Keresés

Részletes keresés

cnzsuzsa Creative Commons License 2006.09.11 0 0 3401
Vasárnapi receptek
Főzzünk egy jót!
Vargányás omlett

Hozzávaló: 6 db tojás, 1 gerezd fokhagyma, néhány ág friss rozmaring, só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál libazsír, 30 dkg megtisztított, vastagon felszeletelt vargánya, 3 dkg parmezán sajt, 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítem 175 fokra.
Egy közepes méretű serpenyőben megmelegítem a libazsírt. Amíg a zsír olvadozik, apróra vágom a rozmaringot.
Mikor a zsiradék már kellően meleg, beleforgatom a gombát, úgy, hogy mindegyik szelet kapjon egy ízes zsírréteget. Kicsit sózom, borsozom, lefedem a serpenyőt, és hagyom, hogy a gombák csendesen párolódjanak.
Ezalatt az idő alatt a tojásokat enyhén felverem egy közepes méretű tálban, amíg éppen csak összetörik a sárgája a fehérjével.
Kb. öt perc párolás után a gombákat megszórom az apróra vágott rozmaringgal, majd hozzá reszelem a fokhagymát.
A tejszínt belekeverem a tojásba, majd az egészet ráöntöm a rozmaringos-fokhagymás gombára. Egy-két kavarás, aztán takarékra állítom a tüzet. Jöhet a sajt; megreszelve ráhintem a gombás tojás tetejére.
Megvárom, míg az omlett közepe megfő, azaz már rezgősen összeállt, a serpenyőt betolom a sütőbe, és 10 perc alatt elkészül a mennyei vargányás omlett.

1-2-3
TAPENADE-DAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL-TEKERCS
Hozzávaló: 5 evőkanál magozott fekete olajbogyó, 2 db paradicsom meghámozva és kimagozva, 1 evőkanál kapribogyó, ½ dl olívaolaj, 2 egész csirkemell filé
A csirkemelleket félbe vágjuk, majd az így kapott négy szelet mindegyikét vízszintesen háromnegyedig bevágjuk, kihajtjuk, és két fólia között vékonyra klopfoljuk, majd félre rakjuk.
Az olajbogyót, a paradicsomokat, valamint a kapribogyót az olívaolajjal együtt egy botmixerrel (vagy kisebb darálóval) darabosra aprítjuk.
Elővesszük a hússzeleteket, kiterítjük őket egymás mellé, majd a krémet a húsokra kenjük és feltekerjük. Hogy sütéskor ne essenek szét, fogpiszkálóval megtűzdeljük őket. A hústekercseket sütés előtt sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd előpirítjuk benne a húsokat. Amikor már minden oldaluk szép aranybarna, kevés vízzel felöntve készre pároljuk a töltött csirkemell.-tekercseket.

Együtt a konyhában
Hamis rántott csirkecombok
Hozzávaló: 6 csirke-alsócomb, 15 deka kukoricapehely, 1 gerezd fokhagyma, 1 pohár joghurt, kevés só és frissen őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
Amíg a sütő melegszik, készítsd elő a csirkecombokat. Mosd meg őket alaposan meleg folyóvíz alatt, aztán töröld meg mindegyiket papírtörlővel.
Ha már szárazak, húzd le róluk a bőrüket. Legegyszerűbb, ha ezt a kezeddel csinálod, de a végén jól jöhet egy kés, amivel levágod a combokról a lehúzott bőrt. Az előkészített csirkecombokat tedd félre egy kicsit.
Csináld meg a panírt, azaz a kukoricapehely-morzsát. Ehhez először vegyél elő 3 uzsonnás zacskót, majd tedd bele az egyikbe a kukoricapelyhet. Ezután húzd rá a kukoricapelyhes zacskóra a maradék 2 zacskót. Így biztosan nem szakad ki a zacskó, ha elkezded majd összetörni benne a kukoricapelyhet.

