Keresés

Részletes keresés

spiroslyra Creative Commons License 2001.10.24 0 0 119

Kedves Kazi!

Kosz az ajandekot, kuldok cserebe egy trojai falovat. Kabocakem ciripeli a Muzsak fohadiszalasanak koordinatait Heliconban.Ezt egy "buvos negyzetre" kell rajzolnod, es az analogiak, az aranyok, megmutatjak a gorog zenei szimfoniakat, a tonust,(egesz hang), a dia teszaront (quart), dia pende (quint) es a dia paszont (oktav). Ez egy affele hangszer muszer, mint a kanon, hurhoszvaltoztato, hangkoz mericskelo. Ptolemeosz szerint nevet a hegyrol kapta, ahol a muzsak tancolnak.
A diagramma:
A negyzet sarkai ABDG
Az AB es BD oldalt ket egyenlo reszre osztjuk E es Z ponton . Osszekotjuk az AZ a es a BHG pontokat, ahol H egy a racsainkat metszo pont lesz. Ezutan az AG-vel ket parhuzamos vonalat huzunk, az ETK
-t es LHM-et. Az ETK az AB kozepebol indulo meroleges. Az LHM vele parhuzamos, az A sarokbol indulo, a BD oldalt kozepen elvago vonalat metszi. Igy ha AG vonal 12, akkor TK 9, ( T az AB vonal kozeperol indulo egyenes metszespontja, az AZ vonallal, Z= a BD kozep), HM 8, (H= az AZ es BG atlos metszes), a ZD 6, LH 4, ET 3 EL 2.
West igy ir a Helikonrol:
Ptolemeosz megmutat egy talalmanyt, amit nemely teoritikusok haszanaltak. Negy hurja van es egy hurtarti hidja. A hurhossz analogiakat geometrikus modon spekulaltak ki, ahol adott egy negyzet, megjelott pontokkal az oldalain. A fuggoleges vonalak szimbolizaljak a hurokat. A dia teszaron helye a horizontalis vonalon lelheto meg , ahol a BA es az AE kijeloli a vagast. Ptolemeosz ezenkivul meg hozzateszi mindehez, egy zsenialis parositasat a Helikonnak egy nyolchuros Kanonnal, lehetove teve a megszolaltatasat, barmilyen hangolasban az oktav hangoknak, meg ha atvaltanak magasabb tonusra akkor is. Igy minden kivant analogia megjelenitheto, merheto egy a negyzet oldalan kivul eso helyrol, egy nagy atlos hidvonallal. A kimetszett hosszok, hasonlo haromszogelessel, elosztjak az arnyokat..."
Mara ennyit az analogiarol. Valahol a halon megvannak ezek a szepseges grafikus abrak, de elvesztettem a nyomot. Ha meglelem, elkuldom. A leiras alapjan, ide tudnad nekunk rajzolni, vagy falo?
Spir

Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.24 0 0 118
Ja. Nem tévesztendő össze a "tonos" és az "oxia", mint hangsúlyjel, bár ugyanúgy néznek ki, mégsem ugyanazok. Az "oxia" az "éles".
Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.24 0 0 117
Kedves Mindenki,

Szeretném átnyújtani ajándékomat:

Ógörög/görög írás

A használata remélem egyértelmű, de azért néhány szóban: kattintgatni kell a betűkön, majd a konvertál gomb megnyomása után kapott eredményt ide lehet másolni, egy új hozzászólásba, és lőn.

1. Internet Explorer 5 kell hozzá, plussz 2. legalább egy Unicode ógörög betűkészlet (letölthető onnan).

Így már gyerekjáték ilyeneket írogatni:

Νηρεύς Κοπανζι Σπιρος

(Bocs, de nincs "cs" a görögben).

Jó szórakozást kíván:
Kazi

spiroslyra Creative Commons License 2001.10.23 0 0 116

Kedves Lepcsomaszo!

Mahay 3. (A masodikat erthetetlen onkinzasbol gorogbol forditottam, de sebaj, jo alkalom lesz a kikuszalasa:)
" A dimotiki gyozelmevel lenyegeben az ujgorog nyelvujitas zarult le: a katharevusza az elso szakaszban a modern gorog nyelv szokincset alapozza meg, s ezt kovetoen, a dimotiki tisztitotta meg az uj nemzeti nyelvet szelsoseges vonasaitol, konnyebben hasznalhato es a realitasoknak jobban megfelelo formaba ontven azt, kulonosen az alaktan teruleten. E nyelvujitasi folyamat viszonylagos idobeli hosszusaga a gorog nyelvfejlodes egyedulallo sajatossagainak volt a kovetkezmenye: a harmadfelezereves iskolai hagyomanynak, amely mindig kesz nyelvi normaval tudott szolgalni, valamint az ujgorog nyelv nagyfoku konzervativitasanak, amely az ogorogtol inkabb mennyisegileg mint minosegileg tert el, es igy nem kenyszeritette a nyelvujitokat, mar a kezdet kezdeten arra, hogy az ogorogbol atvett szokincset az elo nyelv alaktanahoz igazitsak, ahogy peldaul a francia nyelvben a latin kolcsonszavakkal tortent.

A dimotiki hivatalos elismerese mindazonaltal nem valtoztatta meg olyan gyokeresen a nyelv jelleget, mint azt gondolnank, es a ketnyelvusegbol eredo problemakat sem oldotta meg egycsapasra. Az immar egyseges gorog nyelvben megturheto katharevusza elemekrol folyo polemianak alcazva valtozatlan heveseggel folyik a katharevusza es dimotiki kozotti hagyomanyos vita, de felcserelodtek a szerepek: most azok vedik az elo nyelv - az idealizalt nepnyelv kedveert mellozott varosi tarsalgasi nyelv - jogait, akik a katharevisza irant tobb megertest tanusitanak, s a dimotiki eltokelt hivei hivatkoznak ma a hagyomanyra- a dimotiki hasznalatanak szaz eves tradiciojara -, hiszen a "nep" hagyomanyos fogalma az urbanizacio es az ipari tarsadalmak koraban sokat veszitett eredeti tartalmabol. Hasonlo szerepcsere figyelheto meg a beszelt es az irott nyelv viszonyaban is: az irott dimotiki ma nepiesebb jellegu mint a tarsalgas nyelve, es szamos katharevusza eredetu nyelvi elem valoszinuleg csak az elobeszedben marad majd fenn."
s.

