Keresés

Részletes keresés

jujo01 Creative Commons License 2003.05.16 0 0 12
Újra kiszavazás!

Big Brother logó
Ismét eltelt egy hét, holnap kiderül, ki fog távozni a Big Brother Házból. Ezen kívül ex-lakók is beköltöznek Bradához...

A pénteki kiszavazó show elején tudják meg a kiesőjelöltek- Viola, Kornélia és Linya - , hogy akkor este egyiküknek el kell hagynia a házat. Amennyiben Kornéliának kell kijönne, akkor a karcagi lányt Renato várja idekint. A stúdióban a meglepetésvendégek között lesz a Romatic, illetve Ronan Morgan, az autentikus ír tánc képviselője. Emellett Tilla beszélget a német BB magyar résztvevőjével. A műsor végén a lakóknak teljesen váratlanul jelölniük kell, azaz nem a házfőnök jelöl! Egyébként Iti, Popey, Évi, Zsanett, Angélia is hamarosan beköltözik. A pénteki műsorban erről is megtudhattok infókat.

jujo01 Creative Commons License 2003.05.16 0 0 11
Nyombiztosítás a BB házban


9-es bűnjel
Nyomozó érkezett a Házba, hogy a lakók segítségével megállapítsa, ki volt az esti randalírozás elkövetője.



Linya és az ujjlenyomatok
A betörés híre eljutott a rendőrségre, a ORFK pedig azonnal kiküldött egy nyomozót a Big Brother Házba. Tódor László őrnagy azonnal nyombiztosításba kezdett, digitális fényképezőgéppel lefotózta az összes árulkodó jelet, a bizonyítékokat pedig hollywoodi forgatókönyv szerint kis táblácskákkal beszámozták. A lakók egyre inkább beleélik magukat a bűnügyi helyszínelés gyönyöreibe, már az sem igazán izgatja őket, ki vagy kik voltak a tettesek. Az elkövető legnagyobb ötlete a törölköző jakuzziba helyezése volt. Kornélia persze egyből azzal kezdte: "Ezentúl ezzel kell törölköznöm?...fújjj!" A lakók kaptak gumikesztyűt és belekezdtek az ujjlenyomatok rögzítésébe. Szóval a lakók szorgosan nyomoznak. Részletek videón!


jujo01 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 10

Rekordkísérlet


Sanya és Roli közel 9 órája ázik
A BB Ház két visszahúzódó fia, Sanya és Roli rekordot akarnak felállítani. A tét hatalmas: vajon sikerül-e nekik a legtöbbet a kádban maradniuk?



Ők ugyan világrekordra készülnek, és bár az előzetes célkitűzésük, mi szerint kilenc órán át vízben lesznek, vitán felül sikerül, lehet ez mégsem lesz elég a világrekordhoz. Ha valaki megnézi a Guiness könyvet, olyasmiket is talál, hogy egyesek komplett kisrepülőket és egész mezőgazdasági gépeket is megettek! Ezek után nehéz elképzelni, hogy kilenc órával bajnokok lehetnek a „pezsgőfürdő tűrés” nevű embert próbáló versenyszámában, de azért a honi BB szériát megverik így is. Hiszen, mint tudjuk Iti, a nagytestű szívesen alkalmazta a gravitáció viszonylagos csökkentésére a pezsifürdőt, de nem kifejezetten sportcélzattal. Így, bár a kádban eltöltött idő összesítésével Roliék azért alulmaradnának vele szemben, de az egy huzamban vízben töltött időt tekintve megverik, az biztos. Büszkék is rá, épp most hagyják abba a dolgot, jó sportolókhoz illően pacsiznak és nagyokat nyögnek. Még Linya is tapsol, mi is gratulálunk fiúk!

:)))))))

jujo01 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 9
BIGBROTHER

Szabályzat
Jó pár nyugodt hét a külvilágtól elzárva, csak néhány ember társaságát kell elviselni - könnyen vonzónak tűnhet a Big Brother, amely talán első látásra egy hosszú táborozásra emlékeztet. Ám a játékhoz szigorú szabályrendszer is tartozik.

A ház lakóinak a külvilággal semmilyen kapcsolatuk nincs. 24 órán át kamerák figyelik őket, és folyamatosan hordaniuk kell személyi mikrofonjukat. Infravörös kamerák még a hálószobában is megfigyelnek mindent, ami éjszaka történik.

A játék fontos része a jelölés. A ház lakói minden második héten a TITOKSZOBÁBA mennek és megjelölnek két személyt, akikből szeretnék, hogy a következő hét végén az egyik elhagyja a házat. A jelölést minden esetben meg kell indokolni. A házlakók számára tiltott a jelölések megbeszélése vagy egymás meggyőzése. A végső döntést a nézők hozzák meg, akik minden második héten megszavazzák, hogy a két jelölt közül kinek kell elhagynia a házat. Végül egy személy lesz a győztes, aki 20 millió forint pénzdíjat kap.

A házon belüli körülmények az alapokra szorítkoznak, korlátozott mennyiségű élelmiszerrel, villanyárammal és naponta 80 liter melegvíz szolgáltatással, amelyet egy óra alatt lehet felhasználni.

A résztvevők a feladatok megoldásával "pluszpénzhez" juthatnak, hogy készleteiket kiegészítsék.

A nézők a tv2-n naponta és hetente számos alkalommal kísérhetik figyelemmel a ház eseményeit, illetve az Interneten a nap 24 órájában élőben is láthatják, hogy éppen mi történik a házban. A Big Brother sohasem tárgyalja meg a résztvevőkkel, miképpen mutatják őket a televízióban és hogyan jelenítik meg őket a média más formáiban, és nem közöl semmit a külvilágban történtekről.

