Keresés

Részletes keresés

moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2288

Köszi, utánakeresek!

Előzmény: skolikagi (2287)
skolikagi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2287

A dísztyúkos topikban ezekről a cspdákról beszélgetnek már vagy 2 napja:-)

 

Előzmény: moonsorrow85 (2286)
moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2286

Szia!

 

Milyen az az élvefogó csapda? A vadászgörinek fognék én is élve, de nem tudom hogy fogjak hozzá? Egyszerű csapdákat ismerek, de valami hatékony kellene.

 

Üdv.

Előzmény: ivaan (2283)
battila1996 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2285

Sziasztok!

ma reggel vettemészre az egyik fürjemnél hogy ivás után kivettem és valamilyen nyulos anyag jött ki a száján ez esetleg valamilyen betegség lehet?? jah és evés után az egyik rögtön ment inni és miután ivott egy-két kortyot uttána elkezdett tátogni vagy szuszogni.

 

Szerintem megeszik a szénát mert nálam is szokták eszegetni.

skolikagi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 2284

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a fürjek meg tudják enni a szénát?

Csak úgy kiváncsiságból tettem be nekik, amikor a nyulaknak vittem, és eltűnt egy fél nap múlva a ketrecből.

Aztán tettem be újat, az is eltűnt, pedig ahogy néztem nem verték ki...

ivaan Creative Commons License 2011.01.13 0 0 2283

Köszönöm mindenkinek.

Akkor marad a fürj tartás !! :D

Szerencsére két éve voltak utoljára nálunk is patkányok a kék zselés cucc kinyirta mindet.

Idén egerek vannak, de erdei egér van nem büdösek és a házba sem jönnek be élve fogó csapdával befogtam őket.

Most ultrahanggal üldözöm el őket eddig eredményesnek tűnik, de kíváncsi lennék a nagyobb gazdaságoknál, hogy működik az ultrahangos elriasztás.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 2282

Szevasztok

 Igen a patkány vándorol és inteligens az olyan mérget ami azonnal öl nem szik meg. Nekem a legbeválltabb  a zselés pogácsás patkányméreg 3-4 nap után kezdenek elhullani a patkányok. A lyukba (nem kell betömni) rendszeresen kell méregnek lenni, ha elfogy pótolni kell. Egy téglával akkora helyt hagyni ahol tudnak közlekesni mert különben új járatot csinálnak.

az a baj, hogy felénk csak "tenyésztik" a patkányokat mert senki nem írtja, még az sem akinek több mázsa takarmányt tönkretesz. És nálunk 2-3 havonta jelennek meg akkor én etetem méreggel őket.

Üdv: István

Előzmény: B. Imre (2281)
B. Imre Creative Commons License 2011.01.12 0 0 2281

A patkány nagyon inteligens állat , nehéz elhajszolni . Nálam a tyúkok mellett van a vágott fa 5-6 köbméter  alatta jó búvohely van  a tyúkok közé lopakodnak az ennivalóért. Amig nem zavarják őket addig ott tartozkodnak ,aztán elvándorolnak / a nevükben is bennt van "" vándorpatkány" Amikor megjelennek  zselés méreggel lehet  biztosan kiirtani őket . Én is azért vettem idén a gyöngyöket , mégis megjelentek, Néhány éve  voltak birkáim és észtevettem hogy a ragalatt futkostak  ekkor egy méteres deszkára áremot vezettem , kikerülték, egyet sem ért áramütés. Olvastam valahol, hogy egy ísmeretlen kaját csak egy kostolja meg , ha annak nem lesz tőle baja csak akkor eszik belőle a többi, Egyébként egy jó foxterrier kutyával jobban el lehet kergetni őket, mint a gyöngyökkel. A gyöngy jó figyelmeztető....

Előzmény: imihb (2280)
imihb Creative Commons License 2011.01.12 0 0 2280

Szia!

