Keresés

Részletes keresés

zvajda Creative Commons License 2003.01.20 0 0 18
Amint ezt olvasgatom,
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli az Értékszállítási és Õrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉÖDSZ) annak kiderítésére, kit terhel felelõsség a Defend Security Kft. veszteségessé tételéért;

eszembe jut egy két gondolat.Talán nekünk sem ártana átgondolni a Dunaköt Kft.veszteségessé tételének hasonlóan "űgyes" vezetőinek felkutatását.1500 ember azért mint hallható mostanában nem egy sima ügy.

Valahogy ez teljesen el laposodott itt az ország déli táján,hogy úgy mondjam elég olcsón adtuk a bőrünket,pedig a mellékelt ábra szerint ez nem is olyan egyértelmű.

Ez egy példa lehet a képviselő urak számára.Talán élni kellene vele.Mit gondoltok erről?

Előzmény: zvajda (17)
zvajda Creative Commons License 2002.12.19 0 0 17
Baja a „válság sújtotta övezet” besorolás határán

2002.12.18. szerda, 02:25
Hírös.Index

Hosszú idő óta az egyetlen munkahelyteremtő beruházás Baján a nemrég átadott új Tesco áruház volt. A hétfőn Baján megtartott MSZOSZ megyei testületi értekezletén a képviselők újabb három cég bezárásáról értesülhettek. Ez a bajai munkaerőpiacon, - a már ma is magas munkanélküliség mellett - legalább 1000 újabb munkanélküli megjelenését jelenti. Sárosi Péter az MSZOSZ megyei képviselet vezetője előadásában kijelentette, hogy ha ez a tendencia folytatódik, akkor Baját rövidesen „válság sújtotta övezetté” kell minősíteni a munkanélküliség miatt!

Az általában a privatizáció folyamán tulajdonossá váló, több esetben szedett-vedett cégvezetők, főként a kapzsiság, butaság áldozataivá válnak, és velük bukik a cégük is. A bukásokat nem túlságosan vonzó „bér nemfizetés” – vagy gusztustalan alulfizetettség előzi meg általában. Így történt ez a Nettitex esetében is, ahol ma már a szakszervezeti bizalmit sem engedik be a gyárba. Ugyanis a csődbement (?) cég vezetői egy új cégbe kívánják átmenteni vagyonukat.

A szakszervezet kinn marad, az embereknek pedig kell a pénz, – még ha a felemelt norma nem tejesítése miatt a fizetésük még a minimálbért sem éri el – így új cég híján, most csak úgy bejárnak a gyárba dolgozni, abban a hiszemben, hogy majd az újnevű cég fizetni is fog… . Ugyanis a cég vezetőinek ez korábban sem jelentett különösebb fejfájást, mert az elmúlt időszakban például, nemhogy a bért nem fizették, de „lenyúlták a családi pótlékot és a táppénzt” a dolgozóktól.

– A dolgozók a bérgarancia alapból azt a kéthavi bérüket ugyan megkapják, amit az előző vezetés egyáltalán nem fizetett ki, de nagy valószínűséggel, bottal üthetik az elmúlt időszak munkaüggyel kapcsolatos, a cégnél lévő papírjaikat. Mert elmondások szerint „komoly papírégetés történt.”

Előzmény: Mijo (16)
Mijo Creative Commons License 2002.12.03 0 0 16

Polgármesterünkhöz e cikk apropójából, az alábbiak* szerint fordultam kérdéseimmel.

Mijo

Előzmény: Mijo (15)
Mijo Creative Commons License 2002.11.26 0 0 15

"Baj Baján

Népszabadság • 2002. november 25.

Baján a közelmúltban két nagy ruhaipari vállalat került a tönk szélére. Mindkét cég külföldi megrendelők részére évtizedek óta készítette termékeit. A könnyűipari üzemek az alapítástól (esetleg újraalapítástól) számított 5 évig adómentességet élveztek.

Az egyik vállalkozás az amerikai érdekeltségű Duna-Kötöttáru Gyár (Danube Knittwear). A varroda hozzávetőlegesen 1200 alkalmazottat foglalkoztatott. A másik üzem a Netti Tex Kft., amely 200-250 alkalmazottal működött. A kft. fennállása során nemcsak a dolgozók megérdemelt munkabére, de még az alanyi jogon járó járulékok (gyes, családi pótlék stb.), sőt a társadalombiztosítási pénztár által nyújtott táppénzek sem kerültek kifizetésre. Ezzel több száz embert hoztak nehéz helyzetbe, hisz a havi 30-40 ezer forintból éppen csak megélni tudtak.

