Keresés

Részletes keresés

Zambian Lion Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1495
Persze, menjunk a youtubera 2010ben es okuljunk, hogy miert is volt olyan jo az apartheid :)  ahhh....
Előzmény: Mann.A (1494)
Mann.A Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1494

Sziasztok.

Sok évet éltem Centurion megyében,Pretoria-Joburg között egy kis városban.

A saját tapasztalatom-domestic-tehát az országon belüli állapotokról az,hogy a dél-afrikai feketék nagy része visszasirja az apartheid idöket.

 

Bele lehet menni mindenfajta ideológiai,érzelmi,stb okfejtéskbe,de a tény attól még tény marad.Egy kicsi-kiváltságos vezetőket-réteget kivéve,sokkal jobban éltek a feketék anno.

 

Jelenleg,a dél afrikai feketék nagy része látja,elmondja,(lásd:youtube) hogy jobb volt az "apartheid"idején.Megbukott a "long walk(way) to freedom",mert a nagy szabadsággal semmit,de semmit sem tudtak kezdeni...szegénység,bünözés,gazdasági összeomlás.Ami még tart az országban,az a kevés fehér lakosság vezetése alatt van.

 

Dél afrika a világ egyik legszebb,leggazdagabb állama volt.Mindenki tudja,mi lett belőle.Kérem,ezek után az cáfoljon,érveljen,aki ott élt,azt a levegőt szivta,azokat a jelenlegi állapotokat látta,érezte...ne az,aki ujságban,neten olvasott róla...kérem.

Előzmény: Zambian Lion (1492)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.05.13 0 0 1492
szerintem minden embernek, aki akar egy sort is akar irni del-afrikarol, azzal kellene kezdenie, hogy elolvassa a "long walk to freedom"-ot, mielott leirja azt a sort.  Es azutan beszeljen.  maskulonben ilyen marhasagok latnak napvilagot mint ez a hozzaszolas lentebb...
Előzmény: centralboy (1489)
centralboy Creative Commons License 2010.05.12 0 0 1490

értelmesebb, érdekesebb dolgokról kellene írni ezen a topikon, mindig jön egy hülye és felborítja a rendet...

 

 

 

én például ajánlani szeretném mindenkinek Mozambikot

 

fantasztikus desztináció egy jó kis nyaralásra. Pálma erdők, mangrove mocsarak, gyönyörű tengerpart, jó ételek és könnyen megközelíthető Dél Afrikából. Én már 4x voltam, szinte csak jó élményekkel tértem haza. fantasztikus építészeti örökségek a portugáloktól, különleges ízvilág a konyhában és baromi jó buvár paradicsom

mabelle Creative Commons License 2010.03.14 0 0 1483
openkplusrol tud valaki valamit? 2006ban talalkoztam vele dubaiban azota semmi hir. johet privatban is
kijárat Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1481
Moderátori kiegészítés:

