Keresés

Részletes keresés

fairyqueen Creative Commons License 2006.10.23 0 0 3544

Sziasztok!

 

Anno valamelyik műsorában készített Juditunk mákos gubát. Valaki kipróbálta azt a receptet? Nem emlékszem, hogy volt-e benne valami különlegesség, de a gyerkőcnek kéne, szóval remélem valaki tud hozzászólni valamit, hogy legalább érdemes-e kipróbálni.

nemisbéka Creative Commons License 2006.10.23 0 0 3543
Ó, már előkészületben van három új könyve, villámgyors ezek-azok lesznek 2007 tavaszán. A "tea 5 perc alatt" éppen beleférne :)).
Előzmény: moes (3542)
moes Creative Commons License 2006.10.23 0 0 3542
az ötödik könyvében nyilván lesznek értekezések a teakészítés rejtelmeiről is :-)
Előzmény: nemisbéka (3541)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.23 0 0 3541
Az első receptre konkrétan emlékszem: ez kérem a rántotta :))). De megmagyarázza, hogy ez miért nem olyan evidens, merhogy gőz fölött, meg csak ennyi vagy annyi ideig és szarvasgomba-olajjal is meg kell locsolni. Az átlapozás után volt egy olyan érzésem, hogy a receptek jórésze itt a topikban megtalálható pl. a marcipánba tekert aszalt szilvák, az eltett citrom, a sörösdobozra ültetett csirke. De nem vettem meg, csak átlapoztam, szóval ezek csak első benyomások.
Előzmény: t3v3d3s (3539)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.22 0 0 3540
engem sosem nyűgözött le különösebben a társadalomtudomány, de hátha vannak megszállott megaértelmiségiek:

http://www.mediakutato.hu/cikk/2004_03_osz/07_stahl/01.html

"Írásomban a Stahl konyhája című televíziós főzőműsort elemzem annak az egységes jelkomplexumnak a részeként, amely Stahl Judit főművének tekinthető, s amely nevének hallatára a befogadóban aktivizálódik. Figyelmem középpontjában az egységes szövegként viselkedő „Stahl-projekt” intra- és intertextuális kapcsolatai állnak: azt vizsgálom, hogyan kapcsolódnak össze az őt alkotó rétegek, hogyan jön létre a köztük működő utalásrendszer, s végül a több médiumban megtestesült egységes médiaszöveg hogyan létesít „kifelé” kapcsolatokat, azaz hogyan lép be például a nőre, a testre és az evésre vonatkozó kortárs diskurzusokba."

t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.21 0 0 3539
Én eljutottam addig, hogy az alexandra online-on a legolcsóbb, de kbolt közelében nem jártam, meg hát nekem egyik könyve sincs meg eredeti keménykötésben, akkor miért ez legyen az első? :) De ha esetleg nem csak nézegetted, hanem be is szerezted a gyűjteményedbe, ide nekünk a tartalomjegyzéket, hátha vmijen csoda folytán mégis tud vmi újat :)
Előzmény: nemisbéka (3538)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.21 0 0 3538
Van még valaki rajtam kívül, aki már átlapozta az új könyv receptjeit? :)
chilii Creative Commons License 2006.10.20 0 0 3537
most látom csak, hogy kifelejtettem, hogy a saját készítésű málnaecetemmel is locsolgattam, bocsi
Előzmény: vasszűz29 (3523)
chilii Creative Commons License 2006.10.20 0 0 3536
ez az elrettentés tetszik :o)
Előzmény: mannamari (3534)
chilii Creative Commons License 2006.10.20 0 0 3535
Erre gondolsz?
1 citrom
1 tojás
12 deka cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
1,5 evőkanál vaj (3dkg)
30 deka joghurt
1,5 deci hideg tejszín

Szerintem ez nem elég stabil, ahhoz, hogy utána fel is tudd szeletelni. Ostya közé inkább vajas krémet szoktak tölteni.
Előzmény: vasszűz29 (3532)
mannamari Creative Commons License 2006.10.20 0 0 3534
Ha a lelkes receptmásolgatónak engem tituláltál akkor tiltakozom.
Már én is inkább elrettentésnek másolom be a receptek nagy részét. Na meg persze, nehogy teljesen szétoffoljátok a topikot :)
Előzmény: t3v3d3s (3533)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3533
Mit mondjak, én is csodálkozom, de lehet, hogy ez az új trükk: alattomosan folytonos rettegésben tartani az offoló jónépet :) de ennyit már csak nem törölnek ki egyszerre, legfeljebb egy az egyben átutalják a nonrecipiális hsz-eket az erre a célra önkényesen kijelölt, 0 fórumozó által olvasott topikba.

