Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 69
Igen de pont ettol olyan zamatos a leiras! otthon van egy osregi cukraszkonyvem is amibe olyan receptek vannak amiket nem is ertek. Mindha nem is magyarul lenne...
Előzmény: Mulan (68)
Mulan Creative Commons License 2001.10.10 0 0 68
Tudom, nekem is onnan van:-)))

Egyébként érdekes, egyes dolgokban mennyit változott a szóhasználat. Mi már egészen mást hívunk sodrófának. (A kakaósban idézted)

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 67
Meg bizony! Kicsit nevetseges itt ott de vannak benne jo otletek. Letoltheto mint online irodalom.
Előzmény: Mulan (66)
Mulan Creative Commons License 2001.10.10 0 0 66
Látom, megtaláltad a Zilahyt:-))))
Előzmény: Törölt nick (65)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 65
Nagy ebéd.
(Télen.)
Első fogás barna leves tejgaluskával; leves után: velős zsemlye szeletek és ászpikkal diszitett hideg hal Főzelék: kolozsvári töltött káposzta. Pecsenye: libasült vegyes salátával és nyulderék páczolva tejfeles mártással, czitrom szeletekkel és makarónival köritve. Tészta: fánk és fél iróstészta, baraczk-krém köritve mogyoró csókocskákkal, csokoládés édes tésztával és sodrott tortalepénnyel. Gyümölcs: szőlő, alma, körte, narancs, dió; ezzel egyidejüleg sajt. Igen kiváló ás ajánlható a mezőségi sajt, mely pompás puha, édes és vajas; vagy a szepességi ostyeptka, mely kissé sós és száraz voltánál fogva, a csemege borok mellé kellemes összhangot képez.

A külföldi sajtokat nem ajánlom, mert sehol a világon annyi kitünő sajtot nem készitenek, mint nálunk a felvidéken és Erdélyben; de a téves közhit miatt kénytelenek azt idegen hangzásu nevekre keresztelve, áruba bocsátani.

Végül a fekete kávét az asztaltól felkelve, a nappali szobában kell felszolgálni, a hol a férfiakat a szivarra gyujtásra is minden esetben fel kell szólitani

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 64
Libamell fojtva.
A liba melle, ha jól csináljuk annyira izletes, hogy - szükség esetén - őzderék helyett is fel lehet adni, ritkább vendég elébe. Két vagy három, bőrétől megtisztitott liba mellet tegyünk tálba és készitsünk hozzá páczlevet; fél liter eczetbe tegyünk egy fej vereshagymát, nehány szem borsot, kakuk-füvet és többféle karikákba vagdalt zöldséget. Ezeket fazékba téve, forraljuk fél óráig, aztán öntsük forró állapotban a libamellre; fedjük be, hagyjuk a pácz levet rajta egy óráig vagy ha éppen másnap szükséges, egy éjen át is lehet rajta. Mikor szükségünk van a pecsenyére, tegyük egy kanál zsirral együtt lábasba, a páczléből, szitán át, szürjünk reá kevés levet, fedővel fedjük be és pároljuk egy óráig. Készitsünk habarást, három deczi tejfelből egy kávéskanál liszttel, öntsük ezt a liba mellre, de bő leve ne legyen: kissé forraljuk a tejfellel a hust. Tálaláskor a liba mellet vagdaljuk keresztbe őzderék formában. A mártást szürjük reá, czitromszeletekkel diszitsük és körülte tegyünk felvert galuskát.

dalia Creative Commons License 2001.03.01 0 0 63
bocsOFF
rég láttunk a PNben ddani!
szia! :-)
d.
bocsON
Előzmény: ddani (39)
Mulan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 62
Kishaz, kedves, van egy "Régi idők konyhája" topic is - és magyarul:-)
Előzmény: Kishaz (34)
Mulan Creative Commons License 2001.02.01 0 0 61
Sterc van babsterc és darasterc is, azért van előtag:-)

A konyha-trükkökben vagy valahol lepcsánkáztunk már egy kiadósat, és valaki be is gyűjtötte mintegy 15 nevét:-)

És abban a tepsis "krumplis keletlen" még nem is volt benne....