Mentálhigiénés szakemberek felügyelik mind a kiválasztási eljárást, mind pedig a résztvevők pszichológiai állapotát, amíg a házban tartózkodnak és azután is, amikor a résztvevők távoztak a házból. A jelentkezőket orvosi ellenőrzésnek és pszichológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy értékeljék, alkalmasak-e a részvételre. A jelentkezés feltétele a nagykorúság.


jujo01 Creative Commons License 2003.03.02 0 0 8
Szégyen?Nem szégyen?Én VV néző vagyok!
Előzmény: Mijo (7)
Mijo Creative Commons License 2003.01.25 0 0 7

Hogy a futó valóság-show-k közül kiből, melyik, mit vált ki, az egyénenként változó.
A most véget ért VIP BB-ben, nekem a Ganxta Zolee által főzött leves "tetszett". A főzőtudományokban beismerten járatlan Zolee figyelmetlensége talán nem is igen meglepő, de hogy a csapat konyhatündérei annyira bambák legyenek, hogy egynek se tűnjön fel a levesből kikandikló baromfilábakon virító karmok, az valahol magasfokú igénytelenségről tanúskodik! Csak ha volt gusztusuk jó étvággyal fogyasztani :(. Mindezek ellenére érdekesebbnek tartom így VIP-esen, mint "beválasztásos" verzióban.

A VV-2 meg egy rakás szerencsétlenség úgy, ahogy van. Néha óhatatlanul belekukkantok, mint tegnap is. Lám, ismét ül a már bejáratott koreográfia: akinek egy kicsivel is több esze van az átlagosnál, esetleg még nyelveket is beszél és világot járt, abból a legbunkóbbak kell, hogy közellenséget kreáljanak. A jóságos közönség pedig nyomni fogja az SMS-eket, meg a hívásokat orrba-szájba, hogy az ő akarata diadalmaskodjék ... Lacinak talán nem így kéne másabbnak lennie ahhoz, hogy közszeretetnek örvendjen :))...

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.12.12 0 0 6

"Caligula és Augustus
Realitynapló 22.

Tóta W. Árpád
INDEX 2002. december 12., csütörtök 4:08

Zsanett újságíró lett. Nem lesz, nem annak készül, hanem az lett. Egyik napról a másikra újságíróvá vált, megmásodott, mint Jézus Urunk, egyszer csak megvilágosodott, talált egy öreg Robotron írógépet valamelyik csipkebokorban, aztán onnantól ő már felszentelt újságíró.

Mégpedig a Színes Mai Napnál, ami azért körbesimogathatóbbá teszi a jelenséget, lévén ez az újság a Big Brother hivatalos napilapja. Arról már elméláztunk, hogyan reformálta meg, avagy belezte ki a hír fogalmát a médiapartnerség, hogyan lett egyeduralkodó szemponttá az, hogy a szöveg érdeklődést váltson ki. Most meg az újságíró meghatározása folyósodik el, mint öreg tintagomba.

Különben abban a lapszámban, amely hírül adta ezt a nagyszerű akvizíciót, éppen az látható fényképen, ahogy Zsanett aláírja a szerződését. Így teljes az arculcsapása az újságírótársadalomnak, főleg annak a - jelentős - részének, amelyik bármiféle szerződés vagy munkaviszony nélkül végzi a munkáját.

Azért van egy másik szemszög - más szemében a szöget -, Zsanetté mégpedig, a realitásérzékét végleg hátrahagyó spotcsinálta celebritásé, aki lépten-nyomon lenyilatkozta, mennyire nagyon akar ő a médiában dolgozni, talán még háborgott is emiatt, buborékot hányt az a legendás kék szeme: médiát nekem, de rögtön! Végül is a tv2 viszonylag jól jött ki ebből, tanultak a Tiger-incidensből, és nem csináltak műsort neki, viszont megtették alprincessznek egy provinciájukban, ahogy Caligula ütötte szenátorrá a lovát. Az már megint egy másik oldala a Rubik-kockának, hogy Caligula Rómájában a szenátori státusz nyilván nem járt különösebb dicsőséggel, merthogy ott nyihogott köztük az a paci. Zsanett szája viszont be van tömve egy darabig, s amikor majd néhány hónap múlva elfogy a hírnév, talán az étvágya is lelohad, és lassan visszacsordogál a szörpgyárba telefont kapkodni. Addig viszont ügyelni kell arra, hogy Zsanettet ne újságíróként, hanem csupán a Mai Lap munkatársaként tartsuk számon, és ezzel meg is oldottuk a zsenáns esetet.

Zsanett különben Szabiról írja első cikkét, merthogy akármi is történik a háttérben, nekünk ez a sztárrománc kell. Figyelemreméltó ez is a zsanettiparban: nem túl meglepő, ha valaki négy-öt-tíz év médiapályafutás alatt némileg elkurvul, de ma az a trend, hogy ezzel kezdik. A pletykavilágnak alapanyaga a magánélet, tehát a ragadozó reflektorfényeknek hatékony csali kell, nem holmi vidéki párkapcsolat, nem, minimum egy testvér a Nagy testvérből, Asche zu Asche, und Staub zu Staub.

De kinyílt a picsája ennek a kislánynak.
__________________________________________________

Jaj, milyen visszataszító dolgok melegágya is a televízió. Egyperces néma tüntetés a monitor előtt. Csakhogy nem lehet nem észrevenni, hogy a botrány és a közfelháborodás, a nézettségért folytatott kíméletlen harc sose látott intenzitású jótékonysági nekibuzdulást is eredményezett a jobb híján vállalati lelkiismeretnek nevezhető adapteren keresztül. Mindkét kereskedelmi tévé teljes erővel küzd az elesettekért, szinte már akkor is átsegítik a vakot a túloldalra, ha nem akarja; beteg gyerekek, rákbetegek, gazdátlan kutyusok és malackák karácsonyfáját díszítik fel céges szaloncukorral, a BB-lakók kórházbútorzatot gyártanak napszámban, a Barátok közt szereplői meg jótékonysági koncertet adnak, üvöltve.

