A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Anno valamelyik műsorában készített Juditunk mákos gubát. Valaki kipróbálta azt a receptet? Nem emlékszem, hogy volt-e benne valami különlegesség, de a gyerkőcnek kéne, szóval remélem valaki tud hozzászólni valamit, hogy legalább érdemes-e kipróbálni.
Az első receptre konkrétan emlékszem: ez kérem a rántotta :))). De megmagyarázza, hogy ez miért nem olyan evidens, merhogy gőz fölött, meg csak ennyi vagy annyi ideig és szarvasgomba-olajjal is meg kell locsolni. Az átlapozás után volt egy olyan érzésem, hogy a receptek jórésze itt a topikban megtalálható pl. a marcipánba tekert aszalt szilvák, az eltett citrom, a sörösdobozra ültetett csirke. De nem vettem meg, csak átlapoztam, szóval ezek csak első benyomások.
"Írásomban a Stahl konyhája című televíziós főzőműsort elemzem annak az egységes jelkomplexumnak a részeként, amely Stahl Judit főművének tekinthető, s amely nevének hallatára a befogadóban aktivizálódik. Figyelmem középpontjában az egységes szövegként viselkedő „Stahl-projekt” intra- és intertextuális kapcsolatai állnak: azt vizsgálom, hogyan kapcsolódnak össze az őt alkotó rétegek, hogyan jön létre a köztük működő utalásrendszer, s végül a több médiumban megtestesült egységes médiaszöveg hogyan létesít „kifelé” kapcsolatokat, azaz hogyan lép be például a nőre, a testre és az evésre vonatkozó kortárs diskurzusokba."
Én eljutottam addig, hogy az alexandra online-on a legolcsóbb, de kbolt közelében nem jártam, meg hát nekem egyik könyve sincs meg eredeti keménykötésben, akkor miért ez legyen az első? :) De ha esetleg nem csak nézegetted, hanem be is szerezted a gyűjteményedbe, ide nekünk a tartalomjegyzéket, hátha vmijen csoda folytán mégis tud vmi újat :)
Ha a lelkes receptmásolgatónak engem tituláltál akkor tiltakozom. Már én is inkább elrettentésnek másolom be a receptek nagy részét. Na meg persze, nehogy teljesen szétoffoljátok a topikot :)
Mit mondjak, én is csodálkozom, de lehet, hogy ez az új trükk: alattomosan folytonos rettegésben tartani az offoló jónépet :) de ennyit már csak nem törölnek ki egyszerre, legfeljebb egy az egyben átutalják a nonrecipiális hsz-eket az erre a célra önkényesen kijelölt, 0 fórumozó által olvasott topikba.
De még jó, hogy legalább 1 db lelkes receptmásolgatónk van, mert nem lenne mit anyázni, ha ő nem írogatná be rendszeresen a napi recepteket :)
Millen krémdesszert az? Nekem csak egy ilyen jellegű, citromkrém nevű recept van az archívumomban (egyébként 1268. hsz), de az joghurtos-tejszínes, és első blinkre nem tűnt a legformatartóbbnak (pohárkrém). Az ostyába szerintem bármilyen krém jó, úgyis olyan lesz, mint a nápolyi.
Nem tudom, próbálta-e valaki a citromos krémdesszertet (ha jól emlékszem, ez a neve) Nekem az az ötletem támadt, hogy belekenem ostyalapok közé. Kérdésem az, hogy szerintetek illik-e az ostyához ez a citromkrém? Vagy túl krémes? Úgy emlékszem tejszín nem kell bele.
Grillezett tarja whiskyvel Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 4 nagy szelet csontos sertéstarja só és frissen őrölt bors 2 evőkanál egész köménymag olívaolaj 5 dkg vaj
A páchoz: 1 evőkanál neszkávé 2 dl forró víz 2 dl olívaolaj 2 dl whisky
Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.
A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán egy műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.
A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.
Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.
Látom, elég nagy itt a szigorúság:D De lenne egy kérdésem a "Büntetlen örömök" egyik receptjével kapcsolatban, és a Stahllal foglalkozó topikok közül ez megy a legjobban. Belefér még?
Az volt odaírva, hogy sült marinált. Vagyis először süt (esetleg hámoz), aztán marinál (pl. ecetes-olajos szmötyibe áztat). Sztem ilyet kapni is lehet, apró darabokban van.
Na igen, én is erre tippeltem, de ugyanakkor az rémlett, amit biii írt, vagyis hogy ecetes pácolást. Akkor paprika esetében sütést, egyébként ecetes tárolás?:)
franc.), átalában a húsnak oly módon való elkészítése, hogy ez a megromlásnak minél tovább ellenálljon. Nálunk ezt a kifejezést az u. n. ecetes halakra használják, ezek, mint p. a Szepességben a pisztrángok, elébb megfőzetnek s azután ecettel, sárgarépa-szeletekkel, vörös hagymával, borssal stb. elkészítve edényekben rakatnak s igy igen sokáig elállanak. L. még Halkonzerválás.
tehát vmi ecetes lében eltartás (de szokták mindeféle lében szerintem)
én általában piros színű paprikát szoktam sütni, vagyis a gáz lángján "szép feketére" sütöm, azután egy tálba teszem, lefedem folpackkal és 5 percig pihentetem. így szépen lejön a héja. felvágom és olívaolajjal meglocsolom. (J.O.-tól lestem el a sütést)
Hozzávaló: 1 kisebb padlizsán 1 evőkanál mustár 1 gerezd fokhagyma, lereszelve 4 levéls zöld saláta Rama Harmonia 4 kisebb szelet barnakenyér
Egy teflon serpenyőt közepesen felforrósítunk, ezalatt a padlizsánt 1 centis szelekre vágjuk, majd a zöldség szeleteket olaj nélkül - le-le nyomkodva - megpirítjuk a serpenyőben.