Előzmény: evangeline (60)
evangeline Creative Commons License 2001.02.01 0 0 60
A krumplikása is nyugat-dunántúli: szüleim Pápa környéki falvakból származnak.Szintén onnan való a bere is, ezt még sehol sem hallottam, csak a többi néven említették még, bárhol szó esett róla.
A stercet én bab előtaggal hallottam már, de magát az ételt nem kóstoltam még. Ugyanilyen a prósza is, amit ismerek kukorica- és krumpli előtaggal is.
Off:
Végignéztem a receptgyűjteményedet, nagyon tetszik, gratulálok, használni fogom!
On
Előzmény: Mulan (57)
Mulan Creative Commons License 2001.01.31 0 0 59
A sterc nem sül tovább:-)
Előzmény: evangeline (58)
evangeline Creative Commons License 2001.01.31 0 0 58
Biztos voltam benne, hogy nektek nem tudok semmi újat mondani...:-))))) De hát próbálkozik az emberlánya.
Az általatok említettek még a főzés után süldögélnek kicsit a sütőben is, ez meg csak úgy mindjárt a tűzhelyről az asztalra, ugye!
Pedig még meg akartam említeni a szintén nagymamám által rengetegszer készített BERE nevű finomságot is..., hogy aztán a leírásból kiderüljön:ez a lapcsánka, cicege, stb. néven közismert krumplilepény(reszelt nyerskrumpli, tojás, liszt, kicsi tejföl...stb.), amit szintén imádok - főleg bablevessel együtt enni!
Azért remélem maradhatok!
Mulan Creative Commons License 2001.01.31 0 0 57
Ebből is látszik, hogy tényleg régi étel:-)))

Érdekes lenne tudni, melzik név honnan jön. A sterc nyugatdunántúli

bjuci Creative Commons License 2001.01.31 0 0 56
Nahat, ez meg a krumpliganca!
Piritott tepertovel sutoben picit atsutve, vagy turoval-tejfollel is nagyon finom!
Előzmény: evangeline (53)
Mulan Creative Commons License 2001.01.31 0 0 55
Hihi, krumplisterc:-)
Előzmény: evangeline (53)
bd Creative Commons License 2001.01.31 0 0 54
Azt olvastam valamelyotöktol, hogy a fottkrumplit nem szabad nagyon verni, mert keményíto-íze lesz.
bd
evangeline Creative Commons License 2001.01.31 0 0 53
Már itt is vagyok. A kása:
Krumplit meghámozunk és nagyon vékonyra felszeleteljük. Annyi vízben, ami alig-alig hogy ellepi, feltesszük főni, ha felforr, megsózzuk. Amint megfőtt - ez hamar megy -, krumplitörővel - azzal a nyeles, hullámos végűvel- összetörjük, de közben nem vesszük le a tűzről.(A vizet nem öntjük le róla, illetve ha nagyon sok maradna, akkor 1-2 merőkanálnyit igen, a többit rajtahagyjuk!) Liszttel megszórjuk, és a törővel folyamamtosan törjük-keverjük(hogy a liszt mennyi legyen, az krumplifüggő, de úgyis látja az ember fia-lánya...).Szóval néhány percig így, erőteljes mozdulatokkal kavargatjuk, aztán levesszük a tűzről és pár percre lefedjük. Ez idő alatt a rávalókat elkészíthetjük. Én azokat írom ide, ami nálunk megy, de lehet variálni.
-karikákra szelt, pirított hagyma
-aprított petrezselyemzöld egy kis vajon megfuttatva
-tejföl
A tálalás: a kását a tányérra rakjuk, a "feltétet" evőkanál hátával rányomkodjuk. Kész.
Mulan Creative Commons License 2001.01.30 0 0 52
Naná, jöhet a kása:-))))
Előzmény: evangeline (51)
evangeline Creative Commons License 2001.01.30 0 0 51
Hát az tényleg egyénfüggő, hogy mi a büdös(pl. nálunk nem lehet karfiolt és karalábét főzni, ha a férjem néhány órán belül hazaérkezik, sőt ezeket az "illatuk" miatt nem is eszi meg...), de szereintem ha valaki 6 hétig ráér a hurutot naponta kutyulászni és szűrögetni, stb. ....na, az majd elnyeri méltó jutalmát a leves fogyasztásakor. Egyébként még nem próbáltam, de lehet, hogy egyszer rászánom magam (tudok igazi tejet is szerezni!)
Visszatérve az "ungabunga"levesre:hurut nélkül szerintem egy sima húsleves, húsos-tészta betéttel.
Meg fogom keresni az adzsikát!
Sajnos mennem kell - munkaidőnek vége -, pedig most jutott eszembe a krumplikása nevű finomság, ami réginek régi és ételnek is étel - nagymamám istenien csinálta.Asszem, ma azt vacsorázunk.
Esetleg holnap közzéteszem a recipét, ha van, akit érdekel, és még nem ismert errefelé.
Előzmény: Mulan (50)
Mulan Creative Commons License 2001.01.30 0 0 50
Grúz fűszerkeverék (vagy inkább lekvár? szóval szósz). De hogy szégyellni? Még a Wágner úr sem ismerte, de azért segített a cirillbetűs részeknél! A fűszerek-fűszerkeverékekben széles nemzetközi összefogással azért csak összehoztuk az andzsikát!
Sajna nem vagyok archívumomnál, így most linket nem tudok feltenni, de azért úgy is biztosan fellelhető.

