Keresés

Részletes keresés

isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10891

eljutott ide, meekultkerelmet ad be, aztan 4-5 ev mulva elutasitjak. Hova menjen? ha kamaszkent jott de akar felnottkent sincs mar semmilye a regi hazajaban.

 

Eppen emiatt, azt hiszem, hogy Amerikaban nincs is olyan, hogy "ideiglenes menkekult statusz".

 

A britek hozzaallasa is eleg cinikus. Valamelyik cikkben olvastam, hogy a kisero nelkuli kiskoruakat hazaviszik, amikor elerik a nagykorusagot. A kibocsajto orszagban (pl. Afganisztan) pedig mar nem tudnak mit kezdeni, hiszen mar Angliaban nottek fol, es ott szocializalodtak. Ezt en nem tartom helyesnek. Egyebkent Anglia azt nyilatkozta, hogy o a menekult taborokbol fog befogadni 20.000 szirt, foleg arvakat. Ha ezeknek az arvaknak is a kiutuasita lesz a vege, akkor jobb lenne, ha nem is hoznak oket el.

 

Nincs kozos hadsereg, nincs kozos kulpolitika, nincs kozos hatarvedelem sot szethuzas van a centrum es  a periferia kozott .

 

Nemcsak kozos hadsereg nincs, hanem az egyes orszagoknak sincs utokepes hadserege. Sot, a rendorseg sincs a helyzet magaslatan. Amerikaban en ezt elkepzelhetlennek tartom, hogy a rendorseg ne tudjon feltartoztatni akarmilyen tomeget is. Mert most ez megy Europaban. Probaljak visszatartani a bevandorlokat, aztan mikor nagy a tomeg nyomasa, akkor feladjak. Amerikaban siman el tudom kepzelni, hogy ha nem azt csinalod, amit a rendor mond, siman loni fog. Eppen ezert, amikor egy rendor megallit (pl. gyorshajtasert), akkor meg a macso ferfiak sem mernek megmozdulni, hanem ugy engedelmeskednek, mint a kisangyal. (Bar lehet, hogy ennek az is az oka, hogy a rendor feltetelezi, hogy az embereknel van fegyver - akar legalisan, akar illegalisan. Es egy rossz mozdulat ertelmezheto ugy a rendornek, hogy meg akarod tamadni.)

De azert Europaban a kozbiztonsag sem valami nagy. Legalabbis Magyarorszagon, mashol nem tudom. A gyerekeim mindig megkerdezik, hogy "Anya, Magyarorszagon vannak rendorok ? Mert mi meg egyet sem lattunk.

Előzmény: ggg333 (10889)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10890

Masodik jotanacs: ne olvass magyar politikai forumokat se ;)

 

Igen, igazad van. Nyitottam egy topikot "Migracios Valsag - Jogi szemmel", ahol a jogi hatteret szerettem volna megvitatni ennek a dolgoknak (Schengen, Dublin, illegalis hataratlepes, stb.). De ugy latom, hogy ez a kutyat nem erdekli. Sokkal jobban szeretnek "rettegni" a bevandorloktol vagy a szelsojobb eloretoreserol, es mar tobbszor is felhoztak a 3. vilaghaboru lehetoseget.

Előzmény: HejaBajen (10886)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10889

A kitoloncolassal csak az a baj, hogyha elutasitjak a kerelmet akkor egyszeruen eltunik es illegalitasba vonul. Vagy fellebez ami meg nem kapja. Az elutasitottak egy resze kerul csak vissza a kontinensere. Meghat ott van az a fura helyzet hogy mondjuk eljutott ide, meekultkerelmet ad be, aztan 4-5 ev mulva elutasitjak. Hova menjen? ha kamaszkent jott de akar felnottkent sincs mar semmilye a regi hazajaban.

Most valtoztatnak egyebkent a szabalyokon hogy ideiglenes legyen a tartozkodas, de vannak ezalol is kivetelek.

 

Akarhogy is nezzuk a Kozel Keleten es valamilye szinten Eszak Afrikaban is vallasi torzsi haboru folyik. Olyasmi mint Europaban 400 eve csak modern fegyverekkel es a haboruzo felek mogott gyakorlatilag kiapadhatatlan eroforrasok vannak (szaudi, irani, iraki, orosz olaj). A Foldon nincs olyan aki meg tudja mondani ennek a veget, illetve azt hogy ezek az emberek ha valaha, akkor mikor kezdhetnek uj eletet ha nem is  ott ahonann elszarmaztak, de akar a regioban. Ilyen foku letbizonytalansaghoz kepest barmi jobb, amit Europa nyujtani tud. Nem is beszelve arrol hogy messze nem csak haborus okobol jonnek emberek, hanem gazdasagi okbol is. Azt sem tudjuk biztosan hogy ki honnan jon es ki miert jon. De nyilvan ha puha amenekultugyi politika akkor bolond lenne  fel Azsia es fel Afrika nem ide jonni.

