Keresés

Részletes keresés

schytia Creative Commons License 2005.09.29 0 0 66
A 2-es. :D. A falat már képeken láttam, és alig várom hogy lássam élőben. Egyébként is a régi építmények, várak, templomok a gyengéim, és ilyen szempontból azt hiszem Anglia nagyon jó választás :D. De ha már szórakozásnál tartunk mesélj a TV licenc díjról. (Hátha nem igazít útba senki).
Előzmény: A nyolcadik törpe (64)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.27 0 0 65

Allitolag minnel eszakabbra mesz annal olcsobb minden DE kevesebb a fizetes es kevesebb a munka is.

Viszont ott is elnek emberek, ha nekik jo, akkor Nektek is jo lesz.

Sok sikert.

 

(ne felejtsetek el a TV licenc-et kifizetni ha lesz tv-tek.)

Előzmény: schytia (63)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.27 0 0 64

En haromrol tudok.

 

1. Newcastle Upon Lyme = Egy varoska ami Stoke-On-Trent varossal szinte egybenott. Kb 50 miles Birminghamtol eszakra az M6-os autopalyan, illetve melette.

 

 

2. Newcatle Upon Tyne = -angol-skot hatar kozeleben a keleti parton. Aszongyak nagyon fu ott a szel. Ott van a hires Hadrian's wall egy resze, amit allitolag a romai korban epitettek, hogy a sok skot fenevad ne bantsa a deli embereket. Sokhelyen csak kb fel meter magas, ami eleg volt mert allitolag abban az idoben a skotok feltek a magasban. :))))))))))))))))))))

 

 

3. Newcastle Emlyn = inkabb falucska delnyugat Welszben. Cardigan es Swansea kozott feluton.

 

 

Előzmény: schytia (62)
schytia Creative Commons License 2005.09.27 0 0 63
Newcastle upon Tyne. Nincs különösebb oka miért oda. Csak Londont nem akartuk (gombostűs módszer :D). Egyébként kösz a biztatást, tényleg megrettentem egy kicsit , de tántoríthatatlan vagyok. És várok további mit hogyan tippeket.
Előzmény: A nyolcadik törpe (59)
schytia Creative Commons License 2005.09.27 0 0 62
Miért több van?
Előzmény: A nyolcadik törpe (59)
Maidenhead Creative Commons License 2005.09.27 0 0 61

 

Sziasztok!

 

Cannockocsi!Ha videken laksz(tahat nem Londonban) olcsobb a szallas,en azt mondanam hogy egy hetre kb. 50-100 fonttal szamolj!Kb. 300-400 font havonta.Ezert sem jo mindent atszamolni forintba!:-)Ugyanis itt egy atlagos munkaval kb. havonta megkeresel 1300-1600 fontot(durvan) viszont abbol adozol,illetve a szallast,tobb esetben etkezest stb biztositanod kell magadnak!Igy mar nem is olyan rozsas a helyzet....:-)Persze itt ebbol jobban meg tudsz elni, mint otthon hasonlo munkakorben kapott fizetesbol!

 

Nekem annyiban van szerencsem,hogy mivel vendeglatasban dolgozom,a kaja,ill. mosas ingyen van(ez sincs mindenhol igy sajna)!Ez baromira nagy segitseg!

 

Gabor.

cannocköcsi Creative Commons License 2005.09.25 0 0 60

sziasztok október végén megyek Birmingham fölé Cannock-ba dolgozni a kedvesemmel.

 

voltam kint 2 hete ,valami iszonyat tájszólással beszélnek arrafelé.

 

A munkahely már megvan lakást most keres a leendő főnököm.

 

állítólag egy 1 szobás lakás 110-150 ezer ft /hó+rezsi

 

Ha van valaki a környékről légyszi küldjön mailt .

 

 

 

 

 

Előzmény: A nyolcadik törpe (22)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.23 0 0 59

Es melyik Newcastle-ba?

 

 

Előzmény: schytia (56)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.23 0 0 58

Az otthoni cim valoszinuleg nem Ok, de ha van benned annyi spiritusz, hogy elindulj vilagga, akkor ezeket az aprosagokat eleg konnyen fogod venni, nem kell elrettenni.

