Keresés

Részletes keresés

ghepard Creative Commons License 2019.03.19 0 0 22640

A legtöbb ember azt úgy veszi, hogy csináljanak már velem valamit, adjanak már valamit - s nem úgy áll hozzá, hogy hát nekem mit kellene tennem, hogy ez meg az jobb legyen....

Előzmény: HCastorp (22638)
ghepard Creative Commons License 2019.03.19 0 1 22639

Nemcsak az emésztés, de az egész test működése egy nagyon összetet folyamat - és ebbe nem igen látnak bele, legjobban talán saját maga a test - ha hagyják. De sok mindennel igyekeznek belepiszkálni. A megelőzés és az életmódváltás sokkal fontosabb lenne, de azzal nem igen törődnek és nem igen verik az emberek fejébe. Csak hogy néhány % megy arra abból, ami befolyik az eü-be. A doktor hogy tanítót jelent - na ettől fényévekre vannak.

Előzmény: HCastorp (22637)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.18 0 0 22638

Több mint nagyvonalú eljárásnak egy másik ember életével.     Kíváncsi lennék ha a saját epéjéről lenne szó akkor is ilyen nagyvonalúan járna e el. :)

 

De hát itt ezen a fórumon is sok ilyen ember szólt már hozzá ,  túlélték a dolgot,  tehát a gyógyítás sikeres volt,   a statisztikában. :)   Bele se halt  úgy, hogy előtte semmi panasza nem volt, és a köve is eltűnt mit akarnának az emberek még ezen túl. :)

 

Valami ilyesmi. 

 

     

Előzmény: ghepard (22636)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.18 0 0 22637

Az emésztés egy nagyon összetett folyamat.     Akkor válik bonyolulttá a döntés ha ilyen szinten bele kell nyúlni mint egy epeműtét pl.   Mert az visszafordíthatatlan .     Ehhez képest könnyű kézzel műtétre küldeni valakit egy problémamentes kővel  több mint meredek vsz.   

Egy szó mint száz én nagyon nagyvonalú eljárásnak érzem .  

 

 

Van egy rakás műtét ami elkerülhetetlen már ott abban az adott állapotban  ez nem kérdés.   Csak ahogy odáig eljutott az illető.     Mert ha egyszer már műtét az a rossz és a még rosszabb között egy választás legyen szó bármilyen műtétről. 

 

Általánosságban pedig a bajok akkor kezdődnek ezzel az úgynevezett gyógyítással amikor egy páciensnek olyan panaszai vannak amikkel a szervezet önmagában nem bír el.      Mondjuk mindennel ami túl van egy náthán, vagy egy horzsoláson. :)     Onnantól kezdve minden döntésnek nagyon komoly következményei lehetnek. 

 

 

 

 

 

Előzmény: ghepard (22636)
ghepard Creative Commons License 2019.03.18 0 0 22636

Hogy mi mennyi, hogyan, miért van az orvoslásban - azt még maguk se tudják, no meg ha tudják is, nem verik nagy dobra. De lassan lehull majd mindenről a lepel, lesznek valós adatok - hogy mennyit is tesz hozzá az orvos, az orvoslás, a műtét, meg a sok bogyó stb. Mert simán meglehet az, hogy nem az a döntő - amit annak igyekeznek beállítani.  

Előzmény: HCastorp (22635)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.16 0 0 22635

Akkor jön ez mint pl ebben a videóban ahol a doktornő elmondja tömegesen jelennek meg az ambulancián epeműtöttek mindenféle nyűggel.     Miközben az a duma ez  minimális létszámot érint tartósan, és bagatell.  Ez így elég amatőr beütést ad a dolognak ilyen ellentmondás  csak a felszínen.

 

Persze sokkal jobb egy sürgősségi epeműtét, hasnyálmirigy elsorvadás helyett egy haspuffadás, vagy rendszeres hasmenés,  vagy epésreflux.     Sokkal kellemesebb program.    Na de  mik az arányok esélyek ezekre az nagyon nem mindegy. :)

 

Mert érted mondhatod te  az epeműtöttnek aki utána élete végéig kínlódik ilyen meg cifrább nyavalyákkal de meg is halhattál volna egy hasnyálmirigy gyulladásban.           