Előzmény: lépcsömászó (106)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.23 0 0 115

Kedves Kazi!

A Muzsak elmentek Heliconba. Itt maradt az Amnezia. A szirenek meg ongyilkosok lettek Orfeusz hallatara, levetettek magukat a sziklapartrol a tengerbe es kove valtak. Emlekezetkihagyasom remelem csak reszleges. Lehet, hogy csak a "szamaram" makacskodik, ne cipeljek magammal tonnanyi konyvet, jegyzetet.
s.

Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.22 0 0 114

Kedves Kazi!
... Amazonok, Muzsak, Szirenek...

Az amazonok mindig harcra keszek es azt mondjak, hogy a haboruban hallgatnak a Muzsak. Hallgatnak is meg nem is. Akarhogy is En meg az amazonok urugyen is roluk beszelek. Poetak nelkul meddig er el az amazonok dicsosege? A feledesig. Muzsakrol szolva azonban nem hallgathatunk a Szirenekrol, ok az ellen-, a buvos szavu antimuzsak. Az amazonokrol szolnak a Muzsak, a Muzsakkal vetelkednek a Szirenek. De semmi sem vetelkedhet szorakozottsagommal, mert otthonfeledtem jegyzeteimet. Remelem, Mnimoszini, a Muzsak es az emlekezet anyja, holnap figyelmeztet, hogy hozzam magammal. Majd szagolgatok bazsalikomot, hegyi teafuvet, es krokuszt, fesse sargara az orrotokat! Viragporuk azt mondjak emlekezet frissito, Dioniszosz krokuszzal festi safrany sargara kacaganyat. A jo szakacsne meg izt es aranysargat ad vele a huslevesnek.
Spir

Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.22 0 0 113

Kedves Lepcsomaszo!
Mohay 2.

"Bizonyitek a koztes jellegere a dimotikinak az olyan tipusok mint a dinamitida, elpiza, tusz matites, amelyek kulonboznek, nem csak a megfelelo katarevusza tipusttol, i dinamitisz, ilpiza, tusz matitas ( melyeket hasznalja a muveltek beszelt nyelve is) , hanem meg az eredeti nepnyelv: o dinamitis, iha tin elpida, tusz matitadesz formaktol is elut. Mindamellett hogy a nepnyelv megtanulasa kovetkezetes igyekezetet kivant es gyakorlast, nehany evtized alatt meghonosodott. Megszabadult az elso idok szelsosegeitol, kulonoskeppen a szoalkotasnal, az irodalomban es reszben a tudomanyos filologiaban, befolyasolva parhuzamosan a katarevuszat, mely vegleges format kapott. Hivatalos nyelvkent valo bevezeteset akadalyozta az a gyengesege, hogy teoretikusan formaltak meg, igy nem tudott versenyre kelni a katarevuszaval. A nepnyelviseg, mely semleges volt a polotikaban, kezdetben meg majdnem tulzoan hagyomnyorzo, az ido multaval erosen szinezodott a balodali torekvesekkel es viszalyforras lett a politikai csatarozasokban. A hatvanas evekben, vegul, majdnem elismertek, de a 1967-es katonai torvenykezes ezt meghiusitotta. Az elkovetkezo het evben megprobaltak bevezetni a katarevuszat, mely igyekezet azonban visszajara fordult. A hetvenes evek elejen a katarevusza vegleges eltunesre iteltetett."
s.
folyt.kov.

Előzmény: spiroslyra (112)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.19 0 0 112

Kedves Lepcsomaszo!
Nem kotekedeskeppen, de ha elarulnad, hanyfoku skalan maszol?:)
Mohay Andrasbol, (Ujgorog-Magyar Keziszotar,Akademiai Kiado, 1988. Bevezetes).
"A mai gorog nyelv a kozepgorog (bizanci) nyelven keresztul az un. Koinere ("kozos nyelv") vezetheto vissza, amely a hellenisztikus korban alakult ki elsosorban az attikai es az ion dialektus elemeibol, s az addig nyelvjarasilag megosztott gorogseg elso egyseges nyelve volt. A koini korszakabol ered az ujgorog nyelv egyik jellemzo sajatossaga is. Amikor a gorog nyelvu hellenisztikus allamok hanyatlasaval parhuzamosan megnott a muvelodes nyelvi normateremto szerepe, a kezdetben irodalmi iranyzatkent indulo un. atticizmus, a klasszikus attikai szerzok nyelvenek utanzasat tette az irott nyelv normajava, amely igy egyre jobban eltavolodott kora elobeszedetol. A beszelt es irott nyelvnek ez a kettossege, az un. ketnyelvuseg maradt a kozep- es ujkori gorog nyelvfejlodes fo jellemzoje is, nemileg hasonloan a latin es a nepnyelvek nyugat-europrai dualizmusahoz. Elteres csak abban mutatkozott, hogy a zommel torok hodoltsagban, az europai polgari fejlodes periferiajan elo gorogoknek a kozepkor utan sem sikerult az elo nyelvhez kozel allo nemzeti nyelvet kialakitaniuk,s igy az 1820-as evekben letrejovo ujgorog allam is ennek az irott nyelvnek nemikep egyszerusitett valtozatat, az un. katharevuszat ("tiszta nyelv") valasztotta nemzeti nyelveve.
A katharevusza a magyar nyelvjitashoz hasonloan igen jelentos szerepet jatszott a nyelv gazdagitasaban es idegen elemektol valo megtisztitasaban, elsosorban az ogorog nyelv felhasznalasaval. Hamarosan azonban ez is tulsagosan eltavolodott az elo nyelvtol, nehezkesse es a modern nyelvi erintkezes celjaira alkalmatlanna valt.A mult szazad utolso negyedeben a gorog polgarsag egy resze, mely a nyelvben latta a tarsadalmi bajok okat es a neptol varta a gorogseg megujhodasat, nemileg romantikus modon kiserletet tett a nepnyelv bevezetesere az irott nyelvhasznalatba es kulonosen a prozaba ( a kolteszetben a nepnyelvet mindig hasznaltak az elmult evezredben). E probalkozasokbol szuletett az un. dimotiki ("nepnyelv"), amely mar hivebben tukrozte a nyelvi valosagot, noha nem volt azonos sem a tiszta nepnyelvvel, amely termeszetenel fogva alkalmatlan vol irott nyelvkent valo kozvetlen hasznalatra, sem pedig a polgarsag sajat beszelt nyelvevel, amelyre a katharevusza ekkor mar eros hatast gyakorolt."
Folyt.kov.
S.
Előzmény: lépcsömászó (106)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.19 0 0 111

Kedves Kazi!

