Keresés

Részletes keresés

biii Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3521

google   marinálás

 

egyik találat:

 

  franc.), átalában a húsnak oly módon való elkészítése, hogy ez a megromlásnak minél tovább ellenálljon. Nálunk ezt a kifejezést az u. n. ecetes halakra használják, ezek, mint p. a Szepességben a pisztrángok, elébb megfőzetnek s azután ecettel, sárgarépa-szeletekkel, vörös hagymával, borssal stb. elkészítve edényekben rakatnak s igy igen sokáig elállanak. L. még Halkonzerválás.

 

 

tehát vmi ecetes lében eltartás (de szokták mindeféle lében szerintem)

Előzmény: vasszűz29 (3519)
chilii Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3520
én általában piros színű paprikát szoktam sütni, vagyis a gáz lángján "szép feketére" sütöm, azután egy tálba teszem, lefedem folpackkal és 5 percig pihentetem. így szépen lejön a héja. felvágom és olívaolajjal meglocsolom. (J.O.-tól lestem el a sütést)
Előzmény: vasszűz29 (3519)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3519
Sziasztok!

Hogy készül a sült marinált paprika?
Mit jelent a marinálás? Valahol már olvastam, kiment a fejemből...:(
Előzmény: mannamari (3518)
mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3518
Gyerekkonyha:

Padlizsános-fokhagymás szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
1 kisebb padlizsán
1 evőkanál mustár
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 levéls zöld saláta
Rama Harmonia
4 kisebb szelet barnakenyér


Egy teflon serpenyőt közepesen felforrósítunk, ezalatt a padlizsánt 1 centis szelekre vágjuk, majd a zöldség szeleteket olaj nélkül - le-le nyomkodva - megpirítjuk a serpenyőben.

A megpirult szeleteket kiszedjük és egymás mellé helyezzük egy tányéron, majd vékonyan megkenjük mustárral, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a fokhagymapépet is.

A kenyéreket megkenjük a margarinnal, aztán két szeletre ráhelyezzük a mustáros-fokhagymás padlizsán korongokat, salátalevelekkel megkoronázzuk őket, végül a szendvicset lezárjuk az üresen maradt kenyér szeletekkel, majd mindekét szendvicset csomagolás után másnap reggelig hűtőbe tesszük.


Paradicsomos kígyó
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
1 doboz mélyhűtött levelestészta, felengedve
1 nagyobb doboz sűrítettparadicsom-konzerv
3 evőkanál krémsajt
1 csipet szárított oregánó
10 dkg sajt, reszelve
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só és frissen őrölt bors


A sűrített paradicsomot egy keverőtálba tesszük, hozzákanalazzuk a krémsajtot, megízesítjük a morzsolt oregánóval, végül belereszeljük a fokhagymagerezdeket is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül az egészet alaposan összekeverjük.

Fogjuk a felengedett levelestésztát és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A paradicsomos krémet rákenjük úgy, hogy a tészta széleiből kb. 2 centis csíkot üresen hagyunk. Ezután az egészet meghintjük a reszelt sajttal, végül ezt a paradicsomos-sajtos tésztát jó szorosan feltekerjük.

Jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a tekercset, majd a paradicsomos kígyókat 6-7 centis távolságban egymás mellé helyezzük az előzőleg sütőpapírral leborított tepsiben.

Mikor már mindegyik kígyó a tepsiben ücsörög, felverjük a tojást, és egy kenőecset segítségével jó alaposan - a tekercsek oldalán és tetején egyaránt -, elkenjük a tojást.

200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sülnek.

Ízvadász:

Kavarma Radomirski stílusban – bolgár étel

Ez a rendkívül egyszerű és nagyon gyorsan elkészülő étel főzni nem tudók számára is igazi siker lehet, hiszen a sokféle fűszer nagyon ízletessé teszi, s alig kell vele valamit csinálni.


50 dkg sertéscomb, vagy szűz
½ szál póréhagyma
1 egész marinált sült paprika
1,5 dl olaj
piros paprika
kevés száraz chili paprika (ízlés szerint)
só, bors
½ cs. petrezselyem zöld
kevés friss bazsalikom
kevés friss borsikafű
esetleg fokhagyma ízlés szerint


A húst apró darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a húst rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk megsülni. Amikor világosbarna hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát, a marinált sült paprika darabokat, majd a száraz chili paprikát, végül a frissen vágott fűszereket.
mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3517
Mai:

Gesztenye-krémleves
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 csomag gesztenyepüré
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
2 dl tejszín
5-6 dl alaplé
4-5 szelet vékonyra szelt, füstölt, nyers sonka
nagy marék durvára őrölt - vagy klopfolt- bors




Egy közepes méretű lábosban felolvasztom a vajat, majd megfuttatom rajta a villával összetört gesztenye masszát. Amikor már kezd pirulni, hozzákanalazok 2 evőkanálnyi mézet, megszórom egy csipet sóval, aztán egy-két kevergetés után már öntöm hozzá a tejszínt is. Folyamatos kevergetés mellett egyállagúra keverem, ekkor jöhet hozzá az alaplé.

