Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2003.10.04 0 0 68

Felavatták a bajai Szerb-házat

Részidézet: Ápity Milos, a bajai Szerb Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, van két irodahelyiség, egy 60 és egy 40 fő befogadására alkalmas rendezvényterem, egy kétágyas vendégszoba, jól felszerelt konyha, az udvaron főzőhely. Az irodákat a Szerb Ortodox Egyházközség, az öt éve működő Bajai Szerb Kisebbségi Önkormányzat és a nemrég megalakult Bajai Szerbek Vallási Kulturális Egyesülete használja.

Kommentár: Szép lista. De! Vajon személy szerint főként ki és mire használja :(!? Na majd ezt is megtudjuk!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.09.17 0 0 67

Itt és most leszögezem: a mostani bajai szerb kisebbségi önkormányzat egyetlen ülésén nem vettem részt, így az önkormányzat határozataihoz és működéséhez sem lehet semmmi közöm!
Távol tartom magam mindattól, ami ezt a fajta familiáris önkormányzatiaskodást jellemzi.
Változatlanul Baja város megválasztott, de testületen kívüli szerb nemzetiségi képviselőjének tartom magam, már második ciklusidő alatt költségvetés nélkül folytatva hosszú évekkel ezelőtt megkezdett munkásságomat.
Ugyanakkor ebbéli minőségemben, különböző jelzések hatására egyre nagyobb érdeklődést kívánok mutatni mindazzal kapcsolatban, ami egy ilyen önkormányzat leple alatt történik, történhet. Ennyivel tartozom azoknak, akik voksukat a nevem mellé húzták.

Muity Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2002.11.14 0 0 66

"Alakuló kisebbségek

PN 2002.11.14. Baja

Negyvenen jelöltették magukat, húszan kaptak bizalmat a szavazóktól a kisebbségi önkormányzatok választásán. Ismét négy kisebbségi testület jön létre, egyenként öt képviselővel. A következő napokban tartják alakuló ülésüket az önkormányzatok. Ekkor tesznek esküt a tagok, veszik át a megbízóleveleket és választanak elnököt. A városházán ma 16 órakor a német, holnap 10 órakor a horvát, hétfőn 13.30-kor a cigány, 15 órakor pedig a szerb kisebbség önkormányzata tart alakuló ülést."

__________________________________________________

Nos, ez ismét cifra játék lesz. Négy éven át Baján, mindvégig öt képviselőből álló szerb kisebbségi önkormányzatról szólt a fáma. Ami alapjaiban nem volt igaz, lévén Deák Mihály képviselőtársam velem egyetemben hagyta el az üléstermet az önkormányzat akkori alakulásakor.
Engem a nép megválasztott képviselőnek. Ahogy négy éven át gyakoroltam ebbéliségemet, úgy most is ezt fogom tenni. Ahogy négy évvel ezelőtt nem voltam hajlandó, egy tisztségére méltatlannal közös lobogó alatt működni, úgy most sem valószínű, hogy tisztségére két méltatlannal karöltve fogom cuppkázva dúdolni a salajdanomot :((...
Úgy hiszem lesz dolguk, az arra illetékes fórumoknak!

Muity Mijo
szerb nemzetiségi képviselő

Előzmény: Mijo (50)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.11.14 0 0 65

Hohóóóóó, kit látnak szemeim :)!!! Szervusz kedves Lajos bátyám! Végre egy üdítő színfolt itt is, a Bajai Szalon után.
Érezd jól magad ezen a vidéken is, de mindenekelőtt hasonlóan a Szalonhoz, pár rövid gondolat erejéig szíveskedej betérni ebbe a témakörbe is: Bemutatkozás.

