Keresés

Részletes keresés

franky_g Creative Commons License 2005.06.11 0 0 250
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, most már képben vagyok, nincs több kérdésem a témában!

Basszus, pedig végig 5-ös voltam fizikából - 15 évvel ezelőtt - de sajnos azóta nem kellett használnom, s elfelejtődött...

Üdv,
franky_g
Galfi Gergo Creative Commons License 2005.06.10 0 0 249
Simply Red engem is lenyomott, ugyhogy semmi gaz ;-)
Előzmény: vrobee (248)
vrobee Creative Commons License 2005.06.10 0 0 248
bocs, kicsit komótos vagyok... :)
Előzmény: Galfi Gergo (245)
vrobee Creative Commons License 2005.06.10 0 0 247
Üdv!

1 Kg = 10 N; 10 N x 1 m = 10 Nm ?! Akkor biztosan ez sem igaz így...
Közelitésnek nem rossz.

g ~ 9.81 m/s2, ezt szokták 10 m/s2 -nak venni, akkor igaz, amit irtál.

(Newton II. törvénye alapján F = m*a, a Föld felszine közelében a szabadon eső test gyorsulása az ún. nehézségi gyorsulás /a fenti g/ lenne, azaz a kulcs az F = m*g nehézségi erőnek tart ellent, hogy a ráakasztott nehezék ne menjen sehova)
Előzmény: franky_g (243)
Galfi Gergo Creative Commons License 2005.06.10 0 0 246
Okos eszrevetel. Latszik, hogy en inkabb elmeleti ember vagyok, mint kiserleti :o)
Előzmény: Simply Red (242)
Galfi Gergo Creative Commons License 2005.06.10 0 0 245
Azert, mert az 1kg=10N atvaltas csak durva kozelites, a pontosabb ertek 9,81 N. Ha nagyon szabatos akarok lenni, akkor nem is irok egyenloseget tomeg es ero koze, hanem azt mondom, hogy egy "m" tomegu test altal kifejtett sulyero m*g, ahol g=9,81 m/s2 a nehezsegi gyorsulas.
Előzmény: franky_g (243)
Simply Red Creative Commons License 2005.06.10 0 0 244

A gravitációs gyorsulás nem 10, hanem 9,81 m/s2.

G=mg = 1 kg * 9,81 m/s2=9,81N

 

 

Előzmény: franky_g (243)
franky_g Creative Commons License 2005.06.10 0 0 243
Köszi a gyors segítséget!

Én 10 Nm-re gyanakodtam, de nem voltam tutira biztos benne.
Amúgy miért is nem 10 Nm?!

1 Kg = 10 N; 10 N x 1 m = 10 Nm ?! Akkor biztosan ez sem igaz így...

Üdv,
franky_g
Előzmény: Galfi Gergo (241)
Simply Red Creative Commons License 2005.06.10 0 0 242
plusz a rúd súlya szorozva a rúd súlypontjának a forgásponttól mért távolságával.
Előzmény: Galfi Gergo (241)
Galfi Gergo Creative Commons License 2005.06.10 0 0 241
Na igen ám, de régen tanultam én már fizikát, s nem igazán tudom, hogy pl. 1 kg ráakasztott súly esetén, mekkora lesz a forgatónyomaték (Nm) amely a racsnis végére hat.

1kg raakasztva 1m hosszu erokarra 9.81 Nm forgatonyomatekot jelent.
Előzmény: franky_g (240)
franky_g Creative Commons License 2005.06.09 0 0 240
Üdv mindenkinek!

Van egy fogós-ravasz kérdésem, aminek a megválaszolása mellesleg piszokul segítene rajtam! Fizikusok előnyben !!!

Tehát: adott egy - viszonylag régen gyártott - nyomatékkulcs készlet, melynek mind a gyártóját, mind a papírjait homály fedi. Namost ezen a drágán, a nyomatékot egy imbusz kulccsal lehet állítani az alján. Van neki egy skálája is 1-től 6-ig.

A kérdés: hogyan tudom kipróbálni, megállapítani, hogy a skála 1-es, 2-es, 3-as stb. jelzése mekkora nyomatékot (Nm) jelent.

