Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 181

Ördögjárás

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 180

Lehetséges. Én otthonról soha nem intéztem semmit, nem tudom ezt pontosan megmondani.

Előzmény: defcon (179)
defcon Creative Commons License 2010.12.06 0 0 179

Esetleg még akkor kell "jelenkezni" az AMS-nél, ha gyakornoki engedélyt kért valaki, amihez a papírokat Magyarországon adta be, de az engedélyt kint kapja meg.

Előzmény: Törölt nick (178)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 178

A munka ügyi hivatalba szerintem nem, oda a munkaadód jelent le, legalábbis én nem jártam ott, csak még régebben a munkavállalói engedélyeket intézni, de az meg ugye a munkavállalás megkezdése előtt volt.

Az önkormányzathoz viszont valóban be kell jelentkezni, állandó vagy ideiglenes lakcímre. Anélkül különben sem lehet semmit sem Ausztriában elintézni, se egy telefont nem tudsz venni, se egy bankszámlát nyitni, autót venni sem lehet, stb...

Előzmény: Fezo82 (177)
Fezo82 Creative Commons License 2010.12.06 0 0 177

Hahó!

 

Azt olvastam valahol, hogy az Ausztriában munkát vállaló külföldinek a munkábaállás napjától számított 3 munkanapon belül regisztrálnia kell magát a helyi munkaügyi hivatalban, vagy önkormányzatnál..Ez szezonális munkavállalásnál is így van, tehát nekem is mennem kell majd? vagy az egészet benéztem?

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 176
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 175

  "a kintiek meg segíteni nem nagyon akarnak."

 

Ez így nem igaz.

Nem nagyon tudunk.

Nem ismerünk, nem tudjuk mire vagy képes. De még ha ez nem így lenne, akkor sem tudnák mit.

Írhatok helyetted önéletrajzot, jelentkezhetek munkahelyekre, telefonálhatok a nevedben, de boldogulnod mégiscsak neked kellene, meg a feltételeket kialkudni, stb.

Ausztriába csak jó munkahelyre érdemes kijönni, különben itt is bajos a megélhetés. A jó munkahely meg ritka és oda bizony nem elég két három kedves szó az érdekedben. Azokért tenni kell, szenvedni, sok esetben várni rájuk és a kellő pillanatban lecsapni rájuk.

Ha van jó nyelvtudásod, szakmai tapasztalatod és munkabírásod, akkor könnyű dolgod van, de akkor segítségre sem szorulsz. Ha pedig ezek nem állnak fenn, akkor tenni kell érte, hogy így legyen.

Ha konkrét kérdéseid vannak szívesen  segítünk, de a munkahelykeresés az mindig a munkavállaló dolga.. Én eddig minden munkahelyemet magamnak szereztem és ez jó érzés, így helyes.

Előzmény: Csabooka (174)
Csabooka Creative Commons License 2010.12.05 0 0 174

A szüleink hállistennek korukhoz képest egészségesek, de hát sajnos Ők sem fiatalodnak, és rájuk figyelni akarunk. Békéscsaba-Bécs: 470 km. A hozzájuk való viszonylagos közelség a legfőbb szempont, ami Bécs mellett szól. Vorarlbergben és Tirolban gondolkoztunk főleg, a kétszeres távolság ellenére. Ide, el is küldtünk 60-70 pályázatot. A feleségem 2 olyan ajánlatot is kapott ahol, vagy annak 20-30 km-es környékén csak neki lett volna munkája.

Ugye, én még csak tanulom, és nem beszélem a németet, ezért pill. csak valaki segítségével, beajánlásával lenne mindkettőnknek megfelelő munkája. Mi kérni nem nagyon, a kintiek meg segíteni nem nagyon akarnak. Amint írod: " Magyarból meg kimondottan kevés van és nem is olyan ellenszenvesek velünk az emberek" . Ez is csak arra ösztönöz, hogy erre a környékre, azonnal szívesen mennénk, egy jó lehetőség esetén. Felelőtlenűl beleugrani nem szeretnénk semmibe. Bár nem gondolom, hogy a jelenlegi minimális nyelvtudásommal lehetetlen munkát kapni, és jónéhány példa is van, és volt már erre, de ehhez ugye segítség, és szerencse is kell. Addg is, csak az a helyes, ha nap, mint nap tanulok.  

