Keresés

Részletes keresés

) Creative Commons License 2001.07.02 0 0 83
A napelem dobna a dolgokon a nyári meleg napokon... :)
A 100/100on szerintem egész elviselhető, elvégre "bulimobilról" van szó, amivel akár az teljes család/haverok, egyszerre kirándulhat a zöldbe./Nyulak ellen komplett önvédelmi szettel. :))) / Egy terepdzsippnél ( talán a szöcskét kivéve) jobban bírja szerintem a egyenletlen talajt. Majd ha távol lakom a civilizációtól(ám közel saját benzinkutamhoz:), megfontolok egyet. :) Gondolom hóban se akad el nagyon.

Ki kellene bulizni Szeptember 29-re valami ilyen show-t a főváros környékére.

Előzmény: fenrir (82)
fenrir Creative Commons License 2001.07.02 0 0 82
Nem rossz...(nézted a fogyasztást?)
Előzmény: ) (81)
) Creative Commons License 2001.06.30 0 0 81
Előzmény: fenrir (80)
fenrir Creative Commons License 2001.06.08 0 0 80
Off
Attól függ milyen harceszköznek:kézi fegyverek(rohampuska,géppuska),régebbi tüzérségi fegyverek(aknavetők,ágyúk) nem tartalmaznak elektromos részeket,de mondjuk egy irányítható rakétát dobhatsz ki,harckocsikban,helikopterekben nagyon sok minden van elektronikusan megoldva,és ha van is mechanikus tartalékrendszer,az lassabb,tehát a tűzereje is jelentősen csökken(a tűzerőbe beletartozik a tűzgyorsaság és pontosság is).
Nem tudom milyen magas tornyok kellenének,de túl drágák és túl jó célpontok lennének-most is sok a mobilállomás,emellet egy ellenséges ország területére(pl.Irak) sem egyszerű telepíteni.
On
Előzmény: ) (79)
) Creative Commons License 2001.06.07 0 0 79
OFF
Érdekes példa a fejlett haditechnika "békés célú" polgári alkalmazására :)))) Ha nem hat rá az infra csali, pl mert "mobil/műholdas" kapcsolatban van a kibocsájó repülőgép, vagy a földi irányítás radarernyőjével (mondjuk ehhez kell a jó összeköttetés és manőverező képesség a hordozófej részéről) akkor ütőképes lehetne. Bár ugy gondolom, hogy a tűzereje egy hadieszköznek akkor is megmarad, ha az elvesztette az elektronikáját, legfeljebb más módon elérhető. Az alacsonyan szálló gépeket nem lehetne egy kellően magasra telepített (ebből kifolyólag nem az égre néző) toronyhálózattal bemérni? Vagy olyasmivel, mint a biztonsági lézerkapuknál létezik napjainkban.
ON
Előzmény: fenrir (78)
fenrir Creative Commons License 2001.06.07 0 0 78
Üdv!

Megpróbáltam utánna nézni az EMP-nek,de úgy tűnik csak pár éves a technológia,mert semmi konkrét(megbizhatónak tűnő forrással) alkalmazást nem találtam(kivéve egy újsághirt,mely szerint Moszkvában egy bank biztonsági berendezéseit vágták haza egy EMP-puskával).Harckocsikhoz azt hiszem rendes lövedékként alkalmazzák(v. még csak tesztelik),tehát el kell találni,igy viszont nem sok értelme van repülő ellen alkalmazni.
Az őr kihagyhatja a figyelmeztető lövést,ha élete függ tőle("csak" észre kell venni a támadást).Szerintem az üvöltő őr,vagy a lövés hangja elég figyelmeztetés a többi toronynak,bár biztos rálátnak egymásra.

Sgt. Elias Creative Commons License 2001.06.06 0 0 77
Azért a painballal kapcsolatban vannak kifogásaim. Úgy értem, ha túl sokat gyakorolsz rajta, jó leszel épületharcban meg dzsungelben, de nyíltabb terepen elvész az óvatosságod. A hatásos lőtáv 80m, a célzott kb. 30. Azért ez nem igazán egy rohampuska, hogy a mesterlövészekről ne is beszéljünk. Szóval a painballal való kiképzéssel én azért vigyáznék, egy csomó rossz mechanizmus rögzül, ami aztán életveszélyes lehet. Pl. a növényzet takarásában biztonságban érzed magad, pedig az AK a fát is átlövi acélmagvval. Szintén nem tanulsz meg úgy mozogni, hogy védve legyél a kézifegyverektől nehezebb dolgoktól. Szóval nem sok köze van a modern háborúhoz, játéknak nagyon jó. A feelinget tényleg megkapod, szóval azért mindenképpen benne tartanám a kiképzési tervben. Sokkal jobb az amcsik lézeres rendszere, amikor a vaktöltényes fegyver csöve alá szerelik lézermarkert, rajtad pedig egy érzékelős gear van. Ott már megvannak a lőtávolságok, a fegyver is igazi, hátrarúgás meg minden. Volt alkalmam kipróbálni, nem rossz. Kicsit a sok sípolás zavaró. És persze baromi drága+civilként szinte elérhetetlen. (Hacsak valaki nem olyan mázlista, mint én. :-)
Előzmény: ) (76)
) Creative Commons License 2001.06.06 0 0 76
OFF
- Jó helyen dolgozhattál, hogy ennyi időd maradt mellete játszani! :)
"a paintballnak a valósághoz nagyságrendekkel több köze van (ez közel 250 quasar játék tapasztalata). Nem is véletlen, hogy a paintballt használják kiképzési célokra... "
- Igaz. Szerencsére mindkettőhöz volt szerencsém. Ugy gondolom arra viszont jó a quasar is, hogy megszokja az ember, hogy ha nem vigyáz célpont, s ha legigazibb barátját ellenséges csapatba osztják, akkor vagy Ő lövi mellbe/hátba/"fejbe", vagy a barátja őt. Gondolkodás, kímélet nélkül, merthogy csatáról van szó. Maga a játék is inkább hasonlít egy lőgyakorlatra. Másrészt mi azzal tudtunk leginkább elsők lenni, hogy nem volt köztünk "szóló Rambo", hanem minimum 2-3 ember, (a csapat fele) mozgott egyszerre. Nem 60-180 foknyi, hanem mondhatni 360 fokban láttunk és volt tűzerőnk. Ha valamelyikünk "megsebesült", azaz a pisztolya hatástalanná vált, csak szólt és felfogta a további lövedékeket míg a másik arra fordult s a társa testének fedezékéből "hatástalanította a veszélyt". Ha már valaki jól lő, észrevétlen mozog és rejtőzködik, s szeme + füle mint a sasé jöhet a paintball. (Esetleg automata fegyverekkel, hogy a szerencsét kizárjuk. :))
ON
Előzmény: DECKARD (75)
DECKARD Creative Commons License 2001.06.05 0 0 75
OFF

