Keresés

Részletes keresés

z.p.e Creative Commons License 2001.07.20 0 0 7
Sajna nem vagyok annyira ott benne,amit összeszedtem azt egy kísérlet miadt szedtem össze.
Konkrétumot most nem tudok neked mondani,de hétfőre (ha nem felejtem el) összeállítok neked egy konstrukciót.
Előzmény: atp (6)
atp Creative Commons License 2001.07.20 0 0 6
Te aztán nagyon otthon vagy a témában !

Azt hiszem még egy pici segítségre szükségem lenne. Tehát fogok egy szép vasrudat és monjuk 3mm-es rézhuzalból elkezdek tekercselni.

Tudnál egy példát mondani a huzal hosszára és a menetszámra? Hogy mégis nagyjából kijöjjön az az 1200-1500 watt és jó állat erős legyen az elektromágnes.

Előzmény: z.p.e (5)
z.p.e Creative Commons License 2001.07.20 0 0 5
A lemezes megoldásra nincs szükséged,azt a trafóknál alkalmazzák az örvényáramok csökentése miatt,de ha nem zárt a vasmagod,akkor nem is lehet örvényáram. Amit írtam huzalteherbírás pedig nem egyenes arányban növekszik az átmérővel,szóval egy 3mm átmérőjű huzal már lehet,hogy elég lenne neked. De mindenképpen számold ki korrektül az induktivitását a tekercsednek és nagyon ajánlom,hogy először ne a 230-al próbálkozz,hanem mondjuk 24 V-al és,ha ott beválik a számításod,akkor léphetsz följebb.
Előzmény: atp (3)
z.p.e Creative Commons License 2001.07.20 0 0 4
A mágnesed erejét úgy tudod kiszámolni,hogy tekercs menetszáma * áramerősség / tekercs hossza (nem a huzalé,hanem a tekercsé) és ezt az egészet be kell szoroznod a permeabilitással (mű null * mű relatív) amit a négyjegyű függvénytáblába megtalálsz (igaz csak néhány anyagra).
Előzmény: z.p.e (2)
atp Creative Commons License 2001.07.20 0 0 3

Aha, szóval akkor nekem 6mm átmérőjű rézhuzallal kellene megtekercselnem ? Mivel azt mondod 6 A körül lesz.

A vasmagot hogyan csináljam ? Lehet egy egyben vasrúd, vagy mindenképp lemezelt kell legyen, pl egy csomó vas huzal összefogva? Hogyan kell a vasmagot méretezni?

Lesz még egyébként vagy 100 kérdésem... ;-)

Előzmény: z.p.e (2)
z.p.e Creative Commons License 2001.07.20 0 0 2
Ja mégvalami .
A vasmagod 2 Tesla környékén feltehetőleg már telített lesz,azaz a mágnesed nem lesz erősebb(érezhetően),hiába növeled az elektromos teljesítményt.
De ez a 2 T csak általánosítva igaz , anyagfüggő a dolog.
Előzmény: z.p.e (1)
z.p.e Creative Commons License 2001.07.20 0 0 1
Az 1500 watt úgy fog kijönni,hogy 230 V * 6,52 A.
Az R=U/I -vel ki kell számolnod a szükséges ellenállást. De a te esetedben az ellenállás a tekercs induktivitása (most nem emlékszem a képletére de függ a menetszámtól). Egy 1mm átmérőjű rézhuzal kibír akár 2 A-t is,de tekercsben érdemes 1mm-átmérőre 1-A-t bízni. Fontos,hogy az alkalmazható legvékonyabb huzallal próbálkozzál,mert az elektromágnesed méreteit ezzel csökkentheted és jobb lesz a fluxussűrűséged.
Előzmény: atp (-)
shranon Creative Commons License 2001.07.20 0 0 0
nekem fogalmam sincs :))
Előzmény: atp (-)
atp Creative Commons License 2001.07.20 0 0 topiknyitó

Biztos nem lesz túl népszerű ez a topic, de legalább hasznos.

Nekem rendszeresen felmerülnek olyan kérdéseim, amelyre a választ csak egy fizikában jártas tudná megadni. Én más tudományterületen képeztem magam, így igen lámer vagyok a fizikához, de gyakran bütykölök mindenfélét és sokszor elakadok mert nem tudok valamit kiszámolni. Biztos mások is vannak így vele.
Tegyünk itt fel minden féle kérdést, problémát, vegyesen a fizika területéről és segítsen aki tud !

Kezdem is :
Szeretnék egy elektromágnest csinálni, amely a hálózati 220 -ról működne és kb. 1500 wattot fogyasztana. Milyen átmérőjű vezetéket használjak, hány menet legyen, milyen - mekkora legyen a vasmag, hogy a legnagyobb erőt tudja kifejteni ? Hogyan kell kiszámolni egy elektromágnes erejét ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!