A város jelentős segítséget nyújtott mindkét vállalatnak, tetemes összegű adótartozást engedve el. (A Duna-Kötöttáru Gyár esetében 100 millió körüli, a Netti Tex Kft. esetében 4-5 millió forint adóról van szó.) Széll Péter, Baja polgármestere a tulajdonosokkal folytatott tárgyalások után elmondta: mindkét varroda újra üzemeltetésére van remény, de csak jelentős, mintegy százfős létszámcsökkentés után. A polgármester 600 millió forintot szerzett az állástalanok támogatására. A bajai és környékbeli munkanélküliek száma már a két varroda felszámolása előtt megközelítette a 3000 főt.

Koprivanácz László
Türr István Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskola, Baja"

Törölt nick Creative Commons License 2002.11.26 0 0 14
Bár nem ide tartozik szorosan, de a székesfehárvári Ikarus is leépítéseket tervez:( A MOL szintén átszervezés alatt áll... Hiába valamit úgy látszik kell tenni a fa alá:(((
Mijo Creative Commons License 2002.11.26 0 0 13

Valami olyant hallottam, hogy nem csak a Duna Kötöttáru Kft. Baján (meg még Romániában a temesvári és lugosi üzemegység), hanem az anyacég, a Danube is tönkrement és felszámolás alatt áll.

Mindenesetre nagyon tetszett Vajda Zoli eme mondata: 'A Danube és a Dunaköt közötti szerintem zavaros szerződési viszony sem semmi, lehet,hogy oktatni fogják még,hogy "hogyan lehet nagyot kaszállni és lelépni" címmel.'

Olyant is hallottam egyes elkeseredettektől, ha a bajai zsinagóga nem könyvtárként működne, lehet, hogy városunkat is nagyobb törődés venné körül a munkahelyét vesztett emberek miatt :).... Lenne csinnadratta, mint Fehérváron az IBM körül.
Itt a végeken, viszont szokott módon csak a néma csend honol!!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2002.11.07 0 0 12

Róbert, ez egy szakszerű analízis. Folytasd!!

Mijo

Előzmény: Marusa Róbert (6)
Mijo Creative Commons License 2002.11.07 0 0 11

Mondtam én, hogy többet tudsz te, mint amennyit mutatsz ...! Csak az az átkozott szemérmesség :(...
Tudod arra gondoltam, ha változatlanul senki sem lesz, aki válaszolna a számtalan kérdőjelre, talán érdemes volna a temesvári és a lugosi kurtizánokat megkérdezni, hátha szószátyárabbak lennének :)).. Mi erről a véleményed, Zoltánom?

Mijo

Előzmény: zvajda (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.11.07 0 0 10
Zoli, az egyik levelező társunk azt kérdezi, hogy:
"koldusbotra juttatóitok közül vajon felelősségre lészen-e vonva bárki is, vagy élik szabadon és vígan bel és külhoni gondtalan életüket :(?"

Lehet, hogy a belhoni Te vagy, a külhoni meg én?

Előzmény: zvajda (9)
zvajda Creative Commons License 2002.11.06 0 0 9
Á dehogy sőt lehet ,hogy ők lesznek az új tulajok.
Érdekes (tenyérbemászó)dolgok vannak manapság errefelé.A tulajdonos nem tesz feljelentést akkor semmi nem történt.Lenyeli a békát(hm.miért)?Egyébbként tényleg érdekes,hogy senki semmit nem tesz ,olyan mintha nem is történt volna semmi.A csődbiztos megtartott egy két figurát,van aki több száz ezret kap ezért,persze nem raktári munkás,inkább mondjuk raktáros meg ilyenek eladogatják amit lehet.Megint jól járt valaki.A többieknek meg nyasgem.Segély 9 hónapig azután majd a fenetudja mit kezdünk a fene nagy szabadságunkal.Pedig mintha lett volna valami ígéret a választások táján.:o((((
Előzmény: Mijo (8)
Mijo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 8

Kedves Zoli, koldusbotra juttatóitok közül vajon felelősségre lészen-e vonva bárki is, vagy élik szabadon és vígan bel és külhoni gondtalan életüket :(?

Mijo

Előzmény: zvajda (5)
Mijo Creative Commons License 2002.11.05 0 0 7

Ma egyik hírblokkban ez a mondatfoszlány ütötte meg a fülemet: "... az elbocsátott dolgozók érdekeit képviselő szakszervezet ..."!

