Keresés

Részletes keresés

Feketemarcsi Creative Commons License 2008.08.26 0 0 29

Tetszik az a ketrec?

 

Szomorúan hallom! Nagyot csalódtam benned... Én azt hittem, szereted a madarakat...

 

A taposórácsos ketrec állatkínzás, az a könyv pedig elavult régen, a 70-es években íródott az eredeti kézirat, amikor a tojóhibrid telepek mintájára kitalálták a fürjtelepet.

 

Szerinted a tojó tyúkok jól érzik magukat a ketrecekben? Na a fürjek is éppen ugyanúgy! A szánalmas emberi kényelemszeretet miatt kínozzák őket és még azt is ráfogják, hogy szakszerű!

 

A madarakat megkérdeztétek róla, hogy ők mit választanának?

 

Tudjátok, hogy mit szeret legjobban egy fürj? Porfürdőt venni és kaparászni, heverészni.

 

Ezek közül melyiket teheti meg a kopasz rácson?

 

Hogy lehettek ilyen érzéketlenek az állataitokkal szemben?

Előzmény: fapeter (28)
fapeter Creative Commons License 2008.08.26 0 0 28

Szia Zsóka!

 

Nekem is gazdasági fürjeim vannak, júli 20-án keltek, tehát 1 hónaposak.

60 tojásból 51 kelt ki, 2-nek szétcsúsztak a lábai, és elpusztult. most 49-en vannak,

egy 0.7 m2 es faládában.

 

A te ketreced a "fürjeskönyvben" leírtak szerint készült? Tetszik!

 

A kakasok már vagy egy hete béka hangjáhos hasonló hangot hallatnak, és közben a fejüket is rázzák. Így "kukorékolnak"?? 

 

Tegnap láttam, hogy vannak kakasok,

amik mintha párzanának.

Normális ez ilyen korú állománynál?

 

Előzmény: kicsiwuki (12)
fapeter Creative Commons License 2008.08.26 0 0 27

Üdvözlet!! - Köszönöm!

 

eddig a törpefürjes topicban "nyomultam" de ez itt mégiscsak közelebb áll az én igényeimhez!

 

Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.23 0 0 26
Köszönöm a tanácsot! nappalra szét lesznek osztva, de éjjelre mindenki megy a saját helyére. Így eddig nem volt gond a kakasokal sem (még egyben vannak)
Előzmény: Feketemarcsi (25)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.08.22 0 0 25
Szerintem el kéne osztani közöttük a tyúkocskákat és külön ketrecbe tenni a családokat.
Előzmény: Bfg10k_ (24)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.20 0 0 24

Üdvözletem!
Na úgy néz ki, hogy lehet, hogy keltetni fogok fürjeket mégiscsak.
Felváltva berakom minden reggel a kakasokat és mostmár azt hiszem nem igazán hagyják magukat bántani. Mostmár inkább az a baj, hogy a két kakas kergeti egymást. Ahogy észrevettem, nagyobb aktivitással ugrálnák a tyúkokat amikor mindkettő a ketrecben van, de olyankor egymást sem hagyják sajnos békén. Benthagyhagyhatom mindkettőt? Vagy egymásban is kárt tehetnek?
Üdv:
Bfg10k
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.08.15 0 0 23

Igazad van, a törpefürj monogám, két hím meg sem tűri egymást, ha párban vannak akkor sem.

Ott figyelni kell rá, hogy mire kikelnek a csibék, a kakast ki kell venni, mert elpusztíthatja a csibéket.

Előzmény: Bfg10k_ (20)
Feketemarcsi Creative Commons License 2008.08.15 0 0 22

Kedves forumozók!

 

Elég sok kérdést felvetettetek és ha átnéztek a törpefürjes topikba, ott már jó néhány dologról beszéltünk.

 

Először is azt kell eldöntenetek, hogy magatoknak, a családnak akartok-e madarat tartani, vagy úgy mint a nagyüzemek, ami számomra egyenlő az állatkínzással, vagy a saját örömötökre és szükségleteitek kielégítésére úgy, hogy az a madaraknak is jó legyen.

 

A mai japán fürj erősen domesztikált madárfaj, a természetben ebben a formában nem létezik, a fáraó fürj és a japán fürj keresztezéséből hozták létre.

 

Az ideális ivararány min. 3 tojónként egy kakas, tartható nagyobb csoportokban is, de ez esetben a kakasok telepítésénél ügyelni kell, hogy azok egy csoportból kerüljenek a tojókhoz, hogy ne verekedjenek egymással.

