Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.01.24 0 0 28
Legutóbb a Deák térnél lévő vadász-millitary boltban vettem ilyet... egész jó kis dög volt, ajándékba vettem. :) De az Obsitban is láttam már kirakva nemegyszer
Előzmény: Kurd (27)
Kurd Creative Commons License 2005.01.19 0 0 27

Akkor erről az eredetti nepáli khukri-ről jobb, ha lemondok, és veszek egy boltit. Montad hogy ennyi pénzért, már jót lehet kapni, de  kérlek azt is mond meg, hogy mo.-on hol? Köszi.

Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.11 0 0 26

Kb 10-15 között nagyon jó khukrit tudsz venni, nem egy nagy etvasz khukrit készíteni, s az alapanyagai sem a kutató intézetekből kerülnek ki, finoman szólva.
Viszont egy eredeti, a gurkha lövész ezredekből kikerült darab valóságos ereklye... képtelenség szerezni egyet
Előzmény: Kurd (25)
Kurd Creative Commons License 2005.01.11 0 0 25
Engem nagyon is érdekelne az a khukri. Egy képet igazán felobhatnál róla. (Bár az árat nem tartom túl reálisnak). Nekem minden esetre nem mint relikviára van szükségem, ha valak esetleg tudna mondani magyarországon egy boltot ahol jó minőségű árut lehetne beszerezni azt is megköszönném. (Mellesleg megnéztem az árakat egy 15k-t áldoznék az új khurire.) Hány inches a tiéd?

Előzmény: I.Blasius (21)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 24
Tessék, itt van egy kép a készletről :)


Gurkha khukri
Előzmény: Alhazred (22)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.03 0 0 23
Ez hihetetlen, gyerekek! Már gurkha sör is van! :)))
Alhazred Creative Commons License 2004.06.08 0 0 22
tehetne be valaki egy képet ezekről a kukrikról...
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.07 0 0 21
A nepáli eredet garantált, arra a húgom a tanúm ő vette ott, viszont a minőséget nem tudom megítélni, szerintem egész jó.

Ha találsz valakit, akinek esetleg kell, jelezd légyszi.

Üdv, B

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.04 0 0 20
Ha valóban nepáli darabról van szó, legkésőbb jövőhétre utánaérdeklődök, hátha kell valakinek.
(elég sok ismerősöm van, aki szokott ilyen dolgokat gyűjteni)
Előzmény: I.Blasius (18)
eMM Creative Commons License 2004.06.04 0 0 19
Eszmei érték. Mint a cinkének!:)
Előzmény: I.Blasius (18)
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.04 0 0 18
Tényleg nem rossz a 25 ezres ár. Az más kérdés, hogy ez nekem erősen elméletinek tűnik, mert nem tudom, hogy ha most hirtelen megszorulnék, és el akarnám adni, akkor hol kapnék ennyit érte. Az aproneten még nincs fegyverrovat:(
Előzmény: eMM (17)
eMM Creative Commons License 2004.05.29 0 0 17
Vannak kis kések nekem is benne.
Szóval min 25K? Nem is rossz.
Előzmény: I.Blasius (14)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.29 0 0 16
Én eddig azt hittem, hogy a kis kés arra jó, hogy ja nagyon közelharcban megtámadják a szegény Gurkha harcost,

Szegény gurkha harcost csak valami nagyon elit öngyilkos/felderítő alakulat támadhatja meg közelharcban. :-)

ikri

Előzmény: I.Blasius (14)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.28 0 0 15
A három késes, gyakorlatilag tökéletes másolat kb. 25.000-et ér. (értelemszerűen a tok nem vizi bivaly bőrrel van bevonva, hanem szarvasmarháéval, így vizhatlanság szembpontjából elmarad az eredeti tok mögött, de így sem fog belátható időn belül kikorhadni a fa a bőr alatt)
Az eredeti ennek mondjuk a dupplája (tipp), de jó lenne hozzá egy tanusítvány is...

