A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
:-DDD szerintem a topik látogatói vannak elég intelligensek ahhoz, hogy egy kétsoros főzéstechnika-kritikai hozzászólást meg tudnak különbözteteni egy recepttől, esetleg ismerik a kereső használatának módját. De most komojan, nem szavazunk? persze nem itt, hanem kizárólag az erre kirendelt, immáron 6 egész hozzászólást tartalmazó topikban :-DD
Pár recept a műsor ízvadász részéből. Azt hiszem ezek még nem szerepeltek itt.
Helbich Pista bácsi pecsenyéje
4 db 15 dkg-os sertéscomb, vagy tarja szelet 15-20dkg húsos szalonna, vagy bacon szalonna 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 tk. köménymag 1 zöldpaprika 1 paradicsom só ízlés szerint
Ez a hússütés ellentmond kicsit a megszokott módszernek, így akiknek nincs sütőjük, vagy az igazán finom puha porhanyós húsokat szeretik, ezt a módszert kitűnően tudják hasznosítani. A felszeletelt sertéscombot, vagy tarját egy vastag falú lábosba, vagy magas serpenyőbe annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje. Rátesszük a felszeletelt vöröshagymát, fokhagymát, köménymagot, szeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, törött borsot, és a szeletekre vágott bacon szalonnát, vagy kolozsvári szalonnát. Lefedjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Ez alatt a főző lé nagy része elpárolog, végül zsírjára lesütjük. Megforgatjuk, hogy mindkét felén a finom pörzs anyag kialakuljon. Ha nincs elegendő szalonnánk, zsírral –lehetőség szerint mangalica, vagy libazsírral – kell pótolnunk, mert a megmaradó sült hús zsírban sokkal finomabb és tovább eláll.
Húsfazék kemencében
½ kg savanyú káposzta 40 dkg rizs 40 dkg füstölt oldalas 30 dkg házi kolbász (lángolt) 1 ek. piros paprika víz
Egy kerámia edény aljára tesszük a káposzta egy részét, erre rizst szórunk. Erre rétegezünk füstölt oldalas darabokat, kolbász karikákat. A tetejére ismét káposztát teszünk, majd megszórjuk piros paprikával. Annyi vízzel engedjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje az egészet. Tetejével lefedve kemencébe tesszük, vagy a sütőt 200 fokra állítva főzzük, amíg a rizs meg nem puhul.
Á, ez nem is lustaság:)) Annyi minden érdekes van még, minek azt pont felesleges dolgokra fecsérelni?? Persze az én módszeremmel nehéz lenne a műsoridőt kitölteni:) Viszont a fűszernövényeket mindig megmosnám:)
Elkészítés: A pulykamell szeleteket egy kicsit kiklopfolom, majd bepanírozom őket a következő módon: először a lisztbe hempergetem bele mindegyiket, aztán a felvert tojásba forgatom meg őket, végül az összetört chips-be nyomkodom bele alaposan a szeleteket (hogy jó sok chips darabka ragadjon rájuk).
Miután a chips-nek elég magas a zsírtartalma, ezért a sütésnél a serpenyőbe már csak egy kevéske olajat öntök. Mikor az olaj már kellően meleg, középerős tűzön megsütöm a szirmos szeleteket. Ha van otthon – és szeretik a friss fűszernövények illatát -, egy-két szál friss rozmaring és kakukkfű ágat dobhatnak a sülő hússzeletek közé.
A húsok gyorsan elkészülnek - mindkét oldaluknak elegendő 2-3 percnyi pirulás. Kiszedem őket egy tányérra és amíg elkészítem a barackot, félreteszem.
A karamellizált barack pedig nem áll másból, minthogy ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a húsok sültek, a fél barackokat megmelegítjük, egészen addig, míg a levükben lévő cukor rá nem karamellizálódik az aljukra. Ízfokozásként erre is csipkedhetünk néhány kakukkfűlevélkét.
Pár perc alatt a barack felek is elkészülnek, nincs más hátra, mint a tálalás.