Kedves szakszervezetekben jártas bárki is, a bajai kötöttárugyárból elbocsátottakat, vajon melyik derekas és vehemens szakszervezet képviseli, miként és hol :(!???

Mijo

Marusa Róbert Creative Commons License 2002.10.31 0 0 6
Az IBM gyárbezárása kapcsán ismét fellángolt a multik körüli vita. Ehhez szeretnék néhány gondolatforgácsot hozzáfűzni. A rendszerváltás utáni gazdasági helyzetben ( tőkehiány, munkanélküliség, csődközelben lévő vállalatok, stb.) a külföldi tőke jelentette a mentőövet Magyarország számára, és ezt a multik könyörtelenül ki is használták. A magyar gazdaságot hasonlíthatjuk egy olyan fogathoz, amit a "multi" névre halgató lovak húznak. A probléma, hogy ezek a lovak elszaladtak, állva hagyták a kocsit. Ez alatt azt értem, hogy a magyar tulajdonú vállalatok, melyek 90%-a kis- és középvállalakozás, nem tudnak lépést tartani a külföldiekkel, így ha a külföldi vállalat kivonul, a maga után hagyott űrt a magyar cégek képtelenek betölteni. Alapjában véve tehát nem lenne gond a multik kivonulása, ha a magyar vállalkozások át tudnák venni a helyüket. Ebben hibás a mindenkori kormányzat, és maguk a multik is, mivel a legújabb technológiákat, K+F eredményeket nem hajlandók átadni, és csak az egyszerű alkatrészek beszállításához szerződtetnek magyar vállalatot. Következésképpen a magyar bszállítók megrekednek egy közepes technológiai színvonalon, ahonnan nem tudnak tovább lépni. Továbbá, ha figyelembe vesszük, hogy a külföldi befektetők megkaptak mindent, csak hogy bejöjjenek, teljesen jogos a felháborodás. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a külföldi befektetők nélkül sehol sem lennénk, legalábbis a mai helyzethez képest. Az már más kérdés, hogy mekkora árat fizetünk ezért.

MR

zvajda Creative Commons License 2002.10.29 0 0 5
A k..va életbe megint átvertek bennünket:o(((

Az IBM 100 milliárdot vitt ki az országból adómentesen

Az IBM a magyarországi leányvállalat, az IBM Storage Products Kft. hétéves működése alatt mintegy 400 millió dollár - közel 100 milliárd forint - osztalékot vett fel adómentesen a székesfehérvári és váci gyárak által termelt haszonból - derül ki a Népszabadság számításaiból. A lap úgy tudja, hogy a társaság továbbra is mentesül a társasági adó befizetése alól.

A magyar vállalat alapítása óta felvett 400 millió dolláros osztalékból egyébként mintegy 200 milliót rendkívüli bevételként visszaforgatott az anyacég a leányvállalatba, mivel e nélkül a társaság 2001-ben veszteséges lett volna, így viszont 170 millió dolláros nyereséggel zárta az évet.

Az amerikai IBM haza leányvállalata alapításától, 1995-től kezdve 100 százalékos adókedvezményben részesül, azaz működése óta nem fizetett társasági adót. Cégbírósági adatok szerint a vállalat 2008-ig élvez társaságiadó-mentességet, így a megmaradó váci gyár még hat évig adómentesen termelheti a hasznot a holland anyacég, az IBM International Holdings BV számára. Korábbi hírek szerint a székesfehérvári gyárbezárásra éppen azért került sor, mert a cég számára félő volt, hogy megszűnik az említett adókedvezmény.

A Népszabadságnak nyilatkozó adószakértő szerint ráadásul az életben lévő magyar-holland adózási egyezmény értelmében a holland anyacég 5 százaléknál nem fizethet magasabb osztalékadót. Az egyezmény mintegy 20 milliárd forintot "vesz ki" az APEH zsebéből. Az IBM magyarországi működésének hét éve alatt gyakorlatilag csak a dolgozók bérére, a társadalombiztosítási járulékra és egyéb személyi jellegű kiadásokra kifizetett összeg - 23 milliárd forint - után járó közterhekkel gyarapította az államkincstárat - írja a Népszabadság.

Előzmény: zvajda (4)
zvajda Creative Commons License 2002.10.28 0 0 4
Hazai Multik Meséi

2002. október 26.


