Keresés

Részletes keresés

PettikkForum Creative Commons License 2024.04.04 0 0 962

Ismét megválasztottak egy számomra semmitmondó színészt, akinek most hallom először a nevét.

pákosztos cica Creative Commons License 2024.04.04 -3 2 961

Milyen mindkét oldalról beszélsz?

Ez a díj alapból úgy lett kitalálva hogy ne lehessen oldalazni. 

 

Milyen érdekes, hogy elnapolták az első választást, mert Vidi nem tudott bemenni.. 

Miért akart bemenni? Most miért volt bent? 

 

Érdekelne azért, hogyan gyakorolt nyomást a már megválasztott színészekre.

 

De majd egyszer valaki elmeséli.. majd.. 

 

Vagy nem. 

Előzmény: viride gramen (957)
Huckleberry 2 Creative Commons License 2024.04.04 -1 0 960

És egész biztosan nem befolyásolták őket, azzal, hogy belebegtették, hogy akár meg is szűnhet a Nemzet Színésze díj. Meg az is csak a véletlen műve, hogy az egykori debreceni színházigazgató felépüléséig nem választhatták meg az új tagot. 

Előzmény: Seprentyu (958)
Huckleberry 2 Creative Commons License 2024.04.04 -1 0 959

Azért az ő korosztályára nem az a jellemző, hogy az arra érdemesek nem kapták meg a nekik járó díjakat. Meg, ha olyan nagyon elnyomiott művész lett volna, aki amúgy kiragyog a karból, akkor díjazták volna az Antall vagy az 1. Orbán kormány alatt. De ez nem történt meg. Sokkal inkább arról van szó, hogy középszer. 

Előzmény: viride gramen (957)
Seprentyu Creative Commons License 2024.04.04 0 0 958

Akkor hadd legyek én az első, aki gratulál Csikos Sándornak. Én sem őt vártam egyébként, egy Bálint Andrással kiegyeztem volna, de hát a színészek szavaztak, ők valamiért ezt látták most jónak.

viride gramen Creative Commons License 2024.04.04 -2 0 957

Értem mire célzol, és igazad is van, de ez mindkét oldalon igaz. 
Ha ő annyira jó színész, akkor gáz, hogy nem kaphatott 2010-ig semmiféle díjat szinte. 
Ha pedig annyira szar, akkor gáz, hogy megkapott mindent 2010 után. 

 

Ebben nincs különbség a két oldal között. Sajátjaikat díjazzák. Nem védem a mostaniakat, de azért most is be-becsúszik olyan aki abszolút nem jobboldali. 

2010 előtt ez hogy volt? 

Mivel a művészvilágban 70-30% körül van a megoszlása a ballib és jobboldaliaknak (ballib javára), ezért nyilván a jobboldalon elég sok a megkérdőjelezhető díjazott. Ahogy a másik oldalon is előfordult. 

A konklúzió, hogy egyik se különb. 

Előzmény: Huckleberry 2 (956)
Huckleberry 2 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 956

71 éves koráig "csak" egy Jászai Mari-díja volt. Aztán 2012-től hirtelen tíz év alatt lett Érdemes majd Kiváló Művész és megkapta a Kossuth-díjatis. Most meg a Nemzet Sínésze. Hmmm

Huckleberry 2 Creative Commons License 2024.04.04 0 1 955

Egy igazi középszerű, unalmas, szürke színész

Előzmény: levlac (953)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.04.04 -1 2 954

Az kemény.

Előzmény: levlac (953)
levlac Creative Commons License 2024.04.04 0 1 953

Csikos Sándor a nemzet színésze! Úgy látszik V.A. közbeszólt!

barrix1 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 952

Hát nem tudom, hogy elírás, vagy direkt írtad, hogy néhai Dörner György, de megmosolyogtattál :) Egyébként ő jó színész volt valaha, tényleg. Bálint Andrást elismerem filmjeiért, és amit a Radnótiért tett, de színészként én nem tartom olyan nagyra, de mondjuk Jordán Tamással is így vagyok. Abból a családból pl. Lázár Katit és Jordán Adélt is jobb színésznek tartom, de amit J.Tamás a magyar színházkultúráért tett, az süvegelendő. 