Üss rá néhányszor finoman egy sodrófával vagy egy nehéz merőkanállal a kukoricapelyhes zacskóra. Ettől összetörik a pehely. Csináld addig, amíg a pehely morzsás nem lesz.
Tedd a joghurtot egy mély tányérba.
Pucold meg a fokhagyma-gerezdet, majd a kézi reszelő nagy lukú oldalán reszeld bele a joghurtba.
Következik a panírozás. Sózd és borsozd meg a csirkecombokat, majd márts bele őket egyenként a joghurtba, aztán hempergesd meg mindet a kukoricapehely-morzsában. Tedd félre egy pillanatra a bepanírozott csirkecombokat.
Vegyél elő egy tepsit vagy egy tűzállótálat, és simíts bele sütőpapírt.
Rakd ki egymás mellé a sütőpapíros tepsire a bepanírozott csirkecombokat úgy, hogy ne érintkezzenek egymással.
Permetezd be olívaolajjal a csirkecombokat. Ehhez vegyél elő egy üres, tiszta virág-spriccnit, tedd bele az olajat, és ebből permetezd meg egyenletesen a csirkecombokat.
Süsd meg bepanírozott csirkecombokat a meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt. Ha beléjük szúrsz egy hústűvel, és nem rózsaszín lé folyik ki belőlük, hanem áttetsző, akkor készen vannak. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, és esetleg megégetheted magad.
A megsült csirkecombokat azonnal tálalhatod. Krumplipürével és paradicsomsalátával nagyon finom.

t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3400
nincs tévém.... mindig a topikból értesülők a fontos újításokról :)

(na, azt akarod, hogy lelkifurdalásom legyen? :) talán egy hosszabb lélegzetvételű karácsonyi üdvözletre majd futja az időmből, a kétmondatos emailek nálam kimerítik az elektronpazarlás fogalmát)
Előzmény: mannamari (3398)
Zitka Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3399

:-))))))))))

Ezek szerint most reggelente megint van napi műsor?

Előzmény: t3v3d3s (3397)
mannamari Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3398
Jaj de kis gonosz vagy. Nem is láttad hogy fémből volt a forma?
Régen hallottam rólad..
Előzmény: t3v3d3s (3397)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3397
biztos az oliolá szponzorálja a madeleine formát...
Előzmény: moes (3392)
mannamari Creative Commons License 2006.09.08 0 0 3396
Azt hiszem ezek még nem voltak:

Zarzuella de marisco

Hozzávalók 4 személyre:
700-800g tengeri fehérhúsú hal (lehetőleg 2-3 féle
vegyesen, mint pl: tőkehalfélék, vörössügér, ördöghal)
150g scampi (norvég homár)
150g egész nyers garnélarák
150g tisztított tintahal
100g friss feketekagyló
100g friss szőnyegkagyló
1 fej főzőhagyma
1 db kaliforniai paprika
150-200g paradicsom, vagy paradicsom hús konzerv
2 dl száraz fehérbor
0,5 dl olíva olaj
só, őrölt feketebors,
2 gerezd fokhagyma,
kakukkfű,
petrezselyem zöld,
ízlés szerint édes és csípős chili paprika őrlemény


Egy magasabb peremű serpenyőben az olíva olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a 1-2 cm-es kockára vágott kaliforniai paprikát.

Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomhúst, a fűszereket és öntsük fel a fehérborral. Tegyük a serpenyőbe először a ujjjnyi vastagságú szeletekre vágott halakat, ezt követően a rákokat, majd a tintahalat, legvégül a kagylókat.

