Keresés

Részletes keresés

A nyolcadik törpe Creative Commons License 2006.01.02 0 0 424
Holnap megyek dolgozni, ha lesz bent moneygirl, rakerdezek pontosabban...
Előzmény: panaszkönyv (423)
panaszkönyv Creative Commons License 2006.01.02 0 0 423

Szia Anglo-,

bár Káoszt kérdezed, de AAAaaa egy régi (137-es) hozzászólása is erről szól:

 

... "A cegem fizet egy magyar magan (onkentes) nyugdijpenztarnak plusz levonjak az itteni penzeket (szerintem nem is nyugdijjarulek cimen, de nem vagyok benne biztos)." ...

 

Többieknek,

kösz a nyugdíj témát, ha apró mozaikokból is, de lassan össze fog állni a kép.

Tán még az lenne egy nagy segítség, ha tudnátok brit magánnyugdíj pénztári befizetési lehetőségekről honlapo(ka)t adni.

 

Azért az a 74 éves nyugdíj korhatár ugye csak vicc volt?

Előzmény: anglo-saxon (422)
anglo-saxon Creative Commons License 2006.01.02 0 0 422

Üdv és boldog új évet !

kaos, azt írod hogy a nyugdíjjárulékot lehet magánnyugdíjpénztárba is átutalni. Lehet ez magyar nyugdíjpénztár?

Előzmény: kAos (420)
kox77 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 421

Sziasztok!

 

Azt kérdeznémn, h fél év itt-tartózkodás után, számlával, és Debit kártya nélkül van e esélyem valahol kötni egy mobiltelefon szerződést?

 

köszi

kAos Creative Commons License 2006.01.02 0 0 420
> Az NI fizetesekor abban benne foglaltatik az allami nyugdij. 10%
> Ha maszekot kot valaki, akkor is kell az allami nyugdijat fizetni, de ezesetben az csak 8.5%.
Kicsit pontositok, de csak kicsit mert annyira nem tudom a reszleteket. NI-t (National Insurance, magyarul TB) fizetve, ez betakarja az egeszsegugyi ellatas es az allami nyugdij osszeget, ahogy mondtad. Ez a fizetes 10%-a kb. (azt. hogy elobb a jovedelmi adot, vagy ezt vonjak le, illetve, hogy milyen jovedelmek utan kell fizetni, nem tudom, ez egy kulon tudomany). Ahogy mondtad, az allami nyugdij nem jo semmire, es ezt a kormany is tudja, igy mindenkit magan nyugdij fizetesere akar buzditani. Ha magan nyugdijat fizetsz (tipikusan a cegeden keresztul), akkor (es csak akkor) nem kotelezo fizetni az allami nyugdijert, hanem azt a szazalekot, ami az NI-odbol erre menne, befizetheted a magan nyugdijalapodba is (ami elvileg jobban fog majd nyugdijat fizetni, mint az allam, raadasul nem kell meg ezutan a jarulek utan adoznod). Magyaran a 8.5% (vagy mennyit) az egeszsegugyi ellatasodra fizeted, az allamtol nem kapsz majd nyugdijat, viszont a kulonbozeted befizetheted buntetes (=ado) nelkul a sajat magan nyugdij alapodba. Nem t'om menyire volt ertheto. A tobbi kerdesre en sem tudok valaszolni, nyilvan egy financial advisor-ral kell majd beszelni, bar az valoszinuleg nem lesz ingyen. Esetleg majd a Citizen's Advice Bureau tud majd segiteni, ami ingyenes, de egy napod ramegy majd a sorban ulessel.
Előzmény: A nyolcadik törpe (419)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2006.01.01 0 0 419

En erre regebben rakerdeztem a munkahelyemen.

Remelem az info valosagos.

 

Az NI fizetesekor abban benne foglaltatik az allami nyugdij. 10%

Ha maszekot kot valaki, akkor is kell az allami nyugdijat fizetni, de ezesetben az csak 8.5%.

 

That sucks :(

 

Az allam jelenleg belecsuszott a csodbe, (nem veletlenul, modszeres terv alapjan lopjak el MINDEN nemzet megtakaritott penzet a Valakik) ezert a nyugdijkorhatart felemelte 74 evre. Vagyis elered a nyugdijkorhatart es placcs, vege. A jelenlegi allami nyugdij itt sem eleg a villanyszamlara sem...