A gurkha ezredekből "kiszolgált" darabok valóságos ereklyének számítanak, fogalmam sincs mennyibe kerülhetnek, de jó sokba az biztos.

ikri

Előzmény: I.Blasius (14)
I.Blasius Creative Commons License 2004.05.28 0 0 14
Bi-Bi-Bi, az enyém már majdnem eredeti:)))

Én eddig azt hittem, hogy a kis kés arra jó, hogy ja nagyon közelharcban megtámadják a szegény Gurkha harcost, akkor ezt még mindíg az ellenfél fontos verőerébe döfheti. Amúgy ötletes a dolog, mert övre akasztható szíj van a tokon, így elvileg utcán is hordhatnám. (tudom, jogilag a pengehossz miatt neméppen)

Amúgy szerintetek egy ilyen Khukri "készlet" mennyit ér?

Előzmény: eMM (13)
eMM Creative Commons License 2004.05.28 0 0 13
Akkor az enyém nem is eredeti?
Mert ilyen kis késeket nem kaptam hozzá?:(
Vagy igen?
Meg kell nézni, csak költöztünk és dobozban van valahol.........
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.27 0 0 12
Attól, hogy megkarcolódik a penge, még simán lehet eredeti a khukrid. Sőt. A keménysége valahol 25 és 57 HRC között változik, szal a legkeményebb pontján is alig éri el egy jobbfajta kés acél standard keménységét. A khukri nem high tech technológiával készül, nem high tech acélból. Ettől persze még nagyon körültekintően készítik el, a penge különböző pontjai keménység keménység szempontjából úgy lettek kialakítva, hogy lehetőleg semmiképpen ne törjön el ez a méretes darab. A khukri ereje nem az acélban, hanem a penge alakjában, s persze a gurkhák karjában van!!!

Ne élezővel fend a khukri, arra ott van az a kis kés, amit az előbb említettél: a chakma
Élezés: a hegy közelében, s a belső sinusban legyen a lehető legélesebb a penge, míg a "domborulatnál" (első sinus) nem is nagyon kell élezni. Ha megfelelően élezed ki a késed, az nagyon megnöveli a hatásfokát! (s fordítva is igaz kell hogy legyen). Ha jól tudom minden gurkha magának élezi ki ennélfogva a khukriját...

A khukri élezésén kívül, tűz gyújtásra is használható, elég jó kiegészítője a drabális nagytestvérének.

Hu. Eredeti khukri. Legalább öt éve vadászok egy "igazán" eredeti khukrira, szerintem nem sok esélylyel. Az igazán eredetin azt értem, hogy valóban gurkha lövészek által használt darabról van szó, lehetőleg certificate-tel legyen ellátva (ez kb. 5-szörösre ugrasztja az árat)
Ha minden igaz, akkor itt Európában a második világháborúból maradttak jócskán ilyen jószágok... Anglián kívül Olaszországban is fel-fel bukkanhat egy ilyen...

ikri

Előzmény: I.Blasius (11)
I.Blasius Creative Commons License 2004.05.27 0 0 11
Hali!

Nekem van egy Kukrim, amit a húgom csempészett be Nepálból, amikor ott túrázott. A bőr tokjában van két faragott pici tőr is (kb. 3 centis pengehosszal), igaz azok nagyon otthoni munkának tűnnek, és nem is egyformák. Így eredetinek eredeti a kés, de lehet, hogy a túristáknak kifejlesztett bemutató darab.

Szerintetek lehet eredeti egy Kukri, ha késélezéskor a megcsúszó élezőm egy karcot húzott a penge oldalába?

Amúgy szép nagy és éles, egy időben a bejárati ajtóm mellett tároltam, hogy ha valaki kinyitáskor beteszi a lábát az ajtórésbe, az ott is hagyja nálam:)

Amúgy mitől eredeti egy Kukri? Ha eredeti, akkor mennyit ér kb.?

eMM Creative Commons License 2004.02.02 0 0 10
Nekem is van 1 ilyenem.
Állítólag eredeti,de persze tanúsítvány nélkül.
Egy indonéz(?) boltban leltem rá bartelként.
A szintén itt lelt indonéz lándzsáról rögtön mondták hogy utángyártás,lehet akár eredeti is lehet a kés.

Filmanyag, az "Aki király akart lenni c," film. Ott a vásznon képet kaphatunk a kis emberek mentalitásáról,hűségéről,fanatizmusáról.
"A gurkha gyalogos katona nem lovas",és elmegy meghalni a túlerő ellen ahelyett hogy lóra pattanna és elvágtatna fenébe.
Persze ez film,de attól még lehet valóságalapja az ügynek:)
Rám mindenesetre nagy hatást tett.