  

Üdvözlöm ennek a fórumnak az olvasóit is:

 

Sziasztok! A feleségemmel néhány hete kezdtünk felkészülni a Bécsben tervezett jövőnkre!
Ő 29 éves Szálloda Idegenforgalom szakos közgazdász, folyékonyan beszél angolul, és németül, valamint franciából középfokú nyelvvizsgája van, de azt az utóbbi években nem használta. Én 37 éves autószerelő, és hivatásos sofőr vagyok, és tanulom a német nyelvet. Bécsben szeretnénk élni, és dolgozni. Ha valakinek a környezetetekben, szüksége lenne, a fent leírtakkal bíró munkavállalókra, akkor ajánljuk a szolgálatainkat.  
Elsősorban, valós tapasztalatokon alapuló tanácsokra, és információkra van szükségünk. A bécsi mindennapi élettel, a kezdeti munkavállalással, a lakásbérléssel, és a leghatékonyabb nyelvtanulással kapcsolatban. Valamint szívesen vennék olyan, a bécsi magyarok számára szükséges szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsokat, amelyekkel a kezdeti, de folyamatosan tanult némettel, némi jövedelemhez jutnék, indulásként.
Van-e szerintetek létjogosultsága annak, ha szgk. helyett, egy furgonnal kezdenénk bécsben? Gondolok itt, kissebb költöztetésekre, autómentésre, kissebb autójavításokra esetleg kiszállással is, futárkodásra és csomagszállításra később vállalkozóként is. Magyaroknak természetesen magyar áron!

Előzmény: Törölt nick (172)
tamikati Creative Commons License 2010.12.05 0 0 173

Salzburgban élök figyelem !

keresek egy kedves hölgyet,aki segitene egy idös nem beteg néninek a häztartäsi munkäban és van jogositvänya,mert a néni nem akar ilyen csuszos uton mäe vezetni

a beväsärläskor !

sürgös lenne a jelentkezés !!!0699-19186604

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 172

És miért pont Bécsben?

Én nemm mennék semmi pénzért.

Most költözött oda egy barátom és nam nagyon áradozik róla :-(

Pedig ő Pesten nőtt fel, nem idegen neki a nagyváros...

Előzmény: Csabooka (171)
Csabooka Creative Commons License 2010.12.05 0 0 171

Hát ez nálunk nem így van! Ez a sokadik érv a mellett, hogy Bécsben tervezzük a jövőnket. Az jó lenne, ha ott születne a kisbabánk majd. 

Előzmény: Törölt nick (79)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 170

80-100 Euró egy kisautóra a biztosítás adóval és Cascoval együtt. Nekem egy nagyobbra ugyanez 120 Euró. Casco nélkül 30-60 Euró körül van egy autó.

A Feleségednek muszáj lesz bejelentkeznie Ausztriában, mert különben soha nem lesz E-cardja. Ha pedig be van Ausztriában jelentkezve akkor ott kell bejelentve legyen az autója is.

Az osztrák adóhivatalt (Finanzamt) nem érdekli ki hova van bejelentve. Csak az hogy aki az autót használja hol lakik és hol dolgozik. Az hogy van bejelentett magyar lakcímed nem számít semmit, ugyan úgy jár a büntetés.

Hidd el nincs kibúvó. El kell dönteni hogy kockáztatsz pár fityingért vagy ha már itt élsz, ide is adózol....

Előzmény: olivér08 (169)
olivér08 Creative Commons License 2010.12.04 0 0 169

Kedves Nachstern!

Köszönöm a gyors válaszod.

Igazából nekünk is egy 16 éves swiftünk van ami 2 gyerkőc mellett elég kicsi. Amúgy szuper az autó.

Szeretnénk egy nagyobbat venni. Az otthoni használt árak megegyeznek az osztrákkal. A biztosításra itt mindenki 80-100 Eurót mond havonta. Nekünk ez így indulásban még sok.

Tehát ezért gondolkodunk a magyar autóban.

Az is szóbajött, hogy a feleségem nem kér állandó ittartózkodási engedélyt csak mi a gyerkőcökkel. Az ő nevén lenne az autó. Az otthoni biztosítási díjjak töredékei az osztráknak. E-cardja meglesz neki ha jól tudom egy év múlva, addig otthon megy orvoshoz. Ja nem írtam, nekünk sopron 80 km.

De ha valóban létezik olcsóbb biztosítás egy középkategóriás autóra, nincs semmi kifogásunk az osztrák autó ellen.

Várom válaszod.

Üdvözlettel:

zoli

Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.04 0 0 168

A magyar rendszámú autódat 6 hónapig használhatod Ausztriában, ez után bármikor büntethető vagy, ami elég drága. Felénk a németekre vadásznak nagyon, több ismerősöm is belefutott már a büntetésbe.