Tudod, itt is a saját néven történő véleményalkotás az alapszempont.
( Örülök, hogy a tacepao megnyerte tetszésedet :))! )

Üdvözlettel: Muity Mijo

Előzmény: sydbaj (64)
sydbaj Creative Commons License 2002.11.14 0 0 64
Minden elismerésem:MIJÓ, EZ A LEGÉRTELMESSEBB HIRDETÉS AMIT MÉG EDDIG OLVASTAM ÉS LÁTTAM.
They ken facket right end left end center.
Előzmény: Mijo (61)
Mijo Creative Commons License 2002.11.11 0 0 63

Naggggyon jó, a barna Polák, én is láttam már ... Furcsa dolgok derülhetnek még itt ki :(! Méghogy "közösségi ház" ....

Mijo

Előzmény: Törölt nick (62)
Mijo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 61

Naná, hogy nem, Gabikám, jó kis természetes gyógynövény kivonattal :)....


Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.02 0 0 59
:-)

Mit tippelsz?

--k--

Előzmény: Törölt nick (58)
Mijo Creative Commons License 2002.10.30 0 0 57

Itt is köszönöm a törődést, kedves Krstan!

Figyelmes vagy, kéne egyszer kocintanunk a gyermekáldásra is, meg az én "sikeremre" is :)!

Naravno sa slivovicom :)!

Pozdrav moj: Mijo

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.30 0 0 56
Draga Mijo!

Itt is (ezen a forumon) gratulalok sokszor.
Eredmenyes munkat kivanok.

Krstan

Előzmény: Mijo (47)
Mijo Creative Commons License 2002.10.28 0 0 55

Piroska kedves, köszönöm az invitálást, szavadon foglak. De csak ha az "új" polgármestertek is beszáll a buliba, legyen mire koccintani :)!
Általad is ismert jóérzésűek szűk köréből, jöhetnek-e velem az átlagosnál jobbétvágyúak is :)!
( Egyébként az én traumám hasonló a tiédhez :((... )

Hali: Mijo

Előzmény: S.Piroska (54)
S.Piroska Creative Commons License 2002.10.28 0 0 54
Ha ráérsz egyszer a sok elfoglaltságod közepette, gyere el, úrja megkostoljuk a pacalt, jobb legyen a szád íze.
A drukkolást köszönöm, még eddig semmi sem változott,nem kaptam idegrohamot, nem járok ppccihhologushoz,maradtam a régi. Remélem te is, akárhogy felvitték a dolgodat:). A PM csak maradjon meg PM-nek, ne halmozza az élvezeteket.
Piroska
Előzmény: Muity Mijo (53)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.10.28 0 0 53

Kedves Piroska, köszönöm, kedves vagy, de mint láthatod, túl sok mindenre nem leszek képes jutni, de azért igyekszem :)!
Én viszont szívből sajnálom, hogy neked nem jött össze, drukkkoltam. Bár nem lehetett könnyű, hiszen a 11 mandátumotokra "alig" 43 aspiráns volt. Viszont az meglepett, hogy a Matheisz Jani nem indult képviselőnek. Remélem a művházat viszed még, még mindig érzem azt a finom pacalt a számban :).

Üdvözlettel: Mijo

Előzmény: S.Piroska (51)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.27 0 0 52
Hir a www.baja.hu-ról a választással kapcsolatban:

Szerk. megjegyzés: Meglepetés erejével hatott, hogy a rendkívül nagy számú szerb(nek vallott) jelölt melletti kevés szavazók mögül a semmiből üstökösként törtek elő a köztünk eddig szemérmesen megbújt szlovénok, s bár eddig vendekkel nem igen találkoztunk bunyevácaink közt/mellett - a sikeres törvényhozási csillagállásnak köszönhetik, hogy nem éppen szlávos keresztnevű önkormányzati képviselőt küldhettek a testületbe. Kíváncsian várjuk az ékes ószlovén nyelvű székfoglalót!

S.Piroska Creative Commons License 2002.10.27 0 0 51
Kedves MIJO.
Szívből gratulálok, az eredményedhez, további jó munkát és egy kalap ... kívánok.
piroska
Előzmény: Mijo (50)
Mijo Creative Commons License 2002.10.27 0 0 50

Prológus: 1994-től négy éven át voltam Baja város szerb kisebbségi képviselője, illetve a bajai szerb kisebbségi önkormányzat elnöke. Állandó kihangsúlyozottsággal bunyevác nemzetiségűként. Ha akkor pár lelkes barátommal nem indulunk, akkor a '94-től kezdődő ciklusban csak 3 kisebbségnek lett volna önkormányzata.

