Keresés

Részletes keresés

Penész Creative Commons License 2002.03.04 0 0 0
Kedves cherry_b !

Úgy tudom létezik külön Effort szindróma, ezt az angol orvosi szakirodalomban "chronic fatigue syndrome" néven ismerik. Létezik egy másik betegség is, amit da Costa syndroma néven találsz meg a tankönyvekben. Ez utóbbinak számtalan más elnevezése is van, hívják szív-neurózisnak, neurastheniának, neurovegetatív dystoniának, neurocirkulatorius astheniának, stb... Viszont ilyen betegségről, hogy Effort-Da Costa szindróma, nem tudok. Utánanéztem a névvel jelölt szindrómák című könyvben, de ott sem találtam ilyet. Nem lehet, hogy összekevertél valamit?
Egyébként az Effort szindróma lényege az, hogy a beteg túl szaporán vesz levegőt, így kimossa a véréből a széndioxidot, a szervezetében a sav-bázis egyensúly felborul és ezért lesz rosszul. A da Costa syndrómás beteg órákon át tartó szívtáji fájdalom miatt keresi fel az orvost, de kimutatható szervi elváltozása nincs, ezért az ilyen betegeknek nem szívgyógyszert kell adni, hanem nyugtatót.
Remélem tudtam valamit segíteni.

Üdv: Penész

cherry_b Creative Commons License 2002.02.21 0 0 topiknyitó
Segítséget szeretnék kérni, elég fontos lenne. Kérdéseim lennének a témában említett szindrómával kapcsolatban. A tünetei, kezelése, súlyossága érdekelne. Mennyiben különbözik a pánikbetegségtől? Mennyire súlyos vagy nem súlyos? Szívesen venném azoknak a hozzászólásait is, akiknek esetleg volt dolguk ezzel a betegséggel.
Köszönettel: cherry_b

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!