(Úgy gondolom, hogy nyomaték = skálajelzés x 10 Nm, de ezt bizonyítani szeretném, ill. fizikai kísérlettel alátámasztani. :)

Valami olyanra gondolok, hogy a végét (a racsnis végét) jól befogom a satuba vízszintesen, ráhúzok egy 1 méteres csövet, mint erőkart, a végére meg rálógatok valamekkora súlyt, s akkor ez alapján fogom tudni a viszonyt, a skálajelzés (1..6) és a nyomaték (Nm) között.
Na igen ám, de régen tanultam én már fizikát, s nem igazán tudom, hogy pl. 1 kg ráakasztott súly esetén, mekkora lesz a forgatónyomaték (Nm) amely a racsnis végére hat.

Ha valaki képben van a témában, az légyszi' segítsen, de szívesen veszek egyéb ötletet is!

Köszönettel,
franky_g
luciferke Creative Commons License 2005.03.29 0 0 239
ne hívd a kérdéseidet butának. a megismerés kérdéssel kezdődik, és azzal is folytatódik.
Előzmény: uto_pia (238)
uto_pia Creative Commons License 2005.03.29 0 0 238

Köszi mindenkinek az információkat.

 

A lentebb leírt megfogalmazást, mármint a "készenléti" tereset egy régi Kandós főiskolai jegyzetből olvastam:

 

Bakos István - Balczó Zoltán: Villamosságtan erősáramú üzemmérnököknek

 

A címből is látszik, hogy nem kifejezetten az elméleti oldalról közelít ez a könyv (és végül is én sem)

 

Értem is, és elfogadom is, hogy a fizika olyan modellt szeretne felállítani, amivel bizonyos mértékeben előrejelezhetőek az események. Nem is szállnék vitába ezzel, csupán néha elgondolkozom, hogy vajon létezhet e másfajta megismerési forma (az embernek), ami nem a képletes, kiszámítós formát használja, hanem valami gyökeresen mást. Mindegy, ez már nem témája e topiknak.

 

Most egy darabig elprüttyögök a kapott linkkel (amit köszönök), és még azzal a néhánnyal, amit találtam másütt. Buta kérdések azt hiszem később még lesznek.

 

JFEry Creative Commons License 2005.03.27 0 0 237

Azon már túl vagyok, hogy fizikus legyek.

 

A linket köszi, valóban érthető, bár sok kérdést vet fel.

 

Azért vakarództam a Simplytől hallott virtuális foton dolgon, mert akkor ennek valami frekijének is kellen lennie. Én műszaki vagyok, leginkább olyasmivel van dolgom, ami megfigyelhető, mérhető, stb...

És bizony semmiolyasmiről nem tudok, ami a nevezett virtuális fotonok hatás lenne, olyan értelemben, mint pl a fény, vagy az RF.

 

Más helyről volt olyan infóm, hogy ott nagyon, nagyon,... nagy frekik működnek, stb. Ezt főként a forrás miatt elvetettem.

Belegondolva, ha azt a klasszikus fotonterjedési rajzot felidézem, melyen a tér két dimenziójában az elektromos illetve a mágneses térerősség le van rajzolva, még valahogy vizualizálni is tudok egy megfelelő fázis összeállítású fotontpárt, amint hat egymásra. Bár ha jól tudom ilyen nincs.

Előzmény: luciferke (236)
luciferke Creative Commons License 2005.03.27 0 0 236
Kinek mihez van érzéke. Ha az agyonmatekozott fizika nem tetszik, akkor nem leszel fizikus, de szerencsére sok olyan fizikus van, akik kiválóan érti az agyonmatekozott kvantumtérelméletet is, és képes olvasmányosan, szemléletetesen bemutatni az eredményeket a nagyközönségnek. Egy dolgot kell ilyenkor a nagykzözönségnek elfogadnia, mégpedig azt, hogy a szemléletes képek mindig a valóság egyszerűsítései, az egyenletek eredményeinek hétköznapi szemléletre plántált verziói. De szvsz pl az általam linkelt oldalból egy árva képlet nélkül is nagyot sokat meg lehet tudni a fizika mai állásáról.

