Keresés

Részletes keresés

flott Creative Commons License 2022.11.29 0 0 9080

bocs a tördelésért, amikor írtam illetve elküldtem, még jónak tűnt.

Előzmény: flott (9079)
flott Creative Commons License 2022.11.29 -1 1 9079

A nyilatkozatokat olvasva megy az egymásra mutogatás, de mindenkinek van felelőssége abban, hogy itt tart a női kézi. Pár gondolat:

 

Utánpótlás

Kezdve a kiválasztással és a képzéssel. Nem nézek up meccseket csak válogatott szinten, de erőnlétileg szerintem sem vagyunk elmaradva az élmezőnytől. Legalábbis, amit látok belőle (a mérési eredmények nem ismerem). 

RnD-nek itt abból a szempontból igaza van, hogy rengeteg mindentől függ, milyen lesz az erőnléte egy játékosnak felnőtt korára. Az átmenetet lehet a legkevésbé mérni. És ez a nagy szerencséje a up edzőknek is, mert lehet másra mutogatni.

Ettől függetlenül azt mondom, nagyon nem mindegy, milyen erőnléti alapképzést kapnak a játékosok fiatal korukban, milyen fizikális alapot visznek magukkal. Mert lehet az a korosztályos versenyeken még jó, de ha az alapképzés nem volt megfelelő, akkor az megnehezíti a későbbi fizikai fejlődést is.

 

Fontos lenne a posztspecifikus képzés is, ami valljuk meg, elég gyatra. Évek óta nincs megfelelő beállónk és átlövőnk.

Nemzetközi szinten védekezni tudó játékosunk sincsen a fiatalok között jelenleg.

 

Az up-nak hatalmas szerepe lenne abban is, hogy a játékosokat profi szemléletre nevelje. Gondolok itt az életvitelre, az étkezésre, vagy a motivációra. Ezt már 16-18 éves korukban el kéne sajátítani, természetesnek kéne lennie, olyannak, mint a mindennapi fogmosás.

 

Plusz én nem tartom helyesnek, hogy itt eredménykényszer van. Persze, ha már felmegyünk a pályára nyerjük is meg a meccset, de nem mindenáron. 

A legfontosabb feladat a felnőtt mezőnybe való kinevelés kéne hogy legyen, nem pedig az érmek/kupák száma.

 

Klubok

 

Amikor egy játékos kinövi az up kort és felkerül a felnőttekhez, még nem kész játékos. Fontos kéne hogy legyen még az egyéni képzés. Emlékezzünk csak mit mondott akár Szikora akár Háfra, mikor kikerültek. Totál le voltak döbbenve, hogy ott az egyéni képzésre mennyi időt és energiát fordítanak. És ez nemcsak a 20as évei elején járó lányokra érvényes. Nálunk a klubok szokásos kifogása az, hogy nincs rá idő. Érdekes, máshol van. 

 

A kluboknak az up képzés alapjaira kellene támaszkodnia. A kérdés csak az mint ahogy fentebb írtam, milyenek az alapok.

 

És persze tovább kéne fejleszteni a játékosokat mind erőnlétileg, mind szakmailag.

 

 

Szerintem a klubedzők rendesen le vannak maradva, nemigazán folyik megfelelő szakmai és erőnléti munka a klubok nagyrészénél.

És téves elgondolás az, amit mostanában sokat lehetett olvasni mint kritika, miszerint többet kell edzeni. Én pedig azt mondom hogy nem többet kell edzeni, hanem MEGFELELŐEN. 

Mert kérdem én, biztos hogy megfelelő az edzési program a kluboknál, jól van meghatározva mind a posztokra, mind egyénileg? 

 

Játékosok

 

Ahogy látom, sokan a munkájuknak tekintik a kézilabdát, amiért jó lóvét le lehet akasztani. És így elvannak a langyosban. Teljesen más lenne a hozzáállás, a belső motiváció, ha egyfajta hobbiként kezelnék az edzéseket és a meccseket is.