25 dkg spagetti 3 evőkanál olívaolaj 5 dkg puha vaj 5 dl száraz vörösbor 2 evőkanál apróra vágott, friss oregánó só és frissen őrölt bors 5 dkg frissen reszelt ementáli típusú kemény sajt Elkészítés:
Vizet engedünk egy nagy fazékba, szórunk bele sót, és feltesszük forrni. Amikor a víz forr, kifőzzük benne a spagettit. De figyelem, mert nem szabad teljesen készre főzni! Tehát, ha a csomagolásán 8 perc főzési idő szerepel, akkor mi 2 perccel korábban, azaz 6 perc után leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. Erre azért van szükség, mert még borral is összefőzzük majd, és ettől tovább puhul a tészta.
1-2 perccel azelőtt, hogy a spagettit leszűrnénk, egy kis fazékban összekeverjük a vörösbort az oregánóval. Erős lángon megforrósítjuk, aztán takaréklángon langyosan tartjuk. Ugyancsak ekkor olvasztjuk össze az olívaolajat és a vajat egy közepes méretű, de magas peremű serpenyőben. Amikor egymásba keveredtek, erős lángon felforrósítjuk, és a jóízű zsiradékhoz hozzákeverjük a leszűrt, lecsöpögtetett spagettit.
A spagettit jól átforgatjuk a forró vaj-olaj keveréken, majd mérsékeltre csavarjuk a lángot, és a spagettihez hozzáöntjük a langyosan tartott oregánós vörösbor felét. Kevergetve addig főzzük, amíg a tészta magába nem issza a bort, és közben megsózzuk, megborsozzuk. Ezután hozzáadjuk a spagettihez a többi bort is, és megint addig kevergetjük, amíg fel nem issza ezt a bormennyiséget is.
A vörösboros spagetti elkészült. Tálaláskor meghintjük frissen reszelt sajttal, és ehetünk.
MAI RECEPT PÓRÉHAGYMÁS KUKORICA ÉS ZÖLDSAÉGES PALACSINTA CSŐBEN SÜTVE Hozzávalók: 50 dkg póréhagyma, megtisztítva, fehér szárrészük 1 centis karikákra vágva, 25 dkg mirelit kukorica, 1 dl tejszín, frissen reszelt szerecsendió, só és frissen őrölt fekete bors Sós palacsintához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, csipet só, ½ dl olaj, 5 dkg frissen reszelt füstölt sajt Elkészítés: Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat). A póréhagymát és a kukoricát gőz fölött puhára pároljuk. Ha minden hozzávaló megpuhult, az egészet alaposan összeturmixoljuk. Mikor kész a turmix, a baba adagját egy apró szövésű szitán átpasszírozzuk. Ezzel a baba ebédje kész. A maradék zöldségpépet átöntjük egy nagy keverőtálba, és hogy a családnak is ínycsiklandozó legyen ez az étel, alaposan felturbózzuk. Hozzáöntjük a tejszín felét, reszelünk hozzá jó sok szerecsendiót, majd sózzuk, borsozzuk. Kisütjük a palacsintákat, majd a kész palacsintákat megtöltjük a zöldségkrémmel, feltekerjük és egy kivajazott tűzálló tálba fektetjük őket. Ha már mind a tálban van, meglocsoljuk a maradék tejszínnel, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük.
SÁRGABARACKOS SZELET Hozzávalók: A tésztához: 12.5 dkg finomliszt 12.5 dkg zabpehely 12.5 dkg dió, durvára őrölve 10 dkg cukor 1 csipet só 15 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
A töltelékhez: 30 dkg aszalt sárgabarack 1 dl frissen facsart narancslé 1 dl rum ½ dl víz 4 evőkanál cukor ½ citrom leve ½ kávéskanál őrölt fahéj esetleg még néhány evőkanál víz
Tálaláshoz: baracklekvárral ízesített tejszínhab a tepsi kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés: Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy lábosba, ráöntjük a narancslevet, a vizet és a rumot, aztán hozzákeverjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt fahéjat. Mérsékelt lángon annyi ideig főzzük, hogy az aszalt barack puhára főjjön. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Ha a barack megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, és ha a végeredmény sűrűbb, mint egy szokásos baracklekvár, kellő mennyiségű vízzel felhígítjuk.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk egy 30x20 cm-es tepsi alját és oldalait.