A megpirult szeleteket kiszedjük és egymás mellé helyezzük egy tányéron, majd vékonyan megkenjük mustárral, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a fokhagymapépet is.
A kenyéreket megkenjük a margarinnal, aztán két szeletre ráhelyezzük a mustáros-fokhagymás padlizsán korongokat, salátalevelekkel megkoronázzuk őket, végül a szendvicset lezárjuk az üresen maradt kenyér szeletekkel, majd mindekét szendvicset csomagolás után másnap reggelig hűtőbe tesszük.
Paradicsomos kígyó Együtt a konyhában
Hozzávaló: 1 doboz mélyhűtött levelestészta, felengedve 1 nagyobb doboz sűrítettparadicsom-konzerv 3 evőkanál krémsajt 1 csipet szárított oregánó 10 dkg sajt, reszelve 2 gerezd fokhagyma 1 db tojás só és frissen őrölt bors
A sűrített paradicsomot egy keverőtálba tesszük, hozzákanalazzuk a krémsajtot, megízesítjük a morzsolt oregánóval, végül belereszeljük a fokhagymagerezdeket is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül az egészet alaposan összekeverjük.
Fogjuk a felengedett levelestésztát és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A paradicsomos krémet rákenjük úgy, hogy a tészta széleiből kb. 2 centis csíkot üresen hagyunk. Ezután az egészet meghintjük a reszelt sajttal, végül ezt a paradicsomos-sajtos tésztát jó szorosan feltekerjük.
Jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk a tekercset, majd a paradicsomos kígyókat 6-7 centis távolságban egymás mellé helyezzük az előzőleg sütőpapírral leborított tepsiben.
Mikor már mindegyik kígyó a tepsiben ücsörög, felverjük a tojást, és egy kenőecset segítségével jó alaposan - a tekercsek oldalán és tetején egyaránt -, elkenjük a tojást.
200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sülnek.
Ízvadász:
Kavarma Radomirski stílusban – bolgár étel
Ez a rendkívül egyszerű és nagyon gyorsan elkészülő étel főzni nem tudók számára is igazi siker lehet, hiszen a sokféle fűszer nagyon ízletessé teszi, s alig kell vele valamit csinálni.
50 dkg sertéscomb, vagy szűz ½ szál póréhagyma 1 egész marinált sült paprika 1,5 dl olaj piros paprika kevés száraz chili paprika (ízlés szerint) só, bors ½ cs. petrezselyem zöld kevés friss bazsalikom kevés friss borsikafű esetleg fokhagyma ízlés szerint
A húst apró darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, a húst rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk megsülni. Amikor világosbarna hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott póréhagymát, a marinált sült paprika darabokat, majd a száraz chili paprikát, végül a frissen vágott fűszereket.
Egy közepes méretű lábosban felolvasztom a vajat, majd megfuttatom rajta a villával összetört gesztenye masszát. Amikor már kezd pirulni, hozzákanalazok 2 evőkanálnyi mézet, megszórom egy csipet sóval, aztán egy-két kevergetés után már öntöm hozzá a tejszínt is. Folyamatos kevergetés mellett egyállagúra keverem, ekkor jöhet hozzá az alaplé.
Amíg a leves felforr, elkészítem a leves betétjét. A sonkát nagyobb falatokra tépem. Majd előveszek egy kis keverőtálat, belecsurgatom a maradék mézet és hozzászórom a borsot, végül az egészet összekeverem.
A felforrt levest lehúzom a tűzről és egy kicsit félreteszem. Helyére kerül a serpenyő. Kevés olajat hevítek benne.
A borsos mézet pácként használva a sonkaszeleteket megmártogatom a csípős-édes mázban és már dobom is őket sorban a forró serpenyőbe.
Ha megsült a sonka, a tányérra kanalazott levest megkoronázom a borsos karamellben sült sonkaszeletekkel.
Jó étvágyat!
Tegnapi:
Sajtos brokkolipüré és Brokkolis saláta Egyet a babának, egyet a családnak Hozzávaló: 1 fej brokkoli, megmosva, rózsákra szedve 5 szem krumpli, megpucolva, 1x1 centis kockákra vágva 20 dkg trappista jellegű sajt, 1 x1 centis kockákra vágva 2 evőkanál mustár 1,5 dl tejszín 2 dl joghurt só frissen őrölt bors 2 dl bébivíz 2 szál kakukkfű
A brokkolit és a burgonyakockákat gőz fölött puhára párolom. Ha a zöldségek megpuhultak, a baba ebédjéhez a párolt zöldségből 4-5 kanálnyit - a krumpli javára 2:1 arányban - 1 evőkanál sajtkockával összepürésítek. A pürét ź teáskanálnyi olívaolajjal és annyi bébivízzel hígítom, hogy az sűrű mártás állagú legyen. Ezzel kész is a bab ebéd.
