Keresés

Részletes keresés

dalia Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3461
hát pont innen szoroztam fel egydecire.
Előzmény: pdia (3460)
pdia Creative Commons License 2006.09.29 0 0 3460

Egy 35 grammos zacskó chipsben két és fél teáskanálnyi étolaj található. Magyarországon nem divat a kis zacskó: itthon 90 grammos csomagolásban árulják a népszerűbb chipseket.

 

Előzmény: dalia (3459)
dalia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3459
hááát, azért még mindig ezerszerinkább tejszin meg sajt, mint a chips, egy zacskó chipsben kb 1 dl olaj van, az nagyon brutál szám ám...
Előzmény: Törölt nick (3455)
mannamari Creative Commons License 2006.09.28 0 0 3458
Tudod, ha már nem használhatók a receptek legalább ki-ki vérmérséklete szerint elszórakozik vagy eldühöng rajtuk.

Azért arra kiváncsi leszek, hogy az új könyvében mit fog közzétenni. Pofátlan módon majd belelapozok a könyvesboltban mert nem hiszem hogy pénzt adnék érte.
Előzmény: t3v3d3s (3456)
rubintocska Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3457
De attól majd olyan egészségesen leszel szép kerek! :))
Előzmény: Törölt nick (3455)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.09.27 0 0 3456
hehe, csodálkozom, hogy még van, aki gyakorolja az értő olvasást - vagy hogy egyáltalán olvassa a recepteket :) De én még emlékszem az első és egyetlen gyerekkonyhára, amit megnéztem, és hát az is halál egészséges volt. Ráadásul a hizlal rövid i... *evil grin*
Előzmény: Törölt nick (3455)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3455

"Íme, kész a hízlaló, egészségtelen chips ellensége."

most ezt nem mondja komolyan! hogy a sült sajtból, és tejszínnel elkevert salsából kevésbé hízlaló snack lesz, mint a chips??? na ne....

Előzmény: mannamari (3445)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3454

Koszi szepen, hogy ertem aggodsz :-))

 

Egyre jobban erzem, hogy baj lesz belole :-)

Előzmény: BlueBird (3453)
BlueBird Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3453
Antonio, én aggódom az egészségedért, ne nézegesd tovább ezt a topikot, mert a számítógép előtt fog megütni a guta : ) Egyébként teljesen jogos a felháborodásod, de ez az egész nem ér annyit. Inkább folytasd tovább a felvilágosítást az Olasz konyhában.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3451)
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3452
Nekem merénylet volt a recepteknél az elősütött rántott és natur csirkemellérme.
Ugyanmár meddig tartana elkészíteni a friss csirkemellből?
De nem ez az első negatív meglepetés és gyanítom, hogy nem is az utolsó.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3451)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3451

Tonhalszószos tészta

 

Ez nagyon komoly "atrocitas" volt! :-)

 

Tehat...

 

olivaolajos tonhal, szardella paszta + csavart teszta (eddig rendben)

+ tejszin!

+ zoldcitrom!

 

 

eloszor felre tesszi a fott tesztat (!)
forralja a tejszint (!)

beleonti a tonhal darabokat es a szardellat a tejszinbe (!)

utana roviden osszeforralja (!)

majd botmixerrel egynemusiti (!)

zold citromlevel izesiti (!)

 

A vegen azt mondja:

"es mar ehetunk is" (!)

 

 

Előzmény: mannamari (3444)
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3450
Tarja burgonyafelfújttal
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 kg csontos tarja
1 fej vöröshagyma, megtisztítva
1 db paprika
kb. 10 centis póréhagyma darab
1 nagyobb fej csiperke gomba
1 kisebb sárgarépa
só és frissen őrölt bors
3 teáskanál fokhagymakrém
néhány ág friss rozmaring
2 közepes méretű főtt krumpli
1 evőkanál pirospaprika
5 dkg zöldborsó
3 db tojás
1,5 dl tejföl
2 evőkanál liszt

Első lépésként előkészítem a húst. A csontról lefejtem a színhús részét, aztán ebből a húsból levágok három szeletnek való húst, majd az egészet félreteszem. Aztán a zsírosabb részeket is lefejtve apró kockákra vágom, végül a csontos darabot a csontok mentén szétvagdosom. Következő lépésként elkészítem a mártást. Ehhez felszeletelem a vöröshagymát, és kisebb csíkokra vágom a paprikát. Egy közepes méretű lábosba kevés olívaolajat hevítek, majd mikor forró, beledobom a hagyma és a paprika keverékét, aztán hagyom, hogy piruljanak-párolódjanak. Jöhet a ragu. Vékonyan felkarikázom a póréhagymát, felszeletelem a gombát is, végül a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem a répát. Ha mindezzel megvagyok, már dobom is a hozzávalókat egy nagyobb, előmelegített serpenyőbe. Hozzáteszem az előzőleg félretett apróhúst is, majd némi olívaolaj hozzáadásával elkezdem megpirítani a zöldségeket és a húst. Sóval, borssal, 1 teáskanál fokhagymakrémmel és apróra vágott rozmaringgal ízesítem. Ekkor ránézek a mártás alapomra. Ha a paprika és a hagyma már megpuhultak, a lábosba dobom a csontokat, aztán ezt is beízesítem 1 evőkanál fokhagymakrémmel és egy kevés sóval, végül hagyom, hogy a hús ezen a hagymás-paprikás alapon megpiruljon. Amíg az ételek süldögélnek, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem a krumplit, majd egy nagy keverőtálba szórva félre teszem. Ha a hagymás-gombás-répás ragu már egy kicsit megpirult, felöntöm egy kevés - úgy 0,5-1 decinyi - vízzel, és egy-két keverés után hagyom, hogy a víz elpárologjon. Időközben megpirult a csont is. Ekkor hozzászórom a pirospaprikát, és miután jól elkevertem, felöntöm a csontot 1,5-2 dl vízzel. Összekeverem és az egészet addig főzőm, míg a csontból szépen ki nem fő az íze. Következő lépésben fogom a ragut, hozzáöntöm a félre tett főtt krumplihoz. Hozzászórom még a zöldborsót is, végül az egészet alaposan összekeverem. Aztán hozzáütöm a tojásokat is, és miután ezeket is alaposan eldolgoztam, a burgonyás masszát belekanalazom egy szilikon tortaformába, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Amíg a burgonyafelfújt sül, előveszem a félre tett hússzeleteket. Deszkára téve kicsit kiklopfolom őket, aztán mindegyiket besózom, majd a maradék fokhagymakrémmel vékonyan bekenem, végül egymásra téve - hogy így mindegyik oldalukat átjárja a fokhagymakrém -, félre teszem a szeleteket. Ekkorra már az alaplé is elkészült, így nekilátok a mártásnak. Fogok egy nagy keverőtálat, beleöntöm a tejfölt, hozzákanalazom a lisztet, aztán egy nagyon kevés vizet hozzácsurgatva ezt az egészet kézi habverővel csomómentesre keverem. Aztán a csontokat kiemelem az alap léből, aztán a levet - benne hagyva a hagymát és a paprikát is -, az előbb elkészített lisztes tejföllel behabarom. Egyet forr és már elkészült a mártás is. Nincs más hátra, mint hogy forró serpenyőben kisütöm a hússzeleteket és amint elkészültek, tálalok. A megsült burgonyafelfújtat kiborítom a tortaformából, cikkekre vágom, megkoronázom a hússzeletekkel és megöntözöm a mártással. Jó étvágyat hozzá!

mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3449
Párolt ázsiai ízesítésű csirke kelkáposztával
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
1 dl szójaszósz
1 kávéskanál erőspaprika krém
1 diónyi gyömbér, megpucolva és megreszelve
fél dl száraz Vermut
4 szelet elősütött, natúr csirkemell érme
fél fej kelkáposzta, laskára vágva

Egy közepes méretű műanyag dobozba öntjük a szójaszószt, a Vermutot, majd hozzákanalazzuk a paprika krémet és a reszelt gyömbért. Az egészet összekeverjük, majd beletsszük a csirkedarabokat is és a dobozt letakarva a hűtőbe tesszük 10 percre.Ha a csirke pácolási ideje lejárt, kivesszük a hűtőből és a doboz tartalmát egy tésztafőző edénybe öntjük. A páclé lefolyik, a hús fennmarad, így a főzés során ebben az ízes gőzben fog a hús és a káposzta tovább párolódni. A páclét kiegészítjük még 2 dl vízzel, majd a hús érmékre halmozzuk a laskára vágott káposztát, aztán az egészet lefedjük és kb. 15 percig pároljuk. Ha kész, kemeljük a szűrőt és tálaljuk a tartalmát. Főtt rízst kínálhatunk hozzá.

Rántott csirkeérmék káposztás almával és tojással
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
4 db elősütött, rántott csirkeérme
2 db alma, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelve
¼ fej káposzta, a reszelő nagy lukú oldalán lereszelve
¼ citrom leve
1 pohár tejföl
2 db tojás
só és frissen őrölt bors

Kiolajozunk egy hőálló kerámia vagy üveg sütőtálat. Aztán egy közepes méretű keverőtálban a reszelt almát és képosztát összekeverjük a tejföllel, majd sózzuk, borsozzuk.A tál egyik szélére helyezzük az érméket, középre halmozzuk a képosztás keveréket, végül a tál túlsó szélébe beleütjük a tojásokat.Ha kész, a sütőtálat lefóliázzuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük a vacsorát.
Kolbászkrémes szendvics uborkávalUzsonnatáska - 2006. június 24.
Hozzávaló: 4 szelet kenyérKb. 10 cm lágyabb füstölt kolbász2 evőkanál Rama Harmónia margarin1 kávéskanál méz2 evőkanál tejföl2 evőkanál napraforgómag1 kisebb uborka A kolbászról lefejtjük a héját, és szétaprózzuk kézzel. Az apríték megy egy a keverőtálba.Hozzáadjuk még a margarint, a mézet, a mustárt, a napraforgómagot és a tejfölt, és villával péppé keverjük.Az uborkát vékony karikákra vágjuk, az egyik kenyérszeletre sorozzuk. A másikat megpúpozzuk a kolbászkrémmel, és összetapasztjuk őket.

Csokoládétorta
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
30 dkg tejcsokoládé
10 dkg vaj
2 csomag babapiskóta
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt sárgabarack

Ennek a tortának az összeállítása nagyon egyszerű. Első lépésként apró darabokra törjük a csokoládét, majd egy keverőtálba szórva gőz felett óvatosan összeolvasztjuk a vajjal.Amíg a csoki olvadozik, forró vízzel nyakon öntjük a mazsolát - éppen annyira, hogy elfedje -, és félre tesszük, hogy egy kicsit megduzzadjanak a szemek.Következő lépés a babapiskótát morzsásítása. Ennek legpraktikusabb módja, ha a babapiskótákat beletesszük 2-3 egymásba csúsztatott zacskóba, aztán húsklopfolóval addig ütögetjük őket, amíg a piskótamorzsák el nem érik a kívánt nagyságot.És végül mielőtt összeállítanánk a tortát, a barackszemeket nagyobb darabokra vagdossuk.Jöhet a tortakészítés; egy nagy keverótálba szórjuk a babapiskóta morzsát, jöhet hozzá a barack és a mazsola is - levével együtt - végül pedig a vajas olvasztott csokoládé. Aztán ezt az egészet addig kevergetjük, míg az alkotóelemek szépen elvegyülnek egymással.Aztán fogunk egy 24 centis kapcsos tortaformát, kibéleljük fóliával úgy, hogy a szélein jó alaposan kilógjanak a fóliadarabok. Majd a formába öntjük a csokis masszát és kanállal vagy a kezünkkel szépen elegyengetjük.Visszahajtjuk a forma széleiről a fóliadarabokat és szépen betakargatjuk a tortánk tetejét. Kész is, mehet a hűtőbe 1-1,5 órára.A pihenőidő leteltével a torta szeletelhető keménységűre dermed.

