Keresés

Részletes keresés

playboy2002 Creative Commons License 2004.06.07 0 0 27
Szia misterpc!

A csípott nem köznyelvi, a többi igen.

Előzmény: misterpc (26)
misterpc Creative Commons License 2004.06.04 0 0 26
Sziasztok!
Az évek során nálam is összegyült pár ilyen problémás szó! Barátnőm a motort mellett van, ami nálam motrot.
Én mindig a Cukrot-Cukort példára hivatkoztam, de lehet, hogy tényleg csak nyelvjárás.
További szavak:
fürdeni-fürödni
bögölyt-böglyöt
csípett-csípott
Egyelőre ennyi, de biztos van még.
Várom a véleményeket!
Sziasztok!
sigur Creative Commons License 2003.10.30 0 0 25
Talán idetartozik:
A következő nyelvi jelenségről várom véleményeteket:

pehely-pelyhet
kehely-kelyhet
boholy-bolyhos
teher-terhes

és nem pehlyet, kehlyet, tehres.
Nemcsak kiesik egy magánhangzó, hanem két mássalhangzó is felcserélődik.

Van erre szabály?

Pivovar Creative Commons License 2003.02.10 0 0 24
Felénk gyerekkoromban ludbalom-nak mondták :)
Előzmény: Oszi (23)
Oszi Creative Commons License 2003.02.10 0 0 23
Ide kívánkozik még a (nem éppen legirodalmibb, de attól még létezö) lufbalon szó lufbalmok alakú többesszáma - itt ráadásul még egy érdekes n > m vátás is bejön.
LeifEriksson Creative Commons License 2003.02.08 0 0 22
Az "Ábel a rengetegben" c. könyvben konzekvensen "motrok"-ról esett szó, mikor a favásárlók Fuszulán vezetésével két nagy teherautóval jönnek a fáért.

még egyszer valami olyasmit is mond Ábel, hogy:
"Akinek két ilyen motra van, azt az Isten is megsegíti."

sz'al Tamási Áron a "motrok" mellett van

(ámbát teherautóra értve.... :-))))

Leif

Onogur Creative Commons License 2003.01.23 0 0 21
Ha már újra beindult a MOTOR én is mondok egy ide illő példát, amivel már találkoztam. Ez a bútor - bútort/butrot ragozott alakjai. (Ezen utóbbi direkt rövid u-val, mert így hallottam.)

Szerintem mindkettő (motor, bútor) analógiás hasonulás lehet a korai magyar példákhoz.

(A szén szónak Zalában létezik egy szeny tájszói alakja, mint érdekesség.)

Üdv: Onogur

rumci Creative Commons License 2003.01.22 0 0 20
Sőt a VégSz. alapján még ilyen az á, csá, dádá, hajrá, hurrá, iá, pá is, de az egész csoport egészen kis elemszámú, és a szókészletnek olyannyira a perifériáján helyezkedik el (a a ragozhatóság határán van, a burzsoának pedig nem véletlenül alakult ki burzsuj alakváltozata, hogy a fenti – szinte csak alkalmilag – főnévként is használt mondatszókról ne is beszéljünk, ne feledjünk, hogy alkalmilag bármi lehet főnév a magyarban), hogy igazabb állítás, hogy nincsenek ilyen szavak (mert megszegik a fonotaxist), mint az, hogy vannak. (Az é végű főnevekről ugyanez nem mondható el, ott régebben megindult a tiltás lebomlása, és bár a véce, ábéce típusú alakok mutatják, hogy nem teljesen, de azért lényegében mondhatjuk, hogy ez végbe is ment.)
Előzmény: playboy2002 (19)
playboy2002 Creative Commons License 2003.01.22 0 0 19
„Sőt nem véletlenül nincs á végű főnevünk, mert e szabály hatására megrövidül.” (#6)

Kedves rumci bá!

Burzsoá.

Előzmény: rumci (6)
Kis Ádám Creative Commons License 2001.03.26 0 0 18
Gyerekemet is gyakran emlegetem úgy, hogy Balazsat.
Kis Ádám
Előzmény: junk (17)
junk Creative Commons License 2001.03.26 0 0 17
Egyetértek, én is gyakran használtam a motrot-t. Hasonlóképpen javaslom a garazsat a garázst szó helyett a darazsat mintájára.
Előzmény: rumci (6)
rumci Creative Commons License 2001.01.28 0 0 16
Ez tetszik. A szóhasadás és a szóalakhasadás nagyon szép dolog.
Előzmény: E-ditke (15)
E-ditke Creative Commons License 2001.01.28 0 0 15
Volt egy tatai ismerősöm, aki szerint jelentésmegkülönböztető szerepe van a kétféle alaknak. Náluk állítólag a "motort" az alkatrészt jelöli (pl. mosógépmotor) a "motrot" pedig a járművet. Nincs ennek egy kicsit tájnyelvi íze??
Pivovar Creative Commons License 2001.01.27 0 0 14
Ja, idefér a vegyész-szleng is:

Ként vagy kenet? (sokan mondják az utóbbit...)