Beteggyerek- és szőrösállat-viszonylatban nyilván egyszerű PR-ról van szó, amiért még nem jár dicséret. Az viszont, hogy a Big Brotherben jelenleg roma hét van, már messze túllépi a "jófejek vagyunk, segítünk" politika határait. (Ahogy a Barátok közt melegszerepe, és az ugyanott megvalósított romaszerep is tette egyébként.) Éppen a Napló legutóbbi adásából derült ki, mennyire szembemegy a cigánykodás a nagyközönség ízlésével. A betelefonáló nézők fele felháborítónak találná, ha gyerekéhez egy roma Télapó jönne az iskolába. Szerencsétlen, balfasz népem, az nem zavar, hogy a legeredetibb Mikulás meg finn, vagyis alkoholista, halszagú sápatag? Sőt, nem akarok ünneprontó lenni így az advent közepén, de fentemlített Jézus urunk meg zsidó volt. Felháborítónak találná-e Ön, ha a Megváltó másodszor cigány képében jönne el? Háppersze. Nem is jutna el a keresztig. Még ellopja. És ha van a Mindenhatónak egy csepp humorérzéke - márpedig van, nézzé' magadra -, akkor lehet, hogy Izraelbe palesztin Jézust küld, de Magyarországra biztosan cigányt.

Szóval Big Brother ide, kétszeres hangerővel bömbölő reklámok oda, néha úgy látszik, mintha ez a szemét média mégiscsak jobban tudná az utat a legközelebbi civilizált világba, mint azok, akik hárommillió pár üveggolyószemmel bámulják. Hiába, a népfelség elvét megdöntötte már jó néhány népénél bölcsebb uralkodó.

Ilyenkor szinte aggódom értük, ugyan ne tegyék már nevetségessé magukat ilyen zsanettekkel, rúgják ki őket a kisablakon, aztán folytassák a missziót. De hát amilyen bonyolult az élet, ahhoz a misszióhoz előbb a zsanettek kellenek, ők a cukorbevonat a keserű pirulán. Kertész Imre a Nobel-díjával együtt nem tehet annyit a népéért, mint az, ha netán kiderül valamely közkedvelt realitylakóról, hogy nem is annyira olasz, mint amennyire cigány. És hol lesz már Zsanett, amikor megjelenik az első roma műsorvezető a híradóban?

És ha lenne ennyi kurázsijuk, akkor ebben a Magyar Televízió megelőzné az utat kikövező kapitalista tévéket. De nem lesz. Egyelőre a tőke okosabb, mint az állam."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.10 0 0 4

Lám, mi is történt, és milyen "következmények" várhatók. Hogy most ez a helyzet, mennyiben csökkenti az eddig sztárolt Pongó népszerűségét, azt a fene sem tudja. De ha ezt valóban valóságshow-ként kívánták sugározni, akkor talán olyan mértékben kiterjedt alapszabály szerint illett volna indítani, mely esetleg kizárással szankcionál olyan megnyilvánulásokat, melyek általában "szalonképtelennek" tekintendők. Na de akkor mi maradt volna ?? Engem ez a helyzet leginkább az internetes fórumok hangulatára emlékeztet, miközben ha kis késéssel is, de megjelentek a "rendre" felügyelő moderátorok :). Istenem, csak nehogy ezek is testközelbe kerüljenek valamilyen titkos csatornán keresztül a szereplőkkel. Lenne itt anarchia és nemulass :).

"A Fidesz beperli a Big Brothert?
A politizáló szereplők lefasiztázták Orbánt

Spirk József
Index 2002. szeptember 9., hétfő 12:21

A Fidesz valószínűleg jogi lépéseket tesz a Big Brother ellen. A tv2-es valóságshow online közvetítésén ugyanis Pongó azt állította a volt miniszterelnökről, hogy az "cigány" származása ellenére "fasiszta beállítottságú". A BB résztvevői az egész nap figyelhető internetes oldal kamerái előtt beszélgettek a magyar belpolitikáról. A műsor producere az eset után - eltérve a szabályoktól - figyelmezette a játékosokat, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől.

A Big Brother három résztvevője egy délutáni beszélgetésen arról elmélkedett, hogy tudomásuk szerint Orbán Viktor cigány származású.

Délutáni fasizmus

A tv2 bentlakásos valóságshow-jának szereplői szerint "undorító", ha valaki nem ismeri el származását. "Az Egyesült Államoknak soha nem volt néger elnöke, Magyarországnak cigány kormányfője volt, és tessék, nem vállalta" - állította Pongó a BB két női résztvevőjével folytatott beszélgetésében vasárnap, a műsor csak interneten elérhető változatában.

Pongó szerint a roma származást, ahogy a magyart vagy a zsidót is fel kell vállalni. Úgy vélekedett, hogy az előző kormány idején álvallásosság és látens fasizmus működött.

A beszélgetés alatt a játékos azt is mondta: "élőben ki merem jelenteni, hogy ha Orbán Viktor a negyvenes években miniszterelnök, akkor Magyarországról nem ennyi zsidót visznek el, hanem az összeset! Egy fasiszta beállítottságú." "Cigány." - vetette közbe az egyik női hang.

Alantas pártpropaganda

Az Index információi szerint a Fidesz nagy valószínűséggel jogi lépéseket tesz a Big Brother, illetve a tv2 ellen. A párt hétfői frakcióülésén is foglalkozik a kereskedelmi televízió műsorával. Az online beszélgetést a polgári körök is feltették honlapjukra, ahol a műsort alantas pártpropagandának minősítik, és azt állítják, hogy "a tv2 nemhogy elhatárolódna a rasszista, nyíltan gyűlöletkeltő mondatoktól, hanem azt címlapján hirdeti, ezzel elismeri és közösséget vállal az elhangzottakkal".

