Mert megvan miért csökken a gyümölcsfogyasztás, az emberek miért nem szeretik.
Most hogy idén semmi nincs a kertben rá vagyunk fogva hogy vegyük a gyümölcsöt.
Tesco/Auchan/Zöldséges fronton vásárolunk, egy Mo. nagyvárosban.
A barackok 1200-1500 ft-ért olyanok, mint a kő, amiket az ősember dobált az állatokra.
Olyan kemény, hogy betörné a fejem, ha fejbevágnának vele.
Ízze nincs, még csak nem is éde, kemény, beletörik a fogam.
A kajszi szintén.
A szilva szintén.
Hát ez borzalmas, ehetetlen félérett zöld ízzetlen kemnény izé, kurva drágán.
Gyerek koromban amikor ilyen kemény volt még a fán, a szüleim/nagyszüleim azt mondták, még ne egyek belőle mert még nem érett, és ezért meg fog fájdulni tőle a hasam.
És ezt árulják, meg veszik de szerintem venni csak 1*, utána senki soha többet.
Én se, az biztos.
Így lehet tönkretenni a gyümölcsfogyasztást.
Egyedül a szőlő ehető, az almából vannak jók, és a kivi/narancs/banán (ezeket utóérlelik vm etiléngázos tárolóban) ehetőek, csak ezeket a gyümölcsöket szabad enni.
Amikor mondom az ismerősöknek, hogy milyen jó volt pár éve a kertben a kajszi meg az őszi, mind mondják ugyn mi jó van abban a kemény ehetetlen ízetlen sz@rban.
Mivel a termelők és a kereskedők tönkretették a barackok élvezeti értékét,
csak akkor élvezheted már e két csümölcsöt, ha magadnak termeled és teljes érésben szeded le és eszed.
Szóval ezért lesznek barackfáim, még akkor is ha van olyan év mint az idei, amikor egy szem termés sincs rajtuk.
Akkor marad a rovar- és gombaölővel bombázás, ami a gyümölcsöt fogyasztó szervezetét terhelheti. A humán jelentése ember, emberi, én nem a szomszédot vágom ki hanem a növényt. :)))
Lehet ez a korona kialakítás lesz a megoldás fagyveszélyes helyeken amit a videóban láttam teljesen rendben van átgondolt,előrelátó,jól tervezett metszést látni, de…..
Jó. Lehet,hogy az egyetlen őszi orsómnak nekiesek ma. Viszont a termő fáimat csak virágzás után fogom metszeni. Ahol így tettem az idén, ott volt barack. Ahol siettem,ott a fagy vitt mindent.
Nagyon szép a fa, látszik, hogy értő kezek foglalkoznak vele.
Nekem az is szempont, hogy ne csak pár szemet teremjen, hanem néhány év múlva legyen legalább jónéhány kiló termés. A jelenlegi fajtáim közül ezt egyedül a Championban és Mariskában látom. Eleve nem kedvez a fáknak a rettenetesen kötött, nehéz agyagtalaj. Még Gf alanyon is visszafogottabb a növekedés egy átlagos baracktermő vidékhez képest.
Regina biztos nagyon finom lehet az elmondásod alapján, de ha nálad is problémás a termés mennyisége, akkor én még kísérletezni se merek a fajtával, mert nincs annyi helyem a kertben.
Valamit félreértettél a padanával kapcsolatosan én a nagybani termeléséről próbáltam hosszabb távú tapasztalat alapján jellemezni ezt a fajtát .Természetesen a padana csalódás mentes nagyobb telepítésben gondolkozva ,de őszintén megmondom én se tudnám milyet ültetnék 1 db esetén a saját fajtáim közül mind más és más íz jellemzőkkel bír és ezek közül se tudnám eldönteni melyik lenne az az egy, mert úgy alapból mind a kedvencem másrészről meg meg se tartanám ha nem tetszene ezért vagyok szerencsés hogy van fajta választék és mindegyiket végi tudom kóstolni bár ez a revita egy csalódás lesz szerintem sztigminiára érzékenyebb mint bármi más és az íze se valami nagy durranás még várok egy évet és átoltom más fajtára. Gazdasági szempontból is fontos tényező nem mindegy hogy egy fa 3 szem v 30-40 kg barackot terem . Regina egy illat és aroma bomba nevezhetnék top 1 -nek ,de nem termékeny fajta bár lehet ültetek saját részre gf alanyon v más alanyon termékenyebb lenne sárga húsú nagyon szép színű nagy méretű barackokat terem .
Padana mint siker sztori az ember keresi a számára a legjobb v legideálisabb őszibarackot én mint termelő sok mindent figyelembe kell hogy vegyek a sok színűség színre ,ízre, fajta választék, érés idő széthúzása ,szállíthatóság stb….most hagyjuk a top fajtákat kinek mi a nagy kedvenc itt ez a padana 23 évvel ezelőtt telepített fajtákhoz képest 10 èv hátránnyal indult nem a legideálisabb helyre kerültek a többihez képest amiket favorizáltam (a 23 éves állományban a legtöbb megmaradt a meystar a többi vagy igy vagy úgy cserélődött kipusztultak, fajta váltás stb..) A padana nálam a cresthaven után érik a fa brutálisan erős a lombkorona átmérője is vetekszik a meystarral pedig az sokkal idősebb termés produktuma igen magas a fát egyszerűen nem lehet leterhelni én is csak azért dobálom le a barackot ritkítás céljából mert az már túlzás ami rajta van meg ketté szakadna nem aprósodik nagyobb termés hozam esetén sem ,de … az íze a családnak bejön nálam nem a top 1 ,de azért merem állítani hogy a bolti őszibarackokat veri ízben a gyümölcs hús színe nagyon szép sárga a mag közelében piros bemosottság jellemzi a fa termőre fordulás követően mivel nagy generatív tulajdonság jellemzi nem hoz brutálisan vastag vízhajtásokat ,rengeteg értékes termővesszőt is kinevel . Nincs az hogy nagy terhelés mellett silány vesszők között kell válogatni metszéskor vagy fordítva termés kimaradás esetén brutálisan megvastagodott vízhajtásokat kelljen levágni.
