Keresés

Részletes keresés

vth Creative Commons License 2007.11.26 0 0 223
cáf :)
Előzmény: pétizennyolc (219)
Zebrán Bambuló Creative Commons License 2007.10.20 0 0 222
Most megy a Discovery-n egy Fire and Forget típusú rakéta, amelyik éles körülmények között 94%-ban becsapódik, teljesen kezdő katonákkal. Nem igazán nyújt ellene védelmet semmi. Vállról indítható rakéta, akár függőlegesen is becsapódhat néhány másodperc alatt.
Előzmény: Törölt nick (221)
pétizennyolc Creative Commons License 2007.02.08 0 0 219

Pontosan milyen saját-idegen felismerő rendszerrel is rendelkezett eddig a SHORAR?

 

Merthogy a Mode 4-et egy tavalyi szerződés alapján idén kapja meg a 9 MCP, az biztos. Namármost, egy ilyen felderítő-célmegjelölő-tűzelosztó lokátor/vezetési pont mit ért eddig szövetséges környezetben Mode 4 nélkül? Erősen korlátozott ROE, killbox, ahová a madár se, csak az ellenség repül be? Namármost, a mai (béketámogató) szcenáriók melyike az, ahol a NATO-nak nincs vagy alig van repülőeszköze, az ellenségnek meg igen? Megtoldanám ezt azzal a kérdéssel, hogy egy ilyen kategóriájú fegyver, ahol a zónák kis méretéből adódóan az azonosításra, tűzelosztásra rendelkezésre álló idő kicsi, vajon meglehet-e az individuális egységnél (FU, azaz indítóállvány) lévő interrogátor nélkül?

 

Az igazság az, hogy a 99-es lövészeten (ma már nem létező alakulatnál, annak létesítményeiben) a jelenlévő le pk-ban csak egyetlen kérdés merült fel, nevezetesen az, hogy harc közben ezek hogy azonosítanak minket? (azóta tudjuk, hogy a Mistral is „mi”, – azaz légierő – lettünk, aztán „mi is mindenki lettünk” január 1-től) 

 

P-18

Előzmény: lérak (212)
zoomboo Creative Commons License 2007.01.18 0 0 218
Desertdog Creative Commons License 2006.09.04 0 0 217

Üdv!

 

 Nem tudok róla sokat, csak néhány videót láttam. Azok mindenesetre elég meggyőzőek voltak. :))

Előzmény: HUNTERKILLER (216)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2006.09.04 0 0 216
A TOR rendszerről mi a vélemény?
Előzmény: Desertdog (205)
lérak Creative Commons License 2006.09.02 0 0 215

A kérdésedre a választ megtalálod:

 

 

http://www.bjkmf.hu/bszemle/techn0103t.html

 

rht.bme.hu/~veress/dir/XV.%20Magyar%20Rep.%20Tud.%20Napok/El%F5ad%E1sok_anyaga/MH_LP-Birinyi_Istvan.pdf

belic Creative Commons License 2006.09.02 0 0 214
Hello!

mellőzzük a köv. kifejezéseket pl. ASOC,SSTO stb

Az ASOC-ot en emlegettem, Desertdog csak beidezte a kerdesemet a valaszaban.

-a Giraffe nem felderítő lokátor ellentétben a Mistralhoz renszeresített SHORAR-val
-a Shorar rendelkezik idegen-barát felismerő rendszerrel igaz nem a legmodernebbel


Tehat a Magyarorszagon rendszeresitett mistral utegeknek van idegen-barat felismero rendszere, amivel a magyar es Nato gepeket kepes felismerni?

Bel
Előzmény: lérak (212)
lérak Creative Commons License 2006.09.02 0 0 213
lérak Creative Commons License 2006.09.02 0 0 212

Üdv mindenkinek!

 

Ha valakit tényleg érdekel a Mistral akkor az ajánlataim a következők:http://www.raketadandar.hu/   OLVASNI!!!!  VIDEÓKAT MEGNÉZNI!!!!! főleg ajánlom a Mistrálos videót!!!    

