Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.10.30 0 0 2

 

Úgy vélem nem tévedek, ha azt állítom, dr. Novics György ügyvéd az a mesterszakács (huhh, ismét egy szláv ember), ki bajaiként a legtöbb első díjat nyerte úgy hazai, mint nemzetközi porondon, a legendásan finom bajai halászlé főzésének a kategóriájában.

 

Ugyan Gyurival megbeszéltem már, hogy egy alkalommal direkt riportot készítek vele eddigi gasztronómiai sikereiről, de míg erre nem kerítünk sort, addig csak az alábbi egyik dicső győzelmének a hírét másolom ide.

 

Ugye, milyen jó érzés ilyen címeket olvasni: Bajai a legjobb halászlé!?

 

Mijo

 

*****

 

"Bajai a legjobb halászlé

 

24 ÓRA 2004-08-30 11:47:23

Tata. Az ország legjobb halfőző mestereit is lefőzte dr. Novics György ügyvéd, aki Bajáról érkezett, s dunai halászlevével a legtöbb pontot érte el szombaton az országos halfőzőversenyen. Ennek köszönhetően ő lett az abszolút győztes, aki az értékes díj átvétele után is megőrizte féltett titkát a halászléfőzés tudományával kapcsolatban.

 

A finomságok összhatása azért eltért egymástól, s a zsűri tagjai ennek megfelelően pontozták a különböző sorszámú étkeket, melyek készítői csak az eredményhirdetéskor váltak ismertté. A verseny így teljes egészében tiszta volt. A dunai halászlevek közül a bajai dr. Novics Györgyé lett a legjobb. A tiszaiakéban Rónyai Lajos győzött, aki Szarvasról jött, az egyéb kategóriában pedig a szajoli Mészáros Pálné diadalmaskodott sajtos halasrolójával."

 

______________

 

Csak margó mellett: van szerencsém személyesen ismerni Szajolról Mészáros Pált (Puttyom Palkó), és kedves feleségét, ahol döbbenetre a hölgy az, aki egyik legnagyobb hazai riválisa a főzőversenyek döntő többségében férfi nevezőinek, és bizony rendre diadalmoskodik is ellenfelei felett. Már várom a napot, amikor módom nyílik megkóstolni bármelyik halalapú specialitását (hatalmas a választéka).

 

Mijo Creative Commons License 2006.10.30 0 0 1

 

Bemutatok egy jóságos szláv embert: Ugrenovic Milos (nekem csak lazán Bosanski Bik), a neves bajai Tomato Pizzeria még nevesebb séfje, ki a sültek hatalmas mestere, pontosabban a nyárson sült ételek legfőbb atyja.

 

Persze a válogatottan kiváló alapanyagokból általa összeállított csevapcsica és pleszkavica is önmagáért szól (írásmódjában ahogy felénk közismert), senki nem tudja mifelénk olyan profi módon a keverési arányokat, mint Milos barátom.

 

Mindezen műveletek elengedhetetlen kelléke az a csodás boszniai slivovica, amiből időnként szokott kóstolóként hozni barátainak anyaföldjéről.

 

Íme a Mester, és egyik gyönyörűséges remekműve a sült bárányok, sült malacok, sült kecskegidák sorából:

 

 

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.02.09 0 0 0

 

János barátunk, mint a bajai Hűtőház dolgozója ment nyugdíjba, cége Pandúr-szigeten található színvonalas üdülőjében szerzett elsősorban nevet és rangot főzőmutatványok terén az elmúlt évtizedek során, lévén jelesebb társasösszejövetelek ételeinek elkészítését rendre Dócira bízták kollégái.

Ízes konyhájának híre ment, nem utolsósorban a mi társaságunk tagjai ajánlották be ismeretségi körökbe, példa okáért évek óta ő főzi nyaranta a halfesztivál idején a bajai halászlét a Duna Hotel vendégei számára, bizony 200-250 adagot háziasra készíteni nem kis felelősség, de János eddig hiánytalanul helyt állt.

Dócink univerzális, légyen az halászlé, légyen kakaspaprikás, légyen pacalpörkölt, légyen sültételek, bármi ami a magyar konyha jellemzője, felkérésre rendelkezésre áll, lételeme az izgalmas gasztronómiai kíhívások.

 

Remélem Dóci Jani még sokáig rendelkezésünkre fog állni, szeretjük őt, ki tudománya mellett nagyszerű egyéniség és nagyszerű barát!

Bízom benne, hogy János méltatására, az amúgy szókimondó cimboráink - Pálfia Pötyi, Deák Miska, Farkas Atti - részéről is számíthatunk.

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2005.02.01 0 0 topiknyitó

 

Környékünk sosem szűkölködött olyan nagyszerű szakácsokból, kik képesek feledhetetlen kulináris örömökben részesíteni vendégeiket. Valamilyen oknál fogva, ezt a műfajt mifelénk férfiak 'sajátították' ki. Pedig akadnak asszonyok is szép számmal, kik főztje után okunk van cuppanósan megnyalni mind a tíz ujjunkat.

 

Próbáljunk meg egy összeállítás keretén belül tisztelegni, nemre és korra tekintet nélkül valamennyiük előtt.

 

Ezt a topikot Borsódi János bajai főzőmester tiszteletére nyitom, ki környékszerte Dóci Janiként közismert.

 

 

Állandó társaságunk kedves jó barátja, Dóci Jani egy szerény, de többfogásos vacsora készítése közepette.

 

Muity Mijo

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!