Ez a néhány éve megboldogult QUASAR (illetve egy eljesen hasonló rendszer). Nem mondom, jó játék volt, de a paintballnak a valósághoz nagyságrendekkel több köze van (ez közel 250 quasar játék tapasztalata). Nem is véletlen, hogy a paintballt használják kiképzési célokra...

ON

deckard

Előzmény: ) (68)
) Creative Commons License 2001.06.05 0 0 74
Egy sorkatona is beperelhetné simán az előljáróját emberi jogainak csorbítása miatt?
Talán ettől meg is szűnne a mostani helyzet, s legalább a börtönök szintjét elérnék a laktanyák... Mint fenrir rávilágított a fegyelmet, nem csak erőszakkal lehet elérni.

- Az élet feláldozásáról annyit, hogy a legtöbb őrségben a balesetek elkerülése végett az első töltény vaktöltény vagy üres. S azt hiszem a figyelmeztető lövés is kötelező. A katonai objektumba (pl. hadianyag zsákmányolása céljából) behatólót ez nem köti... Magyarul a toronyban(a golyóálló üvegű torony speciális esetét kivéve) vagy halott, vagy használhatatlan az őr. Biztos, hogy minden őrzött területen látja egymást a két torony?

Előzmény: harm2 (73)
harm2 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 73

" Az elso nap borzasztó volt úgy ordibáltak bvelünk mint valami senkiházi takonnyal. Úgy éreztem mintha börtönben lettem volna."

Börtönben? Ugyan, ott 100szor jobb!! Az Elítélt Uraknak jogaik vannak, míg a sorkatonának csak KÖTELESSÉGEI.

Ordítani Elítélt Úrral? Ugyan már, hisz neki van emberi méltósága, melyben megalázni őt TILOS!!

Elítétltet kivégezni tilos, mert joga van az élethez. Nem tudom most mi a helyzet, de 87-89 között a katonának KÖTELESSÉGE volt a parancsot akár élete felaáldozása árán is végrehajtania!! Hogy is volt a katonai eskü? (a franc emléxik már pontosan de volt benne valami ilyesmi:) "...akár életem feláldozásával is megvédem"

Ja, dolgoztam a BV-nél, onnan vonultam katonának. Higgyétek el, redvásabb körülmények voltak a laktanyában, mint a börtönben.

sirkalmi Creative Commons License 2001.06.04 0 0 72
Hi All!

Hoho most nezem, hogy ez a topic meg el.
En idokozben leszereltem szerencsere :-))
Elem a szabad eletem nagyon elvezem. Vegre az otthoni retyot hasznalhatom :-))

Udv All:
Sir_Kalmi

) Creative Commons License 2001.06.04 0 0 71
OFF
- EMP működik repülőgépről? Gondolom igen. Az infra csali ellen még nem készült el a védelem? Elvileg a repülőgépek legtöbbjének van hangja s nem is kicsi. Ez alapján nem lehetne bemérni, vagy ellenőrizni a csalit?
Illetve egy repülőgép gyorsabb mint egy fecske, s magasabban is száll annál. A mozgás alapján nem feltünő az égbolton a rakéta számára?
- Győrben (régi nevén: arrabona) van egy felderítő század, ha jól emlékszem. Kedves szokásuk, hogy a lakosságnak "nyilt napot" tartanak időnként.
ON

- A paintballal szerintem az a gond, hogy drága. (Töltény, ruhák mosása) Cserébe nagyon élethű, s ha valaki nem visel kesztyűt s kézentalálják, akkor nem örül. Ha jól tudom már volt ilyen éles gyakorlat/ hadi bemutató magyarországon. (Mondjuk egyébként nem tudom, hogy bemutatókon hogy oldják meg a sérülés nélküli a "le vagy lőve állj ki" részt mondjuk tank esetén.) A lézer-"játék" maximum elemcserét igényel néha. Megnézted a linkeket az hozzászólásomban? Mondjuk itt mivel mindenki ki van világítva s hallja a másik léptét, a csata során alapból megy a zene, hogy az ellenfelet nehezebb legyen észrevenni. Másrészt kivitelezhető lenne a kihasználtsága egy ilyen létesítménynek a heti 5 nap kiképzési +2 nap a polgári lakosság részére. A játék telepítése esetén a bevétel segítségével mondjuk önfentartó is lehet egy laktanya akár. (Legalább a fiatalság korán megszok6ná, hogy laktanyában járkál. Illetve annak bizonyos ellenőrzött részén) Azonban mindkét esetben, mint ahogy jelenleg is tudatosítani kell a fiatalokban, hogy az ismeretek nem erőfitogtatásra, hanem önvédelemre valók, külön önkéntes fegyveres csoportosulások alakulhatnak, mint ahogy ez a multban történt. /Ahogy a távolkeleti sportok első szabálya is az hogy fuss el, s ha nem tudsz, akkor küzd. A legtöbb helyen aki visszaél tudásával, azt a mester kihívja, hogy mutassa meg neki is nyugodtan mit tud :) /

OFF
Azt hiszem ezt a taktikát(illetve az ősét) a kalandozó magyarok is alkalmazták. Egyedüli hátrányának azt tapasztaltam, hogy telepített "őrtornyok" ellen nem alkalmazható. Az összes nyersanyag elfogyásának megakadályozása ellentételezésére szoktam az ellenfél polgári lakosságát "célszemélyzettel" (időnként) "megkeresni". Ha polgári célokra költ (merthogy valakinek dolgozni is kell) akkor addig sem nő velem szemben a hadi fölénye. Ahol ez nem egyszerű, azok a pályak a nehezebbek. (Mondjuk a Brood War: Zerg utolsó pályája ami még kimaradt) Másrészt én a felderítőkön kívül addig el se indulok(ha ők túlerőt jelentenek), amig mindent ki nem fejlesztettem, azaz az embereim a legjobbak.
ON

Előzmény: fenrir (70)
fenrir Creative Commons License 2001.06.04 0 0 70
Üdv!

