Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3514
A nyers brokkolit én sem enném meg...
Előzmény: chilii (3512)
dalia Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3513
az én fiam imádja a brokkolit, nyersen is, meg főve is, de leginkább nyersen. brutál mire bír rákattanni egy másféléves, most épp a nyers sütőtök-kocka a kedvenc csemegéje...
Előzmény: Zitka (3511)
chilii Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3512
azért azt kell mondjam, hogy ha a gyerek nincs elhülyítve a sok lebutított "gyerek menűvel, falatkával, sültkrumplival...stb"akkor megeszi a zöldséget is!
Előzmény: stefiadri (3510)
Zitka Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3511

Szinte kizártnak tartom, hogy egy ekkora gyerek egyáltalán megkóstolja... :-) 

Annyi finom igazán mártogatnivaló zöldség van, miért pont a brokkolit nyomatja????

Előzmény: stefiadri (3510)
stefiadri Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3510

Hát én láttam, illetve utólag kiváncsi lettem az itt olvasottak miatt :-)

Hááááát mit mondjak? (Inkább semmit ha jót akarok magamnak.)

Valaki evett már nyers brokkolit? Milyen az? És tényleg az óvodás-kisiskolás gyermekek ezt élvezettel eszik??????

Előzmény: Zitka (3506)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3509

én ilyet nem tanácsoltam, de sebaj. :-)

 

(tudod, én is csak fikázni járok ide. csodálkozom is, hogy bennehagyták!!! :-)))

Előzmény: t3v3d3s (3496)
Zitka Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3508
Igen, a lecsúszás is eszembe jutott...  Lehet, hogy ez az olajozás is a szponzorálással van kapcsolatban? ;-)
Előzmény: monkey62 (3507)
monkey62 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3507
Az már csak mellékes, hogy az olajos zöldségrõl lecsúszik a mártás. Igaz, így kiadósabb.
Előzmény: Zitka (3506)
Zitka Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3506

:-))))))))

 

Látta valaki a mai adást? Hmmm.....

Mi a fenének kell összeolajozni a mártogatnivaló zöldségeket???? Azért, hogy jó trutymákos legyen a vendégek keze???  Na meg mártogatnivaló zöldséget _karikára_ vágni...???  Nagyon pancser volt ez a mai!

Előzmény: rubintocska (3505)
rubintocska Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3505

Ez jó, köszi! :)

Ebből is látszik, hogy én csak balhézni járok ide. :))

Előzmény: Zitka (3504)
Zitka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3504
PdDwn to 3481 :-)
Előzmény: rubintocska (3503)
rubintocska Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3503

Most vmi új könyvét is hirdették két borsópüré közt, Végre otthon, vagy mi a szösz.

Ez kismama-recept gyűjtemény, vagy mire épül a tematikája?

Látta már valaki polcon?

Zitka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3502

Ugyanez a helyzet a margarinnal is. Beszállt a Rama (pontosabban az Unilever) a szponzorok közé, azóta minden sütemény ezzel készül. Pedig érdemes visszaidézni a régi műsorokat, amikor nem győzte hangsúlyozni, hogy a VAJ mennyivel finomabb, és csak azt szabad használni. :-)  

Avagy amikor folyton alufóliát használt fedő helyett... Micsoda badarság!

Szerencsére azóta beszállt a Tefal, és van neki univerzális fedője. :-))))))))))

Előzmény: chilii (3498)
BlueBird Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3501
A szponzorokról jutott eszembe, hogy hétvégén sütögettünk és az egyik pácoló anyag keverékének a hátoldalát kezdtem olvasgatni. Eleinte még elöntött a honleányi büszkeség, hogy ilyen meg olyan régi a cég és világhírű magyar! Aztán megnéztem a származási országot és az volt ráírva, hogy KÍNA! A másikra meg: AUSZTRIA. Ennyit erről.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3500)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3500

kérdésedre a válasz gyanítom a szponzorok listáján olvasható!
már csak azért is szomorú ez, mert korábban pont Ő magyarázott a friss fűszerek használatáról :o(

Ah, ertem :-))

 

A friss fuszerek mindig a legjobbak. En mast nem is tudnek javasolni.

 

De ha nagyon muszaj, es nincs keznel friss akkor lehet szaritott bazsalikomot is hasznalni!

En nem tennem, de mondjuk egy szaftban, egy szoszban a szaritott fuszer ujra kap egy (nagyon keves) kis eletet.

