Keresés

Részletes keresés

pfffffffff Creative Commons License 2022.04.29 0 0 4163

Mai állapot: kelyhek, bepetézett kelyhek, egy helyen kihúzott bölcső is. Nem egyszerű a buli. 

Ma megcsináltuk a fészekrendezést, majd felkerült a 3ik hunor fiók is. Hűteni kell a fészket, kell a hely is, ma megindult a repce. 1 hét alatt egy jó 15 kiló simán kinéz. Árnyékban 20, napon 24 fok van. Egymástól kicsit elcsúszva nyiló két táblát hordanak. 1300ról induló vegyesről beszélnek. Remélem így lesz, kinéz egy jó eredmény. 

3 bepetézett kelyhet meghagytam. 3 családnál és jó helyen vannak, remélem szép bölcsőt húznak rá. Akkor ez 3 szaporítást fog eredményezni. Amivel az ugrálni vágyokat tudom gyengíteni.

Egyébként 10-12 fias keretet számolok. És már vannak egész szépen megtömött kereteim is.

van_Persil Creative Commons License 2022.04.29 -16 0 4162

Nyugodtan lehet itt alkalmatlankodni, de tőlem reakciót ne várj.

Opportunities Creative Commons License 2022.04.29 -1 0 4161

Ezen túl vagyunk, 2x voltak a darázsirtók ők mondtál, és amit elfogtam a lakásban az is német. Unokám szereti az élővilágot, de nehezen viselném el ha a 9 hónapos gyereket lakásban csípné meg.

 

"Hűvös időben akár odébb is lehet az egész családot a fészket tartó bútorral együtt rakni, alig mozognak." Első kép novemberi, ott lódarázs volt az ablakkiugróban, cserép alatt szigetelés felet,  fele fészek kb amit látsz. Sajnos nem jött volna be az arréb rakás, mert ajtónyitásra máris rátámadtak az irtókra második képen, a folyosóról nyíló padláson van a fészek december végén, eléggé hideg volt már. Papírdarázs ezeknél jóval kisebb.

 

Ez a focilabdánál nagyobb. Tehát neveléssel nem megyek semmire.

 

Előzmény: CBNora (4158)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.29 -16 0 4160

A darazsak, mint egyedek nem védettek, de a darázsfészek igen, csak szigorú követelmények mentén szabad megsemmisíteni.

Előzmény: CBNora (4158)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.29 -16 0 4159

Ki szólt be neked? Milyen fagyi nyalt vissza kinek? Te nem vagy magadnál! Idejössz OFF-topicolni, azért mert csak, röviden elmagyarázom a darazsak éves életét, mert nem tudod, de tudni szeretnéd, erre föl pökhendi módon még neked áll följebb?! Tudd, hol vagy, egykomám!

Előzmény: Opportunities (4157)
CBNora Creative Commons License 2022.04.29 0 0 4158

Az általad beidézett anyagban is írják, hogy a német darazsak földben fészkelnek. Úgyhogy a padláson hiába keresed.

A cserepek alatt papírdarazsak szoktak fészkelni. Ezek nagyon békés állatok, gond nélkül együtt lehet velük élni. Nem kell a fészek közelében hadonászni (a tetőcserepek mellett egyébként sem szokás), és ennyi. Az unokákat inkább meg kell ezekkel az állatokkal ismertetni, nem kiirtani mindent. Kis korban kell megtanulni, hogy kell a különböző állatok közelében viselkedni. Például ha érezzük, hogy mászik rajtunk valami, soha nem csapunk oda. Nem abból van a baj, hogy rád száll a darázs, hanem abból, ha csapkodsz. Nekem ezt apám már pár éves koromban megtanította, és bevált.

Nekünk a kis üvegházunk minden évben tele van a déli papírdarázs fészkeivel. Meleg, napos időben nem jó fél méternél közelebb menni a fészkekhez és ott matatni, de akkor sem támadnak váratlanul, a viselkedésük előbb mutatja, ha idegesek. Hűvös időben akár odébb is lehet az egész családot a fészket tartó bútorral együtt rakni, alig mozognak.

Szóval tök fölösleges átrakni a tetőcserepeket.

Előzmény: Opportunities (4157)
Opportunities Creative Commons License 2022.04.29 0 0 4157

Van az a helyzet, ahol a legnagyobb tisztelet mellett a fagyi visszanyal.... hiszen csak kérdeztem, mert töredékét sem ismerem a méhészet/ darazsászat SIC! területének, mint te vagy bárki aki ide írogat. Erre úgy írtál, tartalmilag ahogy nem esett jól, mondhatni beszóltál, majd megsértődsz azon amit a tudomány egyértelműen megfogalmaz, s ennek fényében eléd tártam az irónia egyszerű formájában.