Kismaros hegyvidéki részén van a telek. A mostani esőzések után napokig ragadt a föld, annyira kötött a talaj. Te is itt vagy a közelben?
Mariskát kedvelem, de mint minden fajta, ő sem hibátlan. Az íze számomra nem etalon, nem az igazi. Kicsit olyan az érzésem, mintha egy magonc barackot, egy parasztbarackot ennék. Összeségében azért elfogadható a gyümölcse, de egy Champion nagyságrendekkel jobban ízlik. Tudom, különböző érésidejű barackokat eleve nem célszerű összehasonlítani, de ha már felmerült a Mariska és az, hogy kedvencem-e, akkor csak a saját tapasztalatból tudok kiindulni, amiből eddig sajnos nem sok van.
Mariska nagy előnye, hogy kevésbé kopaszodik, mint a Champion, attól egyelőre edzettebbnek tűnik és a mostaninál szakszerűbb metszéssel szerintem jobb gyümölcsminőséget lehetne elérni. A kertben mindenképpen helye van, mert összességében jó fajtának tartom.
Ha csak az íz számít, akkor nálam a favorit a Champion. Ez a fajta már azzal meghódít, hogy éréskor méterekkel távolabb érezni lehet a csábító őszibarack illatát. Amíg van őszibarack a kertben, addig Champion is lesz benne.
Fordtól tartok az íze miatt. Még sose kóstoltam, de eddig inkább olyan tapasztalásokról hallottam, hogy ne várjak egy ízbombát ettől a fajtától.
Szívem szerint jónéhány őszibarackot kipróbálnék, de jelenleg csak egy újnak van helye a már meglévő 5 másik mellé.
Az egyik ismerősöm ódákat zeng a Nektár H-ról, ezért lenne ez a fajta a favorit, mert kíváncsi vagyok, tényleg annyira jó fajta-e. Ugyanakkor vigyáznom is kell az ötleteivel, mert neki például a Champion nem akkora kedvenc, mint nekem és nem is ízlik neki annyira. Szóval lehet, hogy ami neki nagyon bejön, nekem nem annyira. Ráadásul 10 éve volt már nekem Nektár H, de nem bírta a nagyon agyagos talajt vadőszi alanyon, ezért menesztettem. Sajnos még terméshozásig se jutott el a fa.
A rossz talaj miatt lenne fontos a Gf677-es alany és az erős növekedésű nemes. A Nektár H megfelel ezeknek a feltételeknek, ráadásul előbb is érik a Championnál. Egy gond van csak, hogy sehol nem találom Gf-es alanyon.
Nálam mindegyik fa kisebb lesz, mint egy átlag helyen, ezért bármilyen gyümölcsfát ültetek, mindig erős növekedést generáló alanyon keresem az adott fajtát. Minél erősebb a növekedés, annál jobb. Például szilvánál egyszer próbáltam St. Julien alanyt. Nem jött be. Nálam a mirabolán sokkal jobban érzi magát.
Ha nem találok Nektár H-t ősszel Gf alanyon, akkor szerintem marad az Incrocio pieri. Őt be fogom tudni szerezni a kívánt alanyon.
A nektar h is jó az hogy nem gf -en van nincs mit tenni próbáld meg amúgy 1-1 db-os vásárlás esetén tényleg kifoghatod hogy tényleg valami beteg fát sikerül venned amivel csak küszködés lesz .Az tényleg igaz a nektarin macerásabb .Vedd meg azt a fát amit a legjobban szeretnél és nem fogsz csalódni benne ha az a nektar h legyen az .
Nálam a Championokat tavaly csak augusztus 25-től lehetett szedni. Az utolsó darabokat szeptember 13-án vettem le a fáról. Mondjuk az is igaz, hogy csak teljesen érett, szinte már puha barackot szüretelek.
Meystar nekem is van, de nálam pont ugyanakkor érik, mint a Champion.
Nem egyszerű a fajtaválasztás, ha csak egy baracknak van helye. Gondolkodom azon is, hogy újból Maria Biancát kéne telepíteni, mert az íze szenzációs. Hátha csak egyedi probléma miatt fejlődött nagyon erőtlenül és a nagy átlag ettől a szinttől azért többet tud. A jelenlegi Maria Bianca 8 éve lett elültetve, de a magassága a 140 cm-t se éri el. Annyira kicsi a lombfelülete, hogy még egy kiadós kóstolásra való gyümölcsöt is csak nehezen nevel fel.
A legedzettebb barackom a Mariska. Kifejezetten tetszik az a vitalitás, amivel rendelkezik.
A kertben van még egy Redhaven, két Champion. A Championok teremnek a legtöbbet, de csak augusztus 20. után kezdi az érést és tavaly még szeptember 10. után is volt rajta termés. Én meg szeretnék augusztus első felében is barackot enni, ezért gondoltam olyan fajtára, amely a Champion előtt érik.
Nektarint nem merek telepíteni, mert a stigmina idén két vállra fektette az összes őszibarackomat. Attól tartok, hogy egy nektarin még érzékenyebb erre a betegségre.