Amire gondolsz az a EMP,annyi vele a gond,hogy sok energia kell hozzá,ill korlátozott hatótávolságú,de mindent elektromosat kiüt(pl a vállról indtható rakéték irányitó rendszerét is)
A földről(pontosabban hajóról) indtható rakéták zavarhatóak(radar/infra csali),ill. kicsi a hatótávjuk.(Északon is van tilalmi zóna).Ugyanakkor csak a levegőből vehetők észre a nagyon alacsonyan repülő repülők is.
Melyik az arrabona felderitő század?
A lézeres játék jónak hangzik(nyugodtan lehetne kiképzési anyag is,akár csak a paintball).
OFF
Starcraftban vigyázni kell nehogy elfogyjon az összes kristály-nekem az üsd meg és fuss taktika jött be-védekezésbe leállitott egységek közül egy előre rohan,majd vissza-az őt üldöző pedig belerohan az egységimbe(emberekkel)
ON

Előzmény: ) (68)
) Creative Commons License 2001.06.04 0 0 69
OFF
Maga a játék átszámítva 2000 Forint egy fél órára.
ON
Előzmény: ) (68)
) Creative Commons License 2001.06.04 0 0 68
Egy földről indított hőkövető rakéta könnyebben kimanőverezhető? Másrészt egy pilóta legfőképp a műszerei alapján tájékozódik, ha gyorsan repül. Ezen műszerek zavarásával nem lehetne a földről lekényszeríteni? (Mondjuk földi rádióhullámokkal olyan zavart keltenénk a fedélzeti műszerekben, mintha a gépnek hajtómű gondjai lennének...)
- Ha a megszegő polgári akkor mindegy(mert nem gyors), ha meg fegyveres, akkor pár rádió csatorna (azt hiszem pilótáknál kötelező az angol nyelv, de lehet ez csak polgári repülésre vonatkozik) rendelkezésre áll a figyelmeztetésre. Ha nem hallgat ránk, akkor béke poraira. Az eset után a fekete doboz, és a mi rögzített beszélgetésünk diplomáciailag kell hogy védjen.
- Na igen, az erőszakkal elért fegyelem elnyomja az egyéni képességeket. Holott lehet valakiből többet is ki lehetne hozni. Ezek szerint a felderítők (pl arrabona felderítő század), csak hivatásosak vagy megszállottak? A sokkal rosszabb(rutintalan) felderítés esetén ugyanis már értesülnek arról, hogy érdeklődünk ami nem túl jó. (pl. a nemrégi amerikai eset)
- Amikor stratégia játékot említek az főleg a Blizzard: Strarcraft. Ez nagyon egyszerű, de ha több időm lesz, másokat is kipróbálok.
- A tegnapi játékot "élesben" játszottam. Van róla egy-, két leírás, de magyarországon csak a vadabb "társasjáték", a paintball terjedt el.(legalábbis nem találtam rá utaló netes lapot) Szemben azzal, itt csak 5-10 másodpercre halsz + egy találat után, attól függően hogy a fegyvered, a vállad találták el, vagy gyomorba illetve hátba lőttek 3x. Az említett játékom során az ellenséges két csapat embereit 84x találtam el,(mint írtam minden 10 lővésemből 1 talált.) és 74x voltam sikeresen a "célkeresztben". Természetesen a lövedékek jelentős része vállon és fegyveren ért, mivel a fegyvert kétkezesen lehetett csak használni, s bár a sötétben csak lila neonfény világított, de a labirintus enyhén lyukacsos falú kialakítása miatt lehetetlen volt rejtőzködni és lőni egyszerre.

Előzmény: fenrir (67)
fenrir Creative Commons License 2001.06.04 0 0 67
Üdv!

Azért ellenőrzik vadászgépekkel (is) a repüléstilalmat,hogy időben tudjanak reagálni egy esetleges megszegőre.
Az a 4 töltény szerintem laktanyától függ(a múltkor pár sorkatona ült mellettem és ők legalább 1 tárat(30) kilőttek.
A laktanya bezárás szerintem pont a mélységi védelmet gyengiti,de ezt nekik kellene tudniuk.A kiképzés része a fegyelem megtermtése is,tehát amig az osztag (hivatásos) parancsnoka él addig a sorozottak sem sokkal rosszabbak.Gondolom a laktanyasöprögetés-szivatás(kiképzők részéről) a fegyelem megteremtésének részei(orosz/idegenlégiós módszer szerint).Sajnos ezen még nem tudtak tovább lépni,pedig mondjuk a II.Vh-s magyar hadseregnek is elég jó volt a morálja,annak ellenére hogy az ilyesmit tiltották.
Milyen játékkal játszol?

