Keresés

Részletes keresés

Márta néni Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3302

Öreganyámtól tanultam a gyümülcsparfé másik módját: a gyümölcsöt kissé megfagyasztom, hogy könnyebb legyen habbá verni, de csak kb kásásra. 25dkg gyümölcshöz egy tojásfehérje, és 25 dkg cukor, ezzel olyan kemény habbá verem, hogy táncolni lehessen rajta (ehhez kell a fagyás) a tejszínt már ha nem is verem habbá, csak lazán beledolgozom, akkor is jó könnyű lesz. a folpack mint fenn, a fagyás is. .

 

Itt a cseresznyeszezon, leírom hogy kandírozok: a megmosott szép ropogós Germersdorfit a következőképpen magvalom: szemöldökcsipesszel benyúlok a szár helyén, csavarok egyet, és kihúzom a magot. a szem szinte egyben marad. Ötliteres uborkásüveget tele rakok vele. 1 kg cukrot annyi vízzel hogy jól átnedvesedjen, addig főzök, míg a cukor el nem olvad. Ráöntöm a gyümölcsre, megforgatom az üveget, hogy mindenütt érje. A cukrosedényt nem mosom el, csak letakarom a gyümölccsel együtt. Másnap a levet beleöntöm, az edénybe, felforralom, és visszaöntöm. Ezt 12 napig minden nap megcsinálom, adigra a lé szinte alig van, akkor lecsurgatom és tüll alatt kiteszem a napra aszalódni. 1-2 nap alkatt kész, jól záródó edényben tárolom, de le is lehet fagyasztani, az még biztosabb. 

Más gyümölcsöt, megggyet, alig érett sárgabarackot, nektarint, őszibarackot szilvát is lehet, és főleg sárgadinnyét, nem túl éretten. Az nagyon pipec.

Előzmény: t3v3d3s (3291)
Dharma Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3301

miért a magyar erőspaprika nem jó?

 

miért használunk mi chilit? amikor ott az erős pista és társai?

Előzmény: t3v3d3s (3300)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3300
így igaz, nekem van itthon, valami thai 2 perces mikroleveshez adták kis zacsiban, de a kb. 1 evőkanálnyit nem tettem bele 2 dl vízbe, mert tüzet okádtam volna. 8-O
A sima chilipor is tökéletes helyette.
Előzmény: Zitka (3299)
Zitka Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3299
Szerintem durvára tört szárított chilipaprika.
Előzmény: H_G (3298)
H_G Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3298
Mi az ördög az a csilipehely?
Előzmény: Sorsha (3296)
BlueBird Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3297
Aha, de leginkább a véleményetekre voltam kíváncsi (a recept nekem is megvan), hogy kell-e bele a paradicsom vagy nem : ) Finom az úgy vagy nem? Mert nekem furcsának tűnik.
Előzmény: Sorsha (3296)
Sorsha Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3296
Jah most látom, te valószínűleg inkább erre gondoltál:
TONHALAS PENNE
Hozzávalók:
20 dkg penne
1 nagy doboz olajos tonhalkonzerv
1 csokor újhagyma
1 gerezd fokhagyma
kis darab gyömbér
½ doboz hámozott paradicsomkonzerv
késhegynyi csilipehely
1 deci tejszín
1 evőkanál kapribogyó
1 csokor friss petrezselyem
½ citrom leve

Elkészítés: A spagetti főzővizét felteszem a tűzre, majd nekilátok a mártásnak. Apróra vágom az újhagyma fehér szárát, és a tonhalkonzerv leszűrt levét beleöntöm egy mély serpenyőbe. Megpárolom rajta az újhagymát, majd hozzáadom a reszelt gyömbért, a csilit, és az apróra vágott fokhagymát. Egy-két kavarás, és beleöntöm az összeturmixolt paradicsomot is. Sózom, borsozom, összefőzöm. Közben belezuttyintom a tésztát a lobogó vízbe, és megsózom.
A mártáshoz adom a tonhalkonzervet, a megmosott kapribogyót, és egy kis tejszínnel sűrítem. Egyet rottyan, és leveszem a tűzről, meghintem az apróra vágott petrezselyemmel, összekeverem a kifőtt, leszűrt pennével, és megcsepegtetem egy kis citromlével, esetleg reszelt citromhéjjal.
Előzmény: BlueBird (3292)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3295
ha félreérthető lett volna, nekem sincs fagyigépem :-)) de még soha, soha nem vettem a fáradságot, hogy félóránként kivegyem a félig fagyott cuccot, átkeverjem vagy leturmixoljam stb. (l. még az idézett link véleményét) Annyit nekem nem ér meg, inkább a parfé, az ráadásul színtiszta tejszín, nyam-nyam!
Előzmény: mara2 (3294)
mara2 Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3294

Azzal, hogy csak fagyigéppel lehet fagyit csinálni, kicsit vitatkoznék. Nyilván tényleg az az igazi, meg nem macera, de én csináltam egy a tiédhez hasonló kávéfagyit. A lényeg, hogy mélyhűtőbe való dobozba kell tenni, majd 3-4 órán keresztül óránként kivenni, késes robotgépbe zutty és megnyomni a gombot. Ezektől az ismétlésektől a jégkristályok összetörnek, és nem áll össze egy nagy jégdarabba az egész, még 1-2 hét múlva sem. És ugye ez nem sorbet, de nem is semifreddo, tehát fagyinak tekinthető :) 

 

Na, ezt csak azért írtam, nehogy valakinek elvegyük a kedvét a fagyicsinálástól, ha nincs gépe :))) 

Előzmény: t3v3d3s (3291)
Sorsha Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3293
Pezsgős tonhalas spagetti:
http://forum.index.hu/Article/addBookmark?a=49654577&t=9102901
PEZSGŐS- TONHALAS SPAGETTI

Hozzávalók:
25 dkg spagetti
2 doboz natúr tonhal-konzerv

1 csokor újhagyma
2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
1-2 evőkanál olívaolaj
1 nagy csokor kapor
1,5 dl pezsgő
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 citrom
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni.

Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit. A tonhal-konzervet lecsepegtetem, de az olaját nem öntöm ki, hanem beleteszem egy közepes méretű, mélyebb serpenyőbe vagy lábosba. A tonhalat apró falatokra szedem egy villával, de nem kell nagyon ügyködni rajta, mert magától is könnyen szétesik pici darabokra. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom, a kapribogyót lecsöpögtetem, és apróra vágom a kaprot.

Ha már lobogva forr a tészta főzővize, beleteszem a spagettit, és elkezdem kellemesen harapható puhaságúra főzni.

Mialatt kifő a tészta, megcsinálom a mártást. Az olajos serpenyőbe beleszórom az újhagymát, méréskelt tűzön kevergetve néhány perc alatt megfonnyasztom, hozzárezelem a fokhagymát és amint megérzem az illatát, lehúzom a serpenyőt a tűzről. Jöhet bele a kapribogyó és a pezsgő. Visszateszem a serpenyőt a tűzhelyre, erősítek a tűzön, és megvárom, amíg a pezsgő sistergése alábbhagy, azaz az alkohol nagy része elfő belőle.

A pezsgős-kapribogyós hagymához hozzáadom a tejfölt, a tejszínt. Picit megsózom, bőségesen megborsozom, és hozzáreszelem a citrom héját. Az egészet összekeverem és végül hozzáadom a tonhal darabokat is.

Mérsékelt tűzön 1-2 perc alatt összefőzöm a mártást. Amíg fő a mártás, a nagy csokor kaprot apró darabokra vágom és a felét hozzászórom a mártáshoz.

Ha a spagetti megfőtt, lecsepegtetem, és beleforgatom a pezsgős-tonhalas mártásba. Néhány keveréssel összemelegítem őket, és ha úgy látom, hogy túl sűrű a mártás, teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Táláskor a spagettit megszórom a maradék apróra vágott kaporral.

2 adag lesz belőle.