 

 

Előzmény: panaszkönyv (418)
panaszkönyv Creative Commons License 2006.01.01 0 0 418

Kérdés Mindenkihez!

 

Talán már uncsinak tűnhet, de egy rövid kérdés erejéig vissza kell térnem az angol nyugdíjrendszerhez.

Az alábbi idézetet a magyar Nyugdígbiztosítási Főigazgatóság honlapjóról ollóztam ki:

"A brit nyugdíjbiztosítási rendszerben az állami alap és kiegészítõ nyugdíjra a legalább heti 75 fontot keresõ, a kötelezõ járulékot fizetõ munkavállalók jogosultak. Megemlítendõ, hogy egyéb, nyugdíjbiztosításból (munkahelyi, vagy önkéntes nyugdíj-megtakarítás) rendelkezésre álló forrás megléte esetén a munkavállaló kiléphet a kötelezõ rendszerbõl."

"A munkavállaló heti 89-585 font közötti keresetének 10%-át fizeti járulékként. Ha a munkavállaló kilépett a rendszerbõl, járuléka 8,4%-ra csökken."

 

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy ha az állami nyugdíjrendszerben vagy, a béred 10%-át fizeted nyugdíjjárulékként, még ha az államiból kilépsz és magánnyugdíj pénztártag vagy, akkor "csak" 8,4%-ot. (?!)

 

Kedves Mindenki! Fizettek-e állami nyugdíjat, ha nem és magánnyugdíjat fizettek, akkor is vonják a munkáltatók a csökkentett járulékot?

Azért kérdezem mindezt, mert (ezt már nem idézem, mert hosszú, csak a lényeget írom) ha kevesebb mint 11 évet dolgozol az UK-ban, akkor nem vagy állami alapnyugdíjra jogosult. (Ergo, muszáj, hogy magánnyugdíjat fizess, ami még nem lenne baj, de az a bizonyos 8,4% kukába dobott pénz.)

 

Bocs, hogy ilyen száraz anyaggal tömlek benneteket, de az igazság az, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítő Főigazgatóság Nemzetközi ügyek osztályának munkatársánál már jártam a kérdéseimmel, de minek? :-(

nagyi

 



panaszkönyv Creative Commons License 2006.01.01 0 0 417

Na, én is kijózanodtam végre. :-)

 

Még egy kicsit a Skype-ról.

Annak, aki addigi élete során leghosszabban egy hetet volt távol a szeretteitől, nos annak bizony - pláne az első időszakban - rettentően fontos, hogy napi kapcsolatot tudjon tartani az otthoniakkal, esetenként akár 1-2 óra hosszányit is.

Mert aki élete jelentősebbik felét a szülőhazájában élte, s hirtelen fényévnyinek tűnő távolságba kerül (nem csak földrajzilag, de kultúrát tekintve is), szüksége van egy kapocsra, amely a biztonságos gyökerekhez köti és annak nem szabad időkoltátot szabni.

S bizony akármilyen olcsó is az a percdíj, azért nagyon figyelned kell, hogy mire költsd a fizudat, ha csak éppen a minimálbért kapod.

 

A yorkshire pudig tudom, hogy nem édesség.

Üdv.

nagyi

Előzmény: A nyolcadik törpe (416)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2006.01.01 0 0 416

Helo Granny!

 

BUEK !

 

Egy tovabbi elonye van a skypenak. Bar neha ez hatrany is lehet. Mivel a hivas ingyen van, ezert nem kell az orat figyelni.

A fizetos telefonon felhivok valakit, elmondjuk a mondanivalot egymasnak, aztan elkoszonunk. Ezert sok regi ismerost nem hivtam fel - ok sem engem - mert igazan nem volt egymasnak eppen aktualis mondanivalonk. Az a "hogyvagy regen lattalak mi ujsak, anyad is jol van, orulok, csak a hangodat akartam hallani, majd maskor is hivlak, szia" - fele felig udvarias felig kepmutato telefonhivasok meg reszemrol nem oke.