De még jó, hogy legalább 1 db lelkes receptmásolgatónk van, mert nem lenne mit anyázni, ha ő nem írogatná be rendszeresen a napi recepteket :)

Millen krémdesszert az? Nekem csak egy ilyen jellegű, citromkrém nevű recept van az archívumomban (egyébként 1268. hsz), de az joghurtos-tejszínes, és első blinkre nem tűnt a legformatartóbbnak (pohárkrém). Az ostyába szerintem bármilyen krém jó, úgyis olyan lesz, mint a nápolyi.
Előzmény: BlueBird (3530)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3532
Köszönöm a lehetőséget!:D

Nem tudom, próbálta-e valaki a citromos krémdesszertet (ha jól emlékszem, ez a neve)
Nekem az az ötletem támadt, hogy belekenem ostyalapok közé.
Kérdésem az, hogy szerintetek illik-e az ostyához ez a citromkrém? Vagy túl krémes? Úgy emlékszem tejszín nem kell bele.
Előzmény: chilii (3526)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3531

Juj. Akkor gyorsan beteszek egy mai receptet :)).

 

Grillezett tarja whiskyvel
Főzzünk egy jót!
  Hozzávaló:
4 nagy szelet csontos sertéstarja
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál egész köménymag
olívaolaj
5 dkg vaj

A páchoz:
1 evőkanál neszkávé
2 dl forró víz
2 dl olívaolaj
2 dl whisky


Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.

A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán  egy  műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.

A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.

Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.

Előzmény: BlueBird (3530)
BlueBird Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3530
Szerintem úgyis mindjárt annyi lesz Nektek : )
Előzmény: nemisbéka (3529)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3529

Off

Csak téged féltelek :).

on

Előzmény: chilii (3528)
chilii Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3528
csak 1 db kérdésről volt szó :o) csak elbírok vele!
Előzmény: nemisbéka (3527)
nemisbéka Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3527

Off

Öngyi-jelölt :).

on

Előzmény: chilii (3526)
chilii Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3526
állunk rendelkezésedre :o)
Előzmény: vasszűz29 (3525)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3525
Látom, elég nagy itt a szigorúság:D
De lenne egy kérdésem a "Büntetlen örömök" egyik receptjével kapcsolatban, és a Stahllal foglalkozó topikok közül ez megy a legjobban.
Belefér még?
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3524
Az volt odaírva, hogy sült marinált. Vagyis először süt (esetleg hámoz), aztán marinál (pl. ecetes-olajos szmötyibe áztat). Sztem ilyet kapni is lehet, apró darabokban van.
Előzmény: vasszűz29 (3523)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3523
Na igen, én is erre tippeltem, de ugyanakkor az rémlett, amit biii írt, vagyis hogy ecetes pácolást.
Akkor paprika esetében sütést, egyébként ecetes tárolás?:)
Előzmény: chilii (3520)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3522
szerintem tágan értelmezve simán jelenti a pácolást is.
Előzmény: biii (3521)
biii Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3521

google   marinálás

 

egyik találat:

 

  franc.), átalában a húsnak oly módon való elkészítése, hogy ez a megromlásnak minél tovább ellenálljon. Nálunk ezt a kifejezést az u. n. ecetes halakra használják, ezek, mint p. a Szepességben a pisztrángok, elébb megfőzetnek s azután ecettel, sárgarépa-szeletekkel, vörös hagymával, borssal stb. elkészítve edényekben rakatnak s igy igen sokáig elállanak. L. még Halkonzerválás.

 

 

tehát vmi ecetes lében eltartás (de szokták mindeféle lében szerintem)

Előzmény: vasszűz29 (3519)
chilii Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3520
én általában piros színű paprikát szoktam sütni, vagyis a gáz lángján "szép feketére" sütöm, azután egy tálba teszem, lefedem folpackkal és 5 percig pihentetem. így szépen lejön a héja. felvágom és olívaolajjal meglocsolom. (J.O.-tól lestem el a sütést)
Előzmény: vasszűz29 (3519)
vasszűz29 Creative Commons License 2006.10.18 0 0 3519
Sziasztok!