Előzmény: ) (66)
) Creative Commons License 2001.06.04 0 0 66
Mondjuk az lenne a meglepő, ha valaki büszkélkedne vele, hogy ismeri magyarország védelmi stratégiáját. Elméletileg ez hadititok. (Kivéve talán a katonai szövetségeseinket, mert bennük csak megbízunk.) Annyi bizonyos, hogy határvadászok munkájának megkönnyítése valószinű lehetséges szempont volt a létrehozásuknál. Ahogy elnézem a "költség-csökkentés" miatt bezárt pár laktanya, de ezek főleg az ország határától távolabbi helyeken lehettek. Egy haderőt a harcra kell felkészíteni! Mivel magyarország tudtommal nem folytat a régi nagy magyarország (amiről még a 900as évek végén öltük ki az őslakosságot.) helyreállítását célzó politikát. Legalábbis nagyon remélem, hogy a határon túli magyarokért játék nem erre megy ki... Egy katonának békeidőben is az a feladata, hogy az őrzése alatt áló területről "gondoskodjon".
- Évi 80 tőltény még mindig rengeteg, ahhoz képest, hogy egy szomszédos beszélgetés-szálon olvasom, hogy 4 töltény jó ha látnak a sorozottak, s az akadémián emiatt kettes a legrosszabb jegy... Más kérdés, hogy tegnap voltam "lézercsatán", ahol fél(vagy 1) óra leforgása 734 "töltényt" lőttem el. Ezzel 6-dik lettem a 16ból, de éles helyzetben a 12%-os találati aránnyal halott vagyok. A hivatásost is leszedi a mesterlövész, de a hivatásosnak több esélye van, mert több gyakorlaton vett részt ebból kifolyólag a "mozdulatlan" tájon óvatosabban közlekedik. Nagyobb az önkontrollja akkor is, mikor épp a háttér zaj, robbanások fényei, vagy esetleg ritkább, de ijesztőbb dolgok zavarják a munkában. A sorozottban lehet ott munkál az életösztön, s ha teheti védi/félti saját életét.
- Az oda kell mennem az igaz, ha kedvezőtlen a helyzetem. Azért szeretem a blokádot alkalmazni. Esetleg kiépítek egy erős védelmi vonalat a megszált területen, s onnan portyázok. Csak akkor számolom fel az összes ellenfelem ha ez külön feladat a küldetés során. Ha csak stratégiai területeket kell elfoglalnom akkor nem. Más kérdés, ha az adott területet meg is kell tartanom, akkor igyekszem legyengíteni az ellenfeleim. Legalább addig, míg a védelmi vonalam ki nem építem. Mondjuk ez játékonként eltérhet, s tény hogy sok nálam jobb játékos létezik.

"Szerintem félév alatt minden besorozottból katonát lehetne faragni(megfelelő hozzáállással) "
- Ebben egyetértünk, s némely ország erre kitűnő példa. Más kérdés szerintem, hogy érdemes-e.
A hadiadó többször volt Magyarországon, ugy tűnik nem volt nyereséges(vagy valami hasonló), mert jelenleg nincs.

"A felderitőgép pedig a rádió adások/radarok beméréset/azonsitását végzi."
- Értem. Ha jól tudom a rádióadásoknál sokkal tovább észlelhető a jel, mint zavar, mintahogy erőssége alapján még felhasználható. A repüléstilalmi övezetet miért nem lehet radarral ellenőrizni? Ha jól tudom eltolt szögű radarokkal már a lopakodót is be lehet mérni. Igaz azt régi gyártmányú radarokkal is.

Előzmény: fenrir (65)
fenrir Creative Commons License 2001.06.03 0 0 65
Üdv!

A búzatáblát a túristától a KBH(katonai biztonsági hivatal=kém elháritás) védi.Sajnos én se ismerem a katonaság pontos felépitését,de elvileg a laktanyák úgy vannak elhelyezve,hogy az ország területét védjék(valószinüleg még nemigen teljesül,hiszen eddig nyugatról volt várható a támadás,most onnan nem).Katonai szervezetet csak ideiglenes megoldásként lehet rendfenntartásra bevetni,ui. más a kiképzésük-könnyebben eldurvulhat a helyzet.Egy biztonságpolitikai előadáson mondták,hogy jelenleg Mo.-n bármekkora haderő "fölösleges" mert nincs egyértelműen meghatározva,hogy mire kellene felkésziteni(előző rendszerben:Ausztrián át É-Olaszországba betörni).
Évi 80 töltény nem sok,önvédelmi fegyverhez kellene min havi 100-t kilőni+szétszedés és karbantarás gyakorlása.
Az ellentámadást nem tudod kihagyni(gondolj a stratégiai játékokra-valamikor oda kell menned,hogy győzzél),mondjuk a mai honvédséggel igencsak rizikós.
Az ellenfél mesterlövésze (is) ugyanúgy leszedi a kiképzett hivatásos katonát is...A tisztek feladata nem a haditechnikai eszközök kezelése,hanem annak meghatározása,hogy mikor mit és mennyit használjanak belőlük.
Szerintem félév alatt minden besorozottból katonát lehetne faragni(megfelelő hozzáállással)
Mondjuk támogatnám,hogy (békében)pénzzel megváltható legyen a sorkatonai szolgálat(tisztább lenne,mint most pl.E-t szerezni)
Usa a repüléstilalmi övezetet ellenőrzi.A felderitőgép pedig a rádió adások/radarok beméréset/azonsitását végzi.

Előzmény: ) (64)
) Creative Commons License 2001.06.03 0 0 64
- A katonaságnak jogtanárom szerint az a célja, hogyha nekem gondom van az államrenddel és létrehozok erre egy fegyveres testületet, akkor erőszakkal meggyőzzőn arról, hogy ez nem helyes. Ha elbukik, akkor diktátor lesz belőlem. Azaz a legfőbb értéknek a belső rend fenntartását látom. Létezik még a polgárvédelmi feladat is, de azt a polgári védelem megerősítésével meg lehetne oldani. (Mondjuk már általános iskolában, egy tantárgy keretében lenne kötelező polgári védelmi oktatás. Mivel érdekes a téma, szerintem népszerű lenne.) A rendőrség más rendszerű feladatok ellátására, esetleg annak gyorsbeavatkozó egységeit lehetne összefésülni a katonasággal. Egy bűntény eset kapcsán létrehozott útelzárás esetén egy többszörös gyilkosnak a fegyveres dzsippe(ke)t "könnyebb észrevenni", mint egy sima rendőrautó(ka)t.

- Ami a lakosság védelmét illeti kétségek merülnek fel bennem. Védelmi célokra ugyanis katonai létesítmények szolgálnak. S bár nem ismerem magyarország jelenlegi védelmi rendszerét, de úgy sejtem, hogy a végvár-rendszer megszünése óta nem minden lakott terület környékén egyformán erős a védelem. Például ha egy búzamezőt felgyujtasz egy "túristával" az már elegendő, mert egy év míg kinő, de pont a mezőgazdasági jellegből kifolyóan nem lehet 24 órás biztonsági szolgálat aki fémdetektorral átfésüli naponta a táblákat, hogy vajon nincs-e időzített bomba épp beásva, vagy az éjjel senki nem lopakodott arrafelé, hogy elhelyezzen. Ugyanígy elég kevés pl. az örzött nem fedett buszpályaudvar, s azokat is inkább más célból őrzik. (Még napjainkban is akad Magyarországtól lentebbre olyan hely ahol "szórakoznak" az ilyesmikkel, holmi jól megideologizált célból.)