Ambrozia es nektar. Enni es inni valo, de maguk az ogorogok sem tudnak megegyezni benne, hogy melyiket eszik es melyieket isszak az istenek, mikor lakomaznak, tancolva, zenelve. Graves azt modja, hallucinogen gomba, ami a tragyadombon no. Jelentese: á - âńďôďň, halhatatlansag. Mint ital a halhatatlansag tavabol valo, ahonnan nem kortyolhat halando, nehany kivetelt eltekintve, mint Tantalosz. Halandot meg ha halalaban is megmosdatnak vele, mint Hermesz Hector testet, az megszepul, nem fog rajta az enyeszet. Sebeket gyogyit, orok ifjusagot ad. Csabito varazsital, mellette semmi mast nem kivannak az istenek. Akkor hat En a halando mit kotekedem, mikor mostanaban a kovaszos uborka meg a savanyu kaposztalevel almodok. Ha az istenek megajandekoznanak etkukkel, italukkal, En megajandekoznam oket uborka es kaposztalevel. Bizonyara szivesen vennek, es Nekem is maradna a poharamba. Az istenek neha magukhoz vesznek egy zeneszt. Nem tudjuk, milyen dalokat enekelnek a Muzsak, de nem nagyon terhet el a halandok eneketol. Himnusz Apollonhoz, Magukrol, a Naprol, Nemezisrol, magam meg hozzakoltenek ket dalt a kovaszos himnuszt ,es a kaposztale dicsoito eneket.
Spirlyr

Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.18 0 0 110

Kedves Lepcsomaszo!

Idemasolok egy reszt Mayvald-Vayer-Meszaros Gorog Nyelvtanabol. (1981), Tankonyvkiado.
" A gorog nyelv ma is el mint a regi gorog, fokent az attikai leszarmazottja.
A hosszu evszazados fejlodes azonban mely nyomokat hagyott kulonosen szokincseben ( latin, roman nyelvi, torok es szlav kolcsonszok:). Az irodalmi nyelv az ugynevezett ęáčáńĺőďőóá ăëůóóá [katharevusza glossza, (ford.)] (megtisztitott nyelv) nagyjabol az attikainak mesterseges felelevenitese. Vele szemben all a koznyelv ç ěéëďěĺíç [ i milomeni] vagy äçěďôéęç ăëůóóá [dimotiki glossa], melyet szelteben beszelnek; ez kb. ugy viszonylik a ęďéíç-hez, mint az olasz a latinhoz. Az uj-gorog sajatossagai altalaban a ęďéíç-rol mondottak,..."

"A ęďéíç (sc.äéáëĺęôďň) az attikai nyelvjaras termeszetes tovabb fejlodesebol es mas dialektusok hatasa alatt eletkezett vilagnyelv.
Tobb faja kozul legnevezetesebb az attikai, melynek kora I.e. 300-I.e. 500, sajatossaga pedig:
a hangsulyos szotag egyben meg is nyulik:
az itacizmus: ç, ĺé>é; áé>ĺ;
a dualis kivesz; a dativus megszunik;
a massalhangzos decl. beleolvad az ď ill. az á declintioba;
az optativus eltunik;
a syntaxis egyszerubb lesz.
Az irodalomban az alexandriai ( I.e. 300-30) es a romai (I.e.30-I.sz 3OO) korszak gorog iroinal, papyrusokon es feliratokon talalkozunk vele; a gorog biblianak is ez a nyelve es a muvelt romaiak is a ęďéíç-t beszeltek."
" Az attikai az I.e. 5. szazadtol kezdve minden mas nyelvjarast hatterbe szorit. Viragzasanak ideje az i.e. 500-300. evek koze esik. Ennek a nyelvjarasnak a grammatikajan szokasos a gorog nyelvet tanulni. Sajatossagai kozott emlitendo:
az egymas melle kerult maganhangzokat osszevonka,
az osi ion ç helyett ĺ, é, ń čôáí á van (á purum).
attikai nyelvjarasban irtak: Aischilos, Sophokles, Euripides, Aristophanes, Thukidydes, Xenophon, Platon, Demosthenes es masok."
s.
u.i.: Gondolatolvaso vagy. Ezek a franya angolok, lehet megfertozodtek valami amerikai fenetol, mert egy aldozopoharbol akarnak itatni minden nepet. En is azon vagyok, hogy minden vallas maradjon a maga poharanal, ezzel tisztelve Magat es masokat. Kosz a tanacsot.

Előzmény: lépcsömászó (106)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.18 0 0 109

Kedves Kazi!

