Keresés

Részletes keresés

nejib Creative Commons License 2002.11.18 0 0 179
Szia Latya !

A Jazmin virŕg sztoryrol annyit hogy mi tunéziaiak nem nagyon tudjuk rola ..de a turistaktol sokszor hallodtunk amirol irsz...téhŕt ez valami elterjedt a turizmusban de a minden napi életben az nem jelenti hogy foglalt vagy nem....viszont a jazmin az valahogy jelképez tuneziŕt ..emlékszem hogy a multkor utazott a tunéziai elnok és a tv ben mutattak hogy vitt ajandekba nagy darab jazmin virŕgot a mŕsik elnoknek..
téhŕt hogy ezt a finom jazmin virogt hozta tuneziabol ..valahogy igy vagyunk a jazminnel !!
itt a munkamban sokszor veszunk ezustbol jazmin viragot ami kézi munka és azt nagyon szép dobozokban vannak és a kulfoldieknek ajandékozunk
konfernecia utŕn stb stb...

az épitkezés az zajlik nagy mennyiségben ...ez egy fejledo orszŕg ..ilyen volt olasz orszag az otvenes évek ben mondja nekem egy olasz oreg bacsi

szerintem az a fo oka ....de az is igaz hogy az embereknek nem mindig van elég pénzuk hogy gyorsan fejezzek be a lakŕst...és inkŕbb a belso részét tisztitjak/szépitik .. a kulsot azt majd egyszer "ha allah is akarja " !

nejib

Előzmény: Latya (K.L.) (178)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2002.11.16 0 0 178
Helo Nejib!

Amikor mult evben voltunk Tuneziaban, a ferfiak jazmin viragot viseltek a fuluk fole csusztatva. Allitolag evvel jelzik, hogy foglaltak, vagy szabadok. Ez igy van?
Rengeteg az eppen epites alatt levo haz. Valaki mondta, hogy addig, amig egy haz el nem keszul nem kell adot fizetni, vagy valami kedvezmeny van, es ezert inkab be sem fejezik a hazakat. Ez igy van, vagy egyszeruen ennyi uj haz epul?

Egyebkent en nagyon jol ereztem magam Nalatok.
A fenti kerdesek lenyegtelen aprosagok, csak ugy kivancsiskodok.

Udv!

Előzmény: nejib (177)
nejib Creative Commons License 2002.11.15 0 0 177
Ok...én vagyok az a tunéziai srŕc akirol célolztak néhany nappal ezelott hogy esetleg tudnék friss infomŕciot adni tunézirol...

Aki mostanŕban készul ide jonni ...az tudjon arrol hogy nŕlunk kezd hüvosebb lenni ..két héttel ezelott még poloban jŕrtunk... ezt most is lehet tenni ...de csak 10 és 17 ora kozott ..ilyenkor olyan 20 fok celcius korul a homérséklet...este és reggel huvosebb van ,az az 14 fok korul...:)

olvastam hogy ramadanrol is irtak néhanyan.....Igen... ramadan van ...az az bojtolnek az emberek, de hŕt! az nem hiszem hogy zavar a turistakat .....kicsit lassul az élet nap kozben és nagy élet szokott lenni este ....hogy miért?? azért mert ramadan vége ott van a legnagyobb unnep a mohammaden vilŕgban amikor mindeni ajandékot vesz a gyerekeknek ...és igy ramadan kor nagy vŕsarlŕs van foleg este ....és nagyon sokŕig vasarolgatnak az emberek és készulnek a nagy unnepre... kulonbozo programok vannak a nagyobb vŕrosokban és hangulat is szokott lenni foleg szidi bouszaidba..abba az andalouz stilusu kis vŕrosban ami nagyon nagyon szép..és nincs olyan ember aki jon tunéziaban és nem lŕtogatja meg azt a helyet !!

jja, nem mutatkoztam be ! a nevem :nejib , villamos mérnok ...1985 ben végeztem a muszaki egyetemet pesten ...
itt élék tuniszban , villamos mernok de idegen vezeto is ...sokszor hétvégén és amikor allah is akarja :) viszek magyar turistŕkat is szidi bouszaiba carthagoba és néha a szaharaba...