nyugi... vagy nagyot csapok.
Előzmény: nyman (1480)
nyman Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1480
Feljelentes Altalaban belesz.rok a forumon a szemelyeskedesbe, de ez most a sajat topikom, es eredetileg a Del-Afrikai koztarsasaggal illetve kicsit kitagitva, ahhoz a regiohoz tartozo orszagokkal, pl. Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mozambik stb. kapcsolatos kerdesek, utazasi tanacsok, otletek, tapasztalatok megosztasara nyilt meg. Velemenyem szerint, az, hogy tiz evvel kesobb is meg mindig aktiv, megerosites, hogy talan nem hiaba nyilt. Igy kernem a kedves hozzaszolokat, ha lehet tartsuk ebbe a mederbe a topikot.
nyman Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1473
Barbadoszon (is) lehuztam masfel evet. Valoban biztonsagos. De ott is megvan az esely, hogy kirabolnak, meglopnak. Na jo ejszaka feher borrel a tengerparton setalni biztonsagosabb, mint Durbanbe.
Előzmény: Törölt nick (1457)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1470
Csak azert irok, hogy tudd: elolvastam. Nem erdemelsz reakciot, annyi benne a butasag es a demagogia, hogy mar nincs kedvem neked valaszolni, foleg a kenyas topikok utan. Halvanylila fogalmad sincs se afrikarol, se arrol hogy en mit csinalok es en mar abbahagytam a neked valo magyarazkodast.
Előzmény: Törölt nick (1463)
ath Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1469
Eletemben nem jartam szombathelyen, balassagyarmaton vagy marcaliban. Most akkor magyarorszagon elo magyarkent nem lehet velemenyem magyarorszagrol? Es igen, ha eltel egy ideig spanyolorszagban es beszelsz spanyolul es figyeltel, tanultal, akkor tobb alapod van nyilatkozni mint annak aki max a neckermann katalogusban talalkizott spanyolorszaggal. Egyebkent meg boduletes baromsagokat irtal.
Előzmény: Törölt nick (1466)
emceje Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1467
Big4, senki nem vitatja szerintem, hogy van igazsagod; en meg azt is hozzatennem, hogy ez meg egy olyan apro orszag eseteben is jogos meglatas mint Magyarország. Inkább arról szól ez az egész, hogy ki hogyan kezeli a "stresszt". Magyarországon nem szokás kígyómarásba belehalni, Dél-Afrikában erre van esélyed. Na most ettől Dél-Afrika nem lesz rossz hely, max. annak, aki fél a kígyóktól vagy annak, aki felelőtlen és nem néz a lába elé. Erre írtam azt, hogy ha ésszel mész valahová, akkor jelentősen csökkenthetőek a kockázatok. De a biztonság csak egy illúzió marad, mindenütt a világban, még itthon is (gondolj bele pl. a tüntetésekbe, Olaszliszkába, sőt egy csomó olyan dologba, amibe totál kívülállóként belekeveredhetsz és esetleg még a tévék sem tudósítanak róla.)

A népirtás - bármilyen értelemben - meg egy érdekes téma. Komoly felelőssége van a nyugatnak is, de kell hozza a helyiek közreműködése is vastagon és úgy gondolom, hogy utóbbi többet nyom a latban.
Előzmény: Törölt nick (1466)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1466
Mondok egy konkrét példát.

Én Spanyololrszágban egy évet éltem. Tehát lenne alapom, hogy nyilatkozzak az országról, első ránézésre. Igaz?
Mégsem teszem. Nem osztom az észt róla. Ha beszélek is esetleg róla, hangsúlyozom, hogy csak az a környék, az a régió, azok a városok, ahol jártam, amikről tudok érdemben referálni, legalábbis az akkori állapotokról, hiszen azóta évek teltek el.
Mivel én kizárólag Dél-Spanyolországban jártam, ott éltem, Leginkább Murcia és Andalúzia tartományokban. Tudok referálni 20-30 déli településről és néhány régió jellemzőiről, jellegzetességéről, sajátosságáról, az emberekről, a hangulatról, atmoszférájáról.
Valenciától lefelé Tarifáig kb, az általam "ismert" zóna, ami azt jelenti hogy az arra leveő sok száz településből voltan néhány tucatban, és még átutaztam nyilván sokon és láttam belőlük pár villanást. De egy év ottlét után mégsem mernék Spanyolországról autentikus megállapításokat tenni, osztani az észt szakértőként, ugyanis kb ha pár ezrelékét láttam annak a hatalmas országnak; pedig azért jó pár helyen jártam, "beéltem" itt-ott délen az országot (van akinek ez már elég ahhoz hogy nagyképűen szakértőként nyilatkozzon), ám így is alig láttam abból az óriási országból valamicskét, és pláne, alig tudok valamit róla, hiszen miközben mondjuk Malagában szürcsöltem a kávém egy teraszonm, nem olvasgattam semmijen számadatot, jelentést, statisztikát különféle az országra jellemző mutatókról.
Soha nem voltam a fővárosban és sehol északon (max annyi hogy párszor végigautóztam a keleti parton, Barcelonából is csak annyit láttam, amíg vettem pár üdítőt), nem láttam az El Camino útvonalát, semmi fogalmam nincs baszkföldről és napestig sorolhatnám.
Tehát ha írnom kéne egy esszét Spanyolországról, vagy komolyabb dolgozatot, mint egy évet ott élt rezidens, akkor előtte hetekig informálódnék az országról tudományos forrásokból, statisztikákból, hogy egy reális képem legyen. Ergo a latban kevesebbet vetne az én egy éves ottlétem tapasztalata és az akkor felszedett információk, mint egy alapos objektív tanulmányozás...