Radnai Péter, a BB producere kérdésünkre elmondta, hogy a tv2 hivatalos közleményt is kiad a történtekről, de a résztvevőket már figyelmeztették: kerüljék a politikai megjegyzéseket. Radnai az eset súlya miatt a szabályoktól eltérve producerként szólt a játékosokhoz a BB-ház hangszóróin, felkérve őket, hogy tartózkodjanak az ilyen típusú kijelentésektől. A producer azonban szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy a beszélgetés nem a BB szerkesztett televíziós változatán, hanem a 24 órán át követhető internetes változaton került adásba.

A készítők is felháborodtak

A Big Brother honlapján megjelentett közlemény szerint a készítőket felháborították az elhangzottak, és a teljes szerkesztőség elhatárolódik a megnyilvánulástól. A BB-szerkesztőség állítja: a szöveg természetesen nem került és nem is fog televíziós adásba kerülni, mert valóságshow semmilyen politikai tartalmat nem közöl és nem vállal fel. A szerkesztőknek azonban nincs lehetőségük befolyásolni, hogy mi történjen a show-ban és hogy mit mondjanak a bentlakók."

Előzmény: Muity Mijo (3)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.10 0 0 3

Ez a mi hángerienes bráderkedésünk meglehetősen sajátságosra kezd kerekedni :(.

Miről is szól elvileg a fáma:

"Mialatt a játékosok a házban tartózkodnak, semmiféle kapcsolatuk nem lehet a külvilággal. A Big Brother soha nem fogja tájékoztatni a játékosokat arról, hogyan és milyen formában szerepelnek a televízióban, vagy a média egyéb formáiban. A Ház egy hermetizált tér. Külső információk semmilyen formában nem jutnak el a bent tartózkodókhoz."

Hát ez bizony sántít. Mint kiderült, a résztvevők valamelyike "politizált". No nem éppen hízelgő módon, hanem ahogy a köznép szokott az utcán, a kocsmákban, mise után a templom előtt. Azaz kendőzetlenül, kissé trágár módon, kicsit mocskolódva. Ahogy oka van rá. Éppen úgy, ahogy e "csodamű", mint környezet keretébe passzol. De mit ád ég, ezt a stílust kirívóan ízléstelennek ítélték az arra illetékesek, mitöbb, a producer behatolt az objektumba, és eligazítást tartott a társaság számára, miszerint szíveskedjenek politikamentes módon "természetesen" viselkedni. Gondolom a köpködés, az istenkáromlás, az intrika, a bujálkodás, mind elfogadható, mint természetes emberi viselkedés, de a politizálás, bezony az tabu a javából.

De van itt még egy apróság, mit is tilt többek között az alapszabály.

"Amit a házba nem lehet bevinni

Az alábbi cikkeket nem szabad behozni:

- Mobil telefonok/személyi hívók/távközlési eszközök
- rádió/Walkman/CD lejátszó
- számítógép/PDA (Psion, Palm Pilot, stb.)
- televízió/DVD
- naptárak
- ébresztő/egyéb óra
- drogok és narkotikumok
- stb., stb., ....."

Igen kérem: "ébresztő/egyéb óra" !!!
Ugyan mit látok tegnap, mire tapad a ház belsejében pásztázó kamera látószöge ? Naná, hogy a tapétán virító faliórára ..:(!
Hát igen, van mit tanulnunk még következetesség tekintetében.

MM

Előzmény: Muity Mijo (0)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.02 0 0 2

Nem is mi lennénk, ha nem hoznánk a szokott formánkat :((..... Éppen ilyen volt az is, amikor beharangozták a www.ekormanyzat.hu indulását.

"Megfeküdtek a szerverek

2002-09-02 16:06 Korridor

A Nagy Testvér nem bírta az internetezők rohamát. Nézői csúcsok a tévében és kétvállra fektetett világháló

Több százezer ember ugrott rá egyszerre a www.bigbrother.vnet.hu
oldalra, amely a magyar Big Brother hivatalos webhelye. A Vivendi szakemberei felkészültek a rohamra, de arra, hogy a műsor végén egyszerre ekkora érdeklődés lesz a weboldalon, még ők sem számítottak.

A szakértők egyébként elmondták, hogy az oldal biztonsága mindenek felett áll, éppen ezért két tűzfal mögé ültették a várhatóan és láthatóan nagy érdeklődésre számító oldalt. A netroham egyébként a magyar piacon nem gyakori. Eddig általában választások, tömegszerencsétlenségek idején volt megfigyelhető. A vezető magyar portálok a tavaly szeptember 11-i katasztrófa és a magyar választások idején kaptak a mostaninál lényegesen kisebb lökést, ekkora netrohamot ugyanis még nem látott Magyarország.

Az internetezők óriási érdeklődése a Big Brother-oldalak iránt nem egyedi jelenség. Hollandiában, Argentínában és Lengyelországban sem bírták a támadást a szerverek, sőt az Egyesült Államok legnagyobb szolgáltatóját, az American Online-t is rövid időre térdre kényszerítették a Big Brother-ház lakóira kíváncsi internetezők.

