Keresés

Részletes keresés

*Albatrosz* Creative Commons License 2004.08.06 0 0 44
Nagypapám mondta azt mindig, hogy két egyetem színvonalát úgy lehet összehasonlítani, ha megnézzük, melyikben milyen tudásért adják meg az elégségest. Természetesen ezzel a módszerrel nem egy bölcsész és egy műszaki képzést kell hasonlítani, hanem két azonos kategóriát. Persze az az egyedi eset, amit már nem tudom, melyikőtök említett (summa cum laude, mégsem tudta a választ), nem feltétlenül mérvadó, mert sok esetben én sem tudom az előttem vizsgázónak feltett kérdésre a választ, de ez szerencsén (is) múlik, hogy kitől mit kérdeznek. Különben jogász ismerőseimtől azt hallottam, hogy elsősorban a kapcsolatok és a protekció számít, csak utána jön az, hogy hol végzett az illető. (Pécsi ismerősöm nincs, de a Pázmányon és az Eltén is vannak barátaim.)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.15 0 0 43
ibm. westel. n.y.broker. sztaki. apeh. multidőben. creditsuisse. amerika. japán. svájc. távközlés. pénzügy. it. kutatás. adó :] lefedve.
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 42
Hát nem is tudom...
Előzmény: dr poljakov (41)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.15 0 0 41
nem ismerlek én véletlenül?
Előzmény: Lux (40)
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 40
Üdv!
Na lássuk azt a listát!
:-)
Lux
Előzmény: dr poljakov (39)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.15 -1 0 39
KLTE Debrecen rulez. ha most elsorolnám, melyik csoporttársam hol dolgozik, leesne az állatok. meg melyik cégnek az igazgatója, stb. dehát azért milyen arcoktól tanulhattunk! dragálin albert, rochlitz szilveszter... a teljesség igénye nélkül. még vagy 10 ilyen biztos van. elnézést a többiektől a legnagyobb tisztelet mellett.
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 38
Üdv Som-Som!
Ne haragudj, de akkor bennem van a hiba, ugyanis nem értem a példád lényegét. Azt meg végképp nem, hogy ez alapján miért van lesújtó véleményed az infóképzésről.
Lux
Előzmény: Som-Som (37)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.15 0 0 37
Lux, az általam előbb leírtak nem ellenkeznek a topicban korábban tett megjegyzésemmel, ami kb. azt mondta, hogy a magyar mérnökök a világ minden táján nagyon jól eladhatóak.

Az általam említett példa viszont nem egy egyszerű hibázás, ne próbáld annak beállítani. Egyébként én is lőttem jópárszor bakot (még szép), és fogok is.

Előzmény: Lux (36)
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 36
Üdv Som-Som!
És mindebből azt szűröd le, hogy az infó az sz*r, és az infósképzés rossz? Őszintén szólva nekem sem kellene erőlködnöm, hogy felsoroljak tíz esetet, ahol mérnökjelölt társaim meglehetősen nevetségesek voltak. Sőt, bevallom férfiasan, én is lőttem már nagy bakot. Ennek ellenére nem szeretném, ha engem ezek alapján hülyének tartanának, vagy a mérnököket általában. Jó annak, aki tökéletes...
Lux
Előzmény: Som-Som (35)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.15 0 0 35
Én nem a Pascalról beszélek, hanem a feladatmegoldó képességről. Egyébként azért az infósokat szídom, mert őket ismerem. Nyilván ha gépészmérnöki végzettségem lenne, a kijövő gépészeket szídnám (ha rossz lenne a véleményem), mivel arra lenne rálátásom.

Egy példa annak szemléltetésére, hogy mire is gondolok. Volt egy igen értelmes évfolyamtársam, aki bonyolult feladatokra is jól működő programokat írt (elég hosszú tesztelési idő után). Egyszer miközben együtt dolgoztunk, a következő csúszott ki a száján: "Te megszégyenítően leegyszerűsíted a feladatot.". Pedigcsak borzasztó primitív alapelemekre bontottam le a problémát, ennyi volt a titkom. Még egyszer mondom, elég durva valós(!) feladatokat is meg tudott oldani a srác, mégsem sorolom őt a jó mérnökök közé.

Előzmény: Werner Zsolt (33)
nyman Creative Commons License 1999.10.15 0 0 34
Kedves Werner Zsolt,
Mivel jeleztem, hogy mar nem emlekszem, hogy mik voltak a szempontok, ami alapjan ide soroltak. Ez ugyan tampontot adhatna. Ha mar informatikanak tartunk, biztos lattal pl. "2000 ev felkeszultsegrol" keszult osszehasonlito tablazatokat. Van olyan amiben Mo-n az elmezonyben van, nehanyban a kozebmezonyben es olyan is van ahol hatul kullog. A kerdes mindig az osszehasonlitas szempontjai.