 

A patkány és gyöngyi kapcsolatáról a saját tapasztalatom az,hogy 2 éve voltak gyöngyijeim,elég sok,160 darab,no ezek nyakra főre rikácsoltak,nem is volt patkány,egy darabig.Majd egy idő után mellettük mászkáltak a patkányok,mig meg nem szokták addig féltek,utána semmi hiba nem volt,nálam.

Szomszédban most van vagy 100 gyöngyi,meg patkány is egy halom,már összeszoktak sajnos.

Előzmény: ivaan (2278)
v-csucsu Creative Commons License 2011.01.11 0 0 2279

Nekem 3 éve egy patkány dézsmálta a gyöngyitojást, miután elkaptam, megmaradtak a tojcsik is.

Előzmény: ivaan (2278)
ivaan Creative Commons License 2011.01.11 0 0 2278

Nagyon igaz amiket írtál, de sajnos a macska is képes passziból ölni.

Tavaly előtt a kis süniket megtalálta nálunk a szomszéd cicusa.

De nem is értem milyen elvetemült ötlet ez ? fürj meg görény ?

A patkányok ellen állítólag a gyönygy tyúk jó .

Ezzel kapcsolatban tud valaki érvet ellenérvet?

 

Előzmény: iszanto (2275)
józsi39 Creative Commons License 2011.01.11 0 0 2277

Szia István

Köszi amit írtál a madarak összeszoktatásáról.

Remélem sikerül.

Üdv: Jóska

Előzmény: Törölt nick (2272)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2276

Köszönöm a segitségeteket, de látom egyenlőre nem lesz görényem. Amint írtátok nagyon sok időt kell vele foglalkozni, hogy vadász lehessen. Inkább a madarak területén vagyok otthonos. A patkányírtást egyenlőre az eldugott mérgekre bizom. Ha találok valakit felénk aki megmutatná segitene akkor talán.

Üdv: István

iszanto Creative Commons License 2011.01.09 0 0 2275

Hello!

Leginkább az kell hozzá, hogy megismerd a görényeket. Nekem 6 év után még mindig tudtak újat mutatni (sajnos most átmenetileg nincs, de már csak egy kis időt kell nélkülük kibírnom). Lehet bevadászott görényt is venni, de egyrészt nagyon drága, másrészt meg könnyen úgy jász mint nálunk az egyik okos gazda, hogy megvette 30e/db áron a két bevadászott görcsöt, aztán kb 3 hét múlva már nem voltak meg, mert túl sokáig vadásztatta őket, a görény elfáradt, éhes lett, ölt és evett a kotorékban, majd elaludt és mivel a szakembernek fingja nem volt az egészről, nem is tudta visszaszerezni Őket. Érdemes görényesekkel beszélgetni, Tőlük tanácsot kérni vagy az interneten is rengeteg dolog megtalálható és ha esetleg hozzá tudsz vmilyen formában jutni Vén Zoltán - A vadászgörény tartása, tenyésztése, vadásztatása c. filmjéhez, akkor abból sok mindent megtudhatsz.

Egy a lényeg, hogy csak és kizárólag az tartson görényt, aki napi min 3 órát tud vele foglalkozni, játszani (+ patkányozáshoz tud mellette tartani vmilyen összeszoktatott kotorékkutyát), vagy ha nem akkor inkább kérjen segítséget olyanoktól akik ezzel foglalkoznak.

A madarak közé én nem nagyon engedném be, mert még csak játékból is megölhet 1-2 darabot, aztán ha elgurul a gyógyszere akkor már csak azon múlik a mennyiség, hogy ki a gyorsabb Te vagy Ő. A görény addig öl (meg a többi menyétféle), amíg mozgás van, amíg van mit ölni (nem úgy mint a róka, macska, hogy egyet elkap, lefojt és elviszi)aztán eszik és nagyon rövid időn belül alszik. 

Előzmény: Törölt nick (2273)
moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2274

Szia!