 

Szoval ha ilyen szponzor van akkor olyan hushoz, olyan szaftba, nyugodtan lehetne beletenni, ertheto is. De friss (nyers) salataba?

 

Nem tudom, de probaltatok mar szaritott bazsalikomot vagy akar petrezselyemet ragni, csak igy "natur"? Szoval, igy nyersen salataban?

Előzmény: chilii (3498)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3499
kíváncsian várom!
Előzmény: t3v3d3s (3496)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3498
kedves Antonio: "hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?" kérdésedre a válasz gyanítom a szponzorok listáján olvasható!
már csak azért is szomorú ez, mert korábban pont Ő magyarázott a friss fűszerek használatáról :o(

Előzmény: Antonio Gambadoro (3497)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3497

...azok is többen vannak, akik meg számítanak a jótanácsokra vagy az esetleges buktatók elkerülésére.

 

Koszi :-) , pont ezek a lenyeg!

 

Ma en tenyleg ezt akartam!

Akkor, remelem minden mar tisztazodott es minden felreertest / feszultseget kerulve ujra feltennem ugyanazt a kerdest amit ma reggel:

 

hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?

 

Az en velemenyem szerint:

A nyers kapribogyo haszanalataval is vannak fenntartasoim, de mondjuk, hogy izlesek es poffonok :-)

 

Megint egy (ironikus) kerdes:

... van olyan extraszusz amely nem hidegen sajtolt? :-)

Előzmény: BlueBird (3493)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3496
én a chilii-féle joghurtos túrófagyit :)))
most dermed. kipróbálom (azt hiszem malena tanácsára) a félidős turmixolást (fagyigép nincs, és nem jégkrémet akarok), és majd jól bekommentelem a megfelelő helyen.

De komolyan, a többi híresebb (külföldi) sztárfőzőcskéző könyveit nézegetve nincs ennyi ismétlés vagy egymásra piszkosul hajazó recept. A memóriája ennyire senkinek sem gyatra! Meg miért jó neki, hogy még mindig a totál amatőröket célozza (ráadásul ilyen alapanyagokkal stb.)? Bár lehet, hogy a könyv eladásai majd ránk cáfolnak. Ez a cut&paste eddig a legjobb :))
Előzmény: chilii (3495)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3495
Most őszintén! Melyik receptet ítélted kipróbálásra érdemesnek, mondjuk az elmúlt 1 hónapban? Ha már ilyen ehetetlen recepteket ír, legalább had kritizálhassuk egy kicsit!!!! Egy kis építő kritika még senkinek sem ártott!!!
Előzmény: tündérlala (3490)
trofimov Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3494

a pisztáng fokhagymás öntetéből a fokhagyma kimaradt....

 

a töltött káposzta: (bár ahány ház annyi szokás), a szalonnát kihagyta, pedig a hússal együtt azt is le kell darálni. füstölt húst nem szokás belerakni, legalábbis, max egy kis füstölt szalonna héjjat.

 

ételízesítő..... na erre nem mondok semmit. (olyan egészséges mint a margarin....)

 

 

 

 

 

 

 

 

BlueBird Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3493
Nem, Antonio, itt nem szabad. Mi is ezért lettünk innen jópárszor törölve. Mert megmondtuk a véleményünket, ami szerintem nem árt, de VALAKI(k) szerint igen. És az sem segített, hogy többen vagyunk, akik szeretnek véleményt mondani a receptekről és azok is többen vannak, akik meg számítanak a jótanácsokra vagy az esetleges buktatók elkerülésére.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3491)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3492
Hja, Antonio, az élet ennél bonyolultabb :).
Előzmény: Antonio Gambadoro (3491)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3491

Remélem nem sértelek meg ezzel. :)

Abszolut nem, nincs gond :-))

 

Lehetne azt kérni, hogy maradjon meg ez a "Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic, és tönkreteszi a topic eredeti, receptgyűjtemény jellegét,

 

Szerintem felreertheto volt a hozzaszolasom, azert nem ertek egyet veled.

Akkor most elmondom h szerintem mit ertettel felre:

 

mivel amikor egy parszor kritizaltam teszta recepteket, valaki (talan) jogosan azt valaszolta, hogy senki sem mondta, hogy ez olasz recept, ugy hogy mindegy ha nem olyan mint az autentikus,

most en ezzel kezdtem, hogy itt abszolut nem az a lenyeg hogy olasz-e, ill. hogy autentikus-e a recept.

 

Egyszeruen kommentaltam (nem mint olasz, hanem mint forumozo) egy (tudom, hogy nem olasz) receptet!