Történetünk nem mese. A perek és a mesélők érdekében helyet, céget nem közlünk. De a jelenség tipikus, a ma Magyarországán valahol egy vámszabadterületi cég(ek)nél.. Tehát vágjunk a történetekbe. Lépjünk be a Jövő munkahelyére, a Multigagyi Összeszerelő KFT-RT, telephelyére, a szigorúan örzött kapuk mögé. Történetünk hősei az esemény óta munkanélküliek, valahol Magyarországon.

Munkahely törpéknek, konténerből

Nagy sajtó nyilvánossággal jelentették be, a Multigagyi magyar vámszabadterületi üzemének megnyitását. Az újságírók szépen végig mentek az alig berendezett műhelycsarnokokban. Megették a bankettet, miután a Nagyságos Miniszter Úr megynyitotta ezt a "jövő munkahelyét".


Ha kicsit körülnéztek volna láthattak volna valamit, ami nem tűnt fel a hozzá nem értő szakembereknek. De jöttek a munkavállalók. Panaszkodtak. Nem férnek a székekbe, könyökükkel leverik a szerelékes ládákat. Valahogy nem férnek el.


Nosza mennek panaszra a Nagytiszteletű Mérnök Úrhoz, javasolnak néhány dolgot, változtassanak meg. Hiszen a megnyitón a magyar helytartó azt mondta, ne tartsuk magunkban termelékenység fokozó ötleteinket. Az ötlet lényege, néhány dobozt máshova szerelni, jobb széket, és kicsit átalakítani a dolgokat.


A Főnök, hümmögött. Másnap a javaslattevővel közölték, be sem mehet, mert kárt okoz a cégnek és munkamegtagadásra biztatja a munkásokat. Meg az átalakítás sokba kerülne. Később esett le a papírtantusz:


- az összes gép konténerbe volt szerelve, a gyártósor abból állt, hogy ezeket kinyitottak, és a konténer felszínt papundeklivel álcázták

- Az egész rendszert a távol keleti emberek méretei szerint alakították ki

- Egy centet sem akartak költeni átalakításra, mert úgyis viszik az egész cuccost tovább (mára elvitték)

- Mindez hétpecsétes titok, aki észreveszi, repünie kell.


Fülhallgató, avagy a multi beszerzés csapdái

Multigagyi cég feladata hi-fi toronyba szabályozó panel készítése. Igen ám, a Mérnök Urak, 0,11dollárcentet takarítanak meg azzal, hogy a hangerő szabályozó potméterből, a legolcsóbbat, az úgynevezett nyitottat vették. Ennek meg az a baja, hogy a felület szerelő rendszerben a hullámforrasztás folyasztószere rácsapódva kontakthibássá recsegőssé teszi. Nosza, a sorok végére tettek a minőségellenőrző mérnökök egy számítógép tápegységet, meg egy fülhallgatót.


Azután minden egyes sor végre tettek egy minimálbéres ürgematic-ot. A pofa feladat az lett volna, hogy összedugja a ketyerét megráncigálja a potmétert, recseg-nemrecseg alapon két dobozba teszi a jót illetve a rosszat. De kicsiny üvegfülkéjéből minőségbiztosító barátunk látta, itt valami nincs rendben. Az ürge nem dug, csak pakol. A selejt nő.


Lemegy. Megnézi. Dőglöttek a fülhallgatók. Nosza javasolja a műszaki igazgatónak: kéne venni. Igen ám, de míg megrendelik, ez több hónap. Nosza javasolja, hogy ő kimegy a helyi gagyiboltba vesz pár darabot, ha kifizetik. Hosszas rábeszélés után a múszaki igazgató aláírta. Kiment, megvette. Igaz soronként egyet, azt, hogy a váltás ugyanazt a szemetet dugdossa a fülébe lényegtelen. Többre nincs engedély.


A dolog ugyancsak ment tovább. A sor termelte a kontakthibás paneleket. Lemegy, és akkor derül ki, hogy aki dug az hiába teszi. Nagyothalló. Sőt, olyannyira, hogyha két ágyút sütnek el mellette azt sem hallaná. Megy felfele, panaszkodni. Nincs rá ideje. Ki van rúgva. A szomszéd szobában a főkönyvelő ordít a műszaki igazgatóval: erre nincs keret fizesse ki ő a beszerzést....


Érintésvédelem, avagy a termelésszabályozás új trükkje

Emberünket minőségbiztosításra és érintésvédelemre vették fel egy multigagyi összeszerelő céghez. Első lépcső, az érintésvédelmi vizsga. Nosza emberünk leül gépe elé, elvégzi a netes tanfolyamot. A belső cégest. Levizsgázik. Közölték vele megbukott. Erre emberünk kérdi: szeretné látni a javítást, mer az anyag bizony a hibáktól terhes. Azaz hajdú és harangöntési viszonyban van a valósággal.