"A, b, c, de, rajtam kezde / a nagy bolcsesseget, a nagy eszesseget, a, b, c, d..."
Az alfavito,a gorog abece,sok jelentese mellet,zeneirasra, szamolasra is jo. Az alfa=1, az omega=24. Aki nem ismeri, az az analfabeta. Akarhova is nezunk, mindenhol belebotlunk, mert minden kezdet es veg jele, "...mert En vagyok az Omega es az Alfa...". No jo, de mi van elotte, kerdheti egy kivancsiskodo? A nulla, az ogrogoknek nincs. Nem szamolnak a nullaval. Ezert aztan, mint minden kerdes, mi tul van felfogokepessegem hatarain, rebuszokra kesztet. Mikor tuzes gorog nacionalistak bizonygatjak, hogy Ok bizony egy okortol napjainkig tarto toretlen fejlodes buszke koronai, csak csendesen bolintok, beleegyezesem jeleul, anelkul, hogy ertenem: ami minket elvalaszt az ogorogoktol az egy nulla! Es a jo Polyaval mondva, van nagyobb dicsoseg, mint a legnehezebb, az elso lepes megtetele, a nullarol az egyre lepes?
Spirc

Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.17 0 0 108

Kedves Kazi!
Akkor bukfenc meg ciganykerek akrobatika. Áęńďâáôů, akrovato, labujhegyen jarok. Most eppen koteltancolok,ó÷ďéíďâáôů, "mint tancos szaladgalok a kifeszitett kotelen, mindenfelefajta mutatvanyosgyakorlatozassal,amihez a ritmust es a dallamot a fuvola adja", mint ahogy azt Kuzikosz penzen az akrobatak.
S.
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.17 0 0 107
Kedves Lepcsomaszo!

En voltam felreertheto, a szocikk iroja azt mondja, hogy az europaiak szerint a leghelyesebb az erasmusi kiejtes, Ok azok akik maig hasznaljak, szemben a mai gorog gyakorlattal. Mint emlitettem, nem eszleltem kulonbseget, elterest a koznapi kiejtestol a templomban, mikor a miset hallgattam, dehat a Husvet itt Nekem meg tizenot ev utan is egy olyan unnepi kavargas, amiben elveszek. Europaban felnott embereknek megall az esze ebben a nyuzsgesben. Mi egy kis hegyi faluba vonulunk vissza Husvetkor,egy pap ozvegyenek es csaladjanak vendegszeretetet elvezem. A pap fia egy postai igazgato , laikus enekes, vele szemben a falu biraja, egy minden hajjal megkent ravaszdi , ket enekles kozt osszhajolnak, megbeszelik jo hangosan, mit csinalt a szomszed tyukja, aztan mintha egy angyal erintette volna meg oket ugy enekenek. A szertartas vegere mindenki mindenkivel kipletykalja magat, de hazudok, a vegere mar csak magam maradok, mert a tobbieket elszolitotta a sult barany illat. A pap, a kantor es a gyulekezet nem foglalkozik osagokkal, Erazmussal, gyerekeik sem oltodnak nagy tudatossaggal az osfaba, ki-be szaladgalnak, durrancsokat gyujtogatva. De itt nem muveletlensegrol, tiszteletlensegrol van szo, hogy mirol, bevallom mennel tobb ido telik el itt, annal kevesbe ertem. Aki azonban felszinesen itel Roluk, teved, mert ott van lekukben az Isten, a regiek tisztelete, az ahitat es a bolcsesseg amit szavaik hordoznak. Szoval mikor templomba megyek, annyi minden tortenik, hogy csak a kiejtesukre nem figyelek. Az O figyelmuket azonban nem keruli el, milyen finoman hajlitotta egy zsoltar reszletet a posta igazgato, es hol harapta le a dallamveget a biro, kurtitva a szertartason, hogy megtolthesse bojtosen korgo gyomrat sult barany husival. Es vegul, igazat adok Neked, a kiejtes nem vallas sem vallastalansag dolga. Nem felejtem el, hogy maradtam szegyenben, mikor profeszorom valamely magyar kiejtes oka felol erdeklodott, es keptelen voltam valaszolni, mivel nem tanultam, nem gondolkodtam rola. Igy vagyok most a goroggel, ugy leenekelem, hogy meg professzoromat is - aki pedig igencsak kegyetlen a nyelvi vetseget elkovetokkel,- leveszem a labarol. De a nyelv szabalyait nem lehet "leenekelni", meg kell tanulnom...
S.

Előzmény: lépcsömászó (106)
lépcsömászó Creative Commons License 2001.10.17 0 0 106
Szia, spyros!

Nos, a helyes görög kiejtés semmiképpen nem vallási kérdés:)

Én úgy tudtam, hogy a görögök eléggé elvetik az Erasmus-féle akadémiai kiejtést azzal, hogy úgy görögök soha nem beszéltek. De ha Te görög szerzőt idézel, akkor talán mégsem olyan egyértelmű az az elvetés.

No, ezért voltam kíváncsi arra, hogy mit gondolnak a görögök az ókori kiejtésről. De ha ugyanazt, mint Erasmus, akkor meglepődtem.

Köszi!

Előzmény: spiroslyra (103)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.16 0 0 105
A szojateklanc az abakusz, aerodinamika, agronomus, ateizmus, atleta, eter, esztetika es az akademia szavak utan az akusztikahoz ert. A gorogok ertettek az akusztikahoz, megkernem azonban inkabb Kazit, hogy szoljon nekunk errol. A szo tovebol mas szavak is kepezhetok, mint pedaul az akuzamatikusok, akuszma. Roluk hallotta Arisztoxenos Arisztotelesztol, hogy affele vendeghallgatokent latogatva Platon eloadasait, meltatalankodva haborogtak. Mi zenerol hallani jottunk ide, es matematikaval meg a csillokkal traktalnak. Arisztoxennosz Mesterevel ironizal a tudomanyba tevedt polgarokrol, megjegyezven, hogy ezen elodasokat csak a vajtfuluek ertik.
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.15 0 0 104