Nekem nagyon bejött
Előzmény: BlueBird (3292)
BlueBird Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3292

Sziasztok,

 

a tanácsotokat szeretném kérni, van egy tonhalas penne receptje Juditunknak és úgy néz ki, hogy újhagymát fokhagymával, tonhal konzervvel összedob, fűszerez, tejszínez és aztán belerak hámozott paradicsomot! Jó az úgy? Én egyszer paradicsom nélkül csináltam és finom volt és nem is értem, hogy minek bele??? De, ha azt mondjátok, hogy finom, elhiszem és úgy csinálom : )

 

Üdv: BlueBird

t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3291
Először is kell hozzá egy fagyigép, ahhoz meg egy nagyméretű fagyasztó, ezek nélkül csak parfét meg semifreddot lehet. Szerintem a fagyireceptet még Horváth Ilona is tudja.

Én nagyjából a következőt szoktam: fele tej, fele tejszínt gőz fölött vaníliarúddal/van. cukorral/van.kivonattal felforralok, közben literenként 4-5 tojást (vagy csak a sárgáját) kb. 10-15 dkg cukorral kikeverek. Aztán kimerek rá a forró tejből, elkeverem, az egészet visszaöntöm, kézi habverővel kevergetve besűrítem. Mint a madártejhez a sodót. Le a tűzről, kihűt, érdemes még egy kicsit verni. Ezt lehet ízesíteni rumos kávéval, olvasztott csokival vagy vízben oldott kakaóval, karamellel, pépesített gyümölcsökkel stb. Ha nincs fagyigép, kőkemény lesz.

Ami egyszerűbb: parfé (gép nélküli). Tejszínt (nem főző-, zsíros) ízlés szerinti cukorral felversz, beleforgatod az ízesítőanyagokat (lásd fent), folpackkal bélelt őzgerincbe teszed, kifagyasztod. Ez kb. két perc alatt felenged, vékonyan kell szeletelni.

Ami még jó: semifreddo (csak sárgája és csak tejszín, nem kell hozzá fagyigép), ill. frozen yogurt.

http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/05/david-lebovitz-joghurtos-eperfagyija.html
Előzmény: Dharma (3290)
Dharma Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3290

Szia!

 

A vanília alapot hogy csinálod?

Engem is érdekel a házi fagyi!

Hogy csinálod?

Lészgyi írd le!

 

Köszi

Előzmény: t3v3d3s (3288)
monkey62 Creative Commons License 2006.06.22 0 0 3289
Amíg nem néz ide a moderátor, addig megkérdezném: szerintetek mikor újítják az ajánló spotot a TV2-n? ... mostantól Judit nemcsak fõz, de süt is... hogyan varázsol szinte a semmibõl valami finomat majd a Buday (vagy valami hasonló). Ezer éve süt Judit, és Buday már túl is lépett a kék dobozon. ÉBRESZTÕ!
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3288
Lányok-fiúk, egy valamit soha, de SOHA ne próbáljatok ki: citromos kókuszfagyi. Gondoltam, a hideg majd jól esik ebben a hőségben, és gondoltam, azért kell bele annyi cukor, mert a hidegen kevéssé érződnek az ízek, de bakker, ekkora geil szart! Tejes turmixban végezte, így hígított állapotban már élvezhetőbb volt. Legközelebb maradok a hagyományos főzött vanília alapnál, és azt ízesítem.
nemisbéka Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3287
Nahát, ezt nem is néztem :). És micsoda érdekes könyvek vannak a külföldi szekcióban :))).
Előzmény: mannamari (3286)
mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3286
A honlapján találtam könyvajánló receptek részt. Már a régi oldalon is voltak ilyenek és párunknak megvan egy külön kis gyűjteményben.
De most már bemásoltam az összes nekem ismeretlen receptet az oldaláról
Előzmény: nemisbéka (3285)
nemisbéka Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3285
Ez valami új rovat?
Előzmény: mannamari (3284)
mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3284
Könyvekből ajánlott receptek:

Brownies - amerikai csokoládés sütemény

Mit is mondhatnánk F. Nagy Angéla süteményeiről: reszelt túrós lepénye, kiflifelfújtja, mandulás kalácsa és számos sütő nélkül is elkészíthető édessége évtizedek óta ott illatozik sok család étkezőasztalán.

Hozzávaló:
3 tojás
30 dkg kristálycukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg rétesliszt
5 dkg durvára vágott sió vagy mogyoró
esetleg mazsola
a tepsi kikenéséhez zsír


Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Közben a darabokra tördelt csokoládét a vajjal, gőzfürdőben vagy mikrohullámú készülékben felolvasztjuk, és langyosan a cukros tojáshoz öntjük. A lisztet a dióval (vagy a mogyoróval, illetve mazsolával) összekeverjük, és apránként a tésztába dolgozzuk. Kizsírozott, kisebb (20x25 cm-es) tepsibe simítjuk, és forró (200 fokos) sütőbe tolva tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vizezett késsel kis kockákra vágjuk.


Az ízelítő F. Nagy Angéla: A család szakácksönyve című kötetéből való.

Sonkás csirke

A klasszikus lecsós csirke, a narancsos kacsa, a vese velővel vagy a bakonyi sertésborda ugyanúgy helyett kapott F. Nagy Angéla könyvében, mint az avokádó-krémleves, a gnocchi, a ratatouille, a tengeri hal kapormártásban vagy a sonkás csirke.

Hozzávaló:
1,5 kg csirkehús
finomliszt
3 evőkanál olaj
35 dkg főtt, füstölt hús
1 fej reszelt vöröshagyma
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt

1 kis ágacska rozmaring vagy tört bazsalikom


A feldarabolt, megsózott, lisztbe mártott csirkét az olajban szép pirosra sütjük, és tűzálló tálba rakjuk. A megmaradt olajban a laskára vágott füstölt húst megsütjük, és a csirkére szórjuk. A maradék olajban a hagymát megpirítjuk, a paradicsompürével ízesítjük, megfűszerezzük, és kevés vízzel felengedve a csirkére öntjük. Fedő alatt jó puhára pároljuk. Tálalás előtt a tejfölt meg a sajtot a levébe keverjük és még egyszer felforralva, rizzsel körítve tálaljuk.


A receptet megtalálhatja F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve című kötetében.

Cézár-saláta
Gyors, egyszerű, alap-saláta.
Jégsalátából készül. A mártásába só helyett egy 12 cm-es szardellapasztacsík kerül, azt keverjük simára egy tojássárgájával, egy kevés mustárral és citromlével, bővebben olívaolajjal. A saláta tetejére fokhagymás pirított zsemlekocka meg reszelt parmezán kerül.


A receptet megtalálhatja F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája című könyvében.


mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3283
Kolbászos tésztafelfújt zellemártással
Majd a Buday! - 2005. szeptember 4.



Ami a dobozban volt:
Fél csomag kagyló tészta
15 dkg kolbász
1 zeller (szárával és levelével együtt)


Első lépésként enyhén sós vízben megfőzöm a tésztát. Amíg a tészta puhul, mandolinnal - vagy egy jó les késsel -, gyufaszál vékonyra reszelem a megtisztított zellergumót. A szárát és levelét félreteszem.
Ha a tészta elkészült, leszűröm és félreteszem.

Fogok egy fej vöröshagymát, felaprítom és kevés olajat öntve egy mélyebb lábosba, üvegesre pirítom. Következő lépésként veszem a kolbászdarabot, lehúzom a bőrét, hosszában négy részre vágom, majd vékonyan felszeletelem. Ha kész, már dobom is őket a lábosba a hagyma mellé. Pár perc pirítás után jöhet hozzá 1 evőkanál liszt, kb. 0,5 dl tej. Gyors összekeverés után, már le is húzom a tűzről és beletörök 2 tojást.

Az egészet jól összekeverem, és már megy is bele a félretett tészta. Ezt is jól elkeverem és már adagolom is az előkészített muffinformába. 200 fokon 15-20 percig sütöm.

Amíg a felfújt süldögél, elkészítem a zellermártást.