 

 

Emlékszem anno volt olyan fiatal magyar játékos, aki egy meccs utáni tv-s interjúban Løke-ről beszélt, a plusz edzéseiről, és kábé olyan mimikával, hogy hát idióta az a csaj, nem elég neki a kötelező, még pluszban is nyomja..

De Reistad is lenyilatkozta, hogy ő imád edzeni, az élete része (és nem azért, mert kötelező)

Szóval jó lenne ezt a fajta mentalitást átvenni már up kortól, hogy minél jobb akarjon lenni valaki, és ezért meg is tesz mindent. Életvitel, táplálkozás, nem lébecolás edzéseken hanem kőkemény munka (emlékszünk ugye a Háfra nyilatkozatra, hogy ott az edzéseken is kábé élet-halál harc megy), ha kell akkor plusz feladatot kérek és a kötelező edzéseken kívül futok még pár kört vagy lemegyek a konditerembe. Mert minél jobb akarok lenni.

És itt jön be az edzők (szakmai, erőnléti) felelőssége, hogy MEGFELELŐ edzéstervet adjon, mindig. Amivel egy játékos valóban fejlődni tud.

Közeg

MKSZ

Én is azt gondolom, túl sok a pénz a kézilabdában, ráadásul nemigazán jól van elosztva.

Megy az urambátyám kapcsolat, szakmailag totál alkalmatlanok az alelnökök.

Edzőink le vannak maradva, nem követik az újdonságokat, még mindig a forgass be két védőt megy a beállóknál (igen tudom, többek között nekem ez a heppem, bocsi), és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy nem nagyon keresik a magyar edzőket más országok nemzetközi élcsapatai.

Média, szurkolók

Az, hogy mi itt beszélgetünk és véleményt cserélünk, egy tök jó dolog. De az már nem szerencsés egy fiatal játékosnál szerintem, ha túlsztárolják. Dicsérni természetesen lehet és kell is, de az ömlengés kontraproduktív lehet. Akkor pláne, ha az a médiában van. Mert igenis felelős a média azért, milyen riportokat ad közre, milyen véleményt nyilvánít játékosokról.

Bamberg58 Creative Commons License 2022.11.29 -11 1 9078

Era a Tégla..;-))

Előzmény: Tonio 2.0 (9075)
Csiladze Creative Commons License 2022.11.29 -2 1 9077

Aranyom, ha nem érted, amire válaszolsz, akkor kérj telefonos segítséget (Oppardon, azt már elhasználtad a Vova-Tomor dialógusnáli!). Mert láthatóan nem is szeretnéd megérteni.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=163090306&t=9248518

 

Vagy Ellingsen és Háfra téved, és te tudod a tutit?

Előzmény: RnD (9059)
Süni2 Creative Commons License 2022.11.29 0 4 9076

Nem most lett a legjobb kapus. Eddig is ő volt az.

 

A világ legjobb bravúrkapusai közé tartozik.

Előzmény: RnD (9067)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.11.29 0 2 9075

Zsiga viszont jókat mond a Bejátszásban.

Őszintén szólva érdemesebb hallgatni, mint Kirsnert...

Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.11.29 0 3 9074

Azt hittem, beírod, hogy Koni megoldja mindet, már te sem vagy a régi...

Előzmény: RnD (9068)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -4 5 9073

Sanyeszom: ilyen ez a popszakma. Hiszed vagy nem.

 

Mellesleg én sem örülnék ha valakit angolra tanítanék és ő közben máshoz is járna angol órára. Mert az azt jelenti h nem bízik az én szakmai kompetenciámban.

 

Edzőknél ez fokozottabban így van.

Előzmény: Sanyóca(sanyesz) (9072)
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2022.11.29 0 1 9072

'a NEKÁnál titokban edző játékosok a felnőtt klubcsapatoktól jöttek vissza edzeni, és nem akarták h a felnőtt edző ezt megtudja. Mert akkor az első reakció '...én már nem is vagyok nekik jó edző?' aztán utána képzelheted mennyi játékidőt kapnak.'