Működésünk során kiemelt és folyamatos támogatásban részesült egy félbunyevác/félszerb orthodox pópa, Dujmov Milán, aki eleinte Szekszárd mellett, Medina településen teljesítette hivatását, majd az útját általunk is egyengetve Hercegszántóra került. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a bajai szerb önkormányzat, tesvérönkormányzatinak tekinthető viszonyt folytatott a hercegszántóival, annál is inkább, mivel a megyénkben mindösszesen ezen a két helyen jött létre ilyen. Nem volt egyházi ünnep, amihez ne asszisztáltunk volna úgy anyagi, mint sok egyéb más értelemben. A ciklusidő, általunk szervezett utolsó Szent Miklós-napi búcsúján történtek olyan események, melyek miatt az addig támogatott pópától megvontuk a bizalmat. Jómagam nem hittem volna, hogy életvitele miatt megmarad az egyház kötelékében, de hát ebben az esetben, mint utólag kiderült, nem csak egy település - Hercegszántó - illetékesei, hanem maga az egyház is álszentnek bizonyult. Ami csak tetézte a lelkész magabiztosságát, ami átcsapott teljesen váratlanul arroganciába. Ez alatt azt kell érteni, hogy mivel veszélyeztetve látta az általa számításba vett, elkövetkező évek során elvileg várható bajai támogatást, az 1998-as helyhatósági választások utolsó napja, utolsó negyedórájában konspiratív módon felhigította a szerb égisz alatt indulók listáját, minek eredményeként hárman az erre lelt szövetségesei közül lettek képviselők, ketten pedig velem egyetemben az ellentétes oldalról. A pár nappal később tartott szerb önkormányzat alakuló ülésén fenntartásaimat jegyzőkönyvbe diktáltam, kimondva mindazt, ami miatt lelkészi tisztsége gyakorlására méltatlannak tartom a papot, és felszólítottam mandátuma lemondására. Ezt ő nem tette meg, majd mivel a ceremónia tisztaságát felügyelő választási bizottság tagjai nem látták jogilag akadályát, a folytattás mellett döntöttek. Ekkor viszont az imént említett képviselőtársammal együtt kivonultunk az ülésteremből, előtte szintén jegyzőkönyvileg kinyilvánítva a majdan létrejövő testület, meglátásunk szerinti illegitim jellegét. Ebből a jegyzőkönyvből a mai napig nem láttam egyetlen példányt sem, de annak a közigazgatási hivatali eljárásnak sem jutottam a végeredményéhez, mely elvileg a történtek miatt indult hivatalból.
Értsd: ketten a testületből kiszorult képviselőtársammal egyetemben, négy éven át saját zsebünkből álltuk azt a sarat, ami a képviselőségünkkel jár. Ez különösen esetemben volt tartalmas, lévén a mindezt megelőző négy éves elnökösködésem nem múlott el nyomtalanul, számtalan aspektusból voltam kénytelen, márcsak a tisztesség okán is tovább vinni mindazt, ami az imént jelzettek miatt nem adatott meg. A három fős "testület", mely gyakorlatilag két főből állt, Ápity elnökből és Dujmov pópából, élte életét abból a büdzsébül, mely eredendően az öt fős testületnek vagyon szánva. Mindemellett Ápity elnök Dujmovi instrukcióknak engedve, bűnvádi eljárást kezdeményezett velem szemben, mint az előző ciklus elnöke ellen. Az eljárás cáfolta az ellenem felhozott vádakat, azok koholtnak bizonyultak. Ezt a kört még nem tekintem lefutottnak ...