 

Es persze  a leggyengebb lancszem, csak gazdasagi nagyhatalom az az EU. Nincs kozos hadsereg, nincs kozos kulpolitika, nincs kozos hatarvedelem sot szethuzas van a centrum es  a periferia kozott .Es meg mindig mindenki probalja sutogetni a sajat pecsenyejet. Ami megprobal otthon valasztopolgarainak talalni azzal a koritessel hogy a masik nem latja jol es miatta nem lehet megoldasra jutni. "A gazdag es gyenge veszelyes kombinacio" mondta ezt valamikor Orban Viktor es ebben tortenetesen van igazsaga.

 

 

Előzmény: isabellee (10888)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10888

De a tenni akaras valahogy megis megbecsulendo es azt merem allitani hogy rokonszenvesebb mint a nem tudjuk, nem lehet, nem akarjuk, menjenek innen hozzaallas.

 

No igen. Ennek a hozzaallasnak nincs is ertelme ("nem akarjuk", stb.), mert csak megosztas szul. Ha mar ott vannak, valahogy el kell latni oket. De lehet, hogy ez csak ideiglenes allapot. Mert lehet, hogy egy reszuknek (vagy nagy?) a kerelmuk el lesz utasitva, es ki lesznek toloncolva. Ez amugy hogy mukodik? Lehet hallani, hogy milyen aranyban vannak elutasitott kerelmek, kitoloncolasok? Es azt sem tartom kizartnak, hogy pl. aki Sziriabol jott, annak ideiglenesen adnak tartozkodasi engedelyt, es a haboru befejezesevel haza kell menniuk. Na, errol sem mondanak semmit a hirek. Hogy egyaltalan aki megkapja a politikai menekult statuszt, az ideiglenes, vagy vegleges? Az nem elkepzelheto, hogy vannak, akik onkentesen visszamennek? Mondjuk nem Afrika belsejebe, hanem Sziriaba, vagy Torokorszagba? Nehezen tudom elkepzeln, hogy egy Kozel-Keletrol erkezo jol erezze megat Skandinaviaban. Egy radiomusorban Finnorszagrol hallottam, hogy osszel a finnek  mar nagyon depressziosak, mert nagyon sotet van, es meg a ho sem vilagit. Es ilyenkor nagyon varjak mar a telet, mert akkor legalabb a ho vilagit, es nincs az a nagy szurkeseg.

Előzmény: ggg333 (10878)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10887

A svedek eleg naivak ez nem kerdes es eleg szabalykovetoek, ezert elegge kiszolgaltatottak nemcsak az 3. vilagbol erkezo bevandorlokkal szemben de az EU-s migracioval szemben is. Kemenyebb idok jonnek, reagalniuk kell, valamennyire fognak is kemenyedni.

Előzmény: isabellee (10884)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10886

A Politikan egyes forumokon olyanokat irnak, hogy a bevandorlok kitepik a svedek kezebol a mobil telefonokat, es a svedek ezt nyuszi modon turik.

 

Amit itt leirsz az egy utcai rablasnak hangzik, ahol jo esellyel fegyverrel fenyegetnek, gyakran letszamfölenyben (is). Semmi köze ahhoz hogy ki sved es ki nem sved, es hogy milyen nemzetisegü ember mennyire nyuszi.

 

Masodik jotanacs: ne olvass magyar politikai forumokat se ;)

Előzmény: isabellee (10884)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10885

A kozponti media nemcsak hogy nem igazan partatlan hanem erosen partos. Kormanyszocso. Elfogult riporterek, iranyitott kerdesek, barmifele egyensuly igenye nelkul.

 

Nem is csak ez a problema. Ugy gondolom, hogy en kello szurovel tudom ezeket nezni. A legjobban nem is az elemzeseket, hanem az elo kozvetiteseket szeretem (parlamenti kozvetites, Lazar Janos heti sajtotajekoztatoja - ahol mindenfele kerdest feltehetnek az ujsagirok.) A legnagyobb problemam az, hogy nem mondjak el a teljes hirt, illetve, hogy nem a lenyeges dolgokrol beszelnek. Pl. itt volt ez a hir, hogy "egy afgan menekult kiesett az ablakbol, a hatosag uldozese miatt, mert vissza akartak toloncolni Mo-ra". Ennyi a hir. Semmi arrol, hogy milyen jogszabaly alapjan toloncolnak vissza, ez az afgan mar "regi" bevandorlo, vagy a mostani hullammal erkezett, stb. stb. De sok minden mas peldat is lehetne hozni.

De azt hiszem, hogy minden politikai part ilyen. A lenyeges dolgokat nem mondjak el. Pl. mondtak azt, hogy majd az EU csatlakozas utan allami tamogatasokat lehet a foldre kerni (akkor is ha semmit sem csinalsz vele, mert van foldalapu allami tamogatas, stb.) ? Nem, nem mondtak. Ezert, aki tudott errol (szerintem nagyon kevesen) felvasaroltak a foldeket, olcson. (VAgy direkt, vagy olcson szerzett karpotlasi jegyekkel). Ismerek olyant, akinek van vagy 600  hektar, es csak az allami tamogatasokbol jol megel az egesz csaladja. (Amugy nem fideszes, sot haragszik a Fideszre, mert most a Fidesz 300 hektarban maximalizalta).