Amíg a leves felforr, elkészítem a leves betétjét. A sonkát nagyobb falatokra tépem. Majd előveszek egy kis keverőtálat, belecsurgatom a maradék mézet és hozzászórom a borsot, végül az egészet összekeverem.

A felforrt levest lehúzom a tűzről és egy kicsit félreteszem. Helyére kerül a serpenyő. Kevés olajat hevítek benne.

A borsos mézet pácként használva a sonkaszeleteket megmártogatom a csípős-édes mázban és már dobom is őket sorban a forró serpenyőbe.

Ha megsült a sonka, a tányérra kanalazott levest megkoronázom a borsos karamellben sült sonkaszeletekkel.

Jó étvágyat!


Tegnapi:

Sajtos brokkolipüré és Brokkolis saláta
Egyet a babának, egyet a családnak
Hozzávaló:
1 fej brokkoli, megmosva, rózsákra szedve
5 szem krumpli, megpucolva, 1x1 centis kockákra vágva
20 dkg trappista jellegű sajt, 1 x1 centis kockákra vágva
2 evőkanál mustár
1,5 dl tejszín
2 dl joghurt

frissen őrölt bors
2 dl bébivíz
2 szál kakukkfű


A brokkolit és a burgonyakockákat gőz fölött puhára párolom. Ha a zöldségek megpuhultak, a baba ebédjéhez a párolt zöldségből 4-5 kanálnyit - a krumpli javára 2:1 arányban - 1 evőkanál sajtkockával összepürésítek. A pürét Ÿ teáskanálnyi olívaolajjal és annyi bébivízzel hígítom, hogy az sűrű mártás állagú legyen. Ezzel kész is a bab ebéd.

A család ebédjéhez egy nagy keverőtálba kézi habverő segítségével összedolgozom a mustárt a tejszínt és a joghurtot, sózom, borsozom, aztán már tálalok is.

A maradék párolt brokkolit egy tányérra helyezem, közepébe jöhet egy kis krumpli. Aztán az egészet megcsorgatom a joghurtos öntettel, rádobom a maradék sajtkockákat is, az egészet meghintem frissen őrölt borssal, majd a salátát megkoronázom az apróra vágott kakukkfűvel.

mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3516
Vasárnapi receptek:

Grillezett tarja whiskyvel
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
4 nagy szelet csontos sertéstarja
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál egész köménymag
olívaolaj
5 dkg vaj

A páchoz:
1 evőkanál neszkávé
2 dl forró víz
2 dl olívaolaj
2 dl whisky


Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.

A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán egy műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.

A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.

Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.

Halálos csokitorta
Süssünk valamit!

Hozzávaló:
10 dkg mandula
35 dkg étcsokoládé
15 dkg margarin
2 evőkanál tejszín
5 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csipet só
2 evőkanál tej
2 dkg cukrozatlan kakaópor
kevés margarin és cukrozatlan kakaópor a tortaforma előkészítéséhez

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg margarin
1 evőkanál rum



Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal. Ezután ahelyett, hogy kiliszteznénk a formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét.
A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni.

Indulhat az érdemi munka, azaz a tortamassza elkészítése és a tortasütés. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor apránként belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport. Az egészet rendesen kidolgozzuk, aztán letesszük a gépet, fakanalat veszünk elő, és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. Ennyi idő után készen van, pedig a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Nem baj, ennek így is kell lennie, és ha tovább bent hagynák, azzal túlsütnék, kiszárítanánk.

Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.

A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát visszatesszük 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztán forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.

10 szeletes torta lesz belőle.


Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal
1-2-3

Hozzávaló:
1 csirkemellfilé
15 dkg aszalt sárgabarack
fél fej vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma
2 centis gyömbérdarab, megtisztítva
fél csilipaprika
5 cl barackpálinka
1 kávéskanál orgeánó
olívaolaj
só és frissen őrölt bors



A sárgabarackot nagyobb darabokra vágjuk, egy tálkába tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Majd félretesszük pár percre, hogy a barackdarabok felpuhuljanak. Közben haladunk tovább az előkészületekkel: a csirkemellet megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a csilipaprikát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk.