 

Ha valóban ez lenne az első reakciója az edzőnek,az bizony mindent elmondana arról az edzőről.

Előzmény: RnD (9063)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -2 6 9071

'Hozzátéve, ha a hiányzók visszatérnek, akkor kicsit jobbak lehetünk - rövid távon, és esetleg meglehet megint az olimpiai részvétel....'

 

Egyébként nem az olimpiai részvétel a fontos. Az csak arra jó h az MKSz vezetősége a helyén maradjon még négy évig, ne veszítse el a pozicióját idő előtt.

 

Ami cél kellene h legyen az nem elsősorban az olimpia, hanem az h a női kézit tartósan fejlődési pályára állítsuk és öt-hat éven belül megint top-4 csapat legyünk.

 

Ezen kellene dolgozni, nem az olimpiáról beszélni....

 

Mocsai legalább valami ilyesmivel jött. Az MKSz vezérekkel ellentétben (Pálinger etc.)

Előzmény: Tonio 2.0 (9058)
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2022.11.29 0 1 9070

Ezért is lenne egy B válogatott!

Előzmény: Süni2 (9053)
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2022.11.29 -1 3 9069

'Nem. Ez nem rémísztő. Ez nonszensz.'

 

Ezen nem fogunk összeveszni!

 

'Nekem ne akarják bemesélni azt, hogy a Fehérvár/Békéscsaba edzője tiltja pl., hogy Takó V./Giricz L. a szabadidejében fusson.'

 

Ez igazából csak a játékosokon múlik,de hogy egy játékos milyen mentalitással bír,az meg jószerével a neveltetésén múlik.

Előzmény: Süni2 (9052)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -4 6 9068

'Ők kiestek, maradt az űr. Bíró helyett nem tudtunk azonos szintű kapust betenni, Zácsik helyett legalább hasonló szintű lövőt, Tomori helyett hasonló kaliberű védőt, és ami nagyobb baj, hogy kilátásban sincs egyik sem.'

 

OK, akkor remélem levonod a következtetést, néhány évig nem nézel kézilabdát és ide sem írsz többet. Mindenki jobban járna.....

Előzmény: Tonio 2.0 (9056)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -5 7 9067

'Bíró helyett nem tudtunk azonos szintű kapust betenni...'

 

Miért...? Szikora és Janurik talán nem kiváló kapusok....? Szikoráról itt hozsannázott mindenki ősszel.

Aztán persze lebőgtek mindketten, de ennek okait máig sem tudjuk.

 

Bíró Blani nem játszott az EB-n (és előtte egész évben) ezért most ő lett a legjobb kapus. Ez mindig így van: aki nem játszik az a csúcs.

 

 

Előzmény: Tonio 2.0 (9056)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -3 4 9066

'Valaki, aki szeret statisztikázni, írjon már egy névsort arról, hogy a 98/99-es korosztálytól kezdődően mely NBI-es klub adott élvobalban játszó, érdemi szerepet is kapó játékost, hányat és kiket, és hogy áll ugyanezzel a csudálatos NEKA.'

 

Ez az igazi főnök mentalitás. Csinálja meg más h aztán tudjak miről beszélni.....

 

'Tüsi' le sem tagadhatná h a 'magyar valóság' nevelt téged....:DDD

Előzmény: Süni2 (9052)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -7 7 9065

'Azon csak röhögni tudtam, h három kapus mellől Bíró vajh miért hiányzott, olyan nagyon, vagy hogy Zácsik minek lehet a vezére... '

 

Mit akarsz, Zácsik hirtelen visszatért, a NEKA ellen már játszott is. Úgy látszik amint vége lett az EB-nek hirtelen elmúlt minden baja. Most már nem fáj semmi....