Nos Platon Akademiajat, mikor utoljara arra jartam, a keruleti tanacs, a dimosz, megtisztitotta mindattol amit a fak mint levelet, az emberek , kutyak, macskak mint ... {szkata} "illatositanak" a foldre. Csak a kornyek torok negyedet vadolni mindezert nem lenne igazsagos, mert ligeteinket "zugbevandorlok"lakjak. A hontalan nomadokat megint nem illo parfom filozofiai alaprol szidni. Vadolhato az, aki eletet menti, hogy budos? Ha tehetnem, kiberelnem Nekik a Hiltont, ahol szakkepzett es udvarias szemelyzet vigyazna rajuk. Ez a vendegszeretet hasznos is volna, mert lefulelhetne az ehesek koze ferkozott baditakat, akik, ha elhagyod par napi nyaralasra a lakasod, nyomban kifosztjak. Es mihelyt kiteszed a labad a nyaralobol, nyomban folduljak. Mondhatna valaki, adj az eheseknek enni, a hontalannnak lakast, a nyartalannak nyaralot... Mindezt a gorog fold, ha lassan is, megadja, itt Mindenki megtalalhatja a szamitasat. Sajnos meg a banditak is.
Szoval az Akademia szep verofenyes napokon filozofusok talakozohelye, ahol Platonrol ertekeznek. Szolasra emelkedhet itt a cehen kivuli is, de vigyaznia kell, ne hullasson "gyongyszemeket". Lattam egy odatevedt politikust, Polidorost, aki megprobalta megcsillogtatni itt retorikajat es muveltseget. Mint egy folfuvodott uritokot, fenyes es huvos filozofuspengek szabdaltak szet, oly mesterien, hogy politikusunk maga sem fogta fel mi tortent vele, es a sikerszoszolo ude es gondor boldogsag mosolyaval koszonte meg a vendeglatast.
Spiros
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.15 0 0 103
Kedves Lepcsomaszo!
Harmadszori nekirugaszkodasra, remelem sikerul elkuldeni ezt a levelet. Az utolsonal eppen a vegso pont kitetelenel tunt el a szoveg. De sebaj, igy legalabb jobban megtanulom a lecket. A kiejtesrol. Arisztoxenos a zenei fogalmak koruli haoszt a mindenvarosbanmasnaptar jelenseggel peldazza. Felek, ahany gorogot kerdunk annyi kiejtest talalunk. A bolcseszkar melletti teologus kistemplomba nemegyszer invitaltak, most kikemlelem mibol, milyen forman liturgiaznak. Egy koznapi pap, koznapian olvasssa a bibliat, ahogy most a Husvetra emlekszem. En sajnos vallasszegeny kozegben, nehany isklakorusbeli Kodaly zsoltarral nottem fel, amit tudok az a muveszet felol valo. Mindazonaltal egy jo baratom, a florinai arhimandrita, meghivott kolostoraba okorzenelni. Egy fust alatt meg is keresztel. A testvere nyelvesz zseni, akitol bizton kaphatunk valaszt.
Folutve a ket vilaghaboru kozti Iljosz Enciklopediat, igy ir az erasmusi kiejtesrol: ...
a leghelyesebbnek tartott kiejtes, amirol Erasmus a
De recta latini graecique sermonis pronunciatione cimu, 1528-ban kiadott konyveben szol. Az ita itt hosszu e, az ipszilon francia u, a kettoshangzok ajnak, ojnak, einek, eunak stb ejtendok. Erazmusszal szenben Rouhlin az ujgorog kiejtest koveti, ahol a kettoshangzok jotaval adatnak vissza. Ez az iranyzat a jotakizmus, ellentetben az itakizmussal. Az erasmusi mod maig el, irja a
szocikk szerzoje, H. Skalisianos. Errol jut eszembe, a kerdesnek koze van Az Ember Tragediajahoz, a jusion es a homoiusion hitvitahoz? Ha naiv, megbocsass a kerdesert. Mint mondtam, hianyzott a hit az eletembol, a Tragediat meg gyerekfejjel olvastam.
Spir
u.i.: ha erdekel, a kovetkezoben az ujgorog kiejtesrol masolnek ide nehany konybol passzusokat. Nekem jot tesz errol levelezni, mert mire haromszorrra leirom , valamit megtanulok belole. Elnezest, ha Neked mindez mar ismert, es igy farasztalak.
Előzmény: lépcsömászó (100)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.15 0 0 102
Kedves Kazi!
Egy-egy szora racsodalozva itt, a cel, ne tevesszen meg senkit, nem lehet tudomanyos, de alkalom adtan, idehivhatjuk a tudosokat "jatszani". Az ozenerol igy Zolotas mintajara irhato szoveg tan igy kezdodhene: A hellen muzsika teoretikusa Arisztoxenos, oppozicioban Pythagoras matematikajaval... Hasonlo "szolanccal" a biologus, a fizikus, a matematikus , geologus, grafologus, patologus, stb. kollegak is megajandekozhatnak minket. De arisztofaneszi ihletesu szocsures-csavaras is erdekes lehet. Minap valahol egy "akasztofajatekbe" botlottam nyelvtanulo oldalak utan bongeszve. De Lully, a kozepkori emlekezomuvesz "beszelo tenyere", szavak, hosszu szovegek megjegyzesere, vagy szaktarsainak fantazia emlek varosait, palotait, kertjeit is erdemes meglatogatni, kepzelet szinhazukban ezerotszaz konyv tartalmat is kepesek folidezni.
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.12 0 0 101

Kedves Kazi!
A szep, az esztetikus a gorogok gyengeje. Ezt a maga modjan megerositi Szokratesz is, aki nem volt eppen szepsegkiraly turcsi orraval. Alkibiadesz, aki mindenkit levesz a labarol mar puszta megelenesevel , koztuk a mord spartaiakat is , mindent megtenne, hogy Szokratesz melle ulhessen. A pityokast jatszva, hogy szabadjara engedhesse, atlepve a jozansag szabta tureshatarokat, a nyelvet, Szokarateszt dicseri ,- megprobalva Ot levenni a labarol, de hiaba, mert a Szilen-Szokratesz atlat rajta,- Szilen formajat nem tagadva, mely aulost rejto, kivul szormok, belul elbuvolo muzsika. Es maga Szokratesz, tan legliraibb, utolso cselekedete, valasztasa Ezopus verse, mit az eletbol tavozva megzenesit. Az ezopusi , áéóůđĺéďé mese alkotoja pupos bolcs mano, attetszonek tuno tortenetei tele talannyal, vonzhattak Szokrateszt. Egy enigmajat pecsetgyurure vestuk, tan eppen azt, mit Szokratesz valasztott? "Esztin nao tis ke sztili..."


Szentely oszlopokkal.
Az oszlopokon varos,
tizenketto.
Befedi haromszaz gerenda.
Ket tancosno jarja korbe-korbe.

?