A magyar nézői csúcsra jellemző, hogy a Big Brother vonzáskörébe tartozó www.tv2.hu, a Korridor, sőt a Korridor partnerei közül is sokan folyamatosan leállásra kényszerülnek. A szakemberek gőzerővel dolgoznak azon, hogy a szervert alkalmassá tegyék a vártnál is hatalmasabb forgalom fogadására."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.09.02 0 0 1

Hát beindult tegnap a gépezet, csalódásomat talán éppen az Index munkatársa fogalmazza meg legékesebben:

"Volkssturm
Big Brother - reality show a tv2-n

Tóta W. Árpád
2002. szeptember 2., hétfő 1:37

Amikor az ellenség már a kapukon belül, amikor a reguláris seregek fegyverzete és morálja már egészen biztosan kevésnek bizonyult, akkor szoktak fegyvert adni az öregek, a gyerekek, a betegek és az összes többi alkalmatlan kezébe, hogy ők is kivegyék a részüket a vereségből. A németeknél Volkssturmnak, népi rohamosztagoknak hívták a felfegyverzett alkalmatlanokat, az ő feladatuk volt, hogy autodidakta módon, élesben tanulják meg a tankelhárítás fortélyait.

Amikor a nézettség már megállíthatatlanul zuhan, amikor a sztárocskákkal futtatott műsorocskák sorra buknak meg, amikor az urambátyám-üzletvezetés már kovbojosan a szakadék fölé egyensúlyozta a szekeret, akkor jön el az ideje, hogy mikrofont adjunk az alkalmatlanok kezébe. Ennek a Nero-hadműveletnek - hogy a borongós északhellén világban maradjunk - a megnyitóját láttuk vasárnap este, amikor a megújult tv2 hazánkra szabadította a Big Brothert.

Moralizálni illene intimszféráról, emberi jogokról, amelyeket sem elvenni, sem feladni nem lehet, arról, hogy fél kilenckor tán mégsem kellene hízott tomporokat tolni gyermekeink arcába, meg általában a média felelősségéről. Erre azonban még rengeteg időnk lesz. Most legyünk könnyedek, szemlélődjünk és reflektáljunk, ahogy tévénézőtől várják.

Claudia

Liptay Claudia személye az egyik eszköz, amivel ezt a gondosan koreografált, mérnöki pontossággal megtervezett show-t tönkre lehet tenni. Igaz, a napi összefoglalókat nálánál elviselhetőbb társa, Tilla Tilla vezeti majd, a szombati párlatokra azonban továbbra is rányomja majd bélyegét ez a furcsa nőstényripacs, aki nagyobb próbatétel a játékosok számára, mint a babgulyás éjszakája lesz. A tévénézőnek könnyebb, ő elkapcsolhat.

Amit a rossz emlékű Csííízben és a rivális Mónikával szemben már egyszer alulmaradt, valamiért mégis folytatódó show-jában láttunk tőle, az csak a betegség kezdete volt; mostanra jutott odáig, hogy hágj-meg-te-állat jellegű rikácsoláson kívül másra nem képes, viszont pont maga mögött hagyta az ehhez még kereskedelmileg elfogadható méretarányokat. Élő műsort régen csinált, még az artikulálatlan visításokat is elhibázza, ha egy mód van rá, de inkább csak makog, mint majom a farkához. Claudia azért is a lehető legrosszabb választás erre a szerepre, mert itt teljesen ismeretlen embereket kellene megismertetni a nézőkkel, és ez nehéz olyan ember mellett, aki szívesebben helyezné fel magának a mikrofont, mint hogy más beszélhessen bele.

Mintanyulak

Van tizenkét emberünk, akiknek tizenötmillió forintért - amit csak egyikük kaphat meg, ha kihúzza odáig a műsor - meg kell menteniük a tv2-t. Zsanettnek ("azért jöttem, hogy megnézzetek engemet"), Renatónak, aki olasz, hogy legyen egy, aki nem teljesen magyar, de nem is cigány, mert az mégiscsak rizikós, és a népszerűséget utoljára zártkörű rendőrnapon tapasztalt, ezért most is piros latexruciban feszítő eltévedt apukának kell helytállnia a csatamezőn, ahol elvérzett Friderikusz Sándor, és sokan mások. Az eredeti játékszabályok szerint csupán ki kell húzniuk a Big Brother-házban idegösszeroppanás nélkül, és várni, hogy mindenki más kiessen mellőlük. A megnyitóból ellenben az derült ki, hogy itt bizony meg kell felelni olyan elvárásoknak is, amelyek leírva a csatorna azonnali bezárását vonnák maguk után, esetleg büntetésül Kerényi Imre elé vetnék másiknyilvánosságnak.

"Meddig bírod szex nélkül?" Alapkérdés, amelyet mindenkinek meg kell válaszolnia, aki kamerák előtt akarja tölteni a következő négy hónapot. Anita rendszeresen maszturbál, megmongya őszintén beléje a tévébe, és sejteti, hogy odabenn javulhat a helyzet. Éviről, aki a felvételek szerint egyenesen a szociohorrorból csöppent a televízióba, saját anyja meséli el, hogy lányokkal is szokott "úgy". Persze, mama. Maguknál még a szexet is hetente egyszer hozzák stráfkocsival, nemhogy lányokkal! Maga Évi maga pedig Claudiával kel versenyre pociszexben, egyelőre felöltözve. (Egyébként meghalt az apukája, ezért pornófilmezni szeretne.)

Minden jel arra mutat, hogy itt bizony dugni kell, kérem. Mert aki dug, az emeli a nézettséget, s aki ezt képes megtenni, annak a tv2 hálás, és ugye kedves olvasók, azt azért nem képzelik, hogy a legnézettebb szereplő kiszavazható? Ennyire nem rög a valóság.

A játékos tehát, akinek ezt nyilván világosabban adták értésére, dugni fog a pénzéért, s nemhogy kínosan nem fogja érezni magát az infravörös kamera miatt, de előtte odamegy hozzá, és beállítja. A gyereke pedig megnézheti otthon. Széles terpeszben vonulnak be a kiválasztottak némi üzletszerű kéjelgésre, s a kerítő, a szobáztató hiénamosollyal közli, hogy ő csupán széles társadalmi igényt elégít ki.