Mi ma a helyzet? Hasonló, mint négy évvel ezelőtt. Most mégbiztosabbra ment a team, élből kilenc jelölttel indultak a választáson, melyre a reakció, újabb tíz fő jelölése volt részünkről. Fránya dolog ilyenkor kisebbségi választáskor az ABC, pláne ha egy híres-hírhedt elnök, képes még közismert neve mellett más azonos vezetéknevű családtagját is bevetni a "küzdelembe". A lényeg: egyedül maradtam. Hogy a jövő így mit hoz, még kérdéses. Jogi állásfoglalást fogok kérni az ügyben, és majd meglátjuk, ahogy a vak zongorista mondotta. Engem képviselőnek választottak meg, és az is maradok. Ha jut a költségvetésből, ha nem, én tovább viszem azt az utat, amit 1994-ben kezdtem meg úgy a bajai és Baja környéki szerbek, mint bunyevácok érdekében. Ehhez déli szomszédainknál, mindig is nagyobb megértésre találtam, hálás vagyok nekik!

Muity Mijo

Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.27 0 0 49
Kedves Mijo!
Bár sem bajai, sem barátod, sem közeli ismerősöd nem vagyok, csupán kivülről "kibickedem".Lenne azért egy kérdésem. Önként vállaltad a megmérettetést? Szavaztak rád? Bíztak benned? Bekerültél? Nos, ha igen (márpedig igen), akkor nem értem pl. azt, hogy azért, mert vannak számodra elfogadhatatlan személyek kivonnád magad, egy szerintem igenis fontos munkából.Tudod én négy évig nagyon keményen olyan emberekkel körülvéve dolgoztam, akik.... háát.. szóval engem az ilyesmi ezerszeres tettekre sarkall.Még akkor is, ha esetleg tudom nem válthatom meg a világot.Közösségben élünk, dolgozunk.Sokszor olyanokkal, akiktől legszívesebben távol tartanánk magunkat. Két választás van: vagy nagy ívben elkerülni az olyan vállalást, ami erkölcsileg is odakötne, vagy pedig megmutatni magad. Természetesen kulturált formában.
Előzmény: Mijo (47)
Mijo Creative Commons License 2002.10.27 0 0 48

Gratulálok garai barátaimnak: KRICSKOVICS JÓZSEF, DR. FALLER KRISZTIÁN TAMÁS, BENDE ERHARD, ZOMBORCSEVITY ZORICA, ZOMBORCSEVICS ANNA, szerb kisebbségi képviselővé választásuk alkalmából !

Kricskovics Jószó barátomat külön köszöntöm, települési önkormányzati képviselővé válásáért.

Muity Mijo, szerb kisebbségi képviselő
Baja

Előzmény: Muity Mijo (1)
Mijo Creative Commons License 2002.10.27 0 0 47

Tisztelt bajai Választópolgárok, kedves Barátaim!

Köszönöm azokat a szavazatokat, melyeknek köszönhetően ismét - immár kilencedik éve - városunk szerb kisebbségi képviselője lettem.
Aminek a nagyszerűségét számomra az sem csorbítja, hogy "egyedül maradok", lévén két olyan személy is akad, a rajtam kívül képviselővé vált négy közül, kiket méltatlannak tartok e közéleti tisztség betöltéséhez. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy az előző ciklushoz hasonlóan, most sem kívánok a rövidesen megalakuló önkormányzat tagja lenni.
Képviselőséggem járó munkámat, ahogy az elmúlt négy év során, úgy az elkövetkezőkben is lelkiismeretesen el kívánom látni. Kérek mindenkit, problémájával ezután is forduljon bizalommal hozzám.

Általam ajánlott barátaim nevében is köszönettel tartozom mindazoknak, kik voksaikat neveik mellé húzták, melyek száma sajnos nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy ők is képviselőkké váljanak.