 

Kibúvó lehet, ha van a neveden egy osztrák rendszámú autó is, vagy ha a magyaron hitel van és nincs nálad a törzskönyve, bár ebben az esetben is megfizettetik veled a Nova-t ami az itteni Regadó.

Az átiratás nem nagy dolog, nekem a 2005-ös Swiftemnek a költségei 300 Euróra rúgtak, és jóval a magyar ár felett el tudtam itt adni.

Egyébként az osztrák fenntartási költségek nem vészesek egy kis autó esetén, a Suzukira kb 30 Euró volt a biztosítás és az adó egy hónapra. De ha azt vesszük hogy helyben intézhető minden ügye, ez jó árnak számít.

A mostani autómra CASCO, kötelező és adó 120 Euró, ez sem kifizethetetlen. A motoromra 33 Euró havonta, de télre leadtam a rendszámát, ami bármikor visszakérhető ingyenesen és csak akkor fizetek, ha van rajt rendszám. Rendszám leadás kb 20 másodperc, a visszakérés kb 5 perc!

 

http://www.oeamtc.at/a1098241/

 

Az ügyintézés menete.

 

Én a helyedben vagy eladnám othon és vennék egy osztrákot, vagy átiratnám. Ha itt élsz tartósan  akkor megéri.

Nekem már volt tapasztalatom baleset esetén, mit ér külföldön a magyar biztosítás. Számíts arra, hogy autó vagy pénz nélkül leszel évekig! Pedig Allianznál volt CASCO-m és biztosításom!

Előzmény: olivér08 (167)
olivér08 Creative Commons License 2010.12.04 0 0 167

Kedves Ausztriában élő magyarok!

Több hónapja élünk a családommal ausztriában. Lassan minden sinen lesz.

Tud-e valaki abban a témában hozzászlni, hogy magyar rendszámú autót meddig lehet ausztriában használni állandó tartózkodási engedély mellett. Mi szeretnénk megtartani a jelenlegi autónkat. Jogszabályi háttér is érdekelne, hogy az osztrák rendőrnek legyen mit mondani.

Ha valakinek van ötlete ezzel kapcsolatban, várom válaszát.

Előre is köszönöm.

Üdv:

Zoli 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.03 0 0 166

A remény hal meg utoljára...

Előzmény: defcon (165)
defcon Creative Commons License 2010.12.03 0 0 165

Nem csak ritka a kiadó ház... Kicsit körülnéztem a hirdetések között. Olyan házat ami egy-két embernek való csak mindentől nagyon messze találtam. De az itteni vendéglátós élet mellett amúgy se igazán lehet állattal, főleg kutyával foglalkozni.

Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 164

   Sokkal drágább egy kertes bérlése, mint egy nem kertesé arányokat figyelembe véve?

 

A mi környékünkön ritka a kiadó ház és bizony nagyon drága!

 

   Valamint sejtéseim szerint lehetetlen lenne fenntartani egy kertes albit egyedül, mondjuk egy szakács/segédszakács szakmából.

 

Nehéz kérdés. Egy nagyon jól kereső mesterszakácsnak, konyhafőnöki beosztásban  nem elképzelhetetlen, de egy mezei szakácsnak nem hinném, hogy menne. Bár ha nincs tartozásod, autód és nagy igényeid akkor megvalósítható, bár másra nem nagyon marad majd... 

 

  jól sejtem, hogy albitársakra lesz majd "szükségem"?

 

Így még az is kérdéses, hogy kiadják e neked :-)

Egy lakás vagy ház bérlésnél általában megkérdezik hányan akartok ott élni, és bejelentkezni oda is csak a tulajdonos engedélyével lehet.

 

  Mennyire eltérőek a területek fizetés és megélhetés tekintetében?

 

Inkább a tapasztalat és tudás számít, ha ehhez van némi szerencse is akkor bárhol lehet jól keresni. 

 

   Merre érdemes gondolkodni?

 

Vendéglátásban oda érdemes menni ahol kevesen laknak és sok a turista. Ott kevés a munkaerő is. Síparadicsomok, minél messzebb a nagyvárosoktól. 

 

  A szakmát érdemes europassal nemzetközisíteni? Vagy nem foglalkoznak nagyon vele?

 

Én azt sem tudtam hogy van ilyen. Nekem elég volt egy hivatalos fordítás róla.

 

A másik, még, hogy érdekelne, hogy bentebbi területeken milyen a külföldiek, magyarok megítélése?

 

Az osztrákok nem különösebben szeretik a külföldieket, ez alól mi sem vagyunk kivétel. Tárt karokkal nem fognak fogadni, de ha jól viselkedsz megtűrnek...