Ja, az RTL klub is bejon elobe. Filmeket szoktunk nezni rajta, ha van valami jo. De kozben vannak hiradok. Itt pedig pont az ellenkezojet mondjak, mint az M1. Ezt sem erzem partatlannak.

 

Igen vannak, gyujtogatasok, kijelolt menekultszallasokat gyujtotatk fel tobb kisebb -nagyobb telepulesen.

 

De azert megnyugtato, hogy ez nem altalanos. Es ez a menekult ugy a lakossagot nem annyira erinti. Szoval azert meg nincs itt a vilagvege. :)

Előzmény: ggg333 (10883)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10884

de en sohasem nezek magyar csatornakat, legfeljebb ha Fradi meccs van :)

 

Kezet foghatsz a ferjemmel. :) O is szereti a focit, es a 2 fiam is. En meg neha szolidaritasbol nezem veluk. :)  A hazami meccseket kozvetitik, de pl. az EB selejtezot nem, mert a kozvetitesi jogot csak Mo. teruletere vettek meg, tehat interneten keresztul nem foghato, ezek a musorok le vannak blokkolva. A ferjem bosszankodik is emiatt, es mindig azt mondja, hogy miert nem intezi mar el Orban, hogy lehessen nezni kulfoldon is, ha mar ilyen foci rajongo :)  (Bar sokszor valamelyik amerikai csatornan tudjuk nezni - pl. a multkori gorog-magyar meccset is). Egyebkent az M4-et is lehet fogni, ez kifejezetten sport csatorna. Bar eppen a kozvetitesi jogok miatt sokszor le van blokkolva.

 

En is csak szept 1-tol nezem az M1-t (elotte semmit sem tudtam errol a migrans valsagrol, pedig pont Mo-n voltam - de ott egyaltalan nem neztem TV). Szept 1-en jottunk vissza a repuloterre, es akkor mondtak a radioba, hogy a Keletit lezartak. Aztan nem is nyitottak ki 2 napig. No innentol kezdett el erdekelni a dolog.

 

En szeretek dokumentumfilmeket, vetelkezdoket, stb. nezni a Dunan (Karpat Express, Hesnaval a vilag, Magyarorszag szeretlek, stb.) Es neha vannak jo sorozatok is (par honapja volt az igaz tortenelmen alapulo "Korona Hercege" koreai sorozat, es "Acu hercegno" japan sorozat.

 

Mert persze nem annyira befogadoak, mint amennyire az itteni baldolal szereti hangoztatni.

 

Ott a baloldal hangzotatja. Mo-n viszont mind a bal, mind a jobboldal ezt hangoztatja. Persze a jobboldal azzal a kitetellel, hogy ez milyen szornyu dolog, de a sved vezetes egyszeruen annyira megfelemliti a nepet, hogy mar szolni sem mernek. De azert megerosited, hogy nem igy van. Nehezen tudtam elkepzelni, hogy a svedek ennyire bambak (vagy agyukra ment a hideg :) ) , es kepesek lennenek mindent feladni. A Politikan egyes forumokon olyanokat irnak, hogy a bevandorlok kitepik a svedek kezebol a mobil telefonokat, es a svedek ezt nyuszi modon turik.

Előzmény: HejaBajen (10881)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10883

A kozponti media nemcsak hogy nem igazan partatlan hanem erosen partos. Kormanyszocso. Elfogult riporterek, iranyitott kerdesek, barmifele egyensuly igenye nelkul.  Felall a  szor a hatamon bizonyos huzasoktol meg ugy is hogy sokmindennel egyet is tudok erteni vagy legalabbis el tudom fogadni. De a metodusok a legsotetebb eveket idezik. Regen a HirTV volt ilyen, az elmult evekben ugy tunik koltozes volt :-) bar inkabb :-(. azt gondolom hogy a magyarok a 90es, 2000es  evek demokratikus vivmanyaibol nagyon sokat visszaadtak, raadasul ez meg nagyreszt nem tudatosult (persze azon lehet vitatkozni, hogy ezek a vivmanyok "tul koltsegesek es hatastalanok a tarsadalom szempontjabol" es lehet hogy a tortenelem az abszolutisztikus allamformak felulkerekedeset fogja igazolni, de fajdalmas latni ezt kivulrol es nem nagyon szeretnem megelni belulrol).

 

Igen vannak, gyujtogatasok, kijelolt menekultszallasokat gyujtotatk fel tobb kisebb -nagyobb telepulesen. Az SDnek novekvo a tamogatottsaga. Nem kerdes hogy egy jelentos reteg ellenzi a jelenlegi bevandorlaspolitikat Sveorszagban is.

 

Előzmény: isabellee (10880)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10882

Nekem is tetszik a civil szerepvallalas, de nagyon ideiglenesnek erzem, es hosszu tavon nem hiszem hogy megoldana barmit is.

Oke, most ruhat gyüjtenek, elviszik a menekült gyerekeket az allatkertbe, stb, de itt sokeves es allando munkarol lenne szo.

 

Tanarokat nem lehet par het alatt kikepezni. Az en sajat SFI tanaraim is többnyire amatörök (helyettesitö tanarok) voltak.

