Keresés

Részletes keresés

erdeivad Creative Commons License 2001.12.03 0 0 38
Sziasztok,

nekem sajna nincsen gyerkőcöm, de van igazi unokaöcsém, mégpedig négy múlt szeptemberben. Az ő kedvence tavaly a Zorró volt, idén pedig az Egy indián Párizsban. Már kívülről tudja. Radásul valahol ltta, és llandóan azt mondogatta fűnek f
nek, hogy ő ezt a filmet szeretné megkapni videón. el se hittük, hogy van ilyen film. nekem senki ne mondja, hogy egy gyerek nem tudja pontosan, hogy mit akar. ő nyert.

schgy Creative Commons License 2001.06.28 0 0 37
Szia K.u.K.!
A Jégmezők lovagja az tiszta ideológiának készült (41-42-ben igen aktuális volt a németek elleni összefogás arrafelé), de szerencsére egy Gzerekként jól élvezhető kosztümös történelmi film lett belőle. Nekem könyvben (Magyarországon Delfin könyvek sorozatban jelent meg) még jobban tetszik. Egyébként egy trilógia első könyve.
A Viva Mexico is tetszett.
Az Abuladze film (oroszból tükörfordítva a címet valóban gyónás, vagy megbánás) nem igazán gyerekfilm, mint pl. Mihalkovnak a (nem jut eszembe a címe :-( ) sztálini korszakról forgatott filmje sem, vagy a Menj és nézd! (magyarul azt hiszem Jöjj és lásd, volt a címe) sem. Ilyen persze van egy jó kupac még, főleg azok közt az amúgy háborus filmek közt, amikben nem a "hurrá, győztünk" meg a "jaj, de faszák vagyunk, hogy így felszabadítunk" a téma. Ennek a vonalnak a gyerekre szelídített változata pl. az Emberi sors.
Ifjúsági filmben amúgy mi is jól álltunk, meg a szoc. munkamegosztás miatt a csehek is.
schgy
Előzmény: K.u.K. (36)
K.u.K. Creative Commons License 2001.06.28 0 0 36
Sziasztok!
Ajánlanám még az orosz klasszikusokhoz Eizensteintől a Jégmezők lovagját és a Viva Mexiko-t. Az elsőt még 5-6 évesként láttam és azóta is emlékszem egyes jeleneteire.(Az 1200-as években játszódik, azt hiszem Alekszander Nyevszkij is benne van, az orosz nép és a hódító német lovagrend közötti csatáról szól, ideológia 0) Nagyon erőteljes és érthető képeket használ, ezért jöhet még a listára a Rettegett Iván is(feltéve, ha megszerezhető valahol). Aki szerintem még nagyon jó az Tengiz Abuladze (a film címe sajnos nem jut eszembe, de a diktátor figurája Berijából és Hitlerből van összegyúrva-
talán Gyónás?) , valamint Paradzsanov, de ő inkább fest a kamerával.Nem tudom, hogy gyerek mennyit ért belőle , de szép filmek.
schgy Creative Commons License 2001.06.27 0 0 35
Szia GPF!
Úgy igazán nem vártam reakciót, mert azoka filmek, amik ott "klasszikusok" és nem klasszikusok, azok nálunk nem nagyon fellelhetők.
A "Hurrá, nyaralunk!" az ilyen, azok közül, amiket említettél.
A többinek még a magyar címét sem igazán tudom, mert itthon nem láttam őket, de hevenyészett tükörfordításban néhany cím: Brilliáns kéz, Surik kalandjai, Kaukázusi fogolynő, A sivatag fehér napja, SKID köztársaság, 33, Sportlottó, Szerencselovagok, Mimino, a "12 szék" régebbi változata, bár a Mironov-féle sem rossz, Vigyázz, autó!, A sors iróniája, vagy a viszonylag újak közül az Oroszországi vadászat nemzeti különlegességei, Nyári Mikulás, Ne légy bolond! stb.
Közben a Halló, itt Iván cár! címre magyarított film is eszembe jutott.
Egyszerűbb színészek ill. rendező szerint: Jevgenyij Leonov filmjei, szinte bármelyik Eldar Rjazanov (ez lehet az, amit grúz sorozatnak hívsz), Nyikulin és a "szentháromság" filmjei, Mironov-féle filmek. Sajnos magyarul nagyon kevés szerezhető be ezekből, de nálunk a srácok oroszul is fognak beszélni a mama miatt.
No meg egy vagon rajzfilm (pl. az orosz Micimackó, Leopold kandúr, ... de ezek most mennek a srácaimnál).