Kiderül, azt a feladatot egy olyan man-egérke látja el (nő volt az illető), akit ebben a munkakörben külső cégtől mint menedzsert béreltek. És szerinte ennyit éppen elegendő tudni, itt nem professzorokat nevelnek. Annyit mindenestre elért, hogy nem rúgták ki. Sokáig a menedzser ebédlő visszhangzott azon: egy bukott és doktorátus nélküli ember segítsen nekem tesztet és oktatási anyagot csinálni! Hallatlan.


Emberünk járt kelt a konténerből lett gépek körül. Egyszercsak észrevette, hogy ezek bizony nem a magyar szabványok szerint készültek. Sőt egy valamirevaló TÜV, hipp hopp becsukná az egészet. Elmegy meetingelni: Kérem, az egész sor életveszélyes. Legalább a megfelelő érintésvédelmi reléket kellene felszerelni, akkor az egész könnyú habbal elmegy, de legalább nem okoz halálesetet, maximum megrúgja kicsit az áram a polgárt.


Javaslatát néma csend fogadta. Emberünk nem ért semmit. Nem kap prémiumot, nem engedik egyedül munkahelyére. A relék részben a cégnél vannak egy raktár mélyén, nem érti a dolgokat. Tettre szánja el magát:


Felveszi az érintésvédelmi hiányosságokról a termelési jegyzőkönyvet, egy példányt leadja hivatalosan, egy példányt kiragasztja a kapcsolótáblára és lekapcsolja a rendszert. Két perc múlva ordít a termelési főnök, letépi a papírt, visszakapcsol. Emberünk újra már, jegyzőkönyvez, majd kikapcsol. Tíz perc múlva a kapun kívül találja magát.


Export minőség

Ki gondolná, hogy a multiknál is létezik kétféle minőség. Legalábbis a Multigagyi Össze- és Szétszerelő Vámszabadterületi KFT-nél mindenképpen. De mivel a cégek egy kaptafára működnek, máshol is. Mint egykor a szocializmusban.


A cég CD egységeket csinált akkor. Nos a falon ott a sokféle előlap, melyik műintézetnek milyen cd-előlap dukál. Mert a sokféle különböző márkás és márkátlan cd egység belül grammra PONTOSAN ugyanaz. A különbség az előlapban rejlik, no meg a belső beégetett programban a firmware-ban. Az határozza meg a végleges képességeket, milyen egységként milyen parancsokat kapjon, sőt emberünk szerint abba is van beleszólása, hogy hány órát fusson a kütyü.


Nos a dolgok a cégnél szépen haladtak. Amúgy a régi szocialista békeévek rendje szerint. A készreszerelt egységek egy végső minőségi ellenőrzésen mentek át. Ha rossz irány a javítósor. Nos ezen a soron először is a márkás előlapot márkátlanra cserélték, majd megpróbálták az eszközt javítani. Ha nem sikerül a minőségellenőrök küldik vissza, és eggyel gagyibb termékként hagyhatta el a gyárkaput.


Emberünk nem bírja a dolgokat. Mivel ért hozzá. Hiszen anno hardveres hackerként kezdte a dolgokat, utánanéz, látja a gyári belső intranet hálóban automata mérőműszerek jelezte hibaarány jóval nagyobb, mint a jelentésekben. De a minőségellenőrök inkább barkácsolnak, semmint visszaküldenek. Mert hajtja őket a pénz.


Emberünk rájön a bajok okára, amik különben tervezési hiányosságok. Azt nem tudja, hogy ezeket a Szent Fogyasztói Társadalom jegyében tudatosan követik el. Nos munkaidő után is dolgozik, újít, munkajobbítási és újítási javaslatot készít.


Másnap már a munkahelyen hagyott személyes tárgyaiért sem mehet be. Kirúgták.


Printerek avagy gagyiország katonái


Emberünk a Jövő Munkahelye olyan részlegéhez került, ahol printereket szerelnek össze. Keze között három modell van. A Nagyon Pocsék, az Ezt Kell Neked, valamint a Fizess És Dögölj Meg modellek.


Emberünk a minőségért felel. Meg akar felelni a munkájának. Belépése után tanul, informálódik. Ezért sokszor rávernek kicsiny kezecskéjére, mondván neki az a feladata, hogy a Minőségbiztosítási Imakönvv litániáit zsolozsmázza. De emberünk szakember. És látni kezd.