 


Előzmény: nokainONE (163)
nokainONE Creative Commons License 2010.12.02 0 0 163

Sziasztok, még nem írtam ide ezidáig! :)

Több országban is gondolkodtam, de végül a szépséges Ausztria mellett döntöttem.

Több oka van, hogy idáig jutottam, nem részletezném, csak annyit, hogy azok az országok közül, ahol a jövőmet el tudom képzelni és ahol nincs diszkriminálva/betiltva a kutyám fajtája(pit bull), Ö. a leg szimpatikusabb.

Ha valakinek van kedve és válaszolna pár kérdésemre, azt megköszönném.

Mivel kutyával mennék(csak és kizárólag, mert ő az élettársam), így kertesházra lesz szükségem. Sokkal drágább egy kertes bérlése, mint egy nem kertesé arányokat figyelembe véve? Gondolom én, h igen, de nem veszem biztosra. Valamint sejtéseim szerint lehetetlen lenne fenntartani egy kertes albit egyedül, mondjuk egy szakács/segédszakács szakmából.. jól sejtem, hogy albitársakra lesz majd "szükségem"?

Mennyire eltérőek a területek fizetés és megélhetés tekintetében? Merre érdemes gondolkodni? Mivel, ha tetszik kint is maradnék, így nem baj, ha messze a határunktól.

Egyelőre kezdő német tudással rendelkezem, de tanulok szorgosan.

A szakmát érdemes europassal nemzetközisíteni? Vagy nem foglalkoznak nagyon vele?

A másik, még, hogy érdekelne, hogy bentebbi területeken milyen a külföldiek, magyarok megítélése? Bécs körül el tudom képzelni..., ezért kerülném is :)

 

Ha minden ebbe az irányba tart tavaszig, akkor startolnék is a kutyusommal! :)

 

Köszönöm aki részletezi nekem a dolgokat és elnézést, ha olyat kérdeztem, amit hosszas visszaolvasás után megtaláltam volna!

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.30 0 0 162

Aki egy értékes szakmával érkezik ide, annak többnyire mindent a fogadó cég intéz, csak a megfelelő papírokat kell beszerezni (többnyire iratok fordításait, otthonról).

De mivel májustól már nem kell munkavállalói engedély, ezért onnantól már csak ezekre lesz szükség mindenkinek. Addig meg marad a aszezonmunka vagy a gyakornoki engedély.

 

Én még senkitől sem hallottam , hogy a közvetítő irodával jól járt volna.

Előzmény: évi27 (161)
évi27 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 161

Szia!

Igazad van,bár kétségkívül könnyebb dolga van annak,aki rajtuk keresztül próbál kimenni.

A mk elméletileg elintézi a papírjaidat,és úgy érkezel meg kintre,hogy rendben vannak a dolgaid.

Én meg kissé bizonytalan vagyok,elég jó-e ahhoz a német nyelvtudásom,hogy ha telefonon megkeresnek állásinterjú miatt,nem fogom megérteni pontosan,milyen papírokat kell elintéznem és hol...Hiába egy középfokú nyelvtudás,de amikor elkezdték magyarázni a honosítás folyamatát egy németországi munka állsinterjúján,hát,próbáltam okosan pislogni.

Egyébként maga a papírtologatás folyamata hosszas?Szívatják az embert,mert magyar?

Előzmény: Törölt nick (143)
Fezo82 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 160

A sok hó az jó, de ami tegnap esett, azt nem szeretem..fele ónos eső fele hó, fujj..Közben ma felhívtam leendő főnökömet és megkérdeztem, hogy milyen ruházat kell egy mosogató-konyhai kisegítőnek, kb az volt  a válasza, h mindegy..:o lehet, hogy én agyalom túl ezeket a kérdéseket..:D Kérdeztem, h rövid ujjú póló is jó? erre mondta, h "azért kell a hosszú, mert nálunk Ausztriában hideg van télen.." ..:D

defcon Creative Commons License 2010.11.29 0 0 159

Na annak örülök! Bár most kivételes módon itthon is van... De azért kint még a hó is más.

Előzmény: Törölt nick (158)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.29 0 0 158

Rengeteg a hó! És még mindig esik!

Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 157

Az én meggyőződésem, hogy a hit-akarat-siker hármas a legfontosabb, esetleg hozzávenném a tudást.

Ha ezek megvannak, akkor előbb- utóbb jön a siker.