A legnagyobb lángon 4-5 percig forraljuk, majd azonnal tálaljuk.
(Ízvadász)

Cigány csirkés lecsó

Hozzávaló 4 személyre:
2 db egész csirke
2 kg paprika (ha lehet sarja paprika)
1-2 szem erős paprika
1 kg paradicsom
75 dkg hagyma
2 evőkanál édes piros paprika
3 evőkanál házi zsír
só ízlés szerint


Az egész konyhakész csirkéket megpörköljük nyílt láng felett, majd feldaraboljuk 5-6 cm-es darabokra úgy, hogy minden részét felhasználjuk. A feldarabolt csirkéket sóban megforgatjuk. A bográcsban házi zsírt olvasztunk, a felszeletelt hagymát rádobjuk, s megfonnyasztjuk. Erre dobjuk a csirkét, amit a hagymával félig főzünk. Ekkor kerül rá a feldarabolt paradicsom, s paprika. Innentől kezdve csak rázhatjuk a bográcsot, keverni nem szabad. Megszórjuk piros paprikával, s készre főzzük. Ha szükséges, kóstoláskor még sózhatjuk. Cigány kenyérrel- punyával tálalhatjuk.
(Ízvadász)

A mai recept pedig a citromos madeleine
chilii Creative Commons License 2006.09.07 0 0 3395
dehogy nevetek, csak most nincs nálam a könyv, de nem felejtem el, hétfőn lesz rá esély, hogy beírjam!!! egyébként igen 12 muffinra vonatkozik a tábla, egy szakácskönyvből van, de édesítőre nem emlékszem
Előzmény: Tereza (3394)
Tereza Creative Commons License 2006.09.07 0 0 3394

Szia Chilii!

 

Kinevetsz, ha megkérlek, légyszi, ird be a táblázatodat? Gondolom, a 12 db átlagméretű muffinra vonatkozik. (Esetleg édesitőszeres változat?)

Előzmény: chilii (3390)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.09.07 0 0 3393
Együtt a konyhában
Kakaós-zabpelyhes sütemény

Hozzávaló:
30 dkg cukor, 15 dkg finomliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg zabpehely, 2 kávéskanál sütőpor, 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 dl olaj, 5 dl víz
a tepsi előkészítéséhez puha vaj és kevés finomliszt, a tálaláshoz kevés porcukor
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
Készíts elő egy 20x30 cm-es tepsit. Alaposan kend ki vajjal az alját és az oldalait, aztán szórj bele egy nagy marék lisztet. Rázogasd addig a tepsit, amíg a liszt vékonyan bevonja az alját és az oldalait. Ha a tespiben ezután maradt még liszt, öntsd ki belőle a mosogató, vagy a szemetes fölött.
Tedd bele a tepsibe a cukrot, a kétféle lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és az őrölt fahéjat.
Tedd bele a tepsibe a kakaóport is. Ehhez vegyél elő egy kisebb szűrőt, tartsd a tepsi fölé, és kanalazd bele a kakaóport. A kanál nyelével aztán keverd a kakaóport addig, amíg a szűrőn át bele nem hullik a tepsibe. Így a kakaópor nem lesz csomós.
Keverd össze egy villával a tepsiben lévő anyagokat.
Készíts a kezeddel egy nagy mélyedést a tepsibe, és öntsd bele az olajat.
Óvatosan öntsd bele a tepsibe a vizet úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle.
Keverd össze alaposan egy fakanállal a tepsiben lévő anyagokat.
Süsd a süteményt kb. 30 percig a meleg sütőben. Akkor van készen, ha beleszúrsz egy makaróniszálat, és azon nem marad semmi a ragacsos tésztából. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, legyen rajtad sütőkesztyű. De az is jó, ha becsavarod konyharuhába a kezed. Az a lényeg, hogy vigyázz, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.
Tálalás előtt a kihűlt sütit megszórhatod vékonyan porcukorral, bár anélkül is finom.

