Keresés

Részletes keresés

BeeTm Creative Commons License 2006.12.27 0 0 16
Digicam-et tudom ajánlani,felismeri még az Olympus raw formátumot is,ami pl. a Corel-röl és társairól alapból nem mondható el,csak sajna még keveset tud a digicam...
Előzmény: fil (10)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.22 0 0 15
Sajnos a digikam nem támogatja többek között a a Fujifilm s3000 -es gépet. A probléma gyökerei abban keresendőek, hogy a fuji nem hajlandó kiadni a driver elkészítéséhez szükséges adatokat. Amíg ez a viselkedés jellemző lesz a digitális gépeket gyártó cégeknél, addig sajnos a m* ot fogják a felhasználók preferálni.

A digikam egyébként nekem is tetszik.
Előzmény: Törölt nick (14)
fil Creative Commons License 2006.08.17 0 0 13
LightZone-t használ valaki?
pixis Creative Commons License 2006.08.16 0 0 12
Én használtam, amíg nikonom volt. Semmi gondom nem volt vele, kb ugyanolyan eredményt adott, mint az ACR.
crt_hun Creative Commons License 2006.08.16 0 0 11
Sziasztok.

Gimphez szeretném használni az ufraw-ot. Szépen beolvassa a raw fájlt, de a végeredmény nagyon zajos lesz a gimp ablakában. Ha ugyanezt a dcraw pluginnal importálom szép zajmentes képet kapok alapbeállításokkal. A wb állításához viszont jó lenne az ufraw az előkép miatt.
Rosszul csinálok valamit, vagy másnak is van ilyen problémája? Egyáltalán használ valaki gimp-et nikon raw fájlok feldolgozására?

Köszönettel: Zoli
fil Creative Commons License 2006.01.28 0 0 10
Nem egy agyongyötört topik :)
Kezdő vagyok a digitális fotózás területén és hát természetesen az ehhez kapcsolódó képfeldolgozásban is.
Én olyan emberek tapasztalatait szeretném hallani, akik linux alatt végeznek raw feldolgozást.
Én eddíg a következő lehetőségeket (progikat) találtam (Minolta mrw file-hez)
Elsősorban ami kézenfekfő az a Gimp. Ehhez több plugin is van, én az alábbiakkal próbálkoztam:
mrwtoppm, dcraw, ufraw. Az exif infot egyik sem viszi át a jpeg képbe, ufraw egyáltalán nem kezeli.
Találtam két külön progit is:
Bibble Pro (shareware), tetszik, tud gyors batch feldolgozást, könnyen kezelhető, gazdag eszköztár stb. Viszont extrém képekkel (pl. napnyugtakor ellenfényben, a Duna jegén készült képnél) rosszabb eredményt adott mint a többiek.
LightZone (java alapú linuxra ingyenes).
Annak ellenére, hogy javás elég gyors. Az előbb említett ellenfényes képet pl. jobban oldotta meg. Nem tud viszont batch feldolgozást, web galéria készítést, amit viszont a Bibble tud.
Egy szónak is száz a vége, ezzel a támával kapcsolatban, ha valakinek van bármilyen tapasztalata, ötlete, tanácsa, kérem ossza meg a közösséggel. ;-)



pixis Creative Commons License 2004.12.21 0 0 9
Kicsit felhozom a témát. Az elmúlt évben nagy fejlődés ment végbe. D70-em van, és már mindent meg tudok linux alól csinálni. Van gimphez raw, zajszűrő plugin, minden elképzelhető exif adatot kiíró program. Ráadásul az összes ingyenes, nem kell egy halom pénzt kifizetni értük, vagy illegálisat használni. Összehasonlítva a minőséget nem tapasztalok különbséget, számomra a gimp plugin még kényelmesebb is mint a nikon capture. Minden funkciót implementáltak a fejlesztők, a szín, wb, stb beállításokon kívűl görbéket is lehet alkalmazni a konverzió előtt. Ezen az oldalon minden le van írva részletesen: http://pages.quicksilver.net.nz/pepe/d70/Nikon_D70_on_Linux.html#desktop
És ott van a gimp, ami szerintem már windózon is photoshop alternatíva. Kontraszt, telítettség, színegyensúly, görbék alkalmazása, élesítés és sok egyéb funkció, ami a digitális képfeldolgozáshoz elengedhetetlen ingyenesen áll rendelkezésre. Egy próbát megér!
Mike76 Creative Commons License 2003.03.27 0 0 8
Minolta és raw: nézz szét ezen a címen.
Előzmény: Szeder (7)
Szeder Creative Commons License 2003.03.27 0 0 7
Hejho!

Létezik-e olyan program Linuxra, mely Minolta Dimage7-féle RAW formatumot olvasni/jpegbe konvertalni tud?
Fentihez adott viewer utility muxik-e wine-vel?
Zajtalanitasra tobb helyen ajanlott Netimage esetebn ugyez a kerdesem, muxik-e wine alatt?