És akkor nézzünk csak a térképre! Spanyolország óriási ha alaposan be akarod járni (és nem átrohanni mindenhol, hanem kicsit ott lenni, megélni), szánj rá kb 10 évet!

Ám mekkora is Afrika? Egy kis pötty a térképen hozzá képest Spanyolország, amiről én egy év ott élés után sem merek nyilatkozni. Van aki pedig mert járt pár tucatszor itt-ott egy sok százszor nagyobb területen, egy kontinensen azt képzeli magáról, ő szakértője, mert ő ott volt... Nonszensz...
Tehát a tárgyalt kontinensen zajló közvetett népírás - amit mi, a fejlett világ hajtunk végre - mellett igencsak kiborított ez a nagyképűség is...
Még egyszer ezzel együtt elnézést a stílusért Lion - valszeg nem volt még ráadásul jó napom sem...
Előzmény: emceje (1465)
emceje Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1465
Big4, kivulallokent is ertekelem, hogy felismerted azt, hogy kicsit elragadtattad magad. Abban igazad van, hogy tavoli perspektivabol sok minden konnyebben szemet szur es olyan osszefuggeseket is meg lehet latni, amit kozelrol nem. Viszont azt ne felejtsd el, hogy sok Afrikat megjart ember is latta a "tavoli kepet". Masreszt az a baj a statisztikak, adatok alapjan torteno velemenyalkotassal, hogy pont a lenyeg marad ki belole sok esetben. Hiaba tudod egy jo kaja minden atomjanak pontos helyzetet a tanyerban, hiaba tudod a keszitesenek modjat, az osszetetelet, hiaba tudsz rola barmilyen szamszeru adatot, igazabol nem tudsz rola semmit, mert ami igazan lenyeges, az akkor dol el, amikor megkostolod. (Hat, ez nem egy kajas analogianak indult eloszor ;)
Előzmény: Törölt nick (1464)
sts555 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1462
Beszélhetünk a topik címeként megjelölt Dél-Afrikai Köztársaságról? Jómagam voltam és leszek ott elég sűrűn. Jártam sok helyen, a nagyvárosoktól a kietlen földutak mellett lévő falukig. Még egyszer sem akartak kirabolni, megölni, stb. Szerintem a másod, harmadkézből származó információk alapján nem kellene ilyen "mélyenszántó" következtetéseket levonnod.
Előzmény: Törölt nick (1457)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1461
pontosan.
Előzmény: emceje (1459)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1460

Afrika 90%-ban maga a pokol.

 

BAromsag.  Masreszt te sosem voltal afrikaban, bevallottad.  Nem gondolod, hogy a velemenyed nem mervado?

 

Tízezrek tűnnek el ill lesznek erőszakos bűncselekmények, rablások, gyilkosságok áldozatai Afrikában évente...

 

Mint pl piramisjatekos bunozohaverod, tibi, ugye? 

 

Megegyszer:  soha eletedben nem jartal afrikaban.  hogy jo magyar kifejezessel eljek:  fingod sincs. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1457)
emceje Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1459
Senki nem állította, hogy veszélytelen. Azt sem állítanám, hogy Magyarország az. :) Tény, hogy Európa/Észak-Amerika/Ausztrália bizonyos értelemben biztonságosabb. Ettől még - ésszel - javarészt Afrikában is lehet biztonságosan utazni.
Előzmény: Törölt nick (1457)
mabelle Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1458
lol, ettol ez meg itt mindig off... del afrika topicban vagy... ott meg azert eleg nagy a zona ahol a parom egyedul maszkalhat....sőt sokszor jobban is erzi magat mint Magyarorszagon főleg pesten... jelzem ez mar Haitin is elofordult vele ... lol
Előzmény: Törölt nick (1457)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1457
Ez leszólás? Tény! Ez a történtet mindennapos e kontinensen, BÁRMELYIK országban.
Afrika 90%-ban maga a pokol. 10%-a kb, ami elviselhető és ennek kb 10%-a ami jó hely (pl Seychelles vagy Egyenlítői Guinea - bár ott is beleszadhatsz akár egy halálos kimenetelű rablásba)