 

Az ingyenesen meg azota beszeltem regi ismerosokkel, kitargyaltuk meg a tiz evvel ezelotti kocsmaelmenyeinket is, beszeltem olyan ismerossel akit egyszer lattam az eletben, beszeltem olyannal akit szemelyesen meg soha(!) es ezek a beszelgetesek gyakorlatilag mondanivalo fontos kozolnivalo nelkuli ures fecsegesek voltak. Es olyan szinten ment, hogy egy-egy hivas megutotte az 1-2 orat is (!). Igy a beszelgetes a "telefonhivas tipusbol" atalakult "fotelban ulve es kozben iszogatva"-fele csevegesse. A legtobb esetben - nem mindig - a videon is bamultuk egymast, mikozben a gyerekek a hatterben bele-bele vigyorogtak a kepbe, asszony bele-bele kiabalt amikor valaki "rosszt szolt".

 

A skype ismet kozelebb hozza az embereket olyam modon amilyen modon a telefon nem tudta.

 

Egyszer az angot helyi tv adas is atment amikor osszekevertem a kamerakabeleket. Mikozben beszelgettunk, a tuloldali partner az arcom helyett a tv musort latta. (A hangot lekapcsoltam hogy ertsuk egymast)

 

A skype ingyenessege nem sokkal olcsobb mint a rendes telefon szuperolcso tarifai. Szerencsere ott sem kell neznem hogy kivel hol mennyit beszelek, belefer a koltsegvetesbe. A Tudat, hogy lenyegtelen mert ingyen van ami jo.

 

A yorkshire puding az nem edesseg, az angol Christmas pudingot meg nem veszi be a gyomrom annyira "tulsok".

 

 

 

Előzmény: panaszkönyv (415)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.31 0 0 415

Sziaaaa Törpeeee!!!!

 

Már aggódtam, hogy tán elrontottad a gyomrod a sok karácsonyi yorkshire-i pudinggal meg a fish and chips-el (na, mit szólsz milyen kiművelt vagyok brit kulminális témában!!!) azért nem jelentkezel:-)

Örülök, hogy a pálinkán (pfuj) jár az eszed, tehát jól vagy.

 

Szóval neked a Skype bejött?

 

Pc- és internet természetesen nem csak a telefonálás miatt kell, hiszen veletek is tartani szeretném a kapcsolatot, nem beszélve arról, ha valaki egyszer belekóstolt az internetezésbe, hát arról nehéz lemondani!

 

Közeleg az Új Év - 20:00-ig még dolgozom :-( - , ami nekem remélhetően sok tekintetben új lesz (új ország, új munkahely, új nyelv, új barátok), merthogy optimistán állok a témához, és TUDOM, hogy sikerülni fog!

(Azért általában nem ilyen nagy az arcom, sőt ...!)

 

Hug from nagyi

 

 

 

 

Előzmény: A nyolcadik törpe (414)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.12.31 0 0 414

Hat palinkas joreggelt Mindenkinek!

 

Remelem a Karacsony jol telt es mindenki keszenall a holnapi aljas lereszegedesre.

(Romaban elj ugy mint a romaiak)

 

Beleszolnek egy ket korabbi temaba:

 

A fali konnektorba NINCS biztositek - nemszamitva a hagyomanyos villanyoranal levoket. A biztositek a dugoban van.

 

Az atalakito kb 2.99 GBP, vagy egyszeruen levagod az europai dugot es felszerelsz egy 25 pence-be kerulo itteni dugot.

 

Skypy az tutti, kulonosen miota videot is visz. Sot, nehany napja veletlenul az angol tv adas is atment rajta mikozben a baratommal beszelgettem.

Hatranya: ha CSAK EZERT kell a szamitogep/internet akkor azok koltsege magas.

 

Hasznalt pc-t lehet olcson venni £50, sot egy ujat is lehet £300 korul venni.

Laptop: szerintem foloslegesen draga, es kenyelmetlen.

 

Barat, aki segit ezt-azt szamitogepugyben: Esetleg egy magyar, aki eloszor barat, es ezekutan erre is megkerheto. A tobbieket felejtsd el, mert ritka mint a feherhollo.

seci Creative Commons License 2005.12.31 0 0 413

"A dugo mas mint Europaban (harom erintkezos). Minden nagyobb Boots-ban meg elektronikai boltban (Comet, Dixons, ...) kaphato atalakito. A feszultseg (nafta) gyakorlatilag ugyanaz, a biztositos dologgal meg nem kell torodni, hacsak nem a WC-ben akarsz majd szamitogepezni"

 

Azert az a biztositek szamit, mert minden konnektor/dugo biztositekkal van ellatva.

