Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.14 -1 0 15350

Hát igen ebből a hozzászólásból tökéletesen látszi,hogy még az életben nem volt a kezedben valódi japán kard! De az észt tökéletesen tudod osztani.

Egy ismerősöm amikor megkeresett azzal,hogy szeretne venni egy korabeli katanát.

Azt mondta,hogy van neki kiváló japán minőségű kinában készült pengéje sőt magyar kovács álltal készített is. Ezek mellé szeretne egy eredeti katanát.

Én csak mosolyogtam ezen a japán minőségű kinai és magyar katanán.

Csak annyit mondtam neki,hogy majd ha a kezében tartja az eredetit akkor meg fog változni erről a véleménye.

Amikor megjött az első kardja japánból azzal hívott fel,hogy igazam volt ez teljesen más kategória. Az illető azóta már több kardot is vett japánból.

Gyűjtő és harcművészetet gyakorló egyén is egyben.

Ezzel a példával csak azt akartam érzékeltetni,hogy hagyjuk már ezt a baromságot,hogy japán minőségű kardokat készitenek kínában stb.

Az,hogy tudják az eljárást meg az anyagösszetételt az egy dolog,de azt a kardot.meg is kell csinálni. A japán kard kovácsolása egy igazi művészet!

A csiszolásról nem is beszélve!

Hagyjuk már az olyan baromságokat,hogy a gépi csiszolás ugyanolyan minőségű mint a japán. 

Ez nem túlmisztifikált dolog csak szimplán a valóság.

Egy hadori polir elkészitése eredeti japán kövek és magasszintű technikai tudás nélkül lehetetlen. Van olyan magyar ismerősöm aki csinál. Nem is rosszul!

Ő mondta,hogy az ő munkája,a japán mesterekétől olyan messze van mint makó jeruzsálemtől....

 

Előzmény: Törölt nick (15349)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.13 0 0 15349

A kovácsolás és csiszolás ma már gépi munka, a gond csak az, hogy a lélek, a bele kalapált izadság és vér hiányzik a pengéből. A minősége jó, akár ugyanolyan, vagy jobb mint a kézimunkával készített, de az értéke messze a kézi kovácsolt alatt van.  A magyarázat a 12 egy tucatban van, nincs benne asszimetria, a vastagság mikróval mérve is ugyanaz, a fénye teljesen ugyanaz stb. A kézi kovácsolt esetében a mester két egyformát, és teljesen azonosat készíteni nem tud, kezének, ütéseinek nyoma egyedivé teszi és megismételhetetlenné. A csiszolás pont ugyanígy egyedi. Az érték ezért csillagászati, főleg ha a mester halott pár évszázada. A mai jó minőségű kardok meg csak simán jók és a szomszédé is pont olyan jó, úgy is néz ki, ezért ki is lehet az árát csengetni. Édesanyánk húslevese is megismételhetetlen ha már nincs velünk, pedig mindent pont úgy csinálunk, csak a szíve, lelke nincs benne.  Van aki ezt érti és nagy becsben tartja az eredeti kardját, van aki meg tucat árut vesz és nem baj ha kicsorbítja, vesz másikat. A tárgyak megbecsüléséhez, értékeléséhez belülről jövő érzéknek, léleknek kell lenni. Apámtól örökölt szerszámaim messze nem olyan minőségűek mint amiket már én vettem minőségi darabokat, de miután érzem rajtuk a keze érintését számomra a legértékesebb szerszámok. Szerintem ha valaki befektetői vásárló azt csak a cetlin a sok nullát látja. Akit kardként érdekel a kard az meg fogcsikorgatva megveszi és minden alkalommal ha kézben tartja érzi benne a mestert, a harcost és a történelmet, onnantól nincs többé ára. Én nem értek a víváshoz, nincs katanám de gyűjtök késeket, érdekelnek a fegyverek, késeket magam is készítek. Amiért írtam az az a véleményem, hogy hibás dolognak tartom a japán pengéket ővező legendák terjesztését, nem titok az összetételük, nem vágják le a géppuska csövét, legyártható ma is a minőségük. Értékük a konkrét muzeális értéken kívül abban relylik amit próbáltam megfogalmazni. Lehet nem sikerült, de talán mégis.