Hazakat sem lehet gyorsan epiteni, föleg hogy allando a lakashiany. (Az erdei menekültszallasok meg nem tetszenek minden menekültnek.)

 

Ha a "refugees welcome" aktivistak befogadnanak egy-egy csaladot, talan tenyleg teljesithetö lenne az integracio.

 

 

 

 

 

Előzmény: ggg333 (10878)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10881

A kinais irasodrol a Gran Torino film jutott eszembe ;)

 

Az M1-röl gondolom tudod jol hogy a kormanyzat csatornaja, tehat azt mondjak amit a Fidesz akar. Ez szemelyenkent valtozik, de en sohasem nezek magyar csatornakat, legfeljebb ha Fradi meccs van :)

Van helyette irott/online media, es az egesz vilag elerhetö az interneten keresztül.

 

Az hogy mit okoz a mostani bevandorlasi hullam (ami Svedorszagban mar evtizedek ota tart) az majd par ev mulva fog jobban latszani.

Jelenleg is sokkal több "elszigetelt, hatranyos helyzetü környek" van mint mondjuk 10 evvel ezelött. Tehat a korabbbi evek hatasa is nyilvanvalo. Ezt persze sved viszonylatban kell erteni, ne nograd megyei ciganyputrikat kepzelj el, bar a getto-tinik neha hasonlokepp viselkednek (rablas, betöres, drogok, ködobalas, gyujtogatas).

 

A mostani bevandorlasi hullam az emberek mindennapi eletere ez nincs direkt hatassal, leszamitva azt hogy a költsegvetest at kell csoportositani, es kevesebb juthat pl. az egeszsegügyre. Lehet persze adot is emelni. Es persze a mar emlitett hatasok, hogy több lesz az olyan környek, amit a svedek nagy resze szivesebben elkerül majd. (Mert persze nem annyira befogadoak, mint amennyire az itteni baldolal szereti hangoztatni.)

Előzmény: isabellee (10880)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10880

Sziasztok!

 

Nem az anyagiak miatt mondtam, hogy inkabb Ny-Europaba mentem volna. Hanem azert, mert kozelebb van, Mo-hoz, es onnan gyerekekkel konnyebb is hazatelpulni (gondolom en).

 

Meg oszinten megmondom, hogy most mar nem jo a kornyekunk sem, mert egyre tobb kinai van. (Mikor kb. 10 eve idekoltoztunk, meg egy sem volt.) Nem bunozok, stb., csak nem szolnak hozzank, a halloweent lehetetlen unnepelni a gyerekekkel a kornyeken (itt a gyerekek korbejarnak hazrol hazra jelmezben, es kapnak csokit, de a kinaiakat ez nem erdekli). Kinai gyerekekkel jatszani sem lehet, mert ok mindig tanulnak (vagy zeneorat vesznek - minden olyasmit, ami segiti oket bekerulni a Harvardra, vagy valami Ivy egyetemre.) Es egyre tobb kinai bolt lesz, kinai aruval es felirattal. Katolikus templomok es iskolak zarnak be a kornyeken, stb. Ugy latom, hogy Mo-n szeretik oket. A kisvarosban, ahonnan valo vagyok, tobb kinai bolt is van, es egyik ismerosom 14 eve lanya (Mo-n) azt mondta, hogy a 2. nyelvnek a kiait fogja valasztani. Mindegy, most nem ez a tema.

 

TV nezes: Regebben a Duna TV-t neztuk parabola antennan keresztul. De most mar 4 csatornat lehet fogni a mediaklikk.hu-n keresztul (M1, M2, Duna, Duna World). Azert szinvonalasabbak a musorok, mint az amerikai tv-n, es legalabb a gyerekek tanulnak magyarul is. (Tokeletesen tudnak, de nem szeretnem, ha elfelejtenek.)  Es az amerikai tv sem nagyon partatlan - es nem olyan reszletes a Mo-i bevandorlo valsagrol. Az M1-en vegigneztem az elo kozvetitest, ahogy a bevandorlok kivonultak Budapestrol, gyalogoltak az M1-es autopalyan, busszal elszallitottak oket, stb. De azert az elemzeseket mar fenntartassal nezem. Es a hir osszevalogatas is eleg "erdekes". Vagy arrol van szo, hogy a bevandorlok milyen agresszivak, kovetelozok, stb. vagy arrol, hogy mennyire eloretor a szelsojobb.

Ti mibol gondoljatok, hogy az M1 nem jo?

 

A "Bevandorlas - Problema ?" topikban is tok ugyanez megy, mint az M1-n. Jol "le is szidtak", mert ossze mertem foglalni a 150.000-res topik hozzaszolasanak a lenyeget: Jelenleg legjobban az eliszlamosodastol es a szelsojobb eloretoresetol kell felni. Ezt targyaljak napi kb. 1.000 hozzaszolason keresztul. Es allandoan rettegnek, neha mar ilyen "vilagvege" hangulat van, es temetik a feher kereszteny Europat.