Láttam már rá számtalan példát a baráti körömben, de nézhetem a magam és a párom esetét is :-)

Előzmény: AndreaSzh (155)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 156

Az orvosi diplomát szerintem igen, mivel jópár orvos praktizál a környéken.

Előzmény: Törölt nick (154)
AndreaSzh Creative Commons License 2010.11.28 0 0 155

Teljes mértékben egyet értek, tehát senkit sem biztattam arra, hogy ne tanulja a németet és próbálkozzon nyelvtudás nélkül boldogulni; sajnálom, ha mégis ezt olvasta ki a soraimból.

Számomra nem tűnt nagyképűnek egy ausztriai magyar hozzászólás sem az általam olvasottak közül.

Büszkén állíthatom, hogy teljesen egyedül jutottam el a végzettségem ausztriai elismertetéséhez, és biztatásnak veszem a hit-akarat-siker hármast, köszönöm!

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 153

Itt a környékünkön van egy kis magyar közösség, pár ember, akik már pár éve megvetették a lábukat távol a hazától, beilleszkedtek, jól élnek.

Az évek alatt sokunknak összejött pár kínos történet, amikor is, kijutni kívánó rokonoknak, barátoknak segítettünk és bizony megégettük a kezünket.

Ezért kialakult bennünk egy kívülről nagyképűnek tűnő, kemény magatartás azokkal szemben akik segítséget kérnek, de látszólag maguk semmit sem tesznek az elöbbrejutás érdekében.

Nem mert mi nem szívesen segítenénk, hanem mert nem mindenki érdemli meg. Többségünknek senki sem segített, mégis itt vagyunk.

Egy valamit nem szabad elfelejteni. Szakmát és nyelvet nem tanulhatok meg senki helyett, és az álláshirdetésekre is mindenkinek magának kell jelentkeznie. Én szívesen vállszolok bármilyen kérdésre, szívesen segítek bármibe, de állást és tudást nem tudok kölcsönözni, legfeljebb a tapasztalataimat másokkal megosztani.

 

Ha az úr asztalos és ért a szakmájához, akkor tanuljon németül, ha Ausztriában akar élni és dolgozni. Egy intenzív német kurzus, vagy magántanár, akár egy hónap alatt is sokat elérhet, legalább annyit, hogy az ember el tudjon indulni a kivándorlás útján. Persze meg lehet próbálni, hátha van kint magyar asztalos vállalkozó és éppen pont embert is keres, de kicsi a valószínűsége és jó lehetőségnek sem tartom. Ausztriában élni nagyon jó, de csak ha osztrák a bérszínvonalad és van akkora nyelvtudásod, hogy értsd a dolgokat amik körülötted zajlanak.

 

Az egészségügyben kimondottan keresik az embereket, a helyi újságokban mindennaposak a hirdetések, ahol a fogorvosi asszisztenstől az orvoson át az öregek és betegek gondozójáig mindent keresnek. Biztosan nehéz az első munkahelyet megtalálni, az első lépést meglépni, de én hiszek benn, hogy aki igazán akarja annak sikerül!

 

A vízben szüléssel kapcsolatban csak a higiénia miatt vannak fenntartásaim.

Előzmény: AndreaSzh (152)
AndreaSzh Creative Commons License 2010.11.27 0 0 152

A magyar nevű asztalos cégnél természetesen különböző válaszokat kaphat a németül nem beszélő: akár teljes elutasítást, akár valamiféle tanácsot, v. akár, hogy tanuljon meg németül, aztán beszélhetünk. Bármely válasz hasznos lehet egy szakmabelitől, erre gondoltam. Én nem szégyenleném felhívni.

 

Az egészségügyben viszont, ill. bármely területen, ahol emberekkel kell foglalkozni, nélkülözhetetlen a nyelvtudás, semmi kétség; minél nagyobb a felelősség, annál magasabb szintű nyelvtudás szükséges.

Szerintem szoc.gond.-ként nyelvtudás nélkül csak 24 órás ápolást lehet végezni magyar családoknál, mást nem tudok elképzelni...

 

Egy korábbi élménybeszámolójához hozzászólva: a vízben vajúdás/szülés hihetetlen jó élmény, persze annak, aki biztonságban érzi így magát. Harmadik gyermekem születésénél próbálhattam ki, + illóolajok + zene...

 

Andrea

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (140)
Fezo82 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 151

Na ez most nem valószínű..Talán 2003-ban volt nálunk akkora hó, hogy a Csóványosra vezető ösvényen itt-ott négykézláb kellett haladnunk, mert másképp nem lehetett..:) Meg mondjuk tavaly is elég sok hó hullott itthon.

Előzmény: defcon (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!