 

Ha kisebb ceghez szegodsz, akkor megdumalhato, hogy az elejen KP-ben fizessenek. Ha jol dolgozol es megmutatod hogy "rendes es joravalo" munkaero vagy akkor meg fognak becsulni, es segitokeszek az ilyen aprosagokban. Minden attol fugg, hogy hogyan tudod eladni magadat.

 

Az itteni atlagmeloshoz kepest egy magyar atlagembernek nagy eselye van. Ha bejersz mindennap, kevesbe reszegen, megtudod kulonboztetni a szoget a kalapacstol, stb, tudod mire gondolok...

 

Parocskadat is elkuldod dolgozni es ket fizetesbol egy lakber - jol ellesztek.

Sok sikert

 

Előzmény: schytia (56)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.23 0 0 57

Kozos bankszamla OK.

 

A munkaado valoszinuleg irasban fogja kerni a bankszamla adatokat ha az nem a dolgozo sajatja. Ez azart szukseges hogy a munkaadonak legyen igazolasa a munkavallaloval szemben hogy miert megy a fizetese egy "harmadik szemely" szamlajara. Ez Magyarorszagon is tobbnyire igy van/volt es OK.

 

A sima beregisztralas az orvoshoz elegge sima, de ne privathoz menjel hanem NHS orvoshoz. A kezelesert, vizitert nem kell fizetni, gyerekeknek 16 ev alatt a gyogyszerert sem. A legtobb esetben amugyis olyan gyogyszert fog "felirni" ami recept nelkul kaphato, vagyis fizetned kell erte.

 

Fogorvossal mar baj lesz. Miutan kijottek az adofizetok altal penzelt egyetemrol, nem akarnak NHS-ben dolgozni, hanem csak privatban. Azt meg nem tudod megfizetni. Nehez lesz olyan fogorvost talalni, aki meg felvesz NHS pacienst, ugy kell vadaszni rajuk. Ha szerencses vagy es talalsz egyet aki meg fogad NHS ugyfelet ahhoz gyorsan tessek beregisztralni, meg akkor is ha 50 km-re van. Oda felevenkent kell elmenni (kb £30) es minden kezeles utan adjak az uj appointmentet, ami fel ev mulvara szol, de ha nem mesz akkor kidob a listarol es mehetsz ejszaka 300-iknak sorbaalni az ambulancian ha faj a fogad. (Es ott csak kitepik beloled).

Szoval felevente odatolod az arcodat es hagyod hogy a doki beleturkaljon 30 fontert. De legalabb minden rendben lesz.

 

 

Előzmény: G.A.A.B.E. (55)
schytia Creative Commons License 2005.09.23 0 0 56
Sziasztok!

Jövő hónapban mennénk a párommal Newcastle-be. Nem tudna vki segíteni szállás ügyben??? Ahogy olvastam törpe hozzászólását egy kicsit kétségbeestem. Azt hittem azért ez egy kicsit könnyebben megy. Szóval szívesen társulnánk bárkihez, ideiglenes megoldás is érdekelne. Vagy csak vmi tipp hogy hogyan védjem ki a bankszla-lakcím csapdát? Tényleg most hogy EU-sok vagyunk az itthoni címemmel nem nyithatok kint bankszlát?

Köszönöm előre is.
G.A.A.B.E. Creative Commons License 2005.09.23 0 0 55

Hello

 

Angliában lehet e közös bankszámlaszámom a feleségemmel, mivel jogsim nekem van csak amit majd honosítanék. Hivatalos munkahelyen mindkettőnk fizetése erre a számlára menne, úgy mint itthon. A másik amit még szeretnék megkérdezni, hogy a NI kártyával simán beregisztrálhatok egy háziorvoshoz és jogosult vagyok teljes körű ingyenes orvosi ellátára?

 

G

 

hosszu78 Creative Commons License 2005.09.21 0 0 54

Tok jo :)) 

Dobtam egy emailt neked!

Előzmény: Maidenhead (53)
Maidenhead Creative Commons License 2005.09.21 0 0 53

Csabi!

 

Maidenhead-ben lakom en is! :-)

 

 

Maidenhead Creative Commons License 2005.09.21 0 0 52

Sziasztok!