- rájön arra, hogy a Nagyon Pocsék és az Ezt Kell Neked printerek szoftvere és hardvere megegyezik. A különbség a szoftverben 3 byte. Az egyik a paramétereket rontja le, a másik megakadályozza, hogy illetéktelenül kiolvassák, a harmadik meg a típust jelenti. Amikor kimegy a városba látja ezek a típusok itthon 1:2 áraránnyal kaphatóak. Tiszta szerencse, hogy kapni lehet!

- Rájön arra, hogy ez előbbi két típus és a Fizess és Dögölj Meg modell között a szoftverben hat byte különbség van. A két modell mindössze abban különbözik, hogy itt a fejvezető sínt végre megcsinálták. Ez a mérnökileg elfogadható egyetlen modell. Az árat már nem is nézte a városi áruházban. De nem látott a pipától.


Hozzálátott feladatához, megnézze, vajon miért is sok a reklama. Kiderült, hogy a nép nem tartotta be, mert nem is tarthatta be a Minőségi Imakönyv előírását. Festékkel beállítja, majd a festékrendszert egy speciális oldószerrel kell hogy kimossa. De ezt nem tette. Sőt sokszor nem is ellenőrzött, mert ahogy a Mérnök Urak előírták, maximum a kinai iskoláslányok tudták volna megtenni. Nekiült, tervezett, készített egy minőségi teszter eszközt. Másnap már az utcán volt.


Eddig ma esti mesénk, aludjanak jól. Ha jönnek újabb mesemondók a Vámszabadterületekről, akkor írásunkat is folytatjuk. Innen látható, hogy Nyugaton sem kolbászból van a kerítés, sőt. Ahogy az egyik szerencsétlen fogalmazott: a szocialista munkarendszer és a multi között az volt a különbség, hogy a szocializmusban a kapun belül lehetett pihenni, itt pedig a kapun belül tilos gondolkodni.


Megjegyzendő, hogy ez a típusú agyatlanság kizárólag a nagy multinacionális cégek sajátja. Ott működik, ahol a hierarchia erős, és e mellett erős a cég fegyelem. Ez a corporate idiotizmus odáig is fajulhat, hogy egy cég fejre áll. De a tehetetlenség miatt sajnos sokáig bírják. Nagyon sokáig. Ugyanakkor a kapitalizmus termelte ki az innovatív cégeket, amelyek bár szintén nagyon nagy összegeket termelnek, ugyanakkor innovatívan konstruktívak. De ezek megmaradtak az áttekinthető és nem az állam méretű birodalmak szintjén.



Előzmény: zvajda (3)
zvajda Creative Commons License 2002.10.27 0 0 3
Cimbikém nem egymásra gondoltam,hanem a hasonló sorsú társaimra.Bár Én megérdemelném az anyázást mer nem nyitom ki a pofámat és nem mondom el,hogy az urak többezer pólót elkészítettek "útrakészre"de időhiány miatt nem sikerült elvinni,ezért felbontották a védőhálót(betörés!!!!)a rendészet rendőrért kiáltott,mire Ők "nem kell ide rendőr majd kipótoljuk"(ja többezer pólót)és kipótolták.Ügyes mi?Igy most rerndbe van minden.Penig semmi sincs rendben Elmondhatnám de nem tehetem mert nincs bizonyítékom.Aki ott volt az hallgat.Megértem.Azt is elmondhatnám,hogy baj volt a kettős könyveléssel,a román gyárral a termékek utaztatásával a veszteséggel gyártott termékekkel ami cca 10 dollár hiányt okozott darabonként baj volt a kettős fizetéssel( egy kis forint und egy kis dollár)más más számlára persze nem a munkásoknak csak megkülömböztetetteknek Elmondhatnám de nincs bizonyítékom.És még mennyi mindent elmondhatnék,de ezek nem tények,tehát cáfolható hazugságok a csőcselék kitalációi az elkeseredett melósok hazugságai ezt viszont már lehet bizonyítani.Érted te ezt cimborám?Az öreg hibbant szélmalomharcosra hasonlítanák,ha megpróbálnák valami igazságot követelni.Persze igazad van nem csak Én tudom ezeket a hazugságokat,najó féligazságokat.Tőlem jobban kiművelt és paliravett még most is kuka sebeit nyalogató volt kolléga?vegetál a munkanélküliek piacán.Én vigyem el a ballllhét?Zoli vagyok nem hülye.
Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2002.10.27 0 0 2