Előzmény: Daisho (3)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.18 0 0 9
Kösz szépen az infót mindenkinek!
Meglátjuk mi lesz!

ikri

Előzmény: Laci bacsi (8)
Laci bacsi Creative Commons License 2003.12.18 0 0 8
Egyetértek.
Meglehetösen vevöbarátok. De miért is ne? Ha jók a tapasztalataim, visszamegyek hozzájuk vásárolni. Ha pedig nem ,akkor soha többé nem veszek tölük semmit.
Előzmény: petike23 (7)
petike23 Creative Commons License 2003.12.18 0 0 7
"És mivel belöled élnek, mint vásárlóból, valószínüleg rá fogják írni a csomagra, hogy ajándék, és a feltüntetett értéke nem lesz annyi, hogy vámot kelljen fizetned utána. "

Úgy tapasztaltam, hogy a legtöbb helyen nagyon vevőbarátok, kérésre nemcsak azt írták rá, hogy ajándék kemping cuccok (kések voltak benne), hanem beleraktak egy papírt is, boldog szülinapot, peti! felirattal.

"Akkor már csak az a kérdés, hogy szúró-vágó eszközt be lehet -e hozni az országba?"

Késeket már sokszor.. ld. fenn.

Előzmény: Laci bacsi (6)
Laci bacsi Creative Commons License 2003.12.18 0 0 6
A késekhez, pláne a kukrikhoz nem tudok hozzászólni, de a tengerentúli rendeléshez igen.

Én az Amazontól szoktam könyveket rendelni az USÁ-ból.
Nem tudom, változtak -e a vámszabályok, de az én tudomásom szerint 29000 Ft értékig (vigyázat: a "humánus" magyar vámosoknál ez a vámérték nem csak az áru ellenértéke, hanem: vámérték=áru ellenértéke+csomagolási költség+szállítási költség!) nem kereskedelmi célból behozott áru vámmentes.
Tehát ha a rendelt cumó vámértéke átszámítva meghaladja a 29000 Ft-ot, akkor ennek veszik a 8 %-át, mint vám, majd ezt hozzácsapják az értékhez, és ebböl számítanak még 25 % import ÁFÁ-t.
Tehát elvileg a vámértékre még fizetsz plusz 33 %-ot, de valójában kicsivel többet, mert az ÁFÁ-t a vámmal terhelt vámértékböl számítják, hogy több legyen.

Ha a csomagod nem tünik el út közben (velem elöfordult ilyen is), akkor kapsz egy levelet a Posta Nemzetközi Postakicserélö Üzemétöl, melyben tájékoztatnak arról, hogy csomagod jött és mennyi vámot és import ÁFÁ-t kell fizetned. Ha visszaküldöd a levelet azzal a nyilatkozattal, hogy hajlandó vagy kifizetni a vámot, akkor kiviszik a csomagot a címedre, és átvételkor kell kifizetni a vámot és import ÁFÁ-t.

Egyszerü módszer lehet, ha rendeléskor azt kéred, hogy a csomagon tüntessék fel, hogy az ajándék (gift), és az értéke csomagolással-szállítással együtt nem haladja meg a 100 USA dollárt, vagy annak megfelelö más valutát. Nyugodtan megirhatod, hogy ezen felül olyan magas vámot kellene fizetned, hogy neked az már nem érné meg. És mivel belöled élnek, mint vásárlóból, valószínüleg rá fogják írni a csomagra, hogy ajándék, és a feltüntetett értéke nem lesz annyi, hogy vámot kelljen fizetned utána.

Akkor már csak az a kérdés, hogy szúró-vágó eszközt be lehet -e hozni az országba?

Előzmény: Törölt nick (4)
Daisho Creative Commons License 2003.12.02 0 0 5
Helló ikri,

a Túlélő Portálon (MTP), címe:

http://tuleles.try.hu/

foglalkoztak már a témával komolyabban. Az egyik jelentős tapasztalatokkal rendelkező tag még egy elemzést/cikket is írt a témában. Sajnos nemrégiben a portál költözött így lehet hogy még nincs kint az anyag (nemrég én is kerestem), de ha megnézted és nem találod, akkor írj vissza a mailemre. Erről a cégről pedig a www.bladeforums.com-on van egy topik (hogy melyik részén nem emlékszem) címe kb. "Is uncle Bill a honest man?"

Jó vadászatot,

D.

