A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Stahl ma elvont fontosabb teendőimtől, mert most már én is kénytelen vagyok "beszólni":) Szoktam nézni, mert a receptek között azért sok jó is akad, de ahogy főz!! Eddig is nehezen bírtam, de a mait alig viseltem el hangos visítások nélkül. Persze lehet, hogy az én bioritmusommal van baj:) Recept még nincs fent, de egy tojásos előétel volt. Azt gondolom, hogy a műsor kezdőknek is kellene, hogy szóljon, hogy a fortélyokat ellessék. Ehhez képest: 1. 10 percig mikrózott csirkehúst zöldséggel, hogy legyen 2 dl. alaplé. Hogy mi legyen utána a félig főtt hússal, arra vonatkozó tanács nem volt. 2. Az összes hozzávalót egy késes robotgépbe helyezte összetrutymózás végett. A gép ugye értelemszerűen mindent összeszecskáz, Jucó meg gondosan egészen apróravágott keménytojást rakott bele, belereszelte a hagymát, és előrevagdalta a petrezselymet is!!! Ha valaki ebből tanul főzni, így fogja csinálni?? 3. Régi és számomra igen idegesítő szokása, hogy semmit nem mos meg. Jó, a tojást lehet előre, de a fűszernövényeket csak letépkedi és vágja. 4. Mindenhez min. kétszer annyi edényt használ, mint lehetne. 5. Mindig (most is) nagyobb a mennyiség, mit, ami utána a formába kerül. A maradék megy a szemétbe. Ki főz így????
Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem. Aztán beízesítem a törzsét: beletömködöm a kakukkfüvet, a snidlinget, a rozmaringot, a fokhagymagerezdeket, és végül néhány levél zsályát is. Ha kész vagyok, összefogom a halat és egy nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütöm.
Köretként sült zsályaleveleket fogok kínálni, amihez egy mély lábasban 3-4 dl olívaolajat felteszek melegedni.
Amíg a pisztráng sül, és az olaj forrósodik, elkészítem az öntetet. Ehhez egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzákanalazom a mézet, belecsurgatom a fél citrom levél, és összekeverve már el is készült ez a pikáns, gyors öntet.
Időközben a hal egyik fele meg is pirult, óvatosan megfordítom.
Ha a lábosban már kellően - azaz nagyon - forró már az olaj, gyorsan lecsipkedem a zsályáról a leveleket (úgy 3-4 maréknyit), és beledobom a lábasba. Néhány perc után, mikor az olaj sistergése, habzása abba maradt, szűrőlapáttal ki is veszem a ropogós zsálya leveleket, és egy papírtörlővel kibélelt tálba teszem.
A megsült halat kiveszem, és gyorsan erről is leitatom a felesleges zsiradékot.
Ha filézve akarjuk tálalni a halat, a filézési folyamatot mindig a farkánál kell kezdeni. Beleszúrjuk a villát és a hal gerince mentén végighúzva a villát vagy kanalat, már fejthetjük is le a finom húst. Így a hal másik oldalából csak könnyedén ki kell emelni a gerincet, és már tálalhatunk is.
A halat tányérra helyezem, meglocsolom az ínyenc mártással, és végül alaposan megpakolom a ropogós zsályalevelekkel. Kész is.
Jó étvágyat kívánok! RUKKOLASALÁTA SZALONNÁVAL, FENYőMAGGAL ÉS KOKTÉLPARADICSOMMAL Hozzávalók:
2 dkg fenyőmag 15 dkg Pannónia sajt 1 evőkanál olívaolaj 10 dkg füstölt, húsos szalonna 1 gerezd finomra zúzott fokhagyma 2 evőkanál balzsamecet só és frissen őrölt fekete bors 1 csomag rukkola saláta 10-15 szem koktélparadicsom Elkészítés:
A fenyőmagot megpirítjuk a serpenyőben, aztán félretesszük. A sajtot kis darabkákra vágjuk, és ezt is félretesszük.
A serpenyőbe olívaolajat öntünk, és beletesszük a csíkokra vágott szalonnát. Pár perc alatt pörcösre pirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz tesszük a fokhagymát, kicsit megkevergetjük, és beleöntjük a balzsamecetet. Ha elsistergett, lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.
A rukolasalátát összekeverjük a meleg öntettel. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, és a saláta köré tesszük. A salátára halmozzuk a szalonnacsíkokat, a sajtdarabkákat, és az egészet megszórjuk a félretett fenyőmaggal. OMLÓS CSOKIS KEKSZ Hozzávalók:
Az étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a tejszínnel. Ha már folyós, levesszük a gőzről, és félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A liszthez hozzákeverjük a sót és a szódabikarbónát, aztán teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Amikor a tojás tökéletesen elkeveredett, a masszához fakanállal hozzákeverjük az időközben langyosra hűlt, olvadt csokit, majd beleadjuk a kakaós lisztet, és végül beleforgatjuk az apróra vágott fehércsokit.
A tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 1 nagy, illetve 2 kisebb tepsibe.
A tésztából diónyi mennyiségeket veszünk a kezünk közé, golyókat formálunk, majd a elhelyezzük a golyókat a tepsi(k)re egymástól legalább három ujjnyi távolságra, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük a sütiket. Ennyi idő leteltével a közepük még puha marad, de mégsem szabad őket tovább sütni, mert akkor félő, hogy kiszáradnak.
Miután kivettük a sütiket a sütőből, rajta hagyjuk őket 5-10 percig a tepsin, és csak ezután tesszük őket át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
..akinek első dolga lesz kihalászni az ananászt a szendvicsből, fúúúúj! - szólván lemosni róla a trutyit és megenni, vagy rendkívül egészségtelen kolbászos kenyérre cserélni és a többit megkönnyebbülten a szemétkosárba hajítani...
na jó, az egészséges (értsd: Rama) szendvicsre is emlékszem, hátha vkinek megtetszik. Azt állította, a hawaii-pizza ihlette.
Két szelet rozsos kenyér egyikét pizzakrémmel, a másikat 1 ek margarin, 2 ek tejszín csipet oregano keverékével megkenni. Utóbbira apróra vágott ananász, sonkaszeletek, salátalevelek, ráborítani a másik kenyérszeletet. Szalvétába, majd folpackba csomagolni, és elmondani a gyereknek, hogy ez mennyire egészséges.
Megvan, oregano volt! És tejföl, emlékszem a dobozra. A cikkelyekre szabdalt almát kevés olajon, fedő alatt félig puhára párolta, ráküldte a (30 deka?) csirkemájat, egy nagy marék zöldborsót, két nagy eka tejfölt, összerottyantotta. Só, bors, oregano.
na igen, azért írtam-kérdeztem, hátha valakinek van... azt hittem, ez egyértelmű :-) Még egyszer ha fizetnek, akkor sem nézem meg, hogy megtudjam, mi volt benne. Csak a párolt almára, zöldborsóra, csirkemájra és tejszínre emlékszem. Volt vmi fűszer is, de annyira nem figyeltem, a háttérben ment.
Ööööö... legalább azt a gyors vacsora receptet belecsempészhetted volna - ha már a napi receptek topicot sikerült választani a sok Stahl munkásságával/személyével foglalkozó topic közül! :))))
Leépültem a kertészkedésben és takarításban, megnéztem. Hát ez elég gáz, húsz percben.
1. süti: Stahl süt, de van néhány gyerek illusztrációnak, köztük Kevin, az egzotikum. 2. az ismert doktornő olvasói levélre ad választ sok mondatban 3. baba-mama kaja, csodák csodája, ismét egy jól ismert recept: nó só, meg a lencsepüré mennybemenetele 4. szendvics (egészséges uzsonnák iskolásoknak a Rama támogatásával) 5. fejlesztő pedagógus tanácsai 6. gyors vacsora (almás csirkemáj - ilyenünk már van? ez mondjuk nem az én ízvilágom, de hátha valakinek bejön) 7. fotóverseny: kié a legszebb mosoly?
Már csak egy kérdésem van: miért az a címe, hogy Stahl gyerekkonyhája? A főzőcske max. negyedét tette ki. És de szarul vágták!
a tálaláshoz 2 evőkanál fenyőmag, aranybarnára pirítva
Elkészítés: Elkészítjük a sült paprikát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán ha már forró, bedörzsöljük kevés olívaolajjal a paprikákat, és tepsibe téve 50-60 perc alatt megsütjük őket. A megsült paprikákat belerakjuk egy jól záródó nylonzacskóba, hogy a saját gőzükben hűljenek ki. Ettől felpuhul a héjuk is, és a langyosra hűlt paprikákat már könnyű megtisztítani. Először kiemeljük a csumájukat, aztán papírtörlővel leszedjük a megsült héjukat. A héj nélküli paprikahúst végül vékonyan felcsíkozzuk, és félretesszük. (Érdemes egyszerre nagyobb adag sült paprikát készíteni, mert ha üvegbe rakjuk, és felöntjük olívaolajjal, akkor sokáig eláll a hűtőben.)
A szokásos módon kifőzzük a pennét.
Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Egy közepes méretű lábosba beleöntjük az olívaolajat, és kevergetve átmelegítjük rajta a sült paprikacsíkokat. Ezután hozzátesszük a túrót, a tejszínt, a durvára tört diót, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott rozmaringot. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve összemelegítjük az egészet. A mártást különben botmixerrel össze is pépesíthetjük, ha valakit zavarnak a különálló piros paprikacsíkok, de ebben az esetben csak a pépesítés után érdemes belekeverni a diót és a rozmaringot.
Tálaláskor a kifőtt pennét leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a meleg mártással.