Előzmény: Taliga007 (9048)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -6 6 9064

'A gólszám/meccs persze hogy fontos adat, senki nem mondta hogy nem. De az csak EGY adat. Ez mellett még van számos másik amit nézni kell(ene), mint ahogy fentebb írtam....'

 

Ez teljesen egyértelmű szerintem is. A való életben nem stat adatok alapján igazolnak.

 

Viszont ezen a fórumon valamivel bizonyítani is kell h Misitől jobb támadójátékot várhatunk a válogatottban mint Klivinyitől.... Mondhatom én erre azt h higgyetek nekem, látva Misi játékát több bajnoki évre visszamenően ez így van, nem is lehet kérdés. Elhiszi ezt nekem valaki? Amennyi jóindulat ezen a fórumon létezik, egy nyavalyát. Akkor már muszáj valami konkrétumot előhozni, és a gólstat erre pont megfelel.

 

Próbáltad volna a szövegkörnyezetében értelmezni ezt a mondatomat, vita sem lett volna.

Előzmény: flott (9032)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -5 7 9063

'Miért is kell "titokban" edzeni?'

 

Ez egészen rémisztően hangzik!'

 

Sztálin amikor megtudta h elkészült az amerikai atombomba ezt mondta a sajátjainak: '....ez olyasmi amivel meg lehet ijeszteni azokat akik amúgyis ijedősek...'

 

Sanyesz, látom te pont ilyen vagy....

 

De a magyarázat nagyon egyszerű: a NEKÁnál titokban edző játékosok a felnőtt klubcsapatoktól jöttek vissza edzeni, és nem akarták h a felnőtt edző ezt megtudja. Mert akkor az első reakció '...én már nem is vagyok nekik jó edző?' aztán utána képzelheted mennyi játékidőt kapnak.

 

Ez semmi rémisztő, csak a kis magyar valóság....

 

Előzmény: Sanyóca(sanyesz) (9027)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -3 6 9062

'Biztos vagyok benne, hogy vannak hiányosságok nagyon sok helyen, de a magyarázkodás, és az egymásra mutogatás helyett össze kéne fogni....'

 

Így van, ez teljesen igaz. Juhász is ezt emelte ki, mármint h az összefogás lenne a fontos.

 

A NEKÁban jó az erőnléti munka, ez látszik a játékosok teljesítményén, nincs is ezzel baj. Valószínű h vannak klubok ahol ez nem jó. De az nem visz előre h most akkor egymásra mutogat mindenki.

Előzmény: monti011 (9018)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -4 6 9061

'... Elek pl. egyáltalán nem nézte jó szemmel anno Faluvégi egyetemi tanulmányait..'

 

Miután jött Klujber, és Csibe úgy döntött h az ETO-ba igazol. Utána lett ezzel probléma.

Előzmény: 1kezd (9016)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -3 5 9060

'23 évesen, a válogatott szint elérésén túl, vajon milyen új motívációt találhat, ami eddig nem játszott szerepet...'

 

Motiválhatja például az h a válogatottban maradjon. Mint most az EB-n, amikor Tóvizi látványosan belehúzott amikor felmerült a veszély h kikerül a csapatból.

 

Az h te nem látsz motivációt nem jelenti azt h ne lenne ilyesmi bőven. Maximum a te képzelőerőd gyenge (meg a szokásos cinikus magyar hozzáállás....)

Előzmény: Taliga007 (9006)
RnD Creative Commons License 2022.11.29 -4 6 9059

'Ha nem lenne a fr. UP-képzés kiváló, a fr. felnőttválogatott se lenne kiváló. De ilyenkor nyilvánvalóan trollkodsz.'

 

Ne magadból indulj ki, a troll te vagy. Beírjam az előző tíz nevedet amin kivágtak innét....?

 

Ami az érdemi részét illeti: az up-ból nem kész játékosok kerülnek ki - mint ezt több éve mantrázza itt mindenki - hanem olyanok akiknek a felnőtt csapatban még tovább kell fejlődni, amihez megfelelő játékidő és hozzáértő szakmai munka kell a felnőttek között.