amikor olvastam a forumba akkor jol eset hogy sok embernek jo volt tunéziaban korul nézni ...az a tapasztalatom hogy
sok ember kellemesen csalodnak ..téhŕt rosszabra szŕmitanak ..de végul is nagyon jol érzik magukat....

sok sok jo program van tunéziaban amitol az ember tud lazitani egy hétig ...két hétig ...sok turista is van .. kulonbozoek a
hozza allŕs ...ezt csak azért irom mert van kis tapasztalatom és mint idegen vezeto és viszek francia, japŕn, szaud arabiai, magyar és angol turistakat ... tényleg attol hogy neked is jo legyen az az egy hét ..az persze tuneziatol is fugg...de az toled is fugg egy kicsit....téhŕt minél jobban alkudsz és dumŕlsz a piacon annŕl jobban jŕrsz..ha nem birod akkor bizd a feleségedre vagy forditva....ha én utalok vasarolni akkor a feleségem csinŕlja....miden esetre a tunéziaik nyitott emberek a multjuk miatt
nagyon kevert nép (berber , utana jottek a foniciaik ..utana romai birodalom, utana jottek az arabok 670 ben , utana jottek a torokok:
persze ezek minden hova jartak :) aztan jottek a franciak 1881 ben ...és 1956 ban fuggtelen lett tunezia ...igen, nekunk is jelent valami az 1956 :) és 1956 tol a mai nap-ig tunézia koztarsasag ...sose volt szocializmus de olyan pre-kapitalista rendszer nevezném inkŕbb.....tunézia nem gazdag orszŕg ..de nem szegény orszŕg .....

remélem hogy adtam egy kis pluszot ..elnézést ha valakinek nem tetszik ez az email egy darabig gondolkoztam irok nem irok...de most allah igy akarta :)
nekem biztos hogy jo a magyar nyelv gyakorlŕsaért és "szorry" ha a betuk re nincs hosszu u még két pont az o betu ra stb..nincs olyan klaviaturŕm a szŕmitogépemen....

Sziasztok ...

nejib

Előzmény: Alexa30 (175)
satine Creative Commons License 2002.11.09 0 0 176
Nem akarsz bővebben is mesélni róla??? Mert igazi kuriózum, magyarul beszélő... hűha!
Más: ismerőseim okt. végén voltak Tunéziában, az infók szerint még kellemes volt az idő, de mondjuk a 7 napból 3 bolt napsütés és 4 már kevésbé az, a tengerbe be lehetett szaladni, és gyorsan ki, mert már nem túl meleg, a szállodai medencék is hideg vizüek, úgyhogy pancsikálásra már nem jók. De egyébként kellemes kora őszies az időjárogatás.
Előzmény: Alexa30 (175)
Alexa30 Creative Commons License 2002.11.09 0 0 175
Mit szólnátok hozzá, ha egy magyarul beszélő tunéziai sráctól kapnátok első kézből válaszokat, akinek a másodállása idegenvezetés (főleg Sahara-túra)? Nála szakavatottabb ismerője Tunéziának aligha akad...Mepróbálom rábeszélni, hogy írjon néha ide.
felpillantó küllő Creative Commons License 2002.10.21 0 0 174
http://www.uni-koeln.de/math-nat-fak/geomet/meteo/winfos/snoweuropa.gif

Talán itt próbáld. A Ramadánt nem tudom, de majd megkérdezem. Mondjuk szerintem különösebb gondot akkor sem jelent, ha már megkezdődik.