Főzzünk egy jót!
Chilis-édesköményes tészta

Hozzávaló:
2 fej édeskömény, 1 kisebb vöröshagyma, 2 centiméternyi gyömbér, késhegynyi sáfrány vagy 1 evőkanál sáfrányos szeklice, 1-2 csilipaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 dl tejszín, 20 dkg szélesmetélt

A sáfrányt kevés forró vízbe áztatjuk.
Az édesköményt megtisztítjuk, négy részre szeljük, torzsáját kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A hagymát vékonyra karikázzuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és az édesköményt beleszórjuk, enyhén megsózzuk. Először nagy, majd mérsékelt tűzön gyakran kevergetve addig pároljuk-pirítjuk, míg aranybarna nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a kimagozott, felvágott csilit, a megreszelt gyömbért, a sáfrányt és a tejszínt. Röviden összeforraljuk, és a kifőtt tésztával összekeverjük.

moes Creative Commons License 2006.09.07 0 0 3392
madeleine, mi? sok különbség van a muffinhoz képest...
Előzmény: cnzsuzsa (3387)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.07 0 0 3391
ujujujjj... ez marha nagy kaszálást fog eredményezni. :-)))
Előzmény: chilii (3390)
chilii Creative Commons License 2006.09.06 0 0 3390
az az én bajom a Jucussa, hogy az elején még voltak értelmes receptek (zöld könyv). aztán elkapta a gépszíj, és egyre másra kellett termelni a recepteket! ez a termelési válság vezetett oda, hogy majdnem gutaütést kaptam, amikor belelapoztam a rózsaszín csodába és a drága könyv felében turmix receptek voltak!
ennyire nem kellene kaparni! ha kifáradt vonuljon vissza pihenni, olvasni, gyűjteni (urambocsá' kutatni, az úgy is nagyon megy neki) és legyenek végre ehető receptek!!!!!! nem olyan hülye a magyar, hogy csak muffint tudjon sütni! van egy táblázatom, ami alapján bárki kedvére összeállíthat "muffincsodákat" a tuti siker jegyében! ehhez nem kell tvműsor! nem csak kétbalkezes laikusok vannak a fakanál másik végén!!! nem lehetne véletlenül normális receptekkel előállni?????? modjuk a haladó tagozat kedvéért!!!!
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3389
lencsepüré, répás pogácsa biztosan volt már. Lassan tényleg felvehetne egy állandó jelzőt, pl. ahogy nemiske említette: Stahl "Tudás Anyja" Judit.
Előzmény: cnzsuzsa (3388)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.09.05 0 0 3388
Egyet a babának - egyet a családnak
Ananászos lencsepüré és Édes-erős lencse sült sonkával
Hozzávaló:
1 db ananász, felkockázva, 25 dkg lencse, megmosva és lecsöpögtetve, 2 szál sárgarépa, megtisztítva és kockára vágva, 2 db babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva, ¼ zeller gumó, megtisztítva és kockára vágva, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál currypor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 vastag szelet füstölt sonka, só, frissen őrölt bors
A felkockázott ananászt egy kisebb lábosban, a sárgarépát és zellert egy nagyobb lábosban a fokhagymagerezdekkel és a babérlevéllel együtt gőz fölött puhára pároljuk. Ha készen van, nem öntjük ki a zöldségek alól a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükségünk lehet rá.
Miközben a gyümölcs és a zöldségek puhulnak, megfőzzük a lencsét, majd a babérlevél nélkül áttesszük egy tálba. Jöhet hozzá az ananász, a párolt sárgarépa és a párolt zeller, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.
Összeállítjuk a baba ebédjét. Kiveszünk egy adag pürét és szitán átpasszírozzuk, hogy biztosan pépes legyen a baba étele. Ha szükséges a félretett pároló lével hígítjuk. A baba ebéd ezzel készen is van.
A családnak a maradék pürébe belekeverjük a tejszínt és a curryport. Sózzuk, és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.
Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk, és amíg melegszik, egy tálkában kézi habverővel összekeverjük a mézet a mustárral, és alaposan bekenjük vele a sonkaszeletet. Ha a serpenyőben már kellően forró az olaj, mézes-mustáros sonkaszeletet pár perc alatt kisütjük.
Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a maradék zöldségpürét és melléhelyezzük az ízes sonkaszeletet.