Előzmény: Törölt nick (15348)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.12 0 1 15348

A baj ott van,hogy hiányoznak a mesteremberek akik meg is tudnák csinálni ezeket!

Hiába tudjuk anyagösszetétel vizsgálattal meghatározni,hogy pontosan miből is áll az a penge azt még el is kell készíteni és itt van a kutya elásva! Japán kivételével te nem találsz olyan embert aki évtizedek gyakorlatával rendelkezik a katana kovácsolás terén plusz ugye az iskolájának az összes tudását is megörökölte! De ugyanez igaz a kardcsiszolókra is! Persze tudnak kardot csinálni a kínaiak vagy épp mi magyarok is de az a japántól fényévekre van hidd el! 

Előzmény: Törölt nick (15346)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.04 0 1 15347

Hasonlóan látjuk.

Előzmény: Törölt nick (15346)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.03 0 2 15346

Bocs, hogy beleszólok, de meggyőződésem, hogy semmi olyat nem tudtak a középkori, vagy újkori kovácsok amit ma akár jobb minőségben ne tudnának legyártani. Régen gyakorlati tapasztalatok adták a titkot, ma rendelkezésre állnak akkor előállíthatatlan ötvözetek és technológiák. Az eredeti kard értékét a minőség mellett a benne lévő kézműves munka adja és a készítő neve, pont mint a szobrászat, vagy festészet esetében. A világ legjobb kardját az angolok készítették el pont addigra mire már nem volt rá szükség. Van egy misztérium a japán pengék körül mert saját korukban nem volt megoldható a tömeggyártás, évekig is készülhetett egy két különlegesség. De ma 2016-ban a korabeli kovácsok tudása nem titok, a rendelkezésre álló anyagok jobbak, sokkal jobbak, a megmunkáló eszközök összehasonlíthatatlanok a maiak javára. Egyébként ez mindenben így van, a technikai és technológiai fejlődés miatt piramist, hangszert, hidat és házat is jobbat tudunk építeni. Az más kérdés, hogy nincs Keopsz piramisra igény, meg bazilikákra se. A történelmi dolgaink felbecsülhetetlen értékét a verejték, vér, szellemiség és kort meghazudtoló tudás adja. Egy korabeli katana is felbecsülhetetlen, csodálatos tudást hordoz, de ma jobbat lehet gyártani ami ennek ellenére az eredetihez képest értéktelen. Minden tiszteletem az ősöké, tudásukat, kézműves termékeiket mindig a kor lehetőségeihez mérem. Pont ezért földig hajolok a régi kard kovácsok emléke előtt, hiszen messze megelőzték a kort amiben ténykedtek.

Előzmény: formatpart (15341)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.28 0 0 15345

Hogy én is belekottyantsak:

A valódi tamahaganeból évente csak egy darab kard készült 600ezerért!!!!

Nekem ez kurva nagy átvágásnak tűnik!!!

Én messziről kerülném azt a boltot ahol ezt mondták neked!!!

A kinaiak tudnak viszonylag jó pengét csinálni.

Persze nem japán minőségűt!!!

Általában nem is a pengével szokott a legnagyobb probléma lenni hanem a szerelékekkel és az összerakás minőségével!

Mindenesetre 600ezerért már simán lehet venni eredeti nihontot is szóval nagy barom aki ennek bedől. Egy gyüjtő meg nem fog kinai kardot megvenni mert az gyakorlatilag értéktelen! 

formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15344

Kérlek keress meg a formatpart@gmail.com e-mail címen, hátha tudok segíteni.

Üdv.

Péter

Előzmény: Leo Thorn (15329)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15343

Egy kard minőségét sok dolog befolyásolja:

- alapanyag

- szerkezet

- profil kialakítása, stb.

 

Pld jellemző hiba a legjobb minőségű kínai másolatoknál, hogy hiába soshu vagy sanmai vagy honsanmai a konstrukció a penge ji rpofilja sík... Emiatt könnyebben kap ha koborét, mint egy kobuse japán penge...