Sokan csinaljak, nem szabad???

 

Olvasd figyelmesen a topicot es nezd meg:

itt nem csak receptgyujtemeny van, hanem hozzaszolasok is a receptekrol:

ki szerint jo a recept es miert, ki szerint nem jo a recept es mit valtoztatna benne!

 

Most en ezt csinaltam, ahogy sokan is maskor.

 

Tehat ennyit irtam hogy friss alapanyagbol keszult salataba nem szaritott hanem friss bazsalikomot kellene beletenni/

 

Akkor hogy jon ide amit irtal?

"Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic

Miert OFF topic?

 

Azt hisszed h itt aki ir egy Stahl receptet az irhat, akinek ON topic mondani valoja van a receptrol az nem irhat, vagy ez abszolut OFF topic???

 

Remelem reszedrol elfogaghato amit most magyaraztam.

Nem az olaszossagrol volt szo hanem a szaritott / friss bazsalikom hasznalatarol!

Ez ON lenne!

Előzmény: tündérlala (3490)
tündérlala Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3490

Tényleg egyáltalán nem olasz salátaként van hirdetve.

Lehetne azt kérni, hogy maradjon meg ez a "Hogyan kéne minden kaját igazán olasz módra készíteni?" téma az Olasz kaja topicban?

Mert itt rendkívül zavaró és OFF topic, és tönkreteszi a topic eredeti, receptgyűjtemény jellegét, már elnézést kérek.

Remélem nem sértelek meg ezzel. :)

Előzmény: Antonio Gambadoro (3489)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3489

Tonhalas salsa

2-4 tk. kapri bogyó
1-1.5 tk. szárított kakukkfű
1-1.5 tk. szárított oregánó
1-1.5 tk. szárított bazsalikom

Tudom, hogy nem "olasz" salatakent adta elo (legalabb is remelem), de hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?

 

A nyers kapribogyo haszanalataval is vannak fenntartasoim, de mondjuk, hogy izlesek es poffonok :-)

 

 

5-10 ek. csúcs minőségű hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Miert van olyan extraszusz amely nem hidegen sajtolt? :-)

Előzmény: mannamari (3488)
mannamari Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3488
Ízvadász receptek:
Ki tudja miért van olyan amiknek az elkészítését titkolják.

Paraszt csorba


Borjú, vagy sertés csontos hús
Minél több féle zöldség, ami csak van a kamrában, minden zöldség felhasználható hozzá. Minél több félét teszünk bele, annál finomabb:
sárgarépa, snidling, hagyma, káposzta, zöldbab, paprika, paradicsom, zeller, petrezselyem gyökér,

Fűszerek:
Friss lestyán, fokhagyma, só, bors

Ízesítőként, savanyítóként:
½ liter tejsavó


A húst darabokra vágjuk, sós-borsos vízben elkezdjük főzni. Ezalatt valamennyi zöldségfélét apró, kb 1cm-es kockákra vágunk (beleértve a lestyán szárát, és ha van, friss fokhagyma szárát is). Amikor a hús már majd készre főtt, hozzádobjuk az összes zöldségfélét, a főzés végén a levest tejsavóval savanyítjuk, s rádobunk friss lestyán leveleket.

Tonhalas salsa


2 db vizes tonhalkonzerv
1 db közepes fej lilahagyma
1 db citrom vagy zöldcitrom leve
2-6 gerezd fokhagyma, ízléstől és mérettől függően
2-4 db érett édes friss paradicsom ( fürtös vagy koktélparadicsom a legjobb ! )
2-4 tk. kapri bogyó
1-1.5 tk. szárított kakukkfű
1-1.5 tk. szárított oregánó
1-1.5 tk. szárított bazsalikom
tengeri só, frissen őrőlt feketebors ízlés szerint
5-10 ek. csúcs minőségű hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj

Marhahús gombás osztrigamártásban


60 dkg marha bélszín vagy borjú szűz
20dkg konzerv gomba vagy friss gomba
2 tk. finomra reszelt friss gyömbér
1 közepes fej hagyma
2 ek. apróra vágott újhagyma
2 ek. osztriga mártás
1 ek. halszósz
kb. fél dl víz vagy marhahús alap lé
1 tk. kukoricakeményítő
1 tk. pálmacukor vagy barnacukor
2 ek. mogyoró olaj