Spir

Előzmény: Törölt nick (94)
lépcsömászó Creative Commons License 2001.10.11 0 0 100
Szia, spiros!

Na, igen, Erasmusról van szó, ő rekonstruált egy „ógörög” kiejtést, amit szittya tájakon máig tanítanak, de tényleg érdekel, hogy milyen pozitív kritikát fogalmaznak meg ezügyben a görögök, azaz szerintük hogyan kellene kiejteni mondjuk a Szentírást.

Akár még az átállásra is hajlandó vagyok, ha megalapozott és összefüggő kiejtési rendszert találok leírva.

Ami a nyelvkönyveket illeti, hát igen, én olaszból álltam hasonlóan: élő beszédből tanultam olaszul, és a könyvek ott hallgattak a polcon. De azért a nagy négyesből leginkább az olvasást és a beszédértést lehet így tutira megtanulni. Az élőbeszéd és az írás hibáin mégis a nyelvtani gyakorlatok segíthettek volna, de én sem voltam hajlandó gyakorolni. Így négy év után is megmondták az első mondatom után, hogy külföldi vagyok.

spiroslyra Creative Commons License 2001.10.10 0 0 99
Kedves Kazi!
Fenypostam az eter, áéčçń hullamain er hozzad, erinti az omatematikazeneszek harmonia koret. A planetak (đëáíçôĺň), planitesz,kozonseges halando szamara folfoghatatlan harmoniaja a szferak zeneje. A zene az egi harmonia kepe, ahol a csillagvizsgalas es a zene testverek. A lyra hurja es het hangja igy kapja nevet. Ipati,őđáôç, Kronoszrol, a legtavolabbi, legmagasbban levo planetarol neveztetik el a legalacsonyabb hur.(Igy lesz a magasbol alacsony? Mas: az anatoliai nepek mely hangu hangszereikkel beszelnek magassagos isteneikhez.)A Hold, a hozzank legkozelebbi, a legalacsonyabb bolygo a niti,íçôç a legmagasabb hur es hang a lyran. Igy mindenki kikeresheti kedvesenek a szeretett bolygot csillagnezobe menet. A mutatoujjunkra sajnos a szferikus zenesemaban Aris, a hadisten esik.(Emlekeztetoul a mutato, lihanos az ujj, mit mezbe martva megnyalunk, amit az botcsinalta nyelveszkent felremágyárazok.) Afrodite viszont melto helyre, mint gyemant, meszi, ěĺóç,a kozpontba kerul. Barmit is mondak eztan tudosaink, minden zene a szerelem.( A matematikus szerelme a szam.)Errol megyozodtem magam is, mikor regebben csondes esveli oran kiultem az Akropolisz melle jatszani, probalni. A lyram kulonos sohjokat csalt ki az arnyas bokrok mogul, egyszer, nem dicsekves keppen mondom, egy kivancsi bagoly is a labamhoz ult. Nem felejtem, hogy ismeretlenul, egy francia kislany vallamra hajtva fejet, elaludt, korenk gyultek kobor festok. Mikor reggel tunderunk felebredt, meg sem lepodott, hogy a szorgos festok elloptak az almat, korulvettek a hajnali kiallitas kepei. Egyszer egy magyar miniszter is erre tevedt. Azt firtatta, probalta megtudni, mi a gorogok titka? Praktikus kerdeseire elvont valaszokat kapott, melyeket, latva csalodottsagat, vegul mar nem is hozza, hanem a sudar lany testor kiserojehez inteztem: mint latjuk az Akropolisz titka a tanc. Keleten latunk mesteri epitmenyeket, de ezt a legies lebegest, ezt a tancos egyszerusegeben is kacer tancra hivast nem erezzuk a sulyos keleti palotaknal. Eltapsolvan egy ilyen asszimetrikus ritmust, mar-mar tancra kertem volna a testorlanyt, ha nem latom mint tartja szolgalati retkuljet. Ha tehetnem, ellopnam miniszterunktol, hogy Nekem testorkodjek. Szukseg is volna ra, mert a szerelmeseket sajnos kiszoritottak innen alban es afgan csillagszalloda lakok. Baglyainkat, tundereinket, festoinket, zeneszeinket eluzik innen a bevandorlokra vadaszo rendorok, akik elol a jovevenyek ugyesen kiternek, baglyot azonban nem latni. Voki-toki, tuzoltok, motorosok, mentok korzoznak. Regen a fecskek korulrepultek mikor jatszottam, most rendorjaror fekez elottem, ramreflektorozva, atkutatva mogottem a bokrokat, de nem talaljak mit rejtegetek.
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.10 0 0 98
Kedves Lepcsomaszo!
Gorogul az eletbol tanultam, es itt az elet suru, estere mar mire a polcomon sorakozo nyelvkonyvek egyiket, melyek szama szaporodo, kinyitom parancsszora jon a szundi. A kulonos az, hogy mikor felriadok, mert kiesik a nyelvkonyv a kezembol es ozene olvasasaba fogok, vigan bongeszek reggelig, mig a madarak csipogni kezdik, hogy ideje mar kicsit aludni. Az elet jo tanitomester, de ha megrogzul egy hiba, keptelenseg kigyomlalni. Megprobalom raszoritani magam a rendszeres nyelvtanulasra, mert igy csak egy feloldalas, analfabeta ozene olvaso vagyok. A levelezes erre jo alkalom, a tankonyvek lelektelen sivatag monologjaban egy level, szemelyes hangutesevel, oazis. Kerdesedet tudos barataimhoz tovabbitom , magam is megprobalok konyveimben utanalapozni. Sejtesem az, amit szukebb koromben tapasztalok, hogy az atlag gorog Erasmus nevet nem tudja, vagy konnyeden "leirja", a muveltebbje fintorog tole. Az egyetemen, ahol vendeg hallgatokent ozene orakra jartam, csak egy lelekkel talalkoztam aki kepes volt ezt a temat elemezni, tovabbvinni es egy "gorog" valaszt adni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek a kiejtesnek jeles ismeroi. Leveled alkalom arra, hogy megkeressem oket.
Mint a fentiekbol kiderul, En eddig ujgorog nyelvkonyveket nem olvastam, csak gyujtogettem. Megkerdezzuk Kazitol, milyen a magyarorszagi ujgorog nyelvkonyv termes? A Palaton level oldal bibliografiaja szerint az ogorog nyelvkony kiadas meglepoen boseges.
Szpirosz
Előzmény: lépcsömászó (97)
lépcsömászó Creative Commons License 2001.10.10 0 0 97
Szia, spiros!

