A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Lehet, hogy neki így praktikus (a többi fűszernövénynél is általában így csinálja), na de ha valaha is életében elolvasott egy olasz receptet, netán megnézett egy olasz szakácsot (ha csak tv-ben is), ilyesmit SOHA nem láthatott. Alap dolog, hogy max. tépkedjük. De hát ő Áááámerikában tanult, ott meg - mint tudjuk - sok minden előfordulhat. :-)))))))))))
Most csak ezért, csak most, csak neked megnéztem. Gyanús, naggyon gyanús. Igaziból nálam az egyik törést ez a laza ugrás okozta a vaj-margarin között. Azt már meg sem merem kérdezni, miért keverőtálban dagaszt, és a második pihentetés-kelesztés miért 30-60 perc.
Ma reggel az olajbogyós kifli volt - szerintem ez is ismétlés.
A hátamon szaladgált a hideg :-)))), ahogy összekotyvasztotta az olajbogyót a vajjal. Micsoda stílustörés!!!! Na és persze végig margarint mondott, holott a felületes szemlélő is láthatta, hogy az VAJ volt. Margarin nem néz ki így lágyan!
Vajon miért tudok minden egyes alkalommal - még mindig - megdöbbenni? :-))))))))
Gyömbéres almapép és Almás muffin Egyet a babának - egyet a családnak
Hozzávaló: 2 db alma meghámozva, apróra felkockázva 1 db 5 centis friss gyömbérdarab, meghámozva, szeletekre vágva 1½ dl Bébivíz 10 evőkanál Apfelbrei Tejpép 3 dkg dió megpirítva, és megdarálva 15 dkg liszt 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 1 kávéskanál őrölt fahéj 1 citrom 10 dkg joghurt 15 dkg cukor 1 db tojás ½ dl olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (ez gázsütőn 6-os fokozat), és ha fém tepsit használunk, a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A bébivizet és az almás tejpéppor felét összekeverjük, majd félretesszük.
Az almát és a gyömbért gőz fölött puhára pároljuk, aztán összepürésítjük. Szétosztjuk ¼-¾ arányban, és a kisebb adaghoz hozzáadjuk az előzőleg elkészített almás tejpépet. Ez lesz a baba uzsonnája.
A muffinhoz a maradék almás tejpépport, a lisztet és a diót beleszórjuk egy nagy tálba, majd hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, és hozzáreszeljük a citrom héját.
A joghurtot, a cukrot, a tojást, a maradék gyömbéres almapépet és az aolajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban. Fakanállal a lisztes keverékhez vegyítjük, és az így elkészült muffin tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban.
Az almás muffinokat, vagyis a család uzsonnáját, 20 perc alatt megsütjük.
A leveshez: 10 dkg bacon szalonna 1 fej vöröshagyma 15 dkg csirkeszív 20 dkg csirkezúza 1 nagyobb sárgarépa 1 közepes méretű fehérrépa 1 csokor petrezselyem 3 fej gomba 1 teáskanál fokhagymakrém só 2 csokor friss kapor 1 evőkanál pirospaprika 2 dl tejföl A gombóchoz: 2 szem főtt krumpli só olívaolaj liszt 2 db tojás
Első lépésként felcsíkozom a szalonnát, és amint ezzel megvagyok, már szórom is a lábosba. Amíg a szalonna csíkok pirulnak, felaprítom a vöröshagymát, aztán ez is mehet a lábosba.
Következhetnek a szívek; mindegyik szívről levágom a végét, és hogy még könnyebben megfőljön majd, mindegyiket félbe is vágom. Ha megvagyok, ezek is mehetnek a lábosba. Aztán a zúzákat is nagyobb darabokra vagdosom, majd ezek is a lábosba kerülnek.
Jöhetnek a zöldségek. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb kockákra vágom, a petrezselymet durvára aprítom, a gombát pedig vastagabb szeletekre vágom, és ha minden megvan, szintén mehetnek a lábosba.
Ha minden hozzávaló a lábosban van, az egészet alaposan összekeverem, hozzákanalazom a fokhagymakrémet, enyhén sózom, és jöhet a lényeg; az apróra vágott friss kapor.