 

 

 

 

www.bjkmf.hu/bszemle/techn0204t.html - 17k

 

Kedves Desertdog!

 

A hozzászólásaidból látszik,hogy valamennyire értesz a Mistrálhoz,DE:

 

-mellőzzük a köv. kifejezéseket pl. ASOC,SSTO stb

-a Giraffe nem felderítő lokátor ellentétben a Mistralhoz renszeresített SHORAR-val

-a Shorar rendelkezik idegen-barát felismerő rendszerrel igaz nem a legmodernebbel

-az indítóállvány neve a képeden ALBI

 

És végül egy kép ami bizonyítja,hogy nem kell a "kis gépjármű"-n álldogálni a szerencsétlen katonának,mint egy hatalmas célpontnak!!

Desertdog Creative Commons License 2006.08.15 0 0 211

Hello!

Tunguzka vagy OSA esetén megoldható szerinted a barát-ellenség felismerés?


Szerintem nem nehezebb, mint az ASOC-ba integralni a szovjet radarokat.

Bel

 

Digitális adatbusz, illetve csatlakozó kérdése. Meg persze egy ügyes programozó, aki kb. 1 hét alatt integrálja a rendszert. Összefoglalva: SZÁNDÉK, és PÉNZ :))) (Minimális)

Előzmény: belic (208)
Desertdog Creative Commons License 2006.08.15 0 0 210

Üdv!

 

Szerintem is erről van szó. Cifu, ha a KUB-nál megoldották. akkor ezeknél sem lehet akadály. A hardver biztosan megvan, ellenségesnek meg azt a kódot állítod be, amit éppen akarsz.

Előzmény: Boltív (209)
Boltív Creative Commons License 2006.08.15 0 0 209

Üdv!

Sajna a "rendszerváltás" után szerintem túlzottan is leírták egyes döntéshozók az orosz fegyvereket. Szerintem hiba volt. Most nem a politikai oldalát tekintve a dolognak bizony hiba volt. Ahogy nézem az orosz haditechnika elmúlt 10-15 évét bizony belehúztak.

Van egy filmem (rövid) a Tunguzkáról. Valami brutál a tűzgyorsasága (persze nem a rakétáról beszélek) és bizony nagyon mobil....:))) Ami ugye elég jól megfelel a "tüzelj és tünj el" elvárásnak.

Előzmény: Desertdog (205)
belic Creative Commons License 2006.08.14 0 0 208
Hello!

Tunguzka vagy OSA esetén megoldható szerinted a barát-ellenség felismerés?


Szerintem nem nehezebb, mint az ASOC-ba integralni a szovjet radarokat.

Bel
Előzmény: Cifu (207)
Cifu Creative Commons License 2006.08.12 0 0 207
Tunguzka vagy OSA esetén megoldható szerinted a barát-ellenség felismerés?
Előzmény: Desertdog (205)
Desertdog Creative Commons License 2006.08.12 0 0 206

Ez nem az a verzió, amiről írtam, hanem ez az ATLAS, csak más járművön. Azt hiszem, még ez is jobb megoldás, mint az UNIMOG.

ATLAS
Előzmény: Boltív (204)
Desertdog Creative Commons License 2006.08.12 0 0 205

Szia!

 

A közepes légvédelem tekintetében egyetértünk: hiba volt kivonni. A MISTRAL-nak egy hatalmas előnye van szerintem: kisugárzás nélkül is tud működni, ha elég egyértelmű a légi helyzet (ez pedig a CAOC által kiadott SSTO pontosságán, illetve "naprakészségén múlik). A MISTRAL-t eredetileg csapatlégvédelemre rendszeresítették, csak az a bibi, hogy ahhoz nem elég mobil. Tudni kell róla, hogy többféle verziója létezik, a miénk az ATLAS, ami inkább pontok közellégvédelmére való, letelepített, statikus indítóállásban, ahol előreláthatólag van idő két indítás között tüzelőállást váltani (kb 5-10 perc). Menetből szinte lehetetlen vele tüzelni, kell legalább 3 perc, mire tűzkésszé teszi egy összeszokott, rutinos csapat. Persze vannak kiskapuk(nincsenek szétcsatlakoztatva a kábelek, nincs leürítve a rakéta), de ezek, értelemszerűen jelentősen redukálják a technika élettartamát. Van egy olyan változat (most nem jut eszembe a neve, de utánanézek), ami direkt erre van kifejlesztve (zárt indítókonténerek, a lövész zárt fülkében, indítópozícióban, stb...). Véleményem szerint jobban jártunk volna, ha a TUNGUZKA-t, vagy az OSA-t rendszeresítik, de hát ez van, vulgárisan szólva, ismét a sz..ból kell várat építenünk. :)