 

Namarmost ketfajta atalakito van (ugyanugy nez ki!): az egyikben 3A-es a masikban meg 13A-es biztositek van (ha a dugok felol nezed, akkor ra van irva)

 

Az elso kivaloan alkalmas kisfogyasztasu cuccok csatlakoztatasara, pl. telefontolto, szajzuhany, elektromos fogkefe, iroasztal/olvaso-lampa. A masik valo a tobbire. Ha a 3A-es atalakitoba bedugsz egy vasalot/vizforralot, akkor a biztositek szep nagyot roppen - te meg allsz tanacstalanul, hogy ami otthon mukodott, az itt miert nem :) Biztositek van minden aruhazban.

 

Azert egy tanacs (ha az elejen nem lesz sok penzed): az atalakitot ne a Dixons-ban vedd (az a vilag legdragabb elektronikai aruhaza), hanem One Pound Shop-ban (ott kb 3-at kapsz a Dixons-os arert) vagy az elso utadba eso ASDA/Tesco-ban.

 

-seci

Előzmény: kAos (411)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.31 0 0 412

Hello kedves Káosz! :-)

 

Nagyon jó az ntl-el honlap, köszi, ezek szerint úgy havi 30 fontból meg lehet úszni egy egyszerűbb internet és telefon havi előfizetést - persze plusz a percdíj a telefonhoz.

 

A többi honlaphoz sajnos nem elég az angolom. :-( Tudod, én még a "Meg tudná kérem mutatni az utat az állomásig?" tipusu mndatoknál tartok - és most csak ne nevess, egy év múlva politizálni fogok ANGOLUL! :-)))

 

Na, szóval a konnektor ügy is rendben, de laptopban valószínűleg sokáig nem gondolkodhatok, mert ha megyek, minimálbéres leszek.

 

Mindent köszönök, BUÉK!

nagyi

 

(azért az a Skype-ot jó lenne tudni, mitől nem OK)

Előzmény: kAos (411)
kAos Creative Commons License 2005.12.30 0 0 411
Ugyan nem Seci, de hatha tolem is jo:
> 2. A BT az ugyebár British Telecom, de mi az az NTL, tán valami kábeles társaság?
Igen. Igazabol inkabb nagyobb varosokban mukodik, a TV es telefon vonal mellett cabeles Internetet (szelessav) is ajanlanak. En sose' hasznaltam, de a http://www.ntl.co.uk/ £17.99-et ir.

> 3. Ha mondjuk BT-s telefonom és bármely szolgáltatótól ADSL-em van, annak mennyi a havidíja?
Igen, majdnem barmelyik szolgaltatoval mukodik. Az arak valamint a hozza tartozo szolgaltatasok (sebesseg, havi letoltesi mennyiseg, stb.) valtozoak. Osszehasonlitaskepp mondjuk: http://www.adslguide.org.uk/isps/compare.asp

> 4. Otthonról gépet vinni sajnos nem tudok, mert nem autóval mennék ki, ezért változatlanul az a kérdésem, hogy lehet-e kint ócsó pénzért pc-t kapni, s ha igen mennyire ócsóért? :-)
Ezt nem tudom. Nyilvan ilyen esetben laptopot erdemes nezni, de az kicsit dragabb. Ha hosszabb idore jossz, talan erdemes egy szamitogepes vasaron korulnezni: http://www.computerfairs.com/cgi-bin/cfi?M=1&R=2 vagy http://www.britishcomputerfairs.com/ vagy http://www.theshowguide.co.uk/index.php?main=showvenues

> 5. Jujjuj, ez a konnektor téma új nekem! Mi van az angol konnektorokkal? Lehet, hogy illene ismernem a témát
A dugo mas mint Europaban (harom erintkezos). Minden nagyobb Boots-ban meg elektronikai boltban (Comet, Dixons, ...) kaphato atalakito. A feszultseg (nafta) gyakorlatilag ugyanaz, a biztositos dologgal meg nem kell torodni, hacsak nem a WC-ben akarsz majd szamitogepezni.
Előzmény: panaszkönyv (410)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.30 0 0 410

Szia Seci!

 

Kösz a híreket.

Azért maradt bennem egy-két kérdőjel...