Zöldség-mártogatós
Együtt a konyhában - 2006. június 24.

A mártogatóshoz:
2 pohár joghurt
1 pohár tejföl
15 dkg trappista sajt
1 kávéskanál szárított rozmaring
1 kávéskanál szárított kakukkfű
2 közepes méretű sárgarépa
1 kis fej brokkoli
A tálaláshoz:egy mély tál és annyi fondue-villa vagy másmilyen hosszú nyelű villa, ahányan esztek

Tedd bele egy mély tálba a joghurtot és a tejfölt, és keverd össze egy kézi habverővel. Reszeld meg egészen finomra a sajtot, majd szórd bele a joghurtos-tejfölös keverékbe. Tedd bele a mély tálba a szárított rozmaringot és a szárított kakukkfüvet is. Keverd össze az egészet egy fakanállal. Az elkészült mártogatóst fedd le folpackkal, és rakd be a hűtőbe, amígelőkészíted a zöldségeket. Ezalatt jól összeérnek majd az ízei. Vágd le mindkét sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg őket meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Vegyél elő egy hámozókést, és hámozd meg vele a sárgarépákat. A meghámozott sárgarépákat újra mosd meg meleg folyóvíz alatt, aztántöröld őket szárazra papírtörlővel. Vágd 1 cm vékony karikákra a tiszta sárgarépákat, és rakd ki őket szépen egymás mellé egy-két lapos tányérra. Tépd le a brokkoliról a leveleit, mert ezek nem kellenek. Ezután törd szét a brokkolit nagyobb darabokra, és meleg folyóvíz alatt alaposan mosd meg őket. Papírtörlővel töröld mindet szárazra. A brokkoli-darabokról vágd le a vastag szárukat, ezek nem kellenek. A megmaradt zöldséget aprítsd fel falatnyi méretű katonákra, és tedd bele egy leveses tányérba. Tálaláskor tedd az asztal közepére a mártogatóst. Rakd ki mellé a sárgarépa-érmékét és a brokkoli-katonákat, aztán adj mindenkinek egy-egy fondue-villát. Erre mindenki felszúrhatja magának a zöldségfalatokat, és könnyen belemárthatja őket a mártogatósba.

Zitka Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3448
Gyanúsan gyakran használja ezeket a tejpépeket, almás porokat. Csak nem belépett a szponzorok sorába vmi bébiételgyártó cég???  ;-)  Szerintetek belefér az ő tudatos, egészséges koncepciójába a (szerintem tök fölösleges) mű-tápszer?
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3447
Sajtos-rozmaringos szendvics csirkével és körtével
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet magos kenyér
1 kisebb körte
1,5 evőkanál Rama Harmónia
2 evőkanál tejszín
3 dkg márványsajt, villával szétmorzsolva
1 kávéskanál apróra vágott, friss rozmaring
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
10 dkg maradék sült csirke, apró cafatokra tépve
2 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A körtét meghámozzuk, majd a reszelő nagy lyukú oldalán lereszeljük. Ezután szűrőbe tesszük, és egy kanál segítségével kinyomunk belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudunk.A reszelt körtét összekeverjük a margarinnal, a tejszínnel, a szétmorzsolt sajttal és az apróra vágott rozmaringgal, majd enyhén sózzuk és borsozzuk.A kenyérszeletek közül kettőt alaposan megkenünk a körtés-sajtos szendvicskrémmel, majd rászórjuk az apró cafatokra tépett csirkét. A szendvicsekre ezután ráborítunk egy-egy salátalevelet, és befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Kecskesajtos-roston sült paprikás szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
1 db piros kaliforniai paprika
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál szárított rozmaring
5 dkg lágy kecskesajt
2 evőkanál Rama Harmónia
1 levél saláta
1 magos buci

A paprikákat megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben az olívaolajon puhára pirítjuk-pároljuk. Amikor a paprika elkészült és kihűlt, összekeverjük a margarinnal, a kecskesajttal é a rozmaringgal. A bucit félbevágjuk, aztán az egyik felét jó vastagon megpúpozzuk a krémmel, a salátával megkoronázzuk és a buci üresen maradt felével lefedjük. Csomagolás után másnap reggelig a hűtőben pihentetjük.

Tortilla
Gyorsan, finomat - 2006. június 24.

Hozzávaló:
1 csirkemell, csíkokra vágva
1 evőkanál szárított csilipaprika
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
1 db avokádó
1 citrom finoman lereszelt héja
2 dl tejföl
1 csomag újhagyma, felkarikázva
1 csomag kész tortilla-lap
4 szelet pulykasonka

A lisztet és a csiliport összekeverjük egy tálban, beleszórjuk a csirkemell-csíkokat, megforgatjuk, majd egy szűrőbe téve lerázzuk róluk a felesleget.egy serpenyőben olajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk a húst. Kivesszük, félretesszük.Az avokádót kikanalazzuk a héjából, és villával lazán megtörjük. Összekeverjük a tejföllel és a citromhéjjal. Végül felcsíkozzuk a sonkaszeleteket.A tortillájak mikróban röviden felmelegítjük, aztán pakolunk: mehet bele a csirke, avokádós keverék, hagyma és sonka ízlés szerint.