Ha mindennel megvagyunk, egy közepes méretű serpenyőben megpirítjuk a megsózott-megborsozott csirke-csíkokat, és ha már mindegyik falat szép aranybarna, szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyira, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat.

Ezután a tűről lehúzva felöntjük a pálinkával, teljsen elforraljuk, majd beleöntjük a sárgabarackot levével együtt, hozzászórjuk a csili-karikákat, végül belekanalazzuk a reszelt gyömbért és a szárított oregánót is.

Egy-két perc alatt összeforraljuk az egészet, majd botmixerrel -vagy turmixgépben- pépesítjük. (Ha kell, adunk hozzá vizet, hogy a mártás kellő sűrűségű legyen.)

Végül a szószt és a húst a serpenyőben összemelegítjük és párolt rizzsel tálaljuk.

monkey62 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3515
Az enyéim a nyers krumplit ették. Brrr.
Előzmény: dalia (3513)
H_G Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3514
A nyers brokkolit én sem enném meg...
Előzmény: chilii (3512)
dalia Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3513
az én fiam imádja a brokkolit, nyersen is, meg főve is, de leginkább nyersen. brutál mire bír rákattanni egy másféléves, most épp a nyers sütőtök-kocka a kedvenc csemegéje...
Előzmény: Zitka (3511)
chilii Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3512
azért azt kell mondjam, hogy ha a gyerek nincs elhülyítve a sok lebutított "gyerek menűvel, falatkával, sültkrumplival...stb"akkor megeszi a zöldséget is!
Előzmény: stefiadri (3510)
Zitka Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3511

Szinte kizártnak tartom, hogy egy ekkora gyerek egyáltalán megkóstolja... :-) 

Annyi finom igazán mártogatnivaló zöldség van, miért pont a brokkolit nyomatja????

Előzmény: stefiadri (3510)
stefiadri Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3510

Hát én láttam, illetve utólag kiváncsi lettem az itt olvasottak miatt :-)

Hááááát mit mondjak? (Inkább semmit ha jót akarok magamnak.)

Valaki evett már nyers brokkolit? Milyen az? És tényleg az óvodás-kisiskolás gyermekek ezt élvezettel eszik??????

Előzmény: Zitka (3506)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3509

én ilyet nem tanácsoltam, de sebaj. :-)

 

(tudod, én is csak fikázni járok ide. csodálkozom is, hogy bennehagyták!!! :-)))

Előzmény: t3v3d3s (3496)
Zitka Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3508
Igen, a lecsúszás is eszembe jutott...  Lehet, hogy ez az olajozás is a szponzorálással van kapcsolatban? ;-)
Előzmény: monkey62 (3507)
monkey62 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3507
Az már csak mellékes, hogy az olajos zöldségrõl lecsúszik a mártás. Igaz, így kiadósabb.
Előzmény: Zitka (3506)
Zitka Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3506

:-))))))))

 

Látta valaki a mai adást? Hmmm.....

Mi a fenének kell összeolajozni a mártogatnivaló zöldségeket???? Azért, hogy jó trutymákos legyen a vendégek keze???  Na meg mártogatnivaló zöldséget _karikára_ vágni...???  Nagyon pancser volt ez a mai!

Előzmény: rubintocska (3505)
rubintocska Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3505

Ez jó, köszi! :)

Ebből is látszik, hogy én csak balhézni járok ide. :))

Előzmény: Zitka (3504)
Zitka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3504
PdDwn to 3481 :-)
Előzmény: rubintocska (3503)
rubintocska Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3503

Most vmi új könyvét is hirdették két borsópüré közt, Végre otthon, vagy mi a szösz.

Ez kismama-recept gyűjtemény, vagy mire épül a tematikája?

Látta már valaki polcon?

Zitka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3502

Ugyanez a helyzet a margarinnal is. Beszállt a Rama (pontosabban az Unilever) a szponzorok közé, azóta minden sütemény ezzel készül. Pedig érdemes visszaidézni a régi műsorokat, amikor nem győzte hangsúlyozni, hogy a VAJ mennyivel finomabb, és csak azt szabad használni. :-)  

Avagy amikor folyton alufóliát használt fedő helyett... Micsoda badarság!