 

Első kérdésemre részben válaszoltál, köszönöm, ezek szerint ha most ezen a héten fogok be több német darazsat és a mintázatuk egyforma, akkor a múlt évi megtermékenyítetteket kapom el. Ez kardinális kérdés volt, mert hőkamerával nem tudok felderíteni a zárt tetőrészen fészek hiányában ( ha a megtermékenyített most kezdi építeni, vagy már petézett is ) semmit. Ezért a nem nyitott részen kb 150 nm tetőcsereped vissza kell szednem, átnéznem.

Többire nem sikerült.

 

Nagyon nem érdekelnének a darazsak, de 3 unokám miatt sokkal fontosabb a történet, mint a királynő kérdése.

Mivel semmit nem tudtam róla, nagyon kíváncsi ( hülye tulajdonság ez így öregen ) voltam az általad említett Dr. Ludányi Istvánra, sajnos saját oldalát sem találtam. Mindenféle pejoratív gondolat nélkül nőgyógyászt ezen a néven igen. Azt láttam, hogy a méhészetben élen jár,  de klf fórumokon hideget/meleget, megbecsülést/ellenérzést olvastam. Az OMME oldalán sem jutottam többre, minthogy nem vezetőségi tag. 

 

Nem haragszom.

Előzmény: van_Persil (4156)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.28 -16 0 4156

Lehet poénkodni, de ezt a "nem koronázták meg" fordulatot Dr. Ludányi István méhész szakember tanítja, így hozzá fordulj panasszal, ha nem tetszik, engem kímélj meg a továbbiakban bármiféle konverzációtól.

Az OFF-topic témát a részemröl ezennel befejeztem.

Előzmény: Opportunities (4155)
Opportunities Creative Commons License 2022.04.28 0 0 4155

Köszönöm a segítő szándékodat!!!!. Sajnos vettem a bátorságot és használtam az ELTE Állatrendszertani Gyakorlati anyagában szerelő kifejezést melyet többek között Török János Dr. egyetemi tanár az MTA doktora ( MTA ott talán vannak koronások ) állított össze. Mivel válaszod szerint helytelen a királynő ( hiszen nem koronázták meg....)  elnevezés elgondolkodom, hogy írok nekik, figyeljenek jobban oda, mit hordanak össze, hogyan nevelik ki a következő tudós nemzedéket. 

https://www.eltereader.hu/media/2014/04/Allatrendszertani_gyakorlatok_READER.pdf

 

 

Amennyiben megtennéd a linken olvasható a tananyag 180. oldalán a német darázs nézd már át lécci, hogy rendben van e a többi, mert beírom azt is nekik.

 

"Aki szemre megmondja, hogy melyik darázs hím, melyik szűz nőstény és melyik megtermékenyített, annak gratulálok."

 

https://biologicalsurvey.ca/ejournal/bmc_05/92v_germanica.html

Szemüveggel olvasok 60 évesen, ennek ellenére nekem feltűnik a különbség a Királynő, a dolgozó és a férfi fotóján. Azonban első esetben látok nem széttrancsírozott egyedet így ezért kértem segítséget, ahogy érzem azt nem te fogod megadni nekem.

 

 

Köszi

 

Előzmény: van_Persil (4154)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.28 -16 0 4154

Csak a megtermékenyített nőstény egyedek (senki nem koronázta meg őket) telelnek át. A tavasszal lerakott  megtermékenyített petékből nőstények kelnek, de ők még nincsenek megtermékenyítve, ők hím petéket raknak, majd a kikelt hímekkel párosodnak, ezután tudnak nőstény petéket rakni. Aki szemre megmondja, hogy melyik darázs hím, melyik szűz nőstény és melyik megtermékenyített, annak gratulálok.

A méheknél szemmel látható különbség van az anya, a szűz anya, a terméketlen nőstény és a here között.