Rétescsomagban párolt hal zöldségágyon
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
6 réteslap
2 szelet mélyhűtött vagy friss halfilé
1 db cukkini
½ fej vöröshagyma
1 szál várgarépa
1 db citrom
1 csokor kapor
olívaolaj a rétes kenéséhez

A réteslapokat megkenjük olajjal. Ezután a reszelő nagy lukú oldalán lereszeljük a cukkinit és a sárgarépát, majd felkarikázzuk a citromot. Végül apróra vágjuk a kaprot, és besózzuk a halszeleteket.Jöhet a csomag összeállítása. A réteslapokból 3-at 3-at egymásra teszünk, majd minkettő közt arányosan megosztva ráhalmozzuk a reszelt cukkinit és a hagymát. Teszünk rájuk egy-egy szelet citromot (aki citromosabban szereti, többet is tehet), és apróra vágott kaprot. Legvégül a halszeletek kerülnek a réteslapra.A lapokat összehajtjuk kis csomaggá, majd mindkettőt vékonyan megkenjük olajjal és 180 fokos sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Kukorica-krémleves buggyantott tojással
Gyors vacsorák

Hozzávaló:
4 szelet sonka
1 doboz kukorica konzerv
1 fej vöröshagyma
1 kisebb sárgarépa
1 db sárga kaliforniai paprika, kicsumázva
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
só, bors

A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és egy közepes levesfazékban kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.A kukoricát levével együtt, a hagymát, a fokhagymát, a répát és a paprikát a turmixgépbe tesszük és pürésítjük. Aztán a pépet egy nagy szűrőben leszűrjük, de a levét sem öntjük ki.A leszűrt zöldségpépet a lábosba öntjük és kis tűzön megfonnyasztjuk. Amikor összeesett egy kicsit, visszatöltjük rá a levet. Alaposan elkeverjük, majd erősítünk alatta a lángon és felforraljuk, végül a lángot ismét lejjebb véve alatta lassú rotyogásban tartjuk.Kb. 15 perc múlva újra erősebbre tekerjük a lángot, és egyenként beleütjük a tojásokat.Amint azok már megfőttek, rá kb. 3 perc után kész is vagyunk.Tálaláskor a levest megszórjuk a félretett sonka csíkokkal. Fehérkenyeret adhatunk mellé.
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3446
Fehérrépás püré krumplival és Borjúszelet almás mártással
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
20 dkg krumpli meghámozva, kisebb kockákra vágva
10 dkg fehérrépa megpucolva, karikákra vágva
10 dkg alma, meghámozva és kockákra vágva
2 dl Humana almalé
1 dl Humana bébivíz
1 dl tej
1 kávéskanál őröltkömény
1 kávéskanál őrölt gyömbér
2 szelet borjúhús
1 evőkanál étkezési keményítő
1,5 dl tejszín
1 chilipaprika, felaprítva
1 csokor korianderzöld
olívaolaj
5 dkg vaj

Gőzön megpároljuk a fehérrépát, a krumplit és az almát. Amikor megpuhultak, ennek 1/3 részét összeturmixoljuk a bébivízzel és az almalé felével. Ezzel el is készült a baba ebédje.A maradék zöldséget a tejjel, őrölt köménnyel, gyömbérrel és kurkumával ízesítve turmixoljuk össze. Ez lesz a családi ebéd körete.Ezután megsütjük serpenyőben a 2 szelet sózott, borsozott húst; először forró olajon megkapatjuk, aztán amikor már a hússzelet mindkét oldala kapott egy kérget, a serpenyőbe tesszük a vajat és így sütjük tovább.Amíg a hús puhul, egy tálban összekeverjük a tejszínt, az étkezési keményítőt és a chilit.Ha a hús elkészült, kivesszük és egy tányéron félre tesszük. A hús helyére öntjük az almalevet, és amikor a sistergés már abba maradt, jöhet hozzá az elkevert mártás is.Az egészet addig főzzük, míg jó sűrű mártás állagú nem lesz, aztán már tálalhatunk is; a tányérra zöldségpüré kerül, mellé hús, erre szósz, és a végén az egészet meghintjük apróra vágott korianderzölddel.

Sárgabarackos desszert és Tejszínes aszaltsárgabarack-parfé
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
25 dkg aszalt sárgabarack
1 + 0,5 dl Humana bébivíz
10 dkg Humana Kekszes Tejpép
1 db citrom
1 kupica barackpálinka
2 dl hideg tejszín
2 evőkanál porcukor
Megpároljuk gőzön az aszalt sárgabarackot, aztán a bébivízzel összepürésítjük.Ezután elkészítjük a kekszes tejpépet, és ezt összekeverjük az aszaltbarack-pürével. Egy kis részét kitesszük külön tálkába, ez lesz a baba desszertje.A többi püréhez reszeljük a citrom levét és belecsurgatjuk az átszűrt levét is. Ezután belelöttyintjük a barackpálinkát is, majd az egészet jól elkeverjük.Atejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a barackpürét.Az így kapott masszát a szilikon muffin forma horpadásaiba kanalazzuk és 3-4 óra alatt kifagyasztjuk.

Avokádókrém és Mexikói avokádópüré tortillachips-szel
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
2 db puha avokádó
1 dl Humana bébivíz
2 gerezd fokhagyma
2 db chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
1 db zöldcitrom
1 dl tejszín
1 csokor firss korianderzöld

tortillachips a mártogatáshoz

A baba uzsonnája nagyon hamar elkészül, hiszen csak annyi a teendőnk, hogy az egyik avokádó felét összepürésítsük a bébivízzel, és már adhatjuk is a finom és egészséges ennivalót a babának.A maradék avokádóból pedig a mártogatóst készítjük el. A botmixer tartó dobozába teszek mindent: az avokádó nagyobb darabokra vágva kerül bele, a fokhagyma pépesre reszelve. Következik a felaprított chilipaprika, aztán jön a zöldcitrom átszűrt leve, végül a tejszín és a nagyobb darabokra ollózott korianderzöld. Nincs más hátra, az egészet alaposan összepépesítem.Amikor kész megsózzuk, és tortillachips-szel meg sörrel tálaljuk.