Tarkovszkij az tényleg nem gyerekrendező.
Szerintem nincs abban ciki, hogy sok jó filmet is csináltak, mert egyszerűen rengeteget csináltak, így már csak valószínűségi alapon is került közé jó is (kb. úgy, mint Hollywoodban). oroszok csak a fent említett filmek idézeteivel beszélgetni képesek, annyira beépültek a köztudatba (ezért idézőjeles klasszikusok).
Meg aztán vannak az olyan klasszikusok, mint amit te is írtál (Patyomkin, Ballada a katonáról, 53 hideg nyara, a Nyikita Mihalkov-féle nem-gyerek filmek, de a Stirlitz is ilyen, minden problémájával együtt)stb.), amit tényleg nem árt legalább egyszer látni, csak ezeket nem érdemes nagykanállal adagolni, amíg nem bírja el a gyerek.
Van persze rengeteg rossz filmük is, de azokat nem csak nálunk vetítették üres nézőtérrel a mozik.
schgy

Előzmény: GPF (34)
GPF Creative Commons License 2001.06.27 0 0 34
Bocs, schgy, nem reagáltam.
Milyen orosz klasszikusokra gondoltál?
Van nekem is pár, amit szeretnék megmutatni a kölyköknek.
Pl:
Patyomkin páncélos, Hurrá nyaralunk, Ballada a katonáról, Hétköznapi fasizmusok...
Volt egy grúz sorozat abból is tetszett jópár, de nem emlékszem se címekre, se rendezőkre.

Tarkovszkij-t is szeretem, de az még nagyon messze van a gyerekektől, nem idevágó.

Elég sok jó filmet csináltak, csak ezt most ciki elismerni.

Előzmény: schgy (22)
GPF Creative Commons License 2001.06.27 0 0 33
Megnéztük a nagyobbal a Hair-t. Érdekes tanulságokkal járt. Kicsit elgondolkodtam, hogy az ember mennyire tudja átadni azokat a dolgokat, amik neki értékek, fontosak. Ezek alapján azt kellene mondanom, hogy nem nagyon.
Persze a gyerek nem igazán értette a filmet, ill. majdnem minden mondatot értett (jó, a szodomia, falláció, maszturbáció szavaknál voltak problémák), mégsem azt jelenti neki, mint nekem.
Ez mondjuk valamennyire természetes, de azt kell mondjam, amit soha nem akartam mondani, hogy jóvilágukban nem tudhatnak egy csomó mindenről. Ha érdekel valakit leírhatom kicsit bővebben is.

GPF Creative Commons License 2001.06.26 0 0 32
Szia Pingyi!

Off
Mi már kész vagyunk, be-be!
Tegnap lefeküdtem a földre a nappaliban, mert a gyerek mutatott egy tornagyakorlatot, hogy csináljam meg, mert szerinte nem tudom. Na, akkor láttam újra, hogy milyen csíkos lett a plafon.
On

Szerintem nincs vita köztünk. Az csak vicc volt, hogy kicsit szégyellem az Űrgolyhókat. Itt nagy magasztos filmekről, meg eszmékről beszélgetünk, közben az ilyen hiperbaromságok is tetszenek mindannyiunknak. Holnap (vagy ma?) lesz az Adams family. Lehet, hogy azt is megnézzük.

Az azért egy nehéz kérdés, hogy mitől tudja egy gyerek eldönteni, hogy mi az érték. Persze egy felnőtt se tudja.

