Keresés

Részletes keresés

Diravi Creative Commons License 2001.02.12 0 0 topiknyitó
Hogy miröl is eshetne itt szó? Elsősorban hangdobozok és hangerősítők tervezéséről és epítéséről; hangrendszerünk e 2 láncszeme egy 'kis' odafigyeléssel 'házilag' is megvalósítható, természetesen abszolút high-endet el nem érő, de azért valószínüleg megközelítő végeredménnyel. És ami fontos (a dolog hihetetlen érdekességéről és önbecsülés növeléséről nem is beszélve), alapos tervezéssel a fejlesztésre szánt pénzmagból kovácsolt végeredmény nagyságrendekkel drágább és jobb produktumokkal veheti fel a versenyt (az anyagi különbözet a mi részünkön pár hónap/év tervezés és építés kompromisszumaként jelentkezik). (Személy szerint én most készülök az első nagy feladatra, egy 'minden-igényt' kielégítő 2 utas TL hangdoboz (Peerless hangszórókból) és (majd csak a második körben) hozzá illő csöves erősítö tervésére/építésére. A tervezést, első gyerek szüléséről lévén szó, kisebb kaliberű al-projektek tesztelésével is ki szándékszom egészíteni, pl. változtathtó geometriájú és paraméterű TL doboz építésével és olcsó de a funkciónak megfelelő TVM (alias Tesla) szórókkal).

Természetesen a fenti vélemény ellenzői is szívesen látott 'kisebbség'; azonban biztos vagyok benne, hogy jópáran épitettek már saját vagy már meglévő tervek alapján hangdobozt vagy erősítőt.

Mivel a hangdozob építés mostanra már szinte külön tudománnyá illetve művészetté nőtte ki magát, remélem folyamatosan lesznek megbeszélés és vita álló témák, pl. (csak úgy kedvcsinálónak):
- hangszórók, különböző felépítésű dobozok, keresztváltók, csövek, tranzisztorok, passziv elemek, ...
- amplitudó, fázis, fázis-késés, hangszórók akusztikai-középpontjai, felharmónikusok, torzítások, letörések, ...
- a szükséges mérési es tervezési környzet kialakítása kedvező anyagi feltételek mellett (PC, digikártya, kalibrált mikrofon, mérőprogram, doboz és keresztválto tervezését/optimalizálását segítő programok, megfelelő erősítő)
- rengeteg minden más

Első körben szép lenne meghallgatni a 'kurzusban' esetleges részt vevők személyes véleményét, tapasztalatát a témáról, majd pedig nekikezdeni a kérdések/felvetések véget nem érő folyamának.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!