Szerintem nézd meg a Mulan honlapján lévő receptet. Nem túl bonyolultan van leírva, én is kb. így csinálom. http://www.tar.hu/mulan/ Vadashús néven találod meg a marhahús receptek között
(ez jó, én azt hiszem, a "tibor édesanyjáét" próbáltam, és bejött, csak a szalonnatűzdelést hagytam ki.) akkor marad a konyha-trükkök topik, és először a kereső használata, majd a kérdésfeltevés :-) legalább öt receptet találtam, amit dicsértek.
Már több natúr/egészséges babaszakácskönyvben is olvastam, hogy a piciknek jóval több a zsiradékszükséglete (nyilván telítetlenre értve). Én meg felnőtt létemre is imádom az olívaolajas pirítóst :-) Répás (meg spenótos meg brokkolis stb.) nokedlit csináltam már, de nemigen van íze, inkább csak színt kap (már ahogy én csináltam - leturmixolt zöldséget bele a folyadék egy része helyett). Igaz, én nem is nagyon fűszereztem, az íz ment a szószba. Tök jól néz ki pl. a zöld nokedli sárgás színű tejszínes szósszal.
Elmesélem nektek, hogy tegnap megcsináltam ismét a nagy Stahl-kedvencemet, a csípős-bazsalikomos-citromos spagettijét, de ezalkalommal friss házitésztából (tésztagéppel).
Így is nagyon fantasztikus volt - és ezúton is köszönet dáliának a supportért tésztakészítés ügyben. :)
MAI RECEPT ELSő SÁRGARÉPAPÜRÉ ÉS SÁRGARÉPÁS NOKEDLI
Hozzávalók: 45 dkg sárgarépa, alaposan megmosva, ½ centis karikákra vágva 25 deka finomliszt 5 deka teljes kiőrlésű liszt 1 kávéskanál só frissen őrölt bors frissen reszelt szerecsendió 2 tojás 1 – 1,5 dl tej 1 duci fokhagymagerezd, megpucolva 2 dkg reszelt parmezán
a családi ebéd tálalásához 3-4 szál apróra vágott friss kakukkfű
Elkészítés: A sárgarépa karikákat gőz fölött kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Amikor már a répa vajpuha, szűrővel kiemeljük a fazékból. Amíg a répa lecsepeg, apróra vágjuk a kakukkfüvet.
A baba ebédjéhez a megpárolt zöldségből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, aztán 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal és annyi párolóvízzel pépesítjük össze turmixgéppel vagy botmixerrel, hogy a végeredmény sűrű krémleves állagú legyen. A baba ebéd kész is.
Ezután hozzálátunk a család ebédjéhez. Első lépésként belenézünk a fazékba. Ha a répa főzése során túl sok víz forrt volna el, akkor pótoljuk – mint a tésztafélékét általában, a nokedlit is bő vízben érdemes kifőzni –, a teli töltött fazék alatt takarékra csavarjuk a lángot, és békén hagyjuk, amíg elkészítjük a nokedli tésztát.
A maradék kihűlt répát villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük - vagy a turmixgéppel összepépesítjük -, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet meg a sót, bőven tekerünk rá frissen őrölt borsot, és reszelünk bele szerecsendiót és a reszelt parmezánt. Beleütjük a tojásokat, a kézi reszelő apró lyukú oldalán ráreszeljük a fokhagyma-gerezdet. Ezután annyi tejet öntünk a tálba, amennyivel jó állagú nokedli tésztát kapunk. Így már minden együtt van a tésztához. Fakanállal alaposan összedolgozzuk, és ha túl lágy, 1-2 evőkanálnyi lisztet, ha pedig túl sűrű, 1-2 evőkanálnyi vizet teszünk hozzá. Az a lényeg, hogy ruganyosan kemény, de még keverhető legyen.
A főzéssel, szűréssel, lecsepegtetéssel együtt cakk-pakk kb. 8 percet vesz igénybe a nokedli-projekt. Maximumra csavarjuk a lángot a tűzhelyen hagyott víz alatt, és amikor felforr, beleszaggatjuk a szép színű nokedlit. Miután a nokedlik feljöttek a víz színére, várunk 1-2 percet, majd leszűrjük őket, és rögtön a hideg vizes csap alá dugjuk valamennyit. Ez arra jó, hogy ne puhuljanak tovább. A galuskát derekasan lecsepegtetjük, kevés olívaolajon egy közepes méretű serpenyőben megfuttatjuk, majd tányérra tesszük és jó alaposan megszórjuk az apróra vágott kakukkfűvel.
A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, erre öntjük a piskóta tésztát, és kisütjük. Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, mert a piskótánk ekkor összeesik. A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik. A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. A kihült piskótánkat gazdagon megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a krémet. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval.
Kedves Mannamari, köszi a recipéket, le is mentettem magamnak. Hála Neked, és az Ízvadász-recepteknek, hasznos infókkal is gyarapszik a topik. Cserép-kemencét majd megpróbálom becserkészni karácsonyra.