Hogy készül a sült marinált paprika?
Mit jelent a marinálás? Valahol már olvastam, kiment a fejemből...:(
Előzmény: mannamari (3518)
mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3518
Gyerekkonyha:

Padlizsános-fokhagymás szendvics
Uzsonnatáska

Hozzávaló:
1 kisebb padlizsán
1 evőkanál mustár
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 levéls zöld saláta
Rama Harmonia
4 kisebb szelet barnakenyér


Egy teflon serpenyőt közepesen felforrósítunk, ezalatt a padlizsánt 1 centis szelekre vágjuk, majd a zöldség szeleteket olaj nélkül - le-le nyomkodva - megpirítjuk a serpenyőben.

A megpirult szeleteket kiszedjük és egymás mellé helyezzük egy tányéron, majd vékonyan megkenjük mustárral, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a fokhagymapépet is.

A kenyéreket megkenjük a margarinnal, aztán két szeletre ráhelyezzük a mustáros-fokhagymás padlizsán korongokat, salátalevelekkel megkoronázzuk őket, végül a szendvicset lezárjuk az üresen maradt kenyér szeletekkel, majd mindekét szendvicset csomagolás után másnap reggelig hűtőbe tesszük.


Paradicsomos kígyó
Együtt a konyhában

Hozzávaló:
1 doboz mélyhűtött levelestészta, felengedve
1 nagyobb doboz sűrítettparadicsom-konzerv
3 evőkanál krémsajt
1 csipet szárított oregánó
10 dkg sajt, reszelve
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só és frissen őrölt bors


A sűrített paradicsomot egy keverőtálba tesszük, hozzákanalazzuk a krémsajtot, megízesítjük a morzsolt oregánóval, végül belereszeljük a fokhagymagerezdeket is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül az egészet alaposan összekeverjük.

Fogjuk a felengedett levelestésztát és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A paradicsomos krémet rákenjük úgy, hogy a tészta széleiből kb. 2 centis csíkot üresen hagyunk. Ezután az egészet meghintjük a reszelt sajttal, végül ezt a paradicsomos-sajtos tésztát jó szorosan feltekerjük.

Jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a tekercset, majd a paradicsomos kígyókat 6-7 centis távolságban egymás mellé helyezzük az előzőleg sütőpapírral leborított tepsiben.

Mikor már mindegyik kígyó a tepsiben ücsörög, felverjük a tojást, és egy kenőecset segítségével jó alaposan - a tekercsek oldalán és tetején egyaránt -, elkenjük a tojást.

200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sülnek.

Ízvadász:

Kavarma Radomirski stílusban – bolgár étel

Ez a rendkívül egyszerű és nagyon gyorsan elkészülő étel főzni nem tudók számára is igazi siker lehet, hiszen a sokféle fűszer nagyon ízletessé teszi, s alig kell vele valamit csinálni.


50 dkg sertéscomb, vagy szűz
½ szál póréhagyma
1 egész marinált sült paprika
1,5 dl olaj
piros paprika
kevés száraz chili paprika (ízlés szerint)
só, bors
½ cs. petrezselyem zöld
kevés friss bazsalikom
kevés friss borsikafű
esetleg fokhagyma ízlés szerint


A húst apró darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a húst rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk megsülni. Amikor világosbarna hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát, a marinált sült paprika darabokat, majd a száraz chili paprikát, végül a frissen vágott fűszereket.
mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3517
Mai:

Gesztenye-krémleves
Majd a Buday!

Hozzávaló:
1 csomag gesztenyepüré
10 dkg vaj
3 evőkanál méz
2 dl tejszín
5-6 dl alaplé
4-5 szelet vékonyra szelt, füstölt, nyers sonka
nagy marék durvára őrölt - vagy klopfolt- bors




Egy közepes méretű lábosban felolvasztom a vajat, majd megfuttatom rajta a villával összetört gesztenye masszát. Amikor már kezd pirulni, hozzákanalazok 2 evőkanálnyi mézet, megszórom egy csipet sóval, aztán egy-két kevergetés után már öntöm hozzá a tejszínt is. Folyamatos kevergetés mellett egyállagúra keverem, ekkor jöhet hozzá az alaplé.

Amíg a leves felforr, elkészítem a leves betétjét. A sonkát nagyobb falatokra tépem. Majd előveszek egy kis keverőtálat, belecsurgatom a maradék mézet és hozzászórom a borsot, végül az egészet összekeverem.

A felforrt levest lehúzom a tűzről és egy kicsit félreteszem. Helyére kerül a serpenyő. Kevés olajat hevítek benne.

A borsos mézet pácként használva a sonkaszeleteket megmártogatom a csípős-édes mázban és már dobom is őket sorban a forró serpenyőbe.

Ha megsült a sonka, a tányérra kanalazott levest megkoronázom a borsos karamellben sült sonkaszeletekkel.