Az egészet alaposan összekeverem, majd rövid lében (fedő alatt saját levét kifőve) puhára párolom a ragut. Ha kész, ekkor felöntöm kevés vízzel - épphogy csak a ragu álljon a lében -, mehet vissza a fedő, és mindezt addig ismételem míg a zúza és a szív teljesen meg nem puhul.
Amíg a leves elkészül, megcsinálom hozzá a gombócot; a krumplikat a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy közepes méretű keverő tálba teszem, megsózom, öntök hozzá olajat (vagy bármilyen más zsíradék is jó), aztán jöhet hozzá a liszt. Annyi lisztet teszek, hogy az arányok kb. 1/3 - 2/3 legyen a burgonya javára, végül beleütöm a tojásokat is. Amikor minden a tálban van, fogom, és az egészet kézzel összegyúrom.
Ekkorra elkészült a leves is. Rászórom a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt, összekeverem, megvárom míg újra felforr, és ekkor felöntöm a kívánt mennyiségű vízzel.
A levest újra felforralom, és amikor már lobogva forr, evőkanál segítségével beleszaggatom a krumpligombócokat. Óvatosan megkeverem, majd takarékra visszavéve a tüzet, 5-6 perc alatt készre főzöm a levest.
Vasárnapi receptek Főzzünk egy jót! Rimini spagetti Hozzávaló: 10 dkg mirelit zöldborsó, 5 dkg pácolt, szárított sonka, 3 dkg reszelt parmezán, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál szerecsendió, frissen őrölt bors, olívaolaj, 20 dkg spagetti, 1 marék friss bazsalikom Először felteszem a tésztát főni, mert az a pár perc, amíg a tészta megpuhul, pontosan elég lesz a mártás elkészítéséhez. Tehát a spagetti tésztát kifőzöm lobogva forró, enyhén sós vízben. Jöhet a mártás; egy kevés olívaolajat öntök a serpenyőbe, majd beleollózom a sonkaszeleteket. Megvárom, hogy illatosra piruljanak a szeletek. Amikor ez megtörtént, hozzáöntöm a zöldborsót is. Ekkor leveszem a lángot takarékra, lefedem a serpenyőt és pár percig békén hagyom, hogy ez alatt az idő alatt a borsó megpuhulhasson és átvehesse a sonka füstös ízét. Amikor kész, a serpenyőbe öntöm a tejszínt, hozzáreszelem a parmezánt és fűszerezésként jöhet bele egy kevés frissen reszelt szerecsendió és frissen őrölt bors. A mártás alaposan összekeverem, feltekerem a lángot közepes tűzre és a mártás addig kevergetem, míg a parmezán lágyan beleolvad. Megvárom, míg a mártás teljesen, rotyogva összeforr. Ekkor lezárom alatta a gázt, és már jöhet is bele a lecsöpögtetett spagetti tészta. Az egészet összeforgatom, és nagyobb darabokra ollózott friss bazsalikomlevelekkel tálalom.