A család ebédjéhez egy nagy keverőtálba kézi habverő segítségével összedolgozom a mustárt a tejszínt és a joghurtot, sózom, borsozom, aztán már tálalok is.
A maradék párolt brokkolit egy tányérra helyezem, közepébe jöhet egy kis krumpli. Aztán az egészet megcsorgatom a joghurtos öntettel, rádobom a maradék sajtkockákat is, az egészet meghintem frissen őrölt borssal, majd a salátát megkoronázom az apróra vágott kakukkfűvel.
Hozzávaló: 4 nagy szelet csontos sertéstarja só és frissen őrölt bors 2 evőkanál egész köménymag olívaolaj 5 dkg vaj
A páchoz: 1 evőkanál neszkávé 2 dl forró víz 2 dl olívaolaj 2 dl whisky
Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.
A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán egy műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.
A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.
Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.
Halálos csokitorta Süssünk valamit!
Hozzávaló: 10 dkg mandula 35 dkg étcsokoládé 15 dkg margarin 2 evőkanál tejszín 5 tojás 20 dkg cukor 1 vaníliarúd 1 csipet só 2 evőkanál tej 2 dkg cukrozatlan kakaópor kevés margarin és cukrozatlan kakaópor a tortaforma előkészítéséhez
A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé 4 dkg margarin 1 evőkanál rum
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Alaposan kimargarinozunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, aztán sütőpapírt illesztünk az aljába, és a sütőpapírt megkenjük margarinnal. Ezután ahelyett, hogy kiliszteznénk a formát vékonyan beszórjuk teaszűrőn átszitált, csomómentes kakaóporral, hogy ezzel is erősítsük a torta csokis ízét. A mandulát száraz serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit apróra törjük, és a margarinnal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Ha már sima és folyós, félretesszük kihűlni.
Indulhat az érdemi munka, azaz a tortamassza elkészítése és a tortasütés. A tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a tejet, aztán robotgéppel néhány perc alatt habosra és sűrűre verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor apránként belecsurgatjuk az olvadt csokit, jól elkeverjük, majd teaszűrőn át beleszitáljuk a masszába a kakaóport. Az egészet rendesen kidolgozzuk, aztán letesszük a gépet, fakanalat veszünk elő, és beleforgatjuk a durvára darált mandulát. A masszát beleöntjük az előkészített tortaformába, és 45 percig sütjük. Ennyi idő után készen van, pedig a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Nem baj, ennek így is kell lennie, és ha tovább bent hagynák, azzal túlsütnék, kiszárítanánk.
Megvárjuk, amíg a torta langyosra hűl, aztán óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Miután teljesen kihűlt, lefóliázzuk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.
A mázhoz enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a margarinnal és a rummal. Még langyosan rákenjük a hideg tortára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és a tortát visszatesszük 1 órára a hűtőbe. Tálalás előtt 30 perccel kivesszük onnan, hogy kicsit felmelegedjen, aztán forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel vékonyan felszeleteljük.
10 szeletes torta lesz belőle.
Csirkecsíkok aszalt barackos szósszal 1-2-3
Hozzávaló: 1 csirkemellfilé 15 dkg aszalt sárgabarack fél fej vöröshagyma, felaprítva 2 gerezd fokhagyma 2 centis gyömbérdarab, megtisztítva fél csilipaprika 5 cl barackpálinka 1 kávéskanál orgeánó olívaolaj só és frissen őrölt bors
A sárgabarackot nagyobb darabokra vágjuk, egy tálkába tesszük és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Majd félretesszük pár percre, hogy a barackdarabok felpuhuljanak. Közben haladunk tovább az előkészületekkel: a csirkemellet megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a csilipaprikát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk.
Ha mindennel megvagyunk, egy közepes méretű serpenyőben megpirítjuk a megsózott-megborsozott csirke-csíkokat, és ha már mindegyik falat szép aranybarna, szűrőkanállal kiemeljük a serpenyőből és félretesszük.
A serpenyőben maradt zsiradékot kiegészítjük 2 evőkanálnyira, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymákat.
Ezután a tűről lehúzva felöntjük a pálinkával, teljsen elforraljuk, majd beleöntjük a sárgabarackot levével együtt, hozzászórjuk a csili-karikákat, végül belekanalazzuk a reszelt gyömbért és a szárított oregánót is.
Egy-két perc alatt összeforraljuk az egészet, majd botmixerrel -vagy turmixgépben- pépesítjük. (Ha kell, adunk hozzá vizet, hogy a mártás kellő sűrűségű legyen.)
Végül a szószt és a húst a serpenyőben összemelegítjük és párolt rizzsel tálaljuk.