 

Mindez olyannál akinek semmi panasza nem volt a kövével  esetleg, és volt a hasnyálmirigy gyulladás miatti halálra  mekkora esélye?    1:10.000-hez, vagy 1:1000-hez, vagy 1:100.000-hez nem mindegy. :)

 

  

 

 

Előzmény: ghepard (22632)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.16 0 0 22634

Józan paraszti ésszel is könnyű belátni minden adat nélkül ha valakinek epeköve van  az elzárhatja tartósan, vagy olyan gyulladást okozhat stb  ami nagy bajt keverhet.       De mi ennek a valószínűsége?    Ahhoz tudni kell az össz létszámot akit ez érinthet és tudni kell az ilyen tényleges esetek számát.      Legalább és még akkor is egy nagyon kezdetleges számítás. :)

 

Akkor mi a valószínűsége annak egy ilyen eset aki teljesen problémentes kő egyszer csak egy sürgősségi műtéten köt ki  amit megelőzhetett volna  ha  kiveteti a problémamentes kövét?

 

Nekem az a benyomásom ez a része a dolognak fel van tupírozva,   és a műtét után problémák pedig el vannak bagatellizálva.      Ez csak egy érzés nyilván adatok nélkül.  

 

De ilyen részletes adatok nélkül mire alapozza egy orvos azt, hogy egy ilyen műtét után a problémák nagyon kis %-ban is  nem okoz komoly gondot az életminőségben?

 

Beleviszi egy olyan műtétbe amikor lehet, hogy soha nem lenne baja az epekövével   viszont a műtét után minden megkavarodik az emésztésében. 

 

Ehhez olyan bizonyosság kellene a számok alapján , hogy ezt kijelentse ez a jó neki. :)  Amit én nem látok sehol mire lenne alapozva.   Ettől még valamire biztos van , csak hol tudom megnézni a matekot. 

 

 

Előzmény: ghepard (22632)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.16 0 0 22633

Köszönöm mióta közelről láttam az egészségügyet páciensként és  tapasztalatokat szereztem vele kapcsolatban  túl egy náthán, vagy influenzán a háziorvosnál eseteken   néhány dolgot átértékeltem . 

 

 

Örülök neki , hogy egészségügyi dolgokban jártas nagyon bölcs emberek kidolgoztak eljárásokat,  de mielőtt végrehajtanák rajtam bármelyiket  is szeretném én is tudni mi alapján jutottak erre a következtetésre.   Elkerülendő a "félreértéseket".  :)

 

Nagyon sok esetben itt a fórumon is elhangzik   panaszmentes kőnél is műtéti javaslat érkezik pl  .     Ennek a megalapozottságához minimum mellé kellene tenni olyan statisztikákat amik  azt mutatják mennyi sürgősségi műtét van epekő miatt     vetítve az össz köves létszámra ezeknek az eseteknek a számít.    Amiben  elvileg az össz köves létszám ismeretlen mert az senki nem tudja  maximum saccolni.   

 

Aztán kellene mellé tenni statisztikákat arról epeműtét után problémák  milyen arányban jelentkeznek és milyen változást okoznak az életminőségben.    Ez egy igen bonyolult statisztika lenne  de kezdésnek pl  le lehetne szűrni az epeműtöttek  kórlapját   a 80-as évektől mondjuk.   Ha van ilyen  nyilvántartás bármilyen orvosi rendelésen megjelentek valamilyen panasszal.     Ezeket összesíteni, és valamit leszűrni belőle.