Ez az ungabungaleves (bocs:-)) talán hurut nélkül is jó lehet - de aki hozzájut "igaz tejhez", és tág tere is van (valami fedett hely a lakóterülettől elég távol) esetleg tényleg kipróbálhatná a dolgot, és beszámolhatna az eredményről. Kezdetben sokminden büdös (pl. karfiol, első fővésében), meg tényleg megszokás kérdése is (nekem pl. a pácolt hering igenis büdös, a csemetkém meg nagyon szereti)

evangeline Creative Commons License 2001.01.30 0 0 49
Sajnos, gőzöm sincsen róla, mi az az adzsika:-)))) (De lehet, hogy ezt szégyellnem kéne?)
Nem én találtam ki a levest, hanem tanítják (vagy tanították)a Vendéglátóipari Főiskolán, nekem ugyanis egy ott használt 1982-es kiadású könyvben van meg.(Amely könyvért már sokan és sok pénzt ígértek, ha eladom!:-))))
Nem tudom, hogy a hurutot mivel lehetne kiváltani, vagy az érlelődését meggyorsítani, szvsz még így is esetleges, hogy sikeres lesz-e a művelet, ismerve a közellátásban kapható tejek minőségét.Viszont ha valaki hozzájut igazi, nem kezelt, lesoványított, Riskából épphogy kijövő tejhez, akkor meg lehet próbálni.
Előzmény: bd (48)
bd Creative Commons License 2001.01.30 0 0 48
Megáll az eszem!
Eloször csak azt hittem, ugratsz az angazsabuval és Te találtad ki.
Honnan buvölted elo?
A több hétig készülo hurutot nem lehetne elkerülni?

Te talán tudod az adzsika titkát is?