 

Nekem Huszti, Gálffi, Fodor Tamás hármasból lehetne bármelyik, de Huszti szerintem nem lesz. Teljesen mellőzött Szombathy Gyula, aki pedig a Radnótiban nagyszerű volt, a 90-es, 200-es években több szerepben láttam. De őt sajnos kabarészínésznek ismerik a legtöbben. És lehetne egyébként még Hegedűs D. Géza is, sok nagy szereppel a háta mögött, ma is aktív, hihetetlen, hogy ő is már 70 éves... 

Előzmény: _Colin_ (951)
_Colin_ Creative Commons License 2024.04.04 0 0 951

Az Üvegtigrisben szerepelt még Bodrogi Gyula is, sőt, az első részben Kállai Ferenc, a másodikban Sinkó László (ő Nemzet Művésze lett később).
Valamint Szilágyi Tibor, Básti Juli, akik szerintem szintén Nemzet Színésze kategória, Börcsök Enikőről nem is beszélve, aki már sajnos sosem lesz az.

Tehát annak ellenére, hogy egy populáris vígjáték, tele van jó színészekkel (Kaszás Attila, Selmeczi Roland, a néhai Dörner György stb.) és hát a főszereplő gárda is, Rudolf, Reviczky, Csuja, Gáspár - alapjában véve érdemesek egy ilyen elismerésre.

 

Ma délután tehát pápa-, vagy mi, társulati tagválasztás, este pedig a Rózsavölgyi Szalonban:

"BÁLINT + JORDÁN = 160
Bálint András és Jordán Tamás. A két nyolcvanas, akik hét éves koruktól barátok. Szomszédok voltak és osztálytársak is. Színészek lettek. Színházakat is vezettek. Egy nagy generáció két legendás alakja. Közös előadásukban történeteket mesélnek magukról, színházszenvedélyükről."

Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 950

Lehet, hogy nem ússzuk meg, és előbb-utóbb valaki bekerül az Üvegtigrisből.

Bár Reviczky a Nemzet Művésze, Rudolf Péter regnáló színházigazgató, Szarvas Józsi pedig szerintem nem az a kategória.

Marad Gáspár Sándor, Csuja, esetleg Horváth Lajos Ottó, bár ő talán kevésbé ismert, jó színésznek tartom.

Egyébként Gáspár Sándor testvére, Gáspár Tibor is remek színész, ő többnyire vidéken játszott.

 

De első körben maradnék a Bálint András mellett szóló tippemnél.

A második kört meg majd meglátjuk...

kannibál Kovács Creative Commons License 2024.04.02 -2 0 949

Lukács Sándorra tippelek.

 

Amennyiben unják már a tagok a temetést és egy relatíve fiatalabbat keresnek, akkor Gáspár Sándor is befutó lehet.

viride gramen Creative Commons License 2024.04.02 0 0 948

Egyik legerősebb jelölt Báling András. Jordán miatt is szinte biztosan ő lesz. 

Másik Szilágyi Tibor vagy Harkányi Endre, de Gálffi-t is el tudom képzelni. 

Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.04.02 0 0 947

Mint írtam, volt már olyan, hogy egyszerre kettőt választottak.

 

https://hvg.hu/kultura/20140929_Cserhalmi_es_Bitskey_lett_a_nemzet_szines

 

De ezek szerint most már nem akarták ezt tovább halasztani, így 1+1 lesz.

 

A tippem Bálint András.

kannibál Kovács Creative Commons License 2024.04.02 -2 0 946

Ez így helyes.

 

Megjegyzem, tényleg nyomasztó lehet ez a halállista jelleg. Lehetne rajta változtatni.