 

Ezt a kettőt egymás mellé tesszük akkor tudok mérlegelni .         De ha ezt az orvos sem ismeri akkor ő mi alapján mérlegel merül fel a kérdés?  :)   Mert valaki azt mondta neki, hogy ez így jó. :)   Aki mi alapján mondta amit stb.    Nem kételkedem benne valami alapján mondta csak a részletes adatokra vagyok kíváncsi legalább ilyen nagy vonalakban   mert ez is még igen elnagyolt kalkulálás lenne ,  de mégis valami.  

 

 

 

 

Előzmény: ghepard (22632)
ghepard Creative Commons License 2019.03.14 0 1 22632

Néha benézek ide és visszaolvasom egy kicsit a topikot. A Te hozzászólásaid mindig érdekesek és értékesek. Szerintem nagyon jól átlátod a problémát s nemcsak ezt, hanem úgy általában az egész test problémáját. Én is azon vagyok már 40 éve, hogy kismerjem magam és tudjak valamit tenni magamért - mert más nem fog és nem is tud tenni annyit, mint amennyit az ember saját maga meg tud tenni magáért.

Előzmény: HCastorp (22631)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.14 0 0 22631

http://www.videoklinika.hu/video/bero_szgyongyi_epepanaszok

 

Ez a videó nagyjából tartalmazza a valószínű lehetőségeket.      Igen érdekesnek találtam azt, hogy tömegesen jelentkeznek ilyen problémákkal a gasztron  az epeműtöttek.    Némi ellentmondás van ebben és a szakirodalomban, főleg a régebbi szakirodalomban megjelenő álláspont között  .  Ami nagyjából az, ha bárkinek műtét utáni panasza van az nem az epe hiánya miatt van. :)     Ami mostanra kezd kicsit árnyaltabbá válni,  valahol 30-40% érintett panaszosról olvastam  .     Persze ez is mint minden statisztika a mérési módszertől függ.

 

De a kérdésedre a válasz valószínűségi alapon  a legvalószínűbb, hogy a hólyag hiánya okozza a tüneteidet, közvetve, közvetlenül.      Kevésbé valószínű de ezt vizsgálatokkal ki tudják zárni  újra kövesedtél , vagy műtéti szövődmény stb.   Még kevésbé valószínű de előfordulhat az is, hogy az eredeti panaszaid részben nem is epés eredetűek voltak , és akkor nyilván a hólyag eltávolítás után is megmaradtak. 

 

Szakirodalomban régen minden ilyen panaszt epeműtét után tartósan megmaradt olyannak minősítettek ami nem is epés eredetű volt.   Vagy legalábbis több helyen láttam ilyen utalást.     Mostanra ez is bonyolódik egy csöppet,   mert egyre több helyen kezdik beismerni azt amit ebben a videóban is hallhatsz,  hogy bizony nem csak egy játék és mese az nincs hólyagod .        

Előzmény: snef (22623)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.12 0 0 22630

Nagyon sok embernek volt hasonló,   egész pontosan azoknak akik a hólyag eltávolítás után is kövesedtek akkor az epevezetékben tud képződni ki  (kisebb eséllyel mint a hólyagban)       + azoknak akik az epehólyag eltávolítás utáni tünetegyüttes hatásaival találkoznak.    Lehet van más verzió is.

 

Ezt úgy tudod kideríteni ha felkeresed kezelőorvosod gyógyszerészed aki elvégeztet rajtad minden vizsgálatot  aztán ha nem talál semmit akkor igen vszínű, hogy az epehólyag eltávolítás utáni tünetcsoport 1-1 tünete jelentkezik.     Azon se lepődj meg ha ehelyett majd az hallod biztos érzékenyek a beleid, vagy pszichés okai is lehetnek. :)   Ha esetleg szakember kezébe kerülsz akkor valószínű, hogy a műtét utóhatásaiban fogja megtalálni az okát, ha a vizsgálatok nem mutatnak új kövesedést, vagy más szervi zűrt.    Ha valami agysebésszel találkozol bármilyen vetítés elképzelhető.   

 

 

 

 

Előzmény: snef (22615)
Flower2000 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 22629

Szánd ra magad az ultrahangra. Kialakulhat kő ujra de ritkán.