bd

Előzmény: evangeline (47)
evangeline Creative Commons License 2001.01.30 0 0 47
Kedves Mindnyájan!
Végre valaki(k)kel kapcsolatot tudok teremteni ezekben a jó kis topicokban...
Szóval:angazsabuleves
hozzávalók:
8 dl erőleves
4 kávéskanál angazsabuhurut
2 tojássárgája
0,5 dl tejföl
10 dkg sertéssült
10 dkg borjúsült
10 dkg sonka
1 tojás
10 dkg liszt
só, késhegynyi őrölt bors
2 ek. petrezselyemzöldje
A lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, egyik felére a ledarált sültekből, illetve a sonkából borssal és a petrezselyemzölddel ízesített vagdalékokból kis halmokat rakunk. A tészta másik felét tojással megkenjük, és ráborítjuk a halmokra. Körben lenyomkodjuk és derelyevágóval barátfüléhez hasonló formára vágjuk, sós vízben kifőzzük. Személyenként 3-4 db-ot számítsunk.
Az erőlevest felmelegítjük, a hurutot elkeverjük a tejföllel és a tojássárgájával, és lassan a levesbe öntjük, állandóan kevergetve, míg krémszerűvé nem válik.Tálaláskor a levesbetétekre merjük a forró levest.
Hát ennyi lenne.
OFF
Kb. két hete találtam ezekre az oldalakra, azóta szinte csak ezt olvasom és másolom ki a recepteket. Szeretek főzni, de leginkább csak hétvégén gyakorlom, családom szerteszéjjel étkezik.
Szívesen kapcsolódnék be az itteni konyhaművészeti áramlatokba.
ON
Mulan Creative Commons License 2001.01.30 0 0 46
angazsabuleves - milyen szép neve van!
Részleteznéd?
Előzmény: evangeline (44)
pireisz Creative Commons License 2001.01.30 0 0 45
Kedves Evangeline! Mi ez az angazsabuleves? Írd le a receptet. Az én hurutom úgy készült, hogy fel kellett a petrezselymet forralni a tejben és úgy érlelni. A tiéd más. Lehet, hogy rossz volt a leírásom? Azért olyan büdös? Egyáltalán nem tudom mire lehet ez az ízesítő jó.
Előzmény: evangeline (44)
evangeline Creative Commons License 2001.01.29 0 0 44
Sziasztok!
Bocs, hogy beleszólok, de amit említesz, az valószínűleg az angazsabuleves összetevője lehet. A hurut valóban tejből készül, kb. hat hétig kell az aludtejet mázas cserépedényben, ruhával lekötve érlelni, és naponta megkeverni, vmint a tetején levő bőrtől megtisztítani.Akkor jó, ha krémszerű, és egy keveset kivéve és felforralva nem fut össze.Ha ilyen, akkor szitán átpasszírozzuk, és egy literhez egy marék ledarált petrzselyemzöldet teszünk, melyhez kevés zellerzöldet is keverhetünk.Együtt felteszzük főni és lekvársűrűségűre főzzük (2-3 óra). Akkor üvegekbe töltjük és ha kihűlt, tetejére ujjnyi vastagon zsírt töltünk. Hűvös helyen tároljuk- így évekig eláll.Egy-egy kávéskanálnyi kell belőle tányéronként az angazsabuleveshez.
Előzmény: pireisz (32)
Mulan Creative Commons License 2001.01.22 0 0 43
Itt van a Régi idők konyhája:-))
Előzmény: Kishaz (35)
http Creative Commons License 2001.01.22 0 0 42
:-)))))
Vigyázat! spanyolnátha járvány van. Nem egy edényből enni!

Szegény spanyolnak csak az nyújtott vigaszt,
hogy feltalálták a spanyolviaszt.

Előzmény: Ctrl+Alt+Del Pierro (41)
Ctrl+Alt+Del Pierro Creative Commons License 2001.01.22 0 0 41
Máglyarakás Jean D'Arce módra
négy személyre

Hozzávalók:
két eretnek lábszára
Kolumbusz tojása
Két szerecsen diója (Horváth 'Otelló' Rozi)
Egy pár helyes kis kalocsni
Sok zsír

Elkészítés:
A spanyolcsizmát megtöltjük, addig szorítjuk a szerecsen dióját, amíg nem visít.
Az egészet egy tálba, aztán retyerutya.
Végül meggyújtani, és úgy ég, mint a zsír.

Száraz fehér miseborral fenomenális

Kishaz Creative Commons License 2001.01.22 0 0 40
Köszi!
Nem kevés munkát adtál ezzel, így a vizsgaidoszak közepén. Mi lesz így a vizsgáimmal?
Letöltöttük az összeset. :)
Előzmény: ddani (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!