Ha megengeded:

 

1. Nem fejtetted ki, miért mazó aki Skype-ot használ? Ha csak azért, mert 

"2-3p/percert lehet hazatelefonalni" az előhívószámmal, nekem nem indok, hiszen minden olcsó drágább az ingyenesnél. Vagy a Skype annyira macerás? (Én mondjuk semmit nem tudok róla, csak azt, hogy ingyenes.)

 

2. A BT az ugyebár British Telecom, de mi az az NTL, tán valami kábeles társaság?

 

3. Ha mondjuk BT-s telefonom és bármely szolgáltatótól ADSL-em van, annak mennyi a havidíja?

 

4. Otthonról gépet vinni sajnos nem tudok, mert nem autóval mennék ki, ezért változatlanul az a kérdésem, hogy lehet-e kint ócsó pénzért pc-t kapni, s ha igen mennyire ócsóért? :-)

 

5. Jujjuj, ez a konnektor téma új nekem! Mi van az angol konnektorokkal? Lehet, hogy illene ismernem a témát, de erről tényleg nem tudok semmit. Ja, a lányom most mondja, hogy annakidején valami bigyót vett a boltban, hogy tudja használni az itthonról vitt szőrtelenítőjét (ezért meg fog ölni!:-)), de csak a konnektorba bedugás technikája miatt. Az, hogy a nafta is más benne, nem esett szó.

 

Ha van még energiád - és időd - lécci okosíts még egy kicsit!

köszi

nagyi

Előzmény: seci (409)
seci Creative Commons License 2005.12.30 0 0 409

Szia!

 

Vannak emberek, akik mazochistak es skype-t hasznalnak Angliaban.

 

A kevesbe azok pedig olyan elohivoszamokat, amelyekkel 2-3p/percert lehet hazatelefonalni (igen, jol szamolod, 7-10 forint per perc, matav rulez!). Ugy gondolom, hogy az orankenti 1-2 font nem a vilag vege :-) meg azoknak sem, akik igencsak szeretnek csacsogni.

 

Ezek persze csak vonalas keszulekre mukodnek (az mobilra valo hivas sokkal dragabb, 10-13p/perc) es persze csak akkor ennyi, ha vonalas szamrol hivsz (de ilyened ugyis lesz, maskepp interneted sem lenne).

 

Es mennek ntl-rol es BT-rol egyarant.

 

Egy par ilyen magikus szam fellelheto itt:

   http://www.telestunt.co.uk/ (2p/perc 0844 462 37 37 es utana 0036...)

   http://www.telediscount.co.uk/index2.php (3p/perc, 0844 439 90 90 es utana 0036...)

 

4. Az internethez telefonvonal kell, anelkul nem megy (egyebkent is eleg maceras telefon nelkul elni, mert nagyon sok dolgot csak vonalas szamrol lehet intezni illetve meg kell adni...)

Ha BT telefonod van, akkor ahhoz eleg sok internetszolgaltato ad ADSL-t.

Ha NTL telefonod es TV elofizetesed van (az alapcsomag kb 20-as), akkor ok adnak broadband-et (talan 18?), modemmel, stb. Nekunk ez van 5+ eve, mukodik.

 

Otthonrol is hozhatsz gepet, lehet kani cca 2 fontert konnektor-atalakitot, de vigyazz, mert van, amelyik csak alacsony fogyasztora meretezett (pl villanyborotva), es van amelyik 13A-es (azt tudni kell, hogy itt minden konnektorban van biztositek!) A headset az tutin kompatibilis lesz :-)

 

Tulajdonkeppen minden elektromos cuccot (a regebbi TV-ket leszamitva) hasznalhatsz itt gond nelkul, nalunk - meg igy 5 ev utan is - 50%-50% az arany :)

 

-seci

Előzmény: panaszkönyv (408)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.29 0 0 408

Kedves Angliában Élő Magyarok!

 

Szeretnék - ha majd Angliában élek - minden nap korlátlan ideig hazatelefonálni.

Amit erről tudok az az alábbi:

       kell hozzá egy számítógép,

                  internet hozzáférés,

                  egy program, amivel interneten lehet telefonálni, (pl. a Skype) 

                  egy headset

                  ugyanezek a másik oldalon is

                  és egy csomó pénz, amibe ezek kerülnek.