Itt tudsz tájékozódni, javasolnám, hogy olvasgass itt többet, mert nagyon jó dolgokat írnak le érthetően és profi módon:

http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/shaping.html

Előzmény: Leo Thorn (15329)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15342

Tamahagane kapható:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=&_sop=1&_saslop=1&_sasl=matsu-kaze.japan&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xtamahagan.TRS0&_nkw=tamahagan&_sacat=0

 

Arata Sannak annyi van, még el is ad belőle :-D Én vettem már tőle, igazán gyönyörű darabot, megbízható nagyon, ha valakinek kedve támadna.... akár segítek is. Érdemes kézben fogni :-D

 

A differenciált edzésnek nincs köze az acél minőségéhez, annak a vágásintenzitáshoz van csak. A lágyabb rész a vágáskor létrejövő kemény részben keletkező rezgéseket vezeti le jobban, elkerülve, illetve minimalizálva a törést, növelve a vágóteljesítményt.

A hajtogatás viszont valóban a homogenizálást szolgálta.

Az egyik leglegebb ilyen emberke volt Oya Kunisada, akinek jellemzően un. muji hadája volt, ami azt jelenti, hogy olyan magas rétegszámmal hajtogatott (30-60 ezer), hogy a hada vonalak (kovácshegesztési vonalak) teljesen szétestek.

Itt láthatsz képeket róla:

http://www.militaria.co.za/nmb/topic/11198-more-images-of-hadajigane/

 

Vagy egy Kunisada pengéről:

 

Üdv.

Péter

Előzmény: Masamune29 (15328)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15341

Masamunén kívül soshu kitae pengét nagyon kevesen készítettek tamahaganéból. Ez nem volt véletlen.

A tamahagane többszöri válogatáson megy keresztül, míg egy kardhoz felhasználják. Az acél készítésénél folyamatosan igény van a széntartalmának emelésére, a tradíció is erről szól...

Ha érdekel, akkor itt meg tudod nézni:

Tamahagane bárhol a világon készíthető, csak a tradíciót be kell tartani.

Egy kardot sosem érdekelt, hogy kínában, japánban, vagy itthon kenik fel az agyagot a differenciált edzéshez. Ha valaki ismeri a tradíciót pontosan, az bizony japán minőséggel egyenrangú lesz.

 

A két penge összehasonlítása nehéz.

Egyrészről más súlyú pengék lesznek a különböző szerkezetnek köszönhetően.

A tamahaganáből készített kard igényli a rétegelést. A hajtogatás nem esztétikai dolog, hanem ezzel homogenizálták a fémet teljes hosszban. Az EDO kor végén (1886-tól) lett inkább művészi oldala ennek. Ma már nagyon jó minőségű homogén fémek vannak, amiknél a hajtogatás inkább esztétikai (hajazzon a tradícióra), sem mint funkcionális dolog. Az általad kérdezett soshu szerkezet igencsak a felső kategória, törni nem fog, legfeljebb hakoborét (élbetörést) tudsz okozni....

 

Üdv.

Péter

Előzmény: Leo Thorn (15327)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15340

Ez maratva van? Mármint a hada...

Előzmény: Fegyenc/cimbora (15325)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15339

Szerintem itt nem fogsz érdemi választ kapni erre. Nekem volt (egy barátomnak vettem) dupla jian-om, kb 50-60s években készült...

A tapasztalat azt mutatja, hogy Longhuang-ban gyártják a legjobbat jelenleg. sárkány motívumos 7 csillagos az, ami minőségben a legjobb, de figyelni kell, mert hamisítják. bronzberakással. Remélem segít az információ.

Üdv.

Péter

Előzmény: Leo Thorn (15321)
formatpart Creative Commons License 2016.06.12 0 0 15338

Elnézést kérek, hogy belekotyogok.

Az általad betett linken található katana bár elég borsos árú, de nem gondolom, hogy tamahagane anyagból készült és erősen inog számomra a valódi differenciált edzés. Ettől még lehet jó minőségű, de ezt ennél olcsóbban is meg lehet kapni.

Tamahaganéból készíteni egyrészről művészet, másrészről az anyag drágasága és anyagigénye miatt drága.

A linkelt penge véleményem szerint nagyon túlárazott, bár kétség kívül hangzatos.