 

Én nem vagyok híve a taposórácsnak, tönkreteszi a kis lábukat, kínzás egy olyan állatnak, melynek mindene a kaparászás, porfürdőzés.

 

Én úgy tapasztaltam, hogy fél négyzetméteren 50x100-as alapterületen 9-13 madár helyezhető el kényelmesen. Én forgácsot és zeolitot használok alapnak, a ketrecek alja ck lap.

 

Intenzív tartás mellett 1 évig szoktak termelésben tartani madarat, én télen pihentetem őket, így két-három évig megtartom őket, de azt a madarat, ami valami miatt különleges, megtartom, míg magától el nem pusztul.

 

A japán fürjnek, ha tojásra van állítva, ebben az időszakban szüksége van tojótápra, vitaminokra, a pihentetés alatt megfelel a szegényesebb táplálék is. Bevállt vitaminok: laktiferm, kalcium columba, promotor 43, jolovit, zeolit. Én ezeket kúraszerűen felváltva adagolom.

 

Szeretik a zöldség, gyűmölcs hulladékot, cserebogarat, zöldet, nálam különösen a cukkini belsejének örülnek.

 

A természetes módon nevelt madarak (igazi tenyészmadarak) fognak a legjobban teljesíteni, mivel ezek szervezete, ivarszervei megfelelően fejlettek az ivarérés pillanatában, melynek természetes ideje 2,5-3 hónap, az őszi születésűeknél pedig fűtetlen helyen a következő március. A nagyüzemi módon nevelt (tulajdonképpen vágó állatok) esetén a 6. héten elkezdenek tojni, de tojáshozamuk alacsony, hamar 7-9 hónapnál tovább nem bírják a gyűrődést.

 

A tojás a 17. napra kel, a tévhittel ellentétben az első 3 napban is forgatni kell, és a 14. napon kell abbahagyni a forgatást. A felnőtt madarak vitalitása, szervezetük vitamin ellátottsága nagyban befolyaásolja a kicsik életerejét, növekedési ütemét.

 

Nálam 2 hetes korukig vannak lámpa alatt (íróasztallámpa 40-es izzóval), aztán egy hétig még bent vannak a házban és 3 hetesen kerülnek a madárházba. 4 hetesen kapnak gyűrűt a kiválasztottak.

 

Csak a nyári időszakban keltetek, a hideg beáltával pihentetem őket tavaszig, ennek ellenére mégis van amelyik a röpködő minuszokban is tojik. Ezek a madarak képezik a törzsállomány genetikai alapját, ezeket nemesítem tovább.

 

Egy fontos dologról nem szabad ezeknél a madaraknál megfeledkezni: nagyon könnyem megszelidülnek, amire szükség is van, mivel egy félős madárnak könnyen megállhat a szíve, ha kézbe veszik.

 

A macskának, kutyának meg semmi keresnivalója a madarak körül, mert jelenlétük, zaklatásuk könnyen a madarak pusztulásához vezet és a stressz hatására agresszívebben viselkednek, termelékenységük, ellenállóképességük jelentősen romlik.

 

 

 

 

 

 

Feketemarcsi Creative Commons License 2008.08.15 0 0 21

Szia!

 

Hát, csúnyán tudnak kinézni a kakasok szem sérülései, de általában maradéktalanul gyógyulnak, nekem már olyan kakas is felgyógyult, amelyik úgy nézett ki, hogy mindkét szemét kiütötték. Igazából a szemhélya szokott csúnyám feldagadni, egy kis tetrán kenőcstől néhány nap alatt újra ki tudja nyitni a szemét, ha a közelébe van az élelem és az innivaló, vakon is képes enni.

Nekem volt olyan madaram, amelyik vakon született és felnőtt, csak abból derült ki, hogy olyan furán mozgatta mindig a fejét és megnéztük lámpával, mindkét szemére vak volt.

 

A japán fürjeknek, ha azt szeretnéd, hogy tojjonak rendszeresen, szüksége van tojótápra és vitaminokra, a kicsiknek pl. laktifermet szoktam adni, Zeolit mindig van előttük, szeretnek benne fürdeni és eszik is.

 

Nekem gyanús a dolog, hogy a tojóid között esetleg van egy másik kakas is. Nálam is fordult már elő, hogy volt olyan madár, amelyik rejtetten volt kakas, mert ivari jegyei nem mutatták, nem tojt, verte a kakast, levágtuk és kiderült, hogy fejletlen heréi voltak.

tudsz esetleg képet feltenni?