De vajon mennyire és meddig lehet érdekes a nézettségért folytatott szex? Azoknak, akik be vannak zárva a házba, bizonyára megteszi, de annak, aki bőven talál magának erotikus látnivalót a többi csatornán, az interneten, vagy - horribile dictu - családon belül, vajon meddig lesz kíváncsi az infravörös kamerával filmezett, nyilvánvalóan előre megfontolt szándékkal, netán instrukciók alapján lebonyolított paplanmozgatás? Mert ez maga a valóság? Ugyan már_ ebből a kétórás ceremóniából látszik, a műsor rendezőinek bármit megér, hogy pároztassák alanyaikat. A pornófilm ugyanennyire valóság, csak ott konkrétan megmondják, elölről vagy hátulról, és a fizetés is biztos.

Rosszul, rossz helyen

Bármilyen nagy érdeklődést vonzana is a Big Brother, a tv2 szerkesztői eleve megnehezítik a dolgát, amikor fedésbe hozzák a Barátok közttel. Korábban a Jóbarátokkal próbálkoztak abban a bizonyos félórában, azonban hamar belátták, hogy jobban járnak, ha kihúzzák ebből a sávból. A Big Brother esti összeállítása szintén üti az RTL Klub szappanoperáját. S ráadásul egészen hasonló élményt nyújt, azzal az eltéréssel, hogy unalmasabb helyszínen, (igazi) amatőrökkel forgatják, mesterkélt - na jó, mesterkéltebb - szituációkkal. Ha most indítanák biztonságosabb műsoridőben, és később tolnák rá a Barátok köztre, az csak érthetően agresszív műsorpolitika lenne, így viszont vakmerő hazardírozás. A késő esti, szaftos kiadást nem veszélyezteti ilyen verseny, de azt meg nehezebb eladni a reklámpiacon, mivel nem a főműsoridőben lesz, és nem minden hirdető bukik a vécében közösülő alkalmi párokra mint felületre.

Várból is lehet szart építeni. Hiába a világsiker, hiába a pontosan követett licenc, ha már a legelső adásban olyan gyanús dolgokat tapasztalunk, mint a semmire - gitárra, kutyaláncra - sem reagáló fémdetektor, az ügyetlenül spontánnak álcázott, jó előre megrendezett "ellenőrzés" a zsilipnél - a valóság első megbicsaklása még a házon kívül! -; vagy ha olyan hitvány a rendező, hogy a bevallottan felvételről játszott filmek alatt sem veszi le az "élő" feliratot. Az is épp elég kínos, hogy a műsorban tucatszor reklámozott weboldal, ahol folyamatosan nézhető lenne a tizenkét szerencsétlen, három órával a bentlakás megkezdése után is töksüket.

Egy hetet kapott a sorstól a tv2; egy hét múlva indul az RTL Klub reality show-ja. Ebben az egy hétben kellene először is legyőzni a Barátok köztet, aztán pedig meghódítani mindenkit, aki kukkolásra vágyik. Utána már késő lesz, a konkurens csatorna nézői valószínűleg beérik az átkapcsolás nélkül elérhető valóságműsorral akkor is, ha az sem lesz jobb semmivel. Ha nem sikerül, akkor a tv2 nemcsak új logójában tette magát zárójelbe."

Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 0

"S Z A B Á L Y K Ö N Y V

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

A ház lakóinak a külvilággal semmilyen kapcsolatuk nincs. 24 órán át kamerák figyelik őket, és folyamatosan hordaniuk kell személyi mikrofonjukat. Infravörös kamerák még a hálószobában is megfigyelnek mindent, ami éjszaka történik.

A játék fontos része a jelölés. A ház lakói minden második héten a TITOKSZOBÁBA mennek és megjelölnek két személyt, akikből szeretnék, hogy a következő hét végén az egyik elhagyja a házat. A jelölést minden esetben meg kell indokolni. A házlakók számára tiltott a jelölések megbeszélése vagy egymás meggyőzése. A végső döntést a nézők hozzák meg, akik minden második héten megszavazzák, hogy a két jelölt közül kinek kell elhagynia a házat. Végül egy személy lesz a győztes, aki 15 millió forint pénzdíjat kap.

A résztvevők a feladatok megoldásával "pluszpénzhez" juthatnak, hogy készleteiket kiegészítsék.

A házon belüli körülmények az alapokra szorítkoznak, korlátozott mennyiségű élelmiszerrel, villanyárammal és naponta 80 liter melegvíz szolgáltatással, amelyet egy óra alatt lehet felhasználni.

A nézők a tv2-n naponta és hetente számos alkalommal kísérhetik figyelemmel a ház eseményeit, illetve az Interneten a nap 24 órájában élőben is láthatják, hogy éppen mi történik a házban. A Big Brother sohasem tárgyalja meg a résztvevőkkel, miképpen mutatják őket a televízióban és hogyan jelenítik meg őket a média más formáiban, és nem közöl semmit a külvilágban történtekről.

Mentálhigiénés szakemberek felügyelik mind a kiválasztási eljárást, mind pedig a résztvevők pszichológiai állapotát, amíg a házban tartózkodnak és azután is, amikor a résztvevők távoztak a házból. A jelentkezőket orvosi ellenőrzésnek és pszichológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy értékeljék, alkalmasak-e a részvételre. A jelentkezés feltétele a nagykorúság.

MIKOR VÁRJÁK ŐKET?

A játék kezdette előtt a játékosok egy budapesti szállodába érkeznek. Megérkezésük pillanatától kezdve filmezik őket. Elkülönítik őket a többiektől. Sajtófotókat készítenek róluk, eligazítások lesznek a házon belüli eljárásokról, a személyes mikrofonok használatáról. Az utolsó éjszakára minden résztvevő hozhat magával egy valakit, aki vele maradhat a szállodában.