örmény angadzsabor "barátfüle" leves


A leveshez:
1 kg csontos marhahús
30 dkg vegyes leves zöldség

az angadzs "barátfüle" tésztához:
2 tojás
25 dkg liszt
3-4 ek. víz
30 dkg marha vagy disznóhús darálva
só, bors

a churuthoz:
3-4 l tej
6 cs. petrezselyem



Leves: a marhahúst sós vízben feltesszük főni, a habját leszűrjük, majd akár egy hagyományos húslevest, zöldségekkel beízesítjük. Ha a leves megfőtt leszűrjük, s ekkor tesszük hozzá a churutot, és a barátfüle tésztát.
tészta:
A hozzávalókból metélt tésztát készítünk, szinte átlátszó vékonyságúra nyújtunk belőle három levelet. 3x3 cm-es négyzeteket vágunk belőle, s a sóval, borssal ízesített darált húst a négyzetek közepére helyezzük, babszemnyi méretben. Háromszögre hajtjuk, majd ügyesen kis füleket formálunk belőle.

churut:
Nem más, mint a tej érlelése 3-4 hétig. Fele nyers, fele felfőtt tejből üvegedényben érleljük, minden nap egyszer megkeverjük. Ha savója gyűlik, azt leöntjük róla. Az érlelés végén mázas edénybe töltjük. Jó sok petrezselyem zöldet ledarálunk, a tejbe tesszük, s lassan főzzük, amíg pasztává nem sűrűsödik. Kézzel kúpokat formázunk belőle, kiszárítjuk, vagy fagysztóban tároljuk.

szabolcsi töltött káposzta


60 dkg darált sertés lapocka
1 nagy fej vöröshagyma
1 csésze rizs
só, bors, ételízesítő ízlés szerint
1 kis fej káposzta
4-5 db. színes zöldpaprika
5-6 szelet nyers füstölt hús
1 l házi paradicsomlé, vagy 100%-os ivólé



A káposzta leveleit „megabáljuk”, sós vízben pár percig felfőzzük. A tölteléket elkészítjük: a rizshez hozzáadjuk a darált húst, és a káposzta főzőlevéből a rizs mennyiségének kétszeresét forrón. Állni hagyjuk 10-15 percig, ez alatt a rizs kissé megduzzad. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, apróra vágott vöröshagymával. A zöldpaprikákat kifúrjuk, a magokat kiszedjük. A tölteléket káposztalevelekbe és a kifúrt paprikákba töltjük. Egy lábosba rétegezzük a káposztát, a hús szeleteket, a paprikát. Közben minden réteg után paradicsomlevet öntünk rá. Kb. fél órát főzzük lefedve, egy tányért ráhelyezve, hogy minden tölteléket lefedjen a paradicsomlé. Télen készíthetjük kelkáposzta levelet betöltve, és a rizst kukorica darára is cserélhetjük, ekkor kissé tovább kell főzni.

Sült pisztráng fokhagymás öntettel


4 friss egész pisztráng
só, bors

mujdei (fokhagymás öntethez):
3-4 ek. olaj

piros paprika
½ citrom leve
¼ dl szénsavas ásványvíz



A pisztrángot sózzuk, borsozzuk és faszénen mindkét oldalát pirosra sütjük. Az öntethez folyamatos kevergetés mellett lassan az olajhoz a fűszereket, a citrom levét, majd a végén lassan hozzákeverjük az ásványvizet is és „habosra” keverjük.
mannamari Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3487
Töltött cukkini paradicsomos mártással
Majd a Buday!

Hozzávaló:
2 db paprika
1 db cukkini
20 dkg darált csirkehús
1 db tejbe áztatott zsemle
2 db tojás
4 marék friss bazsalikom, apróra vágva
kb. 10 centis póréhagyma
1 nagyobb paradicsom
1 db hámozott paradicsom konzerv
kristálycukor
10 dkg parmezán, vagy bármilyen más, reszelhető sajt


Első lépésként a paprikákat kicsumázom, egyenesre levágom mindkét végüket, majd 4-5 centi vastag karikákra felszeletelem. Azokat a részeket, amelyek kimaradtak, félre teszem. Jöhet a cukkini. Ennek is levágom a végeit, majd szintén 4-5 szenti vastagon felkarikázom. A cukkini magházát egy alma kifúróval eltávolítom, ám itt sem dobom el a kivágott részeket.