Előzmény: PINGYI (31)
PINGYI Creative Commons License 2001.06.25 0 0 31
GPF
Üdv, sorstárs, mi is festünk, de már csak a gyerekszoba van hátra. :)

Félreértettél, azt akartam mondani, hogy minél több filmet lát a gyerek, jót is, rosszat is, annál inkább el tudja dönteni ő maga is, mi az érték. Ez persze nem csak a filmekre igaz, könyvekre és mindenre.
Azzal persze egyetértek, hogy amit én ajánlok, az jó legyen. Nálunk a Nyomorultak csak a középső gyereknél jött be (8 éves), a másik kettőt nem kötötte le.
Az esti mese olvasás nálunk úgy megy, hogy többnyire ők választanak, mindig másikuk, sorban. Így van sok olyan mese, amit már kívülről is tudnak. Nálunk a legkedveltebbek a népmesék, de nagy favorit Lázár Ervin is. Könyveket is olvasok nekik, amik több estések, Vuk, Két Lotti,(kötelező olvasmányok(c:), stb. És nálunk is van olyan, hogy csak ökörködnek. Érdekes, hogy nálunk is előkerülnek esti mese felkiáltással az ismeretterjesztő könyvek. Maguknak olvasni általában napközben szoktak, azt mondják, az esti mese anyuval vagy apuval az igazi.

GPF Creative Commons License 2001.06.25 0 0 30
Na, a hét végén megnéztük a Nyomorultakat. Jó volt, sokat lehetett róla dumálni is. A kicsi únta (így nem is igen nézte), de a nagynak tetszett.
bjors Creative Commons License 2001.06.21 0 0 29
Szia GPF!

A sonkádi egyed gazda ezeréves könyv... ha jol emlekszem, amikor kics voltam, nekem is volt valami egyed gazdás könyvem, szerintem ez a sonkádi volt, de nem bizti...

Tenyleg, megy most valahol az eger a marson?
Az nagyon jo volt annak idejen.:)

bjors

GPF Creative Commons License 2001.06.19 0 0 28
Hát, most ezek elég zűrös hetek voltak, festés meg ilyesmi, úgyhogy a nagy filidőszak még nem indult be.

Esti mesék:
A nagyobb már egyedül olvasgat, de azért szereti, ha mi olvasunk.
Mik voltak mostanában? Mind több estés:
Most van a Mesél az erdő sorozatból a 2. Ez eddig nem volt meg, pedig nagy kedvenc volt a sorozat.
Volt egy Roald Dahl: A sonkádi egyed gazda
Hatrongyosi kakasok, meg ilyesmik. Átmenetek a mese meg a novella közt.
Néha ha nagyon foglalkoztatja valami a kölyköket, akkor a Mi micsodákból egy-egy rész.
De néha azt kérik, hogy hadd ökörködjenek egy kicsit ketten.

Előzmény: bjors (27)
bjors Creative Commons License 2001.06.19 0 0 27
Szia GPF!

Találtál már azóta Steve filmet?
Mit szólsz?

Szerintem egy gyereknek óriási élményt jelentene, ha Durell önéletrajzi regényeit megfilmesítenék...
A könyvein a mai napig jót nevetek, és a szomszéd két kislánnyal is elolvastattam (8-10). A kicsi nehezen olvasta, de nagyon élvezte...
Filmen már a 4-5 éveseket is lekötné szerintem. egyébként Durellnek csak természetfilm sorozatai vannak/voltak (sajnos).

Volt szó az esti mesékről: miket olvastok fel? Magyar népmeséket, kitalált meséket, vagy mit?

Üdv.:
bjors

GPF Creative Commons License 2001.06.18 0 0 26
Sokmindenben igazad van. Én sem úgy gondolom, hogy letiltom egy csomó mindenről. De ha már én mutatom meg nekik, akkor szeretnék arra figyelni, hogy mi is az.

A logikád azért kicsit hasonlít ahhoz, hogy felesleges a gyereket tanítani, úgyis ragad rá egy csomó minden. Majd valahogy különbséget tesz az értékes és értéktelen közt. Hogyan?

Előzmény: PINGYI (23)
Faxni Creative Commons License 2001.06.18 0 0 25
Pingyi, nem is a tiltásról van itt szó, hanem gyűjtésről. Én pl. úgy vagyok vele, hogy vannak filmek, amik nekem fontosak, ezért már alig várom, hogy megnézessem a gyerökkel, mondván, látod anyád ezt szerette, ezzel valahogy magamból is megmutatok neki egy darabkát. Ez is egy eszköz, hogy meglássa az embert a szülő mögött. + filmtörténelem is némelyik. Pl. a Chaplin-filmek, jó lenne, ha láthatna párat.
Faxni
schgy Creative Commons License 2001.06.18 0 0 24
Egyetértek veled abban, hogy előbb-utóbb úgy is megnéznek mindent (én annak idején a könyvekkel voltam így, nem lévén videó). Nem is a tiltásról van szó, mert azzal csak azt érem el, hogy a titokban megnézett filmekről még a beszélgetés (ne adj isten annak megmagyarázása, hogy szerintem miért nem jó/igaz) esélyét veszítem csak el.
Viszont az nem árt, ha az én ajánlásomra (már amíg elfogadják az ajánlásaimat) megnézett filmek milyenek.
schgy
Előzmény: PINGYI (23)
PINGYI Creative Commons License 2001.06.18 0 0 23
Sziasztok!