Avokádós szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
2 kisebb baguette
4 szelet sonka
1 körte
2 evőkanál Rama Harmónia
1 közepes avokádó
1 kávéskanál mustár
fél citrom
só és frissen őrölt bors

A sonkákat hideg teflonserpenyőbe téve, kis tűzön minkét oldalukon megpirítjuk, aztán konyhai papírtörlőn leszárítjuk.Az avokádót félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, a gyümölcs húsát kanállal kikapargatjuk. Villával egy kisebb tálban összetörjük, elkeverjük a margarinnal és a mustárral, a citrom levével, végül sózzuk-borsozzuk. A körtét megmossuk, mahgázát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Jöhet az összeállítás; a baguetteket félbevágjuk, megkenjük mindkét oldalát az avokádós krémmel, rásoroljuk a körteszeleteket, és megkoronázzuk a ropogós sonkával. Lezárjuk a szendvicset és csomagolhatjuk is.

Padlizsános szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet rozskenyér
1 kisebb padlizsán
1 púpos evőkanál Rama Harmónia
2 evőkanál tejszín
½ kávéskanál mustár
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 szál újhagyma, vékonyan felkarikázva
1 paradicsom, vékonyan felszeletelve
2 jégsaláta-levél, megmosva és megszárítva

A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, néhány helyen villával megzsúrkáljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha már puha, készen van.Megvárjuk, amíg a megsült padlizsán langyosra hűl, majd kikapargatjuk a belsejét.A puha padlizsánt botmixer segítségével összepépesítjük a tejszínes krémsajttal, a tejszínnel, a mustárral, az apróra vágott petrezselyemmel és a felkarikázott újhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel felhígítjuk, hogy kenhető legyen az állaga.A kenyérszeletek közül kettőn arányosan szétosztjuk a padlizsánkrémet, ráhelyezzük a paradicsomkarikákat, majd a szendvicseket leborítjuk egy-egy salátalevéllel. Mindkét szendvicset befedjük egy-egy üres kenyérszelettel.A kész szendvicseket szorosan alufóliába csomagoljuk, és másnap reggelig betesszük a hűtőbe.

Tojáskrémes szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
4 szelet barna kenyér
2 db tojás
1 evőkanál Rama Harmónia
1 kávéskanál mustár
½ csokor petrezselyem
¼ fej vöröshagyma
1 közepes méretű csemege uborka, vékonyan felszeletelve
só és frissen őrölt bors
2-3 levél saláta

A tojásokat hideg vízbe tesszük, azt felforaljuk, majd a tűzről levéve, lefedve, 12 percig állni hagyjuk. Ha a pihenő idő letelt, lehántjuk a tojások héját, és egy botmixerrel összeaprítjuk a következők társaságában; margarin, mustár, petrezselyem és hagyma. Jöhet a szendvics összeállítása. A kenyérszeleteket felét vastagon megkenjük a tojáskrémmel, rájuk sorakoztatjuk az uborkaszeleteket, lefedjük a saláta levelekkel, végül az üres kenyérszeletekkel zárjuk le a szendvicset.Ha kész, becsomagolás után reggelig a hűtőben pihentetjük őket.
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3445
Sajttallér mártogatnivalókkal
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
20 dkg reszelt trappista sajt vagy füstölt sajt
1 db puha avokádó
½ db citrom
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál morzsolt oregánó
2 evőknaál tejszín

A reszelt sajtból ping-pong labda nagyságú kupacokat halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kb. 3-4 centi távolságra. Ha megvagyunk, a tepsit betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe és 10-12 perc alatt készre sütjük a sajttallérokat. Ha megsültek, csak azután nyúlunk hozzájuk, ha már kihűltek és megdermedtek.Mialatt hűlnek a tallérok, elkészítjük a mártásokat. Először a "piros" mártást, azaz a paradicsom mártást. A hámozott paradicsomkonzervet áttöltjük egy nagyobb mérőedénybe, majd megszórjuk morzsolt oregánóval és hozzáreszeljük a fokhagymagerezd felét, aztán az egészet bormixerrel összepépesítjük. Ezzel el is készült a paradicsomos mártás.Ezek után elkészítjük a "zöld", azaz az avokádó krémet is. Az avokádót félbe vágjuk, kiszedjük a magját és a gyümölcshúst egy nagyobb keverőtálkába kaparjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, a citrom átszűrt levét, végül belereszeljük a fokhagyma maradék felét. Ha kész, villával az egészet alaposan összedolgozzuk. Íme, kész a hízlaló, egészségtelen chips ellensége.

Mini pizzák
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
25 dkg túró
1 csomag leveles tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 gerezd fokhagyma
20 dkg reszelt trappista sajt
10 dkg magozott, fekete olajbogyó
1-1-1 db piros, sárga és zöld kaliforniai paprika vékony karikákra vágva

Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kiszúrjuk belőle a lepénykéket és szép sorban ráhelyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.Elkészítjük a pizza mártását. Egy mérőkancsóban összeturmixoljuk a hámozott paradicsom konzerv tartalmát, majd belereszeljük a fokhagyma gerezdet, sózzuk, borsozzuk és alaposan összekeverjük.A tészta korongokat vékonyan megkenjük a pizza szósszal, morzsolunk rájuk túrót és megszórjuk őket reszelt sajttal.És jöhet a szórakozás; a paprika karikákból és az olajbogyó szemekből kedvünk és fantáziánk szerint formázhatunk és rakosgathatunk ki pityergős vagy éppenséggel vigyorgós arcokat a mini pizzákra.A pizzák 200 fokon 15-20 perc alatt készülnek el.

