A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Hozzávaló: 3 szelet csont nélküli karaj 1 fej vöröshagyma 10 dkg szeletelt bacon szalonna 10 dkg füstölt szalonna 2 nagyobb szem főtt krumpli 6 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors
A főtt krumplikat nagyobb kockákra vágom, majd egy közepes méretű serpenyőben kevés olajon - szépen egymás mellett, hogy ne lógjanak egymásra a kockák - megpirítom.
A füstölt szalonnát gyufaszálnyi vékonyan felcsíkozom, majd egy másik nagy serpenyőbe dobva kevés olajon üvegesre pirítom ugyanennyi vékony csíkokra vágott bacon szalonnával.
Amíg a szalonna pirul, apróra vágom a hagymát, és amikor kész, a szalonna mellé dobom ezt is.
Aztán fogom a karaj szeleteket (ha kicsit vastagabbak, óvatosan vízszintesen megfelezem őket), nagyon vékonyan felcsíkozom, és már megy is a szalonnás hagymára. Kicsit sózom, aztán már nyomom is rá a fokhagymákat.
Addig kevergetem az egészet, míg meg nem puhul a hús. A végén pedig, csak ízlés szerint borsozom, és már tálalok is; a megpirult krumplikockákat összekeverem a raguval és kész.
Elsőként a tölteléket készítjük el; egy nagy keverőtálba szórjuk a túrót, hozzákanalazzuk a porcukrot, aztán hozzáreszeljük a citrom héját, beleütünk 2 tojást, jöhet a tejföl is, végül beleszórjuk a búzadarát is. Ha minden a tálban van, fogjuk a robotgépet és az egészet alaposan összekeverjük. Amikor ezzel elkészültünk, a tölteléket félretesszük.
Jöhet a tészta. A felengedett tésztát kinyújtjuk, majd nagyon vékonyan megkenjük a lekvárral a tészta közepét egy 10-15 centis csíkban. Rászórjuk a diót a lekváros részre, majd szintén ide kanalazzuk a félre tett tölteléket is.
A tészta 2 kilógó részét derelyevágóval haránt csíkokba felvágjuk, majd a csíkokat a két oldalról felváltva, szépen felhajtjuk a töltelékre. A tészta két végén maradó tésztacsíkokat pedig levágjuk.
Enyhén felverjük a maradék tojást, majd megkenjük vele a szép kalácsunkat és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Frittatás szendvics Uzsonnatáska
Hozzávaló: 3 dkg szalonna kis fej vöröshagyma 3 evőkanál mirelit csemegekukorica 3 evőkanál mirelit zöldborsó 3 tojás fél dl tejszín Rama Harmónia zöldasláta levél 4 szelet barna kenyér
Egy palacsintaserpenyőben kiolvasztjuk a szalonnát, aztán megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kukoricát és a borsót.
Egy keverőtálba törjük a tojásokat és a tejszínnel együtt habosra felverjük. Ezután ezzel a tojásos-tejszínes keverékkel felöntjük a szalonnás zöldségeket, majd hagyjuk kicsit pirulni. Ezután 1-2 perc elteltével a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a frittatát.
Ha kész, hagyjuk kicsit kihűlni. Közben a kenyérszeleteket megkenjük margarinnal, aztán a tojáslepényt cikkekre vágjuk és ráhelyezzük őket a kenyerekre.
Végül a szendvicset megkoronázzuk egy-egy saláta levéllel és már csomagolhatjuk is a finom szendvicset.
Első lépésként a két evőkanálnyi vajon megpároljuk a felkarikázott újhagymát, és ha már puha, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott májat és az apróra vágott kakukkfüvet. Addig sütjük, amíg a máj belseje enyhén rózsaszínes nem lesz. Ekkor ráöntjük a brandyt és elforraljuk róla.
Az egészet kicsit kihűtjük, majd a robotgépbe öntve összepürésítjük a tíz dekányi vajjal. Végül sózzuk, borsozzuk.
A maradék vajat egy kisebb lábosban összeolvasztjuk a gorgonzolával. Ezalatt a kenyérszeletek egyik oldalát 200 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk, majd ha kész, megkenjük a kenyerek még pirítatlan oldalát a vajas sajtkrémmel, és 5 percre visszadugjuk őket a sütőbe.
A kihűlt pástétomot a kenyerekre kenve tálaljuk.
Görög citromos süti Süssünk valamit!
Hozzávaló: 20 dkg finomliszt 10 dkg gríz 2 kávéskanál szódabikarbóna 1 csipet só 35 dkg cukor 2½ dl joghurt 3 tojás 1 citrom a tepsi kikenéséhez kevés vaj
A sziruphoz: 2,5 dl víz 25 dkg cukor 1 citrom reszelt héja és leve
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit.