Én téged jóbátyám nem anyázlak, úgy vettem észre te se engem. Aki meg megérdemli, vessen magára.
A cigányokra kitalálták a keretdumát, létbűnöznek. De akinek a te excégednél vezető tisztséget betöltve - ragadjunk ki egy példát -, havi félmillióba került csak a mobilköltsége, az már nem a létért élt ezzel a lehetőséggel, hanem gőgös kivagyiskodásból tapasztotta éjjel és nappal a fülére úgy bent, mint kint. Merthogy ez a fajta, az utcán is, a boltokban is, de a nem létező kuplerájokban is a cégét, a cége "érdekeit" képviseli kötetlen munkaidősként, mert hiszen az üzletfél "rendkívül terhes" protokoll jellegű pesztrálását is el kell valakinek végeznie. Pláne, ha külhoni a vendég, ez szinte már trend :(.
Nem anyázlak Zolikám, de enyhén szólva is igencsak visszafogottnak tartalak, annak az információanyagnak a birtokában, amivel rendelkezel. De azt se hiszem el, hogy az 1200 volt munkás közül te lennél az egyetlen, akinek kézre áll a net. Hol van módod manapság máshol a világba kiáltani búdat és örömödet, ha nem ezeken a nyílt színi fórumokon. Menj be a Petőfi Népe szerkesztőségébe, és add elő megalapozott és közérdekű egyéni sirámodat, majd meglátod milyen eredménnyel jár az utad. Én négy évvel ezelőtt a választási kampány kellős közepén szerettem volna az atyánszkytól nyílt levélben kérni a dipója bemutatását, fizetett hirdetés formájában. No meg kell hogy nyugtassalak, a forródrótos kupaktanács úgy elutasította ezt, mint a sicc ...:(.. Mint az Axel-Springer konszern, profitorientált lapja. Emlékszel a Bácskapocsra? Na ez volt az utolsó olyan lap, mely valóban az érdekedet képviselte, ami azóta van a palettán, az mint hirdetőújság a javából. Hogy azokról ne is szóljak, melyek az információból élnek ... Mármint az információ nem publikálásából!
Szóval ez a kis médiakitérő csak arra kívánt rámutatni, hogy egyetlen szócső szerintem ma ez a fórumosdi mód és lehetőség. Mellyel az 1200 főből, úgy-ahogy csak te élsz egyedül. Már az is megfordult a fejemben, lehet hogy ennél a cégnél 1199-en vezető beosztásban voltak a mézesbödön közelében, egyedül te vagy az utcára került és kisemmizett munkás :)!?

Mijo

Előzmény: zvajda (1)
zvajda Creative Commons License 2002.10.26 0 0 1
Ebben az országban nagyon nincs rendben valami.Mármint a multikkal.Itt csőd,ott magas a bér,amott nincs elég kedvezmény.Nem értem.Vagyis remélem,hogy nem az van mögötte amit én gondolok.De ha az akkor most jött el az az idő amit mindíg gondoltam,kihasználnak azután eldobnak bennünket mint egy rossz cipőt.A felelősök pedig megint vigyorognak (ismerős kép)és türelemre intenek.Noss nekem spec.elfogyott és ahogy hírlik sokunknak.Csak azt a baj,hogy mi a fenét lehet ezzel kezdeni?Godolkodom még rajta.Mit godoltok?Meddig lehet ezt birni?És egyáltalán mit lehet tenni,azonkívül,hogy már anyázunk mindenkit,még egymást is.:o(
Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2002.10.26 0 0 0

Ja, és a pofátlanság csimborasszójának tartom azt, hogy akadtak olyanok a lefutott választásokat megelőző időszakban, akik nem voltak restek ennek a gyalázatos helyzetnek a megoldása lebegtetésével lobbizni, saját népszerűsítésük érdekében .(...! Undorító!!

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2002.10.26 0 0 topiknyitó

Ma reggel kapott el a harci hév, amikor jelentősebb tévécsatornáink hírei között szembesülhettünk azzal a sajnálatos körülménnyel, miszerint a székesfehérvári IBM gyár csődbe jutván, mintegy 3600 munkást kénytelen elbocsátani.

Kiragadva nézzük meg, mit ír a sajtó:
__________________________________________________

'Warvasovszky: az IBM
megsértette Fehérvárt

Index
2002. október 25., péntek 14:21

Az IBM elbocsátott dolgozói iránt több cég is érdeklődik: pénteken a Samsung jelentkezett be a miniszteri biztosnál, délután a Philips magyarországi főnöke a városházán tárgyal dolgozók esetleges átvételéről.