A tészta pár pillanat alatt elkészül. Beleszórjuk egy tálba a lisztet, a zabpelyhez, a durvára őrölt diót, a cukrot és a sót, majd ráöntjük a langyos, olvadt vajat, és az egészet összekeverjük. Olyan lesz, mint a nedves homok, és ez így rendben is van.
A tészta felét egyenletes vastagságban beleöntjük a kivajazott tepsibe, majd jöhet rá a töltelék, végül pedig a tészta másik része, egyenletes vastagságban rámorzsolva.
A sütit a forró sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, barackos tejszínhabbal tálaljuk.
A churros egy spanyol fánkféle, hosszúkás alakja van, szerintem ide a keresőbe beírva meg kell, hogy legyen.
Tegnap megcsináltam a Budai-féle chipses pulykát. Hát, nem estem hasra tőle, bár én amúgy nem nagyon eszek chipset, de annyira guszta volt a műsorban. Igazából semmi extra íze nem volt :(
Sziasztok. A csurroszról fel tudna valaki világosítani? Mi a receptje és egyáltalán mi is az? Nyaggatnak hétvégére a receptért és nem találtam semmit. Vagy én vagyok a béna?:D Előre is köszke.
Most megmutatom, hogy ezekből a hozzávalókból hogyan készíthetünk könnyedén ételt a babának és a mamának egyszerre.
Első lépésként felteszem a tészta vizét forrni, és a zöldségeket apróra kockázom.
Majd a babának készülő zöldség adagot gőz fölött ½ gerezd fokhagymát hozzáreszelve megpárolom. A mamának maradt zöldségeket egy közepes méretű serpenyőben kevés olívaolajon, a maradék fokhagymát hozzáreszelve párolom puhára.
Amíg a zöldségek puhulnak, ezt a nagy adag, illatozó fűszernövényadagot apróra vágom.
Ha kifőtt a tészta, leszűröm. Majd előveszem a botmixer tálját és a megpárolt zöldségeket néhány kanálnyi tésztával, egy kevés apróra vágott fűszernövénnyel összepépesítem. Ha a pép túl sűrű, a tészta főzővizével hígítom. A mama ebédjét sem nehezebb összeállítani; a főtt tésztára teszem a vajas-fokhagymás párolt zöldséget és meghintem a maradék apróra vágott fűszernövényekkel.
Azt hiszem ez már x változatban korábban is volt, csak persze baba nélkül
A pulykamell szeleteket egy kicsit kiklopfolom, majd bepanírozom őket a következő módon: először a lisztbe hempergetem bele mindegyiket, aztán a felvert tojásba forgatom meg őket, végül az összetört chips-be nyomkodom bele alaposan a szeleteket (hogy jó sok chips darabka ragadjon rájuk).
Miután a chips-nek elég magas a zsírtartalma, ezért a sütésnél a serpenyőbe már csak egy kevéske olajat öntök. Mikor az olaj már kellően meleg, középerős tűzön megsütöm a szirmos szeleteket. Ha van otthon – és szeretik a friss fűszernövények illatát -, egy-két szál friss rozmaring és kakukkfű ágat dobhatnak a sülő hússzeletek közé.
A húsok gyorsan elkészülnek - mindkét oldaluknak elegendő 2-3 percnyi pirulás. Kiszedem őket egy tányérra és amíg elkészítem a barackot, félreteszem.
A karamellizált barack pedig nem áll másból, minthogy ugyanabban a serpenyőben, amelyikben a húsok sültek, a fél barackokat megmelegítjük, egészen addig, míg a levükben lévő cukor rá nem karamellizálódik az aljukra. Ízfokozásként erre is csipkedhetünk néhány kakukkfűlevélkét.
Pár perc alatt a barack felek is elkészülnek, nincs más hátra, mint a tálalás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
ZÖLDSALÁTA ALMÁVAL ÉS CAMEMBERT SAJTTAL Hozzávalók:
3 nagy alma 2 evőkanál almaecet 6 evőkanál olívaolaj só és frissen őrölt fekete bors 1 korong camembert sajt 1 fél centis szeletekre vágott, megpirított bagett 1 csomag madárbegy saláta 2 dkg pirított, durvára vágott dió
Elkészítés:
2 almából gyümölcscentrifugával kinyomjuk a levét. Az almalevet átöntjük egy nagy serpenyőbe, és pár perc alatt kb. a harmadára besűrítjük.