Süssünk valamit! Olajbogyós kiflik A tésztához: 2½ dl víz, 1 dl tej, 5 dkg margarin, 1 tasak szárított élesztő, 1 kávéskanál cukor, 50 dkg finomliszt, 1 evőkanál só, frissen őrölt bors A töltelékhez: 25 dkg margarin, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg magozott fekete olajbogyó, só és frissen őrölt bors A kiflik tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál víz, 1 csipet só kevés olaj a kelesztőtál kikenéséhez, kevés finomliszt a nyújtáshoz és a tepsik megszórásához A tésztához a vizet, a tejet és a vajat egy kisebb fazékban kevergetve addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. Ezután levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük. Ha már kézmeleg, 4-5 evőkanálnyit összekeverünk belőle egy kis tálkában az élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik, és ez megnyugtató momentum, mert innen tudhatjuk, hogy a tészta rendesen megkel majd. A lisztet a mikróban közepes fokozaton néhány perc alatt meglangyosítjuk. Áttesszük egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk a sót, és bőven tekerünk bele frissen őrölt borsot. Összedolgozzuk a tésztát. A kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó-karokokat, majd a liszthez hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt és a maradék langyos, vizes-tejes-vajas keveréket. A géppel 6-7 percen át dagasztjuk a tésztát, hogy selymes és fényes legyen. A tészta ezalatt gyakran lejt darabos táncot a tálban, és kell hozzá némi fizikai erő, hogy sikeres legyen a dagasztás, de semmi vész: egy darab öntudatlan tésztával bárki el tud bánni. Miután összeállt, gyúródeszkára tesszük, és kézzel is átgyúrjuk 1-2 perc alatt, majd bucira formáljuk. Vékonyan kiolajozunk egy nagy keverőtálat, és a tésztabucit alaposan megforgatjuk benne, hogy mindenhol fényes legyen. Az így rákerült olajréteg nem hagyja majd, hogy a tészta kiszáradjon a kelés során. A tálra konyharuhát borítunk, és betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy a duplájára nőjjön. Elkészítjük a tölteléket. A fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, és a reszelő finom lyukú oldalán lereszeljük. A magozott olajbogyókat lecsepegtetjük, és mintha petrezselymet aprítanánk, vágódeszkán egészen apróra vágjuk. A vaj következik. Mivel csak akkor tudjuk összekeverni a fokhagymával és az olajbogyóval, ha nagyon puha, krémesre kell lágyítanunk a mikróban. De vigyázat, mert csak néhány pillanat választja el egymástól a folyósra olvadt és a krémesen puha vajat, ezt keserű tapasztalatokból tudom. Aki nem bízik a mikróban, az gőz fölött puhítsa a vajat. Kicsit tovább tart, ám könnyebb észrevenni, mikor puhul meg. A puha vajhoz hozzákeverjük a fokhagymát és az olajbogyót, picit sózzuk, borsozzuk, majd kiterítünk magunk elé egy darab folpackot. Erre rákanalazzuk a fokhagymás-olajbogyós vajat úgy, hogy összeérő, vastag sort kapjunk, aztán a folpack segítségével a vaj-sort henger alakúra formázzuk. Szorosan felcsavarjuk, a két végét meg is pödörjük, mint egy óriási szaloncukornak, és betesszük 1 éjszakára a mélyhűtőbe. Ennyi idő alatt a fokhagymás vaj megfagy, és egyszerű lesz ráreszelni a kinyújtott tésztára. Kivesszük a hűtőből a duplájára kelt tésztát, és néhány perc alatt átgyúrjuk. Ezután hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, majd lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával 30 cm-es körlappá nyújtjuk. Előszedjük a fagyos vajat a mélyhűtőből. Kicsomagoljuk a folpackból, és a reszelő nagy lyukú oldalát használva, egyenletes rétegben ráreszeljük a kinyújtott tésztára. Amikor ezzel megvagyunk, a reszelt vajjal meghintett tésztát lisztbe mártott késsel 12 cikkre vágjuk. Elkezdünk kifliket sodorni. A 12 tészta-cikket sorra magunk elé vesszük, és a hosszabb oldaluknál indítva, mindegyiket feltekerjük. A végén kicsit meg is hajlítjuk őket, hogy csinosabbak legyenek. Miután feltekertük az összes kiflit, 2 nagy tepsit vékonyan meghintünk liszttel, és letesszük rájuk a felsodort kifliket egymástól 7-8 cm-re. Finoman megkenjük mindet higított tojással, amelyhez előtte a tojást, a vizet és a sót villával egy pillanat alatt simára kevertük. Megvárjuk, amíg a kiflik meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájukra nőnek. Ezalatt bőven van időnk előmelegíteni a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A két tepsi kiflit egymás után érdemes megsütni, mert egyszerre túl sok lenne a sütőnek. Ezért amíg az első adag 35-40 perc alatt aranybarnára sül, addig a másik tepsi kiflit betesszük a hűtőbe. Amikor megsült az első adag, megsütjük a másodikat is. De ezeknek a kifliknek néhány perccel több idő jár a sütőben, mivel hidegebben kerültek oda.