Jó étvágyat!


Tegnapi:

Sajtos brokkolipüré és Brokkolis saláta
Egyet a babának, egyet a családnak
Hozzávaló:
1 fej brokkoli, megmosva, rózsákra szedve
5 szem krumpli, megpucolva, 1x1 centis kockákra vágva
20 dkg trappista jellegű sajt, 1 x1 centis kockákra vágva
2 evőkanál mustár
1,5 dl tejszín
2 dl joghurt

frissen őrölt bors
2 dl bébivíz
2 szál kakukkfű


A brokkolit és a burgonyakockákat gőz fölött puhára párolom. Ha a zöldségek megpuhultak, a baba ebédjéhez a párolt zöldségből 4-5 kanálnyit - a krumpli javára 2:1 arányban - 1 evőkanál sajtkockával összepürésítek. A pürét ź teáskanálnyi olívaolajjal és annyi bébivízzel hígítom, hogy az sűrű mártás állagú legyen. Ezzel kész is a bab ebéd.

A család ebédjéhez egy nagy keverőtálba kézi habverő segítségével összedolgozom a mustárt a tejszínt és a joghurtot, sózom, borsozom, aztán már tálalok is.

A maradék párolt brokkolit egy tányérra helyezem, közepébe jöhet egy kis krumpli. Aztán az egészet megcsorgatom a joghurtos öntettel, rádobom a maradék sajtkockákat is, az egészet meghintem frissen őrölt borssal, majd a salátát megkoronázom az apróra vágott kakukkfűvel.

mannamari Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3516
Vasárnapi receptek:

Grillezett tarja whiskyvel
Főzzünk egy jót!

Hozzávaló:
4 nagy szelet csontos sertéstarja
só és frissen őrölt bors
2 evőkanál egész köménymag
olívaolaj
5 dkg vaj

A páchoz:
1 evőkanál neszkávé
2 dl forró víz
2 dl olívaolaj
2 dl whisky


Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.

A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán egy műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.

A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.

Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.

Halálos csokitorta
Süssünk valamit!

Hozzávaló:
10 dkg mandula
35 dkg étcsokoládé
15 dkg margarin
2 evőkanál tejszín
5 tojás
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 csipet só
2 evőkanál tej
2 dkg cukrozatlan kakaópor
kevés margarin és cukrozatlan kakaópor a tortaforma előkészítéséhez

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg margarin
1 evőkanál rum



Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal. Ezután ahelyett, hogy kiliszteznénk a formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét.
A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni.

Indulhat az érdemi munka, azaz a tortamassza elkészítése és a tortasütés. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor apránként belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport. Az egészet rendesen kidolgozzuk, aztán letesszük a gépet, fakanalat veszünk elő, és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. Ennyi idő után készen van, pedig a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Nem baj, ennek így is kell lennie, és ha tovább bent hagynák, azzal túlsütnék, kiszárítanánk.

Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.

A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát visszatesszük 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztán forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.

10 szeletes torta lesz belőle.


Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal
1-2-3

Hozzávaló:
1 csirkemellfilé
15 dkg aszalt sárgabarack
fél fej vöröshagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma
2 centis gyömbérdarab, megtisztítva
fél csilipaprika
5 cl barackpálinka
1 kávéskanál orgeánó
olívaolaj
só és frissen őrölt bors



A sárgabarackot nagyobb darabokra vágjuk, egy tálkába tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Majd félretesszük pár percre, hogy a barackdarabok felpuhuljanak. Közben haladunk tovább az előkészületekkel: a csirkemellet megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a csilipaprikát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk.

Ha mindennel megvagyunk, egy közepes méretű serpenyőben megpirítjuk a megsózott-megborsozott csirke-csíkokat, és ha már mindegyik falat szép aranybarna, szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből és félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyira, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat.

Ezután a tűről lehúzva felöntjük a pálinkával, teljsen elforraljuk, majd beleöntjük a sárgabarackot levével együtt, hozzászórjuk a csili-karikákat, végül belekanalazzuk a reszelt gyömbért és a szárított oregánót is.

Egy-két perc alatt összeforraljuk az egészet, majd botmixerrel -vagy turmixgépben- pépesítjük. (Ha kell, adunk hozzá vizet, hogy a mártás kellő sűrűségű legyen.)

Végül a szószt és a húst a serpenyőben összemelegítjük és párolt rizzsel tálaljuk.

monkey62 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3515
Az enyéim a nyers krumplit ették. Brrr.
Előzmény: dalia (3513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!