A sűrű almalevet kis tálkában kézi habverővel összekeverjük az ecettel és az olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A harmadik almát fél centis szeletekre vágjuk, és összekeverjük az öntettel.
A camembert sajtot szeletekre vágjuk, és a pirított bagett-szeletekre fektetjük.
A zöldsalátát tányérra tesszük. Ráhalmozzuk az almát, kicsit összekeverjük, és megszórjuk a pirított dióval. A camembert-es bagettet mellé adjuk.
SÁRGABARACKOS SZELET Hozzávalók:
A tésztához: 12.5 dkg finomliszt 12.5 dkg zabpehely 12.5 dkg dió, durvára őrölve 10 dkg cukor 1 csipet só 15 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
A töltelékhez: 30 dkg aszalt sárgabarack 1 dl frissen facsart narancslé 1 dl rum ½ dl víz 4 evőkanál cukor ½ citrom leve ½ kávéskanál őrölt fahéj esetleg még néhány evőkanál víz
Tálaláshoz: baracklekvárral ízesített tejszínhab
a tepsi kikenéséhez kevés vaj Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. Az aszalt sárgabarackot beletesszük egy lábosba, ráöntjük a narancslevet, a vizet és a rumot, aztán hozzákeverjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt fahéjat. Mérsékelt lángon annyi ideig főzzük, hogy az aszalt barack puhára főjjön. Néha megkeverjük, de nem kell folyamatosan. Ha a barack megfőtt, lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, és ha a végeredmény sűrűbb, mint egy szokásos baracklekvár, kellő mennyiségű vízzel felhígítjuk.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazzuk egy 30x20 cm-es tepsi alját és oldalait.
A tészta pár pillanat alatt elkészül. Beleszórjuk egy tálba a lisztet, a zabpelyhez, a durvára őrölt diót, a cukrot és a sót, majd ráöntjük a langyos, olvadt vajat, és az egészet összekeverjük. Olyan lesz, mint a nedves homok, és ez így rendben is van.
A tészta felét egyenletes vastagságban beleöntjük a kivajazott tepsibe, majd jöhet rá a töltelék, végül pedig a tészta másik része, egyenletes vastagságban rámorzsolva.
A sütit a forró sütőbe téve, 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, barackos tejszínhabbal tálaljuk.
Hozzávalók: 1 - 1,5 kg marhalábszár 25 dkg vaj 2 nagy db krumpli, meghámozva 1 nagy fej cékla, meghámozva 1/2 gumó zeller, meghámozva 2 szál sárgarépa, meghámozva 1 fej lilahagyma, meghámozva 1/2 fej fokhagyma, meghámozva, gerezdekre szedve 1 csokor friss kakukkfű 1/2 üveg (kb. 3 dl) jó minőségű vörösbor
Elkészítés: A marhalábszárt megsózom, és kb. 10 dkg felkockázott vajat beledobok a tepsi közepébe, és ráhelyezem a vajkockákra a húst. Ezután sorban felkockázom a zöldségeket; először a krumplit vágom nagy kockákra, aztán a céklát, majd a zellergumót. A sárgarépákat kb. 2 centis korongokra aprítom, a lilahagymát pedig felnyolcadolom. Minden zöldségdarabot a fokhagymagerezdekkel együtt a húsra dobok, majd rátépkedem a kakukkfűágakat is, végül a tetejére kockázom a maradék vajat. Mielőtt a sütőbe tolom, meglocsolom a jóízű borral. 110 fokon az első fél óra után alufóliával letakarva sütöm további másfél óráig.
Hozzávalók: 4 vékony szelet füstölt szalonna, megpirítva 30 dkg nagyon zsenge spenót (minél kisebb levelek, annál jobb) 1 db körte ½ citrom
Az öntethez: 1-2 evőkanál almaecet 1 doboz zöldfűszeres, tégelyes sajtkrém 1 kávéskanál mustár só és frissen őrölt bors ½ dl olívaolaj 1 kis gerezd fokhagyma
Tálaláshoz: 2 evőkanál pirított, durvára tört mandula 2 db főtt tojás
Elkészítés: Először is, készítünk egy meleg öntetet. Ehhez egy közepes méretű serpenyőbe olajat öntünk, megvárjuk míg megmelegszik, majd hozzátesszük az előre megpirított szalonnaszeleteket, és megvárjuk, hogy átmelegedjenek.