Áruljátok már el, miért kellene szégyenkezni, ha a gyereknek megengedi valaki, hogy nézze az Űrgolyhókat???
Véleményem szerint nem baj, ha az a gyerek néha lát egy-két értéktelenebb alkotást is, legalább lesz mihez viszonyítania.
Hogy mindig azt nézze, ami szerintem értékes alkotás? És ha neki egészen más az ízlése? És ha egészen más érdekli? Vagy ha emiatt kihagy néhány igen jó filmet, csak mert anyu/apu azt mondta, ez ronda amerikai szemét?
Nem írom le, hogy a gyerekeim mi mindent láttak már, mert akkor biztosak lennétek benne, hogy csakis rablógyilkosbetörő válhat belőlük. Nálunk sokmindent megnézhetnek, néhány vércsepp vagy idegen lény miatt nem tiltom el őket a filmtől. Csak a nagyon véres, brutális vagy lélektani horrort nem nézhetik.
Mellékesen jó gyerekek és tele van a szívük szeretettel. Mert nem azon múlik a személyiségfejlődése, hogy milyen filmeket nézhet meg otthon, hanem a szülők odafigyelésén - többek között. Ráadásul amit tiltotok neki, azt majd megnézik titokban az osztálytársuknál. :)

schgy Creative Commons License 2001.06.17 0 0 22
Nálunk egy jó pár orosz klasszikus is szerepet fog játszani, viszont ezeket nem igazán lehet ajánlani, mert magyar szöveggel nem terjesztődnek.
Az is igaz, hogy ott sem kevésbé kell mazsolázni, mint az amerikai filmek esetén, de ifjúsági ill. némi iróniával előadott filmjük elég sok van, ráadásul ma is aktuálisak (most persze nem a szoc. berendezkedést dicsőítő filmekre gondoltam).
schgy
Előzmény: Faxni (21)
Faxni Creative Commons License 2001.06.16 0 0 21
Szia GPf, az Űrgolyhókat én is láttam anno, ne szégyelld, jól vidorásztam rajta, néha kell egy is limonádé..:)
Na, tippem van, A halál 50 órája.
Klassz, mire enyém lány odakerül életkorilag, egész jó kis listám lesz:))
F.
leha Creative Commons License 2001.06.13 0 0 20
hát a Gandhi tudtommal valami 5 órás film (az erősen vágott verzió is üti a 3 órát), egy 10 éves gyerek figyelmét nem lehet ennyi időre lekötni ...

a benhúr? hát az csak személyes ellenszenv ... én minden karácsonykor telehánytam a lakást a benhúrtól ...

GPF Creative Commons License 2001.06.13 0 0 19
leha:
Nem tudom, véleményeket szeretnék hallani. A 10 éves gyerekkel elég sokat beszéltünk már Gandhiról. A filmről is meg az emberről is. Mivel nekem szimpatikus, nyilván elég meggyőző vagyok az ilyen beszélgetéseken, s úgy tűnt a gyereket is kíváncsivá tettem.
Miért únná magát? Mondjuk a Gandhi nem egy eseménydús akciófilm, de pl. a Ben Hur még annak is elmegy.

bjors és többek:
Na ezt a Steve-et megkeresem.
Durell-nek filmjei is vannak? Azt nem tudtam.
Bár ezek nem azok a kategóriák, amiket keresek. Igazából játékfilmeket és ráadásul valamennyire művészi meg más értékkel bírókat próbálok gyűjteni.