Egy mélyebb lábosba olajat öntök, majd apróra vágom a félretett zellerszárat, és a vékony zelercsíkokkal együtt a lábosba szórom. Csipet sóval és 1 gerezd apróra vágott fokhagymával ízesítem. És, hogy még gyorsabban puhuljon a zöldség, öntök hozzá 2-3 kanálnyi tejet (vagy vizet) is. Pár perc és vajpuha a zeller.

Ekkor megborsozom, szórok rá 1 evőkanál lisztet, majd felöntöm tejjel mártássűrűségűre.
Végül, hogy még zöldebb legyen a mártás, a zeller leveléből is aprítok egy keveset, beleszórom a lábosba, de ezt már nem kell párolni.

Tálaláskor a tányérra kanalazok a mártásból, és a tetejére ültetek 2 tésztafelfújtat.
Jó étvágyat hozzá!


Karamellás körtével töltött csirkemell szilvamártással
Majd a Buday! - 2005. november 20.

Ami a dobozban volt:

2 db körte
1 csirkemellfilé
5-6 db szilva


Első lépésként egy közepes méretű serpenyőben 2 púpos evőkanál kristálycukrot megkaramellizálok.
Amíg a cukor barnul, mandolinnal vékony csíkokra lereszelem a körtéket, majd félreteszem.

Előveszem a csirkemellet, félbevágom, majd "batyut" formálok belőlük a következő módon. Egy jó éles késsel hosszában félig bevágom, aztán ezt a vágást mindkét oldalon kiszélesítem haránt irányú vágással.

Ha mindkét felét előkészítettem, enyhén besózom őket.

Ekkorra elkészült a karamell, fogom a körtecsíkokat, megforgatom a karamellben és kakukkfűvel ízesítem. Pár perc alatt elkészül a töltelék.

Előveszek egy szilikon sütőlappal bélelt tepsit. Beleteszem a csirkéket, majd egy kanál segítségével az előre elkészített "batyu részbe" elosztom a tölteléket.

250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítom őket.

Amíg sül a csirke, elkészítem a szilvamártást. A kimagozott és félbevágott szilvákat éles késsel vékonyan felcsíkozom, majd beleszórom ugyanabban a serpenyőben, melyben előzőleg a karamelles körtét készítettem, szórok rá egy kanál kristálycukrot, és közepes tűzön elkezdem fonnyasztani, megpárolni.

Mire a csirke elkészül, készen lesz a mártás is.

mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3282
Sült sajt sült almával és sajtkoktéllal
Majd a Buday! - 2005. december 18.

Ami a dobozban volt:
2 db alma
25 dkg füstölt scamorza
1 doboz joghurt

A füstölt sajtból levágok 3-4 vastagabb szeletet - ezeket félreteszem-, majd a maradék sajtot és az egyik almát apróra felkockázom, majd egy keverőtálba dobom. Ha van otthon friss menta, néhány levelet felaprítva hozzádobhatunk az alma-sajt keverékhez.

Elkészítem a sajtkoktél öntetét. Ehhez a habszifonba öntöm a joghurtot, csurgatok hozzá kb. 1-2 teáskanál olívaolajat, 1 evőkanál mustárt, fél evőkanál kristálycukrot és végül még 2 tojás sárgáját. Aztán fogom, betekerem a szifonba a patront, néhányszor összerázom, és már nyomom is a habot a keverőtálban várakozó alma és sajtkockákra, aztán az egészet alaposan összekeverem.

Következő lépésként felforrósítok egy nagyobb serpenyőt, és néhány csepp olívaolajon megpirítom a cikkekre vágott másik almát a félretett sajtszeletekkel együtt.

Ha mindennel elkészültünk tálalhatunk is. Ehetjük az ételeket külön-külön fogásként (a sajtkoktélt előételnek a sült sajtot és almát pedig főételnek), de tálalhatjuk egyben is.


Sajtos diós falatok
Majd a Buday! - 2005. október 2.

Ami a dobozban volt:
2 db alma
25 dkg sajt
10 dkg dióbél

Első lépésként apróra vágom a diót, majd egy száraz serpenyőben illatosra pirítom. Aztán az egyik almát mandolinnal gyufaszálnyi vékony csíkokra reszelem, majd a sajtot a négyoldalú reszelő apró lukú oldalán szintén lereszelem.

Ha megpirult a dió, 1-2 evőkanál olajat - vagy vajat - öntök rá, jól elkeverem, aztán rászórom a sajtot és megvárom, hogy egy kissé megolvadjon. Mikor látom, hogy a sajtreszelék kezd olvadozni, hozzádobom a reszelt almát is. (Nem kell előtte kicsavarni belőle a levét.)

Összekeverés után pici sóval, morzsolt kakukkfűvel ízesítem.

Mikor már jó nyúlós a sajt, leveszem a serpenyőt a tűzről és beleütök 4 tojást, hozzászórok 4 evőkanál lisztet, és ezt az egészet simára keverem.

Előveszem a szilikon muffinformát és egyenletesen kiadagolom a masszát a mélyedésekbe, majd 10-15 percre betolom a formát a sütőbe.

Amíg sül a sütemény, a maradék masszából készítek egy almás tócsnit. Ehhez előveszem a mandolint, és gyufaszálnyi csíkokra lereszelem a másik almát is. A reszeléket és még 2 evőkanál lisztet hozzákeverem a masszához. Fogok egy vasserpenyőt, kevés olajat öntök bele, és már adagolom is a tócsnikat a serpenyőbe. Pár perc alatt megsütöm mindkét oldalát.

Mozzarellás spagetti mignon
Majd a Buday! - 2005. szeptember 11.

Ami a dobozban volt:
1 zacskó mozzarella
4 szem paradicsom
½ csomag spagetti tészta

Első lépésként egy éles késsel óvatosan bemetszem kereszt alakban a paradicsomok tetejét, majd forró vízbe dobom őket néhány másodpercre. Amikor már látom, hogy kezd felpöndörödni a héjuk a bemetszés mentén, egy szűrőlapáttal gyorsan kiveszem őket a vízből, és mindet meghámozom.

Megvárom még újra felforrjon a víz, majd pici sózás után már szórom is bele a spagetti tésztát főni. Amíg a tészta puhul, elkészítem a paradicsomszószt.

Egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat öntök, majd beleszórok egy fej apróra vágott vöröshagymát. Amíg a hagyma pirul, nagyon apróra felvágom a paradicsomot, majd ha ezzel is megvagyok, mehet rá a hagymára, hogy együtt párolódjanak tovább.
Közben leszűröm a tésztát.

Ha a paradicsom már kiadta a levét, egy kicsit megsózom, megborsozom, szórok bele fél teáskanál cukrot, és ha van otthon, ízesíthetjük még oregánóval vagy bazsalikommal is.
Felszeletelem a mozzarellát, a leszűrt tésztát belekeverem a hagymás paradicsomba, majd előveszek egy szilikonlappal bélelt tepsit.

Előveszek egy húsvillát, majd a tésztába forgatva feltekerek rá egy adagot, majd óvatosan, felállítva a sütőlapra csúsztatom. Ha már megtöltöttem tésztakupacokkal a tepsit, mindegyik tetejére ráhelyezek egy-két mozzarella szeletet.

Forró sütőbe téve 5 perc alatt készre sütöm a mignonokat.

mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3281
Buday receptek, amik nálam csak "zanzásítva" voltak meg.

Töltött csirke mozzarellás pürével
Majd a Buday! - 2005. október 16.

Ami a dobozban volt:
25 dkg füstölt scamorza
2 szem burgonya
1 db csirkecomb

Első lépésként a burgonyát enyhén sós vízben héjastul megfőzöm. Amíg a krumpli puhul, kicsontozom a csirkecombokat és egy húsdaráló segítésével vagy a négyoldalú reszelő apró lukú oldalán lereszelem a füstölt sajtot.

Amikor a krumpli megfőtt, meghámozom és lereszelem ugyan ott, ahol a sajtot aprítottam. Ha ezzel kész vagyok, a krumpli-reszeléket beletöltöm egy habszifonba, enyhén megsózom, ütök hozzá két tojássárgáját, majd egy evőkanál mustárral és ugyanennyi olívaolajjal ízesítem.