 

Én például úgy reformálnám meg a címet, hogy minden évben választanak egy új tagot, függetlenül attól, kivel mi történt. Mondjuk páros évben egy női, páratlan években pedig egy férfi színészt. Így nem kapcsolódna a díj az elhalálozásokhoz.

Persze a 12-es létszámtól el kellene búcsúzni, mert elméletileg lenne év, amikor akár 20-22 fő is viselné a címet, és akadna olyan is, amikor csak 5-6.

Előzmény: Magdi60 (945)
Magdi60 Creative Commons License 2024.04.02 0 0 945

Szomorú kötelesség vár a legnagyobbakra

Nem elég, hogy alig egy éven belül öt legenda is távozott a Nemzet színészei közül, és az sem, hogy Benedek Miklós februári halála óta, Vidnyánszky Attila balesete miatt még mindig nem választották meg az utódját, hamarosan újabb szomorú kötelesség vár a nemzet színészeire. Bodrogi Gyula a Blikknek elmondta, hogy április elején végre összeül a bizottság, hogy Benedek Miklós utódját megválasszák, ám Tordy Géza miatt hamarosan újra találkozniuk kell.

– Géza helyére már az új taggal választunk utódot. Több okból kifolyólag sem tarthatjuk egyszerre a két választást: egyrészt a temetés előtt nem szoktunk új tagot választani, másrészt a Miklós helyére érkező új tagot is megilleti a lehetőség, hogy a tizenkettedik személy kilétéről dönthessen – árulta el Bodrogi Gyula.

(https://www.blikk.hu/sztarvilag/hazai-sztarok/tordy-geza-meghalt-gyasz-bucsu/w7tsmed?utm_source=hirstart&utm_medium=cpc&utm_campaign=blikk-hirstart)

Előzmény: kannibál Kovács (941)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.04.01 -1 0 944

Nagyon tisztelem a vidéki színészeket, hiszen magas is vidéki vagyok, ámde a Nemzet Színésze cím esetében minimum alapfeltétel az országos ismertség. Megjegyzem, a díj eddigi birtokosainak nagy többsége pályafutása hosszabb vagy rövidebb időszakában játszott vidéken.

 

A most elhunyt Tordy Géza például színészként Kaposvárt és Szegedet, rendezőként pedig Veszprémet és Győrt járta meg. Pedig mindenki a Víghez köti a személyét.

Előzmény: Ások-apa (943)
Ások-apa Creative Commons License 2024.04.01 -1 2 943

Ha valaki ebbe az fórumba ír, akkor az illetőnek van javaslata,  és valakit szeretne a megtisztelő cím birtokosának tudni. Vagy éppen valaki antipatikus az illetőnek, és nem szeretné ha az illető "nyerne." De hála az Univerzumnak, nem vagyunk egyformák! ( Én sokáig szerettem volna, ha anno Schuber Éva kerül be a díjazottak közé, mert úgy éreztem, hogy a legintelligensebb színésznőként, aki több nyelven játszott, megérdemelte volna. De az élet megoldotta a kívánságomat....)

 

Sokszor nézegettem a jelenlegi cím birtokosainak névsorát, az élők-, és a már elhunytak névsorát is.

Én is úgy gondolom, hogy nemcsak budapesti és kaposvár környéki színészek léteztek/léteznek! Vannak nagyon sokan, akik másokkal ellentétben nem jutottak képernyő elé,  "nem fértek el" a televíziózás adta lehetőségek között. Így a celebek lettek a sztárok, helyettük is.

 

A megtisztelő cím tulajdonosai most két színészt fognak majd választani. Igaz, hogy már nem Törőcsik Mari és barátai fognak dönteni, de a Molnár Piroska, Pogány Judit vonalnak van  még mindig döntő szava. Jó lenne ha körülnéznének kisországunk minden szegmensébe, mert bizony sokan lennének akik megérdemelnék ezt a címet. 