Mikor a tetejük már kezd „izzadni”, jöhet hozzá az almaecet. Megvárjuk, míg az ecet elsistereg, aztán a serpenyőt lehúzva a tűzről, belekanalazunk 3-4 evőkanálnyi sajtkrémet. Ha ezt is elkevertük, mehet vissza a serpenyő a tűzre.
Megvárjuk, hogy a sajt egy kicsit elolvadjon. Mikor ez megtörtént, kevés vízzel felhígítjuk és addig kevergetjük, míg egy homogén öntetet kapunk. Ekkor lezárjuk a serpenyő alatt a tüzet.
Most összeállítjuk a salátát. Egy nagy tálba szórunk 1-2 maréknyi spenótot, ráöntjük a meleg öntetet, és alaposan összeforgatjuk. Hozzáreszeljük a fokhagymát, belekanalazzuk a mustárt, majd megint alaposan összekeverjük a salátát.
A körtét elnegyedeljük, kimagozzuk, és vékonyan felszeleteljük, majd kevés citromlével megcsöpögtetjük, hogy ne barnuljon meg a színe.
Nincs más hátra, mint a tálalás; egy nagy tányér közepére halmozunk a salátából, ráhelyezzük a körteszeleteket, majd az egészet megszórjuk a durvára tört mogyoróval. Végül a salátánkat megkoronázzuk a félbevágott tojásokkal.
Régen jártam már erre, de erre én is válaszolnék (mármint hogy kommentálnék :))
Nálunk hétvégén fűszeres csirkeszárny sült, márványsajtos mártogatóssal, én alapból nem csípem a csirkeszárnyat, de így készítve imádom. Egyik Stahl klasszikus nálunk. A ketchup miatt szerintem még a kölkök is csípnék :)) (nekem nincs, szóval ez nincs tesztelve :P )
Nagyon csípem még a cukkinis-zsályás halat, asszem az is a 35 perces könyvben van.
Édességben nálam Judit nem etalon, talán a brownieja és az amcsi répás muffinja ízlett eddig, többet nem is nagyon próbáltam.
7, 5 deci tej 2, 5 deci tejszín 1 vaníliarúd 10 deka gríz 1 citrom reszelt héja 4 deka cukor
a tetejére 5 evőkanál cukor
Összeöntöttem egy lábosba 7.5 deci tejet meg 2, 5 deci tejszínt. Beledobtam egy félbevágott, kikapargatott vaníliarudat, és a kés élén maradt, fekete szemeket is belemostam a tejszínes tejbe. Aztán a vaníliapöttyös fehérséget felforraltam, majd beleszórtam 10 deka grízt. Gyorsan gyengédre vettem alatta a lángot és addig kevergettem, amíg a megfőtt gríztől be nem sűrűsödött. Levettem a tűzről, még melegen belekevertem 4 deka cukrot, és belereszeltem 1 nagy citrom héját is. A tejbegrízt kerámiatálkákba kanalaztam, aztán kihűtöttem. Közvetlenül azelőtt, mielőtt enni akartunk volna belőlük, megszórtam a tetejüket cukorral és a nagyobb barkácshiperekben kapható, kézi gázfáklyával karamellesre olvasztottam a tejbegrízt fedő cukorréteget. 5 adag lesz belőle.
Kicsit megrémültem, mikor olvastam, hogy 5 adag lesz belőle, ezért feleztem a dolgot, lévén, hogy csak ketten vagyunk. Alig volt elég. Mert ő ezt édességnek szánta én meg főkajának. Szóval, nem mindegy, hogy hogyan számolod az 5 főt. Egyébként nagyon finom lett, sajnos, a vaníliát nem nagyon éreztem, de azt arra is lehet fogni, hogy régi volt a felhasznált darab. Meg kicsit több tej kellett volna bele, a kézi gázfáklyázást kihagytam : )