Előzmény: Bfg10k_ (-)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.13 0 0 20
Ha jól tudom, akkor a törpefürj elkotlik. Abból egy pár (kakas+tojó) a család. Illetve van, aki azt állítja, hogy, ha nem adnak neki tojótápot, akkor előfordulhat, hogy a gazdasági fürj is elkotlik. Abból 1 kakas + 2-4 tojó a család (mondanak 2-3 illetve 3-4 tojót)
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 19
Sziasztok hallottam hogy valamelyik fajta megkotlik valamelyik pedig nem leírnátok hogy melyik az amelyik kotlik ?
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 18
Köszi ez is nagy segítség volt mert nem tudtam hogy tudnak repülni és azt sem hogy hány napra kel ki ha megtudsz még valamit megírhatod
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.11 0 0 17
Szia!
Én igazából kezdő vagyok fürjtenyésztésben és elég szerencsétlenül megy a dolog, de amit összeszedtem innen-onnan elég változatos. Egyik helyen azt írják, hogy nem kotlik el, a másik helyen azt írják, ha nem kapnak tojótápot, előfordul, hogy elkotlik.
Tojástermelésre mindenképpen ajánlott a tojótáp. Én most elkezdtem búzadarát és tojótápot fele-fele arányban etetni a tojókkal. Nagyon kicsi a helyigénye. Pontosan nem tudom megmondani, hogy mekkora a helyigénye, mert erről is írnak mindenfélét.
Nekem már egy hete nem tojnak. 4 tyúkom van meg két kakasom. Ha megtudok valamit, majd megírom. Keltetése géppel vagy törpetyúkkal történik. Kelési idő kb 16-18 nap. Repülni képesek, kb. 1...1.20 m magasra ezért ketrecben kell tartani.
Én le szoktam vágni a szárnytollukat, mert így is előfordul, hogy kiugranak a ketrecből.
Más most nem jut eszembe.
Üdvözlettel:
Bfg10k
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.09 0 0 16
Sziasztok tudnátok részletes információt adni a gazdasági fürjjel kapcsolatban pl helyigény ,gondozás ,tenyésztés.
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.07 0 0 15
Hát azt nem tudom,nekem állandóan köztük van.Nem nem vágja a drót aa lábukat.
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 14
Gazdasági fürjeim vannak. Tényleg nem mennek a ládába. Lehet szemes úgy a tojás, hogy csak időnként teszem be a kakast?
Előzmény: kicsiwuki (10)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 13
Aranyosak! Nem vágja a lábukat a háló?
Előzmény: kicsiwuki (12)
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 12
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 11
Én mindig igy számolom a kakas-tojo arányt és idén is 100 tojciból 91 kelt ki.
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 10
Rendbejött volna,piszok hamar gyogyulnak de felesleges meggyogyítani.Ha beteszed gyogyultan ujra kinyirják.Minek van bent a láda?Sosem fognak ráülni.Persze ha tuti gazdasági fürjeid vannak.Mert ha zat vettél és nem díszfürjet akkor az sose fog ráülni.Sajna.
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 9
Akkor ezek szerint a 3 új tojó az egyetlen tojómat elfogadta. 3-4 tyúkhoz 1 kakas nem a tojatásra jó? Úgy tudtam, hogy keltetéshez 2-3 tojóhoz 1 kakas, csak tojáshoz (enni) 3-4 tojó, 1 kakas. Szóval, ha nappal berakom a kakast amikor a környéken vagyok és tudom figyelni és kiveszem, ha már nem vagyok ott (1-2 óra naponta) akkor szemesek lesznek a tojások? A kakas legalább megmaradna.