Előzmény: Törölt nick (173)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 173
Hali!
2 kérdésem lenne: a levegő OK(weather.com),de a tenger hőmérsékletét hol lehetne megnézni?
A Ramadánról tudsz valami pontosabb időpontot?
Előzmény: felpillantó küllő (172)
felpillantó küllő Creative Commons License 2002.10.21 0 0 172
Pár éve november közepén voltam 1 hetet. Általában kellemesen langyos, 25 fok körüli napos, időnként kicsit felhős idő volt. 1-2 nap hűvösebb, némi esővel. De volt, hogy bizony igencsak melegünk volt, és sok növény akkor virágzott. Mikor hazajöttünk, itthon meg havazott.
A tenger nem volt meleg, de fürödni simán lehetett, kb. 20-21 fokos.
Szóval ha valaki nem azért megy, hogy 7 napot feküdjön a napon a homokban, a november még sok szempontból alkalmasabb is mondjuk az augusztusi kánikulánál, már csak azért is, mert akkor itthon is az van. Kis szerencsével 30 fokok is összejöhetnek (most is annyi van Tunéziában).
Idén november elején megyünk ha minden igaz, már erősen várjuk.
Előzmény: AliceCsodaországban (171)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.19 0 0 171
Mondjuk a novemberrel már vigyáznék kicsit, nemcsak az időjárás miatt, mert állítólag ekkor esik ott az eső néhol, hanem soha nem tudni, mikorra esik a ramadán ünnepe, mikor 40 napig napfelkeltétől napnyugtáig sem ételt sem italt nem vehetnek magukhoz a muszlimok. Ilyenkor elég durcásak az üzletekben, és senkinek nem ajánlanám, hogy a szemük láttára nyíltan egyen vagy igyon. Napnyugta előtt (és ez novemberben már hamar bekövetkezik ) akár van kuncsaft akár nincs bezárják a boltot és mennek haza végre enni inni. Jópofa csak a ramadán utolsó napja, mikor mindenki boldog és vidám, nagy ünnepek, mindenki jókedvű stb.
Szóval mindenképpen érdeklődjétek meg az utazási irodában, hogy az idei ramadán mikorra esik, és úgy menjetek, hogy ezt figyelembe veszitek, és nem sértődtök meg ok nélkül - próbáltál te már egész nap dolgozni étel ital nélkül?
Előzmény: satine (167)
lokihun Creative Commons License 2002.10.19 0 0 170
Október elején voltam ot és még jó volt az idő, fürdeni is lehetett, néha volt egy kis langyos eső, de nem volt kellemetlen. Novemberben állítólag már bizonytalan az idő a tengerparton.
Előzmény: satine (169)
satine Creative Commons License 2002.10.19 0 0 169
Barátaink mennek 22-én és 28-án, ha megtudok valamit, megírom.
Előzmény: lokihun (168)
lokihun Creative Commons License 2002.10.18 0 0 168
Én novemberben már meggondolnám.
Előzmény: satine (167)
satine Creative Commons License 2002.10.18 0 0 167
Mi a helyzet most, ősszel?
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.10 0 0 166
Lehet - most hogy így mondod, visszafelé nemigen néztem meg a szerelvény külsejét, mert már besötétedett és fáztunk, csak szálltunk fel mint az őrültek ezerrel, és oda szálltunk ahol kevesen voltak, és ez volt az első osztály. (Bár itt nem szolgáltak fel ételt-italt, sőt meglehetősen lepusztult - bár igaz, kényelmes - ülések voltak.

Az állomáson a helyi focicsapat gyülekezett a váróban, kicsit hangosak voltak, de egyáltalán nem tolakodóak, pedig 3 szép hajadon is volt a társaságunkban... Arra emlékszem, hogy állandóan valami helyi rock számot hallgattak, olyan arabos rockot, és folyton azt énekelték benne: "Izmaile - Izmaile - Izmaile"... most hogy erről meséltem, már megint a fülembe mászott a dallama :-)

Előzmény: lokihun (165)
lokihun Creative Commons License 2002.10.10 0 0 165
A metro, amin mi utaztunk standard egységszerelvényekből állt és Sousse-ból indult. Az állomás a tengerparton van, a halpiac után. Lehet, hogy az SCNFT is használja az állomást?
Előzmény: AliceCsodaországban (163)
lokihun Creative Commons License 2002.10.10 0 0 164
Igen! Az SCNFT a nemzeti vasúttársaság, az MDS pedig egyféle helyi érdekeltségű vasút (parti vasút).
Előzmény: kutrincza (162)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.10 0 0 163
Mi biztosan "metróval" utaztunk, a taxisnak is azt mondtuk be, mert taxival mentünk oda. Igaz, mi csak Monastírig mentünk, de visszafelé olyan szerelvényen utaztunk, ami Tuniszból érkezett és tele volt - ezért szálltunk fel az I. osztályú kocsira.