 

En London mellett lakom,most mar 2 honapja.Egy nagy hotelben dolgozom mint pincer.Etterem,szobaszerviz stb.Amikor jottem,elem vagtak egy csomo dolgot az irodaban,hogy mit kell elintezzek a hivatalos munkahoz.Kb. 1 honapba kerult mig interview-ra(NI number ugyeben)idopontot kaptam a helyi JobCenter-ben.Jovo hetfon megyek :-)A Bank Accounttot szinte azonnal megtudtam nyitni,no problem.

 

Ha van hivatalos melod,akkor ezeket nem veszes elintezni,csak az a gaz,hogy nem minden helyen ennyire turelmesek,mint az en fonokeim...Sok munkahelyen van,hogy folhivod oket ,es az elso kerdesuk az hogy van-e NI numbered ill. Bank Account-od?Ha nincs,szevasz!Jartam en is igy egy-ketszer sajna!Szerintem olyan melo helyet kell keresni eloszor,ahol tobb kulfoldi is melozik,igy ott turelmesebbek azokkal akiknek meg nincsenek meg a hivatalos papirjaik.

 

Ja!Es azt ugye nem felejtettetek el,hogy a Home Office-ba is kell regisztraltatni!?Fel kell oket hivni,kikuldenek egy nyomtatvanyt amit kitoltve vissza kell kuldeni nekik!Meg persze 5o fontot fel kell adni!

 

Mindenkinek sok sikert!

 

Gabor.

A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.19 0 0 51

Asszony hozta a hirt az iskolabol ahova a gyerekek jarnak:

 

Az igazgatohelyettes felszegen vallotta be hogy az odajaro gyerekek szulei kozott az ANALFABETAK (irni-olvasni szinte nemtudok) aranya kb 10%.

 

2005 AD, England.

brompton Creative Commons License 2005.09.18 0 0 50
Sziasztok !

En egeszen uj vagyok itt,de latom,eleg sokaknak van kerdesuk az angliai munkavallalassal kapcsolatban.
A hivatalos resze a www.huemblon.org.uk -n van,ez az angliai magyar nagykovetseg honlapja,itt minden fontosabb info fenn van.Ahonnan szallast lehet keresni...En a www.loot.com -rol szoktam,ez az azonos nevu ujsag honlapja,beallithato egy csomo minden,privat hirdetok is vannak szep szammal.Ott van meg a www.gumtree.com is,az se rossz,bar azt inkabb Londonnak talaltak ki.
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.16 0 0 49

Remelem tudtam valamit segiteni.

Sok sikert.

 

Előzmény: adamvarga (48)
adamvarga Creative Commons License 2005.09.14 0 0 48
Te egy kincs vagy törpi. Mi októberben indulunk Edinburghba - kecó nincs - ha nem vagyunk ügyesek akkor úgy látom nem is lesz. De majdcsak megoldjuk. Köszönök minden infót amit eddig feltettél nekünk. THX
Előzmény: A nyolcadik törpe (46)
szati65 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 47

Sziasztok.

Tudna valaki segiteni hogyan dolgozhatnék Londonban mint fogtechnikus?

Előre is köszönöm.

A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.12 0 0 46

Sokfele megoldas van lakasra, de amikor bemesz egy Estate Agenthez, akinek ugyebar a lakas/haz berbeadasa a doguk, akkor azert keszuljel fel hogy ismet szopoda lesz az aznapi programod.

Szobajoheto henezsegek:

 

Referenciat kernek:

 

Egy angol ismeros, nem rokon, nem munkaado, nevet cimet kell megadnod, akit Agent felhiv es megkerdezi tole hogy rendesember/szelhamos vagy. Ha nemismersz senkit akkor gaz van. (jottment senkihazi bitang ember)

 

Elozo landlortol hozzal papirt, hogy jo berlo vagy. Ismet gaz van.

 

Elozo ket evbeni angliai lakcimeidet add meg. Gaz van.

 

A lakbert a bankszamladrol atutalassal kell fizetned, es ennek adatait Agentnek megadni, ehhez bankszamla kell, a bankszamlahoz lakcim, ahhoz bankszamla. ahhoz lakcim...

 

Nekem ezeknek a nagyreszet sikerult elkerulnom, most sem Agentes hazban lakom, de ezekkel talalkoztak az altalam ismert/segitett magyarok.

 

Remedy: 6 honap lakber elore fizet kp-ben. Erre szamits 2000-3000 GBP, altalaban ez volt a megoldas, aki nem tudta valami havernal meghuzni magat az elso kb 3 honapra, hogy elinduljon a bankszamla, lakcim, stb uton.