- Miért kell az USAnak járőröznie??? (Hogy kiderítse hogy mi lenne ha? Mennyire áll készültségben a másik ország hadereje?) Ezzel már Kínában is szívtak, pedig műholdról a napi vezércikket is el lehet olvasni. A föld alatti bunkerrendszert pedig ugysem látja a járőr sem. Mondjuk tény, ha egy "búzatáblát" vagy nemzeti parkot 12 elfogó vadász véd, akkor ott valami trükk van a dologban.
- Az ellentámadással van némi gond. Ha megállunk a határoknál azt már kipróbáltuk egyszer az 1800as évek közepén, ekkor az ellenfélnek van ideje szövetségeseket szerezni, de legalábbis újratölteni készleteit s az eredmény számunkra nem lett kedvezőbb. Ha viszont átlépjük a határt mint azt egy sorkatonából politikai és katonai vezetővé vált francia személy tette az 1800as évek elején, akkor számolni kell azzal, hogy "nemzetvédelmi" szempontokból jelentős túlerővel találjuk magunkat szemben. (Mondjuk ezt egy német vezető is "megszívta" "nemrég", amikor felrúgta oroszországgal kötött titkos szerződését.)

- Ha nem fizeted meg, maximum akkor lesz motiválva a katona ha saját területét kell védeni. Gyenge hadimorálon pedig még az erős technikai szint sem segít. Na jó, vagy fejbelövöd mint hadiszökevényt, vagy mint ágyutöltelék leszedi az ellenfél jól képzett mesterlövésze. Ha két hadsereg azonos szinten áll, akkor az győz amelynek rutinosabbak az "alkalmazottai".
Nem tudom volt-e gyakorlat a hivatásos és a sorozott állomány között. De ha a hivatásosok profi, akkor nem látok esélyt a sorozottaknak. Ha tíz év alatt 800 töltényt ellősz, akkor egyszerűen a "lehelletét" is megérzed az ellenségnek.
Jól működő hadseregnek két dologra van szüksége: Technikára, mert valószinű az az ellenfélnek is van, s olyanokra akik ezt a lehető legjobban kezelik, szervezik. Az olcsósággal azért nem értek egyet, mert az igaz, hogy a munkanélküli és a "minimálbérért" dolgozó közalkalmazott ha fél évig sereget szolgálja nem nagy kiesés, nade nem biztos, hogy 30év mulva ha hadiállapot lesz, minden további nélkül meg tudjha különböztetni a radarernyőn a 80 gombot egymástól. Ugyancsak nem hiszem, hogy a sörhas (mert ugye egy civil a legtöbb helyre kocsival megy, s kevésnek van ideje kondiba járni, a családi elfoglaltságok mellett.) kifejezetten segítené, abban hogy egy gyors rajtaütés, vagy egy 4 napos területvédelem során alkalmazni lehessen.
- Természetesen egyetemet végzett többdiplomás családapákat is behívnak pl. ha még csak egy gyereket készítettek. Ők már alkalmasak arra, hogy veszély esetén kezeljék a bonyolultabb gépeket. Viszont, ha a katonai akadémiák ontják a tiszteket, akik profik, akkor minek helyettük amatőrök? Raadásul minnél nagyobb a tudása és a motivációja egy civilnek, valószinű annál nagyobb kárt okoz a termelésben ha kivonjuk belőle. A hadiipar ugyanis nem hoz bevételt. (Illetve már vannak egyes részlegei amik a speciális hadigépek és a haditechnika kölcsönzéséből élnek. Ilyenek a daruk, a fegyveres őrzés, stb.)

- A katonai pálya egy nagyon szép hivatás!!! Ideális esetben olyan élményekben lehet része az embernek, melyekben civilként soha. Aki keresi a kalandot az hadd menjen, s még kevesebbért is válalni fogja mint a piaci értéke a munkájának, mint ahogy sokan ezt teszik manapság is.
Akinek semmi dolga, s két év alatt se tud magán segíteni, annak is adjunk munkát. Valamire biztos lehet mindenkit használni. Akinek viszont dolga van, azt ne piszkáljuk. Ha gond lesz ugyis önként jön, vagy elmenekül, de az neki is drágább, mert 0ról kell kezdenie.

Előzmény: fenrir (63)
fenrir Creative Commons License 2001.06.03 0 0 63
Üdv!

Egy háborút az összes kisebbségben élő magyar megszivna,ha nem is vonul be,még akkor is ellenségnek/kémnek fogják tekintenék.Többek közt ezért is jól meg kell gondolni egy esetleges hadüzenetet.("Ezért száz harcot vívni és százszor győzni nem a legjobb a jók között. Nem is harcolni, mégis alávetni az ellenséges sereget: ez a legjobb a jók között."Szun-ce)
Lakosság támadása:csak vegyi/biológiai fegyverekkel lehet(a hadsereg őket (is) védi).
A bunkerek ellen külön robbanófejek vannak(bomba esetén kb 3-4m betont ütnek át és utánna robbannak).
Végül is Irak csak a járőröző gépeket támadja,nem Kuvaitot.A helyi média pedig minden gondot az Usa/Ensz számlájára ir.
Jó esetben a háború(ha már kitört),csak rövid ideig tart,egy-két hónap alatt béke kötésre kényszerül a vesztes.(Mo. szemszögéből megállitjuk aminket ért támadást,majd az ellentámadásba megyünk át,majd a békekötés után kénytelenek leszünk új megyéket szervezni.)Ha diplomáciailag manőverezve kimaradunk az összes háborúból az még jobb,de ehhez is szükséges egy jól működő hadsereg(ami sorkatonákból olcsóbb-legalábbis szerintem).