Mint mindenkinek itt a fórumon, nekem is van favoritom, három is. ( Ha valamelyik nyerő lesz, megkülönböztető öröm lesz számomra.) Egyébként nekem az etalon, Huszti Péter. Van aki most felkiált, hogy már az övé a Nemzet Színésze cím is? Istenem! Nem ő lenne az egyetlen! És ha valaki, akkor ő  a kulturális élet minden területén helytállt főiskolás kora óta.

Mint mindenkinek nekem is van aki antipatikus. Akár a címet viselők, akár a sok javasolt színművész között.  ( Ilyen  Molnár Piroska, Pogány Judit, Lehoczky Zsuzsa, Jordán Tamás.) 

Az első két színésznő a beszélgetős műsorokban váltott ki unszimpátiát. Még egymással szemben is introvertáltak voltak. És nem a jó természetükről voltak híresek! Lehoczky Zsuzsa az operettben volt otthon, primadonna volt, de nekem Honthy Hanna és Németh Marika volt az igazi! Őt a Nemzet Művészei közé kellett volna választani. Szerintem.) 

 

Az itt  javaslatként felsorolt sok-sok művész közül, Gálvölgyi Jánost, Balázs Pétert nem látnám szívesen, mint a cím birtokosát. Gálvölgyi János beszéde, annyit romlott, olyan zárt szájjal beszél, hogy a "Keresztanyu-ban" alig lehetett érteni a beszédét. Sem komoly filmszerepe, sorozatbeli-, színházi alakítása, szinkronizálása nem volt. Nála még Koltai Róbert is többet tett akár filmben, szinkronban, rendezésben, prózában, dalban, mindenben!  De még Pogány Juditnál is többet.  A színésznő sok rajzfilmnek kölcsönözte a "gyerekes" hangját, és minden Koltai filmekben szerepelt.

(Azért Koltai Róbertet is "megdobhatták volna egy Kossuth Díjjal! Kisebb kaliberű színészek is megkapták.... Volt aki minden "méretűt" megkapott...csak mondom.)

Node,  bárki is kapja a Nemzet Színésze címet, jövök gratulálni, mert úgy illik.............

Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.04.01 -1 1 942

Jaj, ez azért már kicsit meredek. Innen már csak egy lépés, hogy Géza bátyánk még vígan élhetné világát, de mivel csúszott a Nemzet Színésze választás - ami nyilván egy baromi vidám alkalom, hiszen egy halott társuk helyett kell újat választani -, ez elvette az életkedvét.

 

A másikra nem reagálnék, mert ezen már túl vagyunk, nyilván nem volt szerencsés, de semmi értelme újra előhozni, főleg mert egyikünk sem tudja, valójában miért volt csúszás.

Persze ahogy látom, a tények ismerete nem zavar meg a véleményalkotásban...

Előzmény: kannibál Kovács (941)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.04.01 -2 0 941

Vagy az is lehet, hogy éppen fordítva volt, vagyis a súlyosan beteg, de az életéhez ragaszkodó Tordy Gézát megviselte, hogy elveszik tőle ezt a lehetőséget.

 

A két tag esetleges egyszerre történő megválasztása pedig kizárólag azért következhet be, mert a Nemzeti Színház igazgatója egy aljas ember.

Benedek Miklós utódát már régen meg kellett volna választani.

Előzmény: Tonio 2.0 (940)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.04.01 -1 1 940

Elvették a lehetőséget.

Mondanám, hogy pereljék be a Kaszást, csak hát ki lenne a felperes?

 

Egyébként volt már olyan, hogy kettő tagot választottak egyszerre, Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort, aki nem sokkal később meghalt. Gondolom, akkor is ketten haltak meg előtte viszonylag gyors egymásutánban. Lehet, hogy akkor nem két hónap, hanem valamivel kevesebb különbséggel. Ilyenkor megvárják a második temetést is, és utána levő héten választanak (legalábbis akkor így volt).