 

Es azt allitottak a topikban, hogy Svedorszagban es mas Ny. Europai orszagokban a muszlimok gettokban, un. "No-Go" zonakban laknak, ahova a rendorok sem mernek bemenni. En ezen csodalkoztam, mert Amerikaban nem ilyenek a muszlimok. Kepzettebbek, mint az atlag: legalabb 59%-anak van alapfoku egyetemi vegzettsege, es nem laknak gettokban, hanem elkeverednek masokkal.

 

Amugy tenyleg erdekes az M1 hirtajekoztatoja. Eloszor mindig azt mondtak, hogy Svedorszag mennyire befogado. Most meg mar valamelyik nap azt mondtak, hogy iden mar a 15. menekult szallast gyujtottak fel. Persze, mindig azt mondjak, hogy "ismeretlen tettesek".

 

El tudom kepzelni, hogy ez a mostani bevandorlasi hullam nagy terhet ro Svedorszagra - ilyen sokan, ilyen rovid ido alatt. De gondolom, ott is megvizsgaljak a kerelmeket, es a nem jogosultakat kiutasitjak.

 

Azert orulok, hogy Svedorszagban nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a hirekben, illetve egyes topikokban mondjak.

Boszorka Creative Commons License 2015.10.26 0 1 10879

Ne nézd az M1 tévét!!!! Egyáltalában semmiylen magyar tv-t nem érdemes nézni, mert csak félretájékoztat.

Előzmény: isabellee (10874)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10878

Minden orszagra igaz a vilagon hogy bizonyos diplomas vegzettseggel rendelkezo embereket tart karokkal varjak (gondolok itt az ITsekre, egeszsegugyi dolgozokra pl). Abban biztos vagyok hogy nagy otleteles megy most felsobb korokben hogy mit lehet tenni es erezheto egy "civil " mozgositas is, ami mindenkeppen szimpatikus.Ez szinuleg nem old meg mindent, lehet hogy semmit. De a tenni akaras valahogy megis megbecsulendo es azt merem allitani hogy rokonszenvesebb mint a nem tudjuk, nem lehet, nem akarjuk, menjenek innen hozzaallas.

 

 

Előzmény: HejaBajen (10877)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10877

Termeszetesen nem minden bevandorlo el elkülönülve panellakotelepen. Viszont forditva mar igaz a dolog, hogy a panellakotelepeken többnyire bevandorlok elnek. Sok helyen 80% aranyban.

Es a panellakotelep sem azt jelenti hogy mindenki munkanelküli drogdiler, hiszen a sokezer ember el ott, sokan teljesen elismert munkaval. Persze aki megteheti, az inkabb el kellemesebb körülmenyek között. Termeszetes hogy rengetegen tanultak tovabb egyetemen, vagy egyszerüen csak tisztessegesen elnek es dolgoznak. 

Nem is azzal van a baj, hanem hogy az orszagnak most oriasi embertömeget kellene kitanitania (svedre es/vagy szakmara). Egy irastudatlan menekültnek nem sok jövöje van itt. Kukas es buszvezetö nem lehet mindenki. Azzal is szoktak "viccelödni" hogy itt van a legtöbb diplomas taxisoför.

 

Az hogy "aki Svedorszagba jon az hozzon magaval egy szomaliai szotart" igy nyilvanvaloan hülyeseg, ilyet olyan magyarok irnak akik a kisvarosukbol sem meg leptek ki, csak a kurucinfot olvassak, es azt hiszik tudnak mindent a vilagrol. 

(Egy getto-lakotelepen tenyleg lehet hogy könnyebben boldogul az ember az arabbal/perzsaval, de az meg nem igazan Svedorszag, vagyis nem lehet az orszagra altalanositani.)

 

En sem tamogatom hogy az M1-böl tajekozodj a nagyvilagrol ;) 

 

A svedeknel ugy tudom nem nyilvanos info a bünözök szarmazasa, es persze egy ex-menekült sved allampolgar mar svednek szamit a statisztika szerint. Azt hiszem a norvegoknal volt ilyesmi statisztika, es ha ott ugy van akkor nagy esellyel Svedorszagban is.

 

Előzmény: isabellee (10875)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10876

Nem tudom , hogy csak en vagyok igy kotve de az MTV- MR vonalat csak mertekkel es szurovel hallgatom, nem tartom kiegyensulyozott mediaforrasnak.

A mostani migracio valsag kovetkezteben sokkal tobb amenedekkereso, de mar hosszu ideje celallomas az orszag. Nagyvonalakban ket migracios utvonalrol beszelhetunk. Az egyik a kozel keleti vonal (Afganisztan, Iran, Irak, Sziria, balkan es aztan Magyarorszagon vagy Horvatorszagon keresztul Eszak-Nyugat Europa). A masik a szubszarai regiobol indulva Libian, Marokkon keresztul celozza meg Olaszorszagon es Spanyolorszagon keresztul ugyanazon Eszak nyugati allamokat.