Majd a Buday!
Harcsapaprikás
Hozzávaló:
4 szelet bacon szalonna, póréhagyma, 1 db harcsafilé, kaliforniai paprika (ízlés szerint), 2 csokor petrezselyem, fokhagymakrém (ízlés szerint), 1,5 dl tejföl, 20 dkg boglyas metélt, 1 db chilipaprika
Felcsíkozom a bacon szalonnát, és már mehet is a forró serpenyőbe. Hozzávágok egy kevés (úgy 5-8 centinyi) póréhagymát, az egészre rácsorgatok 1 evőkanálnyi olívaolajat, és alaposan összekeverem, majd hagyom, hogy piruljanak, párolódjanak.
Addig fogom a harcsafilét és felvágom nagyobb kockákra. Amikor ezzel is megvagyok, a haldarabokat is a serpenyőbe dobom.
Jöhet a kaliforniai paprika. Vékonyan felcsíkozom, majd nagyon apróra kockázom. Ezt azért teszem így, mert a harcsapaprikásba nem teszek pirospaprikát, hisz ez a paprika elegendően hozzáadja az ételhez a színét és a finom ízét is.
Végül felaprítom az egyik csokor petrezselymet is.
Ha már minden hozzávaló a serpenyőben van, kicsit megkevergetem az egészet, némi sóval és 1 evőkanálnyi fokhagymakrémmel ízesítem. Miután egy kicsit hagytam a ragut pirulni, hogy az ízek jobban összeérjenek, felöntöm tejföllel, és az egészet jól összeforralom. Ezzel a harcsapaprikás el is készült.
Gyorsan elkészítem a köretet is; ehhez kifőzöm a tésztát. Amíg az puhul, felaprítom a chilipaprikát, majd egy lábosba felforrósítok 1-2 evőkanálnyi olívaolajat.
Mikor az olaj már füstöl, belekanalazom a fokhagymakrémet, aztán már dobom is rá az apróra vágott chilipaprikát. Egyet kavarok rajtuk, utána gyorsan leszűröm a megfőtt tésztát, és öblítés nélkül, kevés forralóvízzel együtt rázuttyintom az egészet a fokhagymás chilire. Enyhén megsózom és pár perc pirítgatás után már el is készült a tészta is. Utolsó lépésként a tésztát is meghintem 1 csokor apróra vágott petrezselyemmel, és már tálalok.
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.09.03 0 0 3387
Főzzünk egy jót!
Chilis-édesköményes tészta

Hozzávaló:
2 fej édeskömény, 1 kisebb vöröshagyma, 2 centiméternyi gyömbér, késhegynyi sáfrány vagy 1 evőkanál sáfrányos szeklice, 1-2 csilipaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 dl tejszín, 20 dkg szélesmetélt
A sáfrányt kevés forró vízbe áztatjuk.
Az édesköményt megtisztítjuk, négy részre szeljük, torzsáját kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük. A hagymát vékonyra karikázzuk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és az édesköményt beleszórjuk, enyhén megsózzuk. Először nagy, majd mérsékelt tűzön gyakran kevergetve addig pároljuk-pirítjuk, míg aranybarna nem lesz.
Ekkor hozzáadjuk a kimagozott, felvágott csilit, a megreszelt gyömbért, a sáfrányt és a tejszínt. Röviden összeforraljuk, és a kifőtt tésztával összekeverjük.