Ha minden a szifonba került, rácsavarom a tetejét, egyszer-kétszer megrázogatom, és már veszem is elő a szilikonlappal bélelt tepsit. A szifonból óvatosan a tepsibe nyomok néhány krumplipüré halmot, gazdagon megszórom őket reszelt füstölt sajttal és beteszem a tepsit a 200 fokos sütőbe, kb. 10-15 percre.

Amíg sül a krumpli, elkészítem a csirkét. Egy éles késsel egy kicsit nyitok még a húson, hogy ne legyen olyan vastag, aztán a közepébe halmozok a füstölt sajtból, kakukkfűvel ízesítem, majd hosszában felcsavarom, és fogpiszkálóval összetűzöm, hogy süléskor ne nyíljon szét.

Egy közepes méretű serpenyőbe kevés olívaolajat hevítek, és amikor már kellően forró, beleteszem a csirkét sülni. Mivel a hús elég vastag, ezért úgy sütöm meg, hogy miután mindkét oldalát hirtelen megpirítottam, aláöntök egy kevés vizet - úgy 0,5 - 1 decit -, aztán lefedem a serpenyőt. Így gőzölve 7-8 perc alatt megpárolódik a hús és hamarabb átsül.

Mire a csirke elkészül, megsül a krumpli is, így már tálalhatunk is.

Szalámis, sajtos, rakott palacsinta
Majd a Buday! - 2005. szeptember 18.

Ami a dobozban volt:
2 db kaliforniai paprika
15 dkg téliszalámi
2 doboz tejszínes sajtkrém

Egy keverőtálba török 3 tojást, majd annyi lisztet szórok hozzá, amennyit felvesz a tojás (kb. 4-5 evőkanál), majd kézi habverővel jól kikeverem.

Hozzáadok 1-2 evőkanál olajat - hogy ne ragadjon a sütőbe a tészta -, majd csomómentesre keverem a tésztát. Aztán öntök bele kb. 1 deci tejet - ezt is eldolgozom -, majd hozzákanalazom az egyik doboz krémsajtot - ezt is elkeverem -, végül felöntöm annyi tejjel, hogy tejszínsűrűségű legyen a palacsinta tészta.

Amíg sülnek a palacsinták, elkészítem a ragut.

Fogom a mandolint - vagy egy uborkagyalut -, és hajszálvékonyra felszeletelem a paprikákat, majd a kolbászt is.

Ha kisültek a palacsinták, elkezdem a "tornyozást"; Palacsinta, jöhetnek rá a paprikaszeletek, aztán a kolbászkarikák, végül ismét egy palacsinta. A sort addig folytatom, míg el nem fogynak a hozzávalók. Utolsó lépésként a palacsinta-torony tetejét megkenem a maradék sajtkrémmel és már ehetünk is.



mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3280
Sütőtök-leves sajtos figurákkal
Együtt a konyhában - 2006. június 3.
Hozzávaló a leveshez:
1 nagy póréhagyma
20 dkg füstölt, főtt tarja
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
4 üveg bébi sütőtök-püré
6 dl leszűrt húsleves
4 dl tej
kevés só és frissen őrölt bors
A sajtos figurákhoz:
6-8 szikkadt rozskenyér-szelet
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg trappista sajt

a tálaláshoz néhány szál petrezselyem


Először a sajtos figurák elkészítésével foglalkozz. Melegítsd be a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), mert itt sülnek majd meg. Ezután teríts sütőpapírt egy nagy tepsibe, és a tepsit rakd félre.

Tedd a szikkadt kenyérszeleteket egy vágódeszkára. Vágd körbe mindegyiket, hogy leszedd a kérgüket. Így csak a belük marad meg. Ezekből szúrj apró süti-kiszúrókkal szúrj ki különböző figurákat, aztán helyezd őket egymás mellé a sütőpapíros tepsire. Figyelj arra, hogy a figurák ne legyenek túl nagyok, mert akkor nem férnek bele majd a tányérokba.

Kend meg vékonyan olívaolajjal a kenyér-figurák tetejét. Ehhez használhatsz olívaolajba mártott kenőecsetet vagy a saját ujjaidat is.

A kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld meg a sajtot, és szórd meg vele a figurákat. Ha elkészültél, tedd félre a sajtos figurákat.


A leveshez először vágd le a póréhagymáról a zöld szárrészét, mert ez nem kell. Ezután vágd le a megmaradt fehér részről a szőrős végét, ugyanis erre sincs szükség. A megtisztított póréhagymát mosd meg alaposan meleg folyóvíz alatt, aztán töröld szárazra papírtörlővel, és karikázd fel ½ cm vékony szeletekre. Tedd félre a póréhagyma-szeleteket.

Kockázd fel apró falatokra a füstölt, főtt tarját, majd tedd félre ezt is.

Főzd meg a levest. Vegyél elő egy közepes méretű fazekat, és kanalazd bele az olívaolajat. Szórd hozzá a póréhagyma-szeleteket, és mérsékelt tűzön kevergetve puhítsd meg kb.10 perc alatt őket. Akkor lesz a póréhagyma finom, ha nagyon omlóssá válik.

Húzd le a póréhagymás fazekat a tűzről. Vigyázz, nehogy közben megégesd magad: vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard a kezed konyharuhába.

Hintsd rá a puha póréhagymára a morzsolt kakukkfüvet. Add hozzá a sütőtökpürét, az átszűrt húslevest és a tejet. Ezután tedd bele a tarja-falatokat is, és a fazekat rakd vissza mérsékelt tűzre.

Kezd el kevergetve összefőzni a levest. Közben kóstold meg, és tegyél hozzá kevés sót meg frissen őrölt borsot. Ha a leves felforrt, csavard alatta takaréklángra a tüzet. Így meleg marad, amíg megsütöd a sajtos figurákat.

Húzzál sütőkesztyűt, és óvatosan tedd be a sajtos figurás tepsit a meleg sütőbe. Süsd a figurákat néhány percig, hogy a kenyér átpiruljon, a sajt pedig megolvadjon.

Amikor a sajtos figurák készen vannak, sütőkesztyűs kézzel vedd ki a tepsit a meleg sütőből. Most már tálalhatsz. Vegyél elő 4 mély tányért, és oszd el bennük a levest. Ezután tegyél villával mindegyik tetejére néhány sajtos figurát. Jöhet a petrezselyem. Mosd meg meleg folyóvizes csap alatt, papírtörlővel szárítsd meg, és tányérok felett vágd ollóval apró darabkákra, hogy rögtön a levesre hulljon. A maradék sajtos figurákat tedd egy külön tányérra, és kínáld a leves mellé.


Gyümölcsös kuszkusz
Együtt a konyhában - 2006. június 10.

Hozzávaló:
1 citrom
2 kivi
1 nagy alma
10 dkg friss vagy felengedett mirelit meggy
10 dkg ananász-konzerv
15 deka kuszkusz
1 teáskanál őrölt fahéj
5 evőkanál méz
2½ deci tej
3 deci hideg tejszín
a díszítéshez kevés őrölt fahéj



Mosd meg alaposan a citromot meleg, szappanos vízzel. Utána öblítsd le, és papírtörlővel töröld szárazra. Reszeld bele a héját egy nagy, mély tálba, aztán tedd félre.

Mosd meg alaposan a kiviket és almát, majd töröld őket szárazra papírtörlővel.

Hámozd meg vékonyan a kiviket. Ezután vágd őket 4-4 cikkre, majd a cikkekből szedd ki a közepüket, mert nem kellenek. A megmaradt kivi-darabokat szeleteld fel falatnyi katonákra, és tedd félre.

Az almát nem kell meghámoznod. Csak vágd 4 darabra, aztán ezekből szedd ki a magházas részeket, majd az almát aprózd fel pici kockákra. Az almakockákat csepegtesd meg kevés citromlével. Ehhez vágd félbe a megreszelt citromot, majd ujjaidon átszűrve facsarj rá néhány csepp citromlevet az almákra. Keverd össze az almát a citromlével, és tedd félre.

Magozd ki a felengedett, puha meggyet. Ezután vágd ketté a szemeket, és tedd félre őket.

Csepegtesd le az ananász-konzervet. Ha ez megvan, vágd apró falatokra a lecsepegtetett ananászt, és tedd félre.

Tedd bele a kuszkuszt abba a tálba, amelybe belereszelted a citromhéjat. Add hozzá az őrölt fahéjat, és az egészet keverd jól össze egy fakanállal.

Vegyél elő egy kis fazekat. Öblítsd ki hideg vízzel, aztán kanalazd bele a mézet, és öntsd bele a tejet. Tedd a mézes tejet a tűzhelyre, de csak egészen kicsi lángra. Kezd el melegíteni, és közben keverd folyamatosan, hogy a méz feloldódjon. Ha a mézes tej néhány perc múlva már jó forró, vedd le a tűzhelyről.

Óvatosan öntsd rá a kuszkuszra a forró, mézes tejet. Ezután takard le a kuszkuszos tálat szorosan alufóliával, és tedd félre 15-20 percre. Ezalatt a kuszkusz megpuhul a meleg tejben.

Amíg a kuszkusz puhul, kézi robotgéppel verd kemény habbá a tejszínt. Figyelj rá, hogy a habverők tiszták és szárazak legyenek. A tejszínt pedig öntsd mérőkancsóba, és abban verd habbá, mert így nem fröcsög ki. A tejszínhabot tedd be a hűtőbe.

Amikor a kuszkusz már puha, add hozzá a gyümölcsöket. Keverd jól össze az egészet, és várd meg, amíg teljesen kihűl.

A hideg gyümölcsös kuszkuszhoz add hozzá a tejszínhabot. Úgy a legjobb, ha fakanalat használsz hozzá, és széles, óvatos mozdulatokkal forgatod bele kuszkuszba a tejszínhabot.

Tálaláskor oszd el a gyümölcsös kuszkuszt 4 kis tálkába, és mindegyik tetejét szórd meg kevés őrölt fahéjjal.


Spenótos nokedli
Együtt a konyhában - 2006. június 17.

A nokedlihez:
45 dkg mirelit spenótkrém, felengedve
15 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
4 dl tejföl
½ doboz hámozott paradicsom-konzerv
1 teáskanál morzsolt oregánó


Először a paradicsomos mártást készítsd el. A tejföl felét, a hámozott paradicsomokat és a morzsolt oregánót pépesítsd össze egy botmixerrel, aztán rakd félre. A maradék tejfölhöz ne nyúlj még.

A kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld meg a tálaláshoz szükséges sajtot. Amikor készen vagy, tedd félre.

Engedj szinte majdnem teljesen tele vízzel egy nagy fazekat. Tegyél bele ½ evőkanál sót, és nagy lángon kezdd el felforralni. Ebben a vízben főzöd ki majd a nokedliket.

Amíg a víz melegszik, állítsd össze a nokedli tésztáját. Tedd bele egy szűrőbe a felengedett, puha spenótkrémet. Ezután helyezed a mosogató fölé, és keverd egy kanállal addig, amíg alaposan lecsöpög a spenót leve. Tedd a lecsöpögtetett spenótot egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, üsd bele a tojásokat, aztán pucold meg a fokhagyma-gerezdet, és reszeld bele a tálba a kézi reszelő apró lyukú oldalán. Sózd meg picit, aztán borsozd meg.

Kezd el fakanállal összekeverni a tésztát. Ha már egy kicsit összeállt, és a kezed fáradt, vegyél elő egy kézi robotgépet, illeszd bele a dagasztókarokat, és azzal folytasd tovább. De ha erős vagy, fakanállal is menni fog.

Szaggasd ki a nokedlit a lobogva forró vízbe. Ehhez bugyoláld be a kezeid egy-egy konyharuhába, majd tedd a nokedli-szaggatót a forró vizes fazékra. Ezután kanalazd át a tészta felét a nokedli-szaggatóba, és fakanállal kevergetve nyomkodd át rajta. A nokedlik így szépen belepottyannak a fazékba.

Várd meg, amíg a nokedlik feljönnek a víz tetejére. Ha ez megtörtént, adj nekik még 1-2 percet, hogy belül is átfőjjenek. A megfőtt nokedliket halászd ki egy szűrőlapáttal, és tedd át egy nagy tálba. Kanalazz rájuk 1 evőkanál olívaolajat, és keverd vele össze a nokedliket.

Főzd ki a maradék nokedliket ugyanúgy, ahogy az első adaggal tetted. Ezeket is rakd át a tálba, és önts rájuk 1 evőkanál olívaolajat. Keverd össze az olajat és a nokedliket.

Melegítsd meg mikróban a paradicsomos mártást és a tejfölt.

Tálald fel a spenótos nokedlit. Vegyél elő 4 tányért, és tegyél mindegyikbe a nokedliből. Ezután önts rájuk paradicsomos mártást, kanalazz a tetejükre kevés tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal.


mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3279
A baba és család recepteket nem másolom be, mert már volt mind.

Kakaós-zabpelyhes sütemény
Együtt a konyhában - 2006. május 5.

Hozzávaló:
30 dkg cukor
15 dkg finomliszt
15 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely
2 kávéskanál sütőpor
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 dl olaj
5 dl víz
a tepsi előkészítéséhez puha vaj és kevés finomliszt
a tálaláshoz kevés porcukor


Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Készíts elő egy 20x30 cm-es tepsit. Alaposan kend ki vajjal az alját és az oldalait, aztán szórj bele egy nagy marék lisztet. Rázogasd addig a tepsit, amíg a liszt vékonyan bevonja az alját és az oldalait.
Ha a tespiben ezután maradt még liszt, öntsd ki belőle a mosogató vagy a szemetes fölött.

Tedd bele a tepsibe a cukrot, a kétféle lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és az őrölt fahéjat.

Tedd bele a tepsibe a kakaóport is. Ehhez vegyél elő egy kisebb szűrőt, tartsd a tepsi fölé, és kanalazd bele a kakaóport. A kanál nyelével aztán keverd a kakaóport addig, amíg a szűrőn át bele nem hullik a tepsibe. Így a kakaópor nem lesz csomós.

Keverd össze egy villával a tepsiben lévő anyagokat.

Készíts a kezeddel egy nagy mélyedést a tepsibe, és öntsd bele az olajat.

Óvatosan öntsd bele a tepsibe a vizet úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle.

Keverd össze alaposan egy fakanállal a tepsiben lévő anyagokat.

Süsd a süteményt kb. 30 percig a meleg sütőben. Akkor van készen, ha beleszúrsz egy makaróniszálat, és azon nem marad semmi ragacsos tésztából.
Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, legyen rajtad sütőkesztyű. De az is jó, ha becsavarod konyharuhába a kezed. Az a lényeg, hogy vigyázz, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.

Tálalás előtt a kihűlt sütit megszórhatod vékonyan porcukorral, bár anélkül is finom.

Sárgarépás pogácsa
Együtt a konyhában - 2006. május 13.

Hozzávaló:
1 sárgarépa (kb. 10 dkg)
10 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
1 csokor petrezselyem
10 dkg trappista sajt
2½ dl tejszín
a pogácsák formázáshoz kevés liszt
a tálaláshoz puha vaj


Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és teríts sütőpapírt egy nagy tepsire.

Vágd le a sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Hámozókéssel tisztítsd meg a sárgarépát, aztán a kézi reszelő nagy luykú oldalán reszeld le.

Tedd a reszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle liszte, a sütőport, a cukrot és a sót.

Mosd meg meleg folyóvíz alatt a petrezselymet, aztán töröld meg alaposan papírtörlővel.
Aprítsd bele ollóval a száraz petrezselymet a lisztes tálba. Ehhez fogd az egyik kezedbe a petrezselymet, a másikba az ollót, és dolgozz a lisztes tál fölött, hogy rögtön oda potyogjon bele a felaprított petrezselyem.

Reszeld bele a lisztes tálba a kézi reszelő nagy lukyú oldalán a sajtot. Ezután öntsd bele a tejszínt is.

Gyúrd össze a tésztát a kezeiddel. Kicsit ragacsosak lesznek, de nem baj.

Moss kezet, aztán töröld meg őket. Száraz kézzel vegyél ki a tésztából pingpong-labda nagyságú darabokat, és gyúrd őket golyókká. A golyókat tedd egymástól 5 cm-re a sütőpapíros tepsin.

Szórj ki lisztet egy kis tálkába. Mártsd bele egy pohár alját, aztán a lisztes poharat nyomd rá finoman mindegyik tészta-golyóra. Ettől kicsit kiterülnek. Akkor csinálod jól, ha kb. 5 cm átmérőjű korongok lesznek belőlük.

Tedd be a tepsit a meleg sütőbe, és süsd meg 20 perc alatt aranybarnára a pogácsákat.

Ha a pogácsák megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből. Várd meg, amíg kihűlnek. Eheted önmagában, de úgy is finom, ha félbevágod őket, és vékonyan megkened vajjal. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.

Joghurtos muffin
Együtt a konyhában - 2006. május 20.

Hozzávaló:
10 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 citrom
20 deka joghurt
½ dl tej
1 tojás
5 dkg cukor
10 dkg méz
1 kávéskanál vaníliaaroma
½ dl olaj


Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Ha nem szilikonos muffin-formát használsz, hanem fémből készültet, akkor a muffintepsi horpadásait béleld ki egy-egy papírkapszlival. A szilikonosnál erre nincs szükség.
Tedd a zabpelyhet egy száraz serpenyőbe, és néhány perc alatt kevergetve pirítsd halvány aranybarnára mérsékelt lángon. Ezután várd meg, amíg kihűl.
A kihűlt zabpelyhet tedd kávédarálóba, és őröld porrá. Ez lesz a zabpehely-liszted.

Szórd bele a zabpehely-lisztet egy nagy tálba. Keverd hozzá a finomlisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.

Mosd meg a citromot meleg, szappanos vízzel. Öblítsd le jól, aztán papírtörlővel töröld szárazra. Ezután a kézi reszelő apró lyukú oldalán reszeld bele a citrom héját a lisztes tálba.

Vegyél elő egy mérőkancsót. Tedd bele a joghurtot, a tejet, a tojást, a cukrot, a mézet, a vanília-aromát és az olajat. Ezután keverd össze kézi robotgéppel, amelybe habverő karokat illesztettél.

Öntsd át a joghurtos masszát 2-3 részletben a lisztes tálba, és fakanállal keverd össze az egészet. Ez lesz a muffinok tésztája.

A kész tésztát oszd szét arányosan a muffintepsi horpadásaiban, és süsd meg 20-25 perc alatt a joghurtos muffinokat. Ha beléjük szúrsz egy szál makarónit, és erre nem tapad ragacsos tészta, akkor készen vannak. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, és esetleg megégetheted magad.


Hamis rántott csirkecombok
Együtt a konyhában - 2006. május 27.

Hozzávaló:
6 csirke-alsócomb
15 deka kukoricapehely
1 gerezd fokhagyma
1 pohár joghurt
kevés só és frissen őrölt bors
2 evőkanál olívaolaj


Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

Amíg a sütő melegszik, készítsd elő a csirkecombokat. Mosd meg őket alaposan meleg folyóvíz alatt, aztán töröld meg mindegyiket papírtörlővel.

Ha már szárazak, húzd le róluk a bőrüket. Legegyszerűbb, ha ezt a kezeddel csinálod, de a végén jól jöhet egy kés, amivel levágod a combokról a lehúzott bőrt. Az előkészített csirkecombokat tedd félre egy kicsit.

Csináld meg a panírt, azaz a kukoricapehely-morzsát. Ehhez először vegyél elő 3 uzsonnás zacskót, majd tedd bele az egyikbe a kukoricapelyhet. Ezután húzd rá a kukoricapelyhes zacskóra a maradék 2 zacskót. Így biztosan nem szakad ki a zacskó, ha elkezded majd összetörni benne a kukoricapelyhet.

Üss rá néhányszor finoman egy sodrófával vagy egy nehéz merőkanállal a kukoricapelyhes zacskóra. Ettől összetörik a pehely. Csináld addig, amíg a pehely morzsás nem lesz.

Tedd a joghurtot egy mély tányérba.

Pucold meg a fokhagyma-gerezdet, majd a kézi reszelő nagy lukú oldalán reszeld bele a joghurtba.

Következik a panírozás. Sózd és borsozd meg a csirkecombokat, majd márts bele őket egyenként a joghurtba, aztán hempergesd meg mindet a kukoricapehely-morzsában.
Tedd félre egy pillanatra a bepanírozott csirkecombokat.

Vegyél elő egy tepsit vagy egy tűzállótálat, és simíts bele sütőpapírt.

Rakd ki egymás mellé a sütőpapíros tepsire a bepanírozott csirkecombokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással.

Permetezd be olívaolajjal a csirkecombokat. Ehhez vegyél elő egy üres, tiszta virág-spriccnit, tedd bele az olajat, és ebből permetezd meg egyenletesen a csirkecombokat.

Süsd meg bepanírozott csirkecombokat a meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt. Ha beléjük szúrsz egy hústűvel, és nem rózsaszín lé folyik ki belőlük, hanem áttetsző, akkor készen vannak. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, és esetleg megégetheted magad.

A megsült csirkecombokat azonnal tálalhatod. Krumplipürével és paradicsomsalátával nagyon finom.


mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3278
Indiai csirkés szendvics
Uzsonnatáska - 2006.június 3.

Hozzávaló:
4 szelet rozskenyér
½ alma, kicsire felkockázva
½ kávéskanál friss citromlé
3 szem puha aszalt sárgabarack, apróra vágva
10 dkg maradék sült csirke, apró cafatokra vágva
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál joghurt
esetleg 1-2 evőkanál tej
1 csipetnyi currypor
4 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A felkockázott almát megcsepegtetjük kevés citromlével, hogy ne színeződjön el.

Összekeverjük a vajat, a joghurtot, az apróra vágott aszalt barackot, a felkockázott almát és a cafatokra vágott sült csirkét. Ha kell, kevés tejjel felhígítjuk, hogy kenhető legyen az állaga, majd megfűszerezzük curryporral.

Összeállítjuk a szendvicseket. A kenyérszeletek közül kettőre ráteszünk egy-egy jégsaláta-levelet, és arányosan rákenjünk a csirkés szendvicskrémet. Ezután a szendvicsekre ráborítunk egy-egy újabb salátalevelet, és ráfektetünk egy-egy üres kenyérszeletet.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és betesszük másnap reggelig a hűtőbe.


Micimackó szendvics
Uzsonnatáska - 2006. június 10.

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér
1 kisebb sárgarépa, megtisztítva és megreszelve
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál tejszín
1 kávéskanál méz
¼ kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál mazsola, teában puhára áztatva, majd leszűrve
esetleg kevés tej
4 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A reszelt sárgarépát összekeverjük a tejszínes krémsajttal, a tejszínnel, a mézzel, az őrölt fahéjjal és az alaposan lecsepegtetett, puhára áztatott mazsolával. Amennyiben túl sűrű lenne a keverék, kevés tejjel felhígítjuk, hogy kenhető legyen az állaga. (Ha a gyermekünk jobban szereti az egynemű szendvicskrémeket, turmixoljuk össze botmixerrel a hozzávalókat.)

A kenyérszeletek közül kettőre ráteszünk egy-egy salátalevelet, aztán a leveleken arányosan szétkenjük a répás szendvicskrémet. Ezután a kenyérszeletekre ráterítünk egy-egy újabb salátalevelet, és befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Cukkinis szendvics
Uzsonnatáska - 2006. június 17.

Hozzávaló:
4 szelet rozskenyér kenyér
1 kisebb cukkini, végei levágva
2 evőkanál RÁMA Harmónia
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál apróra vágott kapor
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
kb. 1 kávéskanálnyi friss citromlé
4 szelet pulykasonka
4 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A végeitől megfosztott, de héjas cukkinit lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, majd papírtörlőn szétterítjük, hogy a papír magba szívja a zöldség nedvességét. Ha a cukkini már száraz, lerázzuk a papírról, és beletesszük egy keverőtálba.

A száraz cukkini-reszeléket összekeverjük a margarinnal, a tejföllel és az apróra vágott kaporral. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk, és hozzácsepegtetünk kevés friss citromlevet.

A kenyérszeletek közül kettőre ráteszünk egy-egy salátalevelet, aztán a leveleken arányosan szétkenjük a cukkinis szendvicskrémet. Ezután a kenyerekre ráterítünk két-két pulykasonka-szeletet, és miután a sonkás szendvicseket befedtük egy-egy újabb salátalevéllel, rájuk fektetünk egy-egy üres kenyérszeletet.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.





mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3277
Hawaii szendvics
Uzsonnatáska - 2006. május 6.

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál tejszín
ízlés szerint morzsolt oregánó és frissen őrölt bors
2 teáskanál pizzakrém
2 konzerv ananászkarika, lecsepegtetve és nagyon apróra vágva
4 vékony szelet pulykasonka
2 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A vajat és a tejszínt jól összekeverjük, majd enyhén megborsozzuk, és megfűszerezzük morzsolt oregánóval.

A kenyérszeletek közül kettőt megkenünk 1-1 kávéskanál pizzakrémmel, aztán félretesszük.

Az üresen maradt kenyérszeleteken elkenjük az oregánós sajtkrémet, majd arányosan rászórjuk az apróra vágott ananászt. Ezután mindegyikre ráterítünk 2-2 sonkaszeletet, majd a sonkás kenyérszeletekre ráborítunk egy-egy salátalevelet. A szendvicsekre végül rátesszük a pizzakrémes kenyérszeleteket, és készen vagyunk.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Bazsalikomos szendvics mozzarellával
Uzsonnatáska - 2006. május 13.

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér kenyér
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál tejszín
1 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom
1 evőkanál frissen reszelt parmezán
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
1 mozzarella-golyó, lecsepegtetve és vékonyan felszeletelve
4 saláta levél, megmosva és megszárítva

Az apróra vágott bazsalikomot és a reszelt parmezánt összekeverjük a vajjal és a tejszínnel. Kicsit megsózzuk, megborsozzuk.

A kenyérszeletek közül kettőre ráteszünk egy-egy salátalevelet, aztán a leveleken arányosan szétkenjük a bazsalikomos szendvicskrémet. Ezután a kenyerekre ráterítünk néhány szelet mozzarella sajtot, és miután befedtük egy-egy újabb salátalevéllel, a szendvicsekre ráfektetünk egy-egy üres kenyérszeletet.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.


Paradicsomkrémes szendvics sonkával
Uzsonnatáska - 2006. május 20.

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér
½ doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál tejszín
1 kis gerezd fokhagyma, finomra zúzva
1 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikom vagy 1 kávéskanál szárított bazsalikom
4 vékony szelet főtt, füstölt sonka
2 saláta-levél, megmosva és megszárítva

A hámozott paradicsomot botmixer segítségével összepépesítjük a vajjal, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott, friss bazsalikommal. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel felhígítjuk, hogy kenhető legyen az állaga

A kenyérszeletek közül kettőt megkenünk a paradicsomos szendvicskrémmel, majd ezekre ráborítunk 2-2 sonkaszeletet. Teszünk rájuk egy-egy salátalevelet, aztán a szendvicseket befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe


Sajtkrémes szendvics dióval és almával
Uzsonnatáska - 2006. május 27.

Hozzávaló:
4 szelet rozskenyér
1 kisebb vagy ½ nagyobb alma, vékony szeletekre vágva
pár csepp friss citromlé
1 evőkanál Ráma Harmónia
2 evőkanál tejszín
3 dkg márványsajt, villával szétmorzsolva
pár szem dió, durvára törve
ízlés szerint frissen őrölt bors
4 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva


Az almaszeleteket megcsepegtetjük kevés citromlével, hogy ne színeződjenek el.

A vajat, a tejszínt, a szétmorzsolt márványsajtot és a durvára tört diót összekeverjük, majd enyhén megborsozzuk.

Összeállítjuk a szendvicseket. A kenyérszeletek közül kettőre ráteszünk egy-egy jégsaláta-levelet, aztán a leveleken arányosan szétkenjünk a diós-márványsajtos krémet. A sajtos krémre ezután ráfektetjük az almaszeleteket, majd betakarjuk őket egy-egy salátalevéllel. Az almás-sajtos szendvicsekre végül ráborítunk egy-egy üres kenyérszeletet.

A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.


mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3276
Pulyka saltimbocca
Gyorsan, finomat - 2006. június 3.

Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
kb. 10 nagyobb zsálya-levél
5 szelet sonka
olaj, só, bors
15 dkg tagliatelle száraztészta
negyed citrom
1 evőkanál olivaolaj


A pulykamellet centis szeletekre vágjuk, és kiklopfoljuk.

A szeletekre soroljuk a zsálya-leveleket, és lefedjük őket egy-egy szelet sonkával.

Feltekerjük, és egy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

A tekercseket egy kisebb tepsibe vagy jénai tálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal, megsózzuk és - borsozzuk, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük

Kb 25 perc alatt kész vannak - ezalatt megfőzzük a tésztát.

Amikor kész a hús, kiemeljük a tekercseket, és a leszűrt tésztát a tepsibe öntjük

Rácsavarjuk egy negyed citrom levét és az olivaolajat, összeforgatjuk kicsit, aztán tányérra tesszük, és megkoronázzuk a hústekercsekkel.


Serpenyős tojáslepény
Gyorsan, finomat - 2006. június 10.

Hozzávaló:
6 tojás
1 dl tej vagy tejszín
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
néhány szelet sonka (vagy szalámi, ami épp van otthon)
1 csomag újhagyma
kb. 15 dkg zöldborsó (mirelit vagy friss)
10 dkg valamilyen reszelhető sajt
só, bors, olaj


A talált húsféleséget csíkokra vágjuk, palacsintasütőben megpirítjuk egy kevés olajon. Mellédobjuk a felkarikázott hagymát is, és megfonnyasztjuk. Aztán mehet bele a zöldborsó.

A tojásokat a tejjel (vagy tejszínnel) és a szerecsendióval összekeverjük, és a serpenyőbe öntjük. Két-három keverés után már nem bántjuk tovább, hagyjuk kicsit megrögzülni.

Levesszük a tűzről a serpenyőt, a húsos-zöldséges tojást megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben a sajt barnulásáig sütjük.

Paradicsomos-kapris csirke
Gyorsan, finomat - 2006. június 17.

Hozzávaló:
4 csirke felsőcomb
1 doboz hámozott paradicsom-konzerv
1 kisebb fej vöröshagyma
3 szelet pulykasonka
1 evőkanál kapribogyó, szűrőben lemosva
4-6 darab aszalt szilva, felszeletelve
só, bors, olaj


A húst mindkét oldalán sózzuk-borsozzuk, majd egy serpenyőben felhevített evőkanálnyi olívaolajon mindkét oldalukon megpirítjuk.

Amíg a hús sül, felkockázzuk a hagymát és felcsíkozzuk a sonkaszeleteket.

Mikor a hús megpirult, kivesszük őket és félretesszük egy tányéron. Ezután ha szükséges, pótoljuk az olajat a serpenyőben, majd megpirítjuk a felkockázott hagymát és a felcsíkozott sonkát, majd apránként minden mást hozzáadunk a hagymás sonkához. (Ízlés szerint a paradicsomszemeket a fakanállal óvatosan szétdarabolhatjuk.)

Ha a mártás felforrt, visszatesszük a csirkéket is,lefedjük a serpenyőt, és kis tűzön kb. 25 perc alatt készre főzzük.

Ha kell, közben vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot.


mannamari Creative Commons License 2006.06.21 0 0 3275
A gyerekkonyhás szombati műsorok receptjei a honlapról:

Almás-zöldborsós csirkemáj
Gyorsan, finomat - 2006. május 5.

Hozzávalók:
2 piros alma
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg csirkemáj
10 dkg mirelit zöldborsó
1 dl tejföl
1 lapos evőkanál majoranna
só, bors


Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nyolcadokra vágjuk.

A serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és közepes tűzön megpirítjuk-pároljuk benne az almaszeleteket. Ha már puhák, hozzádobjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott májat és a kiengedetlen zöldborsót.

Belekanalazzuk a tejfölt, megszórjuk majorannával, az egészet összeforgatjuk.

Lefedve gyenge tűzőn kb. 15 perc alatt készre főzzük.

Ha túl sok leve lenne, röviden elforraljuk, végül sózzuk-borsozzuk.



Csirkecurry árpagyöngyből
Gyorsan, finomat - 2006. május 13.
Hozzávalók:
1 fél csirkemell
3 ek olaj
1 fél hagyma
1 kisebb sárgarépa
1 diónyi gyömbér
¼ zellergumó
1 evőkanál currypor
5 dkg árpagyöngy (gersli)
2 dl + 5 dl víz
1 dl tejszín
só, bors
Tálaláshoz egy csokor petrezselyem



A csirkemellet keresztben vékony csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk.


Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon két részletben megpirítjuk, szűrőlapáttal kiszedve félretesszük.

Még egy kevés olajat öntünk a serpenyőbe, és belereszeljük a hagymát, a répát, a zellerdarabot és a gyömbért. Megpirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a curryt és az árpagyöngyöt.

Átforgatjuk mindezt az olajban, visszatesszük a csirke-csíkokat, azt is belekeverjük, aztán visszatesszük az egészet tűzre, és felöntjük a vízzel és a tejszínnel.

Felforraljuk, aztán lefedjük, és enyhe tűzön kb. 20 perc alatt készre főzzük. Időközben folyamatosan őótoljuk a folyadékot.

Apróra vágott etrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kabátos virsli salátával
Gyorsan, finomat - 2006. május 20.

Hozzávalók:
Fél csomag mirelit leveles tészta
6 virsli
ketchup
1 csomag zöldsaláta keverék
ecet, olaj, só, bors

A felengedett levelestésztát a virslinél kb. 3-4 centivel szélesebb, hosszúdad téglalappá nyújtjuk.

A virslikbe hosszukban belevágunk, és belenyomunk egy ketchupcsíkot. Aztán a tésztába tekerjük őket, és amikor körbeértünk, vízzel megkenjük a tészta széleit, levágjuk és lezárjuk a "csomagot"

Egymás mellé soroljuk őket egy kisebb tepsiben vagy sütőlapon, és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.


A salátát meglocsoljuk az olajjal és ecettel ( 2:1 arányban) sózzuk-borsozzuk, összekeverjük, és a még meleg kabátos virslik mellé tálaljuk.

Serpenyős bundás melegszendvics
Gyorsan, finomat - 2006. május 27.

Hozzávalók:
4 szelet kb. 2 centi vastag fehér kenyér
kevés vaj, mustás
2 tojás
4 vékony szelet füstölt sajt
4 szelet pulykasonka
4 db kisebb csemegeuborka
1 csomag zöldsaláta
ecet, olaj, só bors


A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, mustárral, aztán belemártjuk a sóval enyhén felvert tojásba. Utána az egyik szeletre elkezdjük a halmozást: először jön a sajt, aztán a sonka, végül a vékony szeletekre vágott uborka - aztán indulunk visszafelé: újra sonka, végül megint sajt.
A toronyra ráfordítjuk a másik szelet kenyeret is, és kicsit összenyomjuk őket.

Egy teflonserpenyőben kevés olajat hevítünk, és óvatosan átemeljük bele a szendvicseket. Közepes tűzön kb. 1-1.5 percet sütjük, úgy, hogy kicsit rá-rányomunk egy szedőlapáttal. Aztán megfordítjuk, és a másik oldalt is aranybarnára pirítjuk.

Ízlés szerinti zöldsalátával, azonmód tálaljuk.



Sorsha Creative Commons License 2006.06.19 0 0 3274
Megújult a honlap, egyébként

VÖRÖSBOROS SPAGETTI

ZABPELYHES-MASOLÁS SÜTI
Hozzávaló:
15 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg mazsola, rumban felfőzve és lecsöpögtetve


Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe.

Összeállítom a tésztát. A vajat robotgéppel habosra keverem a cukorral, majd hozzádolgozom a tojást. Ezután egy külön tálban összevegyítem a zabpelyhet, a lisztet, az őrölt fahéjat, a szódabikarbónát és a sót. A lisztekeveréket fakanállal apránként hozzáadom a cukros-tojásos vajhoz, aztán hozzákeverem a rumban felfőzött, lecsöpögtetett mazsolát is.

A tésztából evőkanálnyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsikre, majd nedves ujjal kicsit ellapítom őket.

A zabpelyhes sütiket 10-12 perc alatt megsütöm, egyik tepsit a másik után. Figyelem, amikor a sütik megsültek, még puhák maradnak. De ahogy elkezdenek kihűlni, megszilárdulnak és ropogóssá válnak.

TOJÁSOS KACSAMÁJKRÉM (Majd a Buday!)
Hozzávaló:
30 dkg kacsamáj
2 kisebb fej vöröshagyma
1 evőkanál méz
1 nagy csipet oregánó
0,5 dl vörösbor
10 dkg aszalt szilva
10 dkg füstölt szalonna darab
3 db főtt tojás
0,5 dl tejszín


A májat nagyobb darabokra vágom, aztán a hagymákat amilyen vékonyra csak tudom, felszeletelem. Egy közepes méretű serpenyőben kevés olajat hevítek, majd beledobom a májat és a hagymát. Mivel ez szárnyas máj, ízlés szerint lehet sózni.

Jöhet a további fűszerezés: némi bors, aztán rácsurgatom a mézet, végül megszórom az oregánóval. Egy -két keverés után elkezdem pirítani az ízletes májat és a hagymát, majd mikor már egy kicsit kifehéredett a máj, hozzáöntöm a bort is.

Amikor már félig kész, a szilvaszemeket durvára vágom, majd ezt is a májhoz dobom. Ha a máj elkészült, a serpenyőt lehúzom a tűzről és kihűtöm.

Amíg az ízes keverék sül, összekockázom a szalonnát.

Mikor mindennel megvagyok, a hagymás-boros-szilvás májat, a szalonnával, a főtt tojásokkal és a tejszínnel együtt a gyorsvágó gépbe öntöm, és az egészet alaposan összeturmixolom.

Kész is, miután teljesen kihűlt, tálalhatunk is.
Jó étvágyat hozzá!


CÉKLÁS HERINGSALÁTA
Hozzávaló:
3 kisebb fej cékla
1 teáskanál cukor
2 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olívaolaj
3-4 evőkanál natúr joghurt
½ evőkanál tormakrém
1 csokor apróra vágott friss kapor
só és frissen őrölt fekete bors
1 kis üveg pácolt hering
1 csomag Bolero Mix


A cékla levét gyümölcscentrifugában kinyomjuk, majd átöntjük egy serpenyőbe, és 5-6 perc alatt besűrítjük, kb. a harmadára. Belekeverjük a cukrot.

Ezt a sűrű céklalevet kiöntjük egy keverő tálba, majd kézi habverővel összekeverjük az ecettel és az olajjal, hozzáadjuk a joghurtot, a tormát, a kaprot, és sózzuk, borsozzuk.

A heringet lecsepegtetjük.

A zöldsalátát tányérra tesszük, ráöntjük a céklás öntetet. Ráfektetjük a heringszeleteket, és az egészet megszórjuk még egy kis kaporral.
t3v3d3s Creative Commons License 2006.06.17 0 0 3273
krisssz, nézz be a modifórumba :-)

dalia, én sem, de latsiának van egy vörösboros kuglófja, az meglepően jó volt! recept a honlapján.
Előzmény: krisssz (3270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!