 

Meg azt lehet csinalni, hogy beszaladsz a varoshazara es a meglevo lakcimmel megkered a Council Tax Szamlat. Havi adot kell a varoshazanak fizetni kb 90-150 GBP per ho ertekben. Azok, hogy a penzt lassak, kiadjak az eves szamlat "bemondott" lakcimre is - tudod, ha szelhamosvagy akkor legfeljebb maset fizeted, de azzal ok nem torodnek, csak lassak a pizt.

 

Ez a Coucil Tax szamla mar el van fogadva mint lakcim igazolo papir, ezzel tudsz mar bankszamlat nyitni, azt megtudod adni az Agentnek, erre o odaadja a lakasszerzodest.

 

Az hogy hogyan fox copni a bankban, gazmuveknel, stb, az egy kulon tortenet, de a fentiek utan mar rohogve fogod venni az akadalyokat.

 

Hozzal az ottnoni bankbol egy igazolast, hogy miota vagy jo es megbizhato ugyfeluk. Bankszamla egyenleg nem kell. - ez jol fog jonni a bankban.

 

Hozd el otthonrol a kocsibiztositasi papirodat amin rajta van a bonus fokozatod, eselyed van hogy elfogadjak, es nem kell a horror dijat fizetni.

 

Meg arra is szamits hogy az Agent egy kb 100-150 GBP-ert fogja a lakasszerzodest megcsinalni, ami az elso 6 honapra szol, es ugyanennyit fog akarni kerni minden 6 honap elteltevel az uj 6 honapos szerzodesert!!! Ezt kerdezd meg elsore, es ha az elso 6 honap utanra nem ajal folyamatos szerzodest, vagy egeszoccso szerzodesmegujitast akkor rohogjel a pofajaba es setalj ki az irodabol.

Hiaba van a szerzodes 6 honaponkent 6 honapra megcsinalva csak az 5. honap vegen irasban benyujtott Notice-val tudot felbontani. (Lejarat elott 30 nap). Gondolom mindenki erti mar hogy kik a legnagyobb genyak a varosban.

Maszek szoba kiado - ritka mint a 'eher 'ollo, brobalj betarsulni egy csapat fiatalba 2-iknak, 3-iknak, 4-iknek egy hazba - lakber megosztas miatt.

 

Bristolba erdemes menni ott van az SS Great Britain.

Hat pofaztam ismet egy jot.

Udv.

 

 

Előzmény: kjozso (45)
kjozso Creative Commons License 2005.09.12 0 0 45

Sziasztok

Örömmel vettem ezt a topikot, mert máris tök fontos, hasznos infókat tudtam meg belőle. Köszi a nyolcadik törpének! Jómagam is döntöttem, kimozdulok a ködös Albionba, aholis Bristolt pécéztem ki magamnak. Állítólag az már nyugat... Viccet félre, sejtem, hogy ott sem kolbászból van a kerites, de ezzel együtt valahogy ösztönösen Angliába húz a szívem. Azt szeretném kérdezni a bristoli magyaroktól, hogy hol, milyen formában érdemes albérletet keresni, és mik ennek a buktatói, ha vannak. Gondolom ti már tudtok erről mesélni. Találtam ezt az easyroomate c. oldalt (egy szintig ingyenes, azon túl köhögős), ami elég korrekt, de ha tudtok esetleg olyat, ami az itthoni ingyenes aprónethez, vagy expressz-online-hoz hasonló, akkor osszátok meg velem, legyetek szívesek! Ha ismerősi körben is tudnátok ajánlani albiszobát, az még jobb lenne. 29 éves közgazdász vagyok, fair guy, hovatovább easygoing, és nincsenek nagy igényeim. Október 20-án repülök. 

Köszi,

jozsó

A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.09 0 0 44
Gondoltam, atugrok hozzajuk egyet sorozni :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: csillagter (43)
csillagter Creative Commons License 2005.09.09 0 0 43
Nyolcadiktörpe!
Birmingham-ieket kerestél. Én csak mennék hamarosan, de még nem szerveztem semmit. Miért kérdezed?
Előzmény: A nyolcadik törpe (22)
Brankley Creative Commons License 2005.09.07 0 0 42
Király, pont ezt akartam megkérdezni, hogy hogy lehet legalásian ott tartozkodni, de már válaszoltál is, kössz! :)
Előzmény: A nyolcadik törpe (41)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.06 0 0 41

Aki legalisan tartozkodik Angliaban az meg fogja kapni a NI-t. Az EU miatt minden magyar mar automatikusan legalisan tartozkodik Angliaban, kulon tartozkodasi engedely, vizum, munkavallalasi engedely nem kell.