Az amit irtam az egyik okrol, abszolut a maganvelemenyem volt, ugyhogy biztos lehet benne hibat talalni.

Az elmeleti oktatasrol a katonasag jut eszembe. Ott - mivel a szazadparancsnokunk nagyon meg akarta nyerni a loveszversenyt - municio hijan kemenyen raallt a loelmeletre. Vegul szemely szerint kivalot lottem es a szakaszunk 2. helyen vegzett, tehat jol szerepeltunk. A kerdes az, hogy egy eles helyzetben mennyire szamit a tudas es mennyire a rutin. Valahol biztos lehet talalni egy egeszseges egyensulyt.

Mindent osszevetve azert szerintem sincs tul sok okunk szegyenkezni az oktatasunkal kapcsolatba. De mint jeleztem, nagyreszben az egyentol fug. Aki AKAR, az tud jo eredmenyt, elerni, eladhato tudast osszeszedni meg egy gyengebb foiskolan is.
nyman

Előzmény: Werner Zsolt (30)
kockasfulunyul Creative Commons License 1999.10.15 0 1 31
A kapcsolatteremtésről csak annyit, hogy az sem mindig elegendő egy jó állás megnyeréséhez. Én Pécsett végeztem, a szakmai gyakorlatomat is ott végeztem, mégis onnan kaptam meg egy pesti állást )újsághírdetésben olvastam)m pedig sokakat tudok, akik az ELTE-ről próbálkoztak ennél az állásnál. De ilyen történetet tudnék másról is mondani (akár a Tasztalon is).
Nem elég a kapcsolat, kell ide más is.

Kockás

Előzmény: Légtornász (23)
kockasfulunyul Creative Commons License 1999.10.15 0 1 29
Én nem azt állkítottam, hogy Pesten jobbak az oktatók, mint Pécsett, bár sajnos a Budapest központúság ezen a téren is érezteti a hatását. Ez elég baj. Pest elszipkázza az igazán jó fejű és élvezetesen tanító oktatók nagy részét (jó példa erre Lábadi is).
Azt viszont pesti jogászoktól tudom, akikkel elég sokat beszélgettünk a két egyetem közötti követelményszintekről, hogy Pesten sokkal könnyebb egy évet elvégezni, mint Pécsett a híresen gyilkos vizsgaidőszakokkal. Most nem tudom, mi a helyzet ezen a téren, ez 5-6 éve volt, mikor még odajártam.
A jegyzetek viszont egyértelműen magukért beszélnek. A pécsi oktatók jegyzetei egyre inkább tért nyernek országos szinten, ez pedig éppen elégséges bizonyíték arra, hogy a oktatás színvonala milyen.

Kockás

Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 28
Üdv nyman!
Csak megerősíteni tudom, amit írtál. Az itteni tanszéknek annyi pénze van, hogy - szó szerint - az a gond, hogy mire költsék el a keretet, mert jövőre akkor nem kapnak ennyit. Mindenkinek van egy minimum P-II 400-asa, valakinek 3 (!) gépe, minden szobában egy színes és egy laser nyomtató, egy irodában ketten vannak...
Ennek ellenére úgy látom, hogy a német képzés sokkal lazább az otthoninál. A múltkor dolgozatokat javítottam, és nem voltam túlzottan elragadtatva. Abszolút sémák szerint tanulnak, gondolkodni nem kell, csak emlékezni arra, hogy egy ilyen típuspéldát hogyan kell megoldani.
Szóval nincs mit szégyellnünk (a szegénység nem szégyen...:-( )
Lux
Előzmény: nyman (26)
Horusz Creative Commons License 1999.10.15 0 1 27
"Hogy Pécs jobb volna mint Pest? Kötve hiszem."
A jegyzetekkel már érveltem, de itt van még egy adalék: Az ELTE-n summa cum laude-val végzett ismerősöm számtalanszor meglepődött, amikor én elmondtam neki, hogy miért kaptam kettest vagy hármast. Ti. tőlem olyasmiket kérdeztek, amiről neki fogalma sem volt, pedig ő ötöst kapott mindenből.

"Legalábbis oktatók és kapcsolatteremtés lehetőségit nézve biztos nem!"
A másodikat elfogadom, az elsőben viszont nem tudok nyilatkozni. Egyébként hány pécsi előadást hallgattál meg, hogy ilyen biztosan állítod ezt?

Előzmény: Légtornász (23)
nyman Creative Commons License 1999.10.15 0 0 26
Hat az viszont egy kerdojel, hogy azt, hogy ervenyesulni tudjal kinek kell megtanitani. Szuloknek? Oskolanak? Extra tanfolyamnak? Sajat magadnak?