Előzmény: snef (22615)
Flower2000 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 22628

Tegnapelőtt műtöttek epekővel. Semmi panaszt nem okozott nálam. Halgass a háziorvosodra. Rutinműtét nem kell félni.

Előzmény: mcm2015 (22613)
csilla500 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 22627

Szia!!

 

Én  is  erre  gondoltam.....mert  bizony  mütét  után  nem  mindenki  tud  büntetlenül  enni jó  "ütős" finomságokat.Nagyon  sok  emberke/ köztük  jómagam/ mütét  után  is   nagyon  - nagyon  odafigyel   mit  eszik. Persze  nem  igazán  jó  ez  igy  sem,  mert  a  szervezetnek   szüksége  lenne  mindenfajta   vitaminra  ami  pl   káposztában, karfiolban, babban   van...  de  ha  kitapasztalja  pl  hogy  a  bablevestől    2  napig   rossz  a  gyomra  vagy  a  hasa,  biztos  hogy  a  közeljövőben nem  eszi.Ahhhhhh ez  egy  ördögi  kör, kővel  se  volt  jó- 1 db  1 cm  kövem  volt,  olyan  nagy  gondot  nem  okozott,      a  mütét  mellett döntöttem, de  a  mai  napig  odafigyelek  mit  eszem. Vannak  szerencsések,  akik  mütét  után  bármit,  büntetlenül  meg  tudnak  enni, semmi  nem  okoz  náluk  problémát. Erre  mondom  nem  vagyunk  egyformák.Próbálj  picit  odafigyelni, hogy  mit  eszel, persze  nem  azt  akarom  mondani, hogy  ne  egyél  pörköltet  vagy  bablevest,  vagy  csülköt....az  ember  egy  életen  át  nem  diétázhat... de  pici  odafigyeléssel  sok  kellemetlenségtol  megkimélheti  m,agát.Tejes  dolgokat  szoktál  enni?

Előzmény: snef (22623)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.05 0 1 22626

Azért általában szerintem úgy jut el valaki egy ilyen műtétig   jelentkezik mindenféle epéhez kapcsolódó baja,  kínlódik vele és akkor műtét.       

 

Szóval biztos kivetted a szavaimból, hogy eszembe se jutna a műtét.     De ha mégis akkor se kapkodnám el a dolgot.

 

Egy példa  70 év környéki  életkorú  akinél találtak egy uh-on epekövet.  De panaszmentes volt.  Háziorvos ezt ki kell venni.   Az illető ragaszkodott a hólyagjához nem igényelte a műtétet mondván semmi panaszat nem tapasztalt ezzel kapcsolatban 70 év alatt akkor az a pár évet ami még visszavan talán kibírja még az a hólyag. :)  Józan paraszti ész ugye.      Erre mi történt mikor 1-2 év múlva újra Uh-ozták  nyoma nem volt az epekőnek. :)  Van ilyen is  .     Közel 70 évesen meg is műtötték volna panaszmentesen , legalábbis a háziorvosa  mert ő tovább nem ment ezzel, hanem legyintett az egész cécóra, hogy ez a legkisebb gondja 70 évesen.   Lehet ha eljut egy sebészig ő is lebeszélte volna inkább csak a háziorvos volt ilyen lelkes.   Ez nem derült ki mert nem ment tovább. 

 

Persze ez is egy eset a millióból. 

Előzmény: mcm2015 (22624)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.05 0 0 22625

Nem igazán tudnak ebben neked nagy okosságokat mondani azon kívül, hogy a műtét kizár bizonyos kockázatokat,  ennek nyilván van egy ára  ami az, hogy az epehólyagod kivételre kerül.    Ami papíron semmilyen gondot nem okoz majd neked .   Ami a valóságnak egy elég speciális értelmezése. :)    Ha mégis különféle gondokat tapasztalsz majd 10 évvel a műtét után is, nem csak a műtét utáni napokban.   Olyan gondokat is esetleg  amikről előtte még csak nem is hallottál   (és soha nem is lett volna ilyened ha nem műtenek meg)  akkor azt senki nem fogja elismerni azok a problémák attól vannak neked nincs epehólyagod.   Ha semmi mást nem találnak biztos érzékeny bél szindrómád van, vagy pszichés problémáid  ezek kellően megfoghatatlan és mindenre ráhúzható  témák,   és ettől van mindenféle zűrzavar az emésztésedben mondják majd és mossuk kezeinket.