 

A NI az amolyan otthoni TB szam-fele. Ezzel benne vagyunk a rendszerben, erre fogunk pl. munkanelkuli segelyt kapni (erre ne szamits az elso nehany evben)...

 

Az angol egeszsegugyi szolgaltatasokhoz (National Health Service, NHS) is kell a NI szam, bar ezesetben nem ugy mukodik mint az otthoni TB kartya.

 

Az egeszsegugyi elletas egyebkent ingyenes, 16(?) even aluliak reszere a gyogyszer is ingyenes. Ha birsz - nehez lesz - NHS fogorvoshoz beregisztralni akkor az olcso lesz, a private dentist az draga.

 

Amikor elmesz a NI szamkero interjura - amire kb 2 honapot fogsz varni - akkor az kb 2 orat fog tartani, es a szuletesedtol kezdodoen szinte minden reszletre kivancsiak lesznek. Ez a tutti biztos szemelyazonossag igazolasara kell. Hozz annyi fenykepes igazolvanyt amennyit csak birsz az utlevelen kivul. Abban akarnak biztosak lenni hogy Te vagy a Te vagy, es ha esetleg valami jarulekos, segelyt, csaladi potlekot, adokedvezmenyt (benefit) kapsz akkor azt Te kertek, Te kapod, es nem alneveken gyujti valaki munkanelkuli megelhetest biztositva. Ez ertheto.

 

Ezt azert irom le mert nekem nem mondtak, hogy az interju 2 orat fog tartani, es csak egy ora pizt dobtam a parkolooraba. Es az ottlevo no volt olyan kedves hogy elmondta, hogy ha kimegyek az interju vege elott akkor a NI szam kero kerveny auto elutasitva es uj idopontot kell kernem, 2-3 honap, es mindent elolrol kezdeni. Es mar ekkor sem engedett ki. Genya. Amikor vege lett termeszetesen volt egy ticket a kocsimon.

Volt kedves masnap telefonalni es visszahivni - egy nap fizu nelkuli eltav - merthogy egy papirt "elfelejtettem" alairni. Egyesevel tette elem az alairando papirokat, egyszeruen nem volt gerince azt mondani hogy bocs, egyet kihagytam eledtenni.

 

Az ilyen approsagokra szamits, a tobbi OK.

Előzmény: Brankley (40)
Brankley Creative Commons License 2005.09.06 0 0 40
És azt az NI numbert megkapja mindenki? vagy olyan, mint amerikába a vizum? :)
Előzmény: A nyolcadik törpe (39)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.09.04 0 0 39

Akinek nincs National Insurance Number-ja attol a munkat ezmiatt nem szabad megvonni, ezert munkavallalasnak nem akadalya.

 

Megoldas:

Az elso napokban be kell ballagni a helyi NI irodaba es kerni egy "appointmentet" NI keres ugyeben. Ez az appointment kb ket-harom honap mulva lesz idozitve.

 

Ezt a tenyt kell a munkaado arcaba vagni - bar nem szukseges de emeli a helyzet erteket - es a munkaado egy "emergency NI numbert" fog adni ami a szuletesi datumbol meg miegymasbol fog allni. Es ez a tokhivatalos modszer.

 

Lakcimet mindig vinni kell mer' anelkul nem ember az ember. Ez lehet meg egy haver cime is. Koltozkodeskor biztositani kell a NI irodabol jovo levelek megkapasat, ill cimvaltozast bejelenteni.

 

En bar a bevandorlovizumot meg Bp-en kaptam meg az EU elotti idokben, ezt az utat vegigjartam NI ugyben.

 

Remelem segitettem.

 

Előzmény: kox77 (33)
hosszu78 Creative Commons License 2005.09.02 0 0 38
igen, az volt.
Előzmény: kox77 (36)
Brankley Creative Commons License 2005.09.02 0 0 37
Na, majd utánanézek, köszi mindenkinek :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!