(van ott nekem is néhány nagyon tetsző darab, az egyszerűbbek(?) közül pl. a 'The British Army Service Model' és a 'The Royal Silver mounted Dhankuta'.)

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.01 0 0 4
Üdv, Daisho!

Megnéztem a második világháborús kést: nekem -külsőre legalábbis- tök ugyanaz van, van egy ürge dunántúlon, aki ilyeneket készít.

De a kothimoda meg a chitlangi viszont nem egyszerű egy darabok!!!
Gyors fejszámolás: 100 rugóból szállítással együtt kijön a kothimoda is. (légi posta) Kérdés az, hogy mennyit kell rá várni, meg mennyit kell utánajárni. Van valakinek tapasztalata tengerentúli rendelésről? Tudom, ez inkább a késes topik témája, de nem kizárt hogy itt is tájékozott valaki ilyen témában...

ikri

Előzmény: Daisho (3)
Daisho Creative Commons License 2003.12.01 0 0 3
Halihó,

eredeti II. VH-s darabot nem ajánlahatok, de ha megnézed ezt a címet akkor látni fogsz érdekes darabokat. Az emberről eddig csak jót hallottam, akik kapcsolatba kerültek vele azt írják hogy becsületes, bár hozzá kell tennem hogy személyes tapasztalatom nincs vele. Bill kukrijai helyi kovácsoktól származnak, és ha jól tudom árulja az általad kérdezett típust is, igaz hogy nem antik hanem ma gyártott formában.

http://www.himalayan-imports.com/

Üdv,

D.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 2
Hát igen. Elképesztő, hogy mit birnak alkotni ezek a pöttöm emberkék!

A khukri egyébként nem csak hentesmunkára jó: a világ számos hadseregében rendszeresítve van, a menetfelszerelés kiegészítőjeként. Nagyon univerzális eszköz, de borzasztó nehéz megtanulni a használatát. (elég veszélyes elfoglaltság egy kezdőnek mondjuk fatörszet vágni vele)

Ezt az eszközt, illetve pontos mását könnyen be lehet szerezni Magyarországon is: nekem pl. kész khukri arzenálom van: egy fanyelű, pontos másolat, és két "hightech" khukri: egy ColdSteel és egy Ka-Bar. (mindhárom kés a készlet nagy méretű darabja)

Az a tapasztalatom velük, hogy a minőségi, valóban huszadik, huszonegyedik századi alapanyagok sem növelik meg igazán a hatákonyságát az eszköznek. (persze a minőség, vagy a csúszás mentes kraton markolat nem elhanyagolható tényező)

A khukri ereje a penge formájában van!

Évek óta vadászok egy eredeti khukrira! Egyet sem találtam amiről teljes bizonyossággal kijelenthető lett volna, hogy igazi (szerintem még átverni is megpróbáltak egy ízben), bár azt megtudtam, hogy második világháborús relikviaként nem lehetetlen a beszerzése, persze tanusítvánnyal együtt. ez esetben persze jó mélyen bele kell nyúlni abba a bizonyos zsebbe...

Tud valaki ilyenről? Akár eladó akár nem, mindenképp látni/fogni szeretnék egyet!

ikri

Előzmény: Daisho (1)
Daisho Creative Commons License 2003.11.28 0 0 1
Hali,

a gurkák által kedvelt támadási módszer a kukrival, kihasználja az eszköz adottságait. A központi idegrendszert támadják, kihasználva a kés méretét. A fejet a felső sinusnál próbálják kettéhasítani. Amennyiben az ellenfél sisakot visel, a nyakra irányozva a támadást, a fej "levágásával" próbálkoznak. Természetesen nemcsak ezeket a technikákat használják, de ezek a legnépszerűbbek közöttük, mivel a központi idegrendszer sikeres támadása azonnali megállítóhatást eredményez.

Üdv,

D.

(mint az már másik topicban kiderülhetett, a gurkák nagy kedvenceim:-)

Előzmény: Törölt nick (-)
gvass1 Creative Commons License 2003.11.28 0 0 0
hi,
nem 0 alaku a kukri!
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.28 0 0 topiknyitó
Gurkha topik indul!

Minden ami a híres-hírhedt nepáli zsoldosokkal, vagy a legendás fegyverükkel, a khukrival kapcsolatos ebbe a topikba való!

Tapasztalatok a khukri használatával kapcsolatban, tények, legendák, történelem...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!