 

Nekem van egy valódi gendai japán katanám, jelenleg csiszolás alatt van, 70 cm-es robosztus penge, kb a 70es éveben készült, meiezett, csak a penge volt 160 eFt. Gendai eredeti japán szerelékkel egy paraszthajszállal lesz drágább ennél a kardnál, minőségileg pedig egy napon nem is lehet említeni a kettőt.

Üdv.

Péter

Előzmény: Leo Thorn (15320)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.01 0 0 15337

Személy szerint én vagy három évig anno egy magától kard formára

meghajlott fa karnissal gyakoroltam, persze a kissakit, ill a markolatot

megformáztam.A tok egy plasztikcsőből készült.De hát ez volt a"hőskor",

nem lehetett csak úgy bokkent sem venni bárhol.Ma ha valaki elkezd egy

karddal kapcsolatos harcművészeti ágat, rendszerint egyből vásárol valamilyen

fegyvert, mert  valószínűleg úgy gondolja, ez hozza meg számára a kívánt res-

pektet.Pedig a kard nem más, mint maga a gyakorló ember, az eszköz csupán

a test "meghosszabbítása".Valódi tudás nélkül előbb utóbb baleset, vagy megszégyenülés

a dolog vége.Minimum 4-5 év, mire egy ember biztonságosan használ egy éles, va-

lódi fegyvert.Aztán még 5-6 mire " azt csinál vele, amit csak akar".Akkor már ő a "kard".

Előzmény: Masamune29 (15335)
Leo Thorn Creative Commons License 2016.06.01 0 0 15336

Adok én a saját kezembe. 
Én 27 éves vagyok, nyilván hogy először Bokken-el kezdek meg amivel a mester mondja.

De az szerintem nem baj ha valakinek van otthon egy igazi kardja.

Előzmény: Masamune29 (15334)
Masamune29 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15335

Gusztáv sensei!

 

Ön mikor adna egy élezett kardot egy tanitványának?

Őnnél  milyen ütemben megy az oktatás?

 

Válaszát előre is köszönöm.

 

Tisztelettel

R.Isván 

Masamune29 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15334

Értem.

 

Szóval el sem kezdted az iskolát.

Ezt biztosra mondhatom. Nem fognak igazi kardot a kezedbe adni, vagy hagyni azzal gyakorolni.

Bokken. Azt hivjuk mi hozzáértők alapnak :D

Volt itt nem rég egy ember aki pontosan ebben a dilemmában volt...persze kevesebb pénzel.

Tudsz egy két dolgot a japán kardról..de gondolom még nem is volt a kezedben egy komolyabb darab.

Félre ne érts..vegyél kardot..persze..késöbb hasznát veszed..

 

Sok sikert a vásárláshoz!

 

Tisztelettel 

R.István

Előzmény: Leo Thorn (15333)
Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15333

Hát először is mivel kiskorom óta foglalkozom Japánnal így:

1. Mert alap
2. Majd Kendo-zni vagy Shinkendo-zni szeretnék és azért egy ilyen harcművészetet gyakorlónak alapnak kellene lennie egy igazi kardnak.
3. Bár ez a 2. ponthoz tartozik de inkább akkor kezdenék kardforgatásba ha itthon lehetne vagy az Ohoha Itto vagy a Yagyu Shinkage-t tanulni.

Előzmény: Masamune29 (15332)
Masamune29 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15332

Hát..ezzel a szóval hogy hozzáértő :D 

Vannak itt sokkal nagyobb tudású emberek több évtizedes tapasztalattal. 

De ennyi iromány után most már megkérdezem....egyébként nem elhanyagolható szempont a kardvásárlásnál.

 

Mire kell?

Van-e már gyakorlatod?

Ha van mit tanultál?

 

Ezek fontos dolgok.

 

 

Előzmény: Leo Thorn (15331)
Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15331

Értem, jó hogy vannak itt hozzáértők is. :)

A Masamune - Soshu Kitae 280 000ft.

A Tamahagane-ből készült Kobuse Kitae 600 000ft, ebből 1 évben 1 készül náluk állítólag.

Előzmény: Masamune29 (15330)
Masamune29 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15330

A tamahagane a tradicionális japán acél.

