A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Tegnap este kaviat barátommal elkészítettük a vörösboros-oregánós spagettit.
A színe igen vicces, teljesen vöröskáposzta színű lesz a tészta. :)
Miután én teljes csomag (500 gr) tésztából csináltam (félcsomagot sosem csinálunk elven), mindent megdupláztam. Az egy cserép oregánóm bizonyult kicsit kevésnek, lelegelve/összevágva lett belőle kb. 2 kanálnyi, amit a recept a fél adaghoz ír, így azt szárazzal pótoltam. Érdekes, hogy csaknem egy üveg vörösbort tényleg felszívott a tészta (ill. nyilván párolgott is) a vöröboros "utófőzés" során. Egy a Spar-ban vásárolt osztrák előrecsomagolt ementálit reszeltem rá, amin az a zöld tehén van - jó választásnak bizonyult.
Maga a végeredmény finom lett - egy könnyű, finom de nem nehéz, kellemes nyáresti tésztakaja.
Bár a személyes Stahl kedvencemet, a csípős citromos-bazsalikomos tésztát - ami egy világszám - nem nyomta azért le. :)
(Hozzá vörösbort ittunk, egy régóta tartogatott 2000-es Bock Barrique küvét.)
oké, kipróbálom, nemsokára úgyis mennem kell az OBI-ba (Miskolcon ezek egymás mellett vannak). ja most jut eszembe, nem is chilit ültettem az idén hanem cayenne-t :o))), (kicsit sokfélék vagyunk mi chiliik :o)))
én is a város túlsó végén lakom a tescohoz képest, de a néhány havonta esedékes üvegvisszaváltást ott intézem, mert válogatás nélkül visszaveszik az üvegeket. de tény, az a chilii remekül fagyasztható :-) bár sztem vsz. szárítható is.
igen, igazad van régebben a Tescoban már nekem is sikerült venni, csak az nekem a város túlsó végén van, pár paprikáért meg nem utaznék 2xfélórát ha más dolgom nincs ott. de ezt a fagyasztós módszert lehet, hogy átveszem! amúgy szoktam használni szárítottat is (amíg tartanak az anyám termelte készletek), attól függ mibe kell. az ázsiai sült tésztámat csináltam már "mindennel" ami a kezem ügyébe került, de a látvány miatt az őrölt nem annyira jött be. a szárítottat szépen apróra vágtam, és jól látszottak kis piros pöttyök.
fú, nálam esélytelen bármilyen vízigényes növény :-) én pécsi vagyok, az üvegvisszaváltást a Tescoban intézem, és azt a tengernyi pénzt általában chilire fordítom, és már távozom is arról a lepra helyről. Nem emlékszem pontosan, mert van a fagyasztóban, de pár ezer ft kilója, de még a pár száz forint üvegvissza díjból is rengeteget lehet venni, nálam hónapokig kitart. A jalapeno más, az Metro (sosem penészes stb.), és az tényleg drága.
itt vidéken, sajna igen ritkán van friss chili a hiper-szuperekben, legutóbb az interspárban volt, tálcán 5 db 349.-Huf-ért. Ja és kettő már penészes volt, de persze ez a ráragasztott címke miatt nem látszott, csak otthon vettem észre amikor kibontottam :o( De most ültettem cserpbe magot, már vannak kis zöld paprikácskáim :o)))
Szerintem félreérted. Abba teszünk (legalábbis én) chilit, amibe az kell. Amibe meg pirospaprika, abba magyar pirospaprikát. Nem arról van szó, hogy "szükség esetén" nem helyettesíthető, de nekem mániám, hogy mindent az eredeti recept szerint. Elkészítésben és hozzávalókban is.
Nekem nincs ilyen érzésem, sőt inkább attól kapok hülyét, ha vki ezzel jön - ráadásul a Stahl fórumon, akiről lehet tudni, hogy általában nem pörkölt-rántott hús kombóban gondolkodik, ennek megfelelően a közönsége sem feltétlenül paprikás krumpli és pacalhívő. Szóval nem biztos, hogy ez a legreprezentatívabb minta a "senki se eszik magyar erőspaprikát" jelenségre. De ha megnyugtat, én csak a piros porpaprikát nem szeretem a csípősek közül, a friss, zöld csípőset pl. igen (sőt, a magam módján igyekszem támogatni a magyar termelőket sat sat). Meg van olyan rokonom, akinek tök mindegy, mit raknak elé, telenyomja erős pistával, jó egyenízűre. Ill. amit Zitka mondott pörkölt-chilisbab összefüggésben.
de a chili por nem ugyanolyan mint az erőspaprika por?
Kb. annyira "egyforma", mint a haragoszöld kaliforniai paprika és a magyar sárga tv-paprika. :-) A tegnap belinkelt oldalon megnézheted, hányféle paprika van. Még a fajtájuk (lsd. latin nevek) is más. Lehet, hogy ez már túlságosan szofisztikált :-) hozzáállás, de én soha nem tennék chilit pörköltbe, vagy magyar paprikát olyan recepte, amibe chili v. cayenne-bors kell.
Amúgy meg a FIDESZ jobbat tudott volna? Ha gatya a helyzet és megszorítás kell, akkor mindegy ki húzza a nadrágszíjat, ígyis-úgyis rossz.
Amúgy meg aki választások előtt hallgatta az elemzőket, az tudhatta, hogy rossz a helyzet és egyik párt sem ígérhet semmit. Viszont ígéret nélkül nem lehet választást nyerni.
Aki ezekre figyelt, az tudta, hogy mi lesz, csak az nem, aki illúziókba ringatta magát.