Érdemes megszerezni Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete könyvet. Nagyon jó.
Előzmény: JFEry (235)
JFEry Creative Commons License 2005.03.27 0 0 235

Ok...

Egy ként ilyen kvantummechanikai dolgot tudok, ismerek, de ettől az agyonmatekozott hullámtermészetleírásoktól többnyire el megy a kedvem. Sajnos(hálistennek) inkább vizuális vagyok, mint értelmes....

Előzmény: luciferke (233)
non+ultra Creative Commons License 2005.03.26 0 0 234
>- Konkrétan mi közvetíti azt az erőt a két töltés között?
"Konkrétan" - ezt hogy érted? Az a helyzet, hogy még senkinek nem nyilatkozott a természet, hogy az igazából úgy van, hogy szerelmesek egymásba a töltések, és a másik illatára reagálnak. Szóval bármilyen modell jó, ami visszaadja a tapasztalatainkat leíró képlelet.

Eredetileg volt a távolhatás-modell, azaz a töltések távolról is "érzik" egymást.

Aztán jött az éter-elmélet. Az éter az az elektromágneses kölcsönhatások közvetítő közege (semmi köze a kémiai éterhez), ami csak a töltésekkel lép kölcsönhatásba. (Külön probléma, hogy ezt hogyan csinálja) Két dimenzióban mondjuk képzelj el egy gumihártyát. Ha egy golyót helyzel rá, "gödör" lesz rajta. Ha még egyet, akkor a két golyó egymás mellé fog gurulni, mert a "tér ereje" mozgatja őket.

A két elmélet között statikus esetben nincs különbség, viszont ha gyors változások vannak, akkor a távolhatás-modell szerint azt azonnal érezni kellene a másik töltésnek, a térelmélet szerint viszont csak akkor, ha a "begörbülés" odaér hozzá. És a térelmélet szerint vannak a térnek rezgései is (elektomágneses hullámok).
A tapsztalat az éter-elméletet igazolta vissza, ezért a tudósok ezt próbálták alaposabban kidolgozni, hogy akkor miféle is lehet ez az "éter", ami a mozgásunkat láthatólag nem akadályozza, mégis mindenütt jelen van.

Az éter-elmélet azt is jósolja, hogy meg lehet mérni az éterhez viszonyított sebességet. Például vegyük a két töltésünket ismét. Ha nem állnak, hanem párhuzamosan gurulnak, akkor csökken az egymásra kifejtett hatásuk. Ez a valóságban is így van. Vegyünk két + töltést. Ha állnak, akkor Coulomb-tv szerint taszítják egymást. Ha felénk mozognak, akkor mozgó töltés = áram. Van mágneses tere (Ha a nekünk jobboldali mezőjét nézzük, akkor az a nekünk baloldali töltésnél lefelé mutató B-t okoz) Ebben mozog a másik töltés, tehát hat rá a Lorentz-erő. Jobbkéz (FBI) szabállyal látható, hogy iránya a másik töltés felé mutat, azaz vonzó jellegű, ami csökkenti a Coulomb-taszítást. Kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy mi áll és mi mozog, mikor Galilei relativitási elve kimondja, hogy az egyenes vonalú egyeletes mozgás és a nyugalmi helyzet nem különböztethető meg. Így nyilvánvaló, hogy csak meg kell mérni a töltések között ható erőt különféle mozgásirányokban, és annak változásaiból kiderül, hogy mozog-e a Föld adott pontja az éterhez képest, és ha igen, milyen irányban. Sajna azonban a mágneses vonzás jóval gyengébb, mint az elektromos taszítás: fénysebességgel (egy per négyzetgyök műnull szor epszilonnull, ez kijön az elektodinamika egyenleteiből...) kellene ahhoz mozogni, hogy a vonzás semlegesítse a taszítást, amit még megközelíteni is nehéz. Viszont az elmélet azt is jósolja, hogy az "éterrezgések", pl. a fény terjedési sebessége az éterhez képest állandó, azaz ha ahhoz képest mozgunk, akkor irányfüggő. Kísérletek viszont azt mutatták hogy nem az. Fél év múlva sem, mikor pont ellenkező irányba mozog a Föld.