Szendvics-torta
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
1 csomag szeletelt kenyér
2 db avokádó
2 dl tej
50 dkg natúr krémsajt
6-8 teáskanál ketchup (ízlés szerint)
8 evőkanál Rama Harmónia
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 db citrom
1 doboz koktélparadicsom
1 csokor friss oregánó

Először felvágjuk az avokádókat, majd óvatosan kiemeljük belőlük a magokat, majd a gyümölcs húsát kiskanállal a botmixer tálkájába kanalazzuk. Ezután az avokádóhoz szórjuk a hagymakarikákat és ujjainkon átszűrve hozzácsepegtetjük a citrom levét is. Majd jöhet egy csipet só és bors, végül a krémsajt fele és a reszelt fokhagyma. Ha mindez egy helyen van, turmixolunk, míg a krém egyállagú nem lesz. A kenyérszeleteket nagyobb falatokra tépkedjük, majd beleszórjuk egy nagy keverőtálba és megöntözzük egy kevés tejjel. A lényeg az, hogy a kenyérdarabok se szárazak, se tocskosak ne legyenek a tejtől. Ezután fóliával kibélelünk egy 18 cm-es tortaformát, úgy, hogy a szélein bőven kilógjon a fólia, majd kezdődhet a torta rétegezése. Első réteg a tejes kenyérdarabokból áll; kitöltjük velük a forma alját és egyenletesen elnyomkodjuk. Következő réteg az avokádós-hagymás krém. A következő sorhoz készítünk egy újabb adag tejes kenyeret, azaz tépkedés, locsolás, tapicskolás. Még egy-egy krém és kenyér réteg, aztán már kész is a torta. Ekkor a torta tetejére simítjuk a kilógó fóliadarabokat és a tortát berakjuk a mélyhűtőbe míg megdermed. Ehhez kb. 10-15 percre van szüksége. Amíg a torta pihen, elkészítjük a tetejére való krémet; a margarint belekanalazzuk egy nagy keverőtálba, jöhet hozzá a krémsajt másik fele, végül a ketchup és az egészet robotgéppel alaposan összekeverjük. A pihenő idő lejártával a tortát kivesszük a hűtőből, kicsomagoljuk, majd egy határozott mozdulattal kifordítjuk egy szép tányérra, aztán óvatosan lehámozzuk róla a fóliát. Ekkor alufóliából hajtogatott csíkokkal körbekerítjük - hogy a krém rákenésekor ne legyen krémes a tányér -, és kanállal szépen végig kenjük a torta tetejét és oldalát. Ha kész, levesszük a tányérról az alufólia csíkokat és már csak a díszítés maradt hátra; félbevágjuk a koktélparadicsomokat, lecsipkedjük az oregánó leveleit, és fantáziánk szerint kicsinosítjuk a szendvics-tortát.

Gyömbéres almapép és Almás muffin
Egyet a babának - egyet a családnak

Hozzávaló:
2 db alma meghámozva, apróra felkockázva
1 db 5 centis friss gyömbérdarab, meghámozva, szeletekre vágva
1½ dl Bébivíz
10 evőkanál Apfelbrei Tejpép
3 dkg dió megpirítva, és megdarálva
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom10 dkg joghurt
15 dkg cukor
1 db tojás
½ dl olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (ez gázsütőn 6-os fokozat), és ha fém tepsit használunk, a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A bébivizet és az almás tejpéppor felét összekeverjük, majd félretesszük.Az almát és a gyömbért gőz fölött puhára pároljuk, aztán összepürésítjük. Szétosztjuk ¼-¾ arányban, és a kisebb adaghoz hozzáadjuk az előzőleg elkészített almás tejpépet. Ez lesz a baba uzsonnája.A muffinhoz a maradék almás tejpépport, a lisztet és a diót beleszórjuk egy nagy tálba, majd hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, és hozzáreszeljük a citrom héját. A joghurtot, a cukrot, a tojást, a maradék gyömbéres almapépet és az aolajat kézi habverővel összekeverjük egy mérőkancsóban. Fakanállal a lisztes keverékhez vegyítjük, és az így elkészült muffin tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban.Az almás muffinokat, vagyis a család uzsonnáját, 20 perc alatt megsütjük.
mannamari Creative Commons License 2006.09.26 0 0 3444
Na akkor egy csomó recept, amit ide még nem másoltunk be.
Köztük van a vasárnapi, a tegnapi és a mai is.

Tárkonyos harcsa erdei gombával
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
5 dkg szárított, erdei gomba (lehetőleg vargánya)
1 kg harcsafilé
só és frissen őrölt bors
0,5 dl tejszín
8 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
1-2 kávéskanál mustár4 ág friss tárkony
˝ citrom
tepsi kikenéséhez kevés vaj

A szárított gombát 30 percre annyi forró vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Az áztató vizet ne öntsük ki, hanem szűrjük át kávéfilteren vagy néhány réteg gézen, és használjuk fel 1 napon belül, illetve fagyasszuk le. Gombaleveshez, gombás rizottóhoz nagyon finom, de a sima, átlagos ízű csiperke is szárnyakat kap, ha ezzel pároljuk meg.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit vagy sütőtálat. Ezután a harcsafilét szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük a liszttel. A lisztre azért van szükség, mert így nem tapadnak össze a haldarabok és a mártást is besűríti majd. A tejszínt kézi habverővel simára keverjük a tejföllel, a liszttel és a mustárral, aztán apróra vágjuk a friss tárkonyleveleket, és hozzászórjuk. Fakanállal hozzákeverjük a gombát, majd megsózzuk, megborsozzuk, és belereszeljük a citrom héját. Végül a citrom levét is hozzáteszünk, és a keveréket ráöntjük a halra. A harcsafiléket 25 perc alatt megsütjük, és ezalatt a gomba teljesen megpuhul rajtuk. A tetejükön pedig olyan tárkonyos mártás születik, mintha hosszas munkával állítottuk volna elő, pedig lássuk be, igazán pikk-pakk elkészültünk vele.

Mandulás epertorta
Süssünk valamit!