Nem, altalaban nem repulovel jonnek, mert a repulotereken szigoru okmanyellenorzes van. Afrika kozepebol, szivebol vandorolnak gyalogosan vagy autokkal csoportokban. Egyreszuk meghal az ut soran. Olyan korulmenyektol menekulnek, amelyek tukreben nem is kerdes hogy vallaljak e a kockazatos es megprobalo utat, gyakorlatilag nincs vesztenivalojuk.(ilyesmirol altalaban szo nincs amagyar kozponti mediaban, bar mondom, nem tudom kovetni rendszeresen es az az igazsag hogy felkavar a problema talalasanak a modja. (ha kiegyensulyozott tajekoztatast kell eszkozolnom , akkor magyar kozponti media-sved kozponti media/kormanyallaspont kokteljat veszem be, es annak eredojebol probalok vilagot , velemenyt formalni)

 

 

Meg messze nem  remiszto vagy borzaszto a helyzet, de persze lehet meg sokkal rosszabb. Tortenelmi perspektivaba helyezve az EU meg egy nagyon fiatal szervezet, rengeteg hianyossaggal es ez nagyon hamar kibukik. Sok mindenre nincs felkeszulve, tobbek kozott erre sem, igy nyomas alatt kell valami legyen. Mi csak bizakodhatunk, Svedorszagban komoly eroket mozgatnak meg, gondolom Nmeetorszagban is, de az egyertelmu hogy ezt csak egyutt tudjak megoldani es ebben ahelyzetben kozep es hosszu tavon nem szerencses kulonutas politikat jatszani (sajnos erre elment csaknem egy ev)

 

Ha jok az eletkorulmenyeid , ne problemazz azon hogy hol a jobb, akar igy, akar ugy a szerencsesebb reszhez tartozol, egy marek rizs nem sokat szamit.

Nekem nincs szomaliai szotaram, de en egy kis kommun kis varosaban elek. Mostantol minden kommunnek kotelezo a menekultek fogadasa , igy jobban eloszlanak majd a menekultkerok. Most egyelore az ellatasuk okoz gondot, de igazan az integracio lesz problemas.oriasi a nyelvtanarhiany peldaul, most eziranyba is probalnak kis lepeseket tenni, de az ido nem nekik dolgozik.

 

Előzmény: isabellee (10874)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10875

Ez egyebkent a gettok belügye

 

Miert, Svedorszagban a muszlimok "gettok"-ban laknak? Erdekes, nalunk Amerikaban egyaltalan nincs igy. A muszlimok nem laknak gettoban, hanem elvegyulnek a lakossag kozott, es sokan kozuluk ertelmisegi. (Egy par egyetemi tanarom is muszlim volt - a legkeszsegesebb es legsegitokeszebbek voltak.) Sokkal inkabb a kinaiak laknak "gettokban". Bar ez egyaltalan nem azt jelenti, hogy a bunozes nagyobb lenne, vagy ilyesmi. Csak azt, hogy nagyon sok ember lakik kis helyen, minden kinaiul van kiirva (es angolul veletlenul se), es rettenetes budos hal szag van (mert ez a kedvenc kajajuk). Sajnos, az van, hogy egy-egy varosban (pl. New York) kineznek egy jo kornyeket, es kezdenek bekoltozni, es egy ido utan, mar senki mas nem vesz lakast/hazat, csak kinai.

Előzmény: HejaBajen (10870)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10874

Kedves Foromlakok!

 

Koszonom mindenki valaszat. Elnezest, hogy nem valaszolok mindenkinek egyenileg, de mindenkinek ertekelem a valaszat!

 

En Amerikaban elek. De egy par honapja mar olvasgatom mas kulfoldi magyarok hozzaszolasat. Ugyanis, en mar megbantam, hogy itt maradtam, de mar ugy latom, hogy nincs visszaut. A ferjem is itt van (igaz, hogy magyar), a gyerekeim is itt szulettek, es van egy viszonylag jo, biztos munkahelyem.

 

Eddig ugy lattam, hogy sokan jobban jart, aki Nyugat-Europaba ment, mint Amerikaba. Svajc, Nemetorszag, Svedorszag, stb. De a menekult valsag miatt mar nem vagyok biztos. Azt hiszem, hogy ebben a topikban olvastam korabban, hogy aki Svedorszagba jon, az hozzon magaval egy szomaliai szotart.

Szoval akkor ugy latom, hogy az orszagban foleg nem a mostani migracios valsag miatt kerultek a menekultek, hanem mar korabban is. De hogy jutottak Szomaliaig ide? - felultek a repulore, es kertek egy menekult statuszt?

 

En ugy tudom, hogy Dania nem engedi at a mostani Kozel-Keleti menkulteket.

 

Azt is mondjak a hirekben (M1 - ezt az interneten keresztul tudjuk nezni), hogy a nemi eroszakot elkovetok valami 75%-a bevandorlo, mikozben az orszagnak kb. 5%-a az. Ez mennyire igaz? Es mennyire igaz, hogy a nok nem mernek kimenni az utcara, egyededul, foleg este?

 

 

 

 

gjkh1 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10873

Eskilstunában lakik valaki közületek?Úgy néz ki november végén interjúra megyek.

ggg333 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10872

A pontos szamnak  nem olvastam utanna, a hiradoban ugy emlekszem 160000 ezret mutattak de ez benne van a te intervallumodban.