Faxni:
Ok. Galopp próba lesz. Pl. Vissza a jövőbe. Meg volt a Pirx kapitány. Az elég szar volt mint film, de a tartalma jó volt. (Talán nem véletlen, hisz Lem.) Jaj, a Solaris-t de szerettem. De az még tényleg korai. Ja, meg láttuk az Űrgolyhókat (kicsit szégyellem), az nagyon tetszett nekik. Persze egy csomó mindent nem értettek, mert nem igen láttak még sci-fit.

szilvasgomboc:
Az Indul a bakterházat láttuk. Nem igazán értették a kölykök, hogy miért bántja folyton a szegény felnőtteket. Szóval kicsit szadista az a film. Az "Egyszer volt, hol nem volt.." nálunk is megy. Néha jó az. Állítólag a gyerekek a Galileis rész után elkezdtek ceruzákat dobálni az ablakból.

bjors:
Szerintem a sci-fi annyira széles műfaj, hogy nyugodtan nézhet ilyeneket a gyerek. Az Alien nem is igazán sci-fi szerintem, sokkal inkább horror.
Mármint milyenekről beszélünk-e a gyerekekkel? A filmeket meg szoktuk tárgyalni. Meg ha pl. az Egyszer volt-ban vannak olyan dolgok, amiket nem értenek vagy nem pontos (szerintem) azt megpróbálom elmagyarázni, mert nem akarom, hogy homályos képük legyen a tudománytörténetről. Persze azért nem integrálunk, de azért kicsit helyretesszük a dolgokat. Ez engem érdekel, meg fontosnak is tartom.

bjors Creative Commons License 2001.06.13 0 0 18
Sziasztok!
Szerintetek nezhet/nezzen a gyerek sci-fi-t?
Na nem az Alien felekre gondoltam, hanem az E.T.-re, vagy ALfra (ez milyen műfajú)...
Beszéltetek már ilyenekről a gyerekekkel? Mi a véleményük egy-egy film után? (Nem a gyerekszájra gondolok.)

Szilvásgombóc!
Van egy ismerősöm, aki Steve-függő lett...
(mondjuk nem normalis ez az ausztrál, a felesege szüleset is felvette a stab...)

Üdv.:
bjors

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.06.12 0 0 17
sziasztok :)

bjors: Steve a Discoveryn is van :) Eszméletlen a fazon.
Bátyámék 8 - 10 éves gyermekei a Csillagok háborúja változataiért vannak oda (mondjuk én is:). A Vuk még mindig nagy szám nekik, de az Indul a bakterház is bejött.
Viszont szívesen nézik még a természetfilmeket, pl Spektrum, vagy Discovery.
Van az a francia rajzfilmsorozat, "Egyszer volt, hol nem volt.." , többféle változata is van, feltalálókról, történelemről, biológiáról, stb. (most megy a Minimaxon).

Faxni Creative Commons License 2001.06.12 0 0 16
Igen, próbáld ki a Gyalog galoppot. (A Brian később készült és szvsz nem annyira jó mint a galopp, de azért jó.)
Sci-fi? Hát, a Solaris még korai lesz, meg az Űrod. is:))
Mi is volt anno, Orion űrhajó a beépített vasalóval + Alfaholdbázis::)))))
Na eldugultam.
F.
bjors Creative Commons License 2001.06.12 0 0 15
Sziasztok!

Mit szoltok a sorozatokhoz? Na nem a peruiakhoz, meg a hasonszorukhoz... Az Animal Planeten van peldaul Steve. Egy igazi lokott figura, aki a gyerekek kedvence lett nagyon hamar, es a nagyokat (szuloket:) is lekötik musorai.
Megszeretteti az allatokat mindenkivel...

Gyerekkorom legszebb könyvei/filmjei Gerald Durellhez fuzodnek.

Ha komolyabbat akartok, en tudom oket ajanlani...
Es tanitojelleguek mind.
Üdv.:
bjors

leha Creative Commons License 2001.06.12 0 0 14
te 10 éves gyerekkel akarsz Gandhit nézetni???

ne felejtsd már el, hogy ő gyerek! jó esetben rohadtul nem érdekli a Gandhi és könnyen lehet, hogy kockásra unja magát a benhúron

GPF Creative Commons License 2001.06.12 0 0 13
Tényleg, a Gandhi is jó.
GPF Creative Commons License 2001.06.12 0 0 12
A hét mesterlövész pont egy olyan amerikai film, ami azért szól is valamiről, nevel is, meg nem olyan fenékig tejfel benne minden. Bár persze az eredetije, a Hét szamuráj sokkal jobb szerintem.