 

Nagyjából ez a mozgástered a játékban.         

 

Ha már orvos közelbe kerülsz  kérdezd már meg tőle  mennyi epeköves van az országban és abból évente hány embernek záródik el az epevezetéke  tartósan ami azonnali műtétet indokol.   Kíváncsi lennék rá, hogy ez több lehet e néhány 100 esetnél /év  a kb 1 millió potenciális lehetőségből. 

Előzmény: mcm2015 (22624)
mcm2015 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22624

Köszönöm ezt a kimerítő választ/elemzést, mindenképpen fogok még konzultálni egy sebésszel, mielőtt műtétre adom (vagy nem adom) a fejem... :-)

Előzmény: HCastorp (22622)
snef Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22623

Hello

 

jaja a szokasos faja zsiros eteleknel

ercp-et mar a mutet utan allitoalg mar nem lehet.

 

Előzmény: csilla500 (22617)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22622

Próbáltam neten most rákeresni az epeút elzáródások száma mennyi évente  Mo-n.    Persze nem találtam hivatalos adatot.

 

Viszont amit találtam , hogy bővítsem az elzáródásokra vonatkozó felsorolást   az epeút elzáródhat rákos daganattól is.    Nem csak epekőtől.    Hát ez szuper hír. :)

 

Szóval  bármennyire szerettem volna neked valószínűségeket adni  nem tudok mert nem tudjuk sem az epeút elzáródások számát ,  sem az epeköves betegek számát   így számolni sem tudunk.

 

Totális tudatlanságban leledzünk ,  lehet ez a jótékony cél. :)     Nem tudom de jó lenne ezt kiszámolni hivatalos adatokkal legalább.

 

Vsz  az epeköves esetek regisztrált számánál a valódi epeköves esetek száma biztos sokkal nagyobb  mert sok esetben ez ki sem derül lehet élete végéig neki epeköve volt.    Ha nem megy el  ultrahangra, és nincs panasza a büdös életben ki nem derül,  nagyon sok ilyen lehet.

 

Viszont legalább azt jó lenne tudni mennyi epeút elzáródás van az epekő miatt,  ha már ez akkora mumus. 

Előzmény: mcm2015 (22613)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22621

Ha már embóliát belekevertem   Zavadszky Gábor   fiatal focista,  lefeküdt aludni aztán nem ébredt fel.  Embólia és meghalt.  Előző nap még focimeccsen szerepelt.      Az ő esete annyiban más , kapott egy rúgást ami megnöveli a vérrögképződés esélyét, és az orvosai nem adtak neki vérhigítót  az eset után.  Bele is halt ebbe volt vagy 30 éves talán vagy még annyi se. 

 

Beleid is elzáródhatnak bármikor,  vagy egy veseelégtelenség pl húgyutak elzáródásai miatt, vagy a nyirokrendszered megborul ott is valami elzáródik.    

 

A lehetőség száma elég komoly az elzáródásokra bármikor.

 

Hogyan aránylik ehhez a meglévő epekővel az epevezeték elzáródási veszélyes  kérdezd meg az orvodtól kiváncsi lennék mit mond erre.  Mondaná e fejből az adatokat mire milyen esélyed van. :)   Ha egyszer orvos közelébe kerülök és eszembe jut megkérdezem csak kíváncsiságból  mit tud mondani.   De inkább nem akarnék orvos közelbe kerülni    mert a gyógyítás se veszélytelen műfaj.     Abba is már elég sokan belehaltak halálra gyógyították őket,  de ez megint egy másik statisztika. 