A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 evőkanál porcukor
10 dkg hideg margarin
1 tojássárga
2-3 evőkanál hideg víz
A mandulakrémhez:
25 dkg mandula
15 dkg cukor
20 dkg margarin
3 tojás
10 dkg liszt
a torta tetejére 30 dkg eper és esetleg 2 evőkanál eperlekvár
kevés margarin a forma előkészítéséhez
kevés liszt a tészta nyújtásához

Előző este elkészítjük a tésztát. A lisztet és a porcukrot beleszórjuk a késes betétű robotgépbe, hozzákockázzuk a margarint, és addig járatjuk a gépet, amíg morzsás keverékké nem áll össze az egész. Ekkor áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, aztán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután 20x5 cm-es hurkává formáljuk, becsomagoljuk folpackba, és 1 éjszakára a berakjuk a hűtőbe. Ha nincs késes robotgépünk, akkor sincs vész, nyugodtan megcsinálhatjuk enélkül is a tésztát. A lisztet és a porcukrot összekeverjük egy tálban, aztán a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg, szinte fagyos margarint. Ujjaink begyével tempósan összemorzsoljuk őket, és amikor a keverék már grízszerű, hozzáadjuk a tojássárgát meg a vizet. Néhány mozdulattal összegyúrjuk a tésztát, és ugyanúgy hurkává formáljuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, mintha géppel készítettük volna. Másnap előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű, 4-5 cm magas peremű gyümölcstortaformát. A tésztát kivesszük a hűtőből és a még fagyos tésztát a négyoldalú reszelő nagy lukú oldalán belereszeljük a tortaformába. Csinosan elrendezzük, jól bele is nyomogatjuk a formába, és néhány helyen megszurkáljuk egy villával. Gyorsan elkésztjük a mandulakrémet. A mandulát a cukorral együtt finomra daráljuk, aztán robotgéppel felhabosítjuk a margarint egy keverőtálban. Felváltva hozzádolgozzuk a cukros mandulát és egyenként a tojásokat, végül fakanállal belekeverjük a lisztet is. Ezután rákenjük a krémet a tésztára, és betesszük a sütőbe. Először 15 percig sütjük, aztán lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 150 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és további 40-45 perc alatt teljesen készre sütjük. Ezután kivesszük, megvárjuk, amíg kihűl, és közvetlenül a tálalás előtt kirakjuk megmosott, megszárított eperszemekkel. Ha tovább akarjuk csinosítani művünket, akkor a gyümölcsöket megkenhetjük a langyosra melegített, pár csepp vízzel felhígított, majd átszűrt eperlekvárral.

Tonhalszószos tészta
1-2-3

Hozzávaló:
1 nagy doboz olajostonhal-konzerv
3 dl tejszín
1 db zöldcitrom
1 evőkanál szardella paszta
25 dkg csavart tészta

Lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát. Mikor megpuhult, leszűrjük és félre tesszük.A tejszínt egy nagyobb serpenyőben kb. harmadára forraljuk, majd beleöntjük a lecsepegtetett tonhal-darabokat és belekanalazzuk a szardellát.Röviden összeforraljuk, majd egy botmixerrel egyneműsítjük. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük.Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és már ehetünk is.

Gyümölcs nyárs
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
25 dkg eper
2 db kivi
1 ananászkonzerv
1 db banán
1 db alma
3 evőkanál méz
1 kávékanál őrölt fahéj
fél citrom leve
1 csomag pillecukor

Kezjük az előkészületekkel. Mindenek előtt beáztatjuk a nyársakat, hogy a sütéskor ne égjenek meg.Aztán elkészítjük a nyársak helyét, ahol sülni fognak. Ehhez alufóliával kibélelünk egy nagy alakú, mély tepsit, aztán a fóliából olyan hosszú hurkát gyűrögetünk, amilyen széles a tepsink. A lényeg, hogy a hurkát ne gyűrjük nagyon szorosra, éppen csak annyival legyen nagyobb, hogy ha majd ráfektetjük a nyársunk végét, a gyümölcsök ne érjenek hozzá a tepsi aljához. Gyúrunk még egy hurkát és ezeket elhelyezzük a tepsi két végében olyan távol egymástól, hogy a nyársak végeit kényelmesen rájuk tudjuk majd fektetni.Ezek után a gyümölcsökkel foglalkozunk. Az eper szemeket alaposan megmossuk, a kivit, az almát és az ananászt nagyobb darabokra kockázzuk, a banánt pedig vastagabb szeletekre vágjuk. Jöhet a kreatív munka. Fogjuk a beáztaott nyársakat és óvatosan - hogy a kezünk ne szúrkáljuk meg -, egymás után felszúrogatjuk a gyümölcs darabokat és a cukrokat tetszés szerinti sorrendben.Amikor elfogytak a nyársak, elkészítjük a gyümölcsök mázát. Ehhez egy keverőtálban összekeverjük a mézet a fahéjjal és a citrom levével, majd egy kenőecset segítségével alaposan megkenegetjük a gyülöcs-nyársak minden oldalát.200 fokos sütőben 10-15 perc alatt készül el ez a különleges csemege.
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3443

Most kerdeztem emailben a legfontosabb olasz professzort, aki

 

minden olasz tv egeszsegugy / taplalkozasi / gasztronomiai musor szakertoje,

 

a legfontossabb olasz egyetemi "Scienza dell'Alimentazione" tanar (azaz Taplalkozasi Tudomany) a "La Sapienza" egyetemben Romaban.

 

Ha Zitka tudna ezt akar nagyvonalokban magyarra forditani nagyon jo lenne:

 

az o emailebol:

 

"è meglio non tagliuzzare i vegetali per "contenere" il danno dovuto all'annerimento (per ossidazione) nelle zone del taglio; lacerando i tessuti vegetali manualmente si riesce a staccare gruppi di cellulle provocando un minor danno.