Egyébként nálam is így volt. Az elején szépen ugrálta a kakasom az új tyúkokat, de kb. 3-4 hét múlva egyik reggel el volt bújva a tojatásra szánt dobozba kivájt szemekkel. Mellesleg a tyúkok be sem mentek a dobozba. Nem tudom, hogy lett volna-e esélye rendbejönni, szerintem nem úgyhogy levágtam.
Előzmény: kicsiwuki (7)
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 8
Szia,a fürjtojás nagyon jó tojáslevesnek és simán fözve is.Párom 25-ből szokott tojásrántottát enni.Nyersen a nöknek jó arcpakolásnak.Én hetent egyszer felteszek az arcomra.Amugy a fürjtojást afrodiziákumként is használják a apasik.Nagyon fickosít ha rendszeresen eszik.És vérnyomáscsökkentő hatásai is vannak.Söt az én gyerekeim egész pici koruk óta eszik és nem lettek rá allergiásak.
Előzmény: Lebenstod (3)
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 7
persze nem reménytelen a helyzet,van,hogy elfogadják a kakast,volt,hogy az 1 éves tojoim mellöl kipusztult a kakas és elfogadtak egy 8 hetest.De készülj fel rá,hogy lehet,hogy egyik reggel tiszta véres lesz a feje nyaka.
Kaja:én már nem adok nekik darát azon szinte semmit nem tijtak nekem,.fele dara fele tojotáp és tuti mindennap 1 tojci.1m2-en 20tojo és 4 kakas van nekem.Ha túl nagy a helyük akkor lemozogják a kaját és nem fognak tojni.Ők sajna tényleg gazdasági fürjek,kicsi hely kell nekik.Mi is kiprobáltuk az elején a nagy helyet,de nekünk se tojtak akkor annyit.Aztán megvettük a fürjtartásos könyvet és abból megtanultuk ami kell.Tudod ha nem lenne kelltetőgép kipusztulnának mert teljesen kiveszett beölük minden természtetes ösztön.Ja és 3 tojohoz kell 1 kakas.Mi is mindig igy számoljuk.3-4tojo,1 kakas.Ugyhogy most a 20 tojonál 6 kakas van.Bocsi a hcuna irásért.
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 6
Én hallottam, hogy főzni is szokták, szendvicsre szeletelik, mert jól néz ki. Én még nem ettem sok fürjtojást (1db) azt is főve. Szerintem mindenképpen egészséges.
Előzmény: Lebenstod (3)
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 5
Úgy látom, hogy a helyzet nem reménytelen. A nagyobbik fürjkakasomat áttettem néhány percre, mert ő még nem volt a lányoknál. Elég termetes darab :-) A kisebbiket raktam be, amikor hazahoztam őket, de ki kellett venni. Szóval most áttettem a nagyobbikat. Először próbálták csipkedni, de nem hagyta magát, jól megkergette őket, elkapta a nyakukat és az egyiknek olyat becsavart, hogy még én is belepirosodtam :-D
Holnap szerintem átteszem néhányszor kis időkre, hogy hadd végezze a dolgát. A kisebbiket meg kondiztatom még egy kicsit, hogy legyen elég ereje megvédeni magát.
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 4
Ja nem vitaminozom őket, sajthulladékot és friss füvet szoktam nekik adni meg morzsolt, száraz meszet. Nem egy helyről valók, mégcsak nem is egy településről. Gondoltam jó a vérfrissítés. Hát jól befrissítettem :-(((
Előzmény: Bfg10k_ (2)
Lebenstod Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3
Üdv. Mint fogyasztó, érdekelne, hogy a fürjtojást csak nyersen lehet fogyasztani, vagy főzve, sütve szokták?
Bfg10k_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 2
Szia!
Búzát adok nekik, régebben kukoricadarát adtam, eddig a 4 tyúk és 1 kakas kb másfél négyzetméteres nyúlnevelőben volt, most középen kettéválasztottam, hogy lássák egymást és felében a 4 tyúk, másik felében a 2 kakas van. Gondoltam, ha látják egymást, összeszoknak. De ezek szerint nem sok esély van rá. Már több, mint két hónaposak a fürjeim. A kakasokat nem tudom, de azok is vannak két hónaposak biztos. Tudok valamit tenni, hogy mégis elfogadják a kakasokat? Szeretnék keltetni, most épül a keltetőm. Teljesen el vagyok keseredve...
Köszönöm a gyors választ!
Bfg10k
Előzmény: kicsiwuki (0)
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 1
ujjakat.
kicsiwuki Creative Commons License 2008.08.06 0 0 0
Szia,én 2 éve tartok hobbi szinten fürjeket,sajnos megkel barátkozni a gondolattal,hogy sajnos ők ilyenek.Borzasztóan verekedősek.Akit nem fogadnak el azt szó szerint izekre szedik.Én minden évben keltettek 100-150 tojcit és magamnak hagyok 20 tojot és hozzá kakasokat a többi tojot eladom a kakasokat 30naposan levágom.Milyen kaját adsz nekik?Mekkora a helyük?Milyen időközönként vitaminozod öket?Külön vetted a kakast vagy egy helyrőlo?Csak mert ha nem egy helyről vetted öket akkor max.4-6 hetes korukig tudod öket összeszoktatni,utána az ulyakat kivégzik.
zsóka

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!