 

Nincs túl sok tapasztalatom e téren,de ami van azt megosztom.

Az én görényem kézhez van szoktatva nem harap, ezzel kezdődik a vadászat, a kézhez szoktatással.

 

Én nem tenném be a madarakhoz, mert szerintem levadászná őket, ugyanis nagyon, de nagyon érdeklődő kis jószág, minden érdekli. Mivel kizárólag húsevő, veszélyes a fürjekre (is) (szerintem). Felügyelettel talán elvannak, de ez is szoktatás kérdése.

 

Én egyszer vadásztam vele, az kalandos volt.

A lyukba kis unszolással ment be, de aztán jól elvolt odabenn. Amikor "szagot fogott" akkor ment be, addig sehogy sem akart. Főleg a szaglására hagyatkozik. Bement és odabenn körülnézett, mivel üres volt a lyuk (és összesen két kijárata volt, mert a többit vadászat előtt betömtem) ki akart jönni a másik kijáraton.

Ekkor azonban megjelent a németjuhászom,akitől megijedt. Először a kutyát elzártam jó messzire, utána szagló csirkehússal és kedves hívogatással sikerült kicsalni a lyukból. Na nálam így sikerült az első vadászat. Rutinos öregek biztos jót mosolyognak rajtam, tuti megy ez gördülékenyebben.

A fő probléma a görény kíváncsisága, ugyanis minden érdekli, ezért félő, hogy elmegy a gazditól. Ezért sétáltatják pórázon(már aki), még a jól összeszokott görény is leléphet egy hirtelen mozdulattal.

Azóta egyébként jó barátok lettek, a kutya meg a göri:)

Patkányunk meg nincs.

 

Remélem volt ebben is hasznos információ.

Előzmény: Törölt nick (2273)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2273

Szia

Egy kis felvilágositást kérek tőled a vadászgörényről.Ha tudom, hogy be kell tanitani, vagy olyat kell venni amelyik vadászik. De hogyan lehet a madarak közé beengedni? Csak felügyelettel? Be bújik a lyukba? Hogyan tudom visszcsalni?

Lécci  írd meg, nem kell túl részletezni de bizonyára itt több madarász is szivesen venne eféle  okitást.

Előre is köszönöm

Üdv: István

Előzmény: iszanto (2271)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2272

Szevasz

 Nekem is kint voltak a volierben, de tojás kellene keltetéshez ezért be vittem őket. Én is úgy jártam mint te. Azok a madarak amelyek kint megvoltak egymással bent pár nap után zavarták ütötték egymást. Először arra gondoltam, hogy a hirtel fény többlet, mert kint max 8 óra bent 12 óra. visszavettem a fény idejét erősségét , de semmi változás. Kettő helyem van és kezdtem azokat a fürjeket kiválogatni amelyeket bántottak. Ide oda rakosgattam őket kb 3-ik nap után sikerült úgy széjjel válogatnom, hogy a nemek aránya is majdnem jó. De nem bántják egymást. most a világitás kb 13 óra és szépen kezdenek tojni. Csak tojó tápot kapnak és vitaminos vizet. A kakasok is szépen teszik a dolgukat. remélem hamarosan elindithatom a gépet is.

Üdv: István

Előzmény: józsi39 (2265)
iszanto Creative Commons License 2011.01.08 0 0 2271

Egyetértek! Valóban a vadászgörény a legtökéletesebb patkányriasztó!

Előzmény: moonsorrow85 (2267)
v-csucsu Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2270

Sziasztok!

Egy ideje olvasom a forumot, és kedvet kaptam a fürjezéshez (is) !

Elkészitettem a helyüket a madaraim szobájában.

Már csak egy fontos dolog hiányzik. A fürjek!

A segitségeteket szeretném kérni, a madarak beszerzésében.

Ha van Hatvan-Gyöngyös-Pásztó környékéről fürjes ismerősötök akinek van eladó fürje, szivesen vásárolok 15-20 darabot.