Előzmény: ) (62)
) Creative Commons License 2001.06.03 0 0 62
Még annyit, hogy szerintem

- A bunker attól bunker, hogy nem árt neki a bombázás. A légó pince fölött az épület romokban, de egy hajszála se görbül senkinek aki bent van. Mondjuk nem is rossz ötlet lenne kifejleszteni egy földalatti ivóvíz és egyéb csőrendszerek megsemmísítésére tervezett hadieszközt... Ekkor a bunkerek automatikusan csak artézi kutak környékén nyujtanák a védelmet. Illetve rádió és egyéb nagyfrekvenciás hőenergiával egy bunkert szaunává alakító fegyver kivitelezését sem látom gondnak. Az atombomba talán ilyen.

- Elvileg a blokád arról szól, hogy elvágod egy hadierő utánpótlás-vonalát, s az kénytelen felélni saját készleteit, ami véges. Más kérdés, hogy egy hadieszköz előállítására alkalmas ásványokban gazdag terület elfoglalása esetén a blokád tényleg nem olyan jól működik, bár ilyen esetben is korlátozott mennyiségű a hadi célra fordítható emberállomány. Ha pedig nincs ember aki vezesse a tankot... (Más kérdés, fejlettebb technikai szinten (azaz ha van pénz rá) kevesebb ember is képes ugyanakkora haderőt képviselni.)

Előzmény: ) (61)
) Creative Commons License 2001.06.03 0 0 61
Üdv fenrir,

- A helyzet egyszeres állampolgárság esetén is finoman szólva meredek. Ugyanis képzelj el Jugoban élő fiatalt, aki magyarországi lányba szerelmes. Gyerek, házasság meg ilyesmik. A pár egyszercsak hazaköltözik Jugóba, pl mert a lánynak meghal családja, a fiunak pedig mindene ottvan. Telnek az évek, s a gyermekből hadköteles korú fiatal válik. Aki magyar állampolgár, de mindkét nyelvet tökéletesen beszéli, s az összes barátja "Jugo"-ból van, de természetesen a magyarokkal sincs semmi problémája az égvilágon. Tudja, hogy a határok értelmetlenek. Kitör a háború! Namármost be(kényszer!)sorozzák a magyar hadseregbe. Kiadja a vezérkari főnök, hogy a legjobb barátait és szüleit meg kell ölni mert ellenségesen viselkednek "állítólag" az ottani magyarokkal. Ha megtagadja a parancsot fejbelövik. Ha leszerel és valaki a barátai közül életben marad és ugye tudni fogja róla a multját akkor Ő lövi fejbe. Jogosan. Tenném hozzá. Esetleg Jugo hadbiróság elé állítják és elitélik mint hazaárulót.
Akkor most az ilyen emberekkel mi van???? Beáldozzuk őket az emberi hülyeségnek???

- A média az mindig azt írja amiért fizetik. Az újságíró is fizetésből él. Tisztelet a kevés kivételnek, de Ő helyzetüket meg irigylem, mert nem minden országban politikailag megengedett a szabad vélemény-nyilvánítás. /Még akkor sem, ha a legtöbb ország alkotmánya erre elvileg lehetőséget biztosít. /
- Egy háborúban a civil lakosság tudomására kell hozni, hogy vagy beszél a politikusával, hogy az probáljon együttműködést tanusítani a tárgyalásokon vagy nép váltsa le. Az biztos, hogy a hadi költségek miatt a legtöbb országnak jobban megéri a "diplomáciai csata". Stratégia játékokban az egyik legelső dolog amit szoktam kiirtani a polgári lakosságot. Ha nincs élelmiszer a katona se harcol, hanem elmegy répát kapálni hogy legyen! (Hadi létesítmények ellen csak akkor megyek ha többszörös vagy technikai túlerővel rendelkezem.)
- A lakosság pedig vonuljon bunkerbe. Ha nem teszi és harcol legyen tisztába vele, hogy lelövik, mert gátolja a békekötéshez vezető utat.
- Talán a blokád milyenségén kellene változtatni. Az biztos, hogyha a szegényeknek rossz előbb utóbb elfogynak s akkor a gazdagoknak is rossz lesz. Végülis a háború egy egészséges tőkekivonással felér a megtámadott ország szemszögéből. Mitől különbőző a blokád a különböző társadalmi rétegeknek. Ha sokan érzik, hogy ez így nem jó miért nem fognak össze a helyzet megváltoztatására. Ennyire jól vannak hülyítve??
- Pedig ha bevetnék egyből értelmét vesztené a sorozott hadsereg mint olyan... "...ezesetben pedig csak gyönyörködjön nyugodtan, mert ilyet ugyse lát többet..."

Mosoly

Előzmény: fenrir (60)
fenrir Creative Commons License 2001.06.02 0 0 60
Üdv!

Ha úgy értetted,hogy csak magyar állampolgár,akkor egyértelműen(valózsinüleg más lehetőségem úgy se lenne) a MH-ba,érdekesebb az eset kettős állampolgárság esetén.
Felelősségre vonás -"A történelmet a győztesek irják"...
Civil-célpontok:Jugoszláviában a hidakon állandóan voltak,hogy civil áldozatok nélkül ne lehesssen lebombázni.Irakban történt,hogy kijuttatak információt,hogy hol van valami paarancsnokság az amerikaiak lebombázták,másnap minden média tele volt a lebombázott civil légoltalmi bunker képével.
Irakban a blokádot(10 éve folymatosan) szinte csak a szegények érzik.
A terület értékének megóvására találták ki a neutronbombát(kb 800m sugarú körben minden élőt,de nincs visszamaradó sugárzás...)Szerencsére,még nem vetették be.