Szerencsére azóta beszállt a Tefal, és van neki univerzális fedője. :-))))))))))

Előzmény: chilii (3498)
BlueBird Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3501
A szponzorokról jutott eszembe, hogy hétvégén sütögettünk és az egyik pácoló anyag keverékének a hátoldalát kezdtem olvasgatni. Eleinte még elöntött a honleányi büszkeség, hogy ilyen meg olyan régi a cég és világhírű magyar! Aztán megnéztem a származási országot és az volt ráírva, hogy KÍNA! A másikra meg: AUSZTRIA. Ennyit erről.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3500)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3500

kérdésedre a válasz gyanítom a szponzorok listáján olvasható!
már csak azért is szomorú ez, mert korábban pont Ő magyarázott a friss fűszerek használatáról :o(

Ah, ertem :-))

 

A friss fuszerek mindig a legjobbak. En mast nem is tudnek javasolni.

 

De ha nagyon muszaj, es nincs keznel friss akkor lehet szaritott bazsalikomot is hasznalni!

En nem tennem, de mondjuk egy szaftban, egy szoszban a szaritott fuszer ujra kap egy (nagyon keves) kis eletet.

 

Szoval ha ilyen szponzor van akkor olyan hushoz, olyan szaftba, nyugodtan lehetne beletenni, ertheto is. De friss (nyers) salataba?

 

Nem tudom, de probaltatok mar szaritott bazsalikomot vagy akar petrezselyemet ragni, csak igy "natur"? Szoval, igy nyersen salataban?

Előzmény: chilii (3498)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3499
kíváncsian várom!
Előzmény: t3v3d3s (3496)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3498
kedves Antonio: "hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?" kérdésedre a válasz gyanítom a szponzorok listáján olvasható!
már csak azért is szomorú ez, mert korábban pont Ő magyarázott a friss fűszerek használatáról :o(

Előzmény: Antonio Gambadoro (3497)
Antonio Gambadoro Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3497

...azok is többen vannak, akik meg számítanak a jótanácsokra vagy az esetleges buktatók elkerülésére.

 

Koszi :-) , pont ezek a lenyeg!

 

Ma en tenyleg ezt akartam!

Akkor, remelem minden mar tisztazodott es minden felreertest / feszultseget kerulve ujra feltennem ugyanazt a kerdest amit ma reggel:

 

hogy lehet egy olyan salataba (amiben finom friss alapanyag van benne) szaritott bazsalikomot beletenni?

 

Az en velemenyem szerint:

A nyers kapribogyo haszanalataval is vannak fenntartasoim, de mondjuk, hogy izlesek es poffonok :-)

 

Megint egy (ironikus) kerdes:

... van olyan extraszusz amely nem hidegen sajtolt? :-)

Előzmény: BlueBird (3493)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3496
én a chilii-féle joghurtos túrófagyit :)))
most dermed. kipróbálom (azt hiszem malena tanácsára) a félidős turmixolást (fagyigép nincs, és nem jégkrémet akarok), és majd jól bekommentelem a megfelelő helyen.

De komolyan, a többi híresebb (külföldi) sztárfőzőcskéző könyveit nézegetve nincs ennyi ismétlés vagy egymásra piszkosul hajazó recept. A memóriája ennyire senkinek sem gyatra! Meg miért jó neki, hogy még mindig a totál amatőröket célozza (ráadásul ilyen alapanyagokkal stb.)? Bár lehet, hogy a könyv eladásai majd ránk cáfolnak. Ez a cut&paste eddig a legjobb :))
Előzmény: chilii (3495)
chilii Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3495
Most őszintén! Melyik receptet ítélted kipróbálásra érdemesnek, mondjuk az elmúlt 1 hónapban? Ha már ilyen ehetetlen recepteket ír, legalább had kritizálhassuk egy kicsit!!!! Egy kis építő kritika még senkinek sem ártott!!!
Előzmény: tündérlala (3490)
trofimov Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3494

a pisztáng fokhagymás öntetéből a fokhagyma kimaradt....

 

a töltött káposzta: (bár ahány ház annyi szokás), a szalonnát kihagyta, pedig a hússal együtt azt is le kell darálni. füstölt húst nem szokás belerakni, legalábbis, max egy kis füstölt szalonna héjjat.

 

ételízesítő..... na erre nem mondok semmit. (olyan egészséges mint a margarin....)

 

 

 

 

 

 

 

 

BlueBird Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3493
Nem, Antonio, itt nem szabad. Mi is ezért lettünk innen jópárszor törölve. Mert megmondtuk a véleményünket, ami szerintem nem árt, de VALAKI(k) szerint igen. És az sem segített, hogy többen vagyunk, akik szeretnek véleményt mondani a receptekről és azok is többen vannak, akik meg számítanak a jótanácsokra vagy az esetleges buktatók elkerülésére.
Előzmény: Antonio Gambadoro (3491)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3492
Hja, Antonio, az élet ennél bonyolultabb :).
Előzmény: Antonio Gambadoro (3491)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!