Keresés

Részletes keresés

Duna Péter Creative Commons License 2002.01.11 0 0 2
Te is aláírtad a papírt az otthoni szülés támogatására?
Előzmény: doula (1)
doula Creative Commons License 2002.01.10 0 0 1
DOULA-képző

2002. január 21-22-23-24.

Tanfolyam a folyamatos érzelmi támogatást nyújtó, szülés körüli segítőknek
A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés menetének szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés és a szükséges beavatkozások elvégzése.

A szülő nőknek azonban szinte állandó, követelő jellegű igénye van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak.

A mai kórházi gyakorlatban a nők ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznőkre zúdítják, akik - bár erejükön fölül is igyekeznek -, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.
A “ papás-szülés” bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladatban, valamint saját gyerekük születéséről lévén szó, ők maguk is sokszor inkább támaszra szorulnak.

A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést.


Asszonytársi segítő: a doula - avagy mitől lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés
Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a doula jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel (Marshall H. Klaus, M.D. : Mothering the Mother Addison-Wesley Publishing Company 1993). A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőknek köszönhetők.

A doulák képzett laikusok, nem egészségügyi föladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak.

Dr. Marshall Klaus - nemzetközileg elismert gyermekgyógyász - kutatásai szerint a szülést igen kedvezően befolyásolja a szülés alatt állandóan jelenlevő doula, érzelmi támaszt nyújtó asszonytárs ottléte. A kutatások a szülészeti mutatók radikális javulásáról számolnak be.

doula Creative Commons License 2002.01.10 0 0 0
Doula vagy dúla (görög, ="szolgálatában") = "Asszonysegíto". A dúla az anyát szülés közben (és ha igazán lelkiismeretes, akkor elotte és utána is) segíto társno, nem szükségszeru, hogy egészségügyi végzettséggel rendelkezzen, de rendszerint maga is többször szült már. Egyes országokban kórházi szülésnél is igénybe lehet venni dúla segítségét, ilyenkor o az, aki végig az anya mellett marad, míg a kórházi személyzet csak akkor, ha szükséges. A dúla igyekszik a szülo anya vajúdás közben felmerülo kívánságait teljesíteni, pl. ételt, italt készít neki, vizet forral, borogatást készít, masszíroz. Érzelmi támaszt is nyújt az anyának: átsegíti a szülés nehezebb szakaszain, bátorítja, odafigyel a problémáira stb. A jó dúla olyan, mint egy árnyék: mindenhol ott van ahol szükség van rá, de észrevétlenül: nem zavarja saját személyisége elotérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte csak háttér, de ez a háttér biztos és megnyugtató.

doula Creative Commons License 2002.01.10 0 0 topiknyitó
4 napos,intenzív bentlakásos Doula-képző a Napvilág Születésházban jan. 21-25.
Információ:www.szules.hu
Felvilágosítás és jelentkezés (éjjel-nappal) a PalackPosta telefonszámán:354-04-23

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!