Előzmény: ) (59)
) Creative Commons License 2001.06.02 0 0 59
"Fogadásom van rá, hogy az amerikaiak nem mentek volna be Koszovóba. Esetleg minket küldtek volna. Ugyanis az amiknak semmi üzlet nem lett volna egy elhúzódó gerilla háborúban."
- Állítólag uriember biztosra nem fogad. :) Ellenben nehezen hiszem, hogy amerikai vezetők azért folytattak kormányközi megbeszéléseket, s ajánlottak fel tuti kedvezményes repülőgépeket, - amik csak picit drágábbak mindenestül mint Európai vagy keletebbi társaik- mert annyira szivükön viselik Magyarország biztonságát. Szerintem úgymond "védelmi" fegyverekre nem is keveset költenek arrafelé. Megtérűl ez??? Ha majd nem lesznek amerikában fegyvergyárak, akik egy óvatos szemhunyással exportálnak az egyik félnek illetve ugye az orosz fél a másiknak akkor elhiszem a dolgot. Szerintem a sárgák földjén tuti addig tartott a háború amig volt mivel. S mivel üzlet mindig volt. Szerencsénkre a közvélemény akkor, s legutóbb is megakadályozta az értelmetlen öldöklést. Az biztos, hogy ilyenkor a diplomácia tárgyalásoknak vajmi kevés értelme. Szerintem S. A.-nak ennyi kellett hogy belássa kevesebb pénze van, s ha egy területen háború dúl abból nem lesz több. Ha a nép harcol nem termel, s nem tud adózni! Ciki.

Amikben nagyjából egyetértünk mindhárman:
- A geostratégiailag kedvezô helyen fekvő terület(el)foglalásnak van értelme.
"mindent lebombázol(az összes erdőt,barlangot... ),utánna csak értéktelen területet kapsz."
- Az tény hogy egy bombázás/elaknásítás erősen csökkenti a terület értékét, például a erdőállományét nagyon, node a rómaiak lerombolták majd sóval behintették Karthagót. Ennek ellenére ma egy drága villanegyed, kormányrezidenciával és yahtkikötővel áll a helyén. Budapestet is újjáépítették, s nem vált értéktelenné egy picike kis külföldi "vandálkodástól". S nem egy amerikai az értéktelen préri felvásárlásából, majd eladásábol lett milliomos annak idején...
- A parancsnokoknak/hadkiegészitőknek az eddiginél jobban szervezni kellene a munka elosztását. Kevesebbe is kerülne, s nőne a hadi morál is. Ez azonban képzettséget igényel, s az alkalmatlanoknál áthelyezés vagy elbocsájtás szükséges.

Az is tény hogy a katonák mozgatásához pénz kell. Amit a pénznek/tőkének nem érdeke megvédeni az szabad préda. Sajna sokan vagyunk.Ráadásul a nemzetközi szervezetek nem a logika, hanem a jog és egyezségek/engedmények alapján működnek. Ha akár csak egyvalaki megvétozza a beavatkozást... (Mert egy ilyesmi sokba kerül ám! az mindenkinek előtt tiszta.)
Azért nagyon úgy tűnik, hogy a kereskedelmi illetve szárazföldi/vizi/légi blokád nem biztos, hogy jót tesz(nevelő hatása van), tekintve, hogy az exportbevételektől elesik a kiskakasként viselkedő ország. Még a csöndes országok is lázonganak a részletes blokád ellen, ha például állatállományukat kénytelenek export helyett leölni vagy lecsökkenteni.
Másrészt a blokád alatt elméletileg nem tudsz behozni nyersanyagot s fegyvereket, s vagy elfogy vagy egy komplett kiépített infrastruktúrával kell rendelkezned ezen a téren, ahogy ezt tette például a 40es évek elején egy német vezető. A nép sajnos hülyíthető, s a haza védelme, a fajunk védelme, alatt, tudván hogy abból neki haszna lesz képes bármire. Mondjuk nem értem, hogy miért szünik meg büncselekménynek lenni az emberölés, ha egy hivatásos nem bérgyilkos hanem katona teszi azt. Csak azért mert a vesztes nem reklamál? Vajon ha a "Yugó" győzött volna, a NATO tiszteket ugyanúgy hadbíróság elé állítják emberiség elleni büntettel??? Esetleg azt aki kilőtte azt a követséget? Csak egy picit... :)

"én például inkább vonulnék be és próbálnék védekezni,mint védekezésképtelenül várni,vagy élő céltábla lenni,mint pl. a jugoszláviai háborúban "
- Régebben irtam, de te mit csinálnál ha magyar állampolgárként a Yugoban van egzisztenciád, állásod, (földbirtokod) s a helyi magyarság védelmének látszata alatt Magyarország elkezdi az ország megtámadását/leigázását. Melyik seregbe vonulnál be???? (A kérdés komoly.)

"a légvédelmi egységek/laktanyák közvetlen közelében élők(nem véltlenül helyezték oda a katonai célokat-néhány civil áldozat és már megingott a nyugat megmentő,igazságos szerepe/álcája) "
- Mondjuk egy laktanyát stratégiai pontokon vannak, s mivel a kereskedelemnek hasonlóak az érdekei ezért én itt még nem zárom ki a véletlen egybeesés lehetőségét. (Konkrét adatokat ugyanis nem ismerek.)

Előzmény: DerMedve (58)
DerMedve Creative Commons License 2001.06.02 0 0 58
"Ne feledd azonban, hogy semmi értelme (a sikerélményen és az ENSZ (kereskedelmi) blokádon kívül, amit ugye vele kapunk) megszállni és megszállás alatt tartani egy területet, ha azon nem található értékes nyersanyag"

A terület(el)foglalásnak viszont van gyakorlati haszna, amennyiben az geostratégiailag kedvezô helyen fekszik (pl. vízkincs, közlekedési metszéspont, stb). Ha annyira értelmetlen lenne, akkor nem próbálkozna vele napjainkban Szaddam, Kína, India, Pakisztán, Dél-Afrika, Izrael, Oroszország. Csak ezt (ahogy már általad is írva vagyon) nem biztos, hogy fegyverekkel a legcélszerűbb elérni, viszont fegyverekkel a legbiztosabb megtartani. Ugyanis nehezen hihetô számomra az, hogy pl. NATO tagországok katonáinak életét áldoznák fel azért, mert valamely ország (lásd Macedónia kontra Albánia) éppen elvesz egy területet a másiktól, olyan területet, amely az amerikaiak számára értéktelen. Azaz a megtámadott csak saját magára számíthat (függetlenül attól, hogy NATO tag vagy sem).
Kissé morbid az ötlet, de engem speciel érdekelt volna, hogy mi lett volna akkor, ha a Srbska Armija mondjuk nem vonul ki Koszovóból a bombázások után. Netán azt mondja: amerikai barátaink, gyertek, és zavarjatok ki minket innen. Fogadásom van rá, hogy az amerikaiak nem mentek volna be Koszovóba. Esetleg minket küldtek volna. Ugyanis az amiknak semmi üzlet nem lett volna egy elhúzódó gerilla háborúban.