Előzmény: Boltív (204)
Boltív Creative Commons License 2006.08.12 0 0 204

Szia!

Köszi a választ, de továbbra is maradt néhány kérdésem:

"a 6 km-es max lőtávon" nos ez volt régen a csapat légvédelem. Ez nem túl nagy távolság egy korszerű levegő-föld rakétának és könnyedén megsemmísítheti az üteget. Persze nyilván előbb fel kell derítse. Én ma is azt vallom, hogy hiányzik a közepes hatótávolságú rendszer, hangsúlyozom, rendszer. Pl. nem tudom, hogy a Vegát miért kellett kidobni, de ez más kérdés. Várj csak, megpróbálom illusztrálni egy példával: Hiába van egy jó minőségű stukkered (ez legyen a MISTRAL) ha ágyúval lőnek rád. Ne érts félre nem akarok kukacoskodni. Minden elismerésem a tiétek és nagyon becsüllek benneteket!!! A haza védelme szent dolog. Biztos vagyok benne, hogy ti (az utódaink) is  ekként gondoljátok.

Mindenjót nektek - lérakosok- !!!! ;)

 

ps. Azért az öreg KUB még mindíg tud valamit....hm..:)))

 

Előzmény: Desertdog (203)
Desertdog Creative Commons License 2006.08.09 0 0 203

Üdvözlet, kedves kolléga!

 

Jók a kérdéseid, meg is próbálok válaszolni rájuk. Szerintem infracsapdákkal eléggé meg lehet zavarni, de harcrendtől és tereptől függően egyszerre akár 6 állvány is tud ugyanarra a célra indítani, így azért már annyira nincs könnyű dolga a pilótának. Meg, igazság szerint, ember legyen a talpán, aki le tud reagálni egy MISTRAL indítást, ugyanis a rakéta megrepüli a max. lőtávolságát nem egész 5 másodperc alatt. Ez az egész zavarhatóság szerintem inkább harcászati, mint technikai kérdés. Összefoglalva: elméletileg zavarható, gyakorlatilag nagyon kevés rá az idő, hogy zavarni lehessen. Talán egy lehetőség a lokátor zavarása, de szerintem ennek a 6 km-es max lőtávon nincs igazán jelentősége, csak a tűzvezetést tudják így megzavarni. Az IFF-t nem, mert azt sajnos nem vettek bele, gyanítom ezért volt a negatív sajtóvisszhang, mert így, szerintem aránytalanul drága volt. A KUB-ok nagyon jók (tudom, mert KUB-on vizsgáztam), de van 2 probléma: 1 célcsatornás a rendszer, és a rakéták üzembentartási ideje a vége felé közeleg. Most egy levegővel ennyire futotta tőlem, de ha maradt még valami, ami érdekel, szívesen válaszolok, ha tudok. Minden jót!

Előzmény: Boltív (202)
Boltív Creative Commons License 2006.08.02 0 0 202

Szia!

 

Én Volhov osztálynál szolgáltam (ma már tartalékos tiszt vagyok). A Mistral-hoz kuka vagyok, de elég rossz volt a sajtója. Kérdésem (már amennyire publikus) mennyire zavarható? Nálunk (parancsirányítású rendszer) elég komoly téma volt a zavarvédelem (aktív, passzív- ebből írtam a szakdolgozatomat). Az infát hőcsapdákkal nem lehet behülyíteni??? Bocs ha butaságokat kérdeztem, de mint mondtam elég kuka vagyok a Mistralhoz. Én annak idején még "rendszer szervezésben nyomtam" (Dandár), így nekem elég fura volt látni, ahogy a platón ülve ...hm....szóval teljesen más. Funkciójában is más...de megtlátásom szerint a honi légvédelem hiányzik. Nem kellett volna felszámolni. Véleményed? A KUB-ok hogy szuperálnak???