HÁZSZABÁLYOK

Mialatt a játékosok a házban tartózkodnak, semmiféle kapcsolatuk nem lehet a külvilággal. A Big Brother soha nem fogja tájékoztatni a játékosokat arról, hogyan és milyen formában szerepelnek a televízióban, vagy a média egyéb formáiban. A Ház egy hermetizált tér. Külső információk semmilyen formában nem jutnak el a bent tartózkodókhoz.

A TITOKSZOBA

Ez a szoba azt a célt szolgálja, hogy a játékosok megosszák tapasztalataikat a Big Brother-rel. Ez fontos része a játéknak, ezért a szoba meglátogatása minden olyan esetben kötelező, amikor azt a Big Brother előírja.

A játékosok ebben a szobában tesznek javaslatot a kiesőkre, itt megoszthatják érzéseiket, félelmeiket a Big Brother-rel úgy, hogy biztosan tudják: a többi játékos ezekről nem értesül.

A JELÖLÉSI - KIESÉSI PROCEDÚRA

Ha valaki elmegy, nem jöhet vissza.

A Jelölés

A házból való távozás alapesete a kiszavazási procedúra.
Minden játékos minden második héten megjelöl két másik versenyzőt, akiknek szerinte távoznia kellene a házból. A jelöltek nevét a Titokszobában ejti ki és a jelölést őszintén megindokolja. A résztvevők önmagukat nem jelölhetik.

A nézőknek is van lehetőségük jelölni, telefonon, sms-ben és interneten is, a jelölő szombatot megelőző héten. Az a két játékos, akit a legtöbb néző kiesőjelöltnek szán, kap egy-egy plusz szavazatot. Ez így olyan, mintha a több millió néző együtt a Ház egy lakója lenne. A nézők szavazata tehát egyenértékű a Ház egy lakójának szavazatával.

A jelölések után a jelöltek nevét felfedik a lakók előtt. Holtverseny lehetséges.

A Big Brother dönthet úgy is, hogy kettőnél több, vagy kevesebb játékost kell jelölni.

A Kiszavazás

A jelöltek közül, akik a játékosok és a nézők szavazata alapján kieső pozícióban vannak, a közönségnek egyet ki kell szavaznia. A közönség szavazhat telefonon és sms-ben. A szavazatok összesítését követően Big Brother pontosan közli, kinek kell elhagynia a házat.

A Távozás

A bőröndöket oda kell készíteni a kijárati ajtóhoz az eltávolítás pillanatára. A lakónak az elbúcsúzást követően távozni kell a házból, amikor megtudja, hogy ő a kiszavazott. A Big Brother pontosan bejelenti, hogy a lakónak mikor kell kinyitnia az ajtót és elhagynia a házat. Az eltávolított lakó(k) el kell jusson a biztonsági kerítéshez a két bőröndjével együtt. Ezután találkozik barátaival és családjával, és a stúdióba megy, ahol a Házban szerzett élményeiről számol be.

Önkéntes távozás

Senkinek nem kell akarata ellenére a Big Brother-házban maradnia. Ha bármelyik játékos távozni akar, jelentkeznie kell a Titokszobában, ahol teljes, őszinte indoklást kell adnia távozásának okairól. Az önként távozó játékos a Big Brother utasításai alapján hagyhatja el a Házat. Mindent magával kell vinnie, amit bevitt. A Big Brother-nek módjában áll megjelölni a távozás módját és időpontját. A játékból való távozás után visszatérésre nincs lehetőség.

Ha egy lakó önként távozik a Big Brother-nek lehetősége van egy újat beköltöztetni a várólistáról.

Új lakó

Az új lakó a megérkezés hetében nem távolítható el a Házból. Az új lakó nem mesélhet a külvilág eseményiről, a bentiek pedig nem kérdezhetik őt. Aki ezt a szabályt megszegi, eltávolítható a Házból.

Élelmiszer és háztartási költségvetés

A tároló helységben alapvető élelmiszerek vannak, a rendelkezésre álló élelmiszerek mennyiségét szakértők ajánlása alapján állítottuk össze. A tároló helységet kéthetenként egyszer feltöltjük. Ha valamelyik alapvető élelmiszer a két hetes időszak vége előtt elfogy, akkor pótoljuk. A tároló helység, ahol ez az ellátmány található, minden nap csak egy órára nyit ki, máskor zárva tart.
Az első hétre a napi és személyenkénti költségvetést Big Brother határozza meg. A továbbiakban a költségvetés pontos összege függ a heti feladat elvégzésének eredményétől. A lakók a költségvetésük bizonyos részével fogadhatnak a feladat sikeres elvégzésére. Ha a ház valamennyi tagja sikerrel teljesíti a feladatot, akkor a ház költségvetése: a fogadás összegének kétszerese, továbbá az előző hetekről megmaradt összeg. Amennyiben a lakók közül bárki nem teljesíti sikerrel a feladatot, akkor a költségkeret a fogadás összegével csökken.

A lakók hetente egyszer, a fogadáson fel nem tett pénzből, és abból, ami az előző hetekről maradt, rendelik meg a bevásárolni valót. A lakók kapnak egy, élelmiszereket és más háztartási cikkeket és azok árát tartalmazó listát.

Összefoglalva: alapvető élelmiszert, takarító- és tisztálkodószereket megkötés nélkül kapnak a ház lakói. Nem alapvető élelmiszert valamint egyéb élvezeti cikkeket csak egyszer egy héten lehet rendelni.

Feladatok

A játék során a csapat adott időn belül teljesítendő feladatokat kap. A feladatok megoldásában minden játékosnak részt kell vennie, különben a Big Brother kizárhatja.

A csoportnak kötelező heti jövedelme egy részével fogadást kötni arra, hogy szerinte a heti kihívásnak/feladatnak milyen sikerrel felel majd meg. Közös jövedelmük 40-100%-át tehetik fel.

