett látni sokszor.
az egyik bolyongásunk algalmával már annyira nem bírtuk cérnával, hogy egy taxist kérdeztük meg, merre van a vizipark és a 3-ból egy sem akarta elmondani ingyen, hogy hogy jutok el oda, csak annyit árultak meg hogy az innen nagyon messze van és bonyolult eljutni oda, és hogy kell ahhoz nekem egy navigátor és hogy ezt a szolgáltatást megteszik 80 zlotyiért nekem :))))
ők sem, és a városbéli szolgáltató ehgységeknél sem beszéltek angolul.

És mégis, amit Wielczkában, az étteremben és a szállodában kaptunk, azért nagyon megérte. Nyáron visszamegyünk, egy kicsit távolabb ezúttal.

Előzmény: Tilalmas (443)
ceiwab Creative Commons License 2009.12.05 0 0 453
Sajnálattal olvastam az élményeidet, de sajnos ilyenekbe bele lehet nyúlni Mo.-n is.
Én többször voltam a Tátrában de ilyen dolgokkal nem találkoztam
Előzmény: Tilalmas (443)
Szalamadra Creative Commons License 2009.10.13 0 0 452
Utazás Kis - Lengyelországban
Krakkó - Visztula - Wieliczka - Dunajec - Zakopane
Utazás Kis LengyelországbanDunajecWavelOrawka
Pippike. Creative Commons License 2009.09.23 0 0 450
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne azokhoz akik otthonosan mozognak Krakkóban. Szükségem lenne a krakkói zöldség nagybani piacnak a címére.

Köszönöm szépen:-)
G. Peti Creative Commons License 2009.09.20 0 0 449
érdekes dolgokat írsz, mi tegnap voltunk és mindenhol mindenki készséges és kedves volt. bár az idősebb korosztály nem tud angolul, a fiatalok mind birtokában álltak az alapvető angol ismereteknek. a hintóstól a rendőrig csak pozitív hozzáállást tapasztaltunk felénk..
Előzmény: Tilalmas (443)
mj620di Creative Commons License 2009.09.05 0 0 448
Köszi az infót!
Előzmény: Tilalmas (447)
Tilalmas Creative Commons License 2009.09.05 0 0 447
Lanovka fölvisz a Gubalowkára - az egy sűrűn látogatott hegygerinc Zakopane fölött - oda-vissza 15 zlotyi / fő. Innen szépen belátni a medencét - érdemes kicsit a bazároktól lefelé sétálni - ahol van már egy kis szabad tisztás.

Morskie Oko az a leghíresebb tó - körülötte több száz méter magasan hegycsúcsok vannak - szép látvány. Az út végig beton, s két Kamaz is elfér rajta. (Mivel csatornát építettek így egy-két Kamaz fel fel tűnt.. :-) Az út a parkolóból kb. 2.5 óra - 8 km. Óránként a parkolás 2 zlotyi, a belépő a nemzeti parkba 6-8 zlotyi körül van. A wc ha jól emlékszem 2 zlotyi. Lovasszekér hegyre föl 40 zlotyi, hegynek le 30 zlotyi. (Egyszerre 15-20 embert visz föl)

A Gubalowkára Zab felől lehet kocsival feljutni, s itt lehet találni jópár panziót gyönyörű kilátással - érdemes többet végigjárni, már csak az ár miatt is.
Előzmény: mj620di (444)
hoppaaa Creative Commons License 2009.09.04 0 0 446
Egyszer voltam csak fent a lanovkával, amikor a gyerekek kicsik voltak. Máskor mindig gyalog mentünk fel. Szép út :)
Előzmény: zbigniew (440)
_321 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 445
Sziasztok!

Gyorsan jött az ötlet, szóval bocs, hogy nem olvastam végig a topikot, és esetleg olyat kérdezek, ami elhangzott már korábban is. Igyekszem majd pótolni. Szeptember végén vagy október elején mennék ki Wroclawba két és fél hónapra dolgozni, ezért kéne a gyors segítség.

Hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb kiutazni? (az autót kivéve). Győr mellett lakom, én úgy láttam a neten, hogy Bécsből busszal könnyű eljutni. Egyéb ötlet? Vonat, Repülő?

Van valami ötletetek, hogy hol érdemes szállást keresni? Én az interneten csak hoteleket, moteleket találok, de valami olcsóbb kéne. Valami egyszerű, egyszobás, ami lehet albérlet, kollégium apartman, csak ne legyen több 50-60-70 ezer forintnak megfelelő zlotyinál. Milyen honlapokon lehet ilyeneket találni?

Előre is köszönöm a válaszokat!
mj620di Creative Commons License 2009.09.04 0 0 444

Jó tudni ezueket a dolgokat!

Mi most hó végén megyünk majd pár éjszakára!A terv  zako,krakkó, auswitz!

 

De zakopanéban szweretnénk meg szállni!Vannok ott olyan csúcsok ahová fel visz a lanovka?A morskie oko az a tó lenne?A google earthon néztem egy olyan részt ahol van egy tó egy nagy völgyben!

Előzmény: Tilalmas (443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!