A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál, ahova a "száraz" hozzávalók kerülnek, és egy mérőkancsó, ahova pedig a "nedvesek" jönnek. Ezután fogjuk, és a kettő tartalmát fakanállal gyorsan összekeverjük. Tehát elő egy nagy tálat, és gyorsan összevegyítjük benne a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Utána egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és hozzáteszünk a levéből is 1 evőkanálnyit. A mérőkancsóban lévő hozzávalókat átöntjük a tálba, néhány mozdulattal az egészet összedolgozzuk, aztán a tésztát átkanalazzuk a tepsibe. Betesszük a meleg sütőbe, és 45-55 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és tisztán jön ki belőle, akkor a süti készen van.
Amíg megsül a sütemény, összeforraljuk hozzá a citromos szirupot. A vizet beleöntjük egy fazékba, hozzászórjuk a cukrot, aztán hozzáreszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáadjuk a levüket is. Először takaréklángon addig keverjük az egészet, amíg a cukor fel nem oldódik, majd ha ez megtörtént, erősítünk a lángon, és felforraljuk. 3-4 percen át forrásban tartjuk, aztán levesszük a tűzről, és ha úgy döntöttünk, kipróbáljuk a gyógyszertári citromolajat étkezési célra is, akkor néhány cseppet belekeverünk az elkészült szirupba.
Ha a süti megsült, kivesszük a sütőből, és mint egy elvetemült, eszét vesztett késes gyilkos, sok-sok helyen megszúrkáljuk. Ehhez a brutális tettünkhöz ebben az esetben viszont nem kést, hanem kötőtűt használunk, hogy minél több apró lyukat hozhassunk létre. A még meleg sütire rákanalazzuk a citromos szirup felét, aztán lefedjük alufóliával. 15 perc múlva a maradék szirupot is rálocsoljuk, és megint lefedjük a fóliával.
Végül ha kihűlt, kockákra vágjuk, és ha igazán finomat akarnak enni, egy-egy citromfagyival fogyasztják.
Meleg póréhagymás tészta saláta petrezselymes pestóval 1-2-3
Hozzávaló: 15 dkg szarvacska tészta 1 nagy csokor petrezselyem 4 szál póréhagyma 1 dl olívaolaj fél citrom 5 dkg fenyőmag só és frissen őrölt bors 5 dkg kolozsvári szalonna fél dl fehérbor-ecet
A petrezselymet gondosan lemossuk és papírtörlőn leszárítjuk. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk.
A póréhagymákat a fehér rész fölött kb. 5 cm-rel levágjuk, alul, a szőrös részből pedig épp csak annyit metszünk le, hogy egyben maradjanak majd a levelek. Ezután hosszában kettévágjuk a hagymákat, és folyó víz alatt gondosan kimossuk belőlük a szennyeződést.
Ha már forr a víz, először megfőzzük benne a tésztát, és kevés olajjal összekeverve félretesszük, aztán puhára főzzük a vízben a hagymákat is, kb. 10 perc alatt.
Amíg puhul a hagyma, elkészítjük a pestót. Ehhez a petrezselymet az olívaolajjal és a fenyőmaggal egy turmixban szétturmixoljuk. Végül a citrom levével, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
A szalonnát apróra kickázzuk, egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk. A pörcöket kiszedjük, leitatjuk. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, majd a serpenyőben maradt zsíradékot felöntjük az ecettel.
Ha az ecet jórészt elforrt, hozzáadjuk a pestót és a félre tett tésztát, és az egészet összemelegítjük, majd a serpenyőt lehúzve a tűzről, óvatosan hozzáforgatjuk a megfőtt hagymát is. Végül az egészet megszórjuk a szalonna pörcökkel.
Ne viccelj, ebben a topikban saját recept?! :) Nem vagyok én öngyi :). Stahlé. Ha van egyszerűbb és bevált nagymama-recept, akkor szerintem használd azt (jöhetnek a mókusok :) ).
Köszi, de ez most akkor a te recepted vagy a Judit féle? Mert nyelvezet alapján én a másodikra tippelek. Mondjuk még nem bányásztam elő, mert előbb érdekelt, volna, hogy kinek hogy tetszett. Nagymamámnak ugyanis még ennél is egyszerűbb a módszere és nagyon jó. Na, meglátjuk holnap melyikhez lesz kedvem.
A mákos guba összeállítása: Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet. Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félre teszem pihenni. Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása. Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm. Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek. 15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba
Hát szerintem ez az elronthatatlan kategória :). Hajrá.
Anno valamelyik műsorában készített Juditunk mákos gubát. Valaki kipróbálta azt a receptet? Nem emlékszem, hogy volt-e benne valami különlegesség, de a gyerkőcnek kéne, szóval remélem valaki tud hozzászólni valamit, hogy legalább érdemes-e kipróbálni.
Az első receptre konkrétan emlékszem: ez kérem a rántotta :))). De megmagyarázza, hogy ez miért nem olyan evidens, merhogy gőz fölött, meg csak ennyi vagy annyi ideig és szarvasgomba-olajjal is meg kell locsolni. Az átlapozás után volt egy olyan érzésem, hogy a receptek jórésze itt a topikban megtalálható pl. a marcipánba tekert aszalt szilvák, az eltett citrom, a sörösdobozra ültetett csirke. De nem vettem meg, csak átlapoztam, szóval ezek csak első benyomások.