 

Előzmény: mcm2015 (22613)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22620

Bonyolítsam, és más megközelítést is adjak .     Pl  bármikor kaphatsz egy embóliát  ha már elzáródás,  függetlenül az epekőtől.     Akkor távolítsuk el az összes eret és szívjuk le a véredet   mert bármikor okozhat egy érelzáródást  egy vérrög.     

 

Na kb ez a logika ebben az epekő , elzáródás, eltávolítás műfajban.  

 

Annyi különbséggel ugye az ereidet nem lehet eltávolítani és a véredet leszívni.  :)     Hál Istennek mert még bejönne ez a gyakorlat ami semmi változást nem okozna az életminőségedben , papíron. :)

 

Körbenézel a világban hány ember kap tüdőembóliától egyéb érelzáródásokig nagyon fiatal korban és hal bele, vagy megússza.    Nem kevés,  csak híres sportolók közül az utóbbi 1-2 évben   Serena Williams,   Marozsán Jennifer,    fiatal sportolók akik embóliát kaptak és a vak véletlen nem haltak bele azonnal , vagy bénultak le úgy már talpra se állnak többet.

 

Mennyi ennek a valószínűsége egy epevezeték elzáródás valószínűségéhez mérve?   A jó ég tudja  de kíváncsi lennék rá.    A hivatalos statisztikákra.

 

Csak zárójelben, hogy a vesszőparipámat is belekeverjem arra is kíváncsi lennék szedtek e fogamzásgátlót pl ez a 2 sportoló nő aki sportolóként, fiatalemberként embóliát kaptak  ami több mint megdöbbentő.    Ez a fogamzásgátló téma kontra epekő, kontra gyógyszergyártás stb  korábban itt szóba került és az én mániám. :)

 

Pl  az egyik volt osztálytársam nem sokkal érettségi után  összeesett az utcán huszonévesen és azonnal meghalt, halál oka embólia.    Véletlenül pont nő volt   ,  de ne hozzam megint szóba a fogamzásgátlót  .

 

Szóval elég sok minden elzáródhat a szervezetedben bármelyik percben ,  még az epevezetéken és az ereiden kívül is.    Hát ez ilyen játék.     Szerencsére azért mindent nem lehet eltávolítani  mert akkor droid lenne belőled, bár lehet még ide is eljutunk egyszer. :)

Előzmény: mcm2015 (22613)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22619

Meghatározzunk valószínűségeket ahhoz hiányzik sok adat.     Ha jól emlékszem az epeeltávolátás utáni problémahalmaz kb az esetek 30%-ban jelentkezik.   Ez egy ilyen A4 -es lap méretű felsorolás milyen problémák.   Amik állítólag átmenetileg jelentkeznek.      Ha mégse akkor pech, és  biztos valami pszichés dolog okozza, és mossuk kezeinket. :)      Mondjuk úgy ezen a területen még sok a homályos pont.

 

Viszont mindezt jelenleg hivatlalos álláspont szerint nem lehet azzal a kockázattal egy lapon említeni amit esetleg egy perforált epehólyag, vagy elzáródott epevezeték miatti  életveszélyes helyzet, vagy egy hasnyámirigyre átterjedő gyulladás vagy búbánat tudja micsoda még okozhat epekőből kiindulva.

 

Ennek mekkora az  %-os, ezrelékes, tízezrelékes stb valószínűsége  fogalmam sincs de vannak itt orvosok talán ők tudják ha már ez alapján dolgoznak nap mint nap. :)    Bár nem biztos , hogy orrukra kötik ezeket az adatokat nekik se. 

 

Az a tippem nem 30%-os az ilyen esetek aránya már csak abból kiindulva akkor százezreket érintene viszonylag rövid idő alatt.

 

Viszont egy haspuffadás pl mint epehólyag eltávolítás utáni probléma  pl  ha se mérhető össze mondjuk egy hasnyálmirigy gyulladással.    