Tisztelettel: Muity Mijo

Előzmény: Muity Mijo (21)
Mijo Creative Commons License 2002.10.26 0 0 46

Ugyan már Gábor, hagyd a fenébe a kérdést. Van akire tartozik ez, van akire nem. Van a mi népünknek éppen elég szégyene ...
Tudod, azért most erről a képviselősdiről eszembe jutott mégvalami: ha nem csal az emlékezetem, "képviseltem" én olyan érdeket is, amikor bizonyos köpedék röppályája és landolási pontja volt a NAGY KÉRDÉS ...! Hát nem igazán emlékszem, hogy rajtam kívül a sértett hány "barátja" állt ki a saját neve alatt mellette a netes fórumok nyílt színén, és tette ki magát olyan esetleges támadásnak, ami az effajta kérdések boncolgatásakor szokott fennállni :(! Ennyit egyesek következes kurázsijáról :(((((.... PIHA!!!

Mijo

Előzmény: Törölt nick (42)
Mijo Creative Commons License 2002.10.26 0 0 45

Zolikám kedves, közülök csak egyik "cimbikéd", no meg én. Csak arra kérlek, próbálj a rád jellemző körültekintéssel objektív lenni, remélem még mén ..:)..
( Akad, aki a neked és volt munkatársaidnak köszönhető jósorsában nem tud mit kezdeni a rengeteg óperenciántúli szabadidejével :(. )

Mijo

Előzmény: zvajda (43)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.25 0 0 44
Mert tudom, pontosan ezért tettem szóvá.
Előzmény: Törölt nick (42)
zvajda Creative Commons License 2002.10.25 0 0 43
Mi van cimbikéim nem birtok kikecmeregni a piszkálódásbó?:o)
Előzmény: Törölt nick (42)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.23 0 0 41
Neked most igazad van, pedig tudtommal jó barátságban vagytok.
Én pedig az Index legelveteműltebb ellensége vagyok, a barátod szerint.
Előzmény: Wágner úr (40)
Wágner úr Creative Commons License 2002.10.23 0 0 40
Kicsoda, kicsoda... há' van egy ilyen nagypofájú, mindenről van véleménye, és amilyen bolond még mondja, meg mondja is állandójan... pedig egyszerűbb lenne, ha csak a Söröt inná... az ugyanis senkinek sem árt... Egészség!
Előzmény: Törölt nick (39)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.23 0 0 39
Wágner úr, igazad van, de ki az a Mijó?
Előzmény: Wágner úr (38)
Wágner úr Creative Commons License 2002.10.23 0 0 38
Mitet köll ennyire bonyolítani a dolgot, mondd meg, hogy utálod ezt a Mijót és annyi. Ő meg megmaszongya, hogy tégedet utál és ez is annyi. Minek köll mindenféle szerbeket, bunyevácokat és mitt'omén kiket belekeverni? A Söröt mindegyik issza, s ez a lényeg! Egészség!
Előzmény: Törölt nick (37)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.23 0 0 37
Nyilván félreértesz.
Én nem a szerb választáson vereséget szenvedetteket kóstolgatom, emberhús nem is tünik számomra túl izletesnek. :-)
Én csak azt vetettem fel, hogy egy eltérő valláshoz(népcsoporthoz)tartozónak (bunyevác), mi keresni valója van a szerbek között? Miért nem önnáló nemzetiségként indult a választáson, hiszen sokkal több bunyevácnak valló ember él Baján, mint pl. amelyikből most bekerült a városi testületbe tag.
Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.22 0 0 34
Érdekes a szóhasználatod "minek dobálod magad".
Téged nem ismerlek és szándokomban sincs megismerni.
Ellenben van aki, bunyevácnak nevezi önmagát, ugyanakkor szerb önkormányzatnak lett a tagja - nem a városi képviselőtestületnek.
Kik a szerbek és kik a bunyevácok? Mi a kapcsolat közöttük? Talán a vallás? Talán közös múlt?
Folytathatnám az ellentmondások felsorolását, de nem teszem, mert akit Te emlitesz az maga az ellentmondás.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.21 0 0 31
Az emberek bölcsek voltak Baján, mert alkalmatlanokat nem választottak meg a képviselő testület tagjának.
Előzmény: Törölt nick (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!