Van egy mondas (mar egyszer elsutottem), miszerint 1 magyar mernok = 10 nemet mernokkel, de 10 nemet mernok = 100 magyar mernokkel. Ez a nem matematikai keplet valami olyasmit sugall, hogy egyeni lexikalis tudasban nem panaszkodhatunk, de mikor csoportba kell dolgozni, akkor az mar nehezebben megy.

Amit nemzetkozi osszehasonlitasba olvastam a magyar oktatasrol (Newsweek(?), az roviden ugy foglalhato ossze, hogy a kozepiskolaig nagyon jo szintu az oktatas (mar nem emlekszem pontosan, de 40 orszagbol valahova az elso tiz koze sorolt minket, de megelozott Romania es Csehorszag) viszony sok Ny-Eui orszagot hagytunk le. Ja nem emlekszem mar mi volt az osszehasonlitas alapja.

A felsooktatasba viszont mar valahol csak a kozepmezonyben voltunk. Itt sok Ny-Eui orszag volt elol. Aminek az okat az felsofoku oktatatas megfelelo technikai ellatotsagaban es az oktatas normalis finanszirozasaban is latom. Mo-n ugye sok helyen az oktatok majdnem a sajat zsebpenzukbol vasaroljak a nyomtatoba a papirt.

Svedorszagban az a kurzos, amire en jarok az viszont megfeleloen el van latva. 20 diakra jut 9 Pentiumos szamitogep, lezernyomtato, scanner, videoprojektor, a prezenteciokhoz, kamera ISDN-vonal a videokonferenciahoz. A terembe 24 oran keresztul be lehet menni.
Bocs ha hosszu voltam
nyman

Előzmény: Lux (13)
Horusz Creative Commons License 1999.10.15 0 0 25
A Pázmányra nem is gondoltam. :-) Feltörekvőben van, de Pécs szintjét nem éri el.
Egyébként Pécsről most "igazolt át" oda a Lábady (volt alkotmánybíró), ami szerintem nagy veszteség Pécsnek. Én szerettem az előadásait.
Előzmény: frej (19)
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 24
Kedves Laci!
Ezt nem hiszem el! Ők is tanultak matekot, fizikát, valszámot, villanytant, em. tereket, foly. szabályozást stb., az alapképzésben majdnem ugyanazt, mint mi. A fentebb említett tárgyaknál - és még sorolhatnám - pedig nem segít a magolás, azt érteni is kell. Így utólag persze én is "kiráztam kisujjból" az egyetemet, de a franc se kezdené újra...:-)
Lux
Előzmény: Laci (22)
Légtornász Creative Commons License 1999.10.15 -1 0 23
Üdv, SZVSZ ha hajtasz és keresed magadnak a helyet, akkor nem feltétlen kell a diplomáddal külföldre rohanni. Én az ELTE jogra járok, Mo.-n szerintem itt kapod a legjobb képzést. Hogy év közben mit csinálsz, azt te döntöd el, ha képezni akarod magad, mert élelmes vagy és mondjuk nem a 23. számű ügyvédi iroda 23. számú ügyvéde akarsz lenni, hát megteheted, ha a pihi mellett döntesz, akkor egz gzilkos vizsgaidőszak-sorozat után kaphatsz ugyan diplomát, utána meg jöhetsz majd sírni ide a topic-ba, hogy "nem ér semmit" a diplomám. Ez pontosan így van. A jobb helyeken ugyanis ez csak a belépőd lehet...

Hogy Pécs jobb volna mint Pest? Kötve hiszem. Legalábbis oktatók és kapcsolatteremtés lehetőségit nézve biztos nem!

Laci Creative Commons License 1999.10.15 0 0 22
Akkor még egy adalék, ezúttal a BME-hez:

Egy ismerősöm ott végzett informatika szakon. Elég okos a srác egyébként (a felvételinél pl 1.5 óra alatt megírta a matekot 97%-osra [az első feladatnál elszámolt valamit :)]). Ő mondta, hogy az öt év alatt talán egy olyan vizsgájuk volt, amit ne lehetetett volna akár magolással is letenni.

Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 21
Üdv!
Na ezt viszont nem tudom megítélni. Az biztos, hogy a BME-n az infósok még nincsenek azonos "erkölcsi" megítélésben a mezei mérnökökkel, de ezt betudhatjuk a mérnökhallgatók hatalmas önbizalmának. Szerintem előbb-utóbb minden műszaki oktatásban alapkövetelmény lesz a mostani kimondott "infó", és teljesen háttérbe szorul az egyéb. Pl. mi már műszaki rajzot sem tanultunk (mondván "Minek, ott a CAD?"), vagyis ilyen szempontból már mi is hülyébbek vagyunk az előttünk végzetteknél. Viszont lehet, hogy az infós többlet-tudásunkkal manapság jobban érvényesülünk (ugyanakkor hótegyszerű dolgokkal meg nem tudunk mit kezdeni).
Lux
Előzmény: Som-Som (20)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.15 0 0 20
Az infó tekintetében én konkrétan arra gondolok, hogy sokan úgy dolgoznak, hogy egy téglákat összetapasztó segédmunkás által végzett hatalmas szellemi munkát is képesek alulmúlni. A többség úgy csinál, mintha technikus lenne, és csak kevesen tudnak mérnökként gondolkodni. Ahogyan az infó egyre inkább divatszakmává válik, úgy egyre szarabb u.n. szakemberek kerülnek ki mindenhonnan. A piac most bármilyen hulladékot felvesz, de hosszú távon ez visszaüthet.
Előzmény: Lux (16)
frej Creative Commons License 1999.10.15 0 0 19
Én a Pázmány jogról hallottam csupa jót, hogy a pesti jogról átjárogatnak oda a hallgatók, meg az oktatók is tanítanak a Pázmányról az ELTÉ-n.
Előzmény: Horusz (17)
joy Creative Commons License 1999.10.15 0 0 18
Teljesen igazad van!
Előzmény: Laci (0)
Horusz Creative Commons License 1999.10.15 0 1 17
"Sok helyről hallottam, hogy bár Pesten vannak a jogon a legjobb oktatók, de a pécsi kar az, ami a legnehezebb és a legszigorúbb követelményekkel állítja szembe a diékokat."
Nem feltétlenül jobbak az oktatók, legfeljebb ismertebbek. Pécsnek sem kell szégyenkeznie e téren.

A követelmények tényleg nagyok, és egyre nehezebb lesz, egyre több az új tankönyv. Örülök, hogy már végezni fogok.

Egyébként a jogi karok között Pécs és Pest van a ringben, de ha jól tudom, Pesten tanítanak pécsi könyvekből is (pl. Földvári Büntetőjog), míg Pécsen saját jegyzetek vannak.

Előzmény: kockasfulunyul (3)
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 16
Ez nem az egyetem hibája (nem is hiba), ez a fejlődés. Én erősáramon végeztem, ami kimondottan egy rajzolgatós irány a mérnöktudományban, ennek ellenére egész nap programozok egy külföldi egyetemen. Csoda, ha egy év múlva azt sem tudjuk, hogy néz ki a trafó? De mit csináljunk, erre van szükség.
Lux
Előzmény: Som-Som (15)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.15 0 0 15
A 10-20% infósokra biztosan igaz. A döntő többség ha kap egy feladatot, akkor rögtön a billentyűzethez nyúl. A kisebbségben lévő igazi mérnökök papírhoz és ceruzához nyúlnak, vagy egy táblához ballagnak (így ugyanis gyorsabban sokkal jobb minőségű megoldáshoz lehet jutni).
Előzmény: Lux (13)
RobuR Creative Commons License 1999.10.15 0 0 14
A kozgaz annyibol elismert kulfoldon, hogy az MSc az ott is MSc.
Egyebkent meg itt se szamit loszart se, hogy megvan a papir, hanem a munkatapasztalat, referenciakent hasznalhato munkahely, projektek , egyeb nemzetkozi szakvizsgak etc. amik esetleg felkelthetik egy kulfoldi munkaltato erdeklodeset.
Lux Creative Commons License 1999.10.15 0 0 13
Üdv!
Ez nagyon igaz, amit írtál. Az iskola utáni érvényesülés döntő. Ilyen szempontból pl. a mi BME-s évfolyamunk nagyon nyerő, mert jó helyen jól keresnek, de az is igaz, hogy a fele külföldön.
Az a 10-20 százalék valami rosszindulatú megjegyzés lehetett, a fordított arány inkább igaz. Én sem mondanám egy gazdasági főiskolára, hogy sokkal könnyebb mint a műszaki egyetem, ha nem próbáltam volna ki. Így viszont állítom.
Lux
Előzmény: nyman (11)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.15 0 0 12
A magyar műszaki felsőoktatással rengeteg baj van, van okunk szídni eleget, de külföldön végzettek sem jobbak, sőt. A Mo-n végzett mérnökök gyakran sokkal inkább Mérnökök, mint a külföldi társaik. Ettől függetlenül igaz, hogy "a mérnökként végzettek közül csak mintegy 10-20 százalék, aki valóban mérnök is".
Előzmény: frej (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!