1-2-3 Kenyérsaláta Hozzávaló: 30 dkg fehérkenyér, 2-3 paradicsom, 1 kisebb fehérbabkonzerv, 2 fej lilahagyma, 3 evőkanál magozott fekete olajbogyó, jó minőségű ecet, olívaolaj A kenyeret vastagabb szeletekre vágjuk és pirítóba vagy serpenyőben megpirítjuk, aztán nagyobb darabokra tépkedjük. A paradicsomot kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, a lilahagymát vékony félkarikákra szeljük. Az olajbogyókat durvára vágjuk, a babkonzervet leszűrjük. Ezzel az előkészületekkel már kész is vagyunk. Egy nagy keverőtálban 1 rész ecetből és 3 rész olajból öntetet készítünk úgy, hogy a végeredmény kb. 1,5 dl legyen. A hozzávalókat aztán szép sorban beledobáljuk az öntethez, és amikor már a kenyér is benne van, az egészet alaposan összekeverjük, majd félre tesszük kb. fél órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Együtt a konyhában Gyümölcsös kuszkusz Hozzávaló: 1 citrom, 2 kivi, 1 nagy alma, 10 dkg friss vagy felengedett mirelit meggy, 10 dkg ananász-konzerv, 15 deka kuszkusz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál méz, 2½ deci tej, 3 deci hideg tejszín, a díszítéshez kevés őrölt fahéj Mosd meg alaposan a citromot meleg, szappanos vízzel. Utána öblítsd le, és papírtörlővel töröld szárazra. Reszeld bele a héját egy nagy, mély tálba, aztán tedd félre. Mosd meg alaposan a kiviket és almát, majd töröld őket szárazra papírtörlővel. Hámozd meg vékonyan a kiviket. Ezután vágd őket 4-4 cikkre, majd a cikkekből szedd ki a közepüket, mert nem kellenek. A megmaradt kivi-darabokat szeleteld fel falatnyi katonákra, és tedd félre. Az almát nem kell meghámoznod. Csak vágd 4 darabra, aztán ezekből szedd ki a magházas részeket, majd az almát aprózd fel pici kockákra. Az almakockákat csepegtesd meg kevés citromlével. Ehhez vágd félbe a megreszelt citromot, majd ujjaidon átszűrve facsarj rá néhány csepp citromlevet az almákra. Keverd össze az almát a citromlével, és tedd félre. Magozd ki a felengedett, puha meggyet. Ezután vágd ketté a szemeket, és tedd félre őket. Csepegtesd le az ananász-konzervet. Ha ez megvan, vágd apró falatokra a lecsepegtetett ananászt, és tedd félre. Tedd bele a kuszkuszt abba a tálba, amelybe belereszelted a citromhéjat. Add hozzá az őrölt fahéjat, és az egészet keverd jól össze egy fakanállal. Vegyél elő egy kis fazekat. Öblítsd ki hideg vízzel, aztán kanalazd bele a mézet, és öntsd bele a tejet. Tedd a mézes tejet a tűzhelyre, de csak egészen kicsi lángra. Kezd el melegíteni, és közben keverd folyamatosan, hogy a méz feloldódjon. Ha a mézes tej néhány perc múlva már jó forró, vedd le a tűzhelyről. Óvatosan öntsd rá a kuszkuszra a forró, mézes tejet. Ezután takard le a kuszkuszos tálat szorosan alufóliával, és tedd félre 15-20 percre. Ezalatt a kuszkusz megpuhul a meleg tejben. Amíg a kuszkusz puhul, kézi robotgéppel verd kemény habbá a tejszínt. Figyelj rá, hogy a habverők tiszták és szárazak legyenek. A tejszínt pedig öntsd mérőkancsóba, és abban verd habbá, mert így nem fröcsög ki. A tejszínhabot tedd be a hűtőbe. Amikor a kuszkusz már puha, add hozzá a gyümölcsöket. Keverd jól össze az egészet, és várd meg, amíg teljesen kihűl. A hideg gyümölcsös kuszkuszhoz add hozzá a tejszínhabot. Úgy a legjobb, ha fakanalat használsz hozzá, és széles, óvatos mozdulatokkal forgatod bele kuszkuszba a tejszínhabot. Tálaláskor oszd el a gyümölcsös kuszkuszt 4 kis tálkába, és mindegyik tetejét szórd meg kevés őrölt fahéjjal.