(Még odafelé mondta az idegenvezetőnő, a tranzitbuszon, hogy ezt metrónak nevezik, és ha így mondjuk, rögtön tudják a helyiek miről van szó.)

Teljesen igazad van, hogy Törökországgal hasonlítod össze - én ezelőtt 12 évvel voltam Isztambulban - busszal - de erről majd később - és az első negyedórában magával ragadott az ottani kultúra. Csodálatos volt, azért is mentünk Tunéziába, mert mindenáron aran országba akartam menni - pontosabban iszlám országba.

Előzmény: kutrincza (162)
kutrincza Creative Commons License 2002.10.10 0 0 162
Az lehet, hogy ott tényleg van egy ilyen, de hogy a Sousse-Tunisz vasútvonalat nem így hívják, az biztos. Szerintem ennek a neve Société Nationale des Chemins de Fer Tunisiens, rövidítve SNCFT. Szerintem Alice összekeverte.
Előzmény: lokihun (161)
lokihun Creative Commons License 2002.10.10 0 0 161
Kutrincza. Létezik egy "Métro Du Sahel" nevű vasút. A vonal amin mi utaztunk: Sousse-Monastir-Mahdia. Lehet, hogy Hammametnek is van MDS-e. Viszont az MDS nem egyenlő egy országos vasúttársasággal. Amikor a vasútállomás kerestük, akkor nem az MDS állomásra irányítottak, hanem a Vasútállomásra. A "metró" állomás máshol volt.
Előzmény: kutrincza (160)
kutrincza Creative Commons License 2002.10.10 0 0 160
Néhány kiegészítés ...
Nem tudom, ki hogy van vele, de mas dél-europai országban is igencsak olivával főznek és mégsincs probléma. A tisztaság is gondolom részben belejátszik (mert azért látni érdekes dolgokat), meg a nem megszokott fűszerektől kezdve minden. De a vedőital tényleg javallott.
A viz nem akkora probléma, ahogy írtad, ugyanis nem fertőzott, hanem baromira klóros. Én azért egyszer megkóstoltam, milyen. Bár nem is volt semmi bajom.
Arra kell vigyázni, hogy az ember ne egye magát halálra minden jóból, igaz ez itthon sem ajánlott, nemhogy 40 fok melegben. Dehát ez a svédasztal átka. Bár én a németeken döbbentem meg a legjobban, közelharcot folytattak a kajáért. Mi meg felmentünk az étterem zárása előtt fél órával és volt minden csak tömeg nem.
Az étteremekben a gyümölcsöket is csapvizzel mossák. Mondjuk Kairóban már vigyázni kell, ott a Nílus vize szűrés után egyből a csapból folyik ... Ahhoz képest Tunézia szinte Európa.
Ezt a "metrót" nem hallottam, vagy nem ugyanarról a vonatról beszélünk ? Hammamet -ben az állomáson is "train" -nek mondták ... És az országos vasúthálózathoz tartozik, ami meglepő módon keskenynyomtávú.
Nemcsak Tunéziában, de más afrikai országban kimagaslóan jó a nyelvoktatás és egészen kicsi korban kezdik a lurkóknál.
Egyébként ha Tunéziát össze lehet hasonlítani más országgal, akkor Törökországgal hoznám párhuzamba, hasonlóan biztonságos ország, kellemes fürdőhelyekkel, és még több látnivalóval. Na, a Szahara az nincs ott.
Előzmény: AliceCsodaországban (157)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2002.10.09 0 0 159
Hát én simán mostam fogat csapvízben, és az idegenvezetőnk is mondta, hogy arra kár az ásványvizet pazarolni. Mondjuk az ásványvizes amodenttől bajod nem lesz az tény, de lehet, hogy ez túlzott óvatosság.
Előzmény: AliceCsodaországban (157)
mero750 Creative Commons License 2002.10.09 0 0 158
q
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.09 0 0 157
Alább néhánnyal én is említettem a védőitalt. Az igazság az, hogy nem az ételek kétes tisztasága miatt szoktak diarézni a kedves utasok, hanem mert ott mindent az ottani olívaolajjal készítenek, és arra valahogy nem áll át hirtelen a magyar gyomor.