(hehe: szént, vagy szenet? :-)

EgyébKÉNT. ;-)

rumci Creative Commons License 2000.07.28 0 0 13
Én egyiket sem tartom se jobbnak, se rosszabbnak, azt tartom viszont bajnak, ha bármelyiket is nem a maga színterén használják. (Amúgy a suksük is része bizonyos nyelvjárásoknak, sőt valójában egy nyelvjárásból „szabadult el” az első világháború hadseregének, majd az ötvenes évek káderpolitikájának olvasztótégelyében.)
Előzmény: Kis Ádám (11)
rumci Creative Commons License 2000.07.28 0 0 12
Szerintem ez ne az r perdületeinek számával függ össze, hanem azzal, hogy zengőhang/szonoráns, azaz bizonyos értelemben magánhangzós jellegű (mint az l, m, n, ny, s talán a j, v. Ez azonban csak tipp.
Előzmény: phls (10)
Kis Ádám Creative Commons License 2000.07.28 0 0 11
Kedves Rumci!
Nem neked kellene tudomásul venni, hogy a motrot nem része a választékos köznyelvnek, hanem annak, aki így használja. Emlékezetem szerint Te nem arról a tájról származik, ahol ez a dialektus virul. Légy szíves, ne árulj be K.M-nál, de én valahogy úgy vagyok vele, hogy a dialektust szeretem és értékelem, a pallérozatlan nyelvhasználatot viszont nem. Szánom bűnöm, bánom, (azaz mea culpa), de a suksük nekem nem tetszik. Lehet, hogy ez azért van, mert már többé-kevésbé tudatos emberke voltam, amikor találkoztam olyan urakkal, akik nap közben suksüköltek, munka után pedig nem.
Kis Ádám
Előzmény: rumci (9)
phls Creative Commons License 2000.07.28 0 0 10
Vurugya: Igen, ilyen élc pl. a "tanarak". Saját egyéni tájnyelvemben meg a Fonts mappa neve Betvek. :-)

Rumci: Nem lehet, hogy az általad említett "sorozat" szóban az r pongyola, enyhén raccsolt ejtése (nem személy szerint a tied, merthogy ez – amennyire tudom – általános jelenség) okozza az utána álló mgh elszürkülését? A süketel szót pl. csak nem ejted süktel-nek, a vakarok-ot meg vakrok-nak? Szerintem a motrot legalább annyira nem része a köznyelvnek, mint amennyire nem az a találkszunk a találkozunk ellenében.

rumci Creative Commons License 2000.07.28 0 0 9
Az általam felhozott hangváltozás igenis lezárult az ómagyar korban, nem is állítanám, hogy nem. Éppen ezért példa arra, hogy korábban hangváltozás által létrehozott váltakozások a hangváltozás működésének megszűnése után analógiára adnak alapot, s így mint más tövek is ugyanolyan váltakozást produkálhatnak.

Azzal kapcsolatban, hogy a Horger-törvény működése lezárult volna az ómagyar korban, erős kétségeim vannak. Egyik részről általában is épp a Horger-törvényt (vagy két nyílt szótagos tendenciát) szokták példának hozni azon hangváltozásokra, amelyek a magyar nyelvtörténet egészében működtek, másik részről szépen látható, hogy a mában is él és virul. Figyeld meg, hogy ha teljesülnek a feltételei, az adott helyen sokkal gyakoribb a redukált, elmosódott ejtés kevésbé gondozott beszédben! Én például szinte nem is tudom kimondani, hogy sorozat, mer mindig sorzat vagy sorözat lesz belőle. De sokakon megfigyeltem más-más szavaknál hasonlókat.

Én amúgy függetlenül attól, hogy nyelvjárási jelenségként kimutatható vagy sem, semmiképp sem bélyegezném meg a motrot alakot, csak tudomásul venném, hogy a választékos köznyelvnek nem része.

Előzmény: phls (7)
vurugya Creative Commons License 2000.07.28 0 0 8
phls-nek adnék igazat, én is hallottam már a motror, sőt a Közhelyszótár is közöl néhány hasonlóan "tréfás" ragrontást.
A véce mellé mondanék egy másikat, egyik tanárom folyton azt mondta: ábéce.
Már várom, mikor hallom majd azt, hogy téve:)

vurugye

phls Creative Commons License 2000.07.27 0 0 7
Kedves rumci!