Bocs, ha kissé zavaros voltam, de annyi minden érdekelne.

dvina@freemail.hu

 

Üdv, és minden jót!

Előzmény: Desertdog (201)
Desertdog Creative Commons License 2006.04.08 0 0 201
Köszönöm a dicsérő szavakat. Nem hinném, hogy megbízhatóbb (konkrétumot nem tudok mondani, ez inkább megfigyelés), inkább a hatásfoka, ár-érték aránya jobb nagyságrendekkel.
Előzmény: Kuruc71 (199)
eMM Creative Commons License 2006.04.04 0 0 200
Legalább jó társaságban vagyunk.:)
Előzmény: Törölt nick (198)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 199

Szervusz Desertdog !

 

 

Köszönöm az eddigi szakszerű hozzászólásaidat. Nem figyeltem egy két hétig, és tessék ! Dübörög a topic !

 

 

Kérdezném, hogy az "ősrégi" IGLa milyen megbízhatósággal működik ?

Csak "zuhanyhiradó" szinten azt hallottam, hogy gyakorlatilag ugyanazokal a találati arányokkal "dolgozik" mint az új MISTRAL.

Előzmény: Desertdog (192)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.14 0 0 198
Csupa operetthadsereg, mint Tajvan vagy Dél-Korea... :-)
Előzmény: Cifu (197)
Cifu Creative Commons License 2006.03.14 0 0 197
Franciaország, Norvégia, Finnország, Ausztria, Ciprus, Belgium, Magyarország, Quatar, Omán, Abu Dhabi, Szaud-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Pakisztán, Tajvan, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Chile, Brazilia.

Két további állam még van (Omán volt a 25.-ik rendszeresítő ország az EADS hírlevele szerint), de így hírtelen nem tudom, melyek lehetnek azok, annak már neked kell utánanézned. :)
Előzmény: eMM (196)
eMM Creative Commons License 2006.03.14 0 0 196
Akkor minden tökjó ha nem lesz madár a közelben.A szerbek már idomítják is a galambokat.:)
Felsorolnád azt a 23 országot?
Csak a teljeség kedvéért, és magyarul ha lehet kérni.
Előzmény: Desertdog (192)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.14 0 0 195
Nincs mit.

Üdv:

Bögöy, a Pontosság Őre :-)
Előzmény: Desertdog (194)
Desertdog Creative Commons License 2006.03.14 0 0 194
Igen, köszönöm a kiigazítást.
Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.12 0 0 193
Magyarországon kívül 23 ország rendszeresítette

Gondolom úgy értetted, hogy Franciaországon és Magyarországon kívül 23. Az Army Technology szerint:

The Mistral missile is in service with the armed forces of 25 countries.
Előzmény: Desertdog (192)
Desertdog Creative Commons License 2006.03.12 0 0 192
Minden időben be szabad vetni, csak kisebb a cél elfogásának esélye. A közelségi gyújtót a rakéta indítása előtt ki lehet kapcsolni. Való igaz, a nappal bezárt 15-15 fokos szög vakfolt. Nem azt akartam a hozzászólásaimmal sugallni, hogy a MISTRAL egy csodafegyver, de minden rendszernek megvannak a korlátai. Ha lenne olyan, aminek nincs, akkor mindenki azt venné meg. A madárrajra nem indulhat be, csak akkor ha "kézenfogva" :)) repülnek, és nagyobb a höképük, mint a célé. Lássuk be, ez igen valószínűtlen. Esetleg akkor, ha véletlenül beleütközik. De könyörgöm, ott voltam azon a lövészeten, egy fia madár nem volt a rakéta és a cél között. Ja, a kedvetekért utánanéztem: a MISTRAL komplexumot Magyarországon kívül 23 ország rendszeresítette, köztük Ausztria is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!