Süssünk valamit!
Citromos madeleine

Hozzávaló:
2 db tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg liszt, pici só, 10 dkg felolvasztott margarin
Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Aztán felütöm a tojásokat, majd hozzájuk teszem a cukrot, és robotgéppel 3-4 perc alatt alaposan habosra keverem őket.
Amikor már szép habos, a liszthez hozzákeverem a csipet sót, majd a tojáshabhoz reszelem a citrom héját. Ekkor előveszek egy fakanalat és széles mozdulatokkal a tojáshabhoz forgatom a lisztet, végül hozzáforgatom az olvasztott margarint is. Ezzel el is készült a sütemény tésztája.
Ekkor vékonyan kivajazom a madeleine formákat, majd a tésztával együtt beteszem őket a hűtőbe fél órára.
A pihenő idő leteltével a tésztát kiskanállal kiadagolom a formákba és 190 fokon 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

1-2-3
Citromos-búzasörös borjúcsíkok
Hozzávaló:
1 citrom, 1 üveg búzasör, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, egy szálzeller, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg borjúcomb, 1 evőkanál kapribogyó, 1 csokor petrezselyem
Elsőként felcsíkozzuk a borjúcombot, majd egy alapos besózást követően forró olajon megpirítjuk. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük egy tányérra, és egy kicsit félretesszük.
Ha szükséges a serpenyőben pótoljuk az olívaolajat épp annyira, hogy 1-2 evőkanálnyi legyen benne. Ekkor beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd jöhet a felszeletelt szálzeller is. Pár perc pirítás-párolás után már öntjük is rájuk a sört.
Megvárjuk míg rövid idő alatt elfő a sör alkohol tartalma, ekkor visszatesszük a serpenyőbe a borjúcsíkokat. Az egészet alaposan összekeverjük, végül a citrom levével és a kapribogyóval ízesítjük.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Együtt a konyhában
Sárgarépás pogácsa

Hozzávaló:
1 sárgarépa (kb. 10 dkg), 10 dkg finomliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 2 kávéskanál só, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg trappista sajt, 2½ dl tejszín
a pogácsák formázáshoz kevés liszt, a tálaláshoz puha vaj
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és teríts sütőpapírt egy nagy tepsire.
Vágd le a sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Hámozókéssel tisztítsd meg a sárgarépát, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán reszeld le.
Tedd a reszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót.
Mosd meg meleg folyóvíz alatt a petrezselymet, aztán töröld meg alaposan papírtörlővel. Aprítsd bele ollóval a száraz petrezselymet a lisztes tálba. Ehhez fogd az egyik kezedbe a petrezselymet, a másikba az ollót, és dolgozz a lisztes tál fölött, hogy rögtön oda potyogjon bele a felaprított petrezselyem.
Reszeld bele a lisztes tálba a kézi reszelő nagy lyukú oldalán a sajtot. Ezután öntsd bele a tejszínt is.
Gyúrd össze a tésztát a kezeiddel. Kicsit ragacsosak lesznek, de nem baj.
Moss kezet, aztán töröld meg őket. Száraz kézzel vegyél ki a tésztából pingpong-labda nagyságú darabokat, és gyúrd őket golyókká. A golyókat tedd egymástól 5 cm-re a sütőpapíros tepsin.
Szórj ki lisztet egy kis tálkába. Mártsd bele egy pohár alját, aztán a lisztes poharat nyomd rá finoman mindegyik tészta-golyóra. Ettől kicsit kiterülnek. Akkor csinálod jól, ha kb. 5 cm átmérőjű korongok lesznek belőlük.
Tedd be a tepsit a meleg sütőbe, és süsd meg 20 perc alatt aranybarnára a pogácsákat.
Ha a pogácsák megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből. Várd meg, amíg kihűlnek. Eheted önmagában, de úgy is finom, ha félbevágod őket, és vékonyan megkened vajjal. Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.

Sorsha Creative Commons License 2006.08.30 0 0 3386
Szerintem nem is muffinok lesznek majd garmadával, hanem mindenféle spagettik és pennék az új szezonban
Előzmény: varadit (3384)
baby_katika Creative Commons License 2006.08.30 0 0 3385

Sziasztok!!!!