 

Ilyen ez a buli.     Van választék  egyik jobb mint a másik. :)   

 

    

 

 

Előzmény: mcm2015 (22613)
HCastorp Creative Commons License 2019.03.04 0 0 22618

Nehéz mit mondani  ,   ez kb olyan történet mintha arra adnánk tanácsot  lemenj e az utcára mert elüthet egy autó vagy találkozhatsz egy ámokfutóval is .     

 

Van egy bizonyos esélye annak ha nem veteted ki esetleg elzáródást okoz  és akár életveszélyes helyzetbe kerülhetsz.    Ha ilyen peches vagy.    Ez mekkora esély hát a jó ég tudja  de minden orvosi végzettség nélkül szerintem nem egy eszméletlen nagy valószínűség .   Mert ha az lenne akkor tekintve, hogy a népesség komoly %-a küzd epegondokkal  nonstop hullanának az emberek az elzáródott epevezetékekkel.     Mondjuk Mo-n epeköves 1 millió ember  perpillanat  abból vszínű  500 .000 nem is tud róla.   Ha ez az elzáródás egy nagyon könnyen előforduló valószínűség lenne akkor most bemennél bármelyik kórházba és ott feküdne 100 -1000 ember elzáródott epevezetékkel sürgősségi műtétre várva.  

 

De ettől függetlenül ennek van egy bizonyos valószínűsége  amit a műtét elvileg kizár.

 

A hivatalos álláspont szerint a műtét kockázata  tart a 0-hoz,   a műtét utáni életminőségben nincs érdemi különbség   egy epehólyag eltávolítás miatt.       Ezért minden ilyen esetben a fenti kockázatot kizárnák. 

 

Azért az epehólyag nélküliség  =  epehólyag meglétével   történet egy kicsit  szépítése a valóságnak,  a műtét kockázata tart a 0-hoz sztorinak is  van egy kis  kozmetikai beütése. :)

 

Kb ezt kell mérlegelned.    Ha a saját véleményre vagy kíváncsi nekem eszembe sem jutna kivetni ha semmilyen problémát nem okoz  ez,  még egy epegörcsöd se volt soha és egy szervet kivenni,  őrültség vsz.      Viszont ha bejön a fenti kockázat nem tudom mekkora %-os esélyed van rá akkor ráfázol.    Ha viszont az jön be a műtét után mindenféle gyomorproblémád lesz ami előtte nem volt   akkor is ráfáztál , és ennek vsz jóval nagyobb az esélye minthogy elzáródjon az epevezetéked és abba belehaljál.      Ezt csak hasraütésszerűen mondom és ne vedd kötelező ajánlásnak, vagy egészségügyi ténynek stb.   Csak az én privát véleményem, ami nem mérvadó a kezelőorvosod , gyógyszerészed véleményéhez képest.   Tehát ha esetleg ezt követed és belehalsz akkor ne hibáztass. :)

Előzmény: mcm2015 (22613)
csilla500 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 22617

Szia!

 

Bizonyos  ételek  után  tapasztalsz hasonlókat,?  itt a  zsirosabb füszeresebb dolgokra  gondolok.

Miért  kellene  ujra  müteni?????

 

Előzmény: snef (22615)
mcm2015 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 22616

Sebésszel? Oké... Meg még megkérdezem gyakorin is, hátha tud valaki valami okosat mondani...

Köszönöm a választ!

Előzmény: csilla500 (22614)
snef Creative Commons License 2019.02.26 0 0 22615

Hello

 

rovid tortent:

epeholyag kiveve. majd a kovek es "csovek" muteti uton eltavolitva /vagas/, kb egy eve. es most ujra erzem hogy hasonloak a tunek mint amikor koveim voltak...

Meg nem szantam ra magam az ultrahangra...

Volt mar valakinek hasonlo? egyev utan lehet ujra mar muteni?

 

Snefi

csilla500 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 22614

Szia!