Próbáljam ki a Gyalog galoppot az az egyik kedvencem? Szerintem nem láttam a Brian életét vagy nem emlékszem.

Az 1492 nekem nem tetszett. Ha Vangelis, akkor inkább a Tűzszekerek, de azt nem tudtam megszerezni.

A Napfivér, Holdnővért kétszer láttam, először majdnem kijöttem a moziból, annyira úntam, másodszor meg teljesen odavoltam tőle. Köztük eltelt 10 év.

A Ben Hur nagyon amerikai, de nem rossz. Sokminden van abban.
A fáraó is jó ötlet. (Vagy 20 éve láttam, de az első képsorok még mindig bennem vannak.)

Tényleg, sci-fi?

Előzmény: Faxni (11)
Faxni Creative Commons License 2001.06.11 0 0 11
Szia, a 7mesterlövész, az nagyon jó ötlet:))
Brian élete, abszurd - én is meglepődtem, apja kapatta rá, az ő kedvence (is). Nem ért mindent, de vannak benne olyan poénok is, amit ő is azonnal ért és van olyan is, amit el tudtam neki magyarázni. Tulképp remek helyzeteket ad ez a film a világ magyarázására is ha jobban belegondolok.
Zefirellitől nagyon szeretem a Napfivér, Holdnővért is.
1492? Most volt tv-ben valamerre.
A fáraó; Ben Hur (bár azt én nem szerettem, de az 1 dolog)
F.
GPF Creative Commons License 2001.06.11 0 0 10
Nem láttam még az Élet szép-et, csak sok jót hallottam róla, meg most felvettem.
Abszolut nem ismer minden hátteret, de jó lenne, ha előbb utóbb megismerné. Lehetne persze úgy is, hogy előtte mindent megbeszélünk, előre elmagyarázok neki dolgokat. De úgy gondolom, hogy nálam sokkal jobban értenek ehhez emberek, s talán azt a filmet ilyen emberek készítették. Másrészt egy művészi alkotás sokkal jobban hat a lélekre, érzelmekre, szívre, mint egy tárgyilagos beszélgetés.
(Végülis az a kérdés, hogy először a tudás, aztán az érzelmek, vagy fordítva.)

Nekem is vannak ilyen rajzfilmből szerzett infókról tapasztalataim. Most nem emlékszem pontosan, de nálunk is pont egy ilyen vetélkedőn mondott be valamit a gyerek.

Én most inkább azokat a filmeket keresem, amik elé úgy leül az ember, élményt akar magának szerezni. Ami (majdnem) olyan, mintha elmenne moziba, s esetleg évekig emlékszik rá.

Előzmény: Gabiiiiii (9)
Gabiiiiii Creative Commons License 2001.06.11 0 0 9
Az "Elet szep"nem tul sok meg egy ekkora gyereknek??GYonyoru film,rengeteg mondanivaloval,de ismer mar minden olyan hatteret,amitol ezek a mondanivalok neki is mondanivalok?
Gondolok a II.vilaghaborura,a koncentracios taborokra,a zsidokra????
En magam is utalom a Pokemont,nem is szeretem ha azt nezi /8 eves/de a CartoonNetwork-on megy az "Egyszer volt,hol nem volt..."cimu sorozat,amibol meglepo dolgokat tanult a gyerekem.Ugyan az is rajzfilm,de a Vago veletkedoben siman ravagta a gyerek,hogy Kleopatra kigyoval ongyilkolta meg magat.
Igencsak meglepodtem.
Vagy csak szerintem meglepo ez a tudas egy 8 eves gyerektol??
En nagyon szeretem a magyar klasszikusokat nezetni veluk,Egri Csillagok,Jokai,stb.....
A kicsi imadja a regi magyar gyerekfilmeket,az "Utanam stracok"-at,a "Kemenykalap es krumpliorr"t es a tobbit.
A nagy meg mar joforman befolyasolhatatlan,16 eves.
Bar a peldambol okulva o sem nez horrort,veres akciofilmeket.Ha csak ilyenek vannak,a Spektrum mindig bevalik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!