 

Nagyon hálás vagyok Nektek, és ennek a topicnak, mert egy csomó lemaradt receptet megtaláltam itt!!!

El is készítettem belőle párat, de a java csak most jön majd, ugyanis még nincsen saját sütőnk, anyós pajtáshoz járunk át, ha valamit sütni szeretnénk, de nem sokára lesz sajátunk és akkor éjjel-nappal Stahl kajákat fogok gyártani!!! :):)

Szóval még1x köszönet Nektek!!!

varadit Creative Commons License 2006.08.27 0 0 3384

 

 

Stahl első nyaralása Hannával

2006-08-27

Budapest - Egy gróf házában nyaralt Toscanában Stahl Judit kislányával, Hannával, és párjával, Bohus Csabával. A két hét nem csak a pihenésről szólt, felfedezték az olasz vidék gasztronómiáját is.

 

  Tulajdonképpen két házban laktunk, mert folymatosan jöttek hozzánk a barátaink, az édesanyám, a műsor rendezője, a kollégák” - meséli Judit. A szokásos napi programunk volt, hogy reggel felkeltünk, Hannával játszottunk egyet a közeli falu játszóterén, aztán bevásároltunk egy kis piacon, és otthon magunk főztük az ebédet. Általában könnyű salátát készítettünk, és grilleztünk valamit. Délután kirándultunk, megnéztük a meseszép Assisit és Nociát, ahol a világ legjobb hentesei dolgoznak. Este pedig újra főzés, ezúttal komolyabbakat: tésztákat, osso bucót, vagy épp polipsalátát.”

Juditék felfedezték az Amalfi-partról származó szicíliai citromot, ami akkora, mint egy narancs, de az íze sokkal finomabb. Ebből sütöttek fantasztikus citromtortát. Találtak durumlisztet, és azonnal vettek hozzá egy motoros tésztakészítő gépet is.Olyan isteni a tészta, hogy elég olívaolajjal meglocsolni, és már eheted is. Az olasz konyha kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból dolgozik. A lisztből haza is hoztunk vagy húsz kilót.”

A Stahl konyhája őszi adásaiban és Judit új könyvében a főzés szerelmesei találkozhatnak néhány toszkán étel receptjével is.

Azt is megtapasztaltuk, hogy egy másfél éves gyerekkel, aki most tanult meg járni, rossz ötlet kocsival elindulni ilyen távolságra” - nevet Judit. - Ezért visszafelé Hanna és én repülővel jöttünk. Legalább elfért a liszt a kocsiban!”

 

 ( Blikk)

 

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //--> on error resume next ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.6"))) Sub banner_109982_FSCommand(ByVal command, ByVal args) call banner_109982_DoFSCommand(command, args) end sub

vorosvar Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3383
és a csüngőhasúak között nem fér el egy-két beesett-hasú:)?
Előzmény: rubintocska (3382)
rubintocska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3382

Azok nem étkezési felhasználás céljából domesztikált csüngőhasú malacok lesznek, ha lesznek, merthogy darabja 50 ropi..

-szóval ha a drága leendő malackáimat feldarabolod, nem állok jót magamért! :)

Előzmény: vorosvar (3380)
BlueBird Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3381

Tényleg nem ártana egy-két jó recept, épp tegnap beszéltem meg Atyámmal, hogy disznóvágás dec 16 és 17 : )

De lehet, hogy inkább megnézném a Paprikán a Dömét és a Kozit, azokon legalább lehet röhögni : )

Előzmény: vorosvar (3380)
vorosvar Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3380

kimondottan azért, hogy a rencsen nevelt disznyókat szakszerűen fel tudd majd dolgozni:D

Előzmény: rubintocska (3379)
rubintocska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3379

Teljesen ártatlanul belevisztek engem ebbe a csúnya offolásba :),

de igen, szeretném Jucit szőke tüsi hajjal, markáns sminkkel, egy henteskéssel a kézben látni, amint vadul aprít egy fél disznót! :D