 

Tudtok abban segíteni, hogy:

1. Lehet-e valamiféle karitatív úton potom pénzért számítógéphez jutni? Persze nem olyan tökös, szupermasinára gondolok, csak amolyan tetye-tutyi, de internetezésre és főleg internetes telefonálásra alkalmasat. De most ne gyertek nekem mindenféle paraméterekkel, hogy professzor meg ilyenek, mert úgysem értem.

 

2. Ha itthonról viszek headset-et, az biztos, hogy pásszolni fog a majdani gépbe? Kompatibilis lesz, vagy hogy is mondják?

 

3. Angliában is vannak ügyes, pc-hez értő ismerősök, akik szeretetből (meg mondjuk egy tepsi töpörtyüs pogiért) telepítenek az embernek programokat, pl. Skyp-ot és nem kell ezért szakembernek horro pénzeket fizetni?

 

4. Lehet valakinek internete anélkül, hogy telefonja lenne?

 

5. Meg lehet mondani kb. mibe kerülne egy havi internethozzáférés önmagában, vagy ha ez nem lehetséges telefon + internet (természetesen a normál telefont nemigen használnám)?

 

Mindenkinek egy boldogabb új évet kívánok sok baráttal, rengeteg vidámsággal!

 

nagyi

szabi1975 Creative Commons License 2005.12.29 0 0 407

Szia mindenki

 

http://corumrestaurants.com/

Ide keresunk csinos pultoslanyt.

Ha erdekel hivj (vagy kuldj uzenetet).

 

Szabi

079 8109 6438

adamvarga Creative Commons License 2005.12.28 0 0 406

Boldok karacsonyt mindenkinek

 

Az ajanlat:

 

Februar elejetol Edinburghban egy szabad szoba (eleg nagy, a butorozottsaga keplekeny, de mindenkeppen lakhato es tiszta - ha kell kepeket kuldok - ) all rendelkezesre olyan eber, vagy par szamara akik ki akarnak jonni dolgozni. Mi oktober ota vagyunk itt - szinte mindenen atragtuk mar magunkat - termeszetesen minden segitseget megadunk. Segitek munkat keresni - bankszamlat intezni - regisztraciot megcsinalni - ha a lakast csak atmeneti szallonak akarod hasznalni akkor termeszetesen lakast keresni is.

 

Az ara - azon kivul, hogy a rezsit reszaranyosan osztjuk el SEMMI - felre ne ertsd - en nem akarok penzt szedni ezert!!!! Lakotarsat keresunk. A segitseget felebarati szeretetbol biztositjuk es mert csak - a lakas reszije 550 font + kb 40-50 font havonta (gaz villany) oszlik el - mi 3 man vagyunk - ha igy szamolok akkor 150 font havonta.

 

Ha erdekel valakit az ajalat - jelentkezni:

 

drgonzo777@gmail.com

 

Udvozlettel

 

sheren Creative Commons License 2005.12.26 0 0 405
Mindenkinek, makos-dios gubas muffinos Karacsonyt kivanok... :)))
3 nap alatt sikerult 6 honapos varandosra hiznom magam... szoval angliaban fogyozas lesz :))))

Mr.G. Creative Commons License 2005.12.25 0 0 404

Middlesbrough! Darlington! De Leeds sincs messze! Hallottam,hogy ott van egy pár magyar! Te ott laksz, vagy csak ott dolgozol?

 

Keresném Takács Brigit CARDIFF-ban!!!!!! Ha valakinek valami infója lenne róla azt megköszönném!!

 

Mindenkinek BOLDOG ÜNNEPEKET kívánunk

Előzmény: kox77 (403)
kox77 Creative Commons License 2005.12.24 0 0 403

Hello!

 

Én Leedsben!

Előzmény: Mr.G. (398)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.23 0 0 402

Minden kedves Fórumos Társamnak kívánok boldog Karácsonyt!

 

(már érzem a mákos beigli illatát ...)