Az biztos, hogy a struccpolitika sosem hoz semmi jot. Raadasul ez egy egyertelmuen olyan tema amit nem lehet megkerulni es valoszinuleg nincs hosszu tavu, jo es kivitelezheto megoldasa, raadasul sulyos erkolcsi kerdeseket vet fel letunkkel illetve a vilagrol alkotott kepunkkel kapcsolatban. Eppen ezert is fontos rola beszelgetni, ezeket a gondolatokat szem elol tartva. En azt gondolom az elmult  1-2 ev alapjan hogy sem a "nem veszunk rola tudomast" sem a "keritest huzunk es mas oldja meg" sem hozott semmifele megoldast a kerdesben, igy aztan van mit meg dolgozni rajta boven.

 

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10871)
Gombóc XVII. Artúr Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10871

Ami a számokat illeti, erre az évre én 140-190 ezer migránsról olvastam, míg jövőre ez a szám 100-170 ezer fő. (Benne idén is és jövőre is több tízezer egyedül érkező gyerek.)

Márpedig ezek hatalmas számok, ha azt számoljuk, hogy Svédországnak 9,6M lakosa van. Lakosság arányosan ez nagyobb szám mint Németországé. A hivatalos politika is egyre keményebb feltételeket emleget, mert kezdik belátni, hogy ezt Svédország már nem bírja. A határellenőrzést pedig már nemcsak az SD ("svéd Jobbik") emlegeti.

Mondjuk az számomra (aki a barbár és antidemokratikus Magyarországról érkeztem) nagyon furcsa, hogy a migráns helyzetről tartott válságértekezletre az SD-t, a harmadik legerősebb pártot nem hívják meg. Mondjuk az SD véleménye egyértelmű, de mégiscsak egy parlamenti pártról van szó. Annál is inkább érdekes ez, hogy már a többi párt is kezdi "elővenni" az SD érveit, igaz gyengébb formában.

Szóval ha össze akarnám foglalni a helyzetet, akkor azt mondanám ,hogy "egyre nagyobb a gőz a kazánban" már itt is.

Előzmény: ggg333 (10869)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10870

Hivatalos allaspont nem letezik, legfeljebb az epp aktualis kormany allaspontja. Ez utobbi az, hogy Svedorszagnak kötelessege mindenkin segiteni. 

Most annyit "kemenyitettek be" hogy a vegleges letelepedesi engedely helyett ideiglenest akarnak adni. De a letszam-stop/limit fel sem merült.

 

Az emberek velemenyet is nehez felmerni, több okbol is:

- a svedek többnyire konfliktuskerülök, es ez most a legerzekenyebb tema. Senki sem akarja hogy lerasszistazzak. Emiatt ez pl nem tema egy munkahelyen.

- ez egy komplex kerdes, es meg ha tisztaban is van az ember a problemaval, puszta joindulatbol is inkabb elfogadja a menekülteket.

- sokan ketszinüek szerintem: a hipszter-negyedben vagy a villanegyedben hirdetik hogy refugees welcome, de csak addig amig tölük jo messzire kerülnek. A svedek messzire elkerülik a "gettokat".

 

Amugy az iszlamtol nem kell annyira tartani, a többseg nem IS tamogato, es meg mecsetbe sem jar. A kis szazalek idiotara persze figyelni kell.

Ez egyebkent a gettok belügye, ott problemasabb hogy a kevesbe vallasos muszlimokat probaljak kontrollalni a szelsösegesebb muszlimok. (Es amikor ezt szova teszi egy - bevandorlo - hölgy, azt a baloldali politikai aktivista szimplan lerasszistazza. Ez jol mutatja hogy milyen szinten van itt is a politikai parbeszed.)

 

Problema majd abbol lesz hogy ez a rengeteg uj menekült nem fog tudni hol lakni, iskolaba jarni, dolgozni, stb.

 

 

Előzmény: isabellee (10868)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10869

Svedorszagban korabban is az atlagnal tobb menekultkero erkezett a nagylelku tamogatasoknak es hagyomanyosan bevandorlobarat politikanak koszonhetoen. Tavalyi valasztasi kampanyban a bevandorlas nem is volt kerdes, gyakorlatilag politikai tabutemanak szamitott (annak ellenere hogy maganbeszelgetesekben azert rendszeresen felmerulo tema) aztan az SD (nevezzuk sved Jobbiknak) bekaszalt 15%-ot a valasztasokon es kapasbol a 3. legnagyobb part lett. Ez ev tavaszatol es plane oszetol a bevandorlasi nyomas megjobban noveket, mostmar kvazi krizishelyzetrol beszelnek, nyilvanosan (ami azt jelenti, hogy nagyon nagy lehet a gebasz). csak szemleltetesul, mult heten megduplaztak az ev vegeig prognosztizalt Svedorszagba erkezok szamat, olyan 160000 ezerre, ami az eddigi 30 milliard helyett inkabb 50-60 milliard koronaba fog kerulni. Szocialista kormany van, adokat emelnek meg persze hiteleket vesznek fel, hogy tudjak allni a koltsegeket (itta  tel, minden rendelkezesre allo helyre megprobalnak menekulteket elhelyezni). Kozben megy a mantra , hogy a tobbi EU orszagnak nagyobb szerepet kellene vallalnia a terhek eloszlasaban. Belpolitikailag a kerdesgyorsan erodalja majd akormanypartok nepszeruseget, de mivel az uj valasztastol majd minden part irtozik (biztos SD pozicioerosodest hozna) igy aztan kormanyparti-ellenzeki reszleges osszefogasbol probaljak megoldani a problemakat.