Előzmény: vorosvar (3377)
nemisbéka Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3378
Stahl Judit "Tudás Anyja" sorozatát láthatják a kedves nézők :)).
Előzmény: t3v3d3s (3376)
vorosvar Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3377

rubcsi:-;, némi imázsváltásra is számítasz:)?

különben ha azt nem reklámozták, hogy innentől ismétlünk, akkor az újdonságokat sem kell:)

Előzmény: rubintocska (3375)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3376
lehet, hogy ismétléssel zárja a régit, és ismétléssel kezdi az újat :) amolyan ráhangolásképpen
Előzmény: rubintocska (3375)
rubintocska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3375
Hát, szerintem akkor már kéne látni a reklámspotokat, amivel rávezetik a közönséget az új szezonra. Gyanús, gyanús! :)
Előzmény: t3v3d3s (3374)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3374
nincs, de majd a honlapjára biztos felteszi.
"Június 25-től szeptember 3-ig adásainkból kizárólag ismétléseket láthatnak"

talán kb. negyedikétől?
Előzmény: rubintocska (3373)
rubintocska Creative Commons License 2006.08.24 0 0 3373

Nincs vkinek infója, mikor kezdi Jucink az új szezont?

Úgy vágyom már pár vadiúj muffin-receptre! :)

BlueBird Creative Commons License 2006.08.17 0 0 3372

Jut eszembe : )

 

Azt hiszem, hogy ez a recept nem volt itt a topikon, még régen a Stahl honlapról szedtem le (amikor ott még lehetett recepteket találni betűrendben, mert mostmár adások szerint vannak, azt meg nem bírom követni).

 

Recept: Expressz gombakrém leves

 

Hozzávalók:
10 + 5 deka vaj
2 szikkadt zsemle
65 deka gomba
1 csokor újhagyma

frissen őrölt bors
4 deci víz
1 deci száraz fehérbor
15 db másfél dekás jégkocka
3½ deci tejszín
pár reszelésnyi friss szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem

 

Elkészítés:
A szikkadt zsemléket kis kockákra vágom, majd egy serpenyőben megolvasztok 10 deka vajat, és kevergetve megpirítom benne a zsemlefalatokat.
A körömkefével megcsutakolt gombákat félcentis szeletekre vágom, és egy leveses fazékban 5 deka vajon átpárolom. Kicsit megsózom, megborsozom, és puhára párolom. Utána felöntöm borral meg vízzel, felforralom, és miután ha már rottyant néhányat, elzárom alatta a gázt. Beledobálom a jégkockákat, kevergetve felolvasztom őket, és a lehűtött gombát összeturmixolom.
Az egészet visszaöntöm a fazékba, hozzáadom a tejszínt, reszelek bele egy kis szerecsendiót, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön felforralom, majd végül megszórom apróra vágott friss petrezselyemmel. A pirított zsemlekockákat külön tálkában szoktam melléadni.

4 adag lesz belőle.

 

Egész jó lett, bár a sok eszemmel pont a csokor újhagymát hagytam ki belőle, este 9-kor főztem, kimaradt : ) Most látom egyébként, hogy az elkészítésben nem is írja, hogy mikor kell beletenni a hegymát, nem is én vagyok agyatlan? Amit még tanácsolni tudok, hogy ne az összes gombát turmixoljátok le, hanem egy keveset tegyetek félre valahogy így gombaszerűbb lesz a leves (Jamie Oliver szokta ezt tanácsolni, de az egy másik topic).

Csendben megjegyzem, hogy a jégkockás mismásolást is kihagytam, csapvíz is megteszi. Viszont ez a leves nekem jobban kihozza a gomba ízét, mint a Nagymamám levese, aki tulajdonképpen egy zöldséges alaplevet készít és ehhez teszi a gombát, de azért majd azt is kipróbálom : )

 

Jó főzőcskézést!

Előzmény: monkey62 (3371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!