A heti feladatok mellett a Big Brother más feladatokat is megszab, amelyek némelyike kötelező, más pedig tetszőleges. A résztvevők nyerhetnek kisebb csoportos, vagy egyéni díjakat, jutalmakat. A Big Brother bármikor további kötelező és szabadon választható feladatokat írhat elő. Ezek teljesítése nem feltétlenül jár valamilyen nyereménnyel.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A Big Brother házban nincs mosógép, a lakók csak kézzel moshatnak (ruhaszárító van). Továbbá nincs mosogatógép, mikrosütő, villanyborotva. Vasaló, vasalódeszka, hajszárító, porszívó azonban van a raktárban, a lakók ezeket kérhetik a Big Brothertől. A házon belül seprű és lapát áll a lakók rendelkezésére. Mosdótál van a házban. Fejenként egy darab fogkefe és pohár áll rendelkezésre. A lakók személyenként három törülközőt és egy fürdőköpenyt (névvel ellátva) találnak a házban. Egyéb tisztálkodó szereket mindenki személyre szabottan kap.

A dohányosok egy karton, azaz 10 doboz cigarettát hozhatnak magukkal. Azt a többi lakóval kell megtárgyalni, hogy a háztartási pénzből lehet vagy sem cigarettát venni, illetve hogy egyáltalán dohányozhatnak-e.

Vészhelyzetek

Minden lakó a házba való belépés előtt írásban kapja meg a vészhelyzetekre vonatkozó tervet. Ezt el kell olvasni és meg kell ismerkedni a házbeli eljárással vészhelyzet esetén.

Minden lakónak ki kell jelölnie egy személyt a külvilágban, aki intézi a személyes és pénzbeli ügyeit, amíg a házban tartózkodik és akivel Big Brother vészhelyzet esetén felveheti a kapcsolatot.

Egészségügyi kérdések

Amennyiben valamelyik lakónak orvosi segítségre van szüksége, tájékoztassa erről a Big Brothert a Titokszobában. Ha indokolt ugyanitt kapja meg a szükséges orvosi segítséget.

Ha az orvos azt állapítja meg, hogy a lakó olyan állapotban van, vagy olyan betegségben szenved, ami kórházi kezelést igényel, Big Brother minden esetben egyéni alapon ítéli meg és dönt, hogy a lakó visszatérhet-e a házba.

Amit a házba be lehet vinni

A lakók a házba behozhatnak egy bőröndnyi ruhát és egy kis bőröndöt (mindkettőt a Big Brother adja). Más csomagot, táskát nem szabad hozni. Mielőtt a lakók belépnek a házba, be kell nyújtaniuk a Big Brothernek azon tárgyak jegyzékét jóváhagyás céljából, amelyeket magukkal kívánnak hozni. Bármely tárgyat, amit a Big Brother nem hagy jóvá, a házba nem lehet behozni.

- Ruházatból ajánlatos nyári-őszi ruhát hozni, lényeges időjárás változás esetén esetleg lehetőség van a ruhák kicserélésre. Fejenként három pár cipő vihető be a házba.

- A házba személyenként egy könyvet és két személyes tárgyat lehet bevinni. Személyes tárgynak számít például a családi fénykép, hangszer, plüssmackó, stb.(Az olyan személyes tárgyakat, amelyek hosszú időtöltésre alkalmasak, például gitár, súlyzók, nem lehet a házban tartani, hanem a raktárban kell elhelyezni és a Big Brothertől kell elkérni.)
- Minden lakó csak egy darabot hozhat be a következők mindegyikéből: fogkrém, hidratáló krém, borotvahab, sampon, hajkondicionáló, haj gél/spray, nappali krém, éjszakai krém, szemkrém, bőrtisztító, bőr tonic, üveg parfüm vagy borotválkozás utáni szesz, manikűrkészlet, borotvapengék. Ezeket a tárgyakat is csak akkor hozhatják be, ha a Big Brother előzetesen engedélyezte.
- Beérkezéskor mindenki magával hozhat 10 doboz cigarettát, 12 darab óvszert.
- Bort vagy sört be lehet hozni. sörből 6 palackkal vagy dobozzal (legfeljebb fél litereseket) és borból 2 üveggel (7,5 dl).

Minden további cikket, amire szükség van a tartózkodás ideje alatt, a közös heti költségvetésből kell megvásárolni.

A Big Brother ellenőrzi mindkét bőrönd tartalmát, mielőtt a lakók belépnek a házba. Minden tiltott tárgyat, amit bármikor felfedeznek, a belépés előtt elkoboznak és csak akkor adják vissza, amikor az érintett lakó távozik a házból.

Amit a házba nem lehet bevinni

Az alábbi cikkeket nem szabad behozni:

- Mobil telefonok/személyi hívók/távközlési eszközök
- rádió/Walkman/CD lejátszó
- számítógép/PDA (Psion, Palm Pilot, stb.)
- televízió/DVD
- naptárak
- ébresztő/egyéb óra
- drogok és narkotikumok
- személyes gyógyszer, kivéve a Big Brotherrel történt konzultáció alapján
- fegyverek
- bármilyen elektronikus berendezés vagy elemmel működő cikk
- notesz
- napló
- erős alkohol
- toll vagy bármilyen íróeszköz és papír /blokk/ levelezőlap
- számítógépes játékok
- fájdalomcsillapító vagy aszpirin
- semmilyen elektromos ellátást igénylő szerkezet
- kártya, bármilyen játék vagy leírás
- pénz, csekkönyv , hitelkártya"

Előzmény: Muity Mijo (-)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 topiknyitó

"A világ legnagyobb show-ja, két tucat ország, 200 millió néző, 12 ember 15 hétig összezárva, 15 millió forint nyereményért.
Napi kétszer a tv2-n és 24 órán át itt az interneten 6 kamerával figyelheted milyen a hétköznapi őrület."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!