Ha valódi tamahagane akkor nem kevés pénzt ér. Igen az eredeti kard alapanyag biztos drágább mint a modern társai.

De nem feltétlenül jobb a modern társainál.

Nézd. 

Ezek a kovácsolási technikák sokat számitanak...vagy nem. nem volt szerencsém összehasonlitgatni öket, mert nyilván kevés ember rendelkezik többféle kovácsolási technikával készült kardokkal.

Te nem fogod észre venni a kovács technika közti különbségeket. Persze küllemre és árán biztos. Már hogyha értesz annyit hozzá hogy a pengén észreveszed a kovácshegesztéseket, és a minimális szineltérést.

 

Szóval ne görcsölj annyit hogy melyik hogy van kovácsolva.

A használatkor nem fogod észre venni.

Sok embernek nincs is pénze egy 300-400 E ft-os kardra, igy biztosithatlak hogy jó minőségű kardot veszel ...gondolom..... tudod kinai. De nekem is az van, és a mai napig tökéletes..pedig nagyon régi darab :D hozzá teszem gyakorlok is vele néha napján.

 

Rád van bizva mint ahogy volt is..és lesz is. Amelyik tetszik.

A tradicionális alapanyag, vagy a modern társa. A kovácsolási technika ne izgasson. 

 

 

 

 

Előzmény: Leo Thorn (15329)
Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15329

Hát az írják, hogy a Soshu a modern acél miatt jobb minőségű mint a Tamahagane. Vagy ilyesmit. 
Vagyis a Tamahagane nem olyan jó minőségű. Mégis a Tamahagane kétszer annyiba kerül.
Most akkor a Tamahagane ez ilyen hagyomány őrzö embereknek van, hogy na a  régi időkben így csinálták.

De viszont a Soshu penge jobb? Kicsit zavaros a dolog. Nekem az kell amelyik minőségibb. :)

Tehát amelyik a legjobb.

 

Mint látható volt a linken a Soshu összetettebb, Masamune kovácstechnikája alapján készült. 
Csak nem Tamahagane. Bár engem a Muramasa jobban izgat. :V

Előzmény: Masamune29 (15328)
Masamune29 Creative Commons License 2016.05.31 0 0 15328

Üdv.

 

Ne haragagudj!

Félre olvastam valamit..pontositok..nem igazán volt elsöre érthető a forditás.

Még egyszer ne haragudj. Nem filozofálni akartam. :D De igy tudok segiteni..azt hiszem...

Egy kinai gyárból aligha fogsz tamahagane pengét kapni abban biztosithatlak.

Azt az anyagot nem hiszem hogy japánból kiadják. Örülnek ha a saját kovácsaiknak jut...gondolom.

Persze lehet hogy nem csak egy tradicionális kohó van japánban..ki tudja ezt. 

De mind egy is.

Tételezzük fel hogy az.

Az hogy összetetebb vagy nem... ha modern szerszámacél kardot veszel.. akkor maruban is lehet olyan strapabiró mint egy tamahagane acálból készült soshu kitae penge.

A tamahagane nem jó minőségű acél. Ezért kellett és kell több külömböző tulajdonságú darabból összerakni, és hajtogatni és differenciáltan edzeni stb.

 

Én ha megtehetném tamahagane pengét vennék..olyan még nincs :D 

De ez rajtad áll.

 

Ahogy olvasok..látom hogy problémáid vannak fegyver biztonságával.

Itthon is lehet kapni olyan kardot ami nem törik el csak úgy. 

Na nem akarok ködösiteni. Nem értem és nem tudom elképzelni hogy egy drágább, minőségi kardot valaki eltörne.

Ha edzel valaki más ellen...és valódi kardal..akkor biztos hogy nem vagy kezdő :D igy megvan a tudás és nem törik el a kard.

Ha tameshigirihez használod akkor sem törhet el mert akkor már biztos vagy olyan képzett hogy tudod hogy kell legalább úgy vágni, hogy a legnagyobb probléma is csak az lehet hogy nem sikerült átszelni a gyékényt.

Igy viszont elkellene tudnod dönteni mi számit jó kardnak és mi nem. Ennek hiányában... ajánlom a bokkent. Tölgyfa anyag... maru kialakitás. Tökéletes kezdő kard.