Ezek szerint már tudod az ezévi első karácsonyi ajándékodat ( a barátnéd!).
A szakácskönyv-gyűjteményedből ki a nagy kedvenced, favoritod ? (Ha egyaltalán van ilyened.) Lehet, hogy ez a kérdés már a Szakácskönyv topicba tartozik?
Mazsolás túrótorta Süssünk valamit! Hozzávaló: 5 dkg mazsola ½ dl rum 50 dkg tehéntúró 1 vaníliarúd 2 citrom 4 evőkanál étkezési keményítő 1 evőkanál sütőpor 1 csipet só 10 dkg olvasztott margarin 15 dkg cukor 2 db tojás
kevés vaj és 1 evőkanál cukor a tortaforma előkészítéséhez 2 evőkanál porcukor a torta tetejére
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát. Ezután ahelyett, hogy a szokásos módon kiliszteznénk, behintjük kevés cukorral a belsejét. Ez azért jó, mert a cukor sütés közben enyhén megkaramellizálódik, és leheletvékony bevonatot képez majd a tortán. Mielőtt hozzálátnánk a tésztához, beletesszük a mazsolát egy kisebb fazékba, ráöntjük a rumot, és ha nem fedné el teljesen, kipótoljuk kevés vízzel. Ezután erős lángon felforraljuk, majd félretesszük, hogy kihűljön. Végül leszűrjük, magunk mellé készítjük, és a felforralt rumból félreteszünk 2 evőkanálnyit.
A túrót nagy lyukú szűrőn egy széles fejű fakanál segítségével átpasszírozzuk. Nem vitás, ehhez szükség van némi nyers testi erőre, de megéri, mert a szemcsés, néha kifejezetten nagy bogyókba összeálló túró helyett szinte túrókrémet kapunk, amit könnyű lesz belekeverni a torta tésztájába. (Ha van otthon hagyományos, alumínium krumplipasszírozónk, azzal gyorsabban végezhetünk.) Az átpasszírozott túróhoz először hozzáreszeljük a citromok illatos héját, aztán félbevágjuk a vaníliarudat, kés hegyével kikapargatjuk belőle az aromás belsejét, és ezt is hozzáadjuk. Jön bele még a mazsola és a félretett rum, aztán félretesszük a túrót, és elővesszük a robotgépet. A puha vajat és a cukrot jól összehabosítjuk a géppel, és amikor már sűrű krém lett belőle, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Ezután a vajas-cukros-tojásos masszába immár fakanállal belekeverjük a sütőporos étkezési keményítőt és a túrót. A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, és 55-60 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy az első 25 perc után túlságosan pirulni kezdene, alufóliát borítunk rá. De csak finoman takarjuk be, ne tapadósan, mert roppant bosszantó tud lenni, amikor a fólia beleragad az eredetileg szép reményekkel induló tortába. Megvárjuk, amíg a torta kihűl, aztán teaszűrőn át meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.
a Stahl könyvet kapni szoktam a barátnémtól karácsonyra. sok mindent kipróbáltam már, de legjobban az elsőt, a zöldet szeretem. a nagy JO-tól is van könyvem, ha nem is az összes, de azokból nem sok mindent tudtam kipróbálni. (én egy súlyosan függő szakácskönyv gyűjtő vagyok)
sejtettem, hogy az ősz beálltával neki kezdhetek a spórolásnak, októberben jön Jamie Oliver is, meg gyanítom készülnek a kiadók még néhány zsebbevágó meglepivel ;o)
nem titok, de megmondom őszintén, hogy nem igazán jött be. mindíg van valami hozzávaló ami épp nincs, vagy nem beszerezhető, vagy drága.... pár reci nagyon jó, de egészében nem a kedvenc könyvem. minden esetre aki rászánja magát mindenképp alaposan tanulmányozza át a boltban mielőtt megveszi (bevallom, hogy én hirtelen felindulásból vettem meg tavaly az államvizsga utáni eufórikus hangulatban megláttam a kirakatban és nem gondolkodtam :o)