Keresés

Részletes keresés

a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2005.11.09 0 0 1
Felhozom, hogy az új jelentkezőknek szem előtt legyen
a legkisebb ugrifüles Creative Commons License 2005.03.12 0 0 0
próba
Gépház Creative Commons License 2005.03.11 -1 0 topiknyitó
Vallás-Filozófia Klubfórum Szabályzata


A Vallás-Filozófia Klubfórum mindenki által olvasható, de csak a tagok írhatnak bele. A moderátoroknak nincsen döntési joguk a Klubfórumban, ott a Klub saját szabályai szerint történik a moderálás.

Nincs moderátori moderálás, viszont érvényes a Modus. Amit a Modus tilt, az nem maradhat a Klubban sem (pl. IRL adatok, uszítás, rágalmazás stb). Önmoderálás van a Modus és a közösen megállapított szabályok/irányelvek
mentén, és aki erre az önmoderálásra képtelen, azt kitessékeljük.

Irányelvek:

- a Klub nem világnézeti alapon szerveződik!

- Tiszteletben tartjuk, hogy a másik milyen céllal nyitotta a topicját, és igyekszünk azt nem szétdúlni. Az adott téma vagy vonatkozás gyökeresen más szempontú megtárgyalásához javasolt a külön topic nyitása.

- a Klub nem csatatér, és nem is a Klubon kívüli fórumos történések megbeszélésének színtere.

- Mindenkinek el kell viselnie azt klubtársaitól, hogy szólásait nem úgy értik, nem olyan fontosnak tartják, mint maga. Senkinek nincs joga azonosulni szólásaival, és személyes támadásnak venni, ha szólásait nem veszik komolyan.

- Senkinek nincs joga személyét valami fontosnak beállítani, ne legyenek fórumpróféták, kinyilatkoztatók, nagyobbak, vagy egyenlőbbek, mint a többiek. A szabályok mindenkire érvényesek.

- A más nickre vonatkozó nemtetszést egyszer lehet megemlíteni, nem unos-untalan hangoztatni. Nem kívánatos a klubtopicokban kényszeríteni a konfliktusmegoldást, hanem máshova javasolt távozni megbeszélni, lerendezni próbálni a dolgot, de a klub topicjaiban tűrni kívánatos a másik jelenlétét, semmit nem ítélgetve személyét, semmit nem sóhajtozni ellene.

- Klubon belüli személyes problémákat csakis egy (azaz egy!), külön erre a célra létrehozott topicban lehet megbeszélni-vitatni. Aki onnan más klubtopicba is szétviszi, azt diszkvalifikáljuk.

Jelenleg minden kérdésben közösen döntenek, szavaznak a tagok. Jelentős létszámbővülés után testületet választunk, amely tagfelvételi, szankcionálási, moderálási kérdésekben szavazással határoz. Ennek részletei
később kerülnek kidolgozásra.
A rendes testület felállításáig ügyvivő testület működik, de a teljes tagság szavaz.


Tagfelvétel

feltétele: 2 hónapnál régebbi nick-regisztráció + legalább 200 Vallás-Filozófia-fórumbeli hozzászólás (nem chat-jellegű) A klubtagok közös döntés alapján eltekinthetnek a felvételi feltételektől, és közvetlen
meghívással is élhetnek.
A jelentkezés módja: a nyílt topicban való jelentkezés. Hét nap alatt meg kell hozni a felvételi vagy elutasító határozatot, és erről a Klub Közlemények topicban tájékoztatást adni. A jelentkezés támogatása vagy
elutasítása sima többségi szavazás során történik (jelenleg a teljes tagság, később a választott rendes testület szavaz).

Tagkizárás és felfüggesztés:
A tagoknak (később a választott testületnek) kötelessége eljárni, ha egy tag moderálási vagy szankcionálási javaslatot tesz az erre szolgáló topicban. A javaslat támogatása vagy elvetése szavazás során történik (jelenleg a teljes tagság, később a választott rendes testület szavaz), kizáráshoz kétharmados többség szükséges.

A szankcionálás fokozatos: első esetben figyelmeztetés, ismétldés esetén a klubtagság egyhetes felfüggesztése, újabb ismétlődés esetén végleges kizárás.
Az egyes fokozatok közötti háromhónapos szünet elévülést eredményez. A figyelmeztetésről, a felfüggesztésről és a kizárásról a Klub Közleményekben tájékoztatás jelenik meg, a figyelmeztetésről az érintett topicban is.
A szankcionálás kizárólag a klubtagságra vonatkozik.

Kizárt tag három hónap eltelte után jeletkezhet újra a klubba. Másodszori kizárás után az újrafelvételi eljárás egy év után indítható, és több dobása nincs.

Moderálás:
A Vallás-Filozófia Klub alapvetően moderálatlan klub.

Moderálás szükséges, illetve lehetséges, ha egy hozzászólás:
- törvénybe ütközik (lásd Modus Moderandi)
- reklám vagy reklám jelleg
- technikai rombolás jelleg , vagy flood
- nem chatelős topicban a chat-jellegű hozzászólások
- a külön erre a célra nyitott topicon kívüli személyeskedés
- IRL adat, ha az érintett kéri a törlést
- a klubon kívüli fórumos történésekre vonatkozik


Topic törlése akkor lehetséges, ha az előzőekben leírt hozzászólás a nyitója, és más értelmes vita nem keletkezik belőle.

Moderálást bármelyik tag kezdeményezhet az erre szolgáló topicban. Egyértelműen a Modus-ba ütköző hozzászólás esetén nem szükséges a szavazás. Vitás esetben szavazás dönt a moderálás szükségességéről. Moderálással kapcsolatos határozatot a szóvivő továbbít a pártoló moderátornak.

IRL adat törlése (az érintett kérése esetén) a tagok (később a testület) szavaztatása nélkül is lehetséges.

Testület:
Megválasztásának menete és működési keretei később kerülnek kialakításra, a klub jelentős létszámbővülése után (~ 20 főnyi aktív klubtaglétszám elérésekor). Addig 3 fős ügyvivő testület működik, és minden tag szavazhat a
felvetődő kérdésekben.

A szabályzat módosítására bármely klubtag bármikor javaslatot tehet, és azzal érdemben foglalkozni kell.
Az érvényes Klubszabályzatot egy külön erre a célra rendszeresített topicban kell közzé tenni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!