Előzmény: Opportunities (4152)
Opportunities Creative Commons License 2022.04.28 0 0 4153

A sérült képei

 

 

 

Előzmény: Opportunities (4152)
Opportunities Creative Commons License 2022.04.28 0 0 4152

Üdvözletem. Tudom a címe a topiknak nagyban eltér az általam írottaktól, de sajnos nem találtam friss topikot a témában amiben segítségre volna szükségem. Elöljáróban annyit, hogy múlt évben egy német- és egy lódarázs fészket szedtek le a kártevőírók a padlásról, nem voltak egyszerű helyen, de ahová télen és kora tavasszal bejutottam azokat a helyeket átnéztem, nincs új építésű. Pár napon belül azonban újra találtunk, sajna a lakásban ablakon 2 darazsat amiről előzmények miatt tudom, hogy Német darazsak. Egyik elfogásakor nagyon megsérült így esélyem sem volt megközelítőleg sem azonosítani a fészekben betöltött szerepét, míg a másik éppen maradt. Több kérdésem is van, nem találtam kártevő irtók oldalain, vagy más leírásokban sem konkrét választ. 1. Ha jól értettem a múlt évi fészekből akár több idén új fészket elindító királynő is hibernálhatja magát idei tavaszig. 2. Április végére van e már dolgozó, vagy hím egyed is, esetleg csak a királynő és pete, vagy már bábozódnak? 3. A jobb állapotban lévő esetén bizonytalan vagyok, nagyon hasonlít egy királynőre, lehet az? Másik esélytelen ennyiből, de mindkettejük fényképék mellékelem. 4. Ha királynő amit elfogtam, akkor mi lesz a 2. kérdés szerinti esetben a fészekkel ( értem ez alatt nem fejlődnek, nem kell irtani, kutatni őket a tetőn )

 

Nagyon köszönöm a segítséget előre is, mert nem volt olcsó a 2 mutatvány a múlt évben, minden, megtennék még időben az irtásra sk.

 

pfffffffff Creative Commons License 2022.04.15 0 0 4151

Betyáros. Én a jövő héten rakom a mézteret, és reménykedem, h egy gyenge koranyári idő jön. Épp most szakadt le az ég, úgyhogy a föld víz szempontjából rendben lesz már.

Nagyon bizakodó vagyok, a tavalyi eredménnyel elégedett lennék mézben, ha mellette működik a fejlesztési terv második üteme.

Előzmény: van_Persil (4150)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -16 0 4150

Nekem tegnap 1,4 kiló volt a gyarapodás, március 29. óta (akkor raktam be a SIM-kartyát a mérlegbe) pedig összesen 5,6 kg, de ebböl lejön kb. fél kiló kivett-betett keretek bruttója okán. (Egy teljesen átlagos család, önbecsapás lenne a legerösebbet mérlegre állítani, söt, a legerösebb családok zabálják a legtöbbet).

Hogy aztán miröl hordanak, nem tudom, a sárga mindenféle színében (citromsárgától az okkerig) van virágpor, méghozzá rengeteg, de láttam egy-két piroslábút is.

Előzmény: pfffffffff (4149)
pfffffffff Creative Commons License 2022.04.15 0 0 4149

Kolléga írta, h 3 nap alatt 2 kg plusz(szinte biztosan fűz). Brutális családja van a mérlegen, az igaz.

1 héten belül elkezd virágozni a repce. Az akácot május 15 utánra tippelik nálunk az okosok. Úgyhogy lesz remény akkor is, ha nem fagy el az akác(most már csak nem), és a repce is a jobbik arcát fogja mutatni.

Előzmény: van_Persil (4148)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.15 -16 0 4148

Sajnos a repce legalább 2, de inkább 3 hetes késésben van (attól kezdve, hogy szárba szökken, normális évben 5 hét a tisztítópörgetés, 7 hét az akácpörgetés), viszont az akácon már 2 mm-esek a virágrügyek, így a repce végébe tuti bele fog lógni az akác.

Előzmény: pfffffffff (4147)
pfffffffff Creative Commons License 2022.04.15 0 0 4147

13-i állapot. Kiegyenlítés után 6,5 hunor keret fias az átlag. Egy családnál találtam bepetézett kelyhet(ez nem volt örömteli). Ilyen egységes állomány nálam még nem volt. 

Dőlt befelé a virágpor, fröccsentek a keretek. Ez minden bizonnyal a fűz volt. A repce elkezdett bokrosodni. Még egy eső jó lenne. De a családokon nem fog múlni, ha mézel, ezek meghordják, amit lehet.

pfffffffff Creative Commons License 2022.04.09 0 0 4146

A szerdai kezelés teli találat volt. Péntekre 21 családból 20 kihúzta a hunor mülépet, a legerősebb teli is petézte. De a többségénél is volt már pálcika kisebb- nagyobb részen.