Nem azt mondtam, hogy minden hangváltozás lezárult az ómagyar korban. Erre jó példát hoztál fel, de lehet még nyilvánvalóbbat is adni, pl. magát a hangrendi illeszkedést (merthogy ugye az sem volt mindig szabály nyelvünk életében). Ezért fejeztem ki úgy magam, hogy az a fajta hangzókiesés mint nyelvi jelenség akkor zajlott le. Hogy mifajta? Amikor egy legalább háromtagú szó (nem a végén) tartalmazott két olyan szomszédos szótagot, melyek mindegyike rövid és nyílt volt, akkor közülük a 2. kiesett: bo-ko-rot -- bokrot, te-re-met -- termet.
Én is hallottam már a motrok, motrot alakot – megítélés, definíció kérdése, hogy nyelvjárási vagy simán csak helytelen alaknak bélyeg(e!!!)zik a nyelvművelôk. Elvégre suksülölô embereket is hallunk minden nap.

rumci Creative Commons License 2000.07.27 0 0 6
Ádám!

A motrok, motrot igenis nyelvjárási alak, annak ellenére, hogy sajnos az izoglosszákat nem tudom vázolni.

Phls!

Az amúgy nem lenne elegendő érv, hogy csak régi szavakban lehet tőváltakozás, mert az analógia működhet, és sokszor működik is. Pl. szintén ómagyar kori az alma : almát váltakozás, de minden, a, e végű szavunkat (néhány alkalmilag toldalékolt kötőszót: det, hat leszámítva) így toldalékoljuk, pl.: influenza : influenzát; a példák száma korlátlanul szaporítható. Sőt nem véletlenül nincs á végű főnevünk, mert e szabály hatására megrövidül. Van ugyan néhány é végű főnevünk, de szintén nem véletlen, hogy az igénytelenebb nyelvhasználatban a vécé megrövidült, s véce lett belőle.

phls Creative Commons License 2000.07.27 0 0 5
Csak még egy okoskodás: azért nem viselkedik egyformán a motor meg a bokor stb., mert ez a fajta hangzókiesés (több más változással egyetemben) az ómagyar korban, azaz a honfoglalás utáni kb. öt évszázadban lezajlott; utána már csak elvétve akad rá példa. A motor ennél vmivel fiatalabb szó a nyelvünkben...
Van ingadozás is néhol: sátort vagy sátrat; vurugya: bátort, de bátrat, bátran stb. Ilyenkor az összetételekben többnyire az új, a kevésbé archaikus változat gyôz, pl. sörsátort.
IGOR Creative Commons License 2000.07.27 0 0 4
Köszike mindenkinek a felhomályosításért, megmenekült a kapcsolatom. :))))
vurugya Creative Commons License 2000.07.27 0 0 3
tábrot, csíbrot, bátrot, bútrot.

Meggyőztelek, hogy nem ragozódik minden kéttagú -or végű ugyanúgy?
Helyesen: "motort" és kész.
A barátnődnek meg vigyél egy szép csokrot!

vitavégző vurugya

Kis Ádám Creative Commons License 2000.07.26 0 0 2
Kedves Maydayray!
Tartok tőle, hogy a motrot alak nem tájszólás, hanem pallérozatlan nyelvhasználat, ami nem ugyanaz. Azért írom, hogy tartok tőle, mert az utóbbi időben sok támadás érte azokat, akik hibáztatják egyesek nyelvhasználatát, ez állítólag sértő, és a személyiségi jogok korlátozását jelenti.
Ezért Igornak én inkább azt mondanám: motort. Ugyanis ez jövevényszó, ezért nem viselkedik a bokorral analóg módon, Hogy miért? Azt nem tudom...
Kis Ádám
Előzmény: maydayray (0)
phls Creative Commons License 2000.07.26 0 0 1
Barátnô ide vagy oda, a motrot szvsz sehogysem jó.
maydayray Creative Commons License 2000.07.26 0 0 0
Kedves Igor!

Kérlek barátnődet passzold át nekem!

De a problémádhoz annyit: Vazs megyében tányérat, nálunk csak tányért. És mindegyik jó, elfogadható, sőt helyes. Győzd meg Gizit, hogy te tájszólásban nyomod a szlenget, és ő nő, ezt különben sem értheti.

Ray

IGOR Creative Commons License 2000.07.26 0 0 topiknyitó
Segíccsetek má, nem akarok emiatt szakítani a barátnőmmel :)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!