Keresés

Részletes keresés

Tombolda Creative Commons License 2005.08.31 0 0 1
Egyenként.
Előzmény: bindera (0)
bindera Creative Commons License 2005.08.31 0 0 0
h0gy?
keleti topicnyitó Creative Commons License 2005.08.31 0 0 topiknyitó
Libegő(k) visz(nek) majd fel az Avasra

Miskolc pályázatában, amellyel a város szeretné elnyerni az Európa kulturális fővárosa címet 2010-re, szerepel annak a libegőnek a terve, amely – mint a pályázat fogalmaz – a miskolciak évszázados álma.
Nem is egy, hanem két avasi libegő tervei is szerepelnek Miskolc kulturálisfőváros-pályázatában. Sőt: még egy libegő lesz 2010-ig, ha nyer Miskolc.

Dr. Bernáth Attila, a MIK Rt. igazgató-helyettese a libegőprojektek gazdája. Neki tettük fel kérdéseinket. A beruházás költségeiről, a beruházó kilétéről, a tervezett nyomvonalról. Arról, hogy hol tart az ügy, amelyről a pályázat ezt írja: Miskolc tervezett új főterének délnyugati sarkából kiindulva magánkezdeményezésre libegő épül az avasi kilátóhoz. A felajánló már elkészíttette a terveket. A kivitelezést, majd pedig a működtetést is magára vállalta. A kijelölt, kb. 400 méteres nyomvonal, s a környezetbarát technológia illeszkedik a természeti környezetbe, nem zavarja a temető nyugalmát...

Hol megy majd?

Dr. Bernáth Attila így foglalta össze a libegőkkel kapcsolatos tudnivalókat: Ez év tavaszán jelentkezett egy cég a MIK Rt-nél a libegő ötletével, azzal, hogy megcsinálnák, azután működtetnék. Ezután a MIK keresett a jelentkező mellé egy másik, potenciális befektetőt, hogy a kettőt versenyeztesse, összehasonlítsa.

Nincs még végleges nyomvonal. Tervek vannak, készül az Avas szinttérképe, folynak a környezeti-esztétikai vizsgálatok.

Arra a kérdésünkre, hogy miként helyezik el a tartóoszlopokat azokon a magánterületeken, amelyek fölött – a Toronyalja utcától az avasi kilátóig – keresztülvezet a libegő, a MIK Rt. igazgató-helyettese így válaszolt: A kiinduló ponttól a végállomásig kizárólag olyan ingatlanok jönnek szóba, amelyek a város tulajdonában vannak.

Amennyiben a szakma...

Megtudtuk: jelenleg készül a műszaki megvalósíthatóságot feltáró tanulmány, amellyel elindítható a libegő szakmai vitája. Látványterv is készül, az esztétikai kérdések előzsűrizéséhez.

Amennyiben a szakma megvalósíthatónak ítéli a terveket – fogalmazott dr. Bernáth Attila –, kialakítható a működtetés gazdasági konstrukciója. A MIK Rt. szándékai szerint vállalkozói forrásból épülne meg a libegő, a működtetésére a város szerződne az üzemeltetővel.

A másik libegő Tapolcát – a Vizek Völgyét – kötné össze az Avassal, a pályázatban szereplő másik hangsúlyos létesítményen, a Science Múzeumon (amely pillanatnyilag a Science Erőmű nevet viseli) "keresztül".

SzG

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!