Oltalmazó szándékkal, a lilaköd-hájogot próbálom leszedni azok szeméről, akik voltak 2-3 szép helyen Afrikában és azt álmodozzák, hogy Afrika a paradicsom és hamisan ezt hírdetik... Akik meg ennek bedőlnek, hullanak mint a legyek! Tízezrek tűnnek el ill lesznek erőszakos bűncselekmények, rablások, gyilkosságok áldozatai Afrikában évente...

Afrikai országokba, beleértve az északi, arab országokat is, a néhány elitebb ország, régió kivételével (melyeket egy kezemen megszámolok), csak szervezett, védett csoportos utazással szabad. Önállóan vagy párban, ill. kis létszámmal, ha mégis valaki kalandozni (ámokfutni) akar Afrikában, készüljön fel mindenre, szerezzen magának önvédelmi fegyvert és mindig legyen résen! De inkább átlagember ne menjen! Van számos jóval biztonságosabb szép, érdekes hely. A célpont szinte mindig a fehér ember, a pénz a - mellesleg szerintem jogosan - gyűlölt kizsákmányoló világ szimbóluma.

Ha utazgatni akarsz szép egzotikus mélydéli helyekre, nagy a választék, nagy a világ. Menj pl Argentínába, Puerto Ricoba, Barbadosra, Maldivokra, Máltára, Dubaiba, Madeirára, Marokkóba. Egyiptomba és hosszan sorolhatnám a szép helyeket, ahol nyugodtan alhatsz, de ha mindenképpen Afrika, akkor a már említetteken túl, Zöld Foki Köztásaság, Gabon, Mauritius, vagy ott vannak a csodálatos francia szigetek Madagaszkár mellett: Reunion, Mayotte és az angol Szt. Ilona szigeteket ajánlom, de maga Ausztrália is és körülötte számos igényes fejlett, biztonságos sziget is ott van. Nekünk, európaiaknak javallott erurópai körülmények közé menni...

Mindemelett akármilyen hihetetlen: Afrika szerelmese vagyok. Csak éppen nem fanatikusa. A világot nem rózsaszín ködben látom, hanem realitásaival együtt...
Zambian Lion Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1456

ah, bignek maniaja, hogy leszolja afrikat, ennek tortenete van a kenyas topikban, ne is figyelj ra.

Előzmény: mabelle (1455)
mabelle Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1455
ok,ok de ez itt elég off... még ha valami kalaharis cikkel jönnel:)del afrikaban sok a víz... mondjuk khartoumban is van egy nagy folyo, meg hat juba is csupa zöld .. legalabbis legutoljara amikor arrajartam még ilyen volt
Előzmény: Törölt nick (1454)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1454
EnzoCortello Creative Commons License 2010.02.22 0 0 1453
Szia! :)

Egy ember jelen... :)
Előzmény: Jasmin Natalia (1446)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.02.05 0 0 1452
Hogy oszinte legyek, nem tudom, hogy ELVIEKBEN milyen lehet.  gyakorlatban meg soha de soha nem lattam olyat, hogy ne felver lett volna.  Szerintem nem lehet, vagy nagyon, nagyon kiveteles genetikai esetben.
Előzmény: Törölt nick (1451)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.04 0 0 1451
"Tehát pl, ha bekeveredik egy fekete populációba egy fehér, s utódja hófehér bőrű lesz, de egyik szülője fekete. Akkor vele mi is a helyzet?

Ilyen nincs."

Hát én úgy tudom, hogy vegyes szülőknél, tehát ahol a pár egyik tagja fehér ember, a másik fekete, a gyerek lehet fekete is és fehér is és félvér is. Ez nem így van?