 

Nehéz  tanácsot  adni, azt  irod  hogy  eddig  nem  okozott semmi  problémát  a  kő, ill a  kövek.Lehet  ezután  sem  fognak...... de  az  is  lehet  hogy  pár  év  mulva  fognak. Én  mindenesetre  nem  kapkodnám  el,   átbeszélném  egy  sebésszel.

Előzmény: mcm2015 (22613)
mcm2015 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 22613

Sziasztok! Lenne egy nagy dilemmám: szerintetek bevállaljam e a műtétet minél előbb, vagy pedig halogassam még? Ugyanis epeköveim vannak (számos, azaz sok), nem tudom pontosan mióta, de már jó rég óta, lehet, hogy már 10 évnél is régebb óta (hasi ultrahangon vették észre anno)... A háziorvosom szerint minél előbb meg kellene műteni, és ami a műtét mellett szól, hogy bármikor jöhet egy epegörcs, elzáródhatnak az epeutak, vagy még rosszabb ugye (ezt gondolom itt nem kell részleteznem)... Viszont ami ellene szól, hogy már hosszú évek óta ezek megvannak, és eddig még semmilyen problémát nem okoztak, lehet, hogy még sokáig nem is okoznak...

 

Ha minél előbbi műtétre adom a fejem, akkor a márciusi vérvételt (ami évente egyszer a pszichiátriára kell) össze kell hangolnom a műtétes vérvétellel (vagyis hogy ne szúrjanak meg rövid időn belül kétszer), ezt (is) a háziorvosom javasolta... Valamint akkor márciusban valószínűleg le kell mondanom egy pesti útról, amit már nagyon régóta tervezek... És a műtétet én biztosan NAGYON nehezen fogom viselni, ez sokkal komolyabb műtét, mint a anno a körülmetélés, én már annál is meg akartam halni, szóval ennél bele sem merek gondolni, hogy mi lesz... Anyukám azt mondta, hogy várjuk meg, amíg ő nyugdíjas lesz, ami még másfél-két év, de lehet, hogy már nincs annyi időm... Ez a nagy baj, hogy (gondolom) ezt senki nem fogja tudni nekem megmondani, hogy mikor okoznak majd problémát ezek az epekövek...

 

Válaszokat előre is köszönöm (már ha lesznek)!

Csabeepilot45 Creative Commons License 2019.01.07 0 0 22612

Sziasztok!

 

Egy kis update. Pont ma egy hónapja, hogy mutottek. Teljesen rendben vagyok. Hasmenés egyáltalán nem volt azóta sem ,hasfajas sem  bár utosebb kajaknal (pörkölt, vagy zsírosabb leveles tésztás, stb) picit morajlik a hasam, hallom, ahogy korog  zubog, de az is elmulik hamar. A sebeim is szépen begyogyultak. A koldokomnel lévő seb viszont a mai napig érzékenyebb, intenzív mozgás után (nem edzés) érzem  hogy ott van. Egy hete pl picit szurkalt is és konkrétan a varrat alatt, mögött befelé a hasam felé, picit mintha még is lenne duzzadva  ahogy megnyomom. Remélem, hogy ez is rendeződik hamar, mert szeretném folytatni az edzést és nem tudom, hogy mikor lehet kimondottan a hasizmot terhelni. 

 

Üdv, 

Csabee 

 

HCastorp Creative Commons License 2019.01.03 0 0 22611

https://index.hu/tudomany/til/2019/01/03/a_vilag_legdragabb_gyogyszeret_csak_negy_ember_kapta_meg/

 

Ezzel az esettel se fogják reklámozni az egészségügyet azt hiszem.     Mindenesetre érdekes milyen szempontok befolyásolják azt a gyógyítás milyen irányba menjen.   Vagy ne menjen.    Ezt csak úgy zárójelben nem epetéma.     Tamás barátomnak ajánlom ezt a cikket ha már sok mindenről beszélgettünk egy kis érdekesség. 

Előzmény: HCastorp (22610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!