Nel caso specifico del basilico, la salsa si annerisce di meno..." (tehat kezzel, igy a legjobb)

 

Bibliografiakent a kovetekzo konyv (azt javasolja, hogy olvassatok meg):

 

Harold McGee - The Curious Cook

kiado Macmillan, New York 1990;

 

ezen belul a IV. fejezet:
The Green and the Brown, how to keep the green color of salads and sauces

 

Ez volt az alairasa:

 

Carlo Cannella

________________________________
ordinario di Scienza dell'Alimentazione
Università di Roma "La Sapienza"
Istituto di Scienza dell'Alimentazione
Città universitaria - Piazzale A. Moro, 5
00185 - Roma (Italy)

Előzmény: zakuszka= (3440)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3442
a "bazsalikom vs. fem" nem csupa hagyomany, hanem tudomany is... 
Előzmény: zakuszka= (3440)
Zitka Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3441

Szerintem a hagyománynak nagy szerepe van.  De melyik nép konyhájában nem?

Pl. a pörkölthöz kocka alakra vágjuk a húst, a tokányhoz meg csíkokra. Pedig nem hinném, hogy csík alakú húsból más íze lenne egy pörköltnek...

Avagy ott a kínai konyha. Hagoymányosan rombusz alakúra vágják a zöldségeket. Vajon más íze lenne karikára, négyzetre vágva? Tuti nem. De mégis így csinálják. Szerintem van értelme a hagyományok őrzésének.

Előzmény: carbonara (3438)
zakuszka= Creative Commons License 2006.09.25 0 0 3440
Kösz, Wienerblut, én is a tudománynak hiszek inkább:)
Előzmény: wienerblut (3432)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.24 0 0 3439

Most csak a "lattuga"-rol (zoldsalata) van szo, ugye?

 

Ahogy mar mondtam mi is igy szoktuk, de toltelekhez csak kezzel lehet vagni (pl. a scarola-t vagy a kaposztat).

 

A lattuga-t kezzel teped, levelenkent, egyenkent megnezed, hogy nincs-e meg rajta fold amielott bereruljon a nagy salatatalba, kidobod az esetleges nem kivanatos reszeket, stb stb.

Előzmény: carbonara (3438)
carbonara Creative Commons License 2006.09.24 0 0 3438
Én annak idején így hallottam minden háziasszonytól Olszországban és Franciaországban, hogy a salátát nem szabad késsel vágni, csak kézzel tépni. De értelmes magyarázatot senki nem tudott rá adni . Volt, aki szerint árt a salátának, de hogy hogyan, az nem derült ki. És volt, aki szerint csak hagyomány, babona, esetleg vallási ok, de ezt se tudta senki pontosabban meghatározni.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3437)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.24 0 0 3437

A salátát is mindig tépni kell, nem szabad vágni ?

 

A bazsalikomrol volt szo :-)

A petrezselyemet pl. kessel apritom.

 

En a salata levelet tepni szoktam, igy szeretem. De erre a "nem szabad vagni" tul eros lenne :-))

Bizonyos etelekhez (akar toltelekhez) a zoldsalatat, a scarola-t, a kaposztat kessel vagom.

Előzmény: carbonara (3436)
carbonara Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3436
A salátát is mindig tépni kell, nem szabad vágni ?
Előzmény: Antonio Gambadoro (3435)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3435

Szóval a mai rozsdamentes acél kések, ollókkal nyugodtan lehet vágni bármilyen... alapanyagokat

 

 

A Yahoo Italia-bol (2006-ban Olaszorszagban letezik a rozsdasmentes acel :-))) :

 

attenzione perché il basilico... non va tagliato con strumenti di metallo, ma spezzato con le mani o tagliato con un coltello in ceramica.
...anche il classico pesto alla genovese andrebbe preparato nel mortaio di pietra, quindi senza contatto con il metallo.

 

 

Előzmény: wienerblut (3432)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3434

Mi olaszok azt szoktuk mondani, hogy "al basilico non piace il metallo" ("a bazsalikom nem szereti a femet").

Olaszorszagban tudjuk, igy csinaljuk, nem pedig olloval vagjuk a bazsalikomot.

Mivel olasz receptrol volt szo...

Előzmény: wienerblut (3432)
Zitka Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3433

Szerintem nem erről van szó. Az általad felvázolt régi berögződés is megfigyelhető a magyar "sztárszakácsok" műúsoraiban, nevezetesen a padlizsán felvágásánál. Szinte mindegyik előadja nagy tudományosan, hogy fakéssel kell vágni, mert megbarnul, bla-bla-bla. Holott ugye - ahogy te is pontosan leírtad - a rozsdamentes kések semiféle vegyi reakcióba nem lépnek a zöldséggel.

 

A bazsalikom tépése inkább hagyomány az olasz konyhában, nincs hozzá tudományos megokolás.  Így szoktam meg én is, nekem így gusztusos. A snidlinget egyébként én is ollóval vágom. :-))))

Előzmény: wienerblut (3432)
wienerblut Creative Commons License 2006.09.23 0 0 3432
Elnézést kérek, hogy egy passziv olvasó tag is közbeszól, de évtizedekig dolgoztam élelmiszeripari kutatóként. Feladatom volt többek között a konzervdobozok és fém eszközök kölcsönhatásának vizsgálata is különféle élelmiszerekkel (számos alapanyagnál létezik a "fémmel vágni ill. hozzáérni tilos" ösi stabály). Valamennyi vizsgálatból az derült ki, hogy a mai rozsdamentes késekre már egyáltalán nem igaz az, ami anyáink (és az én fiatalkorom) késeire igaz volt, amelyek még a citromlétől, ecettől stb. láthatóan megbarnultak. Szóval a mai rozsdamentes acél kések, ollókkal nyugodtan lehet vágni bármilyen savas, illóolajjal stb. telitett alapanyagokat, semmilyen kölcsönhatás nem muatatható ki. Igy a bazsalikomot is nyugodtan lehet vágni velük, nem úgy mint régen, semmilyen hatásuk nincs az alapanyagra. Persze a hagyomány meg az urban legend az nem tudományos kategóriák. :-)
Előzmény: Zitka (3431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!