Zimmermann József miniszteri biztos Székesfehérváron bejelentette, hogy csütörtökön négy vállalat jelezte igényét az IBM-nél felszabaduló munkaerőre: Zalaegerszegről és Kaposvárról elsősorban betanított munkásokat keresnek. Péntek reggel a Samsung Magyarország Rt. is bejelentkezett a miniszteri biztosnál, a cégnek Pest és Szolnok megyében lenne szüksége nagyszámú munkaerőre. Az AlbaMag értesülése szerint Manfred Fiedler, a Philips Magyarország vezetője péntek délután a városházán tárgyal dolgozók esetleges átvételéről.

"Az IBM megsértette Székesfehérvárt"

"Barátságtalannak, elfogadhatatlannak tartom az IBM-nek ezt a lépését, minden mentességet, kedvezményt megkapott, ennek ellenére hozta meg a döntését, Fehérvárt sértette meg"- mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere az IBM távozásáról. A polgármester kijelentette: a város gazdasága stabil, jelenleg 5 működő ipari park van Fehérvár területén, a gazdaság nem rendül meg a cég távozásával. Warvasovszky ismét megerősítette a korábbi sajtótájékoztatókon már elhangzott információt, miszerint "tíz-tizenkét nagy céggel" is folyamatban vannak a tárgyalások az IBM-ből elbocsátott munkaerő egy részének átvételére.

Warvasovszky Tihamér újságírói kérdésre elmondta: a multinacionális vállalat 1994-ben érkezett Székesfehérvárra. A városban a helyi iparűzési adót egy évvel később, 1995-ben vezették be, a cég azonban ekkor - több nagyvállalathoz hasonlóan - öt évig tartó adómentességet kapott. Jelenleg az IBM 50 százalékos adókedvezményt élvez.'
__________________________________________________

Mi is tett engem emiatt ma felháborodottá!?
Nos nézzük. Székesfehérvár, valamivel kevesebb, mint háromszor nagyobb lélekszámú város, mint Baja. Az IBM csődjére azonnal rámozdult mindenki, akinek rangja-tiszte vagyon e országban, válságként kezelik a jelenséget, úgy tűnik, törődést tanúsítanak a problémával szemben. Haladéktalanul tájékoztatták Medgyessyt, példás gyorsasággal miniszeri biztost neveztek ki, az újfent megválasztott polgármester városát ért sértésként könyveli el az IBM lépésél ..., egyszóval mindenki teszi a dolgát, meg szeretnék oldani azt, aminek sejthetően számtalan család fogja megsínyleni a következményét.

Na de kérem, mi történt Baján. Azt a hasonlóan vérlázító körülményt, hogy a Duna Kötöttárugyár 1200 embert tett utcára, majdhogynem bamba módon vette tudomásul az érintettek köre, gondolom pár kocsmában elkívánták az üzem illetékes vezetőit melegebb éghajlatra, na meg a Vajda a netes fórumokon "jó keményen" rákérdezett a Széll Péterre, meg a Horváth Mátéra.
Vajon mennyivel kisebbrendű a mi ebből fakadó problémánk, mint a fehérváriaké? Semennyivel! Arányaiban éppen akkora! A 106.000 fő arányul a 40.000-hez. A 3.600 fő arányul az 1.200-hoz. Dettó! Csak éppen a reakciók különböznek kardinális mértékben egymástól, csak éppen a csend szakadéknyival mélyebb nálunk, mint őnáluk :(! A mi vörösszekfűs városunknak nem ugyanaz a miniszterelnöke, mint Fehérvárnak? Nekünk nem dukál miniszteri bitos? Mi miért nem vagyunk képesek a krach okozói arcába kiáltani véleményünket!? Azoknak, akik degeszre tömött zsebekkel álltak odébb. Miért vagyunk mi mindig alantasabbak, mint mások? Miért kisebb mindig a mi fájdalmunk, mint másoké. Pedig minálunk mégcsak halovány esélye sincs arra, hogy más munkáltatók vegyék fel az elbocsátottakat. Felettünk inkább mégújabb vészfellegek sokasodnak. Vajda Zoli, hol vagy? Valóban te lennél egyedül, akit bánt a helyzet? te miért nem vagy képes nyíltan kimondani mindazt, ami a tarsolyodban van? Félsz, "cimbikém" ..? Kitől és miért? Van még ...? Miért nem azoknak van félnivalójuk, akik gátlástalan módon rázzák a nektek köszönhető rongyot, ki BP-országban, ki több határon túl :(!?

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!