Van egy gep, nincs benne scsi diszk. Kernelhez ide-scsi, sr_mod, sg_mod, sd_mod, usbcore, usb-uhci, usbstorage modulok megvannak. Mukodik is kivaloan, de nehany kerdes:
Meg lehet-e mondani vhogy a moduloknak vmi opcioval, h a memoriakartya mondjuk ne sda legyen hanem sdc?
Ha a kartyara irok, akkor az tulkeppen csak cachebe irodik, utana sync-elni kell. Ezt elkerulni lehet-e?
probalta vki hdparm -t -vel merni a kartya sebesseget? (; ha esetleg probalta, vegig is varta? (;

udv,
sz

nyman Creative Commons License 2003.03.14 0 0 6
Nekem egy Sony DSC-P31-es 1xru mezei gepem van es Redhat 8.0 a gepen. Az usb portra radugva rogton felismeri, hogy van valamilyen eszkoz, es csak be kell mountolni
mount /mnt/camera, de biztos ha kicsit kuszkodnek automatikusan felcsatolna.

Halvany lilam nincs, hogy honnan tudta, hogy kamera es mi hozta letre a camera bejegyzeseit. Van a csomagok kozott egy gtkam program, ez sajnos meg nem ismeri ezt a tipust. A gdvieval meg szoktam a kepeket nezegetni.

Mike76 Creative Commons License 2003.03.10 0 0 5
A Digitális fényképezés topicban MAJTee-10 közreadott egy GIMP felhasználók számára igen hasznos címet:http://cs.uhh.hawaii.edu/~jeschke/photography/articles/gimp/tutorials.shtml. Kezdõknek szerintem ideális, tényleg lehet tanulni belõle.
sanya66 Creative Commons License 2003.01.27 0 0 4
Itt nezz korul: http://gphoto.sourceforge.net Nekem egy Kodak 4230-as gepem van, errol le tudom tolteni a kepeket. Valahol talaltam egy apro scriptet, ami rogton egy datumozott directoryba pakolja az aznapi kepeket - egyszeru es kenyelmes, es persze modosithato. Ez a legjobb, siman veri a grafikus kattintgatos progikat. Egyebkent ha ki akarsz szurni magaddal, es gui kell neked a kepek letoltesehez, akkor a digikam-et probald ki, de tenyleg igaz, hogy nagyon szep es nagyon jo, csak kevesbe rugalmas. Mindketto a gphoto-t hasznlja, ehhez usb kell (usbcore es usb-uhci modulok). Egy leiras a beallitasrol: http://www.frozentux.net/kodak/. Sajnos azt sehol sem lattam, hogy az emlitett kamerat ismeri-e a gphoto, de egy probat meger.
Előzmény: friedmannt (1)
Ariel Creative Commons License 2003.01.03 0 0 3
en csak linux alol hasznalom a fuji 602-met.
sima usb storage driver kell hozza.

a regebbi gepekhez a gphoto2-ot ajanljak, ha a ketto kozul egyiksem jo, akkor is erdemes a guglin rakeresni, mert keszulnek kisebb letolto programok ezekhez a specialis gepekhez is...

a gimp meg ilyen teren vetekszik a sopofot-al :)
en meg a gThumb-ot is surun hasznalom katalogizalasra, nezegetesre. ismeri az EXIF-et es egy kattiktasra lehet hivni kulonfele kulso programokat belole.

Mike76 Creative Commons License 2003.01.03 0 0 2
Tény, hogy nem könnyû megszokni. Én közel 2 év Paint Shop Pro után álltam át rá, és bizony kellett egy kis idõ, amíg ráéreztem a logikájára.
Előzmény: PETYUS (0)
friedmannt Creative Commons License 2003.01.03 0 0 1
AZ OK, hogy gimp, de még letölteni sem tudom a képeimet. (OLY c-730). Driverem sincs. Ha pedig mar win alatt letöltöm a képeket, akkor már photoshop.
PETYUS Creative Commons License 2003.01.03 0 0 0
Képek módosítására, szerkesztésére Gimp-et használok már egy ideje. Elég jó eredményt lehet elérni vele, amikor már tudom, hogy valamit hogy kell csinálni. De mire rájövök...
Előzmény: Mike76 (-)
Mike76 Creative Commons License 2003.01.03 0 0 topiknyitó
Talán vannak még páran, akik hozzám hasonlóan Linux alatt is (esetleg kizárólag csak ott) szeretnék használni digitális fényképezõgépüket. Sajnos a gyártók nem kényeztetnek el minket ezen a téren, ezért az ember kénytelen az internetrõl fáradságos munkával összeszedni azokat a programokat, amelyek pótolhatják a windowsos alkalmazásokat. Remélem itt tudunk egymásnak segíteni a fotók letöltésétõl kezdõdõen, azok szerkesztésén át, a nyomtatásig felmerülõ kérdésekben, problémákban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!