Einstein számára olyan volt ez a kis "anomália" a fizikában, mint a "Neo, wake up!": eljátszott a gondolattal, hogy mi van, ha igaz a relativitási elv és igaz a fénysebesség állandósága, akkor mi következik ezekből logikailag. Az, hogy az egymáshoz képest mozgó vonatkoztatási rendszerekben az idő és a hosszúság relatív: mindegyik a hozzá képest mozgó rendszer óráit lassabban járónak, a távolságait meg rövidebbnek "látja". Hogy jön ez ide: hát ha a két töltés áll hozzánk képest, akkor hat köztük a Coulomb-erő, ennek megfelelően kezdenek el mozogni. Ha mozog, akkor a mozgásukat lassabbnak látom
-hagyományosan azért, mert "mágneses tér" gyengíti az elektromos tér hatását, így nem taszítja őket szét akkora erő
-de legújabb modellünket használva azt is mondhatjuk, hogy azért, mert lassabban telik számukra az idő, így ugyanakkora erőtől kevesebb idő alatt kevésbé távolodnak. Azaz a mágnesség nem más, mint az elektromosság relativisztikus effektusa.
Sajnos azonban a legritkább esetben lehet csak olyan vonatkoztatási rendszert találni, amikor a hatások csak tisztán elektromos vagy csak tisztán mágneses mezővel leírhatók lennének. Helyette van egy "elektromágneses tértenzorunk". A tenzor olyan mint a vektor, csak + 1 dimenzióval, azaz Mátrix :-)))) Meg vannak szép differenciálegyenleteink, amit még Maxwell bácsi alkotott, de éter nélkül is működnek. Vizuálisan elképzelni ugyan nem lehet őket (mint az erővonalakat), de jósolni lehet velük, és egy modellnek ez a lényege.

Ja, igen ezután jött még a kvantummechanika, úgyhogy már fotonunk is van...

- Tulajnonképp mi az, hogy pozitív és negatív töltés? Minek a tulajdonsága ez végülis? Mitől taszítják, illetve vonzzák egymást ezek a töltések (azon túl, hogy a tér készenléti állapota...)

A tudomány az nem hasonlít a földrajzi felfedezésekhez, hogy elmennek emberek messzire, visszajönnek és aztán elmondják hogy "a bölény az olyan mint a szürkemarha, csak kigyúrtabbak a mellső lábai meg mélyebben van a feje + barna bundás". Néha vannak csak hasonlító dolgok (mint a gumihártya az éterre) de azok is erőltetettek. Inkább olyan, mintha a visszatérő felfedező elfelejtene magyarul, legalábbis a felfedezései tekintetében. Szóval a szemléletet kell megváltoztatni, új világképet kialakítani, és ez nem megy pár perc alatt: a természettudomány a legigazibb ezotéria. (ezoterikus = csak a beavatottak számára érthető)
Pl. mit értesz az alatt, hogy "mitől taszítják egymást"? Nincs rá olyan típusú magyarázat, hogy van bennük egy kis rugó, és azért. "Csak" egy nem szemléletes modell van.
Előzmény: uto_pia (228)
luciferke Creative Commons License 2005.03.26 0 0 233
Van bizony olyan modell, mégpedig a jelenleg elfogadott és elég kiválóan működő.
Előzmény: JFEry (231)
JFEry Creative Commons License 2005.03.26 0 0 232
Bocs! Olvasom Luciferke linkjét...
Előzmény: JFEry (231)
JFEry Creative Commons License 2005.03.26 0 0 231

Helló Simply!

 

Ezt már másutt is halottam, de részint a forrás miatt, hülyeségnek gondoltam.

Tényleg van olyan modell, melyben az elektromos tér hatását virtuális fotonokkal írják le?

Előzmény: Simply Red (229)
luciferke Creative Commons License 2005.03.26 0 0 230
Hát, ez a készenléti állapot elég új nekem, esküszöm még soha nem olvastam ilyet, pedig elég sok fizika könyvet ismerek (különböző szintűeket). Hol olvastad?