Most elkészítem a tölteléket. Egy közepes méretű keverőtálba teszem a darált húst, hozzádobom a kinyomkodott, áztatott zsemlét és az egészet enyhén megsózom. Most vékonyan felkarikázom a cukkini kiszedett belsejének egy részét, majd ezt is a töltelékhez dobom. Hozzáütöm a tojásokat végül belekerül az apróra vágott bazsalikom fele is. Ha minden a tálban van, fogom, és kézzel összegyúrom a masszát. Egészen addig kell kevergetni, míg egyállagú nem lesz a töltelék. Ha megvagyok vele, félre teszem.

Előveszek egy közepes méretű sütőtálat, majd sorban belehelyezem a paprika és cukkini tornyocskákat. Aztán magam mellé készítem a tölteléket és evőkanál segítségével egymás után megtöltöm a zöldségeket. Ha kész, egy kis időre félre teszem a tálat.

Most jöjjön a mártás. Felaprítom a maradék paprika és cukkini darabokat, vékonyan hozzákarikázom a hagymát, végül a paradicsomot is megpróbálom minél apróbbra kockázni. Ha kész, már öntöm is a zöldségeket a forró serpenyőbe. Ekkor jöhet hozzájuk az aprított bazsalikom második fele és némi olívaolaj hozzácsurgatása után ezt a zöldségragut szépen megpárolom-megpirítom. Sóval és őrölt borssal ízesítem. Gyorsan felkockázom a hámozott paradicsomot és miután elkészültem vele, a levével együtt a serpenyőbe öntöm. És hogy a mártásom ízét "gömbölyűvé" varázsoljam, teszek hozzá egy evőkanálnyi kristálycukrot. Az egészet jó alaposan elkeverem, majd mialatt a parmezánt lereszelem, a mártás el is készül.

Leveszem a tűzről a serpenyőt, belekeverem a reszelt sajt 2/3 részét, majd óvatosan a töltött cukkini és töltött paprika közé kanalazom a paradicsomos-parmezános mártást. Ha megvan, az egészet megszórom a maradék reszelt sajttal és már teszem is be a sütőbe.

200 fokon 20 perc alatt sül készre az étel.

Steak konyakos-gombás szósszal
1-2-3

Hozzávaló:
4 szelet vesepecsenye
1 kis fej fokhagyma, lereszelve
½ fej vöröshagyma, apróra vágva
5 dkg szárított gomba
½ dl konyak
10 dkg hideg vaj, dobókockányi darabokra vágva
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál szárított rozmaring


A hússzeleteket készítésük előtt kb. fél órával korábban kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessenek. A szárított gombát beáztatjuk 2 dl forró vízbe.

Amikor a hús már kellő hőmérsékletű, egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk, aztán kevés olajat hevítünk benne. A húsokat megsózzuk-borsozzuk, majd egymástól távol a serpenyőbe helyezzük, és nem mocorgatjuk addig, amíg alul meg nem karamellizálódnak. Ekkor megfordítjuk őket, mérsékeljük a tüzet, és megsütjük a másik felüket is.

Kivesszük a húsokat a serpenyőből és tányérra téve lefedjük fóliával és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékból annyit hagyunk, hogy kb. 1 evőkanálnyi legyen (és ha kell, pótoljuk). Ezen megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és óvatosan felöntjük a konyakkal. Miután az alkohol már teljesen elpárolgott, visszatesszük a serpenyőt a tűzre, és egy fakanállal igyekszünk felkapargatni az ízes húsmaradékot az edény aljáról.

Ha a konyak szinte elforrt, jöhet a serpenyőbe a gomba vizestül. Azt is beforraljuk, kb. harmadára. Ekkor hozzáadjuk a rozmaringot.

Néhány kevergetés után a serpenyő alatt elzárjuk a gázt, és a konyakos gombához adjuk a hideg vajat úgy, hogy kézi habverővel minden darabot elkeverünk, mielőtt a következőt hozzáadnánk.

A szószt sózzuk, borsozzuk - ha kell, végül a félretett húsokra merjük.



Törölt nick Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3486

de legalább jól néz ki! :-)

 

lassan ez az egyetlen pozitívum, amit el lehet róla mondani, mert a recik mögött lassan nulla teljesítmény van. cut and paste, ezt kéne címként adni. :-))))

Előzmény: t3v3d3s (3485)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3485
akkor arrébb mehetett volna az otthon. szerintem indokolatlan dizájnelem, mondjuk nekem az enni jó minimalizmusa jön be, de még a rózsaszín csíkos bö is jobb volt. Legalább enne a címlapon vagy a trademark muffinját sütögetné :)
Előzmény: kutykurutty (3484)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!