No meg a vízzel kell vigyázni. Nem elfelejteni, hogy a fogmosásnál is csak palackozott vizet szabad használni! Zuhanyozás közben szájat csukva tartani! Gyümölcsöket is palackozott vízzel lemosni, ha már mindenáron olyanokat akartok enni, amit meg kell mosni.

Sousse-ban van gyorsvasút (ők metrónak mondják), ami elvisz egészen Tuniszig. Olcsó, és ha nincs hely a másodosztályon gond nélkül fel lehet szállni az első osztályú kocsikra, a különbözet nem vészes.

Egyáltalán, az árak nem vészesek. Az ott élő emberek nagy része napi 5 dínárért dolgozik. Nem nagyon van munkaalkalom, hiszen nemigen van semmilyük. Van nekik olívabogyójuk, datolyájuk, sóbányájuk, szép kerámiáik, bőrdíszműveik, ám amiből főként megélnek, az a turizmus.

Ha valaki összehaverkodik egy ottani csinos pincérfiúval vagy más férfialkalmazottal, nem árt észbentartani, hogy nekik szigorúan tilos a vendégekkel bármilyen kapcsolatot létesíteni, szóval csak óvatosan! Nem szabad megsértődni, ha valami igen távoli helyre kéri a randevút...

Nem tudom, tudtátok-e, hogy az ottani kormány a GDP 30 (harminc) százalékát költi az oktatásra. Aki ment már szaharatúrára, az láthatta, hogy minden faluban a legmodernebb épület az iskola. Beljebb a sivatagban nem tud minden gyerek iskolába járni a nagy távolságok miatt, de minden családból egy mindenképpen jár, és az otthon továbbadja a tanultakat. Nagyon megbecsülik az oktatókat. Talán a legtöbbet keresnek az egyetemi tanárok, a gimnáziumi és az általános iskolai tanárok. Hivatalos nyelv a francia, tehát kapásból 2 nyelvet tanulnak (arab, francia), de az iskolában megtanulják az angolt is, meg még még egy nyelvet - amúgy a tunéziaiaknak állítólag nagyon jó a nyelvkészségük, hamar tanulnak nyelveket.

lokihun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 156
Ja, és a kemény, műveszekedéssel folytatott alku is ajánlott. Az elérhető engedmény változik, de én első körben szemtelenül aláajánlok. 10% engedmény arrafele nem engedemény, azt majdhogynem maguktól odaadják.
Előzmény: METYA (154)
lokihun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 155
Nos megelőző jellegel én is ajánlom a tömény piát, különösen étkezés után. Tapasztalatból mondom, hogy a Metya által említett problémák gyakrabban előfordulnak azoknál, akik nem vesznek magukhoz tömény védőitalt. Figylembe kell venni, hogy palackozott tömény italt nem árulnak a tunéziai boltok. Sousse-ban példál csak egyetlen helyen kapható (Monoprix áruház). Jó az út előtt felkészülni. Egyébként Afrikában mindehol ajánlott a védőital, a nagy meleben az ember úgyis kiizzadja.
Előzmény: METYA (154)
METYA Creative Commons License 2002.10.09 0 0 154
Sziasztok!

Egy hete érkeztem haza. Ezúttal El Kantaoui-ban voltunk, plusz a szokásos egynapos túra Tunis- Karthago - Sidi Bou Said, és egy kétnapos túra délre.
Az előbbi 50 dínár, az utóbbi 110 dínár körül mozog. 100 EUR cca 134 dínár.

Ha érdekel valami, írjatok.

A tenger 24 C, a levegő 26-30 C fok volt.