Kiegyenlítést is végeztem. Volt már több család, ahol keretben, illetve kereten volt fias, ezeket gyengítettem a lemaradottak örömére.

A keretek már fröcsögnek, rengeteg a virágpor is. A mai kb 20 mm eső is aranyat fog érni, de legalábbis adott egy komolyabb esélyt a repcének.

pfffffffff Creative Commons License 2022.04.06 0 0 4145

Érdekesen hangzik, továbbra is nagyon érdekel ez a technológia.

Végül a tél 2 anyát fogyasztott el szó szerint és valamint egyet ma nyomtam el, herepetéző lett.

És találtam vagy 30 ha repcét, aminek a közelebbi sarka kb 1 kmre van. De sok eső kell még neki, h kb 2 hét múlva értékelhető eredményt lehessen mérni róla. Most azt mondom, a méhek jók lesznek, talán jobbak, mint tavaly. A fejlesztési terv jó és működik. Kb 2 hét és indul(vajon indul?) a buli.

Előzmény: van_Persil (4144)
van_Persil Creative Commons License 2022.04.06 -16 0 4144

Én két hete felraktam a 3. fiókot, majd 8-8 keretre szükítettem a 2.-3. fiókot úgy, hogy a 7. építtetökeret, a 2.-5. pedig szüz, az 1. és a 6. alulról felrakott mézes keret, az 1. és a 8. pedig fészekbe való (még nm sokszor petézett bele az anya). oldalról vakkerettel takartam. Ma a fele állománynál kiegészítettem 10-10 keretre úgy hogy 2-2 mülépes és 2-2 félig kiépített keretet kaptak, fentröl leraktam 2 fedett fiasost, lentröl pedig egy mézest fel (az alsó fiókot egyáltalán nem néztem).

Ezzel a módszerrel gyorsan le lehet cserélni a fészekben lévö kereteket.

Előzmény: pfffffffff (4143)
pfffffffff Creative Commons License 2022.04.06 0 0 4143

Április 6, állapot:

A legerősebb család 6 táblás fiassal bír. A leggyengébb 3mal. Átlagnak az 5 kiterjedt fias keretet mondanám. Ma mind kapott egy műlépet, amelyik igényelte egy üres keretet is. 3 tényleg gyengébb család van, a többit egységesen erősnek mondanám. A fűz most kezdi, a repcének 2 hét kell kb. Izgalmas szezonnak ígérkezik. Még lenne két jó eső, kiemelkedő eredmények is jöhetnének.

van_Persil Creative Commons License 2022.03.15 -16 0 4142

Nálam alig volt több, mint 10-12°.

Létezik hunorhoz is. Sokkal könnyebb, bár hunorhoz alulra fióktoldó kell, úgy amíg nem propoliszozzák össze kellöen a fiókkal, leeshet. viszont csak a saját viaszomat használom (mielött beadnám a családnak kiépítésre, be kell viaszolni) fedelezésböl és herezúgolásból, garantáltan nem paraffinos, se nem amitrázos ez a viasz. A kereteket teljesen kiépítik, nincs a keretléc és a lép közöt mászerálás. Ami bonyolultabb, a lépek megújítása, de valamit valamiért.

Előzmény: pfffffffff (4141)
pfffffffff Creative Commons License 2022.03.15 0 0 4141

17 fok volt, nem voltak fürtben. Teljesen biztos vagyok benne, h nagyobb kárt okozott volna, ha nem túrom át őket, mint így, h gyakorlatilag minden keret járt a kezemben.

Az akác csúszni fog, repce nem is lesz. H milyenek lesznek a családok, azt meg még senki sem tudja.

Habkaptár, műanyag keret. Szívesen elmennék hozzád tanulmányi útra egyszer 🙂

Előzmény: van_Persil (4140)
van_Persil Creative Commons License 2022.03.15 -16 0 4140

Én ilyenkor nem nagyon nézegetem a keretek kivevésével, mekkora a fiasítás, mert könnyen kihülhet a fészek. Mivel nem takarok (habkaptárral dolgozok, ott nincs rá szükség), ezért az etetö (ez nálam gyak. egy köztes tetö a tényleges tetö és a fiókok között) levétele után egyböl látni, hogy hány kereten van a fészek. Ha anyátlanok, azt ilyenkor felülröl is meglátni, mert nem húzódnak rendesen fészekbe, sokkal idegesebbek és a kajájuk is kevesebb, mint lennie kéne. Én csak fedett mézes keretet karcoltam a fészek szélsö kerete után kettövel és raktam be a fészek mellé közvetlenül. csak sajnos nem tudtam az egesz állománnyal végezni, mert feltámadt a szél és túl hideg lett, így 28 családnál elmaradt az elsö felkarcolás. Gond nincs belöle, max. annyi, hogy a keretek elsö felében lesz az elején a fiasítás, hátul meg a méz, ami azt eredményezi, hogy késöbb a keret elsö részén más korú lesz a fiasítás, mint hátul, vagy esetleg az alsó fiókra megy az anya, ha fönt nincs elég helye. (1/2 NB rakodó alul nyitott (ráccsal vedett) fenékkel).