Következésképp simán lehet, hogy egy tiszta fekete faluba odaköltözik mondjuk egy fehér férfi, elvesz egy fekete lányt, születik 4 gyerekük és köztük az egyik tisztán európainak kinéző fehér bőű, s ennek ellenére a mentalitása teljesen asszimilált lesz. Ha ott lopnak és táncolnak, akkor ő is táncolni és lopni fog.

Mellesleg akárhogy is van, a lényeg ettől még nem változik, amire példaként ezt felhoztam, amiben teljesen egyetértünk... Nemde? ;)
Előzmény: Zambian Lion (1449)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.02.04 0 0 1450
remelem, csak receptre kaphato magyarorszagon is...
Előzmény: africano (1445)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.02.04 0 0 1449

Szia big!

 

Nyelveszkedunk? :)

 

 

Tehát pl, ha bekeveredik egy fekete populációba egy fehér, s utódja hófehér bőrű lesz, de egyik szülője fekete. Akkor vele mi is a helyzet?

 

 

Ilyen nincs.

 

 

A helyes megfogalmazás tehát, nem az, hogy a "fekete ilyen meg olyan", hanem a "dél-afrikai feketék ilyenek, meg olyanok"

 

Ez teljesen igy van.  Vagy meg inkabb szukitve.  De ez nem genetika, ez szokas es kornyezethatas...

 

Arrol nem is beszelve, hogy a feketek kozott is van ezerfele torzs, nepi ag, aminek koze nincs az orszaghatarokhoz.  Zambiaban pl 70fajta torzs el, (ennyi nyelv is van kb), es ezek 20-30%a a kornyezo orszagokban is el.  Ne feledd hogy az afrikai hatarokat vonalzoval csinaltak. 

 

Előzmény: Törölt nick (1447)
Zambian Lion Creative Commons License 2010.02.04 0 0 1448
Nekem van rengeteg.
Előzmény: ibiza110tdi (1443)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.31 0 0 1447
Hát egy sommás szubjektív, experimentális, rasszista véleményt olvashattunk.

Azonban nem minden arany ami fénylik, a látszat gyakran csal ugyebár...
Az értelmes ember azért halad és fejlődik, hogy képes az okokat, a folyamatokat, koherenciákat és tendenciákat is elemezni.
Először is a fekete az nem egy másik faj. Mivel az ember EGY FAJ. Ergo minden rassz (esetleg a köznyelvben még nevezik FAJTÁNAK), a kínaitól, a feketén keresztül a zsidóig, a kaukázusi emberekkel együtt EGY FAJT KÉPEZ. Génállományunk 99,9%-ban azonos. Ezen belül vannak embertípusok, rasszok. A genetikai jellegek, előnyök és hátrányok vannak ugyan, azonban messze nem ennyire szignifikánsak rasszonként, mint ami egy Dél-Afrikában, a nemzeti pluralizmus és a rablókapitalizmusnak köszönhető szegregált nyomor, társadalmi szakadék árnyoldalait megtapasztalt, megkeseredett ember gondol.
A genetikai előnyök és hátrányok, nem feltétlen rassz-függőek, hanem sokkal inkább populáció függőek, ahol viszonylag belterjes génállomány van. A populációs genetikai szignifikációk lényegesen dominánsabbak, mint a rassz szintűek.
Pl lehet hogy egy costa ricai fekete populációnál nyomát sem tapasztalhatjuk azoknak a "faji sajátosságoknak", amit mondjuk Dél-Afrikában reprezentálnak, annak ellenére hogy szinte pontosan olyan küllemű lokális népcsoport. Mivel sem valós közeli genetikai, pláne populációs rokonság nem áll fenn köztük.

Tehát pl, ha bekeveredik egy fekete populációba egy fehér, s utódja hófehér bőrű lesz, de egyik szülője fekete. Akkor vele mi is a helyzet? Ha nem tudjuk hogy ki ő, honnan származik akkor látunk egy fehér embert, azonban egy fekete populáció genetikai tagja, s mint ilyen lehet hogy pl ő is jó táncol, és kevébé megbízható és lop...