Amúgy a személyes véleményem az, hogy Nemzeti Gárda jellegű hadsereg megoldás a jelenlegi helyzetben, jól képzett hivatásos tiszti és tiszth. karral. Ennek ára a jelenlegi tiszti állomány alapos rostálása és a felének elzavarása.

fenrir Creative Commons License 2001.06.01 0 0 57
Üdv!

A rendiküli hadiadó pluszban jött az egyéb állami- és földesúri adókra.
Hollandiában legalizálták a könnyű drogokat > + adóbevétel,kevesebb ügy a kábitószerosztályon... majd elválik megérte-e.
A főzőcskéző villamosmérnököt pedig egyszerűen a parancsnokoknak/hadkiegészitőknek kellene egy kis odafigyeléssel megoldani.Ugyanigy a kiképzés szinvonala is a tisztektől(tehát a hivatásosoktól) függ.
Polgári célpontok/áldozatok- én például inkább vonulnék be és próbálnék védekezni,mint védekezésképtelenül várni,vagy élő céltábla lenni,mint pl. a jugoszláviai háborúban a légvédelmi egységek/laktanyák közvetlen közelében élők(nem véltlenül helyezték oda a katonai célokat-néhány civil áldozat és már megingott a nyugat megmentő,igazságos szerepe/álcája)
Partizánokat nem tudsz a levegőből visszaszoritani,mert,ha mindent lebombázol(az összes erdőt,barlangot... ),utánna csak értéktelen területet kapsz.

) Creative Commons License 2001.06.01 0 0 56
Tudom, hogy mára már eddig is sok lehet belőlem, de mielőtt a "Egy háborúban a polgári lakosság nem tétel..."-re felháborodott ellenvéleményeket kapnék, utalnék egy nemrég Magyarországtól délre történt katonai akcióra, aminek (egy/több) nagykövetség (=polgári célpont) is áldozatúl esett. Addig az ország lakosai is azt hitték ők biztonságban vannak, csak a katonák szórakoznak... Mindenki elitélte természetesen az akciót, de e nélkül még játszadozhattak volna egy ideig a fegyverkereskedők legnagyobb hasznára és örömére.../Természetesen tudom, a hivatalos változat szerint a nagy precizitású számítógépes algoritmus a rakéta fejében, mely többszáz bevetésben (és kisérleti robbantáson) működhetett, előtte elnézte a műholdas térképén az egyik jobbkanyart:) Azt már csak rémálmaimban merülne fel, hogy élestesztet láttam, mint az ólomtartalmú lövedékek, vagy a mustárgáz esetén... /
Előzmény: ) (53)
) Creative Commons License 2001.06.01 0 0 55
OFF
Kis kiegészítés a piac felosztásáról...
Ne legyen igazam, de úgy tudom néhol a levegő annyira szívhatatlan, hogy fizetni kell a fogyasztható változatért. S ugyanez már magyarországon is előfordul az ivóvizzel... S amin az államnak nincs haszna(pl. kábítószer), az törvénytelen. Ami ugyanúgy "idegméreg" (nicotin), de adóztatható (mert ellenőrizhető csatornákon halad a nehezebb előállítás miatt) az legális.

On

Előzmény: ) (54)
) Creative Commons License 2001.06.01 0 0 54
"A terület megszállásnak nem az a célja..."

Ne feledd azonban, hogy semmi értelme (a sikerélményen és az ENSZ (kereskedelmi) blokádon kívül, amit ugye vele kapunk) megszállni és megszállás alatt tartani egy területet, ha azon nem található értékes nyersanyag. Hacsak az adott ország nincs túlnépesedve. A lakosok elmenekülnek más területekre az államot meg nem érdekli. (Pl. Ha jól sejtem Erdélybe erőszakosan románokat telepítettek s elüldözték az ottani magyar lakosságot, akik többsége át tudott menekülni Magyarországra. A tett diplomáciai elitélésén kívül Magyarország nem sokat tett magyar anyanyelvű lakosaiért, holott volt sorozott katonasága...)
Ez esetben nem is lett volna értelme a katonai konfliktusnak, mert kiszámítható a két ország gazdasági helyzetéből előre a végeredmény.S valószinűsítem ez nem nekünk kedvezett volna...
(Még ha jobb a gazdasági helyzetünk a katonai morál(ami nagyon rossz egy sorozott hadseregben!!!) annyira gyengébb lett vona, mivel ők a "hazát" védték volna, míg meg csak határon túli emberekért harcoltunk volna. Tibet határvédelmét se lenne a legtutibb magyar sorozott hadsereggel védeni Kínától...)

A harmadik világháború már elkezdődött csak nem látszik, mert ügyvédek vivják "egymás közt". Mint minden háború, ez is a piac újrafelosztásáról szól. Néhány csata látszik, pl. amit a Danone a Győri keksz ellen, a magyar fogyasztók pénzéért vívott. A legtöbb azonban fedett hadművelet, hála az államtitok nevű hülyeségnek. Néha kipattan, mint a Bős-Nagymarosi erőmű esetén. Néha azonban csak az gyanús, hogy miért ültetik le a fiam 3 évre szoftverlopásért, mikor kivágták volna az iskolából, ha otthon a házifeladatát nem csinálja meg az adott szoftverrel. (A suli géptermei telítettek) Nem kis pénz kell ehhez a háborúhoz, de az épp van, mert a leigázott területek szépen fizetnek.
Mint azt vezető politikusaink (is) mutatják, ha valaki például villát akar építeni, az meg fogja tenni, akármennyit is kérnek érte...
A tolvajok korát éljük. (De ez már off)

Üdv,
Mosoly, az örök optimista

Előzmény: DerMedve (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!