Az a gond, hogy amikor leállás volt, azzal pont azok a méhek estek ki, amik akácra mentek volna, söt, ha most megint jönnek a fagyok, akkor megint leállhatnak az anyák, és azok a ki nem kelt méhek szintén akácról fognak hiányozni.

Előzmény: pfffffffff (4139)
pfffffffff Creative Commons License 2022.03.15 0 0 4139

Ma végre árnéztem őket tisztességesen. Sajnos egy anyám oda lett az elmúlt 3 hétben. Rengeteg kaja eltűnt...

6-8 hunor keretre szűkítettem a családokat. Egy családnál alig van fiasítás, a legerősebbeknél 4 kereten kiterjedt van. De volt leállás, mert fedett fias van és pálcika. Köztes állapot gyakorlatilag nincs.

pfffffffff Creative Commons License 2022.03.10 0 0 4138

Lakni Pesten lakom 😆 És itt tényleg rengeteg a Szent István parkban a hárs.

Előzmény: van_Persil (4137)
van_Persil Creative Commons License 2022.03.10 -16 0 4137

El ne áruld senkinek, hogy hol laksz, ha van a szomszéd faluban hárs, nálad meg repce, akác és napraforgó is.

Én tavasszal csak karcolgatással serkentek (pár naponta egy keret hengerrel felkarcolva, 3nap múlva már telepetézi az anya) és így se éheznek, cserébe szépen fejlödnek, a naprafogót meg legtöbbször bent hagyom nekik téli eleségnek (felénk ráetetés nélkül nem igazán "méze"l a napraforgó). (Egy családot elkezdtek rabolni, mert az ösz végén váltott anyát, ami nem tudott bepárzani, de még azoknak is annyi kajájuk volt, hogy nem tudom, mit ettek egész "télen").

Nálam a bölcsözés elég egyszerüen megy,mivel a müanyag keretekkel dolgozok, a fészekbe csak teljesen kiépített keretekkerülnek, így gyak. csak a keret aljára tudnak bölcsöt húzni. Átvizsgáláskor egyszerüen elöre döntöm a fészekfiókot és látom: van bölcsö - nincs bölcsö. Nem kell az egész fészket végigbogarászni.

olyan amúgy sosincs, hogy az idöjárás, a családok erössége és a mézárak szentháromsága mind a méhész kedvében járjon.

 

Előzmény: pfffffffff (4136)
pfffffffff Creative Commons License 2022.03.10 0 0 4136

Tavaly az akácban és napraforgóban kb 500 kiló maradt benne. 

Tavaly a mester terv tavaszi része nagyon jól működött. Gyakorlatilag túl erősek lettek a családok, íg repcén 21 kgos átlagot produkáltak. Cserébe ugyebár a java bölcsőzött. Így hiába nem fagyott el teljesen az akác, a méhek helyett nekem lett rengeteg munkám, akác méz alig 10 kgos átlagban. A családokat sikerült megfogni, így a szomszéd faluban lévő hársról is lett ni hordás. Bánom, h eladtam, az most lenne igazi valuta. A napraforgó se lett az igazi, ide már nem sikerült élesen tartani a családokat.

A tavaszi serkentés kicsit hangolva lesz, és meglátjuk, h mit ad a fékentartó terv a repce előtt. Remélem sikeres lesz.

Előzmény: van_Persil (4135)
van_Persil Creative Commons License 2022.03.10 -16 0 4135

Az nem rossz arány, szerintem már több is, mint hobbi.

Előzmény: pfffffffff (4134)
pfffffffff Creative Commons License 2022.03.10 0 0 4134

van Persilnek:

24 családdal dolgozom. Nekem csak hobby lenne, amennyiben 1300 kg mézet annak lehet tekinteni. Ha akarnék fejleszteni, akkor lenne lehetőségem, de jelenleg ez a méret elég. Így is muszáj volt hordósan eladni, mert már nehezen tudtam üvegezve eladni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!