"Írásomban a Stahl konyhája című televíziós főzőműsort elemzem annak az egységes jelkomplexumnak a részeként, amely Stahl Judit főművének tekinthető, s amely nevének hallatára a befogadóban aktivizálódik. Figyelmem középpontjában az egységes szövegként viselkedő „Stahl-projekt” intra- és intertextuális kapcsolatai állnak: azt vizsgálom, hogyan kapcsolódnak össze az őt alkotó rétegek, hogyan jön létre a köztük működő utalásrendszer, s végül a több médiumban megtestesült egységes médiaszöveg hogyan létesít „kifelé” kapcsolatokat, azaz hogyan lép be például a nőre, a testre és az evésre vonatkozó kortárs diskurzusokba."
Én eljutottam addig, hogy az alexandra online-on a legolcsóbb, de kbolt közelében nem jártam, meg hát nekem egyik könyve sincs meg eredeti keménykötésben, akkor miért ez legyen az első? :) De ha esetleg nem csak nézegetted, hanem be is szerezted a gyűjteményedbe, ide nekünk a tartalomjegyzéket, hátha vmijen csoda folytán mégis tud vmi újat :)
Ha a lelkes receptmásolgatónak engem tituláltál akkor tiltakozom. Már én is inkább elrettentésnek másolom be a receptek nagy részét. Na meg persze, nehogy teljesen szétoffoljátok a topikot :)
Mit mondjak, én is csodálkozom, de lehet, hogy ez az új trükk: alattomosan folytonos rettegésben tartani az offoló jónépet :) de ennyit már csak nem törölnek ki egyszerre, legfeljebb egy az egyben átutalják a nonrecipiális hsz-eket az erre a célra önkényesen kijelölt, 0 fórumozó által olvasott topikba.
De még jó, hogy legalább 1 db lelkes receptmásolgatónk van, mert nem lenne mit anyázni, ha ő nem írogatná be rendszeresen a napi recepteket :)
Millen krémdesszert az? Nekem csak egy ilyen jellegű, citromkrém nevű recept van az archívumomban (egyébként 1268. hsz), de az joghurtos-tejszínes, és első blinkre nem tűnt a legformatartóbbnak (pohárkrém). Az ostyába szerintem bármilyen krém jó, úgyis olyan lesz, mint a nápolyi.
Nem tudom, próbálta-e valaki a citromos krémdesszertet (ha jól emlékszem, ez a neve) Nekem az az ötletem támadt, hogy belekenem ostyalapok közé. Kérdésem az, hogy szerintetek illik-e az ostyához ez a citromkrém? Vagy túl krémes? Úgy emlékszem tejszín nem kell bele.
Grillezett tarja whiskyvel Főzzünk egy jót! Hozzávaló: 4 nagy szelet csontos sertéstarja só és frissen őrölt bors 2 evőkanál egész köménymag olívaolaj 5 dkg vaj
A páchoz: 1 evőkanál neszkávé 2 dl forró víz 2 dl olívaolaj 2 dl whisky
Megcsinálom a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül. A neszkávét feloldom a forró vízben, és hozzákeverem az olajat meg az alkoholt. Ennyi az egész.
A hússzeleteket egy kicsit kiklopfolom, aztán mindkét oldalukon megsózom, megborsozom őket. Aztán egy műanyag edényben - vagy dobozban - elhelyezem az első szelet húst, megszórom köménymaggal, majd jöhet a következő hús. Ezt is megszórom köménymaggal és ezt az építkezést folytatom a maradék két hússzelettel is. Ekkor a húsokra öntöm a páclevet és lefedve beteszem a hűtőbe 1 órára vagy ha előre dolgozunk, akár 1-2 napra is.
A pihenő idő eélteltével egy vasserpenyőben felforrósítok egy kevés olívaolajat, majd mikor már jól füstös, beleteszek egy hússzeletet és úgy 15-20 másodpercig nem is mocorgatom. Hagyom, hogy egy kéreg alakuljon ki a szeleten, majd megfordítom. Ezután takarékra teszem a lángot és most jöhet a vaj.
Ezzel a technikával sütve 4-5 pec alatt készre sül a hús. Mindezt végig csinálom a többi hússzelettel is, és ha kész, tálalhatok.
Látom, elég nagy itt a szigorúság:D De lenne egy kérdésem a "Büntetlen örömök" egyik receptjével kapcsolatban, és a Stahllal foglalkozó topikok közül ez megy a legjobban. Belefér még?
Az volt odaírva, hogy sült marinált. Vagyis először süt (esetleg hámoz), aztán marinál (pl. ecetes-olajos szmötyibe áztat). Sztem ilyet kapni is lehet, apró darabokban van.
Na igen, én is erre tippeltem, de ugyanakkor az rémlett, amit biii írt, vagyis hogy ecetes pácolást. Akkor paprika esetében sütést, egyébként ecetes tárolás?:)