Imádom az országot, bár a fele társaság elkapott egy fertőző bacit, ami heves hányással-lázzal jár. A fő probléma a kiszáradás.
Igen, Sousse-ban van egy Pesten tanult doki. Jó fej nagyon. Sajnos tapasztaltuk.

Tömény piát reggel-este egy-egy kupicával, és no problem.
A Tunisair-en csak bort, vagy sört adnak, de van szeszesital!
Csak a kaja elég gyatra.

Ajánlatos a Ferihegyi vámmentesben egy üveg piát (na jó, többet) beujítani, és minden szép lesz.

És persze a bazárban alkudni, alkudni, alkudni.
Színjáték az életük, amíg ki nem rúgnak a boltból, addig drága az ár.

Sziasztok,
Metya

Latya (K.L.) Creative Commons License 2002.10.09 0 0 153
Mi egszerű gyorsvonattal Jöttünk/mentünk Hammamet-Tunis viszonylatban. Helyjegy nem volt, tömeg sem, verekedés sem. Pont kifogtad. Vagy mi?
Előzmény: jaz2003 (151)
jaz2003 Creative Commons License 2002.10.09 0 0 152
Még annyit, hogy a vonaton üditőt, ásványvizet, kávét szolgáltak fel, természetesen ingyen!!!:)

Üdv.
jaz

jaz2003 Creative Commons License 2002.10.09 0 0 151
Kardio1:
Mi Sousse-ból mentünk Tuniszba (Hammameten keresztül) egy viszonylag magas színvonalú vonattal. A neve Train Express, ebből naponta ha jól emlékszem kettő jár. Leginkább a magyar IC-hez tudnám hasonlítani. Ezenkívül járnak gyorsvonatok és un. omnibus-ok amelyek eléggé lepukkantak. Mi Sousse-ból Tunis-ba és vissza 27TND-t fizettünk személyenként. Ez kb. megfelel a magyar viszonylatnak. Ha kell a menetrendet eltudom küldeni mailbe. Bármi kérdésed van írj.
Ja, még annyit, hogy visszafelé Tunisból kemény és durva (nem europai) csatározások mentek a helyért (még verekedés is volt) attól függetlenül, hogy a helyek "elméletileg" foglaltak!:)
Üdv.
jaz
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.10.08 0 0 150
Mivel március elején voltunk ott, nagyon fura volt az időjárás az ittenihez képest. Du. 2-kor érkezett meg a repülőgép, otthon hófoltosak voltak még az utak, Monastírban 19 fok volt, nagyon kellemes. Egyébként végigélveztük minden nap a 4 évszakot: kora reggel szinte tél mint otthon, úgy 10-11-re kitavaszodott, 1-re május-júniusi volt az időjárás, de a szaharában vígan felment 30 fokra is. Aki ilyenkor utazik oda, mindenképpen a következőképpen öltözzön, ha messze megy a szállodától: Dzseki, kardigán, póló, ugyanis fokozatosan kell le ill felvenni, attól függően milyen napszak van.

A tunéziai férfiak egy része dzsallabában volt, az egy nagyon praktikus viselet: olyan mint egy nagyon bő kapucnis körgallér, beburkolják magukat vele ha fáznak, állítólag abban is alszanak, ha hideg az idő, afféle mobil takaró.

A nők egy része leplekbe burkolva járt, a sötét leplen 2 vizszintes szalag, attól függően hogy lány-e vagy asszony, más más színű (asszem az egyik sárga a másik fehér, vagy fordítva, mindegy.)

A gyerekek nagyon kedvesek és szépek. Egész úton egyetlenegy durva megnyilvánulást nem láttam nálunk, még egymással is mosolyogva beszélnek, a nagyfiú olyan szeretettel segíti le a kisebbeket a lépcsőről, hogy rájöttem, mennyire kis szörnyetegek hozzájuk képest az "európai" gyerekek.

SEHOL egyetlen graffiti sem volt! Egyszerűen nem is ismerik ezt a fogalmat, pedig nagy fehér felületek vannak ám rendesen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!