 

 

 

 

 

Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15327

Ezt írták:

 

"A tamahagane pengék kobuse kitae konstrukciójúak. A soshu kitae konstrukcióját tekintve jobb. De az acél nem korabeli lejárással, vasoxidból készül acél, azaz nem tamahagane, hanem modern eljárással készül (az acél minősége jobb!). Sport kardnak mindenképpen modern acél ajánlunk! A legjobb minőségű acél jelenleg a Tetsu szerszámacél."

 

 

 

Melyik a jobb akkor?

Masamune - Soshu Kitae

Tamahagane-ból készült - Kobuse Kitae

 

Nem filozofálni jöttem ide, de tudomásom szerint akár Tamahagane akár nem a Soshu Kitae pengeszerkezet sokkal összetettebb.

Mint ahogyan az itt is látható.

 

 

 

Előzmény: Masamune29 (15326)
Masamune29 Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15326

Üdvözlök mindenkit!

Rég nem jártam itt. 

Szép kés lesz!

 

Kedves "Leo Thorn".

 

Az alábbi apróbetűs részt nem értem.

A tamahagane----mi is az?

A tamahagane az én tudásom szerint egy bizonyos eljárással készitett acél..és gondolom mint olyan...csak japánban terem..minthogy a pálinka is csak akkor igazi pálinka ha itthon készül, magyar ember keze által, magyar gyümölcsből stb. remélem értitek a hasonlatot.

Akkor..ha ezen a gondolat meneten haladok akkor az vagy tamahagane vagy nem... tehát a sorok magukat hazuttolják :D

Régen japánban csak ez volt. Tamahagane. Ebből készitették a fegyvereket. Volt köztük keményebb..rugalmasabb, puhább..ebből kellett kardot vagy bármi mást késziteni...tehát rendesen össze kellett válogatni, elrendezni a pengében a különálló darabokat. Igy kaptak egy szinte tökéletes pengét...már ha a kovács értette a dolgát persze. Aki tradicionális eredeti japán kardot akar akkor ilyet vesz. De valljuk be. Azóta olyan ötvözeteket találtak ki amik kenterbe verik a tamahagane acélt. 

 

Nem szerettem volna kioktató lenni. Remélem nem sértettelek meg.

 

Gusztáv sensei tanácsait fogad meg. hidd el tudja mit mond.

 

Tisztelettel

R. István 

Fegyenc/cimbora Creative Commons License 2016.05.30 0 2 15325

Fegyenc/cimbora Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15324

Lemaradt a kép:-) 

Fegyenc/cimbora Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15323

Érdekes ez a fórum:-) :-) :-) 

 

Még mindig nem katana de most ez keszült .

Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15322

Pól

Mellesleg ha érdekel utánakérdeztem a boltban a Tamahagane-s pengének is. 
Itt a válaszuk rá:

 

"Tamahagane acélból 2017-ben fog egy kard készülni. Az idei penge már elkelt. Évente egy ilyen készül, kizárólag komoly gyűjtőknek. Nincs meghirdetve. Maga a penge 2000 USD. Felszerelékezve 2700 USD.

A tamahagane pengék kobuse kitae konstrukciójúak. A soshu kitae konstrukcióját tekintve jobb. De az acél nem korabeli lejárással, vasoxidból készül acél, azaz nem tamahagane, hanem modern eljárással készül (az acél minősége jobb!). Sport kardnak mindenképpen modern acél ajánlunk! A legjobb minőségű acél jelenleg a Tetsu szerszámacél."

Előzmény: Törölt nick (15319)
Leo Thorn Creative Commons License 2016.05.30 0 0 15321

Sokáig agyaltam, hogy feltegyem ezt a kérdést révén hogy ez egy Katana Fórum.

De úgy gondolom, hogy itt vannak azért szakértők. Hátha értenek ehhez a kardfajtához is.

 

Én nem vagyok topon kínai kard témában, de ezek közül melyik az "igazi"?

Ami vágásra és harcra is jó lenne nemcsak dísznek meg forma gyakorlatozni vele? :D

Már ha van ilyen az oldalon.

 

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xjian.TRS0&_nkw=jian&_sacat=0

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!