Hogy mi közvetíti a töltések közötti erőt? Úgynevezett virtuális fotonok, amelyeket a töltött részecskék mintegy kicserélnek, "labdáznak" velük, így hatnak kölcsön egymással. Ezek a virtuális fotonok a fizikai vákkumból pattannak elő majd oda is tűnnek el. Létezésüket a Heisenberg-féle határozatlansági reláció engedi meg.

Olvasd el a következőt, szerintem érdekesnek fogod találni és sok mindent megtudhatsz belőle (és valószínűleg még több kérdésed lesz utána...): http://www.atomki.hu/fizmind/veghlaci/ujtt.html

A töltés pedig az anyag jellemzője, azt jellemzi, hogy mennyire vesz részt elektromágneses kölcsönhatásokban.
Előzmény: uto_pia (228)
Simply Red Creative Commons License 2005.03.26 0 0 229

Ezek egyáltalán nem bagatel kérdések. Olyannyira, hogy csak olyan válaszokat kaphatsz rá, hogy az ilyen-olyan modell szerint így és úgy van. Egyébként van olyan modell is, amelyikben ez a "készenléti állapot" nem is szerepel egyáltalán.

Egyébként a standard válasz - ha jól sejtem - az, hogy virtuális fotonok közvetítik az elektromágneses kölcsönhatást. De várjuk meg, amíg idetéved egy hozzáértő.

uto_pia Creative Commons License 2005.03.26 0 0 228

Üdv Mindenkinek!

 

Lenne egy valószínüleg bagatel kérdésem. Azt mondják a könyvek, hogy ha elhelyezünk egy Q1 és Q2 töltést egymástól bizonyos távolságra, akkor a töltések között valamilyen erő kezd el hatni, és a könyvek mondanak is egy szép képletett ennek az erőnek a kiszámítására. Azt is írják, hogy a Q2-re ható erő oka konkrétan a Q1 töltés által keltett villamos tér, a villamos térre pedig azt írják, hogy az a tér egy speciális, "készenléti állapota", mely abban nyilvánul meg, hogy ha töltést helyezünk bele, akkor arra erő hat. A villamos teret, mint modellt még úgy ahogy el is tudom fogadni, bár egy kicsit nehezemre esik ezt a "készenléti állapotot" befogadni. A kérdéseim ezekkel kapcsolatban a következők lennének:

- Konkrétan mi közvetíti azt az erőt a két töltés között?

- Tulajnonképp mi az, hogy pozitív és negatív töltés? Minek a tulajdonsága ez végülis? Mitől taszítják, illetve vonzzák egymást ezek a töltések (azon túl, hogy a tér készenléti állapota...)

noirp Creative Commons License 2004.11.11 0 0 227

:DDDD mint  arisztokratának, felette csiszolt is az Te stílusod :))) 

üdv: prion, a hű jobbágy

Előzmény: luciferke (226)
luciferke Creative Commons License 2004.11.11 0 0 226
én, mint ősi nemesi család sarja elnézem neked mint egyszerű pórnak eme hibád, de felhívom figyelmed, hogy gugli az első, aztán a többi :)

persze kérdezni sem szégyen... a gugli után :)))))))
Előzmény: noirp (225)
noirp Creative Commons License 2004.11.11 0 0 225

:)))

Egyetértek veled; csak én szánandó pór az origóval kajtárkodtam, nem túl hatékonyan.

luciferke Creative Commons License 2004.11.09 0 0 224
hagyd el, hozzászoktam már...

de azért a keresőket használni nem bűn... :))))))))))))))
Előzmény: noirp (223)
noirp Creative Commons License 2004.11.09 0 0 223

Ja, Luciferke: látom, el vagy bűvölve ennen nagy okosságodtól. Tetszett...

 

noirp Creative Commons License 2004.11.09 0 0 222

kösz.

luciferke Creative Commons License 2004.11.09 0 0 221
Nos, beírtam a gugliba, hogy: barometric formula

és csodák csodája az 1. találat a következő lett:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/kinetic/barfor.html

És itt számolnak is neked, sőt le is vezetik!!!

Egészségedre.
Előzmény: noirp (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!