"Az evolúciós fa nagy ágain található egyének általában azonos földrészrõl származnak, de vannak kivételek, amikor afrikai vagy ázsiai európaiakkal áll közelebbi rokonságban, és fordítva. Ez alátámasztja azt a tényt, hogy a biológiai evolúció nem populációk szintjén, kultúrális, nyelvi alapokon, hanem individuálisan
következett be. A mitokondriális származási fa azt is mutatja, hogy valamennyi, a
föld felszínén jelenleg élõ emberfajta egyetlen afrikai õshöz vezethetõ vissza, aki mintegy 150 000 évvel ezelõtt élt. Ezt a számot úgy kapjuk meg, hogy ha a mitokondriális genom mutációs rátáját „evolúciós molekuláris óraként” használjuk. A modern emberek afrikai származását támasztja alá az a tény, hogy a teljes mitokondriális DNS-szekvencia adatai alapján végzett vizsgálatok szerint EGYES AFRIKAIAK KÖZELEBB ÁLLNAK AZ EURÓPAIAKHOZ és az ázsiaiakhoz, mint egyéb afrikaiakhoz. Ezt támasztják alá egyéb genetikai bélyegek vizsgálatai is. Ezek szerint az afrikaiak és nem afrikaiak szétválása 50-80 000 évvel ezelõtt következett be, más adatok szerint ez 100 000 évvel ezelõttre tehetõ. Genetikai adatok szerint a modern, nem afrikai népcsoportok mintegy 10 000 afrikai származású egyéntõl eredeztethetõk..." (Tudomány magazin 2005 május)

Tehát valójában mi is négerek vagyunk... ;)

Azonban mindezek fölött lényegesen erősebben dominálnak a lokális, kulturális, társadalmi befolyások, az atmoszférája egy környezetnek. A dél-afrikai nyomornegyedben született gyerekek, nem a tőlünk különbőző DNS-ük, a fajtájuk miatt tanulnak meg lopni hamar. Ha ugyanazt a gyereket adoptálná egy Dubai család, fura mód egészen más ember cseperedne belőle.
Eme nehezen elviselhető és szörnyű jelenségek, az infrastruktúra, a környezet, az oktatás-nevelés hatására alakulnak ki elsősorban, sokkal kevésbé genetikai, rassz béli (nem faji, mert olyan nincs!) okokból.
E társadalmi és populációs jelenségek teljesen visszaszoríthatók, csak éppen ezekbe való drasztikus beavatkozás emberi jogi kérdéseket vet, fel. Harmonikus folyamata pedig több generáció során zajlik csak le.

Nehéz kérdés. A rövid távú "megoldás" a szeparáció lehet, amennyiben ez reálisan és emberségesen, megvalósítható, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem igazán működik (pl falak és drótkerítések építésével)...

Mindezekből látható, hogy amiről e beszámolóban olvashatunk annak a régiónak fekete populációját reprezentálja, nem pedig a teljes rasszt. A helyes megfogalmazás tehát, nem az, hogy a "fekete ilyen meg olyan", hanem a "dél-afrikai feketék ilyenek, meg olyanok" - bár nagy valószínűséggel már itt is alapos kutatással kimutathatók lennének, számos tényezőtől (leginkább életszínvonal és oktatás) függő szegregációk.

Szóval - bár érthető a sok megtapasztalt kellemetlenség miatt - ez bizony vastagon rasszista, előítéletes véleményt olvashattunk. Ettől függetlenül, nagyon fontos hogy tisztán lássuk az afrikai, főképpen a dél-afrikai helyzetet.
S láthatjuk: az igazság, mint általában, valahol a két "tábor" között van ugyebár... ;)
Előzmény: okosvagyok (1444)
Jasmin Natalia Creative Commons License 2010.01.30 0 0 1446

Sziasztok!

Barátokat, levelezőtársakat keresek, olyanokat, akik valamilyen módon kötődnek Afrikához. Csak magyarul. Írjatok:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!