Rég jártam erre, de azért tanulgatom a bibliai görögöt. Zeneileg viszont analfabéta vagyok, ezért ebbe a vonulatba nem szólnék bele.

Jól értem-e, hogy beszélsz újgörögül? Ezesetben érdekelne egy újgörög tankönyv, amit tudnál ajánlani, továbbá egy értékelés arról, hogy a mai görögök szerint az ő kiejtésük miben tér el az ókoritól.

Arról tudsz valamit mondani, hogy készült-e a Szentírásnak újgörög átirata, vagy a liturgiában az eredetit használják? Ha utóbbi, milyen kiejtési szabályok szerint? Egyszer hallottam görög liturgikus szöveget, de totál másképp ejtettek ki mindent, mint ahogy én vártam.

Előzmény: spiroslyra (96)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.09 0 0 96
Kedves Kazi!
A tavolugro atletat, (athletizmus, áčëçôéóěďň), nemcsak a kezeben jol meglobalt suly, hanem az ot kisero aulos zenesz is segitette ropteben, ritmust adva mozgasanak. A gyoztest a gyozelmere irt dal kiseri szulovarosaba. Hogy ert jo elore a fogado kardalosokhoz , es radasul mig megtanuljak, nem kis teljesitmeny (athlos)! Arisz nevelese tanccal kezdodik, csak aztan lesz a hadak istene. Achilles is erton ban a formix lyraval, ezustdiszes hangszeren jatszik, es a dallamra Patroklosz felelget. Heraklest is latahatjuk elegszer gitarral a kezeben, bar egyszer mikor elragadja a hev, lyrajaval ugy kolintja fobe mesteret, Linoszt, hogy szegeny helyben szornyethal. A spartaiakrol mar szoltunk, s meg szolni fogunk eleget, megtoldava meg egy az okorban peldatlan jelenseggel. A fiukkal egyutt zenelnek, tancolnak, testgyakorlatoznak a meztelen lanyok. A korban hihetetlen szabadsagot elveznek. Emlekeztetoul csak, a muvelt Athenban nonek nem nagyon illett atlepni a haza kuszobet.
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (94)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.08 0 0 95

Kedves Kazi!
Remelem nem istentelenseg, ateizmus,(ateiszmos), ha nyelvrol es zenerol szolva kicsit "meselosre" fogjuk. Menelaosz Hrisztopulosz A zene gorog istenei cimu doktoratusat Apollonnal kezdi. Apollon nyila napsugar. A napisten es a zene osszekapcsolasa pythagorikus orom. Apollon maga a harmonia, osszhangzat es szam: tetraktis=1+2+3+4=10. A szferak zeneje. A csillagok jarasa , a zene, a szam egy torvenyt kovet. A bolygok tancat a nap vezeti. Apollon az istenek lakomajat kiseri zenejevel, korotte a Muzsak enekelnek. Neha, ha egy halando tunderrel hazasodik, megszolal az isteni zenekar. Ok az ihletoi a zeneszeknek Homerosz koraban. Nem tudni hol kezdodik a vallasos ahitat es hol a halandok orome, a ketto meg osszefonodik. A torveny, nomosz, zenei forma, Apollon es a kigyo viadalara emlekezik. Tetelei, a terep felderitese, osszecsapas, fogak veszes csikorgatasa, mig vegul a szorny kileheli a lelket. A torvenyeket koronkent ujra irjak, de megmarad az alapsema. Apollon portrejahoz is hozzatesznek, elvesznek, szemunk elott a Muzsa, erdei tunderbol szerelmes Szaphova valik. A Muzsakrol meg kulon szolunk, tobbek kozt a hangszerek urugyen. Egy bizanci templom marvanypadlozata, arccal a fold fele forditott dombormuvet rejtett. A muzsak itt zenelnek, es amit a vazarajz a sikba rejt es a festo technikaja elhallgat, a dombormu segit megerteni , kisse a kep moge nezve, megtalalva a hangszer terbeli, harmadik dimenziojat. Eddig az okortudomany minden kerdeset mintha sikba teve, kodolva lattuk volna...
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.06 0 0 94
Kedves Szpirosz,

Csak halkan mondom, olvasom, amiket írtál. Köszönet érte.

Üdv:
Kazi

spiroslyra Creative Commons License 2001.10.04 0 0 93

Javitas: Szabo Arpad.
Előzmény: spiroslyra (81)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.04 0 0 92

Kedves Kazi!

Mielott meg vegkepp osszezavarlak Teged es Magam a gorog zenei hangsulyrol, egy idore zarojelbe teszem a temat. Arisztoxenoszt vizsgalva kesobb, ugy gondolom majd megtudhatunk minden megtudhatot a kerdesrol. O a legszabatosabb, a legtomorebb es a legszavahihetobb forrasunk. Tervezem, hogy mint "bukott" oregdiak ujra vegigulom az egyetemen a temaval foglalkozo orakat es tuzetesen elolvasom a jegyzetet. Az elso evben ezeken az orakon jokat aludtam. Masodik nekifutasra mar kapisgaltam, most harmadikra mar remelem, segitsegetekkel nehany epkezlab kerdest is megfogalmazhatunk.
Hogy olvas egy gorog ogorogot? Gondoltam, megleplek egy Platon sorozattal a Papirosz Kiadotol. Ez amolyan szazadelos, pufedeleu, felvagatlan, olcso fuzet sorozat, ahol az ogorog mellett ott a mai.( Ugy velem maig a legjobb, az uj kiadasok szep nyomasu olvashatatlansagok, a regiek, bar kiguvad a szemed a pocsek tipografiatol,biztos kezu, erett filologus munkak.) Magad is osszevetheted a kettot. Elso pillantasra az latszik, mintha ma "fecsegobbek" lennenk, amit a regiek fel oldalon, azt Mi egesz lapon mondjuk.
Szpirosz