Az, hogy eliszlamosodik az orszag, nyilvanosan fel sem merul(het), a vallas gyakorlatilag maganugy. Az, hogy hogyan kerulnek Svedorszagba, ugy ahogy Svedorszagig vagy Daniaig eljutottak.

Előzmény: isabellee (10868)
isabellee Creative Commons License 2015.10.25 0 0 10868

Sziasztok!

 

Erdekelne, hogy mi a helyzet Svedorszagban a migracios valsaggal kapcsolatban.

 

A 'Bevandorlas - Problema?' (Politika) topikban mar vilagvege hangulat van. Szerintuk egesz Europa el fog iszlamosodni, de foleg Nemetorszag es Svedorszag. (Es ennek valami nemzetkozi osszeeskuves az oka.) Ti ezt hogy elitek meg? Mi a sved hivatalos allaspont, es mi az emberek velemenye?

Egyaltalan, hogy kerulnek a bevandorlok Svedorszagba? Az utvonal a Nyugat-Balkan-Ausztria-Nemetorszag. De ha Dania nem engedi at, akkor hogy kerulnek oda?

skoning Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10867

Igen az "ägarlägenhet" kb. a magyar saját tulajdonú lakás fogalmának. de csak kb. Elég nagy a külömbség a "bostadsrätt" és az "ägarlägenhet" között költségekben és ahozzájuk tartozó administrációban is adó stb..Ezen a linken megtalálod a legtöbbet róla:

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84garl%C3%A4genhet#Referenser

 

Nem nagyon népszerü egyenlõre. csak ujonnan épült házakban van.

Előzmény: Judiit000 (10866)
Judiit000 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10866

kicsit utana olvastam azota, tudtok valamit az ägarlägenhet-röl? allitolag az lenne teljesen az en lakasom, lehet mar ilyeneket venni? vagy nem sok kulönbseg lenne a bostadsrätt es az ägarlägenhet között?

 

Halas köszönet elöre is : )

HejaBajen Creative Commons License 2015.10.22 0 0 10865

A bostadsrätt-re szerintem ra lehet fogni, hogy az a te lakasod. Bar tenylegesen ilyenkor is a lakasszövetseg vagy valami ilyesmi tulajdonaban marad, de amolyan "örök berleti jogot" vasarolsz vele. Az avgift amit megadnak a hirdetesekben, az a berleti dij, amit meg a bostadsrätt megvasarlasa utan is fizetned kell.

Magyarorszagi ertelemben tehat nem teljesen a tied, de gyakorlatilag megis ;)

 

Gondolom ez nem vonatkozik a villa (önallo csaladi haz) vasarlasara, csak a lakasokra (tarsashazakban). Az biztosan 100%-ban a tied lesz.

 

(De en csak bereltem eddig, tehat valaki majd kijavit ha rosszat irtam.)

Előzmény: Judiit000 (10864)
Judiit000 Creative Commons License 2015.10.21 0 0 10864

sziasztok, erdekelne, hogy itt Svedorszagban, hogy muködik a lakas vasarlas, latom sok helyen, hogy bostadsrätt-et lehet venni ez lenne a sajat lakasom? vagy ha nem akkor lehet ugy venni, hogy az enyem legyen tehat nem bostadsrätt? Mi a kulönbseg akkor a kettö között?

 

Halas köszönet elöre is :)

pi20000101 Creative Commons License 2015.10.19 0 0 10863

Szia!

 

Igazad van.

 

Az akármilyent úgy értettem, ha szakmában nem sikerülne munkát vállalni, akkor bármiféle megfelelne.

 

Most sehol sem könnyű állást találni, szerintem Svédországban sem, bár lehet, hogy hamarabb megy, mint Magyarországon.

 

Nézem az AS/400-as fejlesztői állásokat, de nem találtam még.

www.stepstone.se

 

Magyarországról milyen eséllyel indul a pályázó?

 

Köszönettel:

PI

 

 

 

Előzmény: HajraMTKhajra (10860)
gjkh1 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 10862

Köszi a válaszokat!Ilyesmire számítottam.Alapvetően nagyon spórolósan vagyunk itt is.Szerintem a kezdeti túlélési szakasz hasonló lehet a M.o-i túlélési életmódunkhoz.Aztán csak jobb lehet!Reméljük!

Autót lehet kivinni?Valahol olvastam,hogy 1 évig lehet magyar rendszámmal.Erről tudna nekem valaki írni?Akkor nagyobb túlélő csomagot vihetnénk magunkkal.

Most írt a fejvadász,hogy dolgozik az ügyön.De még várni kell.Van felmondási időm is.Kiruna környékén már tudna,de délebbet javasol.Én is délebbre gondoltam.Nem a hideg,hanem a sötét a problémám.

A nyelv egész jó,németet és angolt tanultam anno.Nekem mindkettőre hasonlít.Értek sok szót.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!