 

nagyi

sheren Creative Commons License 2005.12.22 0 0 401
Eszak-Anglia bocs de kilove... nincs infom... legeszakibb resz Warwick, Cardiff voltam angol foldon majd skocia... bocsi...

sheren Creative Commons License 2005.12.22 0 0 400
Ja ez igy van, raadasul en pl azert jarok a "17000per bolcsesseghez" mivel a magyarazat megnyugtat, nem azon ragodom hogy hude sok volt hanem hogy megerte mivel nem lesz gond belole... most is az utolso bolcsesseg jon ki 2-án... ami ha nem jonne most ki hat tomni kene... raadasul ha ezek most nem jottek volna ki akkor 15-30 even belul annyira osstetorlodtak volna hogy egy helyen vagy 3 lett volna... durvan hangzik de ez lett volna... tudom az a 30 ev hopl van az megnek hangzik de hat meg bovel elelunk akkor meg ugyebar szoval en meg boldogan kifizetem itthon azt a 17ezret (boldogan hogy ki tudom ...) es elegedett vagyok mert arra gondolokj hogy kicseleztem a "jovot" plusz ez egy uj eljaras egy het alatt na jo masfel begyogyul mivel ez nem az a felvagom kivesem stb hanem specko szerkenyuvel kikapom leheto legkissebb sebhellyel szoval tuti... Na jo ezt a fogas dolgot hagyom, aki meg tudja tenni annal itthon jo magandokit ajanlok mivel bizonyos keretek kozott persze de "minden penzt meger ha ki tudod fizetni" hogy ne odakint jojjon rad a gond plusz es... szoval értitek...
seci Creative Commons License 2005.12.22 0 0 399

"Dehát Ti olyan jól kerestek, hogy túl vagytok a Törpe által említett összegen (talán 13.500?) aminek alapján ingyenes az orvosi ellátás?"

 

Az orvosi ellatas ingyenes, fizetestol fuggetlenul. A fogorvosi nem :-)

De szerintem otthon sem ingyenes a fogorvos, maximum ha kihuzza a fogadat, minden masert fizetni kell valamennyit.

 

Szerintem a fogorvosra is az 1:3 arany ervenyes, mint az osszes szolgaltatasra (azaz ami otthon 1000 forint az itt 3000)

 

Masreszt az ember nem csak azert jar otthon fog es egyeb orvoshoz, mert olcsobb, hanem mert ertelmesen el tudja mondani, hogy mi a baja. Itt meg...

 

-seci

 

Előzmény: panaszkönyv (394)
Mr.G. Creative Commons License 2005.12.21 0 0 398

Hello mindenki :)

 

Van itt olyan valaki aki Észak-Angliában tartózkodik?

Middlesbrough vagy környéke?

 

A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.12.21 0 0 397

Rossz hirem van szamodra....

:(((

Előzmény: panaszkönyv (396)
panaszkönyv Creative Commons License 2005.12.21 0 0 396

Kösz, így teljesen világos.

Az, hogy mi mennyibe kerül a páciensnek, ki van függesztve a váróteremben?

Vagy valahol?

Mert remélem nem akkor szembesülsz az összeggel, amikor már túl vagy a beavatkozáson.

nagyi

Előzmény: A nyolcadik törpe (395)
A nyolcadik törpe Creative Commons License 2005.12.21 0 0 395

Az ellatas ugyanaz. A fizetesi mod a masfele.

Normalisan Te fizetsz x%-ot, az NHS fizeti a 100-x%-ot.

Az emlitett ingyenes esetben Te fizetsz 0%-ot, az NHS fizeti a 100-0=100%-ot. Arra pontos tablazatuk van az orvosoknak hogy mi mennyibe kerul NHS esetben, maszek esetben meg ugye minden szabadaras.

Az NHS arlistat ugy kell elkepzelni, hogy

1 db foghuzas=xx penz

1 db koszones = yy penz

1 db belenezes = zz penz

A fizetesi szazalekokat meg a hatalyos rendszabalyok rogzitik, Vagyis meglehetosen "fix" arakra lehet szamitani, bar az orvosok tudnak trukkozni, hogy elvegeznek egy-ket extra munkat is, pl fogko eltavolitas, stb. Ezen megugye nem nagyon lehet/erdemes vitatkozni, hogy az kellett vagy nem kellett.

En egy otvenest fizetek, kettonkre, ha semmit sem kell csinalni, mert akkor is elbuzeral egy par percet a szamban. (utalom mitmondjak). ha ellenkezek, beleszolok, vagy nem megyek a kovetkezo - o altal kijelolt - idopontban akkor leszed a listajarol es kereshetek egy masik orvost. NHS fele ritka mint a feher hollo, a maszek meg ugyanazet duplajat keri. Megerni pofazni? Nem. Es kulonbenis az nekem is jo ha minden ok, a penz meg nemszamit, abbol csinalunk masikat.

 

Előzmény: panaszkönyv (394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!