Előzmény: Törölt nick (85)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.02 0 0 91
Kedves Kazi!
Esti szozenebonankat ritmikus agytornaval folytatjuk, Lavdasz Ur vezetesevel.(magasugras-tavolugras)
...Magassagan kivul az ogorog szo szotagjainak hossza is van. Letezett szabaly az alap mertekegysegre, egy ido egyseg, ket ido egyseg... Ebbol epul a ritmikus semaja a szonak. A melodiat es a ritmust nem a beszolo adta a szonak, hanem a szo a beszelonek. Ezek szabaly szerint allando ertekek..., ( a ford.:de sose feledjuk, kivetel erositi a szabalyt, a tapasztalat azt mutatja, mennel tobb szabalyt tanulok meg a gorogokrol, a szabalytalansagok szama egyre meredekebbre gorbul.)
Pihentessuk kicsit Lavdast. Mindezen beszedes, de megis "suket" elemzesek utan, mi hallhato? Panagua lemezerol, ha kikeressuk Euripides Orestes toredeket, mikor a zene elhallgat, de meg fulunkben cseng, olvassunk tovabb. Az idezett helyet Dionisios Halikarnaseos peldakent hasznalja, a szodallam elemzesere. Á Đĺńé Óçíčĺóĺůň Ďíďěáôůí leirja a jelenet szodallamat, mitan az Eriniszektol uldozott Oresztesz ropke alomra hajtja fejet. Eloszor a drama torteneteben Euripidesz kitessekeli a kart a szinrol: lassan csendben lepjetek...Óéăá,óéăá ëĺőęďí é÷íďň áńâőëçň
-Ď-Ď-/-Ď-Ď/-Ď- . Ha lelepjuk a ritmust, hosszu, rovid...,es kovetjuk karmesterunket, az elso harom szot ugyanazon a hangon enekeljuk... Dionisziosz szorol-szora vezet, negy soron at a kepzeletbeli dallamvonalon. Osszevetve az igy kapott dallamokat, a zeneirassal lejegyzettekkel, latjuk, hogy a szodallam majdnem huen koveti a zenei dallamot. Ahol elter, ott vagy a kivetel erositi a szabalyt, /a zenesz esztetikai szeperzeke a merce/. Az is lehet, hogy Euripidesz ujito kedve, amit Arisztofanesz oly kimeletlen ironiaval ostoroz a ludas. Mindenesetre
megkockazathatjuk, hogy az okori zeneszerzok peldatlan gyorsasaga egy mu megirasa es szinrevitele kozt, nemcsak tehetsegukkel, de hajlekony, zenebarat nyelvukkel is magyarazhato.
Kazi ha megleled az idezett reszt, mikor alomra hajtod a fejed, lehet hogy meglatogat egy Muzsa, aki syringol a fuledbe altato dallamot. A Muzsak tudtak syrinxen jatszani, ket vazarajz is arulkodik errol, mikor Peleusz lakodalman fujjak a dalt es a nadat.
Szepjoestet
Szpirosz
Előzmény: Törölt nick (85)
spiroslyra Creative Commons License 2001.10.02 0 0 90

Áăáđçôĺ Ęáćé!

A szozenerol Lavdas utan szabadon.
... Evszazadokkal Arisztoxenosz utan, ugyanerrol a temarol ertekezve sok eredeti eszrevetellelel, es szamos arisztoxeneszi gondolatot megismetelve, Arisztidisz Koindilianosz a Zenerol cimu muveben, korulir egy koztes, ěĺóç, mozgast. A folyamatos es a hangkozi mozgas mellett a harmadik, kolcsonoz mindket elozotol. Igy szavaljak a koltemenyeket. Longinosz A szonoklas muveszeteben a hivatasos szonokoknak ezt ajanlja, ha beszedukkel egyutterzest, sajnalatot kivannak elerni. Platonnal is talalunk szamos utalast, csakugy mint Arisztotelesznel a retorikarol, a beszedhangzassal elerheto hatasrol, a szotagok hosszusagarol, hangzasuk magassagarol.. A zenei ismervei a gorog szonak szabalyokba, formakba foglalodnak, visszahatva magara a zenere is, egyutt haladva, kolcsonhatasban. Az ok, hogy a gorog szonak obektiv zenei formaja volt. A szotagok alkotjak a szot, melyekbol rendszerint egy szotag ot hangkozzel magasabban allt, đĺěđôçň , Dioniszios Halikarnasszeosz tanusaga szerint." Äéáëĺęôďő ěĺí ěĺëďň ěĺôńĺéôáé ĺíé äéáóôçěáôé ôů ëĺăďěĺíů äéá đĺíôĺ ůň ĺăăéóôá." Hozzeteve meg, hogy nem mozdul megasabbra, ďîé, sem alacsonyabbra, âáńő . Ha egy szotag emelkedese utan azonnal esik, đĺńéóđáôď, hullamzik, ahogy Arkadiosz a Grammatikus irja.
Ez ut megtetelere azonban ketannyi idore van szukseg. Ezert csak hoszu szotagra alkalmazhato. A szotagok, amelyek alacsonyabban vannak: âáńĺéĺň. Kesobbi korok grammatikusai Arisztofanesznek Bizancbol tulajdonitjak ezeket a jeleket, melyek napjainkig fennmaradtak...
Szpir
u.i.: allami rendelettel letoroltek ezeket a jeleket a gorog szavakrol, atterve a monotonoiara. Nehany elkeseredett filosz ketsegbeesett utovedharcokat folytat a visszallitasukra, ezek kozul egyrol, Ramfoszrol kesobb szolunk. Furcsa kanyarokat vesz egy nyelv tortenete, ha belegondolunk, ezen jelek kitalaloi, valsaghelyzetben, a nyelv mentesere, megtanulasanak megkonnyitesere talaltak ki ezeket a jeleket. Az alexandriai tudosok olyan tavolsagra voltak zenei forrasaiktol, mint mi toluk.

Előzmény: Törölt nick (85)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!