 

A franciáknál úgy látszik ez megvan, nálunk nincs. Nem az up-ban dől el minden...

Előzmény: Csiladze (8997)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.11.29 0 2 9058

Hozzátéve, ha a hiányzók visszatérnek, akkor kicsit jobbak lehetünk - rövid távon, és esetleg meglehet megint az olimpiai részvétel.

Utána viszont már nem lehet majd toldozni, foldozni, ragasztgatni (nem lesz kivel), és ha valami nagy változás nem történik, azt fogjuk látni, amit most az Eb-n, vagy még rosszabbat.

Előzmény: Isthy1 (9057)
Isthy1 Creative Commons License 2022.11.29 0 3 9057

Az érdemi lista - ami nem az NB I-ben mutatott dolgokon alapul, mert azt láthattuk mire vezet a válogatottnál - valóban igencsak nyúlfarknyi lenne és a kilátások tényleg nem rózsásak. 

Előzmény: Tonio 2.0 (9056)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.11.29 0 2 9056

Szerintem pedig egyre rövidebb lenne a lista.

 

Ezért írtam a tokiói olimpia előtt, hogy most van itt az esélyünk (Kovacsics, Szucsánszki sérülésével nem számoltam), akkor még voltak minőségi játékosaink (persze ők sem norvég, francia elit szintűek), plusz néhány (nem sok) ügyes fiatal.

Ők kiestek, maradt az űr. Bíró helyett nem tudtunk azonos szintű kapust betenni, Zácsik helyett legalább hasonló szintű lövőt, Tomori helyett hasonló kaliberű védőt, és ami nagyobb baj, hogy kilátásban sincs egyik sem.

Előzmény: Süni2 (9055)
Süni2 Creative Commons License 2022.11.29 0 2 9055

Az elején lehet, de fél év múlva hosszabb lehet a listám, újabb fél évvel később meg méghosszabb.

 

De ennyi játékos monitorozásához főállású szakember kellene.

Előzmény: Tonio 2.0 (9054)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.11.29 0 3 9054

Azért ha elkezdenéd írni a listát, elég hamar bajba kerülnél...

Előzmény: Süni2 (9053)
Süni2 Creative Commons License 2022.11.29 0 3 9053

A múltkor elfelejtettem reagálni...

 

Azért kellene kb. 50-60 fős szeményi körben gondolkozni, hogy legyen valós verseny az érintettek között, ill. ha valaki váratlanul kiesik, lehessen kiben gondolkozni.

 

Legalább törekedni kellene ilyen irányba.

Előzmény: Tonio 2.0 (9046)
Süni2 Creative Commons License 2022.11.29 0 3 9052

Nem. Ez nem rémísztő. Ez nonszensz.

 

Nekem ne akarják bemesélni azt, hogy a Fehérvár/Békéscsaba edzője tiltja pl., hogy Takó V./Giricz L. a szabadidejében fusson.

 

Talán a Handballexpertesek hoztak le egyszer egy belsős levelet, ha a NEKÁ-nál valaki súlyosan sérül, az megy is a levesbe. Akkor miről is beszélünk?

 

Valaki, aki szeret statisztikázni, írjon már egy névsort arról, hogy a 98/99-es korosztálytól kezdődően mely NBI-es klub adott élvobalban játszó, érdemi szerepet is kapó játékost, hányat és kiket, és hogy áll ugyanezzel a csudálatos NEKA.

Előzmény: Sanyóca(sanyesz) (9027)
Isthy1 Creative Commons License 2022.11.29 0 1 9051

Majd idővel ez a szokásosan csak dumában nagy "akarat" csillapodni fog és vissza fog kerülni minden a régi "rendes" kerékvágásba. Lehet lesz egy-két "vadhajtás" a jó irányba, de majd időben "kezelik" nehogy vezsélyeztetve a sokak számára paradicsomi állapotot, burjánzásnak induljon.

Előzmény: Tonio 2.0 (9045)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!