 

Tordy Géza szegény egyébként már régóta betegeskedett, úgy gondolom, az utolsó heteiben nem az volt a fő problémája, hogy szavazhat -e még a Nemzet Színésze választáson...

kannibál Kovács Creative Commons License 2024.04.01 -2 0 939

Egy dolog biztos: Tordy Gézától elvették a lehetőséget, hogy beleszólhasson Benedek Miklós utódának kiválasztásába, és könnyen elképzelhető, hogy ez a máig nem ismert utód meg abban nem nyilváníthat véleményt, hogy ki váltsa fel Tordy Gézát.

 

Jó lenne az utóbbit elkerülni, vagyis a jövő héten dönteni kell Benedek örököséről, és aki itt befutó lesz, az már így beleszólhat abba, hogy mi legyen Tordy Géza után.

Előzmény: PettikkForum (936)
levlac Creative Commons License 2024.04.01 -1 0 938

Teljes mértékben egyetértek veled!

Előzmény: Huckleberry 2 (935)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.04.01 -2 1 937

Azért vidéki színészek is vannak. Eddig összesen kettőt választottak 24 év alatt, Király Leventét (Szeged) és Kóti Árpádot (Debrecen). Utóbbi ráadásul a választás után nem sokkal meghalt.

És vidéki alatt nem az egykori kaposváriakat értem. Nem a Kaposvár (Szolnok) - Katona - kör az egyetlen színházi műhely Magyarországon.

Márpedig a Nemzet Színésze alapján így tűnik, mert az elmúlt kb 10 választásból az Almási-Balázsovits házaspárt, meg az operett primadonnát leszámítva szinte mindenki ebből a körből került ki.

Előzmény: Huckleberry 2 (935)
PettikkForum Creative Commons License 2024.04.01 -1 0 936

Még korai gondolkozni, hogy kik lesznek a befutók, mert Tordy Gézát várhatóan április végén temetik, majd utána legalább egy hét kúlva választanak.

Előzmény: Huckleberry 2 (935)
Huckleberry 2 Creative Commons License 2024.03.31 -2 3 935

Pogány Judit nagyon nem necces. Az egyik legnagyobb magyar színésznő. Önmagában már a jelenlegi alakításai pl. a Pedig én jó anya voltam vagy Az ajtó Szeredás Emerence sokszorosan indokolja, hogy a Nemzet Színésze legyen. Jordán Tamás szintén nem a véletlen fújta be a kiválasztottak közé.

 

Gálvölgyi egyébként nagyon nem Balázs Péter kategóriája. Nem egy katartikus alakítás is fűződik a nevéhez. Abban igazad van, hogy -mindezek ellenére - ne ő legyen.

 

Bálint András, Hegedűs D, Gálffi, Gáspár Sándor mind jó tippek. Én még hozzátenném a potenciális jelöltek listájához Kulkát, Bezerédit, Lukáts Andort, Máté Gábort és Márton Andrást is.

 

 

Egyébként szerintem Bálint András és Gálffi László lesz a két befutó. 

 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (934)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.03.31 -3 1 934

Sokan alkalmasak.

 

Akit nem szeretnék semmiképpen: Gálvölgyi (remélem, az ő neve csak a sajtóban merült fel). Ennek semmi köze a politikához, mert ugyanúgy nem tartanám jó ötletnek pl Balázs Pétert sem. Egyszerűen ripacsokat nem szeretnék ebben a csapatban látni.

Őszintén már a mostani csapatban is van 1-2 olyan tag, aki szerintem necces, hogy bekerült, ilyen Jordán, és Pogány Judit (Lehoczky Zsuzsát nem tudom megítélni).

Előzmény: pákosztos cica (933)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.03.31 -4 1 933

Teljesen igazad van, és elnézést, de azért tudod, hogy egyrészt a politika nem valami ördögtől fakadó bűn, másrészt épp ezért érthető, hogy ott van már mindenütt. 

 

Bálinttal és Gálffival egyetértek. Hegedűs D. -vel és Gáspárral nem maradéktalanul, de akár ők is  lehetnek.  

Előzmény: Tonio 2.0 (932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!