Előre is köszönöm a segitségeteket!

moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2269

Nem tudom.Ketrecben kifejezetten patkány célpontok szerintem.

Előzmény: pmibolya (2268)
pmibolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2268

Nem láttam fürjet.

Lehetséges ,hogy az a fürj vad?!

Előzmény: moonsorrow85 (2267)
moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2267

Elég érdekesnek találom, hogy valakinek elzavarta, mert nálam pont a fürjek iránt érdeklődtek a vándorpatkányok. És nem riadtak el, sőt... A patkányirtók szerint a fürjek miatt fészkeltek be.Bár ettő llehet valakinél fordítva működött:)

Akkor szűnt meg a probléma végleg, mikor megérkezett Zizi, a vadászgörényem. Na azóta nincs patkány.

Előzmény: pmibolya (2264)
iszanto Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2266

Sziasztok!

Szentes - Kunszentmárton környékén tudtok-e vlakit akinél fürjet lehet vásárolni?

józsi39 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2265

Üdvözlök mindenkit KB. Féléve rendszeres olvasója vagyok a Forumnak és nagyon sokat segített

a Fürj tenyésztés gyakorlati rész eligazodásában, ezért köszönöm mindazoknak, akik megírták

tapasztalatikat,javaslataikat a magamfajta kezdőknek ez többet segített mint egy szakkönyv

elolvasása.

Most ismét feladták a leckét a kedves madaraim. A tojókról szabályosan letaposták a tollat a

kakasok kb.másfél honapja,ekkor külön raktam a kakasokat,hogy a tojók had tollasodjanak,

mivel csak Márciusba szeretnék keltetni. A napokban megpróbáltam visszarakni a kakaskákat

a tojókhoz de sajnos nem fogadták el a tojok a vendégeket és megkezdődött a csihi puhi.

Ezután megpróbáltam a tojókat a kakasokhoz az eredmény ugyanaz.

Ezért kérem a tapasztalt fürjesek segítségét,hogy mit tehetek ilyenkor???

Válaszokat előre is köszönöm.  Jóska 

 

pmibolya Creative Commons License 2011.01.07 0 0 2264

Sziasztok Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

 

Sok érdekes dolgot olvastam a fórumon,én azt hallotam az egyik fürj tartotól,hogy a patkányokat a hangjával el riasztotta kb 150 m körzetben .

Kint tartja állandóan és egyedül van a fürj.

Előzmény: moonsorrow85 (2263)
moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2263

Szia!

 

A tojás a körülményektől függ: fény, hőmérséklet, táplálék.

 

Ha jól emlékszem 8-10 óra fény kell neki, hogy tojjon.

Ha kinn vannak, valószínűleg nem tojnak (bár az enyémek mostanság kezdtek el tojni -16 C-ban). Fűtött vagy zárt helyen, ha világítasz is simán tojnak, ha van elég fehérje az eleségükben.

 

Zöldséget adhatsz nekik, de nem kötelező, attól függ mivel eteted őket szerintem. A fehérje fontos. 

 

Kb. 4 hónap után kezd tojni intenzív körülmények között (hivatalosan).

 

A rutinosabb fürjesek sokkal több infóval tudnak szolgálni, de remélem én is tudtam segíteni.

gfero Creative Commons License 2011.01.06 0 0 2262

sziasztok.gazdasági fürj hány hónapos korába kezd el tojni?milyen zöldségeket kell adni a fürjeknek?egyáltalán kell adni?

moonsorrow85 Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2261

Boldog Új Évet Kívánok!

E-r-zsóka Creative Commons License 2011.01.02 0 0 2260

 

 

         Sziasztok: Boldog Új Évet  mindenkinek.

 

 

moonsorrow85 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 2259

Oké, majd január vége felé vagy február elején lesz aktuális a